НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Мустафа Карадайъ, ДПС: Призоваваме  за сериозен, задълбочен и истински дебат за преференциите - да преценим кой е най-справедливият праг

Мустафа Карадайъ, ДПС: Призоваваме за сериозен, задълбочен и истински дебат за преференциите - да преценим кой е най-справедливият праг

15 Март 2019 | 10:25 | Агенция "Фокус"
София. Призоваваме за сериозен, задълбочен и истински дебат за преференциите - да преценим кой е най-справедливият праг. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите по промените в Изборния кодекс на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Карадайъ заяви, че внесените от ДПС промени са в съответствие с Конституцията на Р България и с различни резолюции на ЕП като например от 2015 г. и от 2018 г. Вчера предложихме тези резолюции да бъдат част и от работната програма на Народното събрание. „Независимо, че не бяха подложени на гласуване вчера, те са приети от ЕП и са факт. Ние сме ги съобразили и в тях става въпрос за възможността за гласуване на европейските граждани, които живеят в трети страни“, допълни Карадайъ. Той изрази убедеността си, че народните представители и Народното събрание разбират своята отговорност. „Безспорно едно от нашите предложения е във връзка с предишния дебат по Изборния кодекс, не състоял се по време на разглеждане на Изборния кодекс тук в тази зала. Става въпрос да се проведе един истински, сериозен и отговорен дебат какъв да бъде прагът на преференциите, а не с фалшивите новини да се произвеждат внушения, че едва ли не сме направили предложение изобщо да отпаднат преференциите. Така или иначе по време на разглеждането на този въпрос предишния път този дебат не се състоя. Нашият призив е наистина в Народното събрание да проведем много сериозен задълбочен истински дебат, включително в сравнение с другите държави-членки на ЕС и да преценим кой е най-справедливият праг за преференциите“, обясни Карадайъ.
В изказване народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев попита какво общо имат преференциите с правата да избираш и да бъдеш избиран. Той увери, че за ДПС няма „тежка електорална полза“, ако се разреши на българите извън ЕС да гласуват. „Въпросът е принципен. Не може да сме европейци, когато става въпрос за евросубсидии, когато става въпрос за НАТО и ЕС, за ценностите, а когато става въпрос за конституционните права на българските граждани, да не сме европейци“, заяви още Цонев и призова ГЕРБ да участват в дебата и да подкрепят законопроекта на ДПС на първо четене. „Да направим общ законопроект на второ и тогава го отхвърлете“, допълни Цонев. Той се спря на предложението на ДПС за агитацията на майчин език и обърна внимание, че самият президент е говори на английски след като гласува.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа на първо четене предложенията на ГЕРБ и ДПС за промени в Изборния кодекс

Парламентът ще разгледа на първо четене предложенията на ГЕРБ и ДПС за промени в Изборния кодекс

15 Март 2019 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа на първо четене предложенията на ГЕРБ и ДПС за промени в Изборния кодекс. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. В сряда водещата Комисия по правни въпроси прие законопроекта на ГЕРБ и отхвърли този на ДПС. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала. ГЕРБ предлагат връщане на 7-процентовия праг на преференциите. Връщането му беше обещано от ГЕРБ след Изпълнителна комисия, свикана от лидера на партията Бойко Борисов. Решението дойде, след като вече бяха приети изменения в изборното законодателство на 14 февруари 2019 г., според които избраният преференциално кандидат за евроизборите трябваше да получи действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота, а на парламентарните - не по-малко от регионалната квота. Същото се отнасяше и за местните избори, когато избраният кандидат трябваше да получи не по-малко от общинската избирателна квота. Такова е настоящото предложение на ДПС за преференциите. От ДПС предлагат още текстът за задължителното гласуване да бъде заличен, както и да бъде премахната опцията „Не подкрепям никого“. Предложенията им включват още да бъдат въведени отменените правила за образуване на избирателни секции извън страната, действали през 2014 и 2015 г. От Движението предлагат в случаите, в които кампанията се води на друг език, да се осигурява превод на български език и в помещенията на всяка секционна избирателна комисия да се поставят по две камери за онлайн наблюдение. В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта на ДПС са заложили текстове, според които за евроизборите през 2019 г. ЦИК трябва да въвежда поетапно машинно гласуване в определени от нея секции, но не по-малко от половината от общия им брой.
Парламентът трябва да гласува и кандидатурата на Бойко Атанасов за председател на Комисията по финансов надзор. Изборът ще стане на база приетите преди седмици процедурни правила за избор на председател на Комисията. До необходимостта от нов председател се стигна, след като Карина Караиванова подаде оставка. От 1 март 2019 г. тя се присъединява към екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).
На вниманието на депутатите се поставят и промени в Закона за съдебната власт, които ще бъдат разгледани на първо четене.
Дневният ред предвижда изслушване на министъра на туризма Николина Ангелкова за напредък по приоритетите, заложени в програмата за управление на правителството в сектор „Туризъм“. Ще се проведе и петъчният парламентарен контрол. В него участие ще вземат 7 министри от кабинета „Борисов“ 3. На депутатски питания ще отговарят министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, министърът на правосъдието Цецка Цачева, на здравеопазването Кирил Ананиев, на земеделието Румен Порожанов.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Ние оставаме обвързани към закона и това е изискването ми към всички кандидати за членове на ЦИК

Крум Зарков, БСП: Ние оставаме обвързани към закона и това е изискването ми към всички кандидати за членове на ЦИК

14 Март 2019 | 16:36 | Агенция "Фокус"
София. Ние оставаме обвързани към закона и това е изискването ми към всички кандидати за членове на ЦИК. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на изслушването на кандидатите за членове на ЦИК в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Зарков изрази радостта си, че процедурата за избор на нов състав на ЦИК е започнала. Той отчете, че тя върви гладко и добре. „Мисля, че това е важно за всички, които сме тук и за избирателите. Тази процедура се случва по закон. По закон всяка политическа партия трябва да поеме отговорност да излъчи своите кандидати, затова съм днес пред вас въпреки политическото поведение на партията, която представлявам“, каза Зарков и подчерта, че БСП остава обвързана към закона.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Таня Йосифова, кандидат за заместник-председател на ЦИК: Ще работя за засилване на взаимодействието на специализирания орган с държавните органи и НПО

Доц. Таня Йосифова, кандидат за заместник-председател на ЦИК: Ще работя за засилване на взаимодействието на специализирания орган с държавните органи и НПО

14 Март 2019 | 16:18 | Агенция "Фокус"
София. Ще работя за засилване на взаимодействието на специализирания орган с държавните органи и НПО. Това каза номинираната от „Обединени патриоти“ за заместник-председател на ЦИК доц. Таня Йосифова по време на изслушването си в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ЦИК е изключително важен орган за демократичното развитие на България, както вече беше подчертано и за много кратко време трябва да се организира провеждането на следващите демократични избори. Насоките, в които ще работя са на първо място засилване на взаимодействието между ЦИК и други държавни органи. Специално Държавната агенция за електронно управление“, допълни Йосифова. Според нея е важно засилването на взаимодействието с НПО. „Бих искала да поставя акцент върху статистическите данни, свързани с броя на невалидните бюлетини, което се обяснява с незнанието и невъзможността на българските граждани да упражняват основното им право. Необходимо е провеждането на успешно обучение, разяснителни кампании под вещото ръководство на ЦИК“, допълни още доц. Йосифова. Тя посочи, че при всичките си действия ще спазва стриктно закона. Според нея ЦИК трябва да се приема от обществото като гарант за честни, справедливи и прозрачни избори.
Кандидатурата й бе представена от Христиан Митев от НФСБ. Той заяви, че тя е доцент в юридическия факултет на УНСС с над 19 години юридически стаж. Завършила е Юридическия факултет на СУ. По думите му от 2008 г. е доц. по гражданско и семейно право и преподавател в Академията на МВР и Югозападния университет „Неофит Рилски“.
Номинацията за член на специализирания орган на „Обединени патриоти“ бе представена от депутата Емил Димитров. Той обърна внимание, Бойчо Арнаудов е дипломиран магистър по специалност „Право“ в Софийския университет. Според него той притежава необходимото образование и професионален опит да заеме длъжността член на ЦИК.
Бойчо Арнаудов от своя страна заяви, че през 2016 г. е бил назначен за член на ЦИК и тази задача се е оказала сериозно предизвикателство за него.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Севинч Солакова, кандидат за секретар на ЦИК: Стабилизирането на изборните правила ще доведе до създаване на доверие и спокойствие в обществото по повод на предстоящите избори

Севинч Солакова, кандидат за секретар на ЦИК: Стабилизирането на изборните правила ще доведе до създаване на доверие и спокойствие в обществото по повод на предстоящите избори

14 Март 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Стабилизирането на изборните правила ще доведе до създаване на доверие и спокойствие в обществото по повод на предстоящите избори. Това каза номинираната от ДПС за секретар на ЦИК Севинч Солакова по време на изслушването си в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще започна с нещо, свързано с изслушването преди пет години през 2014 г. Тогава пред нас кандидатите стояха много въпроси. Става дума за един нов ИК, за един нов статут на ЦИК, с много нови правомощия натоварена комисия при недостатъчен административен капацитет. Днес въпросите са по-малко, които стоят пред нас. Ние можем да се позовем на едни добри резултати, които са благодарение на общите колективни общи усилия на ЦИК“, каза още Солакова.
Тя направи уговорка, че тези резултати не са достатъчни, доколкото много неща предстоят, за да може да се развие капацитета на ЦИК. По думите й ЦИК трябва да бъде независим държавен орган и да се превърне в гарант за свободни и честни избори, прозрачни, демократични, законосъобразни, с мисия да гарантира правото на всеки гражданин с избирателни права, където и да се намира да упражняват своето право на глас. Според нея е необходимо да се осигури стабилност на избирателните правила. Тя отчете, че не трябва да се забравят и предизвикателствата свързани с новата дигитална ера. „Много е направено, много предстои. Много, тежко, интензивно. Когато нещо е посято, може и да се пожъне. Има една много солидна база, създадена, която новия състав на ЦИК може да надгражда“, допълни още Солакова. Според нея при осигуряване на приемственост и балансът между старите и новите кадри, това е възможно. „Стига да има и една обща воля за това“, каза Солакова.
Тя допълни, че предстоят много важни решения веднага след конструиране на новата ЦИК. "Днес ние участваме в създаването на една традиция и това е част от стабилизирането на изборните правила. Само по себе си според мен това ще доведе до създаване на доверие, спокойствие в обществото по повод на предстоящите избори", допълни Солакова.
Кандидатурата й беше педставена от депутата от ДПС Хамид Хамид. Той отчете, че има повече от 20 години юридически стаж и като секретар по юридическите въпроси на президента на Република България. По думите му Солакова има дългогодишен опит по провеждането на всички видове избори и национални референдуми. Хамид представи и кандидатурата на Ерхан Чаушев за член на ЦИК.
От своя страна номинираният за член на специализирания орган от ДПС заяви, че Севинч Солакова е дала общата картина. "Аз ще се спра само на два три акцента, които считам за важни да се откроят", каза той и обърна внимание на машинното гласуване. Чаушев го определи като новината на предстоящите избори.
"Поръчката ще се спечели, само че почват едни дълги действия - складове, осигуряване на складове, охрана, съответно техническа поддръжка. Назначаване съответно на търсене технически специалисти за съответното стоварване, монтиране", допълни още Чаушев. По думите му за предстоящите избори става въпрос за армия от 500 човека, които трябва да се търсят. "С една дума голямото предизвикателство на тези избори ще бъде машинното гласуване и то от логистична гледна точка", подчерта още Чаушев.
Като втори акцент кандидатът заяви, че следващ акцент е обучението и да се опростят дидактичните материали за целта.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Катя Иванова, кандидат за член на ЦИК: Апелирам към всички партии при сформиране на своите кандидатури за членове на СИК, РИК и ОИК да има по-голяма последователност

Катя Иванова, кандидат за член на ЦИК: Апелирам към всички партии при сформиране на своите кандидатури за членове на СИК, РИК и ОИК да има по-голяма последователност

14 Март 2019 | 15:50 | Агенция "Фокус"
София. Апелирам към всички партии при сформиране на своите кандидатури за членове на СИК, РИК и ОИК да има по-голяма последователност. Това каза номинираната от „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден“ за член на ЦИК Катя Иванова по време на изслушването на номинараните за състав на ЦИК в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя раздели своето изказване на две части. „В първата част бих искала да се спра с няколко думи като член на все още действащата ЦИК. Като член на тази комисия смея да твърдя, че съм подхождала изключително отговорно и професионално при изпълнение на задълженията си“, допълни Иванова. Тя посочи какво би правила в случай, че бъде избрана за член. „В работата ми като член на ЦИК по време на избори, за да бъдат оправдани очакванията на хората за открити, честни и прозрачни, демократични избори – една изключително чувствителна тема за българското общество, бих апелирарала към всички партии при сформиране на своите кандидатури за членове на СИК, РИК и ОИК да има малко по-голяма последователност“, каза тя. Иванова обясни, че е била основен докладчик по така наречените преписки в ЦИК, касаещи местните референдуми. „В тази връзка докладвайки тези преписки констатирах някои пропуски. По мой проект бяха приети методическите указания по провеждане на местните референдуми“, допълни още Иванова.
Кандидатурата й беше представена от представителя на „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден“ Явор Хайтов. Той посочи, че преди да стане член на ЦИК е извървяла немалък път. „Откъде ли да започна. Нека да кажа, че тя е адвокат с 30-годишен стаж. 30 години ежедневно тя е била близо до хората, помагала е, явявала се е пред абсолютно всички съдилища, а впоследствие придобива възможност дори на европейско ниво да представлява жалбоподателя“, допълни Хайтов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристина Цанкова – Стефанова, кандидат за член на ЦИК: Имам желанието и мотивацията да се справя със задачите като член на специализирания орган

Кристина Цанкова – Стефанова, кандидат за член на ЦИК: Имам желанието и мотивацията да се справя със задачите като член на специализирания орган

14 Март 2019 | 15:29 | Агенция "Фокус"
София. Имам желанието и мотивацията да се справя със задачите като член на специализирания орган. Това каза номинираната от „Воля“ за кандидат за член на ЦИК Кристина Цанкова-Стефанова по време на изслушването си в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Съвсем накратко бих искала да кажа, че имам желанието и мотивацията да се справя със задачите и да взимам осъзнати и информирани решения. Това, което предстои до края на година на новата комисия ще бъде много тежък труд. Така или иначе с предстоящите европейски избори ще се получи една координация между екипа, стиковане, което е нужно за по-нататъшната работа на комисията“, допълни Стефанова. Кандидатурата й бе представена от Кръстина Таскова от „Воля“. По думите й Кристина Стефанова е с много добра репутация на общественик, доказан професионалист и познава изборния процес и практики.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Ивков, кандидат за член на ЦИК: На следващата Централна избирателна комисия й предстои страшно предизвикателство

Ивайло Ивков, кандидат за член на ЦИК: На следващата Централна избирателна комисия й предстои страшно предизвикателство

14 Март 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. На следващата Централна избирателна комисия й предстои страшно предизвикателство. Това каза номинираният от Реформаторския блок кандидат за член на ЦИК Ивайло Ивков, номиниран от „Реформаторския блок“, по време на изслушването си в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него независимостта, безпристрастността и компетентността са трите думи, които ще повишат доверието в институцията. Ивков определи това като много важно. „Времето за изборите е малко. Предишната ЦИК смея да твърдя, че зададе едни високи стандарти. Избори ще има при всички положения, те ще са честни и прозрачни, както досега и свободни най-важното. Честни е най-относителното понятие. Въпросът е дали следващите избори през тази година, които предстоят за ЕП, които много хора подценяват, от гледна точка на напрежението, което се генерира, ще бъдат едни от най-трудните“, допълни още Ивков. „Бях член на досегашната ЦИК. Трудно мога да обхвана това време и дори с лек анализ най-съществените моменти“, каза още Ивков.
Кандидатурата на Ивков бе представена от председателя на ДБГ и представител на Реформаторския блок Димитър Делчев. „Спряхме се на г-н Ивков, защото той е авторитетен юрист, адвокат с многогодишна практика. През първия си мандат като член на ЦИК г-н Ивков придоби огромен опит, тъй като взе активно участие в дейността на ЦИК. Той участва в няколко обучения“, заяви още Димитър Делчев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: В срок са постъпили 20 предложения за състав на ЦИК

Данаил Кирилов, ГЕРБ: В срок са постъпили 20 предложения за състав на ЦИК

14 Март 2019 | 15:03 | Агенция "Фокус"
София. В срок са постъпили 20 предложения за състав на ЦИК. Това каза председателят на Правна комисия и депутат от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилвов в началото на заседанието, на което трябва да бъдат изслушани номинираните за състав на ЦИК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му те са направени от парламентарно представени партии, партии и коалиции, които имат избрани членове на ЕП. Той отчете, че към всички предложения са предоставени всички изискуеми документи. „Предложенията заедно с документите по раздел 1 са публикувани на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на НС“, допълни Кирилов. Той обясни, че след проверка на представените документи се е установило, че всички кандидати отговарят на изискванията. „Постъпили са предложения за членове на ЦИК от НПО в сроковете и по реда на раздел 1, точка първа от процедурните правила. Управителния съвет на Българска асоциация по политически науки предлагат г-н Димитър Димитров. Сдружение Национално движение на българските граждани предлага г-н Тодор Галунов. Европейска асоциация за защита на човешките права – България предлага г-жа Румяна Дечева. До парламентарната група на „БСП за България“ е постъпило предложение от Сдружение „Професионално обединение на държавните служители, което предлага кандидатурата на г-жа Камелия Нейкова. Всички постъпили предложения са предоставени на народните представители и парламентарни групи“, каза Кирилов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната правна комисия ще изслуша кандидатите за членове на ЦИК

Парламентарната правна комисия ще изслуша кандидатите за членове на ЦИК

14 Март 2019 | 07:06 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната правна комисия ще изслуша кандидатите за членове на ЦИК. Това предвижда програмата за работа на Комисията. Заседанието е насрочено за 14.30 часа в зала „Запад“ на Народното събрание. Изборът на нов състав на специализирания орган се налага, тъй като мандатът на сега действащата комисия изтича на 21 март. Новият състав на ЦИК бе едно от условията на ПГ на „БСП за България“ да се върне в пленарна зала. Съгласно Изборния кодекс парламентът има право да избере председателя, заместник-председателите и секретаря на ЦИК. Останалите членове на комисията се назначават от президента въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, както и на партиите и коалициите, които имат избрани евродепутати, но не са в парламента. Миналия четвъртък изтече срокът за внасяне на предложения за членове на специализирания орган. В рамките на срока за състав на Комисията от ГЕРБ предложиха за председател Стефка Стоева и за членове 6-ма души: Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Александър Андреев, Мирослав Джеров и Димитър Димитров. От БСП предложиха за членове на избирателната комисия шестима души: Таня Цанева, Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева. „Обединени патриоти“ издигнаха кандидатурите на доц. Таня Йосифова за заместник-председател и Бойчо Арнаудов за член на специализирания орган. ДПС предложиха Севинч Солакова за секретар и Ерхан Чаушев за член на ЦИК. От „Воля“ номинираха Кристина Цанкова-Стефанова за член. От извънпарламентарните партии „Реформаторският блок“ също даде своя номинация в лицето на Ивайло Ивков. Катя Иванова е предложена от Коалиция „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христиан Митев, НФСБ: Ние няма да подкрепим законопроекта на ДПС за промени в Изборния кодекс, ще се въздържим по този на ГЕРБ

Христиан Митев, НФСБ: Ние няма да подкрепим законопроекта на ДПС за промени в Изборния кодекс, ще се въздържим по този на ГЕРБ

13 Март 2019 | 16:53 | Агенция "Фокус"
София. Ние няма да подкрепим законопроекта на ДПС за промени в Изборния кодекс, ще се въздържим по този на ГЕРБ. Това каза народният представител от ПГ на по време на дебатите по промените в Изборния кодекс на първо четене в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Според него предложения, които са правени между първо и второ четене на законопроекти и са отхвърлени от Народното събрание, не могат да бъдат внесени и разгледани повторно, ако не са с промяна, която е съществена. „Що се отнася до законопроекта на Цветан Цветанов и група народни представители, там сме на различни позиции в групата на „Обединени патриоти“. ВМРО подкрепят връщането на преференциите в първоначалния вариант, от НФСБ на този етап ще се въздържим от подкрепа на законопроекта“, каза още Митев. Според него прага на преференциите е изключително нисък, особено за местни избори.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правна комисия ще разгледа предложенията на ГЕРБ и ДПС за промени в Изборния кодекс

Правна комисия ще разгледа предложенията на ГЕРБ и ДПС за промени в Изборния кодекс

13 Март 2019 | 07:23 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по правни въпроси ще разгледа законопроектите за изменение на Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ и ДПС. Това се посочва в дневния ред на заседанието. От ГЕРБ предлагат връщане на прага от 7% при преференциалното гласуване. Първоначално партията подкрепи вдигането на прага, но след спешно заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, което свика лидерът Бойко Борисов, партията обяви, че ще предложи връщането на прага на преференцията.
От ДПС настояват избирателни секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство, при наличие на не по-малко от 20 избиратели. Предлага се секции да се образуват и ако не по-малко от 40 избиратели са подали заявление, че искат да упражнят правото си на глас. Като такива секции за европейските избори да има само в страни от ЕС. От ДПС искат в случаи, когато предизборната кампания се води на друг език, различен от българския, да се осигурява превод. Партията предлага в изборните секции да има две камери за онлайн наблюдение, едната на входа, а другата при секционните комисии. ДПС настоява за валидни да се считат преференции не по-малки от районната, националната и общинската квоти. Според законопроекта за европейските избори ЦИК трябва да въведе машинно гласуване в не по-малко от половината секции общо. ДПС предлага отпадане на текста за задължителното гласуване и опцията „Не подкрепям никого“.
Гласуването на изменения в изборното законодателство идва след отхвърленото вето на държавния глава Румен Радев. Той върна за ново обсъждане именно увеличаването на прага на преференцията, както и ограничаването на машинното гласуване. Вето беше наложено и на текстовете, според които не всички, а само част от решенията на ЦИК могат да се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). Върнати бяха и поправките, предвиждащи при отменено от ВАС решение на ЦИК, на общински или на районна комисия, те да вземат ново решение, но не с мнозинство от две трети, а с обикновено мнозинство на половината плюс един от членовете ѝ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Опрощаването на дълговете на вероизповеданията е станало в следствие на непремислен закон

Волен Сидеров, „Атака“: Опрощаването на дълговете на вероизповеданията е станало в следствие на непремислен закон

12 Март 2019 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. Опрощаването на дълговете на вероизповеданията е станало в следствие на непремислен закон. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров. Той обясни, че темата за религиите и вярата е деликатна. Според него депутатите са избързали и с решението си да покажат, че ГЕРБ, БСП и ДПС могат да вкарат заедно закон. "В следствие на това януари месец е започнала работата по нов", каза още Сидеров. „Вече в новия вариант субсидиите бяха определени по 10 лева на вярващ човек. Как се определят вярващите? При партиите е ясно – все пак пускаш бюлетина, броиш бюлетините. С този закон не трябва да бързат. Защото те сега определиха субсидия и се казва: ето на, при преброяването са се обявили за мюсюлмани толкова и толкова бройки, значи ето ви по 10 лева на калпак, заповядайте толкова милиона. Толкова православни християни – ето ви по 10 лева, толкова. Ама тези, които казват: ние не признаваме Синода, но сме православни християни, как ще премериш, кои са? Това са хора, които векове са се водили. Сега с един закон те се опитват да сложат регламент и да започнат да пращат пари по сметките на техните централи“, обясни той. Според Волен Сидеров това ще създаде напрежение, недоволства и спорове. "Направена е грешка, която трябва и може да се поправи", каза още той и уточни, че до 15 март партиите имат право на предложения, които да са поправки в този закон, който предизвика такава буря. Сидеров уточни, че ще внесе такова предложение.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Данчев, БСП: Страхът на ГЕРБ е изключително голям, ако ДПС напусне парламента, няма кой да оправдава живота му

Димитър Данчев, БСП: Страхът на ГЕРБ е изключително голям, ако ДПС напусне парламента, няма кой да оправдава живота му

12 Март 2019 | 09:40 | Агенция "Фокус"
София. "Въпросът с данъчната амнистия, която получава Главно мюфтийство, не е просто политически и не само религиозен, а морален и социален". Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Димитър Данчев пред БСТВ, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той коментира, че ако тези дългове са натрупани в резултат на социална дейност, е съгласен те да бъдат опростени, но не и след като са трупани от неплатени към държавата суми. "Тук, обаче, виждаме сделката между ГЕРБ и ДПС и вече знаем каква е стойността на първата вноска за продължаването на живота на това Народно събрание - 8.2 млн. лв.", заяви Данчев. Народният представител уточни, че това са средства, дадени от всички нас - българските граждани. "Ние сме хората, които плащаме цената за продължаването на живота на този парламент", каза още той. Димитър Данчев коментира още, че е много вероятно да има и други вноски, които няма да са по-малки от тази. "Страхът на ГЕРБ е изключително голям, защото ако и ДПС напусне парламента, в него не би останала и онази формална опозиция, която да оправдава живота му. А и Цветан Цветанов едва ли не призна, че кворумът в парламента зависи от ДПС", каза още депутатът от левицата. Данчев коментира и твърденията, че това опрощаване на данъци ще подпомогне запазването на мира в страната. "То поставя нови разделителни линии в обществото, а премиерът е този, който със своите действия застрашава националната сигурност на страната. Типично за него, той нескопосано се опита да прикрие нещата, събирайки на една обща снимка патриарха и главния мюфтия, но не се получи", заяви Данчев.
"Управляващите раздават националното богатство, като за последно. Само преди няколко дни през парламента бе прокарана нова промяна в закона за концесиите. Тази промяна цели да ускори процедурата по отдаване на Летище "София" на концесия, а с нея се прави абсолютно невъзможно спирането на процедурата", каза още Димитър Данчев. Той уточни, че в законопроекта е вкаран специален текст, който казва, че всяка концесия, която касае трансгранични услуги, може да бъде прекратена само с решение на международен арбитраж. "Това се прави умишлено от управляващите, защото БСП ясно заяви, че ако получи доверието на хората, веднага ще прекрати концесията. По този начин ще подхождаме и към плажовете и друга важна инфраструктура", заяви народният представител.
Димитър Данчев коментира и предстоящата смяна на касовите апарати и заяви, че условията, заложени в наредбата, са изключително неясни. "Това създава голям риск за малкия и средния бизнес. С тази ненужна и свръхтежка регулация мнозинството тласка малките и средни предприятия към сивия сектор", посочи той. Народният представител заяви, че това не е просто поредната смяна на касовите апарати, която се прави в последните четири години, а поредният опит за рекет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Джеров, юрист: Парламентът със закон може да опрости публичните задължения на Мюфтийството

Проф. Александър Джеров, юрист: Парламентът със закон може да опрости публичните задължения на Мюфтийството

11 Март 2019 | 20:45 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът със закон може да опрости публичните задължения на Мюфтийството. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ юристът проф. Александър Джеров. По думите му това не е намеса на държавата в религиозните въпроси. “Не става дума за намеса. Мюфтийството иска да му бъдат опростени данъци, такси и т.н. – публични задължения, задължения към държавата. Когато дължа суми към държавата, произтичащи от публични вземания, естествено че държавата би могла да вземе отношение. Аз го виждам като уреждане на правоотношенията на един правен субект, не е важен кой е той, с държавата“, каза още проф. Джеров. По думите му опрощаването на задълженията на мюфтийството не е политически въпрос, а юридически.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Субсидията, предвидена за мюфтийството, ще погаси задълженията, така че имамите няма да получат заплати като останалите служители на вероизповеданията

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Субсидията, предвидена за мюфтийството, ще погаси задълженията, така че имамите няма да получат заплати като останалите служители на вероизповеданията

11 Март 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
София. В момента със субсидията, която е предвидена да се даде за мюфтийството, сами разбирате, че тези пари ще отидат за погасяването на тези задължения, което означава, че имамите няма да получат заплатите като всички останали служители на съответните вероизповедания. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Аз съм един от малкото политици, който, може би, е запознат най-добре със спецификата, с манталитета, с традициите, с културата в смесените региони“, зави Цветанов. Той подчерта, че хората живеят прекрасно и в момента някой може би цели нещо друго. „Аз ще спазвам стриктно принципите, които съм обещавал пред всички избиратели и никога по никакъв повод не съм делил нашите членове или симпатизанти, или българските граждани на етнически принцип“, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ. По думите му законопроектът за вероизповеданията е внесен след много консултации и разговори с Министерството на финансите, защото този проблем е отворен и стои.
„В момента със субсидията, която е предвидена да се даде за мюфтийството, сами разбирате, че тези пари ще отидат за погасяването на тези задължения, което означава, че имамите няма да получат заплатите като всички останали служители на съответните вероизповедания. Това означава, че ние бихме могли действително да генерираме или някой да създаде условия за напрежение в обществото и разделение на подобен принцип“, отбеляза Цветанов, като допълни, че смята, че това е недопустимо. „Нека действително, когато държавата пое ангажимента и когато финансовите разчети и параметри позволяват, държавата да осигури възнагражденията на тези духовни лица. Това е практика, която се прилага в много европейски държави в ЕС и смятам, че по този начин трябва да се държим, като отговорни политици и да не залагаме някакви конюнктурни цели във връзките с предстоящите избори“, каза още той.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Опрощаването на дълговете на мюфтийството няма да даде превес на някоя партия, но може да създаде предпоставка за фалшиви новини и манипулация

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Опрощаването на дълговете на мюфтийството няма да даде превес на някоя партия, но може да създаде предпоставка за фалшиви новини и манипулация

11 Март 2019 | 13:53 | Агенция "Фокус"
София. Опрощаването на дълговете на мюфтийството няма да даде превес на някоя партия, но би могло да създаде предпоставка за манипулация, за фалшиви новини и дезинформация по една изключително чувствителна тема за българското общество. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След като от ПП ГЕРБ сме подкрепили Закона за вероизповеданията на първо четене, това означава, че ние сме заявили много ясно политическата си подкрепа за този законопроект“, заяви Цветанов. По думите му ПП ГЕРБ е втората политическа сила, която има най-много мюсюлмани, като сред тях са политически съветници, кметове на населени места и кметове на общини. „В никакъв случай, не бих могъл да разделям живота в България на християни и мюсюлмани или католици и евреи“, коментира още той.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Трябва много внимателно да подхождаме към всяка една тема и за вероизповеданията, и за интеграцията на ромите

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Трябва много внимателно да подхождаме към всяка една тема и за вероизповеданията, и за интеграцията на ромите

11 Март 2019 | 13:42 | Агенция "Фокус"
София. Както знаете при темата за ромите, активността на ВМРО е различна от нашата. Ние не сме излезли с окончателно становище, но много внимателно анализираме тези законодателни промени, които биха могли да дадат по-добрата перспектива за интеграция на социалните слоеве от обществото, които действително са в невъзможност в момента да работят и нямат необходимото образование. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В тази посока, смятам, че трябва много внимателно да подхождаме към всяка една тема и дори и за вероизповеданията, дори и за интеграцията на ромите“, заяви Цветанов. По думите му в момента това може да даде превес на една или друга политическа сила, за да го използват в предизборната си кампания. „Ние сме отговорна партия и винаги, когато взимаме едно решение, ние сме правели и промяна от първоначално заявените позиции, но сме го правели само и единствено в обществен интерес и във формата на диалог. Чрез разговори го направихме и при Закона за устройство на територията“, посочи Цветанов.
Според Цветанов мнението на ВМРО, че няма да подкрепят Закона за вероизповеданията, е нещо, което всеки може да изразява. „Аз не бих говорил в конкретика, защото няма да е коректно чрез медиите да комуникирам, с нашите коалиционни партньори. Заявявал съм го многократно, потвърждавам го и днес, че за в бъдеще ще потвърждавам този принцип“, коментира още той.
Ирина ИВАНОНВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Важно ми е патриархът и мюфтията да могат да седят заедно и да си говорят, за да сме спокойни за етническия мир, всичко останало ще го наредим

Премиерът Бойко Борисов: Важно ми е патриархът и мюфтията да могат да седят заедно и да си говорят, за да сме спокойни за етническия мир, всичко останало ще го наредим

11 Март 2019 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с Негово Светейшество българския патриарх Неофит и главния мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи, съобщиха от правителствената информационна служба. „Благодаря ви, че сте тук. Както винаги, имали сме една цел - българските граждани да бъдат спокойни, всеки да си изповядва вярата“, с тези думи се обърна премиерът Борисов към патриарха и главния мюфтия. Министър-председателят подчерта, че на проведени срещи и със Светия Синод, и с патриарха, и с владиците, и с мюфтийството много ясно е заявено каква е целта на промените в Закона за вероизповеданията. „За българските вероизповедания, за вероизповеданията на България, българската държава да си плаща, да не плащат други държави. Това не е и обида към другите държави“, посочи премиерът Борисов. Той конкретизира, че по този начин няма да може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на нашия народ.
„Така че целта е била да поставим всичко на чисто и оттук насетне държавата да си плаща за съответните вероизповедания. Вие – спазвайки закона, съответно да си водите своята отчетност. Това е целта на закона плюс всички останали неща, за които идвахме и на среща в Светия Синод, говорихме, така че ви моля да успокоите хората и вие, че думата сделка в случая няма нищо общо“, категоричен беше премиерът.
По време на разговора си с патриарха и главния мюфтия министър-председателят акцентира още веднъж, че целта на закона е - единна държава със сигурност на религиозната общност, уважение, толерантност. „Много пъти сме го правили - владиката от едната страна, ходжата от другата. Всеки да прочете това, което мисли и съответно заедно да работят за единството на държавата“, каза още премиерът Борисов.
„Затова на днешния свят ден ви поканих. Патриархът с мюфтията, докато седят заедно и могат да си говорят, можем да сме спокойни за етническия мир и толерантност. Това ми е важно, всичко останало ще го наредим“, подчерта министър-председателят пред духовните водачи.
„Благодарим, че винаги откликвате на нашите нужди и се стараем да бъдем толерантни“, заяви българският патриарх Неофит по време на срещата в Министерския съвет. Той изрази надежда, че вниманието, което се отделя от правителството по темата, ще бъде полезно за всички вероизповедания и занапред.
В разговора главният мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи коментира, че промените в Закона за вероизповеданията са закъснели. „Затова благодаря на българското правителство, във Ваше лице, че вие намерихте сила и воля да направите това нещо. Необходимо е всички тези въпроси да бъдат решени овреме и ако бяха решени овреме, нямаше да се стигне до такива проблеми,“ заяви още д-р Хаджи. Той изрази надежда, че оттук нататък промените ще дадат положителен резултат. „За да може всички хора в България да бъдат равноправни, за да може всички хора в България да изповядват свободно своята религия, независимо каква е тя, ние в крайна сметка всички сме български граждани и полагаме усилия за запазване на мира в нашето отечество - трябва да бъде ангажимент на всеки един от нас“, подчерта още по време на срещата главният мюфтия на мюсюлманите в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българският патриарх Неофит: Благодаря на премиера Борисов за добронамерените отношения към вероизповеданията

Българският патриарх Неофит: Благодаря на премиера Борисов за добронамерените отношения към вероизповеданията

11 Март 2019 | 11:01 | Агенция "Фокус"
София. Благодаря на премиера Борисов за добронамерените отношения към вероизповеданията. Това каза пред журналисти българският патриарх Неофит след среща при премиера Бойко Борисов с главния мюфтия Мустафа Хаджи, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Разговорът беше полезен. Всички очакват от нас да бъдем в добри отношения. Благодаря на нашия премиер, че има добронамерени отношения към вероизповеданията. И нека да бъдем с отворени отношения“, заяви патриарх Неофит.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният мюфтия Мустафа Хаджи: Приходите от имотите на мюфтийството не са достатъчни, за да се покрият задълженията към държавата

Главният мюфтия Мустафа Хаджи: Приходите от имотите на мюфтийството не са достатъчни, за да се покрият задълженията към държавата

11 Март 2019 | 10:44 | Агенция "Фокус"
София. Приходите от имотите на мюфтийството не са достатъчни, за да се покрият задълженията към държавата. Това каза пред журналисти главният мюфтия Мустафа Хаджи след среща при премиера Бойко Борисов с българския патриарх Неофит, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Срещата с премиера и патриарх Неофит мина в дух на толерантност, разбирателство. Ние като граждани на тази държава имаме ангажимент да пазим мира и спокойствието. Всеки според позицията, в която се намира, трябва да направи всичко възможно да запази мира. Ние винаги сме казвали, че България имаше „възможността“ да направи това, което стана около нас - в съседните държави. Но мъдростта на българския народ не позволи да се случи това. Оттук нататък всеки един гражданин трябва да направи всичко възможно да запази мира, който сме наследили от нашите деди. Но той не е даденост. Трябва да го запазим и да го оставим на нашите поколения, тъй като родината е на всички и всички имаме право да останем в нея“, каза още Мустафа Хаджи.
Той посочи, че дълговете на мюфтийството са натрупани от 2005 г. насам. „Това са стари задължения, върху които текат лихви. На този етап не мога да навляза в конкретика, това е работа на счетоводството“, каза още той и посочи, че не се занимава със счетоводните въпроси.
На въпрос дали приходите от имотите не са достигали за покриване на задълженията, главният мюфтия отговори: „Ако стигаха, при всички положения щяхме да ги покрием. Приходите са недостатъчни, тъй като по-голямата част са одържавени по време на комунистическия режим, а по-голяма част от тях не са възстановени. Приходите от тях не са достатъчни."
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Неофит и главният мюфтия Мустафа Хаджи пристигнаха в Министерски съвет за среща с премиера Бойко Борисов

Патриарх Неофит и главният мюфтия Мустафа Хаджи пристигнаха в Министерски съвет за среща с премиера Бойко Борисов

11 Март 2019 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. Патриарх Неофит и главният мюфтия Мустафа Хаджи пристигнаха в Министерски съвет за среща с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция "Фокус". Срещата е по повод промените в Закона за вероизповеданията. Опрощаването на задълженията на вероизповеданията е водеща тема в последните дни. На 8 март със законодателни промени на първо четене депутатите приеха дълговете да бъдат опростени. По данни на Министерството на финансите 8, 267 млн. лева са задълженията на шест регистрирани вероизповедания, като най-голям дял - над 8 млн. лв. са задълженията на Главното мюфтийство. От БСП заподозряха в решението сделка между ГЕРБ и ДПС. На осмата политическа академия на Жени ГЕРБ във Велико Търново Борисов беше категоричен, че договорка няма и ГЕРБ няма да прави компромис с темата за етническата толерантност.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристиан Вигенин, БСП: Неофициална коалиция между ГЕРБ и ДПС винаги е имало

Кристиан Вигенин, БСП: Неофициална коалиция между ГЕРБ и ДПС винаги е имало

11 Март 2019 | 09:31 | Агенция "Фокус"
София. "Официално коалиция между ГЕРБ и ДПС не е имало. Но неофициално тази коалиция винаги е съществувала, не само в този парламент, но сега е особено видима. Възможностите на управляващите от ГЕРБ да си осигуряват кворум и мнозинство зависят от ДПС". Това каза народният представител и секретар на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин по БСТВ, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. По думите му излизането на левите депутати от Народното събрание е показало по-явно тази зависимост и задкулисни взаимодействия. Той припомни, че в годините социалистите са управлявали с ДПС, но на базата на коалиционно споразумение. "От мое име си позволявам да призова лидера на ГЕРБ да направят едно явно споразумение с ДПС, за да се знае- с кого управлява държавата, защото това не са патриотите", заяви Вигенин. Според него в ГЕРБ има изразена тревожност и тя не е от сега. "Когато една партия управлява дълго, започва да губи представа за реалностите и предприема действия на принципа проба-грешка, едно затъване в блатото. Това стана видимо с промените в Изборния кодекс", каза секретарят на ПГ на "БСП за България". Той припомни, че левицата се е борила срещу ГЕРБ в Народното събрание, но накрая в новините на телевизиите не се казва, че взетите решения са от управляващите, а се казва, че всички народни представители са ги решили. "Така ние попадаме под ненавистта на хората към депутатите от управляващото мнозинство. Искахме да се разграничим", добави Вигенин. Според него, ако БСП са били в Народното събрание при опрощаването на задълженията на мюфтийството, в новините на телевизиите са щели да посочат, че всички депутати са взели това решение. "Те вече не са обединени, а разединени патриоти", каза Вигенин. Според него има риск с опрощаването на задълженията на мюфтийството да се настроят хората към ръководството на мюсюлманското вероизповедание. "Това може да застраши религиозния мир, а не че има задължения, защото те можеха да се изплатят стъпка по стъпка - според закона", посочи Вигенин. Той добави, че ОП са в шизофреничната позиция да правят безкрайни компромиси, за да осребрят присъствието си във властта.
Кристиан Вигенин заяви, че е много важно в какви проекти се инвестират европейските средства и дали има добавена стойност от тях. "Във всяка община могат да се видят спортни съоръжения в населени места, в които няма млади хора. Европейските пари не са паднали от небето, а са платени от европейските данъкоплатци и трябва отговорно да се подхожда към тях", каза той, като припомни, че в проектите има и национално съфинансиране. Според него в момента има силно разделение в обществото, в което 1% разполага с огромни финансови средства на фона на останалата повсеместна бедност. "Европейските пари, националният бюджет и политика трябва да са насочени към затварянето на тези различия. Това е и нашата политика. Тя присъства и във "Визия за България", каза Кристиан Вигенин.
По отношение на политиките, които предлага френският президент Макрон, Вигенин коментира, че в тях няма нужното визионерство. Той припомни, че подетата от медиите тема за минималната работна заплата за Европа на Макрон не е негова, а е на ПЕС и е предложена още на предните европейски избори.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: БСП имаше всички основания да напусне парламента

Сергей Станишев, ПЕС: БСП имаше всички основания да напусне парламента

9 Март 2019 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. БСП имаше всички основания да напусне парламента. Това каза пред журналисти в Пловдив евродепутатът и лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. По думите му има две форми на напускане на парламента. „Едната форма е, когато има „революционна“ ситуация като през февруари 2013 година, или при конкретен скандален акт или действие от страна на управляващи, както беше с промените в изборното законодателство – „на тъмно“, в последния момент и в интерес на управляващите. БСП имаше всички основания да направи това действие. Предстои да се дискутира, както следва оттук нататък. В тази ситуация, в която БСП е извън парламента, е важно да се правят максимален брой действия и консултации с гражданското общество“, коментира Сергей Станишев. Той посочи, че напускането на парламента от БСП е оказало своето въздействие. „Прекият резултат от това напускане е, че ГЕРБ направи крачка назад и обеща да прави промени в изборното законодателство, премахвайки част от скандалните неща. Трябва да преценим дали ще са достатъчни тези промени, които ще направят“, каза още Станишев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В поправките в Изборния кодекс няма нарушаване на конституционното право

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В поправките в Изборния кодекс няма нарушаване на конституционното право

9 Март 2019 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В поправките в Изборния кодекс никъде няма нарушаване на конституционното право да гласуваш. Това каза пред журналисти във Велико Търново председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по повод мнението на вицепремиера Илияна Йотова, че след отхвърлянето на ветото върху Изборния кодекс на ход трябва да бъде Конституционният съд, предаде репортер на Радио „Фокус“- Велико Търново. „Изборното право не е нарушено“, подчерта той. „Когато беше обявено ветото и президентът изложи мотивите си всички бяха с водеща новина, че е пренебрегнат съдебният контрол. Установи се обаче, че подобно нещо няма“, изтъкна Цветан Цветанов. „В мотивите ни за защита на законопроекта съдебният контрол е по-достъпен за гражданите. Даваме възможност на първа инстанция да има тричленен състав, където да се съберат съответните доказателства, и ако има обжалване втората инстанция да бъде ВАС“, обясни той. „Сега и българските граждани чрез медиите успяха да установят, че съдебният контрол остава“, каза още той.
„Ако гледаме условията, които постави Корнелия Нинова, за да се върне в парламента - то не би следвало да видим народните представители от БСП обратно на работните им места до европейските избори“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ. „В БСП обаче има много вътрешно напрежение вследствие на едноличните решения на Корнелия Нинова както за напускането на Народното събрание, така и за цялостната подмяна на квотата в ЦИК, което е ясен знак, че тук става дума за разчистване на сметки“, заяви Цветан Цветанов. Той обясни, че очаква Нинова и БСП да потърсят нов авариен изход от ситуацията, след като веднъж не се възползваха от предоставената от президента им Румен Радев възможност. „За разлика от БСП - при избора на нашите кандидати за членове на ЦИК ние заложихме на приемствеността, защото сроковете са кратки, а компромис с качеството на изборния процес не може да има“, обяви зам.-председателят на ГЕРБ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП предпочетоха да си почиват и да не ходят на работа- едноличното управление на Корнелия Нинова е факт

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП предпочетоха да си почиват и да не ходят на работа- едноличното управление на Корнелия Нинова е факт

9 Март 2019 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Много е важно да не допускаме популизмът да определя бъдещето на Европа. Това каза по време на осмата политическа академия на Жени ГЕРБ зам.-председателят на партията и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Велико Търново. Той изнесе лекция на тема „Европа през призмата на предстоящите избори“. Цветанов подчерта, че ГЕРБ не е като другите политически партии, които като наближат избори започват да излизат на политическата сцена. „Партията води последователна политика през всички години от управленския си мандат. Тя спазва стриктно управленската си програма и не се отклонява от заложените в нея приоритети, които кореспондират и с тези на Европейската народна партия“, подчерта зам.-председателят на партията. Той посочи, че евродепутатите от ГЕРБ участват и ще участват активно в решаването на всеки проблем, касаещ българските граждани. Цветанов призова структурата на Жени ГЕРБ за пълна мобилизация на 26 май и подкрепа на кандидатите на партията за евродепутати. Той отбеляза, че опозицията на ГЕРБ в лицето на БСП, вече не желае да представлява българските граждани в парламента. Цветанов обърна внимание, че левицата отсъства и от парламентарния контрол, когато може да поставя въпроси към управляващата коалиция. „БСП предпочетоха да си почиват и да не ходят на работа. Обвиняват ни, че Бойко Борисов управлява еднолично партията, но едноличното управление на Корнелия Нинова е факт“, заяви Цветан Цветанов. „При Бойко Борисов има чуваемост за проблемите по всяка тема, която се постави“, каза още той.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Вкарването на Изборния кодекс в КС ще обхване дълъг период и може в същинската кампания за евровота да не знаем по какви правила ще се провеждат изборите

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Вкарването на Изборния кодекс в КС ще обхване дълъг период и може в същинската кампания за евровота да не знаем по какви правила ще се провеждат изборите

8 Март 2019 | 17:48 | Агенция "Фокус"
София. Вкарването на Изборния кодекс в Конституционния съд ще обхване достатъчно дълъг период и може в същинската кампания за евровота да не знаем по какви правила ще се провеждат изборите. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Хоризонт за вас“ по БНР във връзка с президентското вето върху Изборния кодекс. Според Йотова след ветото, очевидно ще бъдем свидетели на вкарване на допълнителни поправки. „Знае се, че ще се върне старата ситуация с преференциите, но какви още от текстовете ще останат. Това засега е неизвестно уравнение. Що се отнася до принципа. За пореден път доказахме, че не сме си научили уроците. Много пъти Венецианската комисия повтаряше на България, че не могат да се правят промени в 12 без 5. Това не е уважително към гражданите, които отиват на избори. От една страна ние агитираме да се участва в избори, колкото може повече, от друга страна правим всичко възможно да ги отвратим“, допълни още вицепрезидентът. Тя посочи, че е чула поне три заявления за обжалване на изборните промени в Конституционния съд – на лидера на БСП Корнелия Нинова, на омбудсмана Мая Манолова и евентуална стъпка от страна на президента. „Разбира се, той ще реши какво да прави в тази посока. Вкарването в Конституционния съд означава първо допускане, след това разглеждане. Това е един достатъчно дълъг период“, посочи вицепрезидентът.
Тя обясни, че може в същинската кампания за европейския вот, да не знаем по какви правила ще се извършват изборите.
„Оттук тръгва съмнение в хората, че има нещо нечисто, нещо задкулисно, нещо, което предварителна е сметнато. Това води до голямо недоверие към институциите. Виждате нивото на доверие в парламента, откъдето идват всички тези проблеми", заяви тя.
По отношение на състава на ЦИК и попитана дали има притеснение, че в нея ще влязат хора с неголям опит, Йотова отговори: „Не, нямам такива притеснения. Мисля, че всички тези, които ще поемат тази отговорност, трябва много да са наясно с какво се наемат“. По думите ѝ винаги когато се заема една длъжност, трябва да се дадат поне 100 дни.
Във връзка с отсъствието на БСП от парламента, вицепрезидентът заяви, че слуша заявленията на опозицията, че са категорични и твърди.
„Ще бъде поставен въпросът кога БСП се връща и кога ще бъде този срок, в който ще се върнат“, коментира Илияна Йотова. Тя обърна внимание, че има решение на Националния съвет, затова че засега остават извън пленарна зала.
Попитана дали това е нож с две остриета, Йотова отговори: „Естествено, че е нож с две остриета, защото винаги връщането е по-трудно от излизането“. Тя изтъкна, че винаги е била за това човек да се сражава там, за където е избран.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Искам да знам как задълженията на Мюфтийството заплашват националната сигурност на България

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Искам да знам как задълженията на Мюфтийството заплашват националната сигурност на България

8 Март 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
София. Искам да знам как задълженията на Мюфтийството заплашват националната сигурност на България. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Хоризонт за вас“ по БНР във връзка със Закона за вероизповеданията.
Тя посочи, че не вижда парламентарна криза. „Парламентарната криза е тогава, когато парламентът е блокиран и не може да взима решение. Дотолкова, доколкото БСП е извън парламента, но всички останали политически партии са вътре, те имат едни 158 гласа, които са абсолютно достатъчни, за да се взимат всякакъв вид решения. Да, вярно е трудно с командировки, с отсъствия и пътуване навън“, посочи Йотова. Според нея се поставят много сериозни въпроси, които далеч надвишават по своето значение и по своята важност пазенето на един или друг кворум, една или друга сесия или заседание на Народното събрание. „Бях озадачена от този аргумент във връзка с националната сигурност. Много бих искала да излязат хората, които се мотивират по този начин и да кажат как Мюфтийството в България заплашва националната сигурност“, коментира още Йотова.
Тя заяви, че иска да знае как задълженията на мюфтийството заплашват националната сигурност на България. „Да бъдат така добри, да излезе финансовият министър, който очевидно е разрешили това, да излязат тези, които вземат решенията в управляващото мнозинство и естествено, че не могат да кажат всичко, но да кажат в каква посока те виждат заплахата за националната сигурност на страната. Без тази тяхна мотивировка аз не зная какво означава това да бъдат амнистирани или да бъдат опростени тези задължения. Това са тежки прецеденти. Не искам в никакъв случай да опростявам нещата и да казвам, че това е въпрос на политическа сделка. Твърде би било елементарно. Искам действително да видя как се развива цялата ни политика по отношение на вероизповеданията, ние имаме ли представа в България колко са те в момента, каква е тяхната дейност. Тук не визирам нито едно конкретно вероизповедание“, допълни Йотова. Според нея, ако тази тема е свързана с националната сигурност, трябва да бъде разрешавана на много високо ниво. „Когато говорим, че вероизповеданията ще бъдат финансирани от българската държава, за да бъдат ограничени влиянията отвън, това беше тема и на един КСНС при президента, смятам, че това беше правилната посока, в която българската държава разсъждаваше. Живеем в един доста опасен свят, радикални настроения, движения могат да влизат по всякакви начини. Ние сме се опитали да ограничим един от тях и това беше правилната стъпка. Оттук нататък трябва да се види така как разумно първо удовлетворява волята на българските граждани, които са свободни да изповядват едно или друго вероизповедание и как българската държава може да помогне за тяхното финансиране, а защо не да им се даде възможност да го правят през проекти“, обясни още вицепрезидентът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На първо четене: Опрощават дълговете на вероизповеданията (ОБЗОР)

На първо четене: Опрощават дълговете на вероизповеданията (ОБЗОР)

8 Март 2019 | 16:35 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът опрости на първо четене дълговете на вероизповеданията. По данни на Министерството на финансите 8,267 млн. лв. са задълженията на шест регистрирани вероизповедания, като най-голям дял - над 8 млн. лв. са задълженията на Главното мюфтийство. Амнистията на натрупаните до края на 2018 г. дългове на религиозните институции бе част от разпоредбите, заложени в промените в Закона за вероизповеданията, приети от Народното събрание на първо гласуване. Измененията са внесени с подписите на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.
Приетите поправки предвиждат още субсидията, отпускана по държания бюджет да се разпределя от Българската православна църква за източноправославното вероизповедание и от Главното мюфтийство за мюсюлманското. Според измененията държавната субсидия ще се предоставя и за българските православни църковни общини в чужбина. Досега субсидия се предоставяше само на задгранични епархии или митрополии в диоцеза и юрисдикцията на Българската православна църква. Заложени са разпоредби, според които максималният размер на заплатата на свещенослужителите не бива да надвишава средната месечна заплата на наетите в икономическа дейност „Образование“. Досега заплатата не биваше да надвишава тази на педагогически специалист. За служителите на религиозни институции не е предвидена промяна и остава старата разпоредба, според която заплатата им не бива да надвишава тази на наетите в обществения сектор. Изключение от тези изисквания правят ръководните органи на вероизповеданията. Промените предвиждат още държавната субсидия да остане в размер на 10 лв. за самоопределило се лице към вероизповеданията с над 1% от преброените лица в страната. За останалите вероизповедания се запазва правилото субсидията да не бъде по-малка от 15 млн. лева.
Преди началото на дебата по законопроекта депутатът Павел Шопов от „Атака“ призова да бъде отложено разглеждането му до идването на министъра на финансите. „Парламентарната група на БСП да дойде и да влезе в задължението си и да участва в отхвърлянето на това безумие, което предстои. Нека да дойде, ако има сделки, да каже какви са те и да ги докаже. Ние също бихме изказали съображения в тази насока. Аз също имам такива съмнения“, подчерта още Шопов. Предложението му за отлагане на промените обаче бе отхвърлено.
По време на дебата по Закона за вероизповеданията изключително активна бе парламентарната група на „Обединени патриоти“.
Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов посочи, че трябва да се допълни името на законопроекта и да се казва Закон за вероизповеданията в полза на Главното мюфтийство. „Колеги, не се прави така“, каза още Веселинов и посочи, че Мюфтийството може да си разсрочи задълженията. „Да преосмисли този законопроект. Той е вреден, създава двоен стандарт, създава усещане, че едно вероизповедание в България е фаворизирано“, посочи още Веселинов.
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обясни, че за пореден път Народното събрание и България трябва да бъдат поставена на колене в разрез със законите и в разрез с най-елементарна логика и норми. „Защо е необходимо това? Нека да поразсъждаваме по този въпрос. Въпросните 8 млн. са напълно във възможностите на ДПС и кръговете от фирми да си ги осигурят и заплатят“, изтъкна Симеонов. Той призова ГЕРБ да не се „връзват на въдицата“ на ДПС даже с дребните сметки за гарантиране на мнозинство и кворум, защото утре и вдругиден ще има нови искания.
Призивите на „Обединени патриоти“ провокираха председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да апелира да не се дели България на мюсюлмани и християни, тъй като това няма да доведе до нищо добро. „Ще гласувам по съвест и никой по никакъв начин не е оказал някакъв рекет, за да сложа подписа си и да гласувам днес за законопроекта“, допълни Цветанов. Той посочи, че ГЕРБ е единствената партия, в която има представители от всички вероизповедания и подчерта, че това са достойни българи.
„Нека все пак да бъдем отговорни и да кажем какво направихме в края на 2018 г. Ние изпълнихме политически ангажимент, който беше дискутиран и поет от всички политически сили на КСНС при президента Румен Радев. Нека да си припомним КСНС май месец 2017 г. Нека да си припомним КСНС април месец 2018 г. И тогава имаше много ясен поет политически ангажимент от всички парламентарни сили, които участваха в него и се съобразихме и беше общо становището на президента, когато запозна медиите с целите и с това, което сме постигнали на КСНС. Днес разбира се, всеки може да интерпретира по своему това, което обсъждахме. Разбира се, че БСП не присъствайки в парламента, не идвайки на работа, могат да интерпретират най-волно и най-свободно“, каза още Цветанов.
Министърът на финансите Владислав Горанов също коментира казуса. По думите му случаят с опрощаването на дълговете на вероизповеданията действително е по-особен. „Тук не говорим за стопански или търговски субекти, а за регистрирани вероизповедания. Основната цел на закона, както е известно и след участието ми в КСНС беше в максимална степен и бързо да намалим възможните влияния на външни разузнавателни служби и външни влияния върху отделните вероизповедания, които да ги тласкат като мрежа за нездравословно влияние върху процесите в нашето общество. Това, което се оказа е, че едно от вероизповеданията действително дължи по-голяма сума и ако не се беше взело това решение във вида, в който днес на първо гласуване се подкрепи, на практика целта на закона скоро нямаше да бъде изпълнена“, коментира Горанов.
Всички коментари за КСНС при президента бяха провокирани от сутрешното телевизионно участие на лидера на БСП Корнелия Нинова, в което тя заяви, че при президента всички са били единодушни, че трябва да спрат външното финансиране на вероизповеданията. Тя бе категорична, че не е ставало дума да се опрощават задължения на мюфтийството. „Държавата отпусна субсидия на вероизповеданията, ние това сме го приели, това беше и съгласието при президента. Да намерят начин тази субсидия да се използва за заплатите“, каза още лидерът на БСП и заяви, че опрощаването на задълженията няма нищо с темата за външното финансиране. Нинова обърна внимание, че ГЕРБ управляват с ДПС и „Обединени патриоти“, които са им само параван.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Едно от вероизповеданията дължи по-голяма сума, но ако не се опростят дълговете, целта за спиране на влиянието отвън нямаше да бъде осъществена

Министър Владислав Горанов: Едно от вероизповеданията дължи по-голяма сума, но ако не се опростят дълговете, целта за спиране на влиянието отвън нямаше да бъде осъществена

8 Март 2019 | 14:10 | Агенция "Фокус"
София. Едно от вероизповеданията дължи по-голяма сума, но ако не се опростят дълговете, целта за спиране на влиянието отвън нямаше да бъде осъществена. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти във връзка с опрощаване на дълговете на вероизповеданията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Случаят действително е по-особен. Тук не говорим за стопански или търговски субекти, а за регистрирани вероизповедания. Основната цел на закона, както е известно и след участието ми в КСНС беше в максимална степен и бързо да намалим възможните влияния на външни разузнавателни служби и външни влияния върху отделните вероизповедания, които да ги тласкат като мрежа за нездравословно влияние върху процесите в нашето общество. Това, което се оказа е, че едно от вероизповеданията действително дължи по-голяма сума и ако не се беше взело това решение във вида, в който днес на първо гласуване се подкрепи, на практика целта на закона скоро нямаше да бъде изпълнена. Т.е. през цялата 2019 г. полагащата се субсидия за това вероизповедание нямаше да достига дори за покриването на тези задължения. Те биха могли да бъдат реализирани чрез продажбата на религиозни имоти, но това е изключително чувствителна тема“, коментира Горанов.
По думите му размерът на сумата представлява относително малка сума на фона на 40 млрд. приходи в бюджета. На въпрос дали това може да се счита като държавна помощ, Горанов заяви, че такива могат да се предполагат, доколкото вероизповедияната осъществяват търговска дейност и има конкуренция между тях, каквито са предпоставките за държавна помощ. „В случая обаче според мен не би трябвало да се говори за държавна помощ“, допълни Горанов.
Попитан дали може президентът да опрости тези вземания на вероизповеданията, Горанов посочи, че това е негово правомощие, а преценката на народните представители е била те да предложат този механизъм.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Ветото на президента бе отхвърлено с един доста грозен дебат в Народното събрание, на ход е Конституционният съд

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Ветото на президента бе отхвърлено с един доста грозен дебат в Народното събрание, на ход е Конституционният съд

8 Март 2019 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Ветото на президента бе отхвърлено с един доста грозен дебат в Народното събрание. Това заяви във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя посочи, че не са били взети в предвид отправените критики. „Не бяха взети в предвид основателни критики към промените, които бяха гласувани само преди една седмица. Смятам, че на ход е Конституционният съд“, заяви Илияна Йотова.

„Фокус“ припомня, че единодушно – със 154 гласа „за“, парламентът преодоля президентското вето върху промените в Изборния кодекс. Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, законът може да бъде повторно приет с гласовете на повече от половината народни представители. Държавният глава върна промените в изборното законодателство за ново обсъждане в парламента на 25 февруари, тъй като според него поправките в изборното законодателство отслабват механизмите за осигуряване на честни избори. Радев наложи вето на увеличаването на прага на преференцията, както и на ограничаването на машинното гласуване. Вето беше наложено и на текстовете, според които не всички, а само част от решенията на ЦИК могат да се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). Върнати бяха и поправките, предвиждащи при отменено от ВАС решение на ЦИК, на общински или на районна комисия, те да вземат ново решение, но не с мнозинство от две трети, а с обикновено мнозинство на половината плюс един от членовете ѝ. Изборните промени бяха и причината ПГ на „БСП за България“ да напусне парламента и вече трета седмица да на участва в заседанията.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Проблемът на България не е в корупцията, а в изтичането на парични потоци

Елена Йончева, БСП: Проблемът на България не е в корупцията, а в изтичането на парични потоци

8 Март 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Варна. Проблемът на България не е в корупцията, а в изтичането на парични потоци. Това съобщи на пресконференция във Варна говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите ѝ преди години експерти на Левицата са съобщили, че в България всяка година изтичат около 10 млн. евро. „В края на миналата година партията на зелените в Европейския парламент излязоха с доклад, който сочи, че в България всяка година от корупция изтичат 11 млрд. евро. Техният доклад е базиран на информация на Евростат, ОЛАФ и на Европейската комисия“, посочи Елена Йончева. Тя допълни, че в България около 30% от икономиката продължава да бъде в „сивия сектор“. Тя посочи и това, че според доклад на Европейската комисия, 2/3 от сигналите, които се подават за корупция по висшите етажи на властта в България, се прикриват. Йончева цитира част от документа, в който се споменава, че докладите за съмнителни сделки, изпратени от финансовите институции към звеното за финансово разузнаване, касаят местни, видни политически личности. Според Елена Йончева тези пари могат да бъдат използвани, за да създадат икономически ръст, по-високи пенсии, заплати и да направят по-добър стандарта в страната. „Това е голямата тема в България. Да има честни избори, българите да не бъдат лишени от информация какво се случва в България с грабежа, защото това е грабеж от нас, нашите бащи, нашите майки и баби, който може да направи добър живота в България“, посочи Елена Йончева. Тя съобщи, че грабежа на пари от държавата и правото на честни избори, са причините парламентарната група на БСП да излезе от парламента. По отношение на енергийните проекти в България Йончева разкритикува правителството за неосъществените проекти до момента. „В резултат на тези лъжи, България за 10 години се превърна не просто в турска провинция, но в бедна турска провинция“, каза Елена Йончева. Тя съобщи, че това се дължи на прекратените енергийни проекти от правителството на ГЕРБ – Южен поток, Бургас – Александруполис и Белене. Според Елена Йончева, страната отново е изправена пред ситуация, в която ще купува газ и електроенергия от Турция.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева. БСП: Напуснахме парламента, защото промяната в Изборния кодекс е удар по демокрацията в България

Елена Йончева. БСП: Напуснахме парламента, защото промяната в Изборния кодекс е удар по демокрацията в България

8 Март 2019 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Варна. Напуснахме парламента, защото промяната в Изборния кодекс е удар по демокрацията в България. Това съобщи на пресконференция във Варна говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Елена Йончева обясни, че липсата на публичен регистър за гласоподавателите е предпоставка за манипулира на вота. „Ние напуснахме парламента, защото е нарушен Избирателният кодекс, защото са нарушени основните граждански права на българите. Ако няма честни избори, ако няма предпоставка за честни избори, ако има предпоставка за фалшифициране на избори, които да променят изборния резултат, оттук нататък работата в парламента се обезсмисля“, каза Елена Йончева.
Тя съобщи, че близо 2 млн. българи са в чужбина, но все още имат адресна регистрация в България. Според нея липсата на публичен регистър, който е предвиден още през 2014 г. в член 57 от Избирателния кодекс, позволява спекулация с гласоподавателите. „В момента списъците има много мъртви души. В системата на ГРАО има 2 млн. българи, които живеят в чужбина, но все още имат адресни регистрации в България. С този списък може и се спекулира. И това е единствената причина поради, която ГЕРБ не желае да има публичен регистър на избирателите, за да могат да спекулират в мъртвите души“, заяви Елена Йончева. Според нея въвеждането на публична система на избирателите и машинно гласуване в България, ще дадат гаранция, че страната няма да се сблъска с манипулиране на вота и ще ограничи броя на невалидните бюлетини.
Тя обясни, че на последните парламентарни избори през 2017 г., в България са отчетени около 350 хил. невалидни бюлетини. „Машинното гласуване дава гаранция, че няма да се сблъскаме с подобен проблем. То се практикува в много държави и в много държави от Европейския съюз, както машинно гласуване, така и машинно преброяване. ГЕРБ обаче, не желаят да издърпат тези промени в закона, които са залегнали в Изборния кодекс. Те не желаят да има машинно гласуване още на тези парламентарни избори, защото днешната система им позволява да продължават да манипулират изборите“, съобщи Елена Йончева. По думите ѝ промяната на изборните нормативни актове по отношение на отмяна на решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) с обикновено мнозинство, а не с 2/3 мнозинство, както беше преди това, дава възможност на управляващата партия в Комисията да взима еднолични решения. Според Елена Йончева, това е удар по демокрацията в България.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ управляват с ДПС и „Обединени патриоти“, които са им само параван

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ управляват с ДПС и „Обединени патриоти“, които са им само параван

8 Март 2019 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ управляват с ДПС и „Обединени патриоти“, които са им само параван. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
Попитана дали няма да сбърка стратегически опозицията, когато не е в залата на Народното събрание, тя отговори: „Вярвам, че хората ще разберат една от целите на това излизане - освен, че искаме да се върне върховенството на закона, и да има гарантирани честни избори. Една от целите е да се види задкулисието, защото седейки вътре ние го легитимираме“, изтъкна Нинова. „Задкулисието - ГЕРБ управляват с ДПС и „Обединени патриоти“, които са им само параван, сега ясно ли е това, когато ни няма вътре? Мисля, че е доста ясно“, отговори тя. На въпрос дали опозицията не избира да опонира само по-лесните теми, тя отговори. „Смятате, че Законът за вероизповеданията е лесна тема, или Изборния кодекс, уседналостта и майчиния език, или Булгартабак?“.
„Колегите казват: „Вие застрашавате националната сигурност с това поведение“. В доклада за национална сигурност, на правителството на Бойко Борисов, пише, че състоянието на здравеопазването е проблем на националната сигурност, бедността е проблем на националната сигурност, защо тогава не опростим задълженията на общинските болници или да опростим задълженията на бедните хора, които не могат да си ги изплатят и идват да им вземат жилищата, но решават да изплатят задълженията на мюфтийството, “ изтъкна лидерът на БСП. Корнелия Нинова допълни, че за нея е интересно защо „Обединени патриоти“ мълчат по темата за вероизповеданията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Единственият начин да се спрат спекулациите за Закона за вероизповеданията, е президентът Румен Радев да разсекрети стенограмите от КСНС

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Единственият начин да се спрат спекулациите за Закона за вероизповеданията, е президентът Румен Радев да разсекрети стенограмите от КСНС

8 Март 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
София. Единственият начин да се спрат спекулациите за Закона за вероизповеданията, е президентът Румен Радев да разсекрети стенограмите от КСНС. Това каза Десислава Атанасова, депутат от ПГ на ГЕРБ в ефира на сутрешния блок „Здравей, България“ по Нова телевизия. „За съжаление, за пореден път след участие на Корнелия Нинова, ми се налага да бъда в ролята на детектор на лъжата“, заяви Десислава Атанасова. Тя подчерта, че сделки в парламента няма, нито по темата със Закона за вероизповеданията, нито по която и да е друга тема, както твърди лидерът на БСП. „Тази тема е обсъждана доста назад във времето на два Консултативни съвета по национална сигурност и смятам, че най-разумно е вместо да се опровергават твърденията на г-жа Нинова, да призовем президента да разсекретни стенограмата от тези Консултативни съвети. Мисля, че за всички ще стане ясно какви са били позициите на парламентарно представяните партии и на службите“, коментира още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: На КСНС при президента бяхме единодушни, че трябва да спрем външното финансиране на вероизповеданията, но не е ставало дума да се опрощават задължения на мюфтийството

Корнелия Нинова, БСП: На КСНС при президента бяхме единодушни, че трябва да спрем външното финансиране на вероизповеданията, но не е ставало дума да се опрощават задължения на мюфтийството

8 Март 2019 | 08:31 | Агенция "Фокус"
София. На КСНС при президента всички бяхме единодушни, че трябва да спрем външното финансиране от други държави на вероизповедания в България и за това няма никакъв спор. Но нито дума не е ставало да се опрощават задължения на мюфтийството. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия във връзка с промените в Закона за вероизповеданията, които целят да опростят задълженията на вероизповеданията.
Не сме изненадани, че тези задължения ще бъдат опростени, защото това стои от месец и половина в парламента, коментира Нинова. „Държавата отпусна субсидия на вероизповеданията, ние това сме го приели, това беше и съгласието при президента. Да намерят начин тази субсидия да се използва за заплатите“, каза още лидерът на БСП и заяви, че опрощаването на задълженията няма нищо с темата за външното финансиране.
„Съюзът ДПС-ГЕРБ съществува отдавна, например чрез раздаването от страна на Министерски съвет на пари извън бюджета на общини на ГЕРБ и ДПС, което ние многократно сме изваждали като факти“, каза още тя.
Нинова да де пример и със „сговора по Изборния кодекс“. „Цветанов каза: „Аз отидох в стаята на ДПС, помолих ги да влязат за кворум, те поставиха условие да паднат преференциите, ние с съгласихме - това са факти“, коментира лидерът на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще реши на първо четене дали да опрости задълженията на вероизповеданията

Парламентът ще реши на първо четене дали да опрости задълженията на вероизповеданията

8 Март 2019 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. На първо четене парламентът ще разгледа промените в Закона за вероизповеданията, внесени от ГЕРБ и ДПС. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Предлага се регистрираните по закона вероизповедания да се освободят еднократно от плащане на неплатените към 31 декември 2018 г. публични вземания, с главниците, лихвите и разноските по тях. По данни на Министерството на финансите 8, 267 млн. лева са задълженията на шест регистрирани вероизповедания.
Предвидено е субсидията, отпускана по държания бюджет да се разпределя от Българската православна църква за източноправославното вероизповедание и от Главното мюфтийство за мюсюлманското. Според измененията държавната субсидия ще се предоставя и за българските православни църковни общини в чужбина. Досега субсидия се предоставяше само на задгранични епархии или митрополии в диоцеза и юрисдикцията на Българската православна църква.
Заложени са разпоредби, според които максималният размер на заплатата на свещенослужителите не бива да надвишава средната месечна заплата на наетите в икономическа дейност „Образование“. Досега заплатата не биваше да надвишава тази на педагогически специалист. За служителите на религиозни институции не е предвидена промяна и заплатата не бива да надвишава тази на наетите в обществения сектор. Изключение от тези изисквания правят ръководните органи на вероизповеданията.
Промените предвиждат още държавната субсидия да остане в размер на 10 лв. за самоопределило се лице към вероизповеданията с над 1% от преброените лица в страната. За останалите вероизповедания се запазва правилото субсидията да не бъде по-малка от 15 млн. лева.
Депутатите ще гласуват и процедурни правила за условията и реда за предлагането на кандидат за подуправител - ръководител на управление „Банков надзор“ на Българската народна банка. Изборът на нов подуправител се налага, след като миналата седмица Димитър Костов подаде оставка.
В 11.00 ч. ще започне и петъчният парламентарен контрол. В него участие ще вземат четирима министри от кабинета „Борисов“ 3. На депутатски питания ще отговарят министърът на околната среда и водите Нено Димов, на образованието Красимир Вълчев, на финансите Владислав Горанов и на младежта и спорта Красен Кралев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарно представените партии представиха своите номинации за нов състав на ЦИК (ОБЗОР)

Парламентарно представените партии представиха своите номинации за нов състав на ЦИК (ОБЗОР)

7 Март 2019 | 20:58 | Агенция "Фокус"
София. Всички парламентарно представени партии представиха своите номинации за нов състав на ЦИК. Съгласно Изборния кодекс парламентът има право да избере председателя, заместник-председателите и секретаря на ЦИК. Останалите членове на комисията се назначават от президента въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, както и на партиите и коалициите, които имат избрани евродепутати, но не са в парламента. В четвъртък изтече срокът за внасяне на предложения за членове на специализирания орган. Съгласно приетите процедурни правила срокът за подаване на предложенията бе 14 дни, считано от 21 февруари. От ГЕРБ предложиха за председател на ЦИК Стефка Стоева и за членове 6-ма души: Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Александър Андреев, Мирослав Джеров и Димитър Димитров. Номинациите на ГЕРБ обяви председателят на групата Цветан Цветанов. Той обясни, че партията е подходила професионално към кандидатите за ЦИК. Според него най-важното е да бъде удовлетворено желанието на БСП, комисията да се освободи от хората извън обкръжението на Корнелия Нинова. Цветан Цветанов посочи, че ГЕРБ ще подкрепи номинациите на БСП за ЦИК, дори те да влязат като посетителска група в пленарна зала. От БСП предложиха за членове на избирателната комисия шестима души: Таня Цанева, Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева. Те бяха обявени на пресконференция в централата на партията от заместник-председателя на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. Той подчерта, че единствените указания, които от БСП са дали на номинираните за членове на ЦИК, са да следят за спазването на закона. Зарков обясни, че е взето решение той да изпълни формалното изискване за представяне на кандидатурите на БСП в правна комисия и в зала. Заместник-председателят на групата обаче заяви, че левицата няма да участва в гласуването на председател, заместник-председател и секретар на ЦИК. „Обединени патриоти“ издигат кандидатурите на доц. Таня Йосифова и Бойчо Арнаудов за зам.-председател и член на ЦИК. Патриотите обявиха, че и трите формации в малката коалиция стоят зад тези кандидатури. Според партньорите предизвикателството пред ЦИК е много сериозно, защото трябва с летящ старт да влезе в темата и да свърши доста работа. ДПС предлага Севинч Солакова за секретар и Ерхан Чаушев за член на ЦИК. От партията обърнаха внимание, че не е имало друг път преди определяне на състав на ЦИК, когато да не е имало консултации между парламентарните партии и коалиции. От „Воля“ предлагат Кристина Цанкова-Стефанова за член. От извънпарламентарните партии „Реформаторският блок“ също даде своя номинация в лицето на Ивайло Ивков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов: Остават неясноти около машинното гласуване, депутатите да побързат с промените в Изборния кодекс

Проф. Михаил Константинов: Остават неясноти около машинното гласуване, депутатите да побързат с промените в Изборния кодекс

7 Март 2019 | 20:12 | Агенция "Фокус"
София. Остават неясноти около машинното гласуване, депутатите да побързат с промените в Изборния кодекс. Това каза в обзорното предаване на Радио „Фокус“ „Това е България“ политическият анализатор проф. Михаил Константинов. На местните избори ще има до 4-5 вида гласуване, между които избирателя трябва да избере, каза още той и обърна внимание, че за 10 часа на една машина могат да гласуват 200 души. Това значи, че в секция с регистрирани 500 гласоподаватели трябва да се гласува 2 дни, или да се закупят повече машини, което ще увеличи общата цена за тях безсмислено и може да стигне до 150 милиона лева, предупреди експертът. „В европейските избори е не е толкова сложно. Трябва да изберете партия и преференции. Дори да я откажете, трябва да извършите тази операция с машината. Предстоящите местни избори ще са сложни. Между двата избора трябва да бъдат препрограмирани машините във всички 265 общини, за да може да се подготвят за втори тур и т.н. Това не е исканото от мен в българския изборен процес“, обясни той. Проф. Михаил Константинов попита, кое ни дава повод да се доверим на човека, който ще борави с машините, а не се доверяваме на комисия от 9-10 души от различни политически парии, които броят резултатите и пишат протокола. Според него номинациите за членове на новата ЦИК са стабилни и комисията може да влезе с летящ старт. Предстои им да направят поне 5 национални избори, но могат да се окажат и повече. Мандата на ЦИК изтича през 2024г., каза още той.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Проданов, БСП: Благодарение на шума, който вдигнахме, ще има нова ЦИК

Христо Проданов, БСП: Благодарение на шума, който вдигнахме, ще има нова ЦИК

7 Март 2019 | 19:18 | Агенция "Фокус"
София. Благодарение на шума, който вдигна БСП, ще имаме нова ЦИК. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов в интервю за предаването „Червена линия“ по Радио „Фокус“. Той обясни, че няма особено голям смисъл БСП да участва в това заседание на Народното събрание. „Както ви казах управляващото мнозинство на ГЕРБ и ДПС ще избере това, което са се договорили“, изтъкна заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“. Той уточни, че БСП е удовлетворена от стартиралата процедура за избор на нов състав на ЦИК. „Още действащата ЦИК има петгодишен мандат, който приключва на 21 март тази година и дотогава трябва да бъде избрана нова. Все пак благодарение на БСП, и както всички станаха свидетели на публичните дебати, на шума, който вдигна БСП, се стигна до това да се предложи тази нова ЦИК“, допълни Христо Проданов. Той изрази надежда новият състав на ЦИК да подходи по-професионално и да съумее да организира и проведе едни честни избори. Проданов призова новия състав да изпълнява задълженията, които са му вменени от законите. „Сега действащата ЦИК трябваше примерно да изпълни Закона за изборите, като подсигури машинно гласуване за всичките секции. Спомняте си колко оправдания си намериха те в предишните избори да не изпълнят това свое задължение“, коментира той. „Всичко, на което се надяваме, е да изпълняват закона и да съблюдават за честното и прозрачно провеждане на изборите“, каза още Проданов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Емилия Друмева: Продължават спекулациите по обжалването на актовете на ЦИК, а се премълчават други важни аспекти от ветото на президента относно Изборния кодекс

Проф. Емилия Друмева: Продължават спекулациите по обжалването на актовете на ЦИК, а се премълчават други важни аспекти от ветото на президента относно Изборния кодекс

7 Март 2019 | 16:45 | Агенция "Фокус"
София. Във вчерашните дебати в парламента по ветото на президента върху Изборния кодекс продължиха спекулациите по обжалването на актовете на ЦИК, а бяха премълчани други важни аспекти от наложеното вето. Това каза за Агенция „Фокус“ секретарят на президента по правни въпроси проф. Емилия Друмева във връзка с вчерашните дебати по гласуване на ветото на държавния глава върху промените в Изборния кодекс.
„От машинно гласуване ще са лишени избирателите от малките населени места. Освен това избирателните комисии, вместо да търсят консенсус и да постигат мнозинството от 2/3, препоръчано от Венецианската комисия и прилагано още от 1991 г. насам, ще могат да постигат решения и с по-ниско мнозинство в ущърб на политическия плурализъм“, заяви проф. Друмева.
Във връзка с обжалването на актовете на ЦИК тя отбеляза, че преди изменението чл. 58, ал. 1 от Изборния кодекс е предвиждал решенията на ЦИК да могат да се обжалват пред Върховния административен съд. „С изменението законодателят е приложил същностно различен подход: правилото, че всички актове на ЦИК се обжалват пред ВАС, е заместено с друго правило. Приетата нова редакция на чл. 58, ал. 1 от Изборния кодекс гласи: „Решенията на Централната избирателна комисия по чл. 57, ал. 1, т. 5, 6, 10, 11, 12, 14, 15, 17, 22, 23, 25, 26, 26а, 29, 30, 33, 34 и 45 може да се обжалват пред Върховния административен съд…“, обясни съветникът на президента и отбеляза, че така вместо да се посочат актовете на ЦИК, неподлежащи на обжалване, са изброени изрично онези, които подлежат на обжалване.
„Именно използването на този подход се оспорва във ветото. Така извън изчерпателното изброяване на обжалваемите актове неоправдано остават административни актове, издавани от ЦИК, свързани с избирателни права на гражданите (напр. решенията, с които се определя редът за сигналите и жалбите, решенията, с които ЦИК упражнява контрол по прилагането на кодекса, решенията, с които ЦИК приема правила по прилагането на Кодекса)“, заяви проф. Друмева.
„Многократно на брифинги и в ефир се повтаря, че въпреки предприетото изброяване, няма актове на ЦИК, които остават необжалваеми пред ВАС. Това поставя един основен въпрос - ако и при действащия Изборен кодекс, и при гласувания изменителен закон всички актове на ЦИК могат да се обжалват пред ВАС, тогава защо въобще се прави промяна и се въвежда изброяване на обжалваемите актове на ЦИК? Изброяването съдържа винаги риска да се пропусне нещо. Именно пропускането на няколко вида актове на ЦИК, които не са сред изчерпателно посочените като обжалваеми, се оспорва във ветото. Когато ЦИК приема актове, които не съответстват на Изборния кодекс и те засягат права на избирателите, съдебното обжалване е единственият път за защита. Този въпрос бе отправен към народните представители на заседанието на Комисията по правни въпроси на 5 март тази година. Отговор не последва“, коментира още съветникът на президента.
Тя отбеляза, че за да се разбере действителната воля на законодателя, трябва да се прочетат мотивите, с които тази промяна е внесена от народен представител между първо и второ гласуване. „В мотивите изрично се посочва: „Следва да се отбележи, че не всички актове постановявани от Централната избирателна комисия по своя характер са индивидуални или общи административни актове, които подлежат на съдебен контрол, поради което с предложението са изключени онези решения на Централната избирателна комисия, които имат вътрешно организационен характер или са несъществени по отношение законосъобразното провеждане на изборния процес.“ Това категорично показва, че с приетите изменения редица решения на ЦИК се изключват от съдебен контрол по чл. 58 от Изборния кодекс“, отбеляза проф. Друмева и добави, че затова следва да се четат не само стенограмите, а и мотивите за направените промени.
„Прекият съдебен контрол върху актовете на администрацията, каквато е и ЦИК, е сред постиженията на съвременния български конституционализъм. Отстъпленията могат да бъдат оправдавани единствено с постигането на равна по значимост или по-висша цел“, заяви съветникът на президента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Водещата парламентарна комисия реши на първо четене вероизповеданията да бъдат освободени от неплатените си задължения

Водещата парламентарна комисия реши на първо четене вероизповеданията да бъдат освободени от неплатените си задължения

7 Март 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
София. Водещата Комисия по вероизповеданията и правата на човека прие на първо четене законопроекта за изменение в Закона за вероизповеданията, внесен от ГЕРБ и ДПС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Законопроектът беше приет с 8 гласа „за“, един „против“ и един „въздържал се“. Гласуването му в пленарна зала е заложено като първа точка в петъчното заседание на парламента. На заседанието на комисията присъстваха представители на Министерството на финансите и Министерството на правосъдието, на Св. Синод и на мюсюлманското вероизповедание. Двете министерства подкрепят законопроекта.
Според промените регистрираните по закона вероизповедания се освобождават еднократно от плащане на неплатените към 31 декември 2018 г. публични вземания, с главниците, лихвите и разноските по тях. Амнистията на неплатените задължения ще се извършва по писмено искане, утвърдено от министъра на финансите. Искането ще се подава в 3-месечен срок от влизането в сила на закона. Актовете за освобождаването от неплатените публични вземания ще може да се обжалват по административен и съдебен ред. Неплатените вземания ще се отписват в 7-дневен срок от влизането в сила на административния акт за освобождаването от тях.
От БСП реагираха остро на измененията в Закона за вероизповеданията, свързани с освобождаването от неплатените задължения. Според опозицията отхвърлянето на президентското вето върху Изборния кодекс е сделка между ГЕРБ и ДПС, а цената е опрощаването на задълженията на Главното мюфтийство. ДПС и ГЕРБ отрекоха да има сделка помежду им. От ГЕРБ заявиха, че лидерът на левицата Корнелия Нинова се заиграва с етническата толерантност, което е взривоопасно за страната. От ДПС обърнаха внимание, че решението да се финансират вероизповеданията е взето при президента Румен Радев и БСП са били там.
В закона се уточнява, че държавната субсидия, отпускана по държания бюджет, ще се разпределя от Българската православна църква за източноправославното вероизповедание и от Главното мюфтийство за мюсюлманското. За българските православни църковни общини в чужбина държавната субсидия ще се предоставя в размери, одобрени ежегодно със Закона за държавния бюджет и ще се разпределя от Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет. Досега субсидия се предоставяше само на задгранични епархии или митрополии в диоцеза и юридсикцията на Българската православна църква.
С промените централното ръководство на съответното вероизповедание ще може да разходва средствата, извън текущите разходи, само след като са изплатени заплатите на свещенослужителите и на служителите в религиозните институции. Максималният размер на заплатата на свещенослужителите не бива да надвишава средната месечна заплата на наетите в икономическа дейност „Образование“. Досега по закона заплатата не биваше да надвишава тази на педагогически специалист. За служителите на религиозни институции няма промяна- заплатата не бива да надвишава тази на наетите в обществения сектор. Изключение от тези изисквания правят ръководните органи на вероизповеданията.
Държавната субсидия остава в размер на 10 лв. за самоопределило се лице към вероизповеданията с над 1% от преброените лица в страната. За останалите вероизповедания се запазва правилото субсидията да не бъде по-малка от 15 млн. лева.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: При президента Румен Радев на КСНС и дума не е ставало да се опрощават дългове на различните вероизповедания

Крум Зарков, БСП: При президента Румен Радев на КСНС и дума не е ставало да се опрощават дългове на различните вероизповедания

7 Март 2019 | 15:22 | Агенция "Фокус"
София. При президента Румен Радев на КСНС и дума не е ставало да се опрощават дългове на различните вероизповедания. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Президентът Румен Радев свика КСНС по въпросите на вероизповеданията, където постави изрично въпроса за тяхното финансиране и за прекратяване на практиката те да се финансират отвън. И дума обаче не е ставало за това да се опрощават дълговете на различните вероизповедания“, каза той. Зарков отбеляза, че темите не трябва да бъдат смесени. Той уточни, че дълговете на вероизповеданията са в размер на над 8 млн. лв.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Ще изпълня формалното изискване за представяне на кандидатурите ни за ЦИК в правна комисия и в зала, но няма да участваме в гласуването

Крум Зарков, БСП: Ще изпълня формалното изискване за представяне на кандидатурите ни за ЦИК в правна комисия и в зала, но няма да участваме в гласуването

7 Март 2019 | 15:19 | Агенция "Фокус"
София. Ще изпълня формалното изискване за представяне на кандидатурите ни за ЦИК в правна комисия и в зала, но няма да участваме в гласуването. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Зарков допълни, че за евентуално предложение на БСП за заместник-председател, председател или секретар на ЦИК, ще се реши след изслушването в Правна комисия. „Аз ще представя в парламентарната комисия и после в зала кандидатурите“, заяви Зарков. Той обърна внимание, че ще изпълни формалното изискване за представянето на кандидатурите в зала. „Депутатите гласуват само председател, заместник-председател и секретар. Останалите предложения се отправят към президента“, допълни още Зарков. Той уточни, че ако БСП предложи заместник-председател, председател или секретар също ще представи мотивите си, но няма да участва в гласуването. На въпрос защо Александър Андреев, който е бил номинация на БСП, сега е номинация на ГЕРБ, Зарков отговори: „Александър Андреев е бил номинация на „Коалиция за България“ навремето, но от квотата на земеделците на г-н Спас Панчев. Г-н Спас Панчев се раздели с нас съвсем наскоро. По-скоро го помолихме да си отиде, защото си сътрудничеше с ГЕРБ“. По думите му тази номинация е още едно доказателство за това сътрудничество. Попитан защо БСП не предлага досега действащи членове на ЦИК, Зарков заяви, че партията предлага отново досегашен член на ЦИК, за да има приемственост. „Разгледахме над 30 кандидатури. На заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група всяка една беше оценена по достойнство и бяха изгласувани шестимата, които виждате тук до мен“, допълни Зарков. Той отрече да има разчистване на сметки с вътрешната опозиция на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: Главното мюфтийство все още не използва държавната субсидия заради задължения и липса на упоменаване на бенефициента

Йордан Цонев, ДПС: Главното мюфтийство все още не използва държавната субсидия заради задължения и липса на упоменаване на бенефициента

7 Март 2019 | 15:15 | Агенция "Фокус"
София. Намери се механизъм, с който БПЦ вече използва държавната субсидия. Главното мюфтийство все още не е започнало да я използва. Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев на заседание на Комисията по вероизповеданията и правата на човека, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Едната причина за това са задълженията, голяма част от които са на база изпълнение чрез съдия изпълнител“, обясни Цонев. „Втората причина е, че трябва да се упомене названието на бенефициента“, поясни депутатът от ДПС и уточни, че по тази причина финансовият министър е предложил в закона да се упомене точно бенефициентът. „Финансирането на вероизповеданията възниква като решение на Консултативния съвет по национална сигурност с цел да се прекъсне влиянието на чужда държава върху едно от вероизповеданията“, припомни той и допълни, че тогава е изготвен законопроект, който е погасил всички опасения на вероизповеданията. „Всички страхове на БПЦ и на мюсюлманското вероизповедание бяха погасени, така както им обещахме“, коментира Йордан Цонев. „Практически целта свещенослужителите да получават възнаграждения от държавата, а не от друга държава не може да бъде изпълнена. Тази година вероятно няма и да може да се изпълни“, каза още той. „За опрощаването на задълженията думата трябва да имат финансовото министерство и парламента. Това е държавна политика и не засяга ничий религиозни права на никое вероизповедание, никое вероизповедание не е ощетено. Решението трябва да бъде на народните представители“, подчерта Цонев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: В парламента са внесени разнопосочни закони, които връщат дебата за изборното законодателство на изходната му точка, в разрез с всички международни стандарти и правила

Крум Зарков, БСП: В парламента са внесени разнопосочни закони, които връщат дебата за изборното законодателство на изходната му точка, в разрез с всички международни стандарти и правила

7 Март 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
София. В парламента са внесени разнопосочни закони, които връщат дебата за изборното законодателство на изходната му точка, в разрез с всички международни стандарти, а и с правилата. Това каза по време на брифинг заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му всичко това допълнително отчуждава българите от урните. „Целият този фарс е абсолютно недостоен за парламента. Затова ние отказахме да участваме в него. Нашата борба беше за закона и изпълнението му. Този закон важи и за нас и той ни вменява отговорност да предложим 6 високи професионалисти, които да заемат отговорната задача да бъдат членове на новата ЦИК. Неприсъствието ни в парламента не ни разтоварва от тази отговорност. Ние ще я изпълним така, както постановяват правилата“, изтъкна Зарков. „След кански мъки и трудноразбираеми спорове дали Народното събрание трябва да спази закона или не, най-сетне се стигна до изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс по отношение на промяна на състава на ЦИК. Ние в БСП считаме това за наш успех. Практически принудихме управляващите да се съобразят с разпоредбите на закона. Използвам случая да благодаря на всички граждански организации, които подкрепиха принципа на мандатността като основен принцип на демокрацията. Този принцип трябва да се отстоява за ЦИК и други органи. За съжаление не успяхме да убедим другите партии в парламента по отношение на други важни промени, които се случват в изборното законодателство“, допълни още Зарков и отбеляза, че възможностите за машинно гласуване са били окастрени. Той обърна внимание и на непосилно високия праг на преференциите и на отхвърленото вето на президента.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Единствените указания, които сме дали на номинираните от нас членове на ЦИК, са да следят за спазването на закона

Крум Зарков, БСП: Единствените указания, които сме дали на номинираните от нас членове на ЦИК, са да следят за спазването на закона

7 Март 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
София. Единствените указания, които сме дали на номинираните от нас членове на ЦИК, са да следят за спазването на закона. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Повече не може да се повтаря онзи момент, в който професионалната администрация, назначена и избрана да изпълнява един закон, се занимава в по-голямата си част от времето с това да го отрича и обявява за невъзможен“, каза Зарков. Той благодари на кандидатите на БСП за това, че са се съгласили. „От вас очакваме здрава и законосъобразна работа“, допълни Зарков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП предлага за членове на ЦИК Таня Цанева, Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева

БСП предлага за членове на ЦИК Таня Цанева, Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева

7 Март 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
София. БСП предлага за членове на ЦИК Таня Цанева, Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева. Това обяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"Между тях има трима доказани юристи и хора, чийто житейски и професионален път е неразривно свързан с изборите у нас. Един от нашите кандидати е член на сегашната ЦИК и тя ще осигури онази приемственост, която да предотврати хаоса, с който някои ни заплашваха с цел да оправдаят неизпълнението на закона. Става дума за г-жа Таня Анчева - Цанева, която е член на ЦИК и към настоящия момент. Г-жа Таня Цанева е юрист по образование, завършила е СУ "Св. Климент Охридски". Била е член на изборния борд за прозрачни и демократични избори към Министерски съвет през 2014 г. Работила е като експерт по изборното законодателство в 42-ото Народното събрание. Участвала е като международен наблюдател в международни наблюдателски мисии в над 20 страни", каза Зарков.
Той заяви, че БСП предлага и Николай Николов, който е бил обект на медийно внимание. "Ние го представяхме като кандидат за председател на новия антикорупционен орган", допълни заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" и посочи, че опитът му може да послужи за връщане на законността. Той обърна внимание и на следващата кандидатура на опозицията в лицето на Силва Дюкенджиева. "Г-жа Дюкенджиева е юрист по образование. Изключително добре познава изборното законодателство. Била е член на ЦИК за местните избори през 2007 г. и член на ЦИК за избиране на народни представители през 2009 г.", изброи Крум Зарков. "Към юридическия ни екип предлагаме също така и човек с профил "Политология". Г-жа Силвия Стойчева е политолог по образование и притежава дългогодишен професионален опит. Била е избирана за народен представител", каза Зарков.
"Емил Войнов е специалист по информационни и комуникационни технологии. Г-н войнов е експерт в изборния процес. Войнов работи активно и в работната група, която подготвяше предложенията на БСП за изменения в ИК. Неговата кандидатура ще допринесе за това да има един професионален поглед от човек, който през последните 30 години е видял процесите, включително техните технологически измерения отблизо и от последно лице. Не на последно място е Цветанка Георгиева, която повече от 16 години работи в отдел "Избори" тук, в тази сграда", каза Зарков. По думите му тя отлично познава изборните процеси.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан: Българската православна църква няма задължения

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан: Българската православна църква няма задължения

7 Март 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
София. Има задълбочен интерес, свързан с въпроса за опростяването на определени задължения и смятам, че е редно да кажа, че Българската православна църква няма подобни задължения. Това каза Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на заседание на Комисията по вероизповеданията и правата на човека, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашите свещенослужители и духовници си плащат данъците, така както повелява законът“, заяви той. „Дори да допуснем, че имаме малки задължения, не сме искали тяхното опрощаване“, коментира митрополит Йоан. „Не сме настоявали за някакъв приоритет. Ако Българската православна църква получи държавна субсидия, то тя е за това, че отговаря на изискванията на закона“, посочи той. „Уважаваме всички вероизповедания, не искаме да се поставим над никой, зачитаме всички“, каза още митрополит Йоан.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДПС предлага Севинч Солакова и Ерхан Чаушев за секретар и за член на ЦИК

ДПС предлага Севинч Солакова и Ерхан Чаушев за секретар и за член на ЦИК

7 Март 2019 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. ДПС предлага Севинч Солакова и Ерхан Чаушев за секретар и за член на ЦИК. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
В предстоящия мандат на ЦИК представителите на ДПС ще бъдат с един по-малко. Според сега действащия състав на ЦИК, който е конструктиран през 2004 г., членовете на ДПС са 3-ма, а новите кандидати от партията са двама.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Очаквайте подробности
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Гибралтар освободи иранския танкер. 16 август 2019 г.
Гибралтар освободи иранския танкер. 16 август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.