НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Парламентът ще разгледа на първо четене предложенията на ГЕРБ и ДПС за промени в Изборния кодекс

Парламентът ще разгледа на първо четене предложенията на ГЕРБ и ДПС за промени в Изборния кодекс

15 Март 2019 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа на първо четене предложенията на ГЕРБ и ДПС за промени в Изборния кодекс. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. В сряда водещата Комисия по правни въпроси прие законопроекта на ГЕРБ и отхвърли този на ДПС. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала. ГЕРБ предлагат връщане на 7-процентовия праг на преференциите. Връщането му беше обещано от ГЕРБ след Изпълнителна комисия, свикана от лидера на партията Бойко Борисов. Решението дойде, след като вече бяха приети изменения в изборното законодателство на 14 февруари 2019 г., според които избраният преференциално кандидат за евроизборите трябваше да получи действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота, а на парламентарните - не по-малко от регионалната квота. Същото се отнасяше и за местните избори, когато избраният кандидат трябваше да получи не по-малко от общинската избирателна квота. Такова е настоящото предложение на ДПС за преференциите. От ДПС предлагат още текстът за задължителното гласуване да бъде заличен, както и да бъде премахната опцията „Не подкрепям никого“. Предложенията им включват още да бъдат въведени отменените правила за образуване на избирателни секции извън страната, действали през 2014 и 2015 г. От Движението предлагат в случаите, в които кампанията се води на друг език, да се осигурява превод на български език и в помещенията на всяка секционна избирателна комисия да се поставят по две камери за онлайн наблюдение. В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта на ДПС са заложили текстове, според които за евроизборите през 2019 г. ЦИК трябва да въвежда поетапно машинно гласуване в определени от нея секции, но не по-малко от половината от общия им брой.
Парламентът трябва да гласува и кандидатурата на Бойко Атанасов за председател на Комисията по финансов надзор. Изборът ще стане на база приетите преди седмици процедурни правила за избор на председател на Комисията. До необходимостта от нов председател се стигна, след като Карина Караиванова подаде оставка. От 1 март 2019 г. тя се присъединява към екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).
На вниманието на депутатите се поставят и промени в Закона за съдебната власт, които ще бъдат разгледани на първо четене.
Дневният ред предвижда изслушване на министъра на туризма Николина Ангелкова за напредък по приоритетите, заложени в програмата за управление на правителството в сектор „Туризъм“. Ще се проведе и петъчният парламентарен контрол. В него участие ще вземат 7 министри от кабинета „Борисов“ 3. На депутатски питания ще отговарят министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, министърът на правосъдието Цецка Цачева, на здравеопазването Кирил Ананиев, на земеделието Румен Порожанов.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Войнов, кандидат за член на ЦИК: Ще изпълнявам закона, ще насоча усилия върху обучението, подобряването на методическите указания и на образците на изборните книжа

Емил Войнов, кандидат за член на ЦИК: Ще изпълнявам закона, ще насоча усилия върху обучението, подобряването на методическите указания и на образците на изборните книжа

14 Март 2019 | 17:16 | Агенция "Фокус"
София. Ще изпълнявам закона, ще насоча усилия върху обучението, подобряването на методическите указания и на образците на изборните книжа. Това каза номинираният от БСП кандидат за член на ЦИК Емил Войнов по време на изслушването си в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обясни, че от 1990 г. се занимава с технологията на изборния процес и уточни, че притежава необходимата техническа експертиза. „През тези 29 години съм бил на всички възможни позиции в изборния процес“, заяви още Войнов. Той посочи, че за машинното гласуване на предстоящите избори трябва незабавно да се възложи обществена поръчка за осигуряване на специализирани устройства за тази цел. Според него решаващи са бързите действия на ЦИК.
Всички номинирани от БСП кандидати за състав на ЦИК се обединиха около върховенството на закона и обучението на ангажираните в изборния процес.
Кандидатът Николай Николов коментира по време на представянето си, че притежава разнообразен опит в рамките на функционирането на държавната администрация. Николов заяви, че вижда работата на комисията стегнато.
Номинираната от БСП за член на ЦИК Силва Дюкенджиева изтъкна, че с опита и предизвикателствата, които стоят пред новия състав на специализирания орган с оглед предстоящите избори може да бъде полезна. „Ще спазвам активно закона и ще изпълнявам решенията на колективния орган ЦИК“, допълни Дюкенджиева.
Силвия Стойчева посочи, че участва във всички изборни кампании от 1997 г. до момента в различно качество. Тя поясни, че познава изборния процес. Според нея, ако принципът на върховенство на закона бъде съблюдаван ще доведе до гаранции за демократичност на резултатите и до това да има съгласие за едно общо единодействие на цялото гражданско общество в България съвместно с институциите.
Издигнатата от БСП Таня Цанева изтъкна, че са й по-тесни връзките с обществения съвет към ЦИК. "Аз се чувствам една от тях след толкова години дейност в сферата на НПО, които участват в изборните процеси, а не по силата на това, че съм определен член от Комисията за контакти с обществения съвет", каза тя. Цанева се присъедини към колегите си за своята визия за подобряване на дейността на следващия специализиран орган. "Също подкрепям виждането, че по отношение на обучителното звено, въпреки направеното досега от комисията, има още много какво да се направи. Може да се създаде обучителен център към ЦИК", допълни още Цанева.
Друга номинирана от БСП за член на ЦИК Цветанка Георгиева обясни, че е за пълна законност в работата на комисията. Тя изтъкна, че е важно и обучителното звено на ЦИК.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Ние оставаме обвързани към закона и това е изискването ми към всички кандидати за членове на ЦИК

Крум Зарков, БСП: Ние оставаме обвързани към закона и това е изискването ми към всички кандидати за членове на ЦИК

14 Март 2019 | 16:36 | Агенция "Фокус"
София. Ние оставаме обвързани към закона и това е изискването ми към всички кандидати за членове на ЦИК. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на изслушването на кандидатите за членове на ЦИК в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Зарков изрази радостта си, че процедурата за избор на нов състав на ЦИК е започнала. Той отчете, че тя върви гладко и добре. „Мисля, че това е важно за всички, които сме тук и за избирателите. Тази процедура се случва по закон. По закон всяка политическа партия трябва да поеме отговорност да излъчи своите кандидати, затова съм днес пред вас въпреки политическото поведение на партията, която представлявам“, каза Зарков и подчерта, че БСП остава обвързана към закона.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Таня Йосифова, кандидат за заместник-председател на ЦИК: Ще работя за засилване на взаимодействието на специализирания орган с държавните органи и НПО

Доц. Таня Йосифова, кандидат за заместник-председател на ЦИК: Ще работя за засилване на взаимодействието на специализирания орган с държавните органи и НПО

14 Март 2019 | 16:18 | Агенция "Фокус"
София. Ще работя за засилване на взаимодействието на специализирания орган с държавните органи и НПО. Това каза номинираната от „Обединени патриоти“ за заместник-председател на ЦИК доц. Таня Йосифова по време на изслушването си в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ЦИК е изключително важен орган за демократичното развитие на България, както вече беше подчертано и за много кратко време трябва да се организира провеждането на следващите демократични избори. Насоките, в които ще работя са на първо място засилване на взаимодействието между ЦИК и други държавни органи. Специално Държавната агенция за електронно управление“, допълни Йосифова. Според нея е важно засилването на взаимодействието с НПО. „Бих искала да поставя акцент върху статистическите данни, свързани с броя на невалидните бюлетини, което се обяснява с незнанието и невъзможността на българските граждани да упражняват основното им право. Необходимо е провеждането на успешно обучение, разяснителни кампании под вещото ръководство на ЦИК“, допълни още доц. Йосифова. Тя посочи, че при всичките си действия ще спазва стриктно закона. Според нея ЦИК трябва да се приема от обществото като гарант за честни, справедливи и прозрачни избори.
Кандидатурата й бе представена от Христиан Митев от НФСБ. Той заяви, че тя е доцент в юридическия факултет на УНСС с над 19 години юридически стаж. Завършила е Юридическия факултет на СУ. По думите му от 2008 г. е доц. по гражданско и семейно право и преподавател в Академията на МВР и Югозападния университет „Неофит Рилски“.
Номинацията за член на специализирания орган на „Обединени патриоти“ бе представена от депутата Емил Димитров. Той обърна внимание, Бойчо Арнаудов е дипломиран магистър по специалност „Право“ в Софийския университет. Според него той притежава необходимото образование и професионален опит да заеме длъжността член на ЦИК.
Бойчо Арнаудов от своя страна заяви, че през 2016 г. е бил назначен за член на ЦИК и тази задача се е оказала сериозно предизвикателство за него.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Севинч Солакова, кандидат за секретар на ЦИК: Стабилизирането на изборните правила ще доведе до създаване на доверие и спокойствие в обществото по повод на предстоящите избори

Севинч Солакова, кандидат за секретар на ЦИК: Стабилизирането на изборните правила ще доведе до създаване на доверие и спокойствие в обществото по повод на предстоящите избори

14 Март 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Стабилизирането на изборните правила ще доведе до създаване на доверие и спокойствие в обществото по повод на предстоящите избори. Това каза номинираната от ДПС за секретар на ЦИК Севинч Солакова по време на изслушването си в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще започна с нещо, свързано с изслушването преди пет години през 2014 г. Тогава пред нас кандидатите стояха много въпроси. Става дума за един нов ИК, за един нов статут на ЦИК, с много нови правомощия натоварена комисия при недостатъчен административен капацитет. Днес въпросите са по-малко, които стоят пред нас. Ние можем да се позовем на едни добри резултати, които са благодарение на общите колективни общи усилия на ЦИК“, каза още Солакова.
Тя направи уговорка, че тези резултати не са достатъчни, доколкото много неща предстоят, за да може да се развие капацитета на ЦИК. По думите й ЦИК трябва да бъде независим държавен орган и да се превърне в гарант за свободни и честни избори, прозрачни, демократични, законосъобразни, с мисия да гарантира правото на всеки гражданин с избирателни права, където и да се намира да упражняват своето право на глас. Според нея е необходимо да се осигури стабилност на избирателните правила. Тя отчете, че не трябва да се забравят и предизвикателствата свързани с новата дигитална ера. „Много е направено, много предстои. Много, тежко, интензивно. Когато нещо е посято, може и да се пожъне. Има една много солидна база, създадена, която новия състав на ЦИК може да надгражда“, допълни още Солакова. Според нея при осигуряване на приемственост и балансът между старите и новите кадри, това е възможно. „Стига да има и една обща воля за това“, каза Солакова.
Тя допълни, че предстоят много важни решения веднага след конструиране на новата ЦИК. "Днес ние участваме в създаването на една традиция и това е част от стабилизирането на изборните правила. Само по себе си според мен това ще доведе до създаване на доверие, спокойствие в обществото по повод на предстоящите избори", допълни Солакова.
Кандидатурата й беше педставена от депутата от ДПС Хамид Хамид. Той отчете, че има повече от 20 години юридически стаж и като секретар по юридическите въпроси на президента на Република България. По думите му Солакова има дългогодишен опит по провеждането на всички видове избори и национални референдуми. Хамид представи и кандидатурата на Ерхан Чаушев за член на ЦИК.
От своя страна номинираният за член на специализирания орган от ДПС заяви, че Севинч Солакова е дала общата картина. "Аз ще се спра само на два три акцента, които считам за важни да се откроят", каза той и обърна внимание на машинното гласуване. Чаушев го определи като новината на предстоящите избори.
"Поръчката ще се спечели, само че почват едни дълги действия - складове, осигуряване на складове, охрана, съответно техническа поддръжка. Назначаване съответно на търсене технически специалисти за съответното стоварване, монтиране", допълни още Чаушев. По думите му за предстоящите избори става въпрос за армия от 500 човека, които трябва да се търсят. "С една дума голямото предизвикателство на тези избори ще бъде машинното гласуване и то от логистична гледна точка", подчерта още Чаушев.
Като втори акцент кандидатът заяви, че следващ акцент е обучението и да се опростят дидактичните материали за целта.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Катя Иванова, кандидат за член на ЦИК: Апелирам към всички партии при сформиране на своите кандидатури за членове на СИК, РИК и ОИК да има по-голяма последователност

Катя Иванова, кандидат за член на ЦИК: Апелирам към всички партии при сформиране на своите кандидатури за членове на СИК, РИК и ОИК да има по-голяма последователност

14 Март 2019 | 15:50 | Агенция "Фокус"
София. Апелирам към всички партии при сформиране на своите кандидатури за членове на СИК, РИК и ОИК да има по-голяма последователност. Това каза номинираната от „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден“ за член на ЦИК Катя Иванова по време на изслушването на номинараните за състав на ЦИК в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя раздели своето изказване на две части. „В първата част бих искала да се спра с няколко думи като член на все още действащата ЦИК. Като член на тази комисия смея да твърдя, че съм подхождала изключително отговорно и професионално при изпълнение на задълженията си“, допълни Иванова. Тя посочи какво би правила в случай, че бъде избрана за член. „В работата ми като член на ЦИК по време на избори, за да бъдат оправдани очакванията на хората за открити, честни и прозрачни, демократични избори – една изключително чувствителна тема за българското общество, бих апелирарала към всички партии при сформиране на своите кандидатури за членове на СИК, РИК и ОИК да има малко по-голяма последователност“, каза тя. Иванова обясни, че е била основен докладчик по така наречените преписки в ЦИК, касаещи местните референдуми. „В тази връзка докладвайки тези преписки констатирах някои пропуски. По мой проект бяха приети методическите указания по провеждане на местните референдуми“, допълни още Иванова.
Кандидатурата й беше представена от представителя на „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден“ Явор Хайтов. Той посочи, че преди да стане член на ЦИК е извървяла немалък път. „Откъде ли да започна. Нека да кажа, че тя е адвокат с 30-годишен стаж. 30 години ежедневно тя е била близо до хората, помагала е, явявала се е пред абсолютно всички съдилища, а впоследствие придобива възможност дори на европейско ниво да представлява жалбоподателя“, допълни Хайтов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристина Цанкова – Стефанова, кандидат за член на ЦИК: Имам желанието и мотивацията да се справя със задачите като член на специализирания орган

Кристина Цанкова – Стефанова, кандидат за член на ЦИК: Имам желанието и мотивацията да се справя със задачите като член на специализирания орган

14 Март 2019 | 15:29 | Агенция "Фокус"
София. Имам желанието и мотивацията да се справя със задачите като член на специализирания орган. Това каза номинираната от „Воля“ за кандидат за член на ЦИК Кристина Цанкова-Стефанова по време на изслушването си в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Съвсем накратко бих искала да кажа, че имам желанието и мотивацията да се справя със задачите и да взимам осъзнати и информирани решения. Това, което предстои до края на година на новата комисия ще бъде много тежък труд. Така или иначе с предстоящите европейски избори ще се получи една координация между екипа, стиковане, което е нужно за по-нататъшната работа на комисията“, допълни Стефанова. Кандидатурата й бе представена от Кръстина Таскова от „Воля“. По думите й Кристина Стефанова е с много добра репутация на общественик, доказан професионалист и познава изборния процес и практики.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Ивков, кандидат за член на ЦИК: На следващата Централна избирателна комисия й предстои страшно предизвикателство

Ивайло Ивков, кандидат за член на ЦИК: На следващата Централна избирателна комисия й предстои страшно предизвикателство

14 Март 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. На следващата Централна избирателна комисия й предстои страшно предизвикателство. Това каза номинираният от Реформаторския блок кандидат за член на ЦИК Ивайло Ивков, номиниран от „Реформаторския блок“, по време на изслушването си в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него независимостта, безпристрастността и компетентността са трите думи, които ще повишат доверието в институцията. Ивков определи това като много важно. „Времето за изборите е малко. Предишната ЦИК смея да твърдя, че зададе едни високи стандарти. Избори ще има при всички положения, те ще са честни и прозрачни, както досега и свободни най-важното. Честни е най-относителното понятие. Въпросът е дали следващите избори през тази година, които предстоят за ЕП, които много хора подценяват, от гледна точка на напрежението, което се генерира, ще бъдат едни от най-трудните“, допълни още Ивков. „Бях член на досегашната ЦИК. Трудно мога да обхвана това време и дори с лек анализ най-съществените моменти“, каза още Ивков.
Кандидатурата на Ивков бе представена от председателя на ДБГ и представител на Реформаторския блок Димитър Делчев. „Спряхме се на г-н Ивков, защото той е авторитетен юрист, адвокат с многогодишна практика. През първия си мандат като член на ЦИК г-н Ивков придоби огромен опит, тъй като взе активно участие в дейността на ЦИК. Той участва в няколко обучения“, заяви още Димитър Делчев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: В срок са постъпили 20 предложения за състав на ЦИК

Данаил Кирилов, ГЕРБ: В срок са постъпили 20 предложения за състав на ЦИК

14 Март 2019 | 15:03 | Агенция "Фокус"
София. В срок са постъпили 20 предложения за състав на ЦИК. Това каза председателят на Правна комисия и депутат от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилвов в началото на заседанието, на което трябва да бъдат изслушани номинираните за състав на ЦИК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му те са направени от парламентарно представени партии, партии и коалиции, които имат избрани членове на ЕП. Той отчете, че към всички предложения са предоставени всички изискуеми документи. „Предложенията заедно с документите по раздел 1 са публикувани на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на НС“, допълни Кирилов. Той обясни, че след проверка на представените документи се е установило, че всички кандидати отговарят на изискванията. „Постъпили са предложения за членове на ЦИК от НПО в сроковете и по реда на раздел 1, точка първа от процедурните правила. Управителния съвет на Българска асоциация по политически науки предлагат г-н Димитър Димитров. Сдружение Национално движение на българските граждани предлага г-н Тодор Галунов. Европейска асоциация за защита на човешките права – България предлага г-жа Румяна Дечева. До парламентарната група на „БСП за България“ е постъпило предложение от Сдружение „Професионално обединение на държавните служители, което предлага кандидатурата на г-жа Камелия Нейкова. Всички постъпили предложения са предоставени на народните представители и парламентарни групи“, каза Кирилов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната правна комисия ще изслуша кандидатите за членове на ЦИК

Парламентарната правна комисия ще изслуша кандидатите за членове на ЦИК

14 Март 2019 | 07:06 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната правна комисия ще изслуша кандидатите за членове на ЦИК. Това предвижда програмата за работа на Комисията. Заседанието е насрочено за 14.30 часа в зала „Запад“ на Народното събрание. Изборът на нов състав на специализирания орган се налага, тъй като мандатът на сега действащата комисия изтича на 21 март. Новият състав на ЦИК бе едно от условията на ПГ на „БСП за България“ да се върне в пленарна зала. Съгласно Изборния кодекс парламентът има право да избере председателя, заместник-председателите и секретаря на ЦИК. Останалите членове на комисията се назначават от президента въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, както и на партиите и коалициите, които имат избрани евродепутати, но не са в парламента. Миналия четвъртък изтече срокът за внасяне на предложения за членове на специализирания орган. В рамките на срока за състав на Комисията от ГЕРБ предложиха за председател Стефка Стоева и за членове 6-ма души: Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Александър Андреев, Мирослав Джеров и Димитър Димитров. От БСП предложиха за членове на избирателната комисия шестима души: Таня Цанева, Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева. „Обединени патриоти“ издигнаха кандидатурите на доц. Таня Йосифова за заместник-председател и Бойчо Арнаудов за член на специализирания орган. ДПС предложиха Севинч Солакова за секретар и Ерхан Чаушев за член на ЦИК. От „Воля“ номинираха Кристина Цанкова-Стефанова за член. От извънпарламентарните партии „Реформаторският блок“ също даде своя номинация в лицето на Ивайло Ивков. Катя Иванова е предложена от Коалиция „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Джеров, юрист: Парламентът със закон може да опрости публичните задължения на Мюфтийството

Проф. Александър Джеров, юрист: Парламентът със закон може да опрости публичните задължения на Мюфтийството

11 Март 2019 | 20:45 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът със закон може да опрости публичните задължения на Мюфтийството. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ юристът проф. Александър Джеров. По думите му това не е намеса на държавата в религиозните въпроси. “Не става дума за намеса. Мюфтийството иска да му бъдат опростени данъци, такси и т.н. – публични задължения, задължения към държавата. Когато дължа суми към държавата, произтичащи от публични вземания, естествено че държавата би могла да вземе отношение. Аз го виждам като уреждане на правоотношенията на един правен субект, не е важен кой е той, с държавата“, каза още проф. Джеров. По думите му опрощаването на задълженията на мюфтийството не е политически въпрос, а юридически.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Субсидията, предвидена за мюфтийството, ще погаси задълженията, така че имамите няма да получат заплати като останалите служители на вероизповеданията

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Субсидията, предвидена за мюфтийството, ще погаси задълженията, така че имамите няма да получат заплати като останалите служители на вероизповеданията

11 Март 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
София. В момента със субсидията, която е предвидена да се даде за мюфтийството, сами разбирате, че тези пари ще отидат за погасяването на тези задължения, което означава, че имамите няма да получат заплатите като всички останали служители на съответните вероизповедания. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Аз съм един от малкото политици, който, може би, е запознат най-добре със спецификата, с манталитета, с традициите, с културата в смесените региони“, зави Цветанов. Той подчерта, че хората живеят прекрасно и в момента някой може би цели нещо друго. „Аз ще спазвам стриктно принципите, които съм обещавал пред всички избиратели и никога по никакъв повод не съм делил нашите членове или симпатизанти, или българските граждани на етнически принцип“, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ. По думите му законопроектът за вероизповеданията е внесен след много консултации и разговори с Министерството на финансите, защото този проблем е отворен и стои.
„В момента със субсидията, която е предвидена да се даде за мюфтийството, сами разбирате, че тези пари ще отидат за погасяването на тези задължения, което означава, че имамите няма да получат заплатите като всички останали служители на съответните вероизповедания. Това означава, че ние бихме могли действително да генерираме или някой да създаде условия за напрежение в обществото и разделение на подобен принцип“, отбеляза Цветанов, като допълни, че смята, че това е недопустимо. „Нека действително, когато държавата пое ангажимента и когато финансовите разчети и параметри позволяват, държавата да осигури възнагражденията на тези духовни лица. Това е практика, която се прилага в много европейски държави в ЕС и смятам, че по този начин трябва да се държим, като отговорни политици и да не залагаме някакви конюнктурни цели във връзките с предстоящите избори“, каза още той.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Опрощаването на дълговете на мюфтийството няма да даде превес на някоя партия, но може да създаде предпоставка за фалшиви новини и манипулация

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Опрощаването на дълговете на мюфтийството няма да даде превес на някоя партия, но може да създаде предпоставка за фалшиви новини и манипулация

11 Март 2019 | 13:53 | Агенция "Фокус"
София. Опрощаването на дълговете на мюфтийството няма да даде превес на някоя партия, но би могло да създаде предпоставка за манипулация, за фалшиви новини и дезинформация по една изключително чувствителна тема за българското общество. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След като от ПП ГЕРБ сме подкрепили Закона за вероизповеданията на първо четене, това означава, че ние сме заявили много ясно политическата си подкрепа за този законопроект“, заяви Цветанов. По думите му ПП ГЕРБ е втората политическа сила, която има най-много мюсюлмани, като сред тях са политически съветници, кметове на населени места и кметове на общини. „В никакъв случай, не бих могъл да разделям живота в България на християни и мюсюлмани или католици и евреи“, коментира още той.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният мюфтия Мустафа Хаджи: Приходите от имотите на мюфтийството не са достатъчни, за да се покрият задълженията към държавата

Главният мюфтия Мустафа Хаджи: Приходите от имотите на мюфтийството не са достатъчни, за да се покрият задълженията към държавата

11 Март 2019 | 10:44 | Агенция "Фокус"
София. Приходите от имотите на мюфтийството не са достатъчни, за да се покрият задълженията към държавата. Това каза пред журналисти главният мюфтия Мустафа Хаджи след среща при премиера Бойко Борисов с българския патриарх Неофит, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Срещата с премиера и патриарх Неофит мина в дух на толерантност, разбирателство. Ние като граждани на тази държава имаме ангажимент да пазим мира и спокойствието. Всеки според позицията, в която се намира, трябва да направи всичко възможно да запази мира. Ние винаги сме казвали, че България имаше „възможността“ да направи това, което стана около нас - в съседните държави. Но мъдростта на българския народ не позволи да се случи това. Оттук нататък всеки един гражданин трябва да направи всичко възможно да запази мира, който сме наследили от нашите деди. Но той не е даденост. Трябва да го запазим и да го оставим на нашите поколения, тъй като родината е на всички и всички имаме право да останем в нея“, каза още Мустафа Хаджи.
Той посочи, че дълговете на мюфтийството са натрупани от 2005 г. насам. „Това са стари задължения, върху които текат лихви. На този етап не мога да навляза в конкретика, това е работа на счетоводството“, каза още той и посочи, че не се занимава със счетоводните въпроси.
На въпрос дали приходите от имотите не са достигали за покриване на задълженията, главният мюфтия отговори: „Ако стигаха, при всички положения щяхме да ги покрием. Приходите са недостатъчни, тъй като по-голямата част са одържавени по време на комунистическия режим, а по-голяма част от тях не са възстановени. Приходите от тях не са достатъчни."
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристиан Вигенин, БСП: Неофициална коалиция между ГЕРБ и ДПС винаги е имало

Кристиан Вигенин, БСП: Неофициална коалиция между ГЕРБ и ДПС винаги е имало

11 Март 2019 | 09:31 | Агенция "Фокус"
София. "Официално коалиция между ГЕРБ и ДПС не е имало. Но неофициално тази коалиция винаги е съществувала, не само в този парламент, но сега е особено видима. Възможностите на управляващите от ГЕРБ да си осигуряват кворум и мнозинство зависят от ДПС". Това каза народният представител и секретар на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин по БСТВ, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. По думите му излизането на левите депутати от Народното събрание е показало по-явно тази зависимост и задкулисни взаимодействия. Той припомни, че в годините социалистите са управлявали с ДПС, но на базата на коалиционно споразумение. "От мое име си позволявам да призова лидера на ГЕРБ да направят едно явно споразумение с ДПС, за да се знае- с кого управлява държавата, защото това не са патриотите", заяви Вигенин. Според него в ГЕРБ има изразена тревожност и тя не е от сега. "Когато една партия управлява дълго, започва да губи представа за реалностите и предприема действия на принципа проба-грешка, едно затъване в блатото. Това стана видимо с промените в Изборния кодекс", каза секретарят на ПГ на "БСП за България". Той припомни, че левицата се е борила срещу ГЕРБ в Народното събрание, но накрая в новините на телевизиите не се казва, че взетите решения са от управляващите, а се казва, че всички народни представители са ги решили. "Така ние попадаме под ненавистта на хората към депутатите от управляващото мнозинство. Искахме да се разграничим", добави Вигенин. Според него, ако БСП са били в Народното събрание при опрощаването на задълженията на мюфтийството, в новините на телевизиите са щели да посочат, че всички депутати са взели това решение. "Те вече не са обединени, а разединени патриоти", каза Вигенин. Според него има риск с опрощаването на задълженията на мюфтийството да се настроят хората към ръководството на мюсюлманското вероизповедание. "Това може да застраши религиозния мир, а не че има задължения, защото те можеха да се изплатят стъпка по стъпка - според закона", посочи Вигенин. Той добави, че ОП са в шизофреничната позиция да правят безкрайни компромиси, за да осребрят присъствието си във властта.
Кристиан Вигенин заяви, че е много важно в какви проекти се инвестират европейските средства и дали има добавена стойност от тях. "Във всяка община могат да се видят спортни съоръжения в населени места, в които няма млади хора. Европейските пари не са паднали от небето, а са платени от европейските данъкоплатци и трябва отговорно да се подхожда към тях", каза той, като припомни, че в проектите има и национално съфинансиране. Според него в момента има силно разделение в обществото, в което 1% разполага с огромни финансови средства на фона на останалата повсеместна бедност. "Европейските пари, националният бюджет и политика трябва да са насочени към затварянето на тези различия. Това е и нашата политика. Тя присъства и във "Визия за България", каза Кристиан Вигенин.
По отношение на политиките, които предлага френският президент Макрон, Вигенин коментира, че в тях няма нужното визионерство. Той припомни, че подетата от медиите тема за минималната работна заплата за Европа на Макрон не е негова, а е на ПЕС и е предложена още на предните европейски избори.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: БСП имаше всички основания да напусне парламента

Сергей Станишев, ПЕС: БСП имаше всички основания да напусне парламента

9 Март 2019 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. БСП имаше всички основания да напусне парламента. Това каза пред журналисти в Пловдив евродепутатът и лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. По думите му има две форми на напускане на парламента. „Едната форма е, когато има „революционна“ ситуация като през февруари 2013 година, или при конкретен скандален акт или действие от страна на управляващи, както беше с промените в изборното законодателство – „на тъмно“, в последния момент и в интерес на управляващите. БСП имаше всички основания да направи това действие. Предстои да се дискутира, както следва оттук нататък. В тази ситуация, в която БСП е извън парламента, е важно да се правят максимален брой действия и консултации с гражданското общество“, коментира Сергей Станишев. Той посочи, че напускането на парламента от БСП е оказало своето въздействие. „Прекият резултат от това напускане е, че ГЕРБ направи крачка назад и обеща да прави промени в изборното законодателство, премахвайки част от скандалните неща. Трябва да преценим дали ще са достатъчни тези промени, които ще направят“, каза още Станишев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В поправките в Изборния кодекс няма нарушаване на конституционното право

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В поправките в Изборния кодекс няма нарушаване на конституционното право

9 Март 2019 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В поправките в Изборния кодекс никъде няма нарушаване на конституционното право да гласуваш. Това каза пред журналисти във Велико Търново председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по повод мнението на вицепремиера Илияна Йотова, че след отхвърлянето на ветото върху Изборния кодекс на ход трябва да бъде Конституционният съд, предаде репортер на Радио „Фокус“- Велико Търново. „Изборното право не е нарушено“, подчерта той. „Когато беше обявено ветото и президентът изложи мотивите си всички бяха с водеща новина, че е пренебрегнат съдебният контрол. Установи се обаче, че подобно нещо няма“, изтъкна Цветан Цветанов. „В мотивите ни за защита на законопроекта съдебният контрол е по-достъпен за гражданите. Даваме възможност на първа инстанция да има тричленен състав, където да се съберат съответните доказателства, и ако има обжалване втората инстанция да бъде ВАС“, обясни той. „Сега и българските граждани чрез медиите успяха да установят, че съдебният контрол остава“, каза още той.
„Ако гледаме условията, които постави Корнелия Нинова, за да се върне в парламента - то не би следвало да видим народните представители от БСП обратно на работните им места до европейските избори“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ. „В БСП обаче има много вътрешно напрежение вследствие на едноличните решения на Корнелия Нинова както за напускането на Народното събрание, така и за цялостната подмяна на квотата в ЦИК, което е ясен знак, че тук става дума за разчистване на сметки“, заяви Цветан Цветанов. Той обясни, че очаква Нинова и БСП да потърсят нов авариен изход от ситуацията, след като веднъж не се възползваха от предоставената от президента им Румен Радев възможност. „За разлика от БСП - при избора на нашите кандидати за членове на ЦИК ние заложихме на приемствеността, защото сроковете са кратки, а компромис с качеството на изборния процес не може да има“, обяви зам.-председателят на ГЕРБ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП предпочетоха да си почиват и да не ходят на работа- едноличното управление на Корнелия Нинова е факт

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП предпочетоха да си почиват и да не ходят на работа- едноличното управление на Корнелия Нинова е факт

9 Март 2019 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Много е важно да не допускаме популизмът да определя бъдещето на Европа. Това каза по време на осмата политическа академия на Жени ГЕРБ зам.-председателят на партията и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Велико Търново. Той изнесе лекция на тема „Европа през призмата на предстоящите избори“. Цветанов подчерта, че ГЕРБ не е като другите политически партии, които като наближат избори започват да излизат на политическата сцена. „Партията води последователна политика през всички години от управленския си мандат. Тя спазва стриктно управленската си програма и не се отклонява от заложените в нея приоритети, които кореспондират и с тези на Европейската народна партия“, подчерта зам.-председателят на партията. Той посочи, че евродепутатите от ГЕРБ участват и ще участват активно в решаването на всеки проблем, касаещ българските граждани. Цветанов призова структурата на Жени ГЕРБ за пълна мобилизация на 26 май и подкрепа на кандидатите на партията за евродепутати. Той отбеляза, че опозицията на ГЕРБ в лицето на БСП, вече не желае да представлява българските граждани в парламента. Цветанов обърна внимание, че левицата отсъства и от парламентарния контрол, когато може да поставя въпроси към управляващата коалиция. „БСП предпочетоха да си почиват и да не ходят на работа. Обвиняват ни, че Бойко Борисов управлява еднолично партията, но едноличното управление на Корнелия Нинова е факт“, заяви Цветан Цветанов. „При Бойко Борисов има чуваемост за проблемите по всяка тема, която се постави“, каза още той.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Вкарването на Изборния кодекс в КС ще обхване дълъг период и може в същинската кампания за евровота да не знаем по какви правила ще се провеждат изборите

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Вкарването на Изборния кодекс в КС ще обхване дълъг период и може в същинската кампания за евровота да не знаем по какви правила ще се провеждат изборите

8 Март 2019 | 17:48 | Агенция "Фокус"
София. Вкарването на Изборния кодекс в Конституционния съд ще обхване достатъчно дълъг период и може в същинската кампания за евровота да не знаем по какви правила ще се провеждат изборите. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Хоризонт за вас“ по БНР във връзка с президентското вето върху Изборния кодекс. Според Йотова след ветото, очевидно ще бъдем свидетели на вкарване на допълнителни поправки. „Знае се, че ще се върне старата ситуация с преференциите, но какви още от текстовете ще останат. Това засега е неизвестно уравнение. Що се отнася до принципа. За пореден път доказахме, че не сме си научили уроците. Много пъти Венецианската комисия повтаряше на България, че не могат да се правят промени в 12 без 5. Това не е уважително към гражданите, които отиват на избори. От една страна ние агитираме да се участва в избори, колкото може повече, от друга страна правим всичко възможно да ги отвратим“, допълни още вицепрезидентът. Тя посочи, че е чула поне три заявления за обжалване на изборните промени в Конституционния съд – на лидера на БСП Корнелия Нинова, на омбудсмана Мая Манолова и евентуална стъпка от страна на президента. „Разбира се, той ще реши какво да прави в тази посока. Вкарването в Конституционния съд означава първо допускане, след това разглеждане. Това е един достатъчно дълъг период“, посочи вицепрезидентът.
Тя обясни, че може в същинската кампания за европейския вот, да не знаем по какви правила ще се извършват изборите.
„Оттук тръгва съмнение в хората, че има нещо нечисто, нещо задкулисно, нещо, което предварителна е сметнато. Това води до голямо недоверие към институциите. Виждате нивото на доверие в парламента, откъдето идват всички тези проблеми", заяви тя.
По отношение на състава на ЦИК и попитана дали има притеснение, че в нея ще влязат хора с неголям опит, Йотова отговори: „Не, нямам такива притеснения. Мисля, че всички тези, които ще поемат тази отговорност, трябва много да са наясно с какво се наемат“. По думите ѝ винаги когато се заема една длъжност, трябва да се дадат поне 100 дни.
Във връзка с отсъствието на БСП от парламента, вицепрезидентът заяви, че слуша заявленията на опозицията, че са категорични и твърди.
„Ще бъде поставен въпросът кога БСП се връща и кога ще бъде този срок, в който ще се върнат“, коментира Илияна Йотова. Тя обърна внимание, че има решение на Националния съвет, затова че засега остават извън пленарна зала.
Попитана дали това е нож с две остриета, Йотова отговори: „Естествено, че е нож с две остриета, защото винаги връщането е по-трудно от излизането“. Тя изтъкна, че винаги е била за това човек да се сражава там, за където е избран.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Искам да знам как задълженията на Мюфтийството заплашват националната сигурност на България

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Искам да знам как задълженията на Мюфтийството заплашват националната сигурност на България

8 Март 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
София. Искам да знам как задълженията на Мюфтийството заплашват националната сигурност на България. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Хоризонт за вас“ по БНР във връзка със Закона за вероизповеданията.
Тя посочи, че не вижда парламентарна криза. „Парламентарната криза е тогава, когато парламентът е блокиран и не може да взима решение. Дотолкова, доколкото БСП е извън парламента, но всички останали политически партии са вътре, те имат едни 158 гласа, които са абсолютно достатъчни, за да се взимат всякакъв вид решения. Да, вярно е трудно с командировки, с отсъствия и пътуване навън“, посочи Йотова. Според нея се поставят много сериозни въпроси, които далеч надвишават по своето значение и по своята важност пазенето на един или друг кворум, една или друга сесия или заседание на Народното събрание. „Бях озадачена от този аргумент във връзка с националната сигурност. Много бих искала да излязат хората, които се мотивират по този начин и да кажат как Мюфтийството в България заплашва националната сигурност“, коментира още Йотова.
Тя заяви, че иска да знае как задълженията на мюфтийството заплашват националната сигурност на България. „Да бъдат така добри, да излезе финансовият министър, който очевидно е разрешили това, да излязат тези, които вземат решенията в управляващото мнозинство и естествено, че не могат да кажат всичко, но да кажат в каква посока те виждат заплахата за националната сигурност на страната. Без тази тяхна мотивировка аз не зная какво означава това да бъдат амнистирани или да бъдат опростени тези задължения. Това са тежки прецеденти. Не искам в никакъв случай да опростявам нещата и да казвам, че това е въпрос на политическа сделка. Твърде би било елементарно. Искам действително да видя как се развива цялата ни политика по отношение на вероизповеданията, ние имаме ли представа в България колко са те в момента, каква е тяхната дейност. Тук не визирам нито едно конкретно вероизповедание“, допълни Йотова. Според нея, ако тази тема е свързана с националната сигурност, трябва да бъде разрешавана на много високо ниво. „Когато говорим, че вероизповеданията ще бъдат финансирани от българската държава, за да бъдат ограничени влиянията отвън, това беше тема и на един КСНС при президента, смятам, че това беше правилната посока, в която българската държава разсъждаваше. Живеем в един доста опасен свят, радикални настроения, движения могат да влизат по всякакви начини. Ние сме се опитали да ограничим един от тях и това беше правилната стъпка. Оттук нататък трябва да се види така как разумно първо удовлетворява волята на българските граждани, които са свободни да изповядват едно или друго вероизповедание и как българската държава може да помогне за тяхното финансиране, а защо не да им се даде възможност да го правят през проекти“, обясни още вицепрезидентът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Проблемът на България не е в корупцията, а в изтичането на парични потоци

Елена Йончева, БСП: Проблемът на България не е в корупцията, а в изтичането на парични потоци

8 Март 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Варна. Проблемът на България не е в корупцията, а в изтичането на парични потоци. Това съобщи на пресконференция във Варна говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите ѝ преди години експерти на Левицата са съобщили, че в България всяка година изтичат около 10 млн. евро. „В края на миналата година партията на зелените в Европейския парламент излязоха с доклад, който сочи, че в България всяка година от корупция изтичат 11 млрд. евро. Техният доклад е базиран на информация на Евростат, ОЛАФ и на Европейската комисия“, посочи Елена Йончева. Тя допълни, че в България около 30% от икономиката продължава да бъде в „сивия сектор“. Тя посочи и това, че според доклад на Европейската комисия, 2/3 от сигналите, които се подават за корупция по висшите етажи на властта в България, се прикриват. Йончева цитира част от документа, в който се споменава, че докладите за съмнителни сделки, изпратени от финансовите институции към звеното за финансово разузнаване, касаят местни, видни политически личности. Според Елена Йончева тези пари могат да бъдат използвани, за да създадат икономически ръст, по-високи пенсии, заплати и да направят по-добър стандарта в страната. „Това е голямата тема в България. Да има честни избори, българите да не бъдат лишени от информация какво се случва в България с грабежа, защото това е грабеж от нас, нашите бащи, нашите майки и баби, който може да направи добър живота в България“, посочи Елена Йончева. Тя съобщи, че грабежа на пари от държавата и правото на честни избори, са причините парламентарната група на БСП да излезе от парламента. По отношение на енергийните проекти в България Йончева разкритикува правителството за неосъществените проекти до момента. „В резултат на тези лъжи, България за 10 години се превърна не просто в турска провинция, но в бедна турска провинция“, каза Елена Йончева. Тя съобщи, че това се дължи на прекратените енергийни проекти от правителството на ГЕРБ – Южен поток, Бургас – Александруполис и Белене. Според Елена Йончева, страната отново е изправена пред ситуация, в която ще купува газ и електроенергия от Турция.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева. БСП: Напуснахме парламента, защото промяната в Изборния кодекс е удар по демокрацията в България

Елена Йончева. БСП: Напуснахме парламента, защото промяната в Изборния кодекс е удар по демокрацията в България

8 Март 2019 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Варна. Напуснахме парламента, защото промяната в Изборния кодекс е удар по демокрацията в България. Това съобщи на пресконференция във Варна говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Елена Йончева обясни, че липсата на публичен регистър за гласоподавателите е предпоставка за манипулира на вота. „Ние напуснахме парламента, защото е нарушен Избирателният кодекс, защото са нарушени основните граждански права на българите. Ако няма честни избори, ако няма предпоставка за честни избори, ако има предпоставка за фалшифициране на избори, които да променят изборния резултат, оттук нататък работата в парламента се обезсмисля“, каза Елена Йончева.
Тя съобщи, че близо 2 млн. българи са в чужбина, но все още имат адресна регистрация в България. Според нея липсата на публичен регистър, който е предвиден още през 2014 г. в член 57 от Избирателния кодекс, позволява спекулация с гласоподавателите. „В момента списъците има много мъртви души. В системата на ГРАО има 2 млн. българи, които живеят в чужбина, но все още имат адресни регистрации в България. С този списък може и се спекулира. И това е единствената причина поради, която ГЕРБ не желае да има публичен регистър на избирателите, за да могат да спекулират в мъртвите души“, заяви Елена Йончева. Според нея въвеждането на публична система на избирателите и машинно гласуване в България, ще дадат гаранция, че страната няма да се сблъска с манипулиране на вота и ще ограничи броя на невалидните бюлетини.
Тя обясни, че на последните парламентарни избори през 2017 г., в България са отчетени около 350 хил. невалидни бюлетини. „Машинното гласуване дава гаранция, че няма да се сблъскаме с подобен проблем. То се практикува в много държави и в много държави от Европейския съюз, както машинно гласуване, така и машинно преброяване. ГЕРБ обаче, не желаят да издърпат тези промени в закона, които са залегнали в Изборния кодекс. Те не желаят да има машинно гласуване още на тези парламентарни избори, защото днешната система им позволява да продължават да манипулират изборите“, съобщи Елена Йончева. По думите ѝ промяната на изборните нормативни актове по отношение на отмяна на решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) с обикновено мнозинство, а не с 2/3 мнозинство, както беше преди това, дава възможност на управляващата партия в Комисията да взима еднолични решения. Според Елена Йончева, това е удар по демокрацията в България.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: На КСНС при президента бяхме единодушни, че трябва да спрем външното финансиране на вероизповеданията, но не е ставало дума да се опрощават задължения на мюфтийството

Корнелия Нинова, БСП: На КСНС при президента бяхме единодушни, че трябва да спрем външното финансиране на вероизповеданията, но не е ставало дума да се опрощават задължения на мюфтийството

8 Март 2019 | 08:31 | Агенция "Фокус"
София. На КСНС при президента всички бяхме единодушни, че трябва да спрем външното финансиране от други държави на вероизповедания в България и за това няма никакъв спор. Но нито дума не е ставало да се опрощават задължения на мюфтийството. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия във връзка с промените в Закона за вероизповеданията, които целят да опростят задълженията на вероизповеданията.
Не сме изненадани, че тези задължения ще бъдат опростени, защото това стои от месец и половина в парламента, коментира Нинова. „Държавата отпусна субсидия на вероизповеданията, ние това сме го приели, това беше и съгласието при президента. Да намерят начин тази субсидия да се използва за заплатите“, каза още лидерът на БСП и заяви, че опрощаването на задълженията няма нищо с темата за външното финансиране.
„Съюзът ДПС-ГЕРБ съществува отдавна, например чрез раздаването от страна на Министерски съвет на пари извън бюджета на общини на ГЕРБ и ДПС, което ние многократно сме изваждали като факти“, каза още тя.
Нинова да де пример и със „сговора по Изборния кодекс“. „Цветанов каза: „Аз отидох в стаята на ДПС, помолих ги да влязат за кворум, те поставиха условие да паднат преференциите, ние с съгласихме - това са факти“, коментира лидерът на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарно представените партии представиха своите номинации за нов състав на ЦИК (ОБЗОР)

Парламентарно представените партии представиха своите номинации за нов състав на ЦИК (ОБЗОР)

7 Март 2019 | 20:58 | Агенция "Фокус"
София. Всички парламентарно представени партии представиха своите номинации за нов състав на ЦИК. Съгласно Изборния кодекс парламентът има право да избере председателя, заместник-председателите и секретаря на ЦИК. Останалите членове на комисията се назначават от президента въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, както и на партиите и коалициите, които имат избрани евродепутати, но не са в парламента. В четвъртък изтече срокът за внасяне на предложения за членове на специализирания орган. Съгласно приетите процедурни правила срокът за подаване на предложенията бе 14 дни, считано от 21 февруари. От ГЕРБ предложиха за председател на ЦИК Стефка Стоева и за членове 6-ма души: Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Александър Андреев, Мирослав Джеров и Димитър Димитров. Номинациите на ГЕРБ обяви председателят на групата Цветан Цветанов. Той обясни, че партията е подходила професионално към кандидатите за ЦИК. Според него най-важното е да бъде удовлетворено желанието на БСП, комисията да се освободи от хората извън обкръжението на Корнелия Нинова. Цветан Цветанов посочи, че ГЕРБ ще подкрепи номинациите на БСП за ЦИК, дори те да влязат като посетителска група в пленарна зала. От БСП предложиха за членове на избирателната комисия шестима души: Таня Цанева, Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева. Те бяха обявени на пресконференция в централата на партията от заместник-председателя на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. Той подчерта, че единствените указания, които от БСП са дали на номинираните за членове на ЦИК, са да следят за спазването на закона. Зарков обясни, че е взето решение той да изпълни формалното изискване за представяне на кандидатурите на БСП в правна комисия и в зала. Заместник-председателят на групата обаче заяви, че левицата няма да участва в гласуването на председател, заместник-председател и секретар на ЦИК. „Обединени патриоти“ издигат кандидатурите на доц. Таня Йосифова и Бойчо Арнаудов за зам.-председател и член на ЦИК. Патриотите обявиха, че и трите формации в малката коалиция стоят зад тези кандидатури. Според партньорите предизвикателството пред ЦИК е много сериозно, защото трябва с летящ старт да влезе в темата и да свърши доста работа. ДПС предлага Севинч Солакова за секретар и Ерхан Чаушев за член на ЦИК. От партията обърнаха внимание, че не е имало друг път преди определяне на състав на ЦИК, когато да не е имало консултации между парламентарните партии и коалиции. От „Воля“ предлагат Кристина Цанкова-Стефанова за член. От извънпарламентарните партии „Реформаторският блок“ също даде своя номинация в лицето на Ивайло Ивков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов: Остават неясноти около машинното гласуване, депутатите да побързат с промените в Изборния кодекс

Проф. Михаил Константинов: Остават неясноти около машинното гласуване, депутатите да побързат с промените в Изборния кодекс

7 Март 2019 | 20:12 | Агенция "Фокус"
София. Остават неясноти около машинното гласуване, депутатите да побързат с промените в Изборния кодекс. Това каза в обзорното предаване на Радио „Фокус“ „Това е България“ политическият анализатор проф. Михаил Константинов. На местните избори ще има до 4-5 вида гласуване, между които избирателя трябва да избере, каза още той и обърна внимание, че за 10 часа на една машина могат да гласуват 200 души. Това значи, че в секция с регистрирани 500 гласоподаватели трябва да се гласува 2 дни, или да се закупят повече машини, което ще увеличи общата цена за тях безсмислено и може да стигне до 150 милиона лева, предупреди експертът. „В европейските избори е не е толкова сложно. Трябва да изберете партия и преференции. Дори да я откажете, трябва да извършите тази операция с машината. Предстоящите местни избори ще са сложни. Между двата избора трябва да бъдат препрограмирани машините във всички 265 общини, за да може да се подготвят за втори тур и т.н. Това не е исканото от мен в българския изборен процес“, обясни той. Проф. Михаил Константинов попита, кое ни дава повод да се доверим на човека, който ще борави с машините, а не се доверяваме на комисия от 9-10 души от различни политически парии, които броят резултатите и пишат протокола. Според него номинациите за членове на новата ЦИК са стабилни и комисията може да влезе с летящ старт. Предстои им да направят поне 5 национални избори, но могат да се окажат и повече. Мандата на ЦИК изтича през 2024г., каза още той.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Проданов, БСП: Благодарение на шума, който вдигнахме, ще има нова ЦИК

Христо Проданов, БСП: Благодарение на шума, който вдигнахме, ще има нова ЦИК

7 Март 2019 | 19:18 | Агенция "Фокус"
София. Благодарение на шума, който вдигна БСП, ще имаме нова ЦИК. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов в интервю за предаването „Червена линия“ по Радио „Фокус“. Той обясни, че няма особено голям смисъл БСП да участва в това заседание на Народното събрание. „Както ви казах управляващото мнозинство на ГЕРБ и ДПС ще избере това, което са се договорили“, изтъкна заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“. Той уточни, че БСП е удовлетворена от стартиралата процедура за избор на нов състав на ЦИК. „Още действащата ЦИК има петгодишен мандат, който приключва на 21 март тази година и дотогава трябва да бъде избрана нова. Все пак благодарение на БСП, и както всички станаха свидетели на публичните дебати, на шума, който вдигна БСП, се стигна до това да се предложи тази нова ЦИК“, допълни Христо Проданов. Той изрази надежда новият състав на ЦИК да подходи по-професионално и да съумее да организира и проведе едни честни избори. Проданов призова новия състав да изпълнява задълженията, които са му вменени от законите. „Сега действащата ЦИК трябваше примерно да изпълни Закона за изборите, като подсигури машинно гласуване за всичките секции. Спомняте си колко оправдания си намериха те в предишните избори да не изпълнят това свое задължение“, коментира той. „Всичко, на което се надяваме, е да изпълняват закона и да съблюдават за честното и прозрачно провеждане на изборите“, каза още Проданов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Емилия Друмева: Продължават спекулациите по обжалването на актовете на ЦИК, а се премълчават други важни аспекти от ветото на президента относно Изборния кодекс

Проф. Емилия Друмева: Продължават спекулациите по обжалването на актовете на ЦИК, а се премълчават други важни аспекти от ветото на президента относно Изборния кодекс

7 Март 2019 | 16:45 | Агенция "Фокус"
София. Във вчерашните дебати в парламента по ветото на президента върху Изборния кодекс продължиха спекулациите по обжалването на актовете на ЦИК, а бяха премълчани други важни аспекти от наложеното вето. Това каза за Агенция „Фокус“ секретарят на президента по правни въпроси проф. Емилия Друмева във връзка с вчерашните дебати по гласуване на ветото на държавния глава върху промените в Изборния кодекс.
„От машинно гласуване ще са лишени избирателите от малките населени места. Освен това избирателните комисии, вместо да търсят консенсус и да постигат мнозинството от 2/3, препоръчано от Венецианската комисия и прилагано още от 1991 г. насам, ще могат да постигат решения и с по-ниско мнозинство в ущърб на политическия плурализъм“, заяви проф. Друмева.
Във връзка с обжалването на актовете на ЦИК тя отбеляза, че преди изменението чл. 58, ал. 1 от Изборния кодекс е предвиждал решенията на ЦИК да могат да се обжалват пред Върховния административен съд. „С изменението законодателят е приложил същностно различен подход: правилото, че всички актове на ЦИК се обжалват пред ВАС, е заместено с друго правило. Приетата нова редакция на чл. 58, ал. 1 от Изборния кодекс гласи: „Решенията на Централната избирателна комисия по чл. 57, ал. 1, т. 5, 6, 10, 11, 12, 14, 15, 17, 22, 23, 25, 26, 26а, 29, 30, 33, 34 и 45 може да се обжалват пред Върховния административен съд…“, обясни съветникът на президента и отбеляза, че така вместо да се посочат актовете на ЦИК, неподлежащи на обжалване, са изброени изрично онези, които подлежат на обжалване.
„Именно използването на този подход се оспорва във ветото. Така извън изчерпателното изброяване на обжалваемите актове неоправдано остават административни актове, издавани от ЦИК, свързани с избирателни права на гражданите (напр. решенията, с които се определя редът за сигналите и жалбите, решенията, с които ЦИК упражнява контрол по прилагането на кодекса, решенията, с които ЦИК приема правила по прилагането на Кодекса)“, заяви проф. Друмева.
„Многократно на брифинги и в ефир се повтаря, че въпреки предприетото изброяване, няма актове на ЦИК, които остават необжалваеми пред ВАС. Това поставя един основен въпрос - ако и при действащия Изборен кодекс, и при гласувания изменителен закон всички актове на ЦИК могат да се обжалват пред ВАС, тогава защо въобще се прави промяна и се въвежда изброяване на обжалваемите актове на ЦИК? Изброяването съдържа винаги риска да се пропусне нещо. Именно пропускането на няколко вида актове на ЦИК, които не са сред изчерпателно посочените като обжалваеми, се оспорва във ветото. Когато ЦИК приема актове, които не съответстват на Изборния кодекс и те засягат права на избирателите, съдебното обжалване е единственият път за защита. Този въпрос бе отправен към народните представители на заседанието на Комисията по правни въпроси на 5 март тази година. Отговор не последва“, коментира още съветникът на президента.
Тя отбеляза, че за да се разбере действителната воля на законодателя, трябва да се прочетат мотивите, с които тази промяна е внесена от народен представител между първо и второ гласуване. „В мотивите изрично се посочва: „Следва да се отбележи, че не всички актове постановявани от Централната избирателна комисия по своя характер са индивидуални или общи административни актове, които подлежат на съдебен контрол, поради което с предложението са изключени онези решения на Централната избирателна комисия, които имат вътрешно организационен характер или са несъществени по отношение законосъобразното провеждане на изборния процес.“ Това категорично показва, че с приетите изменения редица решения на ЦИК се изключват от съдебен контрол по чл. 58 от Изборния кодекс“, отбеляза проф. Друмева и добави, че затова следва да се четат не само стенограмите, а и мотивите за направените промени.
„Прекият съдебен контрол върху актовете на администрацията, каквато е и ЦИК, е сред постиженията на съвременния български конституционализъм. Отстъпленията могат да бъдат оправдавани единствено с постигането на равна по значимост или по-висша цел“, заяви съветникът на президента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: При президента Румен Радев на КСНС и дума не е ставало да се опрощават дългове на различните вероизповедания

Крум Зарков, БСП: При президента Румен Радев на КСНС и дума не е ставало да се опрощават дългове на различните вероизповедания

7 Март 2019 | 15:22 | Агенция "Фокус"
София. При президента Румен Радев на КСНС и дума не е ставало да се опрощават дългове на различните вероизповедания. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Президентът Румен Радев свика КСНС по въпросите на вероизповеданията, където постави изрично въпроса за тяхното финансиране и за прекратяване на практиката те да се финансират отвън. И дума обаче не е ставало за това да се опрощават дълговете на различните вероизповедания“, каза той. Зарков отбеляза, че темите не трябва да бъдат смесени. Той уточни, че дълговете на вероизповеданията са в размер на над 8 млн. лв.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Ще изпълня формалното изискване за представяне на кандидатурите ни за ЦИК в правна комисия и в зала, но няма да участваме в гласуването

Крум Зарков, БСП: Ще изпълня формалното изискване за представяне на кандидатурите ни за ЦИК в правна комисия и в зала, но няма да участваме в гласуването

7 Март 2019 | 15:19 | Агенция "Фокус"
София. Ще изпълня формалното изискване за представяне на кандидатурите ни за ЦИК в правна комисия и в зала, но няма да участваме в гласуването. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Зарков допълни, че за евентуално предложение на БСП за заместник-председател, председател или секретар на ЦИК, ще се реши след изслушването в Правна комисия. „Аз ще представя в парламентарната комисия и после в зала кандидатурите“, заяви Зарков. Той обърна внимание, че ще изпълни формалното изискване за представянето на кандидатурите в зала. „Депутатите гласуват само председател, заместник-председател и секретар. Останалите предложения се отправят към президента“, допълни още Зарков. Той уточни, че ако БСП предложи заместник-председател, председател или секретар също ще представи мотивите си, но няма да участва в гласуването. На въпрос защо Александър Андреев, който е бил номинация на БСП, сега е номинация на ГЕРБ, Зарков отговори: „Александър Андреев е бил номинация на „Коалиция за България“ навремето, но от квотата на земеделците на г-н Спас Панчев. Г-н Спас Панчев се раздели с нас съвсем наскоро. По-скоро го помолихме да си отиде, защото си сътрудничеше с ГЕРБ“. По думите му тази номинация е още едно доказателство за това сътрудничество. Попитан защо БСП не предлага досега действащи членове на ЦИК, Зарков заяви, че партията предлага отново досегашен член на ЦИК, за да има приемственост. „Разгледахме над 30 кандидатури. На заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група всяка една беше оценена по достойнство и бяха изгласувани шестимата, които виждате тук до мен“, допълни Зарков. Той отрече да има разчистване на сметки с вътрешната опозиция на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: Главното мюфтийство все още не използва държавната субсидия заради задължения и липса на упоменаване на бенефициента

Йордан Цонев, ДПС: Главното мюфтийство все още не използва държавната субсидия заради задължения и липса на упоменаване на бенефициента

7 Март 2019 | 15:15 | Агенция "Фокус"
София. Намери се механизъм, с който БПЦ вече използва държавната субсидия. Главното мюфтийство все още не е започнало да я използва. Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев на заседание на Комисията по вероизповеданията и правата на човека, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Едната причина за това са задълженията, голяма част от които са на база изпълнение чрез съдия изпълнител“, обясни Цонев. „Втората причина е, че трябва да се упомене названието на бенефициента“, поясни депутатът от ДПС и уточни, че по тази причина финансовият министър е предложил в закона да се упомене точно бенефициентът. „Финансирането на вероизповеданията възниква като решение на Консултативния съвет по национална сигурност с цел да се прекъсне влиянието на чужда държава върху едно от вероизповеданията“, припомни той и допълни, че тогава е изготвен законопроект, който е погасил всички опасения на вероизповеданията. „Всички страхове на БПЦ и на мюсюлманското вероизповедание бяха погасени, така както им обещахме“, коментира Йордан Цонев. „Практически целта свещенослужителите да получават възнаграждения от държавата, а не от друга държава не може да бъде изпълнена. Тази година вероятно няма и да може да се изпълни“, каза още той. „За опрощаването на задълженията думата трябва да имат финансовото министерство и парламента. Това е държавна политика и не засяга ничий религиозни права на никое вероизповедание, никое вероизповедание не е ощетено. Решението трябва да бъде на народните представители“, подчерта Цонев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: В парламента са внесени разнопосочни закони, които връщат дебата за изборното законодателство на изходната му точка, в разрез с всички международни стандарти и правила

Крум Зарков, БСП: В парламента са внесени разнопосочни закони, които връщат дебата за изборното законодателство на изходната му точка, в разрез с всички международни стандарти и правила

7 Март 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
София. В парламента са внесени разнопосочни закони, които връщат дебата за изборното законодателство на изходната му точка, в разрез с всички международни стандарти, а и с правилата. Това каза по време на брифинг заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му всичко това допълнително отчуждава българите от урните. „Целият този фарс е абсолютно недостоен за парламента. Затова ние отказахме да участваме в него. Нашата борба беше за закона и изпълнението му. Този закон важи и за нас и той ни вменява отговорност да предложим 6 високи професионалисти, които да заемат отговорната задача да бъдат членове на новата ЦИК. Неприсъствието ни в парламента не ни разтоварва от тази отговорност. Ние ще я изпълним така, както постановяват правилата“, изтъкна Зарков. „След кански мъки и трудноразбираеми спорове дали Народното събрание трябва да спази закона или не, най-сетне се стигна до изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс по отношение на промяна на състава на ЦИК. Ние в БСП считаме това за наш успех. Практически принудихме управляващите да се съобразят с разпоредбите на закона. Използвам случая да благодаря на всички граждански организации, които подкрепиха принципа на мандатността като основен принцип на демокрацията. Този принцип трябва да се отстоява за ЦИК и други органи. За съжаление не успяхме да убедим другите партии в парламента по отношение на други важни промени, които се случват в изборното законодателство“, допълни още Зарков и отбеляза, че възможностите за машинно гласуване са били окастрени. Той обърна внимание и на непосилно високия праг на преференциите и на отхвърленото вето на президента.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Единствените указания, които сме дали на номинираните от нас членове на ЦИК, са да следят за спазването на закона

Крум Зарков, БСП: Единствените указания, които сме дали на номинираните от нас членове на ЦИК, са да следят за спазването на закона

7 Март 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
София. Единствените указания, които сме дали на номинираните от нас членове на ЦИК, са да следят за спазването на закона. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Повече не може да се повтаря онзи момент, в който професионалната администрация, назначена и избрана да изпълнява един закон, се занимава в по-голямата си част от времето с това да го отрича и обявява за невъзможен“, каза Зарков. Той благодари на кандидатите на БСП за това, че са се съгласили. „От вас очакваме здрава и законосъобразна работа“, допълни Зарков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП предлага за членове на ЦИК Таня Цанева, Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева

БСП предлага за членове на ЦИК Таня Цанева, Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева

7 Март 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
София. БСП предлага за членове на ЦИК Таня Цанева, Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева. Това обяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"Между тях има трима доказани юристи и хора, чийто житейски и професионален път е неразривно свързан с изборите у нас. Един от нашите кандидати е член на сегашната ЦИК и тя ще осигури онази приемственост, която да предотврати хаоса, с който някои ни заплашваха с цел да оправдаят неизпълнението на закона. Става дума за г-жа Таня Анчева - Цанева, която е член на ЦИК и към настоящия момент. Г-жа Таня Цанева е юрист по образование, завършила е СУ "Св. Климент Охридски". Била е член на изборния борд за прозрачни и демократични избори към Министерски съвет през 2014 г. Работила е като експерт по изборното законодателство в 42-ото Народното събрание. Участвала е като международен наблюдател в международни наблюдателски мисии в над 20 страни", каза Зарков.
Той заяви, че БСП предлага и Николай Николов, който е бил обект на медийно внимание. "Ние го представяхме като кандидат за председател на новия антикорупционен орган", допълни заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" и посочи, че опитът му може да послужи за връщане на законността. Той обърна внимание и на следващата кандидатура на опозицията в лицето на Силва Дюкенджиева. "Г-жа Дюкенджиева е юрист по образование. Изключително добре познава изборното законодателство. Била е член на ЦИК за местните избори през 2007 г. и член на ЦИК за избиране на народни представители през 2009 г.", изброи Крум Зарков. "Към юридическия ни екип предлагаме също така и човек с профил "Политология". Г-жа Силвия Стойчева е политолог по образование и притежава дългогодишен професионален опит. Била е избирана за народен представител", каза Зарков.
"Емил Войнов е специалист по информационни и комуникационни технологии. Г-н войнов е експерт в изборния процес. Войнов работи активно и в работната група, която подготвяше предложенията на БСП за изменения в ИК. Неговата кандидатура ще допринесе за това да има един професионален поглед от човек, който през последните 30 години е видял процесите, включително техните технологически измерения отблизо и от последно лице. Не на последно място е Цветанка Георгиева, която повече от 16 години работи в отдел "Избори" тук, в тази сграда", каза Зарков. По думите му тя отлично познава изборните процеси.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан: Българската православна църква няма задължения

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан: Българската православна църква няма задължения

7 Март 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
София. Има задълбочен интерес, свързан с въпроса за опростяването на определени задължения и смятам, че е редно да кажа, че Българската православна църква няма подобни задължения. Това каза Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на заседание на Комисията по вероизповеданията и правата на човека, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашите свещенослужители и духовници си плащат данъците, така както повелява законът“, заяви той. „Дори да допуснем, че имаме малки задължения, не сме искали тяхното опрощаване“, коментира митрополит Йоан. „Не сме настоявали за някакъв приоритет. Ако Българската православна църква получи държавна субсидия, то тя е за това, че отговаря на изискванията на закона“, посочи той. „Уважаваме всички вероизповедания, не искаме да се поставим над никой, зачитаме всички“, каза още митрополит Йоан.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Не си спомням друг път преди определяне на състава на ЦИК да не е имало консултации между парламентарните партии и коалиции

Мустафа Карадайъ, ДПС: Не си спомням друг път преди определяне на състава на ЦИК да не е имало консултации между парламентарните партии и коалиции

7 Март 2019 | 13:20 | Агенция "Фокус"
София. Не си спомням друг път преди определяне на състава на ЦИК да не е имало консултации между парламентарните партии и коалиции. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние от ДПС предложихме г-жа Севинч Солакова за секретар на ЦИК и г-н Ерхан Чаушев за член. Двамата имат дългогодишен професионален, юридически и административен опит, практика. И двамата предложени от нас колеги за ЦИК имат дългогодишен опит като членове на ЦИК в провеждането на всички видове избори и референдуми в страната“, заяви той. „Г-жа Солакова е от 1995 г., с малки изключения, до сега е участвала в съставите на ЦИК в различни длъжности. Г-н Чаушев от 2007 г. до сега е член на ЦИК“, отбеляза той.
„Надявам се вие да ми припомните, но аз нямам спомен до сега преди определянето на състава на ЦИК да не е имало консултации между парламентарно представените партии и коалиции. Този път такива консултации не бяха проведени. На свой ред ние си направихме нашите предложения, като до последно очаквахме, че ще има такива консултации“, коментира председателят на ДПС.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, ВМРО: Предизвикателството пред ЦИК е много сериозно, защото трябва с летящ старт да влезе в темата и да свърши доста работа

Искрен Веселинов, ВМРО: Предизвикателството пред ЦИК е много сериозно, защото трябва с летящ старт да влезе в темата и да свърши доста работа

7 Март 2019 | 13:12 | Агенция "Фокус"
София. Предизвикателството пред ЦИК е много сериозно, защото трябва с летящ старт да влезе в темата и да свърши доста работа. Това каза заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тепърва ще се ориентираме в качествата на кандидатите. Във всеки случай предизвикателството пред ЦИК е много сериозно, защото трябва с летящ старт да влезе в темата и да свърши доста работа“, каза Веселинов. На въпрос дали „Атака“ лесно се е отказала от своите членове, Веселинов заяви, че доц. Таня Йосифова и Бойчо Арнаудов са кандидати и на „Атака“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Ячев, НФСБ: Доц. Таня Йосифова е дългогодишен юрист с над 20-годишен стаж в областта на гражданското право

Борис Ячев, НФСБ: Доц. Таня Йосифова е дългогодишен юрист с над 20-годишен стаж в областта на гражданското право

7 Март 2019 | 12:55 | Агенция "Фокус"
София. Доц. Таня Йосифова е дългогодишен юрист и с над 20-годишен стаж в областта на гражданското право. Това каза заместник-председателят на НФСБ Борис Ячев пред журналисти в Народното събрание във връзка с кандидатурата на ПГ на „Обединени патриоти“ доц. Таня Йосифова за заместник-председател на ЦИК,предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тя е преподавател в УНСС, Югозападния университет, в Академията на МВР, юрист с много сериозна практика и добър преподавателски опит. Не е била досега член на ЦИК“, обясни Ячев.
Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов представи кандидатурата на Бойчо Арнаудов за член на ЦИК. „Той до момента е член на ЦИК. Магистър е по право и международни отношения. С богат стаж в държавната администрация и човек, който вече е влязъл в нещата. Смятам, че ще бъде полезен за работата“, коментира Веселинов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Явор Нотев, „Атака“: От „Обединени патриоти“ излизаме със съгласие и общо виждане за двама кандидати за състав на ЦИК

Явор Нотев, „Атака“: От „Обединени патриоти“ излизаме със съгласие и общо виждане за двама кандидати за състав на ЦИК

7 Март 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
София. От „Обединени патриоти“ излизаме със съгласие и общо виждане за двама кандидати за състав на ЦИК. Това каза заместник-председателят на Народното събрание и депутат от „Атака“ Явор Нотев пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Стигнахме до това съгласие за тези две имена със съзнанието и цялата отговорност на предстоящия избор. Надявам се, че предложените кандидатури ще срещнат одобрението в пленарната зала. Кандидатурите са общи от името на парламентарната група“, каза още Нотев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Обединени патриоти“ издигат кандидатурите на доц. Таня Йосифова и Бойчо Арнаудов за зам.-председател и член на ЦИК

„Обединени патриоти“ издигат кандидатурите на доц. Таня Йосифова и Бойчо Арнаудов за зам.-председател и член на ЦИК

7 Март 2019 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София. „Обединени патриоти“ издигат кандидатурите на доц. Таня Йосифова и Бойчо Арнаудов за зам.-председател и член на ЦИК.
Това обявиха пред журналисти депутатите от ПГ на „Обединени патриоти“ Борис Ячев и Искрен Веселинов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. И трите формации от „Обединени патриоти“ стоят зад тези кандидатури.
Деница КИТАНОВА

Очаквайте подробности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов: Подходихме професионално към кандидатите за ЦИК - най-важното е да удовлетворим желанието на БСП да се освободи от хората извън обкръжението на Корнелия Нинова

Цветан Цветанов: Подходихме професионално към кандидатите за ЦИК - най-важното е да удовлетворим желанието на БСП да се освободи от хората извън обкръжението на Корнелия Нинова

7 Март 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
София. Подходихме професионално към кандидатите за ЦИК - най-важното е да удовлетворим желанието на БСП да се освободи от хората извън обкръжението на Корнелия Нинова. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с кандидатурата на Александър Андреев Цветанов коментира, че не си прави срещи с БСП тайно или сделки. „Всички разговори, които провеждаме като парламентарна група, за дейността на българския парламент ние ги провеждаме със съответните парламентарни групи в българския парламент, а не в кафенета, хотели и спа центрове“, допълни Цветанов. Председателят на ПГ на ГЕРБ обясни, че е останал с впечатление, че Андреев не е имал разговори с други политически сили. „Не вярвам БСП да има подобен подход да слага на първо място професионализма и качествата на отделните кандидати“, обясни още Цветанов. Той обърна внимание, че ГЕРБ предприема всичко в законовия срок. „Действително ще има нови членове на ЦИК, които ще бъдат предложени от другите парламентарни групи. Някои от тях ще препотвърдят техните си позиции. Надявам се, че ще се запази някаква приемственост“, посочи още той. По думите му сегашната ЦИК работи и подготвя необходимите методически указания, които след това ще бъдат съгласувани с новоизбраните членове. „Убеден съм, че ще има една добра цивилизована приемственост. Няма да има спекулации, а най-важното е, че ще можем да удовлетворим желанието на БСП да се освободят от тези, които не са в близкото обкръжение на Корнелия Нинова и преди това са се водили към другите кръгове в БСП. При нас не смятам, че ще има проблем“, поясни още Цветанов.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

За членове на ЦИК ГЕРБ предлага Георги  Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Александър Андреев, Мирослав Джеров и Димитър Димитров

За членове на ЦИК ГЕРБ предлага Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Александър Андреев, Мирослав Джеров и Димитър Димитров

7 Март 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
София. За членове на ЦИК ГЕРБ предлага Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Александър Андреев, Мирослав Джеров и Димитър Димитров. Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Цветанов обърна внимание, че Георги Баханов е бил заместник-областен управител на Благоевград. „Бил е председател на Общинската избирателна комисия в Сандански. Изключително важно за него е, че от 2014 г. е той е член на ЦИК. Участвал е в много мисии за провеждане на избори в държави в ЕС и извън ЕС. Смятаме, че с натрупания опит, той ще може да продължи своята работа като член на ЦИК“, каза още Цветанов.
Той уточни, че Йорданка Ганчева е досегашен член на ЦИК. „Работила като адвокат до 2014 г., а тогава е номинирана за член на ЦИК“, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ.
Цветанов заяви, че Мария Бойкинова също ще може да продължи работата си в ЦИК и с натрупания опит да запази приемствеността.
„Следващият член, който предлагаме от ПГ на ГЕРБ е Александър Андреев, който е досегашен говорител на ЦИК. Той е представител от друга квота към 2014 г., но ние винаги сме възприемали идеята, че ЦИК трябва да бъде представлявана от хора, които имат съответния професионален опита, а не от хора, които да бъдат угодни за дадени политически сили“, обясни Цветанов.
Той уточни, че ГЕРБ предлага и Мирослав Джеров, който е адвокат по гражданско право. „Един доказан, достоен юрист“, коментира Цветанов и добави, че баща му - Александър Джеров, е допринесъл съществено за демократичните процеси и утвърждаването на европейското право в годините на прехода.
За кандидатурата на Димитър Димитров Цветанов обясни, че тя е в резултат на входирано предложение от Асоциацията на политолозите в България. „Той е едно разпознаваемо лице, доказал се в отстояването на принципите за изборния процес“, изтъкна той и уточни, че Димитров е главен асистент в СУ „Св. Климент Охридски“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ще подкрепим номинациите на БСП за ЦИК, дори те да влязат като посетителска група в пленарна зала

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ще подкрепим номинациите на БСП за ЦИК, дори те да влязат като посетителска група в пленарна зала

7 Март 2019 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. Ние ще подкрепим номинациите на БСП за ЦИК, дори те да влязат като посетителска група в пленарна зала. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да кажа на колегите от БСП, че ние от ПГ на ГЕРБ ще подкрепим техните номинации, без въобще да ги коментираме, защото за нас е важно да дадем поредния ясен знак, че ПП ГЕРБ и парламентарната група иска колкото е възможно по-бързо да бъде сформирана новата ЦИК. Поне да отпадне една от опорните точки на БСП, че изборите ще бъдат манипулирани, че няма да бъдат законни, ако бъдат проведени със сегашната ЦИК“, каза още Цветанов. Според него от БСП не приемат сегашната ЦИК, защото е номинирана от бившето ръководтсво на БСП. „За нас няма значение кой ще предложат. Доколкото разбираме, се говори за един идеолог, който е в БСП. Той е много добър на статистиката“, каза още Цветанов имайки предвид социолога Юрий Асланов. Според Цветанов това ще бъде поредният опит за тиражиране на дезинформация. „Пожелавам успех на колегите от БСП. Нека да спазват срока, защото ако не спазват, няма как да имаме избор и да имаме нова ЦИК. Не искаме после да бъдем обвинявани ние, че сме саботирали“, добави той.
„Дори да влязат в парламента като посетителска група, дори да влязат в пленарна зала като посетителска група, ние просто ще направим това, което те предложат в българския парламент и като членове на ЦИК“, заяви още Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Предлагаме Стефка Стоева за председател на ЦИК, тя ще бъде гарант за изборния процес

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Предлагаме Стефка Стоева за председател на ЦИК, тя ще бъде гарант за изборния процес

7 Март 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
София. Предлагаме Стефка Стоева за председател на ЦИК, тя ще бъде гарант за изборния процес. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цветанов посочи, че Стоева близо 40 години работи като юрист и е проявила изключителни високи професионални качества в съдебната система Той отбеляза, че от 1996 г. тя работи като съдия във ВАС и от 2009 г. е конституционен съдия. „Понеже всички знаем, че днес изтича последният срок за предложенията, които ще направим за членове на ЦИК, сами разбирате, че всяка една парламентарните групи би трябвало да подхожда доста сериозно и отговорно към номинациите“, заяви Цветанов. По думите му разговорите в ПГ на ГЕРБ и в Изпълнителната комисия на партията са били за хора, които имат високи професионални качества. „Знаем, че изборният процес трябва да бъде максимално прозрачен, изцяло в съответствие със законодателството на България и хората да бъдат максимално подготвени и да имат съответния опит“, заяви още Цветанов.
Агенция „Фокус“ припомня: Съгласно приетите процедурни правила срокът за подаване на предложения за нов състав на ЦИК бе 14 дни, считано от 21 февруари. До момента предложения са постъпили от „Воля“ и коалиция „Реформаторски блок“. Партия „Воля“ предлага Кристина Цанкова-Стефанова, а „Реформаторски блок“ Ивайло Ивков. БСП ще обявяват на пресконференция днес своите предложения.
Предложенията за членове на Централната избирателна комисия се правят от народни представители, парламентарни групи, както и от партии и коалиции, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени, в писмена форма чрез деловодството на Народното събрание до Комисията по правни въпроси. Съгласно Изборния кодекс парламентът има право да избере председателя, заместник-председателите и секретаря на ЦИК. Останалите членове на комисията се назначават от президента на републиката въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, както и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.
Деница КИТАНОВА

Очаквайте подробности
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изтича срокът за внасяне на предложения за членове на ЦИК

Изтича срокът за внасяне на предложения за членове на ЦИК

7 Март 2019 | 10:34 | Агенция "Фокус"
София. Днес изтича срокът за внасяне на предложения за членове на ЦИК. Съгласно приетите процедурни правила срокът за подаване на предложенията бе 14 дни, считано от 21 февруари. До момента предложения са постъпили от „Воля“ и коалиция „Реформаторски блок“. Партия „Воля“ предлага Кристина Цанкова-Стефанова, а „Реформаторски блок“ Ивайло Ивков. БСП ще обявяват на пресконференция днес своите предложения.
Предложенията за членове на Централната избирателна комисия се правят от народни представители, парламентарни групи, както и от партии и коалиции, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени, в писмена форма чрез деловодството на Народното събрание до Комисията по правни въпроси. Съгласно Изборния кодекс парламентът има право да избере председателя, заместник-председателите и секретаря на ЦИК. Останалите членове на комисията се назначават от президента на републиката въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, както и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП ще обяви кандидатите си за членове на ЦИК

БСП ще обяви кандидатите си за членове на ЦИК

7 Март 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. От 14.30 часа в централата на БСП на „Позитано 20” ще се проведе пресконференция, на която ще бъдат представени кандидатите на БСП за членове на ЦИК. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ще подкрепим Закона за вероизповеданията

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ще подкрепим Закона за вероизповеданията

7 Март 2019 | 09:10 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепим Закона за вероизповеданията. Знам, че това ще бъде основната опорна точка на БСП. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. „Мотивите ни за приемане на закона са единствено да ограничим външното финансиране”, заяви още Цветанов. По думите му в момента задълженията на всички вероизповедания са около 8,2 милиона лева.
Цветанов коментира и отхвърленото вето на президента върху Изборния кодекс. „За първи път президентът изпада в ситуация да заявява лъжа. Съдебният контрол остава, дори става по-достъпен за гражданите. Вече се въвежда като възможност да има тричленен състав, който да събира доказателствата по дадено обжалване на ЦИК”, заяви Цветанов. „Съдебен контрол има и той е разписан много ясно в член 120 в Конституцията”.
За преференциите, Цветанов заяви, че няма нарушаване на изборни правила. „България е приела пропорционалната система. При нея дали ще има преференции, или не – това е решение на националния парламент”, заяви Цветанов.
„Няма никаква сделка”. Така Цветанов отговори на обвиненията на опозицията, че има сделка ГЕРБ-ДПС, като Движението трябва да отхвърли ветото на президента, а ГЕРБ да подкрепи промените в Закона за вероизповеданията.
„Първоначалният вариант на Закона за вероизповеданията беше свързан с това да се ограничи изцяло външното финансиране. Имаше несъгласие от БПЦ, че не може да получава дарения. Тогава имаше среща и се стигна до консенсус, че даренията няма да се ограничават. Съобразихме се с това, което иска БПЦ. Това, което направихме в законопроекта, е държавата да изпълни ангажимента си и да финансира основните вероизповедания и всички останали, които са под 1%, за да може заплатите, които получават духовните служители, да ги получават от държавата, а не от външна страна”, заяви Цветанов.
За визитите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и премиера на Русия Дмитрий Медведев, Цветанов заяви, че за него „по-важна е визитата на Столтенберг”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов, политолог: Българската държава е ненадеждна за своите граждани, парламентаризмът е изчерпан

Проф. Александър Маринов, политолог: Българската държава е ненадеждна за своите граждани, парламентаризмът е изчерпан

6 Март 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
София. Българската държава е ненадеждна за своите граждани, парламентаризмът е изчерпан. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов за отхвърленото вето на президента върху изборния кодекс. Според него българската политическа класа няма интерес от въвеждане на механизми, които да доведат до честни избори. Проф. Маринов каза още, че ефектът от такива открити действия могат да доведат до апатия или ярост от страна на народа. Напрежението се натрупва и тези, които разчитат на овчедушието на гражданите може да бъдат изненадани. Диалог в българския парламент няма, каза още политологът. „Диалог в българския парламент отдавна няма. Няма диалог в политическия живот. Парламентаризмът е в голяма степен процедура. Това са правила, които не са самоцелни, те трябва да се спазват, за да има парламентаризъм. Не може да бъдат погазвани непрекъснато. Парламентът не зачита правилата, които сам е създал. Тогава защо очакваме и останалата част от хората да ги зачитат. Все пак парламентът е работодател на правителството, а не обратното. Парламентът не може да не носи отговорност за правителството. Мнозинството носи отговорност за своето правителство, но тази отговорност не се изчерпва в това да го брани като майка орлица, а да го коригира и ако трябва да го наказва, когато се налага“, обясни той. Липсата на стабилни, подплатени с обществено доверие институции, които взаимно се игнорират, създават лош образ на страната ни, това е непредсказуемост на държавата. Посещението на руския премиер Дмитрий Медведев показа липсата на доверие към България. Най-големият проблем е, че България в лицето на повечето институции е ненадеждна не само пред външните партньори, а и за собствените си граждани, обясни той.

Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отхвърлянето на президентското вето върху Изборния кодекс породи нов скандал между ГЕРБ и БСП, в който беше замесена и ДПС (ОБЗОР II)

Отхвърлянето на президентското вето върху Изборния кодекс породи нов скандал между ГЕРБ и БСП, в който беше замесена и ДПС (ОБЗОР II)

6 Март 2019 | 17:30 | Агенция "Фокус"
София. Единодушно - със 154 гласа „за“, парламентът преодоля президентското вето върху промените в Изборния кодекс. Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, законът може да бъде повторно приет с гласовете на повече от половината народни представители. Държавният глава върна промените в изборното законодателство за ново обсъждане в парламента на 25 февруари, тъй като според него промените отслабват механизмите за осигуряване на честни избори. Радев наложи вето на увеличаването на прага на преференцията, както и на ограничаването на машинното гласуване. Вето беше наложено и на текстовете, според които не всички, а само част от решенията на ЦИК могат да се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). Върнати бяха и поправките, предвиждащи при отменено от ВАС решение на ЦИК, на общински или на районна комисия, те да вземат ново решение, но не с мнозинство от две трети, а с обикновено мнозинство на половината плюс един от членовете ѝ. Изборните промени бяха и причината ПГ на „БСП за България“ да напусне парламента и вече трета седмица да не участва в заседанията.
Междувременно ГЕРБ и „Обединени патриоти“ стигнаха до общо решение да отхвърлят президентското вето и да върнат отново спорните прагове на преференциите. От ГЕРБ заявиха, че веднага след като ветото бъде отхвърлено и в пленарната зала и последните изборни промени бъдат приети повторно, ще внесат законопроект за връщане на стария праг на преференциите.
В рамките на дебата по ветото от ГЕРБ подчертаха, че при приемане на промените в Изборния кодекс не е била нарушена Конституцията, както се посочва в президентското вето. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че някои партии приемат промените в Изборния кодекс, за да изложат мотивите си за предстоящата им загуба на изборите. „Нека да припомним, че през 2016 г. президентът Румен Радев призна изборите за честни, защото ги спечели. През 2017 г. точно с назначеното служебно правителство от Румен Радев бяха спечелени изборите от ГЕРБ. Така че на колегите от БСП не им прави чест да правят политика на инат“, посочи Цветанов. Той коментира, че президентът и президентската институция са станали като говорител на БСП. „И сега това им е единственият начин да говорят, защото те се лишиха от парламентарната трибуна“, заяви Цветанов. По думите му президентската институция не е участвала активно в дебата за промените в Изборния кодекс. Колегата му от ГЕРБ Георги Марков изрази мнение, че Румен Радев е обладан от машинното гласуване, но отбеляза, че ако то е единствена гаранция за честност на изборите, трябва да повтаряме президентския вот. Народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков отчете, че ветото ще бъде отхвърлено с нула гласа в негова подкрепа и подчерта, че ГЕРБ ще върне преференциите. Биков изрази убедеността си, че партията му ще спечели изборите не заради правилата на играта, а защото има повече избиратели и по-голяма подкрепа от БСП.
Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов посочи, че ГЕРБ са ги уверили, че ще върнат старото положение за преференциите и затова ще гласуват против ветото. По думите му в мотивите на президента към него се правят доста фалшиви внушения. „Обединените патриоти“ никога не сме бягали от дебата за мажоритарния вот. Той няма да донесе успокоение на обществото, а до огромни групи непредставени хора. Начинът да примирим двата елемента – желанието за личности и желанието да бъдат партиите политически представени е именно преференциалният вот“, обясни Веселинов.
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов отчете, че президентът се опитва да внесе съмнение в изборите и коментира, че това не е държавническо поведение. Валери Симеонов изрази становището на НФСБ против преференциите. „Огромен риск при прилагането на чисто мажоритарен вот е тези столове и банки в Народното събрание да се напълнят със силикони, с ботокси, с ритнитопковци и всякакви представители на подземния свят от различните области, общини, градове и села даже“, каза Симеонов.
Позицията на ДПС по ветото беше изразена от председателя на Движението Мустафа Карадайъ, който посочи, че истинските ограничения в Изборния кодекс не са отчетени от президента и изрази надежда кодексът да бъде атакуван пред Конституционния съд. „Отговорност на ГЕРБ е спазването на Конституцията на страната, прилагането на международните договори“, подчерта Карадайъ.
От „Воля“ бяха убедени, че президентското вето ще се отхвърли и го определиха като чиста демагогия, стигаща до цинизъм. От партията обаче настояха за пълно отпадане на прага на преференциите.
Междувременно на пресконференция в централата на партията БСП също коментира президентското вето. Лидерът на БСП Корнелия Нинова прогнозира, че вероятно ветото върху Изборния кодекс ще бъде отхвърлено и заяви, че това е сделка между ГЕРБ и ДПС, чиято цена е опрощаването на дълговете на Мюфтийството. „Виждате, че ДПС, ГЕРБ и „Обединени патриоти“ в пълно съгласие отхвърлят аргументите на президента, а и нашите“, каза Нинова. Според нея сделката за Закона за вероизповеданията е доказателство за правотата в намеренията и поведението им да стоят извън статуквото и задкулисието. „На това статукво и на това задкулисие има алтернатива и претендираме, че ние сме тази алтернатива. Благодаря на организации, партии и хора, които застават до нас в една принципна и надпартийна битка“, каза Нинова и посочи, че тази битка е срещу модела на прехода, срещу договорките за партийни интереси, насочени срещу народните и обществени такива.
Обвиненията на Корнелия Нинова за сделка между ГЕРБ и ДПС предизвикаха нова порция коментари по темата.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че Корнелия Нинова се заиграва с етническата толерантност, а това е достатъчно взривоопасно за обществото и за страната. Той посочи, че не би искал в страната ни да има противопоставяне на етническа основа. „Не бих искал вероизповеданията в България да имат противопоставяне и българските граждани, независимо от тяхната принадлежност към даден етнос, да казват, че държавата за едни е мащеха, за други майка“, коментира Цветанов. Той определи твърденията на Корнелия Нинова за сделка като фалшиви новини. По думите му, когато не участваш в пленарните заседания, няма как да бъдеш обективен. Цветанов отчете, че са стигнали до консенсус по Закона за вероизповеданията, с който да ограничат възможността за получаване на пари отвън.
Народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев подчерта, че решението да се финансират вероизповеданията е взето при президента Румен Радев. Той изтъкна, че това не е сделка между ГЕРБ и ДПС. „Бяха ли там БСП? Бяха. Поставят ли националната сигурност над партийния интерес? Не“, коментира депутатът от ДПС. Според него лидерът на БСП Корнелия Нинова "малко преиграва".
От страна на БСП отново коментираха темата. Според тях сделката между ДПС и ГЕРБ не е за финансирането на вероизповеданията, а за опрощаване задълженията на Мюфтийството, които са над 10 млн. лв.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Партия „Воля“ и коалиция „Реформаторски блок“ са внесли предложения за назначаване на членове на ЦИК

Партия „Воля“ и коалиция „Реформаторски блок“ са внесли предложения за назначаване на членове на ЦИК

6 Март 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
София. Партия „Воля“ и коалиция „Реформаторски блок“ са внесли предложения за назначаване на членове на Централната избирателна комисия. Това сочи справка на сайта на Народното събрание.
Партия „Воля“ предлага Кристина Цанкова-Стефанова с мотив, че тя е с много добра репутация на общественик, доказан професионалист и познава изборния процес и изборните практики, както и че e участвалa в дейностите по организационно-техническата подготовка на изборите. От „Воля“ посочват още, че с управленския си опит, познания, честност и коректност тя може да допринесе за установяване на високи стандарти на работа. Кристина Цанкова-Стефанова е сред членовете на последния състав на ЦИК, избран през 2014 г.
„Реформаторски блок“ предлага за член на ЦИК Ивайло Ивков. Сред мотивите за предложението е, че той е авторитетен юрист и през първия си мандат като член на ЦИК е взел активно участие в произвеждането на всички видове избори и местни и национални референдуми. Ивков също е сред членовете на последния състав на ЦИК.
Агенция „Фокус“ припомня: По закон в края на март изтича мандатът на сегашния състав на ЦИК и въпреки че Изборният кодекс предвижда възможност за удължаване на мандата, от БСП настояха за избор на нов състав. На 18 февруари ГЕРБ задействаха процедурата.
Процедурните правила по избор на нов състав на ЦИК предвиждат неправителствените организации и парламентът (народни представители, парламентарни групи и коалиции) да могат да предлагат членове на ЦИК, които да бъдат изпратени на президента на Република България. Представителите на партии, които не са в Народното събрание, но имат избран представител в Европейския парламент, също могат да заявят участие, както е в случая с „Реформаторския блок“. След като документите на кандидатите бъдат публикувани на сайта на Народното събрание, в срок не по-малък от 7 дни ще се проведе изслушването им на заседание на правната комисия, което ще се излъчва на живо. Освен всички други документи, кандидатите да изготвят и концепция, в която да представят виждането си за ЦИК. Председателят, зам.-председателите и секретарят на Комисията ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции в двудневен срок. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Очаква се мандатът на новия състав на Комисията да започне на 21 март 2019 г.
Цветелина СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Няма да бъдем в пленарна зала за гласуването на новата ЦИК

Елена Йончева, БСП: Няма да бъдем в пленарна зала за гласуването на новата ЦИК

6 Март 2019 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Хасково. Парламентарната група на БСП няма да влезе в пленарната зала при гласуването на състава на новата Централна избирателна комисия (ЦИК). Това съобщи в Хасково говорителят на парламентарната група Елена Йончева, предаде БНР. „Разбира се, имаме свои кандидати за ЦИК. Знам ги всичките имена, но сега няма да ги посоча, това ще направят колегите от София“, коментира тя. „Няма да влезем в парламента. Казахме при какви условия ще влезем в парламента- когато бъдат защитени избирателните права на българските граждани“, заяви Елена Йончева.
Социалистите напуснаха парламента преди около две седмици след решение на Националния съвет на партията. Избор на нова ЦИК беше едно от условията, които лидерът Корнелия Нинова постави на управляващите за връщане в пленарната зала.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.