НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Подадени са пет оферти за концесията на летище „София“

Подадени са пет оферти за концесията на летище „София“

22 Април 2019 | 10:53 | Агенция "Фокус"
София. Пет оферти от международни компании с богат опит в сектора са подадени за концесията на летище „София“. Това съобщиха от АПРА Портър Новели. В момента комисията за провеждане на процедурата проверява дали подадените заявления отговарят на изискванията на тръжната процедура. Финансовите и технически оферти на допуснатите участници ще бъдат отворени на 9 май 2019 г. в открито заседание. Цялата документация по проекта е публикувана на неговия уебсайт и е достъпна за обществеността, за да се гарантира прозрачност на процеса.
Международната финансова корпорация (МФК/IFC), член на Групата на Световната банка, и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) подпомагат Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията при провеждането на търга за концесията на летище София с прилагането на най-добрите световни практики.
„Ставаме свидетели на налагането на България като привлекателна инвестиционна дестинация в региона“, заяви Фабрицио Дзарконе, постоянен представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия. Според него ефективно работещите институции, които гарантират равнопоставеност на инвеститорите в съчетание с прилагането на регламентите на ЕС, са от изключителна важност за отключването на икономическия потенциал на страната.
„ЕБВР със задоволство отбелязва, че концесията привлича петима международни играчи с богат опит и доказани успехи в сектора“, каза Лариса Манастърли, директор на ЕБВР за България. „Целта е да изберем солиден международен оператор с възможности да развие летището, за да отговори най-добре на нуждите на пътниците и на българската икономика. Това ще е добра новина и сигнал и за други инвеститори, които се надяват да дойдат в България", добави Манастърли.
През последните две десетилетия в световен мащаб се наблюдава тенденция управлението на летищата да се поема от частния сектор, като в повечето случаи се използва моделът на публично-частно партньорство (ПЧП), включително чрез договори за концесия. В Европа през 2016 г. 41% от всички летища имат частни акционери, което представлява увеличение с 22% от 2010 г. насам.
„Чрез привличането на частен капитал и експертиза, летищните концесии могат да донесат значителни икономически ползи, като стимулират растежа на туризма, увеличат товарните превози и повишат качеството на услугите за пътниците. Всичко това води до намаляване на фискалната тежест за правителствата“, отбеляза Георги Петров, мениджър ПЧП инфраструктурни проекти за Европа и Централна Азия на IFC.
Правителството на България цели да постигне подобни резултати за страната с концесията на летище София. Съгласно условията на концесията цялата летищна инфраструктура и активи остават собственост на държавата. На частния партньор ще бъдат предоставени права да управлява летището за срока на концесионния договор.
На 5 юли 2018 г., правителството стартира открита, конкурентна тръжна процедура, за да избере най-квалифицирания партньор за управлението на летище София. Инвеститорът, който предложи комбинация от най-високо годишно концесионно възнаграждение и най-добра цялостна визия за устойчиво развитие на летището, ще спечели правото да го управлява. Победителят трябва да плати и фиксираното първоначално възнаграждение от 550 млн. лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Методиев, политолог: Ще има печеливши партии от ниската избирателна активност, която предвиждат социолозите

Калоян Методиев, политолог: Ще има печеливши партии от ниската избирателна активност, която предвиждат социолозите

2 Април 2019 | 12:45 | Агенция "Фокус"
София. Ще има печеливши партии от ниската избирателна активност на предстоящия евровот, която предвиждат последните социологически проучвания. Това каза за Радио „Фокус“ политологът Калоян Методиев. Той уточни, че печеливши могат да бъдат основно формации с твърди ядра и допълни, че ГЕРБ има нужда от ниска избирателна активност, за да може да мобилизира машината и чрез нея да индексира изборна победа. Според Методиев ДПС също има нужда от ниска избирателна активност, защото там има твърдо ядро, етнически вот, който излиза стройно. Очевидно БСП в този случай няма никаква нужда от ниска избирателна активност и ще се стреми към максимална избирателна активност. Същото ще гонят и от „Да, България“ или „Демократична България“, каза още политологът. А патриотите – те нямат нужда от нищо вече, допълни политологът.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Методиев, политолог: Водачите на листите на БСП и ГЕРБ са различни типажи-при Елена Йончева водещо е журналистическото, при Мария Габриел– чиновническото

Калоян Методиев, политолог: Водачите на листите на БСП и ГЕРБ са различни типажи-при Елена Йончева водещо е журналистическото, при Мария Габриел– чиновническото

2 Април 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. Водачите на листите на БСП и ГЕРБ са различни типажи. При Елена Йончева и Мария Габриел няма чиста политика – при едната водещо е журналистическото, а при другата – чиновническото. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Калоян Методиев. Теренът на който двете ще се сблъскат е политически и ще бъде интересно. „Водачът на листата на ГЕРБ е брюкселски парекселанс, по-обран типажи, статичен, сух; докато другият е журналист, и то разследваш, със сериозна захапка и преследване на цел, с динамика.“ Според Калоян Методиев еврокомисарят Мария Габриел ще бяга от директна конфронтация или влизане в дебат с Елена Йончева, защото брюкселският модел говорене изключва всякакви дебати и взимане на страни, което ще направи участието на Мария Габриел, в какъвто и да е формат с Елена Йончева доста некомфортно. Ще се бяга по тази линия, за да се избегнат дебатите от типа - „Цецка Цачева – Румен Радев“, допълни политологът.

Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Методиев, политолог: България трябва да участва в големия разговор за подобряване на собственото си положение, преди да дебатира пътя на ЕС

Калоян Методиев, политолог: България трябва да участва в големия разговор за подобряване на собственото си положение, преди да дебатира пътя на ЕС

2 Април 2019 | 10:07 | Агенция "Фокус"
София. България трябва да участва в големия разговор за подобряване на собственото си положение, преди да дебатира пътя на ЕС. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Калоян Методиев. Страната ни е затънала на последното място в съюза както по всички показатели, така и заради темата с корупцията, която изби на повърхността преди две седмици. По думите му до изборите ще се наблюдават все повече катаклизми и последващи вълни, предизвикани от „апартаментгейт“. „Сагата с имотите на управляващите е част от един оздравителен процес в държавата. Няма как да лекуваме заболяването без да знаем точната му степен, но очевидно нещата достигат чудовищни размери с политическата и съдебната корупция, и злоупотребите с власт. За да участва в големия разговор за ЕС, България първо трябва да оправи себе си. Когато си в такова положение не можеш да задаваш дневен ред, да участваш наравно в дебата и да те взимат насериозно. Функцията на международното положение е следствие от вътрешната тежест, от това какво представлява страната отвътре. В момента всички виждат как изглежда България отвътре, отвън също се забелязва, защото нещата добиха своята публичност и няма как да бъдат скрити“, обясни Калоян Методиев. Той коментира и сблъсъкът на двете визии, доминиращи европейската политика. Линията „Макрон“ търси модели, но не е ясно до къде ще стигне. Според политолога линията „Орбан“ влиза в криза, бележи спад и вероятно няма да реализира нещо значимо на европейските избори.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кънчо Стойчев, социолог: Полупразният парламент не връща доверието на хората, а показва още по-явно зависимостите – кой с кого управлява и как се взимат решения

Кънчо Стойчев, социолог: Полупразният парламент не връща доверието на хората, а показва още по-явно зависимостите – кой с кого управлява и как се взимат решения

11 Март 2019 | 10:11 | Агенция "Фокус"
София. Полупразният парламент не връща доверието на хората, а показва още по-явно зависимостите – кой с кого управлява и как се взимат решения. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев. Той обърна внимание, че последващ резултат от това е и фактът, че добра или лоша, БСП се оказва единствената опозиция у нас. Според него връщането на левицата в Парламента преди евроизборите е нереалистично. Причините за това са две – от една страна времето до месец май е малко, но от друга – опозицията няма причина да се откаже от позицията си, че този Парламент е изчерпан, обясни социологът. „Ако трябва да избираме дали да продължим да живеем в това безвремие с безпардонно самохвалство, някакви неща, които политиците говорят на хората, но нямат общо с действителността, както и тотално откъсване от реалния живот, или пък от друга страна упорито да търсим по-добър вариант за управление – във всички случаи трябва да направим второто, пък включително и в настоящия Парламент. Но тази формула вече е изчерпана. Направо изпитвам ужас като слушам един политик, чието име няма да спомена, който каза „Ох, колко е хубаво сега в Парламента като я няма опозицията – как хубаво си работим“ – това е такъв нонсенс и дебелашко неразбиране на демокрацията. Смисълът ѝ е да има опозиция и дебат в Парламента, а той, горкичкият се чувства добре без опозиция. Това показва именно, че се е изчерпала сегашната формула на управление“, коментира Кънчо Стойчев. Според него се прекалява със спекулациите със сделките между ГЕРБ, ДПС и БСП по различни въпроси, когато всъщност става въпрос за диалог и търсене на съгласие. Това е злонамерено, а в политиката диалогът трябва да е водещ, припомни социологът. Той допълни, че на предстоящите вотове можем да очакваме предизборни обещания и заклинания, но не и „скрити под масата козове“.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември 2019 година
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.