НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Британският парламент гласува за отлагане на Брекзит и нов вот за сделката на Тереза Мей

AFP: Британският парламент гласува за отлагане на Брекзит и нов вот за сделката на Тереза Мей

14 Март 2019 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският парламент в четвъртък одобри с голямо мнозинство Лондон да поиска отлагане на Брекзит от Брюксел и провеждане на ново гласуване за отхвърлената вече два пъти сделка на премиера Тереза Мей в скоро време, предава AFP.
412 депутати гласува „за“ срещу 212 „против“ предложението на правителството.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светослав Малинов, евродепутат:  Най-лошият вариант за напускане на Великобритания без споразумение няма да се случи

Светослав Малинов, евродепутат: Най-лошият вариант за напускане на Великобритания без споразумение няма да се случи

14 Март 2019 | 20:27 | Агенция "Фокус"
София. Най-лошият вариант за напускане на Великобритания без споразумение няма да се случи. Това каза за обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" евродепутатът от ДСБ/ЕНП Светослав Малинов. От тук нататък ще има поредица от гласувания в британския парламент. С какъв мандат ще отиде премиерът им Тереза Мей на срещата на върха на 21-22 март, за да помоли за отсрочка, въз основа на какво и колко дълга ще бъде, ще се разбере тогава. Според Малинов ще има отсрочка и тя ще е по-дълга от 6 месеца и Великобритания ще трябва да участва на евроизборите, а в момента на напускане на ЕС, те ще напуснат и ЕП. „Брекзит без споразумение щеше да постави десетки хиляди българи във Великобритания на изключителен стрес и много хора щяха да имат разбити житейски планове и усложнения на работа, щеше да се създаде нова атмосфера на крайна нетърпимост в страната от българи, румънци и поляци. Това е нещо за което общуваме с британската полиция и тя съобщава за увеличени този тип престъпления“, обясни той. Светослав Малинов каза още, че нашите сънародниците във Великобритания остават там при същите условия. Няма да има специално отношение към тях от страна на британската полиция, и вътрешно министерство, няма да кандидатстват за оставане и нов статут, таксите в университетите си остават същите, каза още той. Според него ще има втори референдум за връщане в ЕС, когато сегашното поколение – млади британци и млади професионалисти – осъзнаят, какво представлява Брекзит и вероятно ще се случи след 20-25 години. Евродепутатът допълни, че референдум през тази или през следващите години не е разумно да се провежда, защото разделението във Великобритания не позволява подобен тип политически процес.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британският парламент отхвърли категорично възможността за втори референдум за Брекзит

AFP: Британският парламент отхвърли категорично възможността за втори референдум за Брекзит

14 Март 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските депутати в четвъртък гласуваха категорично срещу отлагането на Брекзит, за да бъде проведен втори референдум по въпроса, както се надяваха привържениците на отмяната на вота на британския народ и провеждането на второ гласуване, предава AFP.
Три години след гласуването за излизане от Съюза, което ще остане в сила, само 85 народни представители подкрепиха предложението, а 334 гласуваха „против“, като повечето депутати от опозиционната Лейбъристка партия се въздържаха.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Време е Тръмп да се намеси в Брекзит

Washington Examiner: Време е Тръмп да се намеси в Брекзит

14 Март 2019 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Докато Великобритания се мъчи да се намери пътя за излизане от Европейския съюз, президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да се включи в процеса и да помогне на британския премиер Тереза Мей, призовава Том Роган в материал за американския вестник Washington Examiner, представен без редакторска намеса.
Тръмп със сигурност може да направи много повече. Вземете търговията. Независимо, че президентът повдигна икономическото самочувствие на британците, като обеща, че ще сключи споразумение за свободна търговия с Лондон веднага щом Брекзит се реализира, той, също така, каза, че сделката на Тереза Мей ще направи подписването на добър договор по-трудно. Това обаче е точка на спорове и не е задължително да е последната дума по въпроса.
Тръмп би трябвало поне да изясни, че иска Великобритания да излезе от ЕС възможно най-скоро, за да може да се постигне взаимноизгодна търговска сделка. Това ще засили позицията на Мей спрямо консервативните членове на парламента, които в момента се противопоставят на нейната сделка за Брекзит.
Американският президент също трябва да размаха американската дипломатическа и икономическа тояга пред ЕС. Защото Съюзът, който продължава да нанася вреди на икономиката на САЩ, е силно заинтересован в собствената си сделка с Вашингтон. Това е отражение на търговския излишък на ЕС със САЩ, който възлиза на 169 млрд. долара през 2018 г. В този ред на мисли, независимо, че търговската сделка в крайна сметка ще бъде от полза и за двете страни, ЕС се нуждае повече от нея.
Тръмп би трябвало да каже на ЕС, че няма да е склонен да постигне споразумение в по-кратък срок, освен ако ЕС не направи нови отстъпки на Великобритания, които да направят Брекзит възможен, особено по въпроса за ирландската граница, която се превърна в основен проблем. Този проблем е основното препятствие пред това сделката за Брекзит на Мей да получи нужните гласове, за да мине през парламента.
Има и други лостове за влияние, които американският лидер може да използва. Спомнете си как през тази седмица администрацията на Тръмп предупреди Германия, че ако не извади китайската компания Хуавей от плановете си за създаване на 5G мрежата на Германия, САЩ ще съкрати обмена на разузнавателна информация с Берлин. Тръмп казва същото на други служители на ЕС и повярвайте ми, те ще го послушат. Страните от Съюза не могат да се сравняват със способностите в разузнаването на Америка, особено тези на Националната разузнавателна служба, и тези възможности многобройни атаки на „Ислямска държава“ срещу европейските градове. Много стотици, а може би и хиляди, европейски животи бяха спасени в резултат от това.
Разбира се, резонно е да се зададе въпросът, защо САЩ трябва да предприеме такива стъпки. В наш интерес ли е? Отговорът е да. Великобритания е най-близкият съюзник на САЩ и тя има нужда от нас в този момент, изпълнен с предизвикателства. Тя е заслужила тази подкрепа чрез своя дипломатически, разузнавателен и военен съюз с нас. Помнете, Великобритания е дала повече от 600 от своите синове и дъщери в Афганистан и Ирак, а още много хиляди бяха ранени сериозно.
Тръмп запазва до голяма степен положителни отношения с Тереза Май, защото и двамата лидери признават, че връзката им е по-скоро политическа, отколкото личностна. Време е да накараме американската политика да работи за Брекзит.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Провеждането на втори референдум за Брекзит ще е много несправедливо

Доналд Тръмп: Провеждането на втори референдум за Брекзит ще е много несправедливо

14 Март 2019 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че провеждането на нов референдум за Брекзит ще бъде много несправедливо, предава AFP.
„Не мисля, че още един вот е възможен, защото това ще бъде много несправедливо спрямо хората, които спечелиха“, заяви американският държавен глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп е изненадан от това „колко лошо“ се е развил Брекзит

AFP: Доналд Тръмп е изненадан от това „колко лошо“ се е развил Брекзит

14 Март 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази изненадата си от това „колко лошо“ се е развила процедурата за Брекзит, предава AFP.
Американският държавен глава заяви, че е „изненадан да видя колко зле се разви всичко“.
„Честно казано, мисля, че можеше да бъде договорен по различен начин“, заяви той и нарече хаотичната ситуация между Великобритания и Съюза „срамна“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Брекзит предизвика тревога  в Стария свят

„Независимая газета“: Брекзит предизвика тревога в Стария свят

14 Март 2019 | 01:37 | Агенция "Фокус"
Москва. Брекзит предизвика тревога в Стария свят, пише в аналитична статия руският ежедневник “Независимая газета.
Резултатите от гласуването в Камарата на общините предизвикаха разочарование не само в Обединеното кралство, но и в Стария свят, където се страхуват от катастрофалните последици от евентуален Брекзит без споразумение. В същото време в Брюксел стана ясно, че болезнените и дълги разговори за развод са в миналото. "Ако съществува изход от сегашната безизходица, той може да бъде намерен само в Лондон", заяви пресслужбата на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.
Дискусията в британския парламент показва, че политическият елит на страната е в състояние на пълно безизходица, казва Николай Кавешников, началник на отдел "Интеграционни процеси" в МГИМО. "Те не са в състояние да разработят последователна реалистична стратегия", каза той в разговор с изданието. „Причината за това е, на първо място, разделянето както между партиите, така и в самите партии, до голяма степен отразяващи разделение в обществото. Втората причина е желанието да се постигне недостижимото, Великобритания да запази участието си в редица проекти, които са изгодни за него . Трудно е да си представим рационален изход от този безизходица. "
Кавешников изрази скептицизъм, че британските власти ще могат да предложат конкретни и убедителни аргументи в полза на забавянето, дори и то да бъде поискано. „Единственият аргумент, който може да повлияе на политиците в ЕС, е, че Брекзит без споразумение също не е от полза за ЕС. Това ще създаде хаос не само в Обединеното кралство, но и ще създаде значителни проблеми за европейската икономика ”, е сигурен експертът.
Кавешников, както и други анализатори, допускат различни сценарии за развитието на събитията - от оставката на правителството до извънредните избори. Според него, “никой от тях не разрешава рационално основния проблем - Великобритания не може да напусне ЕС, оставайки там с един крак.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Хайко Маас нарече „разумен сигнал“ последното гласуване за Брекзит

ТАСС: Хайко Маас нарече „разумен сигнал“ последното гласуване за Брекзит

13 Март 2019 | 23:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският външен министър Хайко Маас припомни, че Брекзит без споразумение не е в интерес на никоя от страните и изрази задоволство от последното гласуване в британския парламент. Неговите думи са цитирани в сряда от пресслужбата на ведомството, предава TACC.
„От Лондон пристигна разумен сигнал“, са думите на Хайко Маас.
В сряда вечерта британските депутати гласуваха за изменение на правителствения законопроект, което възпрепятства прилагането Брекзит без споразумение при никакви обстоятелства, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей ще подложи проектоспоразумението за напускане на ЕС на трето гласуване на 20 март

AFP: Тереза Мей ще подложи проектоспоразумението за напускане на ЕС на трето гласуване на 20 март

13 Март 2019 | 23:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на британския премиер Тереза Мей изложи планове за трети парламентарен вот за проектоспоразумението за Брекзит с ЕС, която ще се проведе до 20 март, предава AFP.
В предложение, което ще бъде гласувано от депутатите в четвъртък, правителството заявява, че ако парламентът не е одобрил сделката до тази дата, ще бъде поискано удължаване на срока на действие на член 50.
В предложението се казва, че правителството ще търси "еднократно удължаване" на Брекзит за период до30 юни 2019 г.", ако парламентът одобри сделката.
Ако споразумението не бъде прието, това ще означава, че Великобритания ще трябва да поиска по-продължително забавяне, което означава, че Великобритания трябва да проведе избори за Европейски парламент през май 2019 г.".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Британският парламент отхвърли възможността Великобритания да може да напусне ЕС без споразумение

Politico: Британският парламент отхвърли възможността Великобритания да може да напусне ЕС без споразумение

13 Март 2019 | 21:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Депутатите гласуваха категорично, отхвърляйки възможността за напускане на ЕС без споразумение , като проправят пътя за гласуване дали премиерът да поиска от ЕС удължаването на член 50, пише европейската редакция на авторитетното издание Politico.
Решението, прието с 312 срещу 308 гласа, не е задължително за правителството. То дойде под формата на изменение на предложението на правителството, което, макар и да отхвърляше излизането без сделка на 29 март, сегашната законова дата на напускане, все пак отбелязаше, че напускането без сделка остава законова възможност.
Поправката, внесена от консервативния депутат Каролин Спелман, премахна тази възможност, в явно желание да се премахне всяка неяснота относно намеренията на правителството.
Преди гласуването Мей бе обещала , че ако предложението на правителството бъде прието, тя ще внесе допълнително предложение за удължаване на срока за преговори по член 50, който ще бъде гласуван в четвъртък.
Все още не е ясно дали обещанието продължава да се прилага сега, след като изменението, а не правителственото предложение, е прието, но Мей ще се изправи пред сериозна политическа реакция от страна на много консерватори в правителството, които искат удължаване на срока по член 50.
За да стане това Тереза Мей трябва официално да поиска удължаване от ЕС-27, които трябва да вземат единодушно решение за такова удължаване.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Споразумението за Брекзит не може да се предоговаря

Еманюел Макрон: Споразумението за Брекзит не може да се предоговаря

13 Март 2019 | 19:49 | Агенция "Фокус"
Париж. Споразумението за „развода“ между Лондон и Брюксел „не може да се предоговаря“. Това предупреди държавният глава на Франция Еманюел Макрон, призовавайки британците да излязат от задънената улица по въпроса за наближаващото излизане на Обединеното кралство от структурите на Общността, предава AFP.
„Споразумението не може да се предоговаря“, заяви Макрон пред журналисти в рамките на посещение в Кения, като допълни, че всяко искане за отлагане на Брекзит няма да бъде оправдано. „Не можем да предоговорим споразумение, за което преговаряхме в продължение на няколко месеца и за което казахме, че не може да се предоговаря“, категоричен бе лидерът на Париж.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Великобритания трябва да поясни какво иска, казват евродепутатите в дебата за Брекзит

ЕП: Великобритания трябва да поясни какво иска, казват евродепутатите в дебата за Брекзит

13 Март 2019 | 19:10 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Днес евродепутатите коментираха вчерашното отхвърляне на сделката за Брекзит в Камарата на общините. Повечето членове на ЕП подчертаха, че Обединеното кралство трябва да вземе решение и да каже какво иска, се казва в съобщение от пресслужбата на ЕП.
Кликнете върху имената на говорителите, за да гледате отделните изявления.
„Ние не се занимаваме с театър, а с реалния живот на гражданите на ЕС и Великобритания. Единствената сигурност, която имаме, е увеличената несигурност”, каза Мелания Габриела Чот от името на румънското председателство на Съвета. „ЕС остава отворен за преговори, стига краят им да е обозрим и трябва да се подготви за всички възможни сценарии, включително и за Брекзит без сделка.”
„Независимо от огромните усилия на Европейския съюз да помогне, ние все още нямаме яснота и отново очакваме поредното гласуване в Камарата на общините”, каза Франс Тимерманс, първият заместник-председател на Европейската комисия. „Не виждам по-добро решение от договореното споразумение за оттегляне. Ние сме в ръцете на британската политическа система - сега те трябва да решат как да продължат напред."
Главният преговарящ от страна на ЕС относно Брекзит Мишел Барние заяви, че „отговорността да се намери изход по справедлив и честен начин е в ръцете на Обединеното кралство“. Той подчерта, че няма да има допълнителни тълкувания или уверения. Споразумението за оттегляне „е и ще остане единственият наличен договор. Рискът от излизане без сделка никога не е бил по-голям. Призовавам ви да не подценявате този риск или неговите последствия ”, заключи Мишел Барние, „но ЕС е готов да се изправи пред тази ситуация, ако трябва ”.
„Каква катастрофа. Едно цяло поколение ще пострада ”, каза Манфред Вебер (ЕНП, Германия). „Няма как ЕС да спаси Великобритания; от нея зависи решрешението. Няма възможност за удължаване на срока, ако не получим разяснения от британската страна”, заключи той.
Удо Булман, (С&Д, Германия) заяви: “Камарата на общините трябва да обедини политическите групи, за да намери решение. Ако ситуацията остане в застой, Камарата на общините трябва да даде възможност на гражданите да вземат решение отново, тъй като именно тяхното бъдеще е изложено на риск, а не това на депутатите”.
Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия) каза, че е против всяко удължаване, ако то не се основава на ясно становище на Камарата на общините в полза на нещо конструктивно. “Моля, Лондон, вземете решение. Тази несигурност не може да продължи за нас, за Великобритания, нито за нашите граждани”.
Ханс-Олаф Хенкел (ЕКР, Германия) заяви, че „най-доброто решение е Великобритания да остане в ЕС”. Той подчерта, че Брекзит „е не само катастрофа за Великобритания, но и за целия Европейски съюз.”
Филип Ламбертс (Зелените/EСА, Белгия) се фокусира върху другите теми, които лидерите на ЕС ще обсъждат на срещата на върха през следващата седмица. „Лидерите са глухи, неми и слепи за гнева на младите хора относно изменението на климата. Богатството е съсредоточено във все по-малък брой ръце. Именно тези теми трябва да бъдат на дневен ред при лидерите”.
„Стратегията на Тереза Мей е деструктивна. Нямаме план за "организиран" Брекзит”, каза Габриеле Цимер (ЕОЛ/СЗЛ, Германия). „Правата на гражданите трябва да бъдат сложени в рамка. Те обаче не трябва да бъдат застрашавани”.
“Надявам се, че това е моето предпоследно изказване и няма да се налага да се връщам през юли. Камарата на общините ще направи всичко възможно да предаде вота за Брекзит. Простото решение е да се наложи вето на британското искане за отсрочка”, каза Найджъл Фараж (ЕСПД, Великобритания).
Джерард Батън (ЕНС, Великобритания) подчерта, че планът на Тереза Мей е да „отложи Брекзит и накрая да го "преобърне". Правителството и парламентът на Обединеното кралство възнамеряват да „предадат волята на народа”. „Направете ни услуга и ни "изхвърлете" на 29 март”, заключи той.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Няма как да обсъждаме промяна на секциите във Великобритания, докато не бъде окончателно прекратено членството й в ЕС

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Няма как да обсъждаме промяна на секциите във Великобритания, докато не бъде окончателно прекратено членството й в ЕС

13 Март 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
София. Няма как да обсъждаме промяна на секциите във Великобритания, докато няма окончателно прекратяване на членството й в ЕС. Това каза пред журналисти народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Правна комисия Данаил Кирилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По отношение на формиране, образуване на секции извън България няма никаква промяна досега в режима, както беше установен и приет през 2016 г. Т.е. по отношение на държавите в ЕС имаме възможност за откриване на избирателни секции по общите правила и принципи за формиране на секции в чужбина. По отношение на държавите извън ЕС имаме възможност да се откриват до 35 секции в консулските и дипломатически представителства на Република България там“, каза Кирилов. За Великобритания и Брекзит, председателят на Правна комисия обясни, че към момента няма окончателно прекратяване на членството на Обединеното кралство в ЕС. „По тази причина няма как да обсъждаме промяна по отношение на образуването на секции във Великобритания. Припомнете си дебата на 13 февруари, аз предложих да дискутираме отделно за Великобритания образуването на секции и Правна комисия отхвърли моето предложение. Тогава имаше и възражения, че ако се повдига този въпрос би трябвало Великобритания да се обсъжда заедно с Турция и други държави членки на ООН. Към момента и за самия ЕС не е ясно дали Великобритания ще участва в изборите за Европейски парламент като страна член. Ако до провеждането на европейски избори Великобритания не прекрати членството си в ЕС, тя би следвало да проведе избори за евродепутати. Ако тя проведе такива, въобще този казус спрямо българския избирателен кодекс не съществува. Великобритания ще има избрани представители в ЕП. Ако дотогава процесът на прекратяване на членството завърши и не проведе Великобритания избори, тогава би следвало ЦИК да съобрази тези обстоятелства. Уверявам ви, че макар и при настъпила промяна, ако ЦИК прояви гъвкавост и съобразителност във връзка с разположението на българите на острова, би могла успешно да организира изборния процес във Великобритания“, каза Кирилов. По думите му 35 секции не са малко. Той отчете, че толкова са секциите и в САЩ, където също има сериозно българско присъствие.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Евродепутатите гласуват за ограничаване на негативното въздействие върху гражданите от Брекзит без сделка

ЕП: Евродепутатите гласуват за ограничаване на негативното въздействие върху гражданите от Брекзит без сделка

13 Март 2019 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Страсбург. За да гарантират възможно най-малки смущения, евродепутатите гласуват в сряда мерки относно пътуванията, транспорта, програмата Еразъм, социалното осигуряване и риболова, се казва в съобщение от пресслужбата на ЕП.
По искане на Европейския парламент и Съвета, Европейската комисия предложи спешни мерки за смекчаване на въздействието върху гражданите и бизнеса от оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС без споразумение.
Тези мерки включват правни гаранции за настоящите студенти и преподаватели по програмата Еразъм в и от Великобритания да завършат текущите си образователни програми в чужбина, продължаващо финансиране на програмите на ЕС за изграждането на трансгранични и междуобщностни отношения в Ирландия и Северна Ирландия, както и мерки за поддържането на основен въздушен и наземен товарен транспорт и автобусен превоз между ЕС и Обединеното кралство. Те трябва също така да разрешат на риболовни кораби от ЕС и на Обединеното кралство временно да продължат да оперират във водите на съответната държава членка.
Извънредните мерки не възпроизвеждат ползите от членството или тези от транзитния период. Те са ограничени във време и са приети едностранно от ЕС, при условие че Обединеното кралство приеме подобни мерки (реципрочност).
Законодателните мерки, които ще бъдат гласувани в рамките на процедура по спешност в сряда, в контекста на оттеглянето на Обединеното кралство от страна на ЕС, включват:
• Продължаване на програмите за европейско трансгранично сближаване и сътрудничество PEACE IV между Ирландия, Северна Ирландия и Шотландия;
• Възможмост на студенти и преподаватели по програмата Еразъм в и от Обединеното Кралство да завършат обученията си в чужбина;
• Гарантиране на гражданите на ЕС във Великобритания и на гражданите на Великобритания в ЕС27 на запазването на социалноосигурителните права придобити преди оттеглянето;
• Временни мерки гарантиращи, че операторите ще избегнат пълно блокиране на транспортните операции между Обединеното Кралство и ЕС, като се допуснат операторите на товарен и автобусен превоз да предоставят услуги между ЕС и Великобритания, при условие че Великобритания предостави еквивалентен достъп на оператори от ЕС;
• Временни мерки за допускане на авиокомпании от Обединеното Кралство да предоставят услуги между Великобритания и ЕС, при условие че Великобритания продължи да предоставя еквивалентен достъп на авиокомпании от ЕС;
• Временни мерки за продължаване валидността на разрешенията за безопасност на железопътния транспорт за гарантиране на непрекъснатостта на железопътните транспортни услуги между ЕС и Обединеното Кралство;
• Разрешение за износ на определени стоки използвани за цивилни и военни цели от ЕС към Обединеното кралство;
• Предложение за регламент на Европейския парламент и Съвета за изменение на Регламент (ЕО) №391/2009 относно оценката на организации за инспекции на кораби (гласуване сряда в 18.00 ч. българско време)
• Предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Регламент (ЕО) №1316/2013 относно трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) за гарантиране на морски връзки между Ирландия и други страни на ЕС, и продължаване на финансирането за инфраструктура (гласуване сряда в 18.00 ч. българско време)
• Разрешение за риболов на риболовни кораби на ЕС във води на Oбединеното кралство и операции на риболовни кораби на Oбединеното кралство във води на ЕС.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов за Брекзит: Трябва да сме готови за сценарий без сделка

Премиерът Бойко Борисов за Брекзит: Трябва да сме готови за сценарий без сделка

13 Март 2019 | 16:39 | Агенция "Фокус"
София. ЕС положи много усилия и време по сделката за излизане на Великобритания и си свърши работата. Това е написал премиерът Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. „Сега трябва да сме готови на сценарий сделка да няма“, пише още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Организиран Брекзит е в интерес на всички

Ангела Меркел: Организиран Брекзит е в интерес на всички

13 Март 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел настоя в сряда, че „организиран“ Брекзит е в интерес и на Великобритания, и на Европейския съюз, преди депутатите в британския парламент да гласуват за евентуална раздяла между Лондон и Брюксел без сделка, предава AFP.
„Постигането на организирано излизане заедно, а аз много искам да повторя това днес, продължава да е в интерес и на двете страни“, заяви Меркел, като изрази „съжалението си“, че във вторник парламентът в Лондон отхвърли за втори път сделката за Брекзит, постигната от Брюксел и британския премиер Тереза Мей.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние: ЕС трябва да види плана на Лондон преди да реши за отлагане на Брекзит

Мишел Барние: ЕС трябва да види плана на Лондон преди да реши за отлагане на Брекзит

13 Март 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Европейският съюз трябва да види как Великобритания смята да излезе от Европейския съюз преди да реши дали да се съгласи на отлагане на Брекзит, заяви главният преговарящ от страна на Брюксел Мишел Барние, цитиран от AFP.
„Обединеното кралство трябва да ни каже какъв е изборът му, ясната линия, за която чакаме, преди да решим за евентуално удължаване“, заяви Барние пред евродепутатите в Страсбург.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: В сряда британският парламент гласува за Брекзит без сделка

Reuters: В сряда британският парламент гласува за Брекзит без сделка

13 Март 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. В сряда британският парламент ще гласува дали след 16 дни страната да излезе от Европейския съюз без споразумение, като правителството обяви, че ще елиминира вносните мита за широк спектър от стоки в случай на такъв сценарий, отбелязва Reuters.
Както припомня британската агенция, във вторник депутатите в Камарата на общините нанесоха второ унизително поражение на сделката за Брекзит на премиера Тереза Мей, с което вкараха страната в още по-дълбока политическа криза, от която почти не е ясно как ще излезе.
Вероятностите са следните: Петата по големина икономика в света да излезе от Съюза без сделка; удължаване на срока за излизане след датата 29 март, която е залегнала в закона; Мей може да насрочи предсрочни избори и да опита да прокара сделката си за трети път; слабо вероятно е и провеждането на нов референдум по повод излизането от ЕС.
В сряда в 19:00 часа местно време (21:00 българско) депутатите трябва да гласуват по въпроса, като „Ройтерс“ очаква народните представители да отхвърлят развода без споразумение. Ако това стане така, в четвъртък те ще трябва да гласуват дали Лондон да поиска от Брюксел отлагане на Брекзит, нещо за което трябва да се съгласят всички останали 27 страни-членки на Съюза.
Говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който представлява правителствата на ЕС, каза, че Великобритания ще трябва да предостави "достоверна обосновка" за всяко искане за забавяне.
„Няма да знаем за колко време ще е отлагането, което ще трябва да бъде решено от тях. Няма да знаем какви условия ще бъдат закачени“, заяви министърът по въпросите на Брекзит Стивън Баркли пред BBC Radio.
Позицията по подразбиране, ако нищо друго не е договорено, остава, че Великобритания ще излезе без сделка, сценарий, който бизнес лидерите предупреждават, че ще донесе хаос на пазарите и веригите за доставки, а други критици казват, че може да причини недостиг на храни и лекарства.
Поддръжниците на Брекзит обаче твърдят, че докато разводът без сделка може да доведе до някаква краткосрочна нестабилност, в дългосрочен план това ще позволи на Великобритания да процъфтява и да сключва търговски сделки по целия свят.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Днес евродепутатите ще обсъдят Брекзит и предстоящия Европейски съвет

ЕП: Днес евродепутатите ще обсъдят Брекзит и предстоящия Европейски съвет

13 Март 2019 | 10:25 | Агенция "Фокус"
София. Евродепутатите ще обсъдят приоритетите за срещата на върха на ЕС на 21 - 22 март и ще оценят резултата от гласуването относно Брекзит в Камарата на общините в 11.00 ч. българско време, съобщава пресслужбата на Европейския парламент.
След гласуването по споразумението за оттегляне в парламента на Обединеното кралство на 12 март, евродепутатите ще оценят последиците от него в дебат с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, с главния преговарящ на ЕС Мишел Барние и с Румънското председателство на Съвета на ЕС.

Те ще представят също така приоритетите си за пролетната среща на държавните и правителствени ръководители на ЕС, която се фокусира традиционно върху работните места, растежа и конкурентоспособността

Лидерите на ЕС също така ще обсъдят дългосрочната стратегия на ЕС за борба с изменението на климата, външните отношения (по-специално Срещата на върха между ЕС и Китай на 9 април) и напредъка в борбата с дезинформацията и защитата на демократичния интегритет на европейските и националните избори в целия ЕС.
Можете да следите дебата на живо чрез EP Live и EbS+


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания ще намали митата в случай на Брекзит без сделка

AFP: Великобритания ще намали митата в случай на Брекзит без сделка

13 Март 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. Велкобритания ще намали митата за внос в случай на Брекзит без сделка и няма да прилага митнически проверки на границата с Ирландия, заяви правителството в сряда, предава AFP.
Според новата система, която ще влезе в сила, ако Великобритания напусне ЕС на 29 март без споразумение, тарифите ще бъдат запазени, но ще бъдат намалени за някои селскостопански продукти, за да се защитят британските производители.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас: Брекзит без споразумение изглежда все по-близо

Хайко Маас: Брекзит без споразумение изглежда все по-близо

13 Март 2019 | 06:11 | Агенция "Фокус"
Берлин. Напускането на Великобритания от Европейския съюз без сключено споразумение става все по-вероятен сценарий, заяви германският външен министър Хайко Маас във вторник, след като парламентът в Лондон отхвърли споразумението, което беше договорено от премиера Тереза Мей и лидерите на ЕС, предава AFP.
"С това (парламентарно) решение ние се приближаваме все по-близо до сценария без споразумение", каза Хайко Маас, обвинявайки Обединеното кралство в "хазарт с благосъстоянието на гражданите и икономиката".
"За съжаление, мога само да кажа, че в момента Германия се е подготвила за всички най-лоши случаи, които са възможни," подчерта Маас.
Той обаче добави, че все още се надява, че Великобритания може да избегне "хаотичния Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Шоуто на ужасите Брекзит: Привържениците на оставането се опитват да поемат контрола

Daily Express: Шоуто на ужасите Брекзит: Привържениците на оставането се опитват да поемат контрола

13 Март 2019 | 04:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. С нов разрушителен удар по плановете на министър-председателя, депутатите гласуваха с огромна разлика от 149 гласа, за да отхвърлят обновеното споразумение за оттегляне, което тя постигна с Жан-Клод Юнкер по-малко от 24 часа преди това, пише британският консервативен вестник Daily Express.
Депутатите, привърженици на оставането сега ще се опитат да поемат контрола над следващите стъпки за Брекзит в сряда, когато парламентът ще гласува за блокиране на оттеглянето без сделка. Тереза Мей винаги е настоявала, че напускане без споразумение на място е по-добър вариант от напускане със лошо споразумение.
Това ще доведе до второ гласуване в четвъртък с искане към Брюксел да се споразумеят за удължаване на процеса по член 50, който трябва да сложи край на членството на Великобритания в ЕС на 29 март.
Последното отхвърляне на споразумението означава, че датата за Брекзит - 29 март, е почти сигурно, че ще бъде отложена, което поражда съмнения дали страната някога ще се освободи от Брюксел.
Премиерът призна, че гласуването оставя депутатите да се изправят пред „незавидни избори“. Тя призна, че възможността депутатите, подкрепящи оставането, да задействат втори референдум в опит да преобърнат националното решение от 2016 г. да напусне Европейския блок, нараства.
Очаква се депутатите, които ефективно контролират процеса на Брекзит, да гласуват, за да се изключи напускане без споразумение преди по-нататъшно гласуване за продължаване на процеса на заминаване по член 50 на ЕС.
"Нека бъда ясна - гласуването срещу напускането без споразумение и за удължаване не решава проблемите, пред които сме изправени", каза тя.
„ЕС ще иска да знае за какво ще използваме такова удължаване,“ обясни Мей.
„Този парламент ще трябва да отговори на този въпрос. Желае ли да отмени член 50? Иска ли да проведе втори референдум? Или пък иска да напуснем ЕС с друго споразумение? Това са незавидни избори, но благодарение на решението, което парламентът взе тази вечер, вие трябва да се изправите пред тях, " заяви Мей след гласуването.
Признавайки, че „дълбоко” съжалява за решението на парламента, министър-председателят отказа да оттегли споразумението, което вече беше два пъти отхвърлено с огромни гласове.
„Изразявам дълбоко съжаление относно решението, което тази зала е взела тази вечер. Продължавам да вярвам, че най-добрият резултат би бил Обединеното кралство да напусне ЕС по един систематичен начин със споразумение и че споразумението, което сме договорили, е най-доброто и наистина единственото налично споразумение“, каза тя, като намекна, че правителството може да върне сделката пред депутатите за трети опит.
„Аз съм привърженик на постигането на резултата от референдума. Но също толкова страстно вярвам, че най-добрият начин да направим това е да напуснем с правилно споразумение и все още вярвам, че има мнозинство в Парламента за този курс на действие. "
Седемдесет и пет консерватори, сред които водещите „брекзитъри“ Борис Джонсън и Джейкъб Рийс-Мог, се разбунтуваха да гласуват против споразумението на Мей. Мнозина взеха решение, когато главният прокурор Джефри Кокс публикува съвета си към правителството, потвърждавайки, че нови правни гаранции, постигнати от министър-председателя тази седмица, не изключват опасността Великобритания да бъде хванат в капана на митническия съюз на ЕС в резултат на предпазния механизъм.
До 40 консерватори, които предишния път гласуваха "против", включително бившия министър за Брекзит, Дейвид Дейвис, преминаха в подкрепа на сделката след опасения, че отхвърлянето може да постави Брекзит в опасност.
Въпреки че разликата при поражението беше значително по-малък от предишното гласуване през януари, все още е твърде голяма, за да се даде на министрите много надежда за спечелване на трети опит, пише вестникът.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Парламентът се провали, дайте думата на хората!

The Independent: Парламентът се провали, дайте думата на хората!

13 Март 2019 | 03:51 | Агенция "Фокус"
Лондон. „Парламентът се провали, дайте думата на хората!“ – пише британският вестник The Independent в редакционна статия.
Въпросът се оказа толкова разделящ обществото, толкова труден и скъп, че предизвика засечка в обикновено гладката машина на британския политически живот. Раздели партиите; превърна приятели във врагове; подкопава бизнеса и изяжда работни места; направи работещите европейци във Великобритания да се чувстват нежелани. Конституционният статут на Северна Ирландия, Шотландия и Гибралтар е застрашен. Всичко това не носи никому полза.
Цената на Брекзит не си струва, поне при условията, договорени между министър-председателя и Европейския съюз. Оттук идват и пораженията.
Но това е преценка, сега, когато знаем реалностите, които стоят зад лозунгите, правото да решат се пада на британците. С други думи, дори ако парламентът беше одобрил сделката с гръмко мнозинство, тя все пак трябваше да бъде поставена на народа. Ако не, тогава мнозина биха почувствали, че никога не са имали възможност да дадат своето съгласие за това важно, историческо решение.
Сега обаче има една не толкова извисена, макар и напълно валидна причина за провеждането на референдум за окончателното споразумение: парламентът е в застой. Тъй като не може да вземе решение, въпросът трябва да бъде върнат при хората при по-нататъшно гласуване.
Общите избори няма да разрешат този въпрос, защото вероятността е да видим друг висящ парламент и аргументите ще останат такива, каквито са. Същото се отнася и за новия премиер на консерваторите - той или тя ще се сблъскат с точно същите реалности като Тереза Мей, макар че може би ще се радват на незначително предимство в компетентността или късмета.
На практика няма алтернатива, освен ново гласуване. Наистина, Тереза Мей лесно би могла да обяви, че след като е постигнала недостатъчен напредък в парламента, сега ще отнесе случая пред народа и ще му даде да избере между споразумението, оставането и напускането без споразумение. Тя дори може да спечели популярност, която досега не и достига. Това би било напълно уважаван начин на действие. Във всеки случай това е единственият, който е останал.
От месеци стана ясно, че депутатите знаят какво не искат; но те се оказаха неспособни да вземат решение за това, което искат. Отчасти това е провал от страна на министър-председателя, чийто упорит отказ да се споразумее с опозицията, за да оформи някакъв вид междупартиен консенсус, стои зад последните й унижения.
Тя е в политиката дълго време, включително като депутат. Тя добре познава естеството на евроскептиците на пейките и в местните асоциации. Като водач на Торите, тя е необичайна в действителност да харесва своите активисти и да произлиза от редиците им, като за известно време е служила в местната власт. Но упоритостта на Европейската изследователска група е неестествена, съчетана само с тази на Демократичните юнионисти и техните „кърваво-червени“ линии. Така се оказа. Мей трябваше да знае по-добре.
Сега също изглежда сигурно, че Брекзит без споразумение ще бъде свален от масата и че Обединеното кралство ще трябва да поиска от ЕС за забавяне на процеса по член 50.
Въпросът, който ЕС ще има право да зададе е: за какво е забавянето? Ако просто трябва да прекараме още няколко месеца в същия дебат, това би било безполезно - както повечето са съгласни. Ако британците искат да вдишат дъх и да съберат мислите си, тогава това ще направи нещо добро.
В действителност по-дълъг период от време би бил необходим за провеждането референдум, или за преформулиране на Брекзит, с оглед на това, че накрая британците биха могли да представят ново споразумение. Ако това означава да остане в ЕС за още 21 месеца, както предполагат някои източници от Брюксел, това ще бъде добре изразходвано време. Понастоящем е много по-добро от хаоса, който предстои.
Най-накрая може дори да се намери отговор на главоблъсканицата на ирландския предпазен механизъм и действително да се подготви актуален договор за търговия и сигурност между Великобритания и ЕС. Ако отнеме време, нека отнеме време. Несигурността е много по-добра от „твърдия“ Брекзит. Времето дойде: нека хората да изберат съдбата си.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Бизнес кръговете реагираха с ужас срещу „цирка“ за Брекзит

The Guardian: Бизнес кръговете реагираха с ужас срещу „цирка“ за Брекзит

13 Март 2019 | 03:17 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бизнес групите реагираха с ужас на второто отхвърляне от страна на парламента на споразумението за Брекзит на Тереза Мей, като заявиха, че са разгневени от липсата на яснота по отношение на търговските споразумения на Обединеното кралство с Европейския съюз след 29 март, пише британският вестник The Guardian.
Паундът възстанови накратко част от загубите си през деня в минутите след гласуването във вторник, преди да се срине отново, след като валутните пазари се притесняват, че Брекзит без споразумение става все по-вероятен..
Каролин Феърбърн, лидер на британската бизнес асоциация, заяви, че бизнесът иска всички страни в парламента да подкрепят план за избягване на Брекзит без споразумение.
Като описва последните няколко дни в парламента като “цирк”, тя казва: “Стига толкова! Това трябва да е последният ден на провалената политика. Необходим е нов подход от всички страни. От това зависят работните места и поминъкът на хората“.
„Удължаването на член 50, за се изключи напускане без споразумение сега е спешно. То трябва да бъде възможно най-кратко и реалистично и подкрепено от ясен план! " – продължи тя.
През последните месеци бизнес групите активно проведоха кампания срещу напускането на ЕС без сключване на сделка, която според тях ще навреди на износа и потенциално ще предизвика хаос в пристанищата на Великобритания, нарушавайки жизненоважния внос.
Адам Маршал, генерален директор на британските търговски камари, заяви, че бизнесът не е готов да посрещне последствията от „разхвърляно и безпорядъчно напускане “ на ЕС.
"Държавните агенции не са готови, много фирми не са готови и въпреки миналите две години и половина след референдума, няма ясен план за подкрепа на общностите при такава внезапна промяна", каза той.
„Парламентът трябва да покаже, че ще се вслуша в тези многократни предупреждения. Дълбоко е очевидно, че нито правителството, нито много фирми са готови за хаос и това не трябва да се допуска на 29 март, независимо как. "
Поредица от предупреждения и някои действия от автомобилната индустрия в Обединеното кралство, която е почти изцяло чуждестранна собственост заплашват, че голяма част от индустрията може да се премести в чужбина, след като не се сключи сделка с Брекзит.
Във вторник „Нисан“ обяви, че ще преустанови производството на луксозна марка „Инфинити“ на фабриката си в Съндърланд до юли, поставяйки в риск 250 работни места. „Хонда“ планира да затвори фабриката си в Суиндън, поставяйки 3,500 работни места в единствения си европейски производствен обект в риск и подобен брой във веригата за доставки.
Други автопроизводители, включително „БМВ“ и „Тойота“, сигнализираха, че може да се наложи да прехвърлят продукцията си от Великобритания, ако парламентът избере Брекзит без споразумение.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей претърпя поражение за втори път

The Times: Тереза Мей претърпя поражение за втори път

13 Март 2019 | 02:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей претърпя поражение за втори път, пише британското авторитетно издание The Times.
Камарата на общините гласува с 391 срещу 242 против споразумението, въпреки уверенията на премиера, че преразгледаният вариянт ще гарантира, че Обединеното кралство не е в капан с предпазния механизъм.
След гласуването Тереза Мей обяви, че утре депутатите ще получат възможност за гласуване за напускане на ЕС без споразумение, като те ще трябва да постъпят според собствената си преценка.
Ако това бъде отхвърлено, ще бъде поискано да гласуват в четвъртък дали да поискат удължаване на действието на член 50.
В изявление пред депутатите след гласуването, Тереза Мей каза, че „дълбоко съжалява” за резултата и че това означава, че сега парламентът е изправен пред серия от „незавидни избори“ в следващите дни.
„Гласуването за удължаване (на чл. 50) не решава проблемите, пред които сме изправени,” каза тя. „ЕС ще иска да знае как смятаме да използваме такова удължаване. Парламентът ще трябва да отговори на този въпрос. Желае ли да отмени член 50? Иска ли да проведе втори референдум? Или пък иска да напусне със различно споразумение?“ – заяви Мей.
"Това са незавидни избори, но благодарение на решението, което парламентът е взел тази вечер, те трябва да бъдат направени."
След гласуването главният преговарящ на ЕС за Брекзит, Мишел Барние, отхвърли всякакъв допълнителен компромис и предупреди, че блокът ще трябва да ускори подготовката за Брекзит без споразумение.
„ЕС направи всичко, което е по силите му, за да улесни постигането на споразумение за оттегляне“, каза той. „Безизходицата може да бъде решена само във Великобритания. Нашите приготовления за Брекзит без споразумение са по-важни от всякога, " казва Барние.
Мащабът на поражението беше удар по Даунинг стрийт. Докато около 40 депутати, които гласуваха против споразумението през януари, преминаха на другата страна, това не беше достатъчно, за да намали значително мнозинството срещу сделката.
Поражението дойде след като Джефри Кокс, главният прокурор, зашемети тази сутрин Даунинг Стрийт, като представи правни съвети, според които промените в споразумението за Брекзит са оставили юридическия риск Великобритания да остане в предпазния механизъм „безкрайно“.
Кокс каза на депутатите, че промените „намаляват риска“, че Обединеното кралство може да бъде задържано за неопределено време в защитната система, но не го е премахнало напълно.
Вчера в Страсбург премиерът каза, че е постигнала съгласие за „съвместен инструмент със съпоставимо правно значение на споразумението за оттегляне, (което) ще гарантира, че ЕС не може да действа с намерението за неограничено прилагане на защитния механизъм“.
Интервенцията на главния прокурор и юридически съветник по споразумението Джефри Кокс предизвика вълна от атаки срещу преразгледаното споразумение на премиера.
Думите на Кокс накараха „брекзитърите“ и депутатите от Демократичната юнионистка партия да гласуват против. До намесата на Кокс Даунинг Стрийт бе подкрепян от някои от „брекзитърите“.
Дейвид Дейвис, бившият министър за Брекзит, който подаде оставка през юли миналата година обеща да подкрепи сделката, ако главният прокурор потвърди, че има „юридическата сила“, за да предотврати неопределеността на предпазния механизъм. Той заяви преди думите на Кокс: „Споразумението в никакъв случай не е това, което бих искал, но то ще осигури Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Второто поражение на Тереза Мей може да хвърли Великобритания в хаос

Politico: Второто поражение на Тереза Мей може да хвърли Великобритания в хаос

12 Март 2019 | 22:28 | Агенция "Фокус"
Лондон. Второто поражение на Тереза Мей може да хвърли Великобритания в хаос, пише европейската редакция Politico.
За втори път Камарата на общините отхвърли сделката, след гласуването за ратификация през януари. Поражението оставя правителството на Тереза Мей в неизвестност и политиката на Великобритания в криза, с дълбока несигурност относно следващите стъпки за Брекзит.
Веднага след гласуването, Мей, едва чуто заради възпалено гърло, заяви, че "дълбоко" съжалява за резултата, но тя ще се придържа към обещанието, че Камарата на общините ще гласува в сряда дали желае Великобритания да напусне ЕС без сделка на 29 март, и ако това бъде отхвърлено, да се гласува дали да отложи Брекзит в четвъртък.
Тъй като нейната партия е силно разделена, тя призова консервативните депутати да гласуват по съвест. Но тя предупреди депутатите, че ако не блокират напускането без споразумение и гласуват за удължаване на срока, ЕС би искал да знае какво се цели с удължаването на срока, преди да го предостави - решение, което вероятно ще бъде взето на срещата на върха на Европейския съвет следващата седмица.
„Парламентът ще трябва да отговори на този въпрос - каза Мей. "Желае ли да отмени член 50? Иска ли да проведе втори референдум? Или иска друго споразумение? Това е труден избор, но благодарение на решението, което парламентът взе тази вечер, ще се сблъскате с тях. "
Премиерът заяви, че "лично се бори" с това дали да не подкрепи напускането без споразумение в гласуването в сряда или не.
"Аз съм държа на постигането на резултата от референдума. Но също толкова страстно вярвам, че най-добрият начин да направим това е да напуснем по правилен начин с една сделка и аз все още вярвам, че има мнозинство в Парламента за този начин на действие. - каза тя с очевиден знак, че няма да гласува за напускане без сделка.
Тя каза, че правителството ще публикува нова информация за "основните политики", които ще влязат в сила в случай на липса на споразумение, включително дългоочакваните тарифни ставки и планове за границата на Северна Ирландия в такъв сценарий.
В отговора си на изявлението на Мей, опозиционният лидер на лейбъристите Джереми Корбин заяви: "Премиерът ни заплашва с опасност от напускане без споразумение, знаейки добре, че ще нанесе вреда на британската икономика."
В късно вечерно споразумение с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в понеделник Мей постигна поредица от "правно обвързващи" допълнения към сделката, която първоначално беше договорена през ноември миналата година. Те бяха насочени към успокояването на „брекзитърите“ на гърба й, че Великобритания няма да остане в предпазния механизъм за Северна Ирландия за вечни времена.
Но главният прокурор Джефри Кокс , член на преговарящия екип и на правителството , излезе с правно становище по сделката, което се оказа фатално за шансовете на Мей да получи одобрение в парламента. Той потвърди, че Обединеното кралство няма едностранно право да напусне предпазния механизъм, което накара Европейската изследователска група на „брекзитърите“ и Демократичната юнионистка партия да решат, че няма да подкрепят споразумението.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние: ЕС направи всичко, което беше възможно

Мишел Барние: ЕС направи всичко, което беше възможно

12 Март 2019 | 22:05 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние заяви във вторник, че блокът е направил всичко възможно, за да бъде постигнато одобрение за споразумение за напускане на Великобритания, след като британските депутати го отхвърлиха за втори път, предава AFP.
"ЕС направи всичко по силите си, за да улесни сключването на споразумението за оттегляне. Този проблем може да бъде решен само в Обединеното кралство. Подготовката ни за Брекзит " без споразумение сега е по-важна от всякога", написа Барние в социалната мрежа „Туитър“.
Членовете на ЕС ще обмислят "мотивирано" искане от страна на Великобритания да отложи Брекзит, заяви говорител на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 AFP: Британските депутати отхвърлиха за втори път споразумението за Брекзит с ЕС

AFP: Британските депутати отхвърлиха за втори път споразумението за Брекзит с ЕС

12 Март 2019 | 21:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските депутати с преобладаващо мнозинство отхвърлиха споразумението за Брекзит на премиера Тереза Мей за втори път във вторник, поставяйки Великобритания в неизвестност само 17 дни преди да напусне Европейския съюз, предава AFP.
Камарата на общините гласува с 391 срещу 242, за да отхвърли споразумението за развод, дори и след като Мей осигури допълнителни гаранции от Брюксел за най-противоречивите й елементи.
Този ход рискува да предизвика икономическия хаос, тъй като Великобритания трябва да прекъсне връзките си с най-големия си търговски партньор след 46 години на 29 март, независимо от това.
Обръщайки се към депутатите, Мей ги призова да избягнат "икономическия шок" от напускане без споразумение.
Но също така предупреди евроскептиците, много от които агитират за напускане на ЕС през цялата си кариера, че ако споразумението й се провали, може да стане същото и с Брекзит.
Премиерът е обещала да позволи на депутатите да гласуват за опцията "без споразумение" в сряда и ако това бъде отхвърлено, в четвъртък да реши дали да поиска от ЕС да отложи Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние: Няма преходен период за Брекзит без споразумение за излизане на Обединеното кралство от ЕС

Мишел Барние: Няма преходен период за Брекзит без споразумение за излизане на Обединеното кралство от ЕС

12 Март 2019 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Главният преговарящ на Брюксел за Брекзит Мишел Барние предупреди депутатите в Лондон да не попадат в клопка на „опасната илюзия“, че може да се възползват от споразумение за преходен период, без да одобрят сделката за „развода“ с Брюксел, предава AFP.
„Излгежда, че има опасна илюзия, че Великобритания може да се възползва от преходния период в отсъствието на споразумение за оттегляне", написа Барние броени часове преди британските депутати да гласуват за споразумението, постигнато от премиера на Обединеното кралство Тереза Мей.
„Нека да бъда ясен: единственото правно основание за прехода е споразумение за оттегляне (на Великобритания от ЕС). Ако няма такова, значи няма преходен период“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Последното предложение за споразумение за Брекзит е ясно и широкообхватно

Ангела Меркел: Последното предложение за споразумение за Брекзит е ясно и широкообхватно

12 Март 2019 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Берлин. Според канцлера на ФРГ Ангела Меркел заяви последното предложение на Европейския съюз за Брекзит е „ясно и широкообхватно", предава AFP.
„Днес е важен ден. Мисля, че 27-те държави-членки ... са направили ясни и широкообхватни предложения, които вземат под внимание опасенията на Великобритания и намират отговори за тях", цитира агенцията думите на Меркел, изречени часове преди гласуването на сделката в парламента в Лондон.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The London Economic: Очаква се 363 депутати да отхвърлят Брекзита на Тереза Мей

The London Economic: Очаква се 363 депутати да отхвърлят Брекзита на Тереза Мей

12 Март 2019 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Сделката за Брекзит на Тереза Мей и Брюксел ще бъде отхвърлена от 363 депутати при гласуването в Камарата на общините във вторник от 21:00 часа българско време, пише левичарското електронно издание The London Economic, като се позовава на данни, предоставени от компанията за залози Sporting Index.
Вторият вот за Брекзит в британския парламент ще даде нов повод за разочарование на министър-председателя, смятат от компанията, като предвиждат „за“ да гласуват едва 275 народни представители.
Медията припомня, че през януари Мей преживя истински разгром, когато сделката й бе отхвърлена от рекордните 432 депутати, като само 202 дадоха своето одобрение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Три години по-късно: Британските депутати решават за сделката на Тереза Мей

AFP: Три години по-късно: Британските депутати решават за сделката на Тереза Мей

12 Март 2019 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. Близо три години, след като британците взеха решение да излязат от Европейския съюз, депутатите в парламента на страната трябва да решат дали да подкрепят постигната преди броени часове в Страсбург сделка между премиера Тереза Мей и Брюксел, която може да разчисти пътя за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, както е предвидено, на 29 март и то с подписано споразумение, предава AFP.
Във вторник британските народни представители трябва да преценят дали постигнатите в понеделник промени са достатъчни или не, за да ги привлекат.
Най-категорични против излизането от Съюза със сделка са радикалните привърженици на Брекзит в управляващата Консервативна партия и техните съюзници от северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП).
Тяхната подкрепа ще бъде от решаващо значение при определянето на това дали сделката ще потъне или ще плава, само 17 дни преди Великобритания да напусне Европейския съюз след 46 години в блока.
Всички погледи бяха насочени към главния прокурор Джефри Кокс, главния правен съветник на правителството.
Той публикува актуални съвети относно основната загриженост на искащите раздяла с Брюксел: дали новите споразумения от понеделник ще оставят Великобритания в капан в постоянен митнически съюз с ЕС против волята й. Неговата присъда беше: и тази сделка на Тереза Мей не променя нищо.
Гласуването в Камарата на общините ще се състои в 19:00 часа местно време (21:00 българско).

Поправяне на предпазната мярка

Мей пристигна в Страсбург късно в понеделник за разговори с лидерите на ЕС в опит да спаси договорената от тях сделка за Брекзит.
След това двете страни обявиха пакет от три части от правно обвързващи промени в старото споразумение.
Те са насочени към преодоляване на ключовия проблем за британските депутати, когато те отхвърлиха сделката през януари: така нареченият резервен план за запазване на сухоземната граница между Великобритания и Република Ирландия.
„Сега е моментът да се обединим, да подкрепим подобрената сделка за Брекзит и да изпълним инструкциите на британците“, каза Мей.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: „Или тази сделка, или Брекзит изобщо може да не се случи... Няма да има трета възможност“.
Късно в понеделник обаче от основната опозиционна партия във Великобритания – Лейбъристката, заявиха, че ще гласуват срещу сделката.
Споразумението „не съдържа нищо, което се доближава до обещанията, които Тереза Мей обеща на парламента“, заяви лидерът на Работническата партия Джереми Корбин.
Това прави реакцията на бунтовното крило на Консервативната партия и ДЮП още по-важна.
Ако сделката бъде отхвърлена, депутатите ще гласуват в сряда дали Великобритания просто трябва да напусне на 29 март без никакво споразумение.
Този вариант е изпълнен с икономически опасности и се подкрепя само от твърдите привърженици на развода.
Ако депутатите гласуват против сценарий "без сделка", те ще гласуват отново в четвъртък, за да поискат забавяне на Брекзит от ЕС.
Другите 27 държави ще трябва да подкрепят удължаването единодушно и да решат колко време трябва да бъде дадено на Лондон и Брюксел, за да продължат още своите преговори. Техните лидери ще се срещнат в Брюксел на среща на върха на 21-22 март.
Всяко отлагане може да е много краткотрайно.
Юнкер заяви в понеделник, че забавянето след изборите за Европейски парламент в края на май ще означава, че Великобритания ще трябва да участва в изборите.

Ирландският премиер: Брекзит е тъмен облак над нас
Проблемната предпазна мярка е предназначена да запази границата на остров Ирландия - между члена на ЕС Република Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство - невидима и свободно течаща.
Ако не могат да се договорят нови търговски споразумения между Великобритания и ЕС, Обединеното кралство ще се придържа стриктно към търговските правила на ЕС, докато страните не постигнат нова търговска сделка.
Но онези, които подкрепят Брекзит, се страхуват да останат затворени в квазисъюз с Европа за неопределено време.
Ирландският премиер Лео Варадкар приветства новите гаранции, договорени през Мей и Юнкер.
"Брекзит е тъмен облак над нас в продължение на много месеци и особено заплахата от Брекзит без сделка“, каза той в изявление.
"Едно положително гласуване тази вечер може да премахне този облак и да възстанови доверието и оптимизма във Великобритания, Ирландия и в целия Европейски съюз".
Премиерът на Нидерландия Марк Руте също заяви, че е доволен от споразумението.
„Организиран Брекзит е жизнено важен и за ЕС, и за Обединеното кралство. Надявам се, че Камарата на общините ще подкрепи постигнатото от Тереза Мей споразумение. Няма алтернатива", каза той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор на Великобритания: Последната сделка на Тереза Мей не променя нищо

Главният прокурор на Великобритания: Последната сделка на Тереза Мей не променя нищо

12 Март 2019 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Юридическият риск Великобритания да остане задръстена в търговските споразумения на Европейския след Брекзит „остава непроменен“, заяви Главният прокурор на Великобритания във вторник, предава AFP, като от това става ясно, че едва ли и последната сделка на Тереза Мей, договорена в понеделник с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Страсбург, ще бъде одобрена от депутатите в британския парламент.
Главният прокурор Джефри Кокс заяви, че постигната в последния момент договорка „намалява риска“ от това, Великобритания да бъде задържана „против волята си и за неопределено време“ в споразумението за границата на Ирландия. Но, „юридическият риск остава същият“ Лондон да няма правни лостове да излезе от Съюза без одобрението на Брюксел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Ето какво за какво се разбраха Брюксел и Лондон за Брекзит в понеделник

Bloomberg: Ето какво за какво се разбраха Брюксел и Лондон за Брекзит в понеделник

12 Март 2019 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Британският премиер Тереза Мей не получи двете неща, които искаше най-много от посещението си в Страсбург в понеделник, където проведе поредни преговори с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с надеждата да получи нови отстъпки за Брекзит, отбелязва американската агенция Bloomberg.
Тя не получи правото за едностранно излизане от предпазното споразумение, целящо да предотврати „твърда граница“ в Ирландия след излизането на Великобритания от Съюз, нито времева рамка за него.
Въпреки това, формулировката в правно обвързващо съвместно изявление стига дотам, доколкото ЕС казва, че е възможно да се повтори, че защитната политика - застрахователна полица, която ефективно държи Великобритания в митническия съюз с ЕС - е само временна. И това дава на Великобритания някаква власт да си тръгне, ако ЕС не направи достатъчно, за да го замени с пълна търговска сделка, обяснява медията.
• В изявлението се казва, че съгласно системата за уреждане на спорове - изложена в първоначалната основна сделка - независимият арбитражен комитет (съставен от висши съдии) може да реши, че ЕС действа по такъв начин, че да задържи спирането за неопределено време.
• В документа се казва, че "постоянният неуспех" да се спази решението "може да доведе до временни средства за защита".
• Това не стига до удовлетворяване на исканията на главния прокурор Джефри Кокс. Той иска ЕС да се съгласи да предостави на арбитражния комитет правомощия да премахне предпазните мерки при тези обстоятелства. Това беше отхвърлено.
• Но съвместният документ продължава да казва, че Великобритания (или ЕС, в този смисъл) „в крайна сметка“ ще имат право „да приемат едностранно, пропорционално суспендиране на задълженията си по Споразумението за оттегляне“, включително резервното споразумение.
• Това „ще остане в сила, освен ако и докато нарушителят не предприеме необходимите мерки, за да се съобрази с решението на арбитражния комитет“.
• Това е и повторение на основния договор за развод Brexit, договорен през ноември. Това гласи, че суспендирането на задълженията „е временно и се прилага само докато въпросът не бъде отстранен.
• Великобритания също така публикува отделен документ, „тълкуващ“ съвместното изявление в собствената си формулировка, но с мълчаливото съгласие на ЕС.
• В него се казва, че ако двете страни не успеят да сключат споразумение за свободна търговия, което да замени предпазната клауза, „нищо в споразумението за оттегляне няма да му попречи да предприеме мерки, които в крайна сметка биха могли да доведат до неприлагане“ на задълженията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер: Или тази сделка, или изобщо може да няма Брекзит

Жан-Клод Юнкер: Или тази сделка, или изобщо може да няма Брекзит

12 Март 2019 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер публикува потвържденията за договорената сделка за излизане на Великобритания от Европейския съюз в „Туитър“ и предупреди, че „или приемате тази сделка, или изобщо може да няма Брекзит“, предава американската агенция Bloomberg.
Юнкер заяви пред журналистите след преговорите с британския премиер Тереза Мей в Страсбург, че целите на Съюза са „организиран“ Брекзит и запазване на мира в Ирландия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: „Тереза Мей се провали“, Джереми Корбин призовава депутатите да отхвърлят сделката за Брекзит

Daily Express: „Тереза Мей се провали“, Джереми Корбин призовава депутатите да отхвърлят сделката за Брекзит

12 Март 2019 | 04:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Ръководителят на лейбъристите заяви, че министър-председателят не е успял в преговорите си с ЕС с наближаването на датата за излизане. Миналата вечер Мей пътува в Брюксел за разговори в последната минута с представители на ЕС, където успя да осигури „правно обвързващи“ промени в сделката си. Преди днешното гласуване в парламента, лейбъристите атакуват Тереза Мей чрез призива на Джереми Корбин депутатите да отхвърлят сделката, пише в. Daily Express.
Както каза Корбин: „Тъй като сделката за Брекзит беше поразително отхвърлена, министър-председателят безразсъдно губше време, не успя да преговаря ефективно с ЕС и отказа да намери обща основа за споразумение, което парламентът можеше да подкрепи.
„Споразумението с Европейската комисия тази вечер не съдържа нищо, което да приближава промените, които Тереза Мей обеща на парламента“.
„Ето защо депутатите трябва да отхвърлят тази сделка“.
Миналата вечер министър-председателят спечели „правно обвързващи“ промени в споразумението за оттегляне, в което се посочва, че ирландският предпазен механизъм ще се използва само като временна опция.
Днес депутатите ще гласуват предложение за одобряване на новите документи, осигурени от Тереза Мей миналата вечер.
След преговорите председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер настоя, че ако сделката бъде отхвърлена днес, няма да има „трети шанс“ за предоговаряне.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Лейбъристката партия застава срещу споразумението за Брекзит

AFP: Лейбъристката партия застава срещу споразумението за Брекзит

12 Март 2019 | 01:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Главната опозиционна партия във Великобритания призова парламента да гласува против сделката за Брекзит на премиера Тереза Мей, въпреки твърденията й, че е осигурила промени в последната минута от Брюксел, съобщава AFP.
„Споразумението с Европейската комисия тази вечер не съдържа нищо, което да приближава промените, които Тереза Мей обеща на парламента“, заяви лидерът на лейбъристите Джереми Корбин и добави: „Затова депутатите трябва да отхвърлят тази сделка“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Юнкер: Това е сделката или Брекзит може да не се случи

AFP: Юнкер: Това е сделката или Брекзит може да не се случи

12 Март 2019 | 01:39 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова британските законодатели да подкрепят законопроекта за оттегляне, след като договориха правни гаранции с премиера Тереза Мей, съобщава AFP.
„Изборът е ясен: тази сделка, или Брекзит може да не се случи изобщо. Нека докараме британското оттегляне до порядъчен край“, каза Юнкер в навечерието на решителния вот в лондонския парламент относно споразумението за Брекзит.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мей заяви, че има „правно обвързващи промени“ в споразумението за Брекзит

AFP: Мей заяви, че има „правно обвързващи промени“ в споразумението за Брекзит

12 Март 2019 | 01:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей заяви, че е спечелила „правно обвързващи промени“ към планираната сделка за Брекзит и призова парламента в Лондон да я подкрепи, съобщава AFP.
„Депутатите бяха наясно, че са необходими правни промени относно защитния механизъм. Днес сме осигурили правни промени“, каза Мей пред репортери.
„Сега е моментът да се обединим, да подкрепим тази подобрена сделка за Брекзит и да изпълним инструкциите на британския народ“, каза тя.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Юнкер заяви, че ирландският премиер е одобрил гаранциите за Брекзит

AFP: Юнкер заяви, че ирландският премиер е одобрил гаранциите за Брекзит

12 Март 2019 | 01:24 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ирландският премиер Лео Варадкар е подписал за подсилени гаранции, предложени на Лондон, за да помогне за приемането на споразумението за оттегляне, съобщава AFP.
„Тази вечер разговарях с премиера, който щеше да е готов да приеме това решение в интерес на постигането на цялостно споразумение“, каза Юнкер пред репортери.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания заяви, че е постигнато съгласие с ЕС относно „правно обвързващи промени“

AFP: Великобритания заяви, че е постигнато съгласие с ЕС относно „правно обвързващи промени“

12 Март 2019 | 00:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското правителство заяви, че е постигнало съгласие за „правно обвързващи промени“ по сделката за Брекзит по време на разговорите между британския премиер Тереза Мей и официалните лица на ЕС в Страсбург, съобщава AFP.
Дейвид Лидингтън заяви пред парламента, че тя „е осигурила правно обвързващи промени, които укрепват и подобряват споразумението за оттегляне и политическата декларация“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей се срещна с Юнкер в късни преговори за Брекзит

AFP: Тереза Мей се срещна с Юнкер в късни преговори за Брекзит

11 Март 2019 | 22:31 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Британският премиер Тереза Мей пристигна в Европейския парламент за разговори в последния момент с представители на ЕС, преди да представи сделката си за Брекзит на скептичните депутати, съобщава AFP.
Мей беше посрещната в сградата на парламента в Страсбург от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и неговия главен преговарящ по Брекзит Мишел Барние.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей замина за Страсбург в последен опит за спасяване на сделката си за Брекзит

AFP: Тереза Мей замина за Страсбург в последен опит за спасяване на сделката си за Брекзит

11 Март 2019 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Лондон/Страсбург. Британският премиер Тереза Мей замина за Страсбург в понеделник, за да направи последен опит да говори за спасяване на своята сделка за Брекзит в навечерието на решаващия вот в парламента в Лондон във вторник, предава AFP.
„Премиерът току що тръгна за Страсбург за разговори с (председателя на Европейската комисия) Жан-Клод Юнкер“, заяви нейният говорител.
Длъжностни лица по-рано предупредиха, че нейното посещение няма да е сигнал за сключена сделка, а само, че е възможно да се постигне напредък чрез преки преговори.
Депутатите в Камарата на общините трябва да гласуват във вторник вечерта за втори път по сделката за изтегляне от ЕС, договорена с Брюксел.
През януари те я отхвърлиха масово и без гаранции за най-противоречивия й елемент, т.нар. резервен план за ирландската граница и изглежда почти сигурно, че ще го направят отново тази седмица.
Великобритания трябва да излезе от Съюза на 29 март.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: По-късно в понеделник Тереза Мей ще пристигне в Страсбург за преговори по Брекзит

AFP: По-късно в понеделник Тереза Мей ще пристигне в Страсбург за преговори по Брекзит

11 Март 2019 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Британският премиер Тереза Мей ще пътува до Страстбург по-късно в понеделник, където ще се опита да „финализира“ своята сделка за Брекзит преди решаващия вот в парламента на Обединеното кралство във вторник, съобщи външният министър на Република Ирландия Саймън Ковени, предава AFP.
„Британският премиер пътува до Страсбург по-късно тази вечер. Както разбирам, за да опита да финализира договор, ако това е възможно, който да може да предложи в Уестминстър утре“, заяви той пред журналистите в Дъблин.
Както отбелязва „Франс прес“, по-късно тази седмица високопоставени представители на Брюксел ще се срещнат в Страсбург по време на пленарната сесия на Европейския парламент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The  Sunday Express:  Остават по-малко от 20 дни до свободата след Брекзит

The Sunday Express: Остават по-малко от 20 дни до свободата след Брекзит

10 Март 2019 | 04:28 | Агенция "Фокус"
>Лондон. По-малко от 20 дни остават до свободата след Брекзит, но Мей продължава да се бори с ЕС, пише в неделното си издание The Sunday Express.
В събота високопоставени партийни активисти сред торите организираха медийна офанзива, за да настояват ЕС да направи жизненоважни отстъпки по споразумението за Брекзит. Ясно е на всички, че първият ден на Обединеното кралство извън ЕС е точно след 20 дни, след като членството му в търговския блок изтича на 29 март. Две години Тереза Мей прекара във водене на преговори за това споразумение, но и днес сделката, която тя предлага, все още не среща подкрепа в Камарата на общините. Правителството води преговори вече буквално в „12 без 5 минути“, за да постигне споразумение, което ще се подкрепи в британския парламент.
В петък Мей предупреди, че едно ново отхвърляне на нейния проект ще означава „още месеци и години на спорове“ и поясни, че „ако ние продължим да вървим по този път надолу, може и никога да не напуснем ЕС“.
Старши министри продължават да се опитват да убеждават ЕС да направи промени в сегашната сделка, за да се избегне закъснение и отлагане на излизането на Великобритания.
В събота те се появиха неочаквано в медиите с обвинения по адрес на Брюксел, че си играе игри с преговорите, а те търсят как да окажат натиск върху 27-те членки на ЕС и да ги принудят да направят нужните отстъпки. Както лидерът на Долната камара Андрея Лийдсъм, така и председателят на Консервативната партия Брендън Луис подложиха на агресивна критика усилията на Брюксел в преговорите.
Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние се оправда, че той „работи интензивно“ като се опитва да разреши безизходицата преди съдбоносното гласуване в Камарата на общините през следващата седмица.
Разгорещени преговори се водиха през всички тези седмици, а и двете страни се опитваха да успокоят тревогите около ирландския предпазен механизъм, който предизвиква най-много неприятности в Уестминстър.
В четвъртък главният прокурор Джефри Кокс, който е и правосъден министър, и министъра за Брекзит Стивън Барклей запознаха Мишел Барние със своите предложения за разрешаване на въпроса. Те предлагат независим арбитражен панел, който да определи дали е „разумно“ да се спре действието на ирландския механизъм.
Барние обаче отхвърли плана им и заяви, че Лондон е длъжен едностранно да вземе решение така, че Северна Ирландия остана засегната от спешните мерки и на практика се поставя граница, която да преминава през самата Великобритания.
В събота Андрея Лийдсъм обяви, че тя е „дълбоко разочарована“ от предложенията на ЕС.
Тя каза:: “Няма да разчупим Обединеното кралство и да поставим граница на Ирландско море. Така че аз съм длъжна да попитам сама себе си: каква игра играят в Евросъюза? ”
Ако споразумението за излизане не срещне подкрепа в Парламента във вторник, вината ще падне върху ЕС, според нея. В същото време Лийдсъм се надява, че "ние се надяваме, че ще можем да спечелим вота, но това зависи от това Ес да се върне на масата за преговори и да приеме сериозно британските предложения.”
Брендън Луис, който също упражни натиск спрямо Брюксел, заяви пред БиБиСи: “няма да приемем споразумение, с което се правим компромис с единството на Обединеното кралство. Предложението, което Мишел Барние предложи в петък води до компромис относно силата на съюза.”
Следващите 48 часа ще преминат в преговори, за да се даде на Мей най-добрата възможност да спечели подкрепата на Уестминстър за споразумението за напускане.
Ако във вторник сделката не получи одобрение, тогава на депутатите ще се даде възможност да гласуват дали Обединеното кралство трябва да напусне блока без сделка.
Ако се подкрепи този вариант, Великобритания все пак ще напусне ЕС на 29 март. Но ако се отхвърли и той, тогава в четвъртък ще има нов вот за това дали трябва да се удължи срока на самия Брекзит.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Торите и Демократичната юнионистка партия настояват Мей да задвижи план Б

The Telegraph: Торите и Демократичната юнионистка партия настояват Мей да задвижи план Б

10 Март 2019 | 03:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Според ново изследване на общественото мнение расте подкрепата за Брекзит без сделка пред вероятността ЕС да отхвърли молбата за подкрепа и да се спаси плана на Тереза Мей за излизане на Великобритания от Европейския съюз, пише днешният The Telegraph.
Проучване на публичното мнение, проведено от ComRes, регистрира, че 44 на сто от британците сега вярват, че Обединеното кралство трябва да напусне ЕС без сделка, ако Брюксел откаже да направи нови отстъпки. Това е с шест пункта повече в сравнение с януари. Неподкрепящите тази идея са по-малко от една трета - 30 на сто.
Резултатите от проучването съвпадат с предупреждението, които 74 висши активисти от партията на консерваторите заявиха на Мей, че техните гласоподаватели „не се страхуват от излизане без сделка“, защото те „искат само Брекзит да се случи“.
В събота Стив Бейкър, един от ревностните привърженици на Брекзит, и Найджъл Додс, водач на Демократичната юнионистка партия в Уестминстър, направиха изявление, според което „неминуемо“ е сделката по Брекзит да остане „непроменена“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Брекзит като бомба: Ръководството на белгийските митници предупреждава фирмите да не експедират товари за Великобритания след  като напусне ЕС

The Daily Express: Брекзит като бомба: Ръководството на белгийските митници предупреждава фирмите да не експедират товари за Великобритания след като напусне ЕС

9 Март 2019 | 04:55 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Лондон. От белгийските митнически власти предупреждават компаниите да побързат да изпращат товари и стоки за Великобритания преди Брекзит, за да избегнат очаквания хаос, ако няма сделка, пише The Daily Express.
От митниците на Белгия призовават за незабавна „Брекзит пауза“ веднага след 29 март, тъй като ще се въвеждат нови контроли при трансграничната търговия с Обединеното кралство. Тези призиви се появяват в момент, когато се усеща засилваща се несигурност, че Тереза Мей няма да може да си осигури необходимите компромиси за своя проект за Брекзит, за да успее да спечели подкрепата на британските депутати. Кристиан Вандервьорен, главен изпълнителен директор на белгийските митници, заяви, че компаниите е добре да експортират колкото е възможно повече стоки за Великобритания преди Брекзит.
Той каза: “Кои сме ние, митниците, да даваме световни указания на бизнеса? Но въпреки това ние все пак се обръщаме към малкия и средния бизнес, както и към всички други да поизчакат. Но ако е нужно, направете своя износ за вашите получатели преди 29 март. ”
Шефът на митниците твърди, че по-големите фирми, “като фармацевтичните компании и автомобилните манифактуристи ” от „месеци наред вече складират стоки в Обединеното кралство“, за да избегнат евентуални неприятни последици от Брекзит.
Той обаче се притеснява, че по-голяма част от белгийските компании, които силно се надяват да продължат да търгуват с Острова, не са достатъчно подготвени да се оправят за 21 дни до Брекзит.
Очаква се, че пристанището в Зеебрюж, което е сред главните в Белгия като импортно-експортен хъб, ще трябва да обработва около милион допълнителни декларации за внос и четири милиона и половина експортни декларации, когато Великобритания напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз.
Г-н Вандервьорен пояснява, че тяхната служба е изпратила писмени съобщения на около 22 000 компании, които търгуват с Острова, за да им каже, че трябва да си осигурят нужния им за внос и износ номер EORI. „Днес (петък – бел. ред.), само три седмици преди Брекзит, митниците получиха едва 4 700 положителни отговора. Създадохме дори кол център, за да се отговаря веднага на въпросите им за митническите лицензии.“
Белгия ще се окаже сред най-засегнатите от Брекзит без сделка. Девет на сто от целия експорт на страната отива във Великобритания, като стойността му се оценява на около 32 милиарда евро общо. Най-важните индустрии в страната са транспортни средства, химикали, храни и напитки, текстил и облекло, като 30 процента от тяхната продукция заминава за Острова.
Предупреждения се отправят също и за железопътните услуги между Париж и Лондон, както и за огромните опашки, които се очакват на границата, след като французите поставиха вече гишета с надписи „Брекзит“. Митническите служители смятат, че в значителна степен ще се повлияят услугите на експреса Eurostar между френската и британската столица след напускането на ЕС.Граничните служители наложиха тъй наречената стачка „работи според правилата“ и настояха да получат подкрепление още преди Брекзит.
Венсан Томазо от френския митнически съюз UNSA казва: “Готвим се контролът да е съвсем стриктен.”

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Удар право в лицето: Барние насочва Мей към поражение в сделката за Брекзит

The Guardian: Удар право в лицето: Барние насочва Мей към поражение в сделката за Брекзит

9 Март 2019 | 03:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей се запътва към второ унизително поражение, когато през следващата седмица ще предложи на парламента своята сделка за Брекзит, след като главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние отхвърли молбите й за отстъпки в последната минута, пише The Guardian.
Премиерът настоя депутатите да „ се престрашат“ и „да се почувстват длъжни“ да подкрепят сделката й. Това е заявила Мей в пламенна реч в доковете на град Гринсби, чиито жители са за излизане на Великобритания от Евросъюза.
„Един вот срещу сделката означава „ да не се приключи с Брекзит, а да се продължи да се „тъпче на едно място“ по всички други важни теми, за които хората са загрижени, при това месеци и години наред“ е предупреждението, с което министър-председателят на Великобритания се е обърнала към британските парламентаристи, като ги е предупредила, че „Ако продължим да вървим по това нанадолнище, може никога изобщо да не излезем от Евросъюза.”
Обръщайки се към работници от датската фирма Ørsted, производителка на вятърни турбини, Мей е предупредила и ЕС, да направи нови отстъпки по ирландската граница – спорният въпрос, който още първият път накара много от нейните депутати да гласуват против предлаганата от нея сделка. Речта й е само дни преди последните отчаяни опити за разговори с Брюксел в края на тази седмица.
ЕС “трябва също да направи своя избор”, е казала Мей. “Ние, всички сме участници в този процес. В европейски интерес е Обединеното кралство да напусне със сделка. Ние работим с тях, но решенията, които ЕС ще вземе в следващите няколко дни, ще имат огромно въздействие върху крайния резултат от вота. Европейските лидери ми казват, че съжаляват, защото времето изтича и че ние имаме само още един шанс, за да вземем правилното решение. Моето послание към тях е: удари часът за нас да действаме“.
Барние обаче незабавно сряза британския министър председател, като отговори с оферта за връщане към неговия първоначален план да се прекрати спора за северноирландската граница, като се въведе твърд пограничен режим, нещо, на което Мей неведнъж е отговаряла, че няма да се намери британски премиер, който да го приеме, защото се рискува да се създаде граница и в Ирландско море.

Главният преговарящ от страна на Евросъюза отвърна с поредица от туитвания, в които съобщава, че ЕС се е ангажирал „да даде възможност на Обединеното кралство да напусне едностранно общата митническа територия, докато другите елементи от „тази спирачка“ трябва да се поддържат, за да се избегне твърда граница. Обединеното кралство няма насила да бъде принудено да остане в митническия съюз, против неговата воля.”
Министърът за Брекзит Стивън Барклей незабавно е отговорил: “При положение, че съвсем реално ни притиска крайният срок, сега не е време да се връщаме към стари аргументи. Обединеното кралство съвсем ясно постави нови предложения. Сега се нуждаем да постигнем балансирано решение дали можем да работим за двете страни.”
Идеята да се остави въпросът за северноирландската граница като предпазен механизъм е яростно отхвърляна от партньорите на правителството на Мей от Демократичната юнионистка партия, които се страхуват, че така ще се стигне до изостряне на отношенията на Северна Ирландия с останалите части на Великобритания. В петък заместник председателят на тази партия Найджъл Додс заяви: „ „Мишел Барние не е направил нито реалистично, нито осезаемо предложение. Така не се зачита нито конституционалния, нито икономически интегритет на Обединеното кралство“.
Мей е помолила да има две допълнителни гласувания следващата седмица, ако във вторник гласуването се провали – така да се даде възможност на депутатите да избегнат Брекзит без сделка и да могат да удължат срока за излизане.
The Guardian е научил за още един план, който се обсъжда в момента, да се проведе трето важно гласуване незабавно след като се отхвърли приемането на варианта „без сделка“, с надежда да се насочи вниманието към разума на бунтовниците сред привържениците на Брекзит.
Правителството насочва надеждите си към договаряне на промени, които ще позволят на главния прокурор Джефри Кокс да поднови правните си съвети за възможността Обединеното кралство да затъне за неопределено време в проблемите, които да действат като спирачка за неговото напускане на Евросъюза.
Джеръми Хънт, външният министър, пак в петък е добавил известни разочарования по адрес на Уестминстър: „ Ние се сблъскваме с абсолютен популизъм и с него е трудно да се справим“, е коментирал дипломат номер едно на Великобритания. Според него отношенията с ЕС ще бъдат „отровени за много години напред“, ако Брюксел не се съгласи да отстъпи.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей призовава ЕС за „още един напън" по сделката за Брекзит

AFP: Тереза Мей призовава ЕС за „още един напън" по сделката за Брекзит

8 Март 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей призова Европейския съюз за „още един напън", за да постигне компромисно споразумение за Брекзит, предава AFP.
Мей се обърна към депутатите в британския парламент, като подчерта, че гласуването срещу споразумението може да означава, че страната никога няма да напусне Общността.
„Нуждае се от още един напън", подчерта Мей пред привърженици в пристанищния град Гримсби, като добави, че гласуването срещу сделката за Брекзит означава, че „изобщо никога няма да напуснем ЕС".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: ЕК заяви, че разговорите за Брекзит“ са трудни и не се вижда решение

New Europe: ЕК заяви, че разговорите за Брекзит“ са трудни и не се вижда решение

8 Март 2019 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Последният кръг от преговорите по Брекзит не доведе до пробив и не се вижда незабавно решение на сегашната безизходица, каза главният говорител на Европейската комисия Маргаритис Шинас, като добави, че основният проблем остава т. нар. „ирландска предпазна мярка“ - спорна застрахователна полица, която ще гарантира, че няма да има твърда граница между членката на ЕС Ирландия и Северна Ирландия след оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe.
Шинас каза, че преговорите са се състояли в „конструктивна атмосфера“, но Обединеното кралство продължава да настоява за нови правнообвързващи уверения в споразумението за оттегляне между Обединеното кралство и ЕС.
В изказване след разговори с Барние, генералният прокурор на Обединеното кралство Джефри Кокс заяви, че и двете страни са „размениха твърди възгледи. Сега сме изправени пред реални дискусии. Преговорите скоро ще започнат. Ние сме в сърцето на въпроса, предложихме много разумни предложения“.
Делегацията на ЕС се въздържа от допълнителни коментари и предложи преговорите да продължат, но отбеляза, че последните преговори „са трудни“.
"Дискусиите бяха трудни и не беше намерено решение, което да съответства на споразумението за оттегляне, включително протокола за Северна Ирландия, който, както знаете, няма да бъде отворен отново", каза Шинас.
„ЕС продължава да казва, че иска това да бъде разрешено и че иска Обединеното кралство да напусне със сделка. На Парламента беше ясно, че това трябва да стане. Изискваме правно обвързващи промени, които означават, че Обединеното кралство не може да бъде затворено за неопределено време в предпазния клапан“, заяви говорител на Даунинг стрийт 10.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август 2019 година
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.