НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стефка Стоева, кандидат за председател на ЦИК: За мен върховенството на закона винаги е стояло над всичко и ако бъда избрана ще продължа да работя по този начин

Стефка Стоева, кандидат за председател на ЦИК: За мен върховенството на закона винаги е стояло над всичко и ако бъда избрана ще продължа да работя по този начин

14 Март 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
София. За мен върховенството на закона винаги е стояло над всичко и ако бъда избрана ще продължа да работя по този начин. Това каза номинираната от ГЕРБ за председател на ЦИК Стефка Стоева по време на изслушването си в Правна комисия, предаде репортер на Агенция "Фокус". Тя благодари за номинацията си. „Аз не съм политик. Над 40 години съм била само съдия. Това е моята работа. За мен върховенството на закона винаги е стояло над всичко. Вярвам, че ако бъда избрана за тази длъжност ще продължа да работя по този начин. По друг начин не мога“, поясни Стоева. Тя изрази надежда опитът й да бъде ценен в работата на ЦИК.
Стоева се спря на основните принципи, от които ще се ръководи. „Първият би бил спазване върховенството на закона. Няма спор в това. Вторият принцип е за приемственост. Той е залегнал също в кодекса. Много е направено от предишната постоянна, все още действаща комисия. Впечатлена съм от изказванията на част от колегите. Те са професионални, личи, че са много компетентни. Мисля, че трябва да се съхрани всичко, каквото комисията е постигнала и да се доразвива с нови идеи“, допълни Стоева.
Тя изброи и друг принцип – на равнопоставеност. „Вярно е ,че всички номинации се правят от политически партии, но всички членове трябва да работят свободно, неутрално и да не зависят от политическите партии“, допълни още тя.
Според нея много се говори за обучение. „Дълбоко вярвам в него. Едно към СИК, които наистина са на първата линия, най-неподготвени. Лесно е отстрани да се гледа, но е трудно, когато в изборния ден седне и трябва да прави избори с огромно количество хора“, каза още Стоева.
Председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов представи нейната кандидатура. Той посочи, че номинираната за председател на ЦИК Стефка Стоева ще бъде активна, принципна и безпристрастна Кирилов отчете, че тя има над 40-годишен опит, че е юрист с доказани дългогодишни качества. „Чест е за мен да представя кандидатурата на г-жа Стефка Стоева. Тук уточнявам, че номинираме г-жа Стоева не само за член на ЦИК, а тя е наша кандидатура за председател на ЦИК. Смятаме, убедени сме, че г-жа Стоева е доказан професионалист и е сред най-уважаваните български юристи в магистратските среди г-жа Стоева е заемала най-високата длъжност в йерархията на съдебната система“, каза Кирилов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Войнов, кандидат за член на ЦИК: Ще изпълнявам закона, ще насоча усилия върху обучението, подобряването на методическите указания и на образците на изборните книжа

Емил Войнов, кандидат за член на ЦИК: Ще изпълнявам закона, ще насоча усилия върху обучението, подобряването на методическите указания и на образците на изборните книжа

14 Март 2019 | 17:16 | Агенция "Фокус"
София. Ще изпълнявам закона, ще насоча усилия върху обучението, подобряването на методическите указания и на образците на изборните книжа. Това каза номинираният от БСП кандидат за член на ЦИК Емил Войнов по време на изслушването си в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обясни, че от 1990 г. се занимава с технологията на изборния процес и уточни, че притежава необходимата техническа експертиза. „През тези 29 години съм бил на всички възможни позиции в изборния процес“, заяви още Войнов. Той посочи, че за машинното гласуване на предстоящите избори трябва незабавно да се възложи обществена поръчка за осигуряване на специализирани устройства за тази цел. Според него решаващи са бързите действия на ЦИК.
Всички номинирани от БСП кандидати за състав на ЦИК се обединиха около върховенството на закона и обучението на ангажираните в изборния процес.
Кандидатът Николай Николов коментира по време на представянето си, че притежава разнообразен опит в рамките на функционирането на държавната администрация. Николов заяви, че вижда работата на комисията стегнато.
Номинираната от БСП за член на ЦИК Силва Дюкенджиева изтъкна, че с опита и предизвикателствата, които стоят пред новия състав на специализирания орган с оглед предстоящите избори може да бъде полезна. „Ще спазвам активно закона и ще изпълнявам решенията на колективния орган ЦИК“, допълни Дюкенджиева.
Силвия Стойчева посочи, че участва във всички изборни кампании от 1997 г. до момента в различно качество. Тя поясни, че познава изборния процес. Според нея, ако принципът на върховенство на закона бъде съблюдаван ще доведе до гаранции за демократичност на резултатите и до това да има съгласие за едно общо единодействие на цялото гражданско общество в България съвместно с институциите.
Издигнатата от БСП Таня Цанева изтъкна, че са й по-тесни връзките с обществения съвет към ЦИК. "Аз се чувствам една от тях след толкова години дейност в сферата на НПО, които участват в изборните процеси, а не по силата на това, че съм определен член от Комисията за контакти с обществения съвет", каза тя. Цанева се присъедини към колегите си за своята визия за подобряване на дейността на следващия специализиран орган. "Също подкрепям виждането, че по отношение на обучителното звено, въпреки направеното досега от комисията, има още много какво да се направи. Може да се създаде обучителен център към ЦИК", допълни още Цанева.
Друга номинирана от БСП за член на ЦИК Цветанка Георгиева обясни, че е за пълна законност в работата на комисията. Тя изтъкна, че е важно и обучителното звено на ЦИК.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Ние оставаме обвързани към закона и това е изискването ми към всички кандидати за членове на ЦИК

Крум Зарков, БСП: Ние оставаме обвързани към закона и това е изискването ми към всички кандидати за членове на ЦИК

14 Март 2019 | 16:36 | Агенция "Фокус"
София. Ние оставаме обвързани към закона и това е изискването ми към всички кандидати за членове на ЦИК. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на изслушването на кандидатите за членове на ЦИК в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Зарков изрази радостта си, че процедурата за избор на нов състав на ЦИК е започнала. Той отчете, че тя върви гладко и добре. „Мисля, че това е важно за всички, които сме тук и за избирателите. Тази процедура се случва по закон. По закон всяка политическа партия трябва да поеме отговорност да излъчи своите кандидати, затова съм днес пред вас въпреки политическото поведение на партията, която представлявам“, каза Зарков и подчерта, че БСП остава обвързана към закона.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Таня Йосифова, кандидат за заместник-председател на ЦИК: Ще работя за засилване на взаимодействието на специализирания орган с държавните органи и НПО

Доц. Таня Йосифова, кандидат за заместник-председател на ЦИК: Ще работя за засилване на взаимодействието на специализирания орган с държавните органи и НПО

14 Март 2019 | 16:18 | Агенция "Фокус"
София. Ще работя за засилване на взаимодействието на специализирания орган с държавните органи и НПО. Това каза номинираната от „Обединени патриоти“ за заместник-председател на ЦИК доц. Таня Йосифова по време на изслушването си в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ЦИК е изключително важен орган за демократичното развитие на България, както вече беше подчертано и за много кратко време трябва да се организира провеждането на следващите демократични избори. Насоките, в които ще работя са на първо място засилване на взаимодействието между ЦИК и други държавни органи. Специално Държавната агенция за електронно управление“, допълни Йосифова. Според нея е важно засилването на взаимодействието с НПО. „Бих искала да поставя акцент върху статистическите данни, свързани с броя на невалидните бюлетини, което се обяснява с незнанието и невъзможността на българските граждани да упражняват основното им право. Необходимо е провеждането на успешно обучение, разяснителни кампании под вещото ръководство на ЦИК“, допълни още доц. Йосифова. Тя посочи, че при всичките си действия ще спазва стриктно закона. Според нея ЦИК трябва да се приема от обществото като гарант за честни, справедливи и прозрачни избори.
Кандидатурата й бе представена от Христиан Митев от НФСБ. Той заяви, че тя е доцент в юридическия факултет на УНСС с над 19 години юридически стаж. Завършила е Юридическия факултет на СУ. По думите му от 2008 г. е доц. по гражданско и семейно право и преподавател в Академията на МВР и Югозападния университет „Неофит Рилски“.
Номинацията за член на специализирания орган на „Обединени патриоти“ бе представена от депутата Емил Димитров. Той обърна внимание, Бойчо Арнаудов е дипломиран магистър по специалност „Право“ в Софийския университет. Според него той притежава необходимото образование и професионален опит да заеме длъжността член на ЦИК.
Бойчо Арнаудов от своя страна заяви, че през 2016 г. е бил назначен за член на ЦИК и тази задача се е оказала сериозно предизвикателство за него.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Севинч Солакова, кандидат за секретар на ЦИК: Стабилизирането на изборните правила ще доведе до създаване на доверие и спокойствие в обществото по повод на предстоящите избори

Севинч Солакова, кандидат за секретар на ЦИК: Стабилизирането на изборните правила ще доведе до създаване на доверие и спокойствие в обществото по повод на предстоящите избори

14 Март 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Стабилизирането на изборните правила ще доведе до създаване на доверие и спокойствие в обществото по повод на предстоящите избори. Това каза номинираната от ДПС за секретар на ЦИК Севинч Солакова по време на изслушването си в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще започна с нещо, свързано с изслушването преди пет години през 2014 г. Тогава пред нас кандидатите стояха много въпроси. Става дума за един нов ИК, за един нов статут на ЦИК, с много нови правомощия натоварена комисия при недостатъчен административен капацитет. Днес въпросите са по-малко, които стоят пред нас. Ние можем да се позовем на едни добри резултати, които са благодарение на общите колективни общи усилия на ЦИК“, каза още Солакова.
Тя направи уговорка, че тези резултати не са достатъчни, доколкото много неща предстоят, за да може да се развие капацитета на ЦИК. По думите й ЦИК трябва да бъде независим държавен орган и да се превърне в гарант за свободни и честни избори, прозрачни, демократични, законосъобразни, с мисия да гарантира правото на всеки гражданин с избирателни права, където и да се намира да упражняват своето право на глас. Според нея е необходимо да се осигури стабилност на избирателните правила. Тя отчете, че не трябва да се забравят и предизвикателствата свързани с новата дигитална ера. „Много е направено, много предстои. Много, тежко, интензивно. Когато нещо е посято, може и да се пожъне. Има една много солидна база, създадена, която новия състав на ЦИК може да надгражда“, допълни още Солакова. Според нея при осигуряване на приемственост и балансът между старите и новите кадри, това е възможно. „Стига да има и една обща воля за това“, каза Солакова.
Тя допълни, че предстоят много важни решения веднага след конструиране на новата ЦИК. "Днес ние участваме в създаването на една традиция и това е част от стабилизирането на изборните правила. Само по себе си според мен това ще доведе до създаване на доверие, спокойствие в обществото по повод на предстоящите избори", допълни Солакова.
Кандидатурата й беше педставена от депутата от ДПС Хамид Хамид. Той отчете, че има повече от 20 години юридически стаж и като секретар по юридическите въпроси на президента на Република България. По думите му Солакова има дългогодишен опит по провеждането на всички видове избори и национални референдуми. Хамид представи и кандидатурата на Ерхан Чаушев за член на ЦИК.
От своя страна номинираният за член на специализирания орган от ДПС заяви, че Севинч Солакова е дала общата картина. "Аз ще се спра само на два три акцента, които считам за важни да се откроят", каза той и обърна внимание на машинното гласуване. Чаушев го определи като новината на предстоящите избори.
"Поръчката ще се спечели, само че почват едни дълги действия - складове, осигуряване на складове, охрана, съответно техническа поддръжка. Назначаване съответно на търсене технически специалисти за съответното стоварване, монтиране", допълни още Чаушев. По думите му за предстоящите избори става въпрос за армия от 500 човека, които трябва да се търсят. "С една дума голямото предизвикателство на тези избори ще бъде машинното гласуване и то от логистична гледна точка", подчерта още Чаушев.
Като втори акцент кандидатът заяви, че следващ акцент е обучението и да се опростят дидактичните материали за целта.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Катя Иванова, кандидат за член на ЦИК: Апелирам към всички партии при сформиране на своите кандидатури за членове на СИК, РИК и ОИК да има по-голяма последователност

Катя Иванова, кандидат за член на ЦИК: Апелирам към всички партии при сформиране на своите кандидатури за членове на СИК, РИК и ОИК да има по-голяма последователност

14 Март 2019 | 15:50 | Агенция "Фокус"
София. Апелирам към всички партии при сформиране на своите кандидатури за членове на СИК, РИК и ОИК да има по-голяма последователност. Това каза номинираната от „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден“ за член на ЦИК Катя Иванова по време на изслушването на номинараните за състав на ЦИК в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя раздели своето изказване на две части. „В първата част бих искала да се спра с няколко думи като член на все още действащата ЦИК. Като член на тази комисия смея да твърдя, че съм подхождала изключително отговорно и професионално при изпълнение на задълженията си“, допълни Иванова. Тя посочи какво би правила в случай, че бъде избрана за член. „В работата ми като член на ЦИК по време на избори, за да бъдат оправдани очакванията на хората за открити, честни и прозрачни, демократични избори – една изключително чувствителна тема за българското общество, бих апелирарала към всички партии при сформиране на своите кандидатури за членове на СИК, РИК и ОИК да има малко по-голяма последователност“, каза тя. Иванова обясни, че е била основен докладчик по така наречените преписки в ЦИК, касаещи местните референдуми. „В тази връзка докладвайки тези преписки констатирах някои пропуски. По мой проект бяха приети методическите указания по провеждане на местните референдуми“, допълни още Иванова.
Кандидатурата й беше представена от представителя на „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден“ Явор Хайтов. Той посочи, че преди да стане член на ЦИК е извървяла немалък път. „Откъде ли да започна. Нека да кажа, че тя е адвокат с 30-годишен стаж. 30 години ежедневно тя е била близо до хората, помагала е, явявала се е пред абсолютно всички съдилища, а впоследствие придобива възможност дори на европейско ниво да представлява жалбоподателя“, допълни Хайтов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристина Цанкова – Стефанова, кандидат за член на ЦИК: Имам желанието и мотивацията да се справя със задачите като член на специализирания орган

Кристина Цанкова – Стефанова, кандидат за член на ЦИК: Имам желанието и мотивацията да се справя със задачите като член на специализирания орган

14 Март 2019 | 15:29 | Агенция "Фокус"
София. Имам желанието и мотивацията да се справя със задачите като член на специализирания орган. Това каза номинираната от „Воля“ за кандидат за член на ЦИК Кристина Цанкова-Стефанова по време на изслушването си в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Съвсем накратко бих искала да кажа, че имам желанието и мотивацията да се справя със задачите и да взимам осъзнати и информирани решения. Това, което предстои до края на година на новата комисия ще бъде много тежък труд. Така или иначе с предстоящите европейски избори ще се получи една координация между екипа, стиковане, което е нужно за по-нататъшната работа на комисията“, допълни Стефанова. Кандидатурата й бе представена от Кръстина Таскова от „Воля“. По думите й Кристина Стефанова е с много добра репутация на общественик, доказан професионалист и познава изборния процес и практики.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Ивков, кандидат за член на ЦИК: На следващата Централна избирателна комисия й предстои страшно предизвикателство

Ивайло Ивков, кандидат за член на ЦИК: На следващата Централна избирателна комисия й предстои страшно предизвикателство

14 Март 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. На следващата Централна избирателна комисия й предстои страшно предизвикателство. Това каза номинираният от Реформаторския блок кандидат за член на ЦИК Ивайло Ивков, номиниран от „Реформаторския блок“, по време на изслушването си в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него независимостта, безпристрастността и компетентността са трите думи, които ще повишат доверието в институцията. Ивков определи това като много важно. „Времето за изборите е малко. Предишната ЦИК смея да твърдя, че зададе едни високи стандарти. Избори ще има при всички положения, те ще са честни и прозрачни, както досега и свободни най-важното. Честни е най-относителното понятие. Въпросът е дали следващите избори през тази година, които предстоят за ЕП, които много хора подценяват, от гледна точка на напрежението, което се генерира, ще бъдат едни от най-трудните“, допълни още Ивков. „Бях член на досегашната ЦИК. Трудно мога да обхвана това време и дори с лек анализ най-съществените моменти“, каза още Ивков.
Кандидатурата на Ивков бе представена от председателя на ДБГ и представител на Реформаторския блок Димитър Делчев. „Спряхме се на г-н Ивков, защото той е авторитетен юрист, адвокат с многогодишна практика. През първия си мандат като член на ЦИК г-н Ивков придоби огромен опит, тъй като взе активно участие в дейността на ЦИК. Той участва в няколко обучения“, заяви още Димитър Делчев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: В срок са постъпили 20 предложения за състав на ЦИК

Данаил Кирилов, ГЕРБ: В срок са постъпили 20 предложения за състав на ЦИК

14 Март 2019 | 15:03 | Агенция "Фокус"
София. В срок са постъпили 20 предложения за състав на ЦИК. Това каза председателят на Правна комисия и депутат от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилвов в началото на заседанието, на което трябва да бъдат изслушани номинираните за състав на ЦИК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му те са направени от парламентарно представени партии, партии и коалиции, които имат избрани членове на ЕП. Той отчете, че към всички предложения са предоставени всички изискуеми документи. „Предложенията заедно с документите по раздел 1 са публикувани на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на НС“, допълни Кирилов. Той обясни, че след проверка на представените документи се е установило, че всички кандидати отговарят на изискванията. „Постъпили са предложения за членове на ЦИК от НПО в сроковете и по реда на раздел 1, точка първа от процедурните правила. Управителния съвет на Българска асоциация по политически науки предлагат г-н Димитър Димитров. Сдружение Национално движение на българските граждани предлага г-н Тодор Галунов. Европейска асоциация за защита на човешките права – България предлага г-жа Румяна Дечева. До парламентарната група на „БСП за България“ е постъпило предложение от Сдружение „Професионално обединение на държавните служители, което предлага кандидатурата на г-жа Камелия Нейкова. Всички постъпили предложения са предоставени на народните представители и парламентарни групи“, каза Кирилов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната правна комисия ще изслуша кандидатите за членове на ЦИК

Парламентарната правна комисия ще изслуша кандидатите за членове на ЦИК

14 Март 2019 | 07:06 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната правна комисия ще изслуша кандидатите за членове на ЦИК. Това предвижда програмата за работа на Комисията. Заседанието е насрочено за 14.30 часа в зала „Запад“ на Народното събрание. Изборът на нов състав на специализирания орган се налага, тъй като мандатът на сега действащата комисия изтича на 21 март. Новият състав на ЦИК бе едно от условията на ПГ на „БСП за България“ да се върне в пленарна зала. Съгласно Изборния кодекс парламентът има право да избере председателя, заместник-председателите и секретаря на ЦИК. Останалите членове на комисията се назначават от президента въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, както и на партиите и коалициите, които имат избрани евродепутати, но не са в парламента. Миналия четвъртък изтече срокът за внасяне на предложения за членове на специализирания орган. В рамките на срока за състав на Комисията от ГЕРБ предложиха за председател Стефка Стоева и за членове 6-ма души: Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Александър Андреев, Мирослав Джеров и Димитър Димитров. От БСП предложиха за членове на избирателната комисия шестима души: Таня Цанева, Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева. „Обединени патриоти“ издигнаха кандидатурите на доц. Таня Йосифова за заместник-председател и Бойчо Арнаудов за член на специализирания орган. ДПС предложиха Севинч Солакова за секретар и Ерхан Чаушев за член на ЦИК. От „Воля“ номинираха Кристина Цанкова-Стефанова за член. От извънпарламентарните партии „Реформаторският блок“ също даде своя номинация в лицето на Ивайло Ивков. Катя Иванова е предложена от Коалиция „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарно представените партии представиха своите номинации за нов състав на ЦИК (ОБЗОР)

Парламентарно представените партии представиха своите номинации за нов състав на ЦИК (ОБЗОР)

7 Март 2019 | 20:58 | Агенция "Фокус"
София. Всички парламентарно представени партии представиха своите номинации за нов състав на ЦИК. Съгласно Изборния кодекс парламентът има право да избере председателя, заместник-председателите и секретаря на ЦИК. Останалите членове на комисията се назначават от президента въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, както и на партиите и коалициите, които имат избрани евродепутати, но не са в парламента. В четвъртък изтече срокът за внасяне на предложения за членове на специализирания орган. Съгласно приетите процедурни правила срокът за подаване на предложенията бе 14 дни, считано от 21 февруари. От ГЕРБ предложиха за председател на ЦИК Стефка Стоева и за членове 6-ма души: Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Александър Андреев, Мирослав Джеров и Димитър Димитров. Номинациите на ГЕРБ обяви председателят на групата Цветан Цветанов. Той обясни, че партията е подходила професионално към кандидатите за ЦИК. Според него най-важното е да бъде удовлетворено желанието на БСП, комисията да се освободи от хората извън обкръжението на Корнелия Нинова. Цветан Цветанов посочи, че ГЕРБ ще подкрепи номинациите на БСП за ЦИК, дори те да влязат като посетителска група в пленарна зала. От БСП предложиха за членове на избирателната комисия шестима души: Таня Цанева, Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева. Те бяха обявени на пресконференция в централата на партията от заместник-председателя на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. Той подчерта, че единствените указания, които от БСП са дали на номинираните за членове на ЦИК, са да следят за спазването на закона. Зарков обясни, че е взето решение той да изпълни формалното изискване за представяне на кандидатурите на БСП в правна комисия и в зала. Заместник-председателят на групата обаче заяви, че левицата няма да участва в гласуването на председател, заместник-председател и секретар на ЦИК. „Обединени патриоти“ издигат кандидатурите на доц. Таня Йосифова и Бойчо Арнаудов за зам.-председател и член на ЦИК. Патриотите обявиха, че и трите формации в малката коалиция стоят зад тези кандидатури. Според партньорите предизвикателството пред ЦИК е много сериозно, защото трябва с летящ старт да влезе в темата и да свърши доста работа. ДПС предлага Севинч Солакова за секретар и Ерхан Чаушев за член на ЦИК. От партията обърнаха внимание, че не е имало друг път преди определяне на състав на ЦИК, когато да не е имало консултации между парламентарните партии и коалиции. От „Воля“ предлагат Кристина Цанкова-Стефанова за член. От извънпарламентарните партии „Реформаторският блок“ също даде своя номинация в лицето на Ивайло Ивков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов: Остават неясноти около машинното гласуване, депутатите да побързат с промените в Изборния кодекс

Проф. Михаил Константинов: Остават неясноти около машинното гласуване, депутатите да побързат с промените в Изборния кодекс

7 Март 2019 | 20:12 | Агенция "Фокус"
София. Остават неясноти около машинното гласуване, депутатите да побързат с промените в Изборния кодекс. Това каза в обзорното предаване на Радио „Фокус“ „Това е България“ политическият анализатор проф. Михаил Константинов. На местните избори ще има до 4-5 вида гласуване, между които избирателя трябва да избере, каза още той и обърна внимание, че за 10 часа на една машина могат да гласуват 200 души. Това значи, че в секция с регистрирани 500 гласоподаватели трябва да се гласува 2 дни, или да се закупят повече машини, което ще увеличи общата цена за тях безсмислено и може да стигне до 150 милиона лева, предупреди експертът. „В европейските избори е не е толкова сложно. Трябва да изберете партия и преференции. Дори да я откажете, трябва да извършите тази операция с машината. Предстоящите местни избори ще са сложни. Между двата избора трябва да бъдат препрограмирани машините във всички 265 общини, за да може да се подготвят за втори тур и т.н. Това не е исканото от мен в българския изборен процес“, обясни той. Проф. Михаил Константинов попита, кое ни дава повод да се доверим на човека, който ще борави с машините, а не се доверяваме на комисия от 9-10 души от различни политически парии, които броят резултатите и пишат протокола. Според него номинациите за членове на новата ЦИК са стабилни и комисията може да влезе с летящ старт. Предстои им да направят поне 5 национални избори, но могат да се окажат и повече. Мандата на ЦИК изтича през 2024г., каза още той.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Проданов, БСП: Благодарение на шума, който вдигнахме, ще има нова ЦИК

Христо Проданов, БСП: Благодарение на шума, който вдигнахме, ще има нова ЦИК

7 Март 2019 | 19:18 | Агенция "Фокус"
София. Благодарение на шума, който вдигна БСП, ще имаме нова ЦИК. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов в интервю за предаването „Червена линия“ по Радио „Фокус“. Той обясни, че няма особено голям смисъл БСП да участва в това заседание на Народното събрание. „Както ви казах управляващото мнозинство на ГЕРБ и ДПС ще избере това, което са се договорили“, изтъкна заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“. Той уточни, че БСП е удовлетворена от стартиралата процедура за избор на нов състав на ЦИК. „Още действащата ЦИК има петгодишен мандат, който приключва на 21 март тази година и дотогава трябва да бъде избрана нова. Все пак благодарение на БСП, и както всички станаха свидетели на публичните дебати, на шума, който вдигна БСП, се стигна до това да се предложи тази нова ЦИК“, допълни Христо Проданов. Той изрази надежда новият състав на ЦИК да подходи по-професионално и да съумее да организира и проведе едни честни избори. Проданов призова новия състав да изпълнява задълженията, които са му вменени от законите. „Сега действащата ЦИК трябваше примерно да изпълни Закона за изборите, като подсигури машинно гласуване за всичките секции. Спомняте си колко оправдания си намериха те в предишните избори да не изпълнят това свое задължение“, коментира той. „Всичко, на което се надяваме, е да изпълняват закона и да съблюдават за честното и прозрачно провеждане на изборите“, каза още Проданов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Емилия Друмева: Продължават спекулациите по обжалването на актовете на ЦИК, а се премълчават други важни аспекти от ветото на президента относно Изборния кодекс

Проф. Емилия Друмева: Продължават спекулациите по обжалването на актовете на ЦИК, а се премълчават други важни аспекти от ветото на президента относно Изборния кодекс

7 Март 2019 | 16:45 | Агенция "Фокус"
София. Във вчерашните дебати в парламента по ветото на президента върху Изборния кодекс продължиха спекулациите по обжалването на актовете на ЦИК, а бяха премълчани други важни аспекти от наложеното вето. Това каза за Агенция „Фокус“ секретарят на президента по правни въпроси проф. Емилия Друмева във връзка с вчерашните дебати по гласуване на ветото на държавния глава върху промените в Изборния кодекс.
„От машинно гласуване ще са лишени избирателите от малките населени места. Освен това избирателните комисии, вместо да търсят консенсус и да постигат мнозинството от 2/3, препоръчано от Венецианската комисия и прилагано още от 1991 г. насам, ще могат да постигат решения и с по-ниско мнозинство в ущърб на политическия плурализъм“, заяви проф. Друмева.
Във връзка с обжалването на актовете на ЦИК тя отбеляза, че преди изменението чл. 58, ал. 1 от Изборния кодекс е предвиждал решенията на ЦИК да могат да се обжалват пред Върховния административен съд. „С изменението законодателят е приложил същностно различен подход: правилото, че всички актове на ЦИК се обжалват пред ВАС, е заместено с друго правило. Приетата нова редакция на чл. 58, ал. 1 от Изборния кодекс гласи: „Решенията на Централната избирателна комисия по чл. 57, ал. 1, т. 5, 6, 10, 11, 12, 14, 15, 17, 22, 23, 25, 26, 26а, 29, 30, 33, 34 и 45 може да се обжалват пред Върховния административен съд…“, обясни съветникът на президента и отбеляза, че така вместо да се посочат актовете на ЦИК, неподлежащи на обжалване, са изброени изрично онези, които подлежат на обжалване.
„Именно използването на този подход се оспорва във ветото. Така извън изчерпателното изброяване на обжалваемите актове неоправдано остават административни актове, издавани от ЦИК, свързани с избирателни права на гражданите (напр. решенията, с които се определя редът за сигналите и жалбите, решенията, с които ЦИК упражнява контрол по прилагането на кодекса, решенията, с които ЦИК приема правила по прилагането на Кодекса)“, заяви проф. Друмева.
„Многократно на брифинги и в ефир се повтаря, че въпреки предприетото изброяване, няма актове на ЦИК, които остават необжалваеми пред ВАС. Това поставя един основен въпрос - ако и при действащия Изборен кодекс, и при гласувания изменителен закон всички актове на ЦИК могат да се обжалват пред ВАС, тогава защо въобще се прави промяна и се въвежда изброяване на обжалваемите актове на ЦИК? Изброяването съдържа винаги риска да се пропусне нещо. Именно пропускането на няколко вида актове на ЦИК, които не са сред изчерпателно посочените като обжалваеми, се оспорва във ветото. Когато ЦИК приема актове, които не съответстват на Изборния кодекс и те засягат права на избирателите, съдебното обжалване е единственият път за защита. Този въпрос бе отправен към народните представители на заседанието на Комисията по правни въпроси на 5 март тази година. Отговор не последва“, коментира още съветникът на президента.
Тя отбеляза, че за да се разбере действителната воля на законодателя, трябва да се прочетат мотивите, с които тази промяна е внесена от народен представител между първо и второ гласуване. „В мотивите изрично се посочва: „Следва да се отбележи, че не всички актове постановявани от Централната избирателна комисия по своя характер са индивидуални или общи административни актове, които подлежат на съдебен контрол, поради което с предложението са изключени онези решения на Централната избирателна комисия, които имат вътрешно организационен характер или са несъществени по отношение законосъобразното провеждане на изборния процес.“ Това категорично показва, че с приетите изменения редица решения на ЦИК се изключват от съдебен контрол по чл. 58 от Изборния кодекс“, отбеляза проф. Друмева и добави, че затова следва да се четат не само стенограмите, а и мотивите за направените промени.
„Прекият съдебен контрол върху актовете на администрацията, каквато е и ЦИК, е сред постиженията на съвременния български конституционализъм. Отстъпленията могат да бъдат оправдавани единствено с постигането на равна по значимост или по-висша цел“, заяви съветникът на президента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Ще изпълня формалното изискване за представяне на кандидатурите ни за ЦИК в правна комисия и в зала, но няма да участваме в гласуването

Крум Зарков, БСП: Ще изпълня формалното изискване за представяне на кандидатурите ни за ЦИК в правна комисия и в зала, но няма да участваме в гласуването

7 Март 2019 | 15:19 | Агенция "Фокус"
София. Ще изпълня формалното изискване за представяне на кандидатурите ни за ЦИК в правна комисия и в зала, но няма да участваме в гласуването. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Зарков допълни, че за евентуално предложение на БСП за заместник-председател, председател или секретар на ЦИК, ще се реши след изслушването в Правна комисия. „Аз ще представя в парламентарната комисия и после в зала кандидатурите“, заяви Зарков. Той обърна внимание, че ще изпълни формалното изискване за представянето на кандидатурите в зала. „Депутатите гласуват само председател, заместник-председател и секретар. Останалите предложения се отправят към президента“, допълни още Зарков. Той уточни, че ако БСП предложи заместник-председател, председател или секретар също ще представи мотивите си, но няма да участва в гласуването. На въпрос защо Александър Андреев, който е бил номинация на БСП, сега е номинация на ГЕРБ, Зарков отговори: „Александър Андреев е бил номинация на „Коалиция за България“ навремето, но от квотата на земеделците на г-н Спас Панчев. Г-н Спас Панчев се раздели с нас съвсем наскоро. По-скоро го помолихме да си отиде, защото си сътрудничеше с ГЕРБ“. По думите му тази номинация е още едно доказателство за това сътрудничество. Попитан защо БСП не предлага досега действащи членове на ЦИК, Зарков заяви, че партията предлага отново досегашен член на ЦИК, за да има приемственост. „Разгледахме над 30 кандидатури. На заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група всяка една беше оценена по достойнство и бяха изгласувани шестимата, които виждате тук до мен“, допълни Зарков. Той отрече да има разчистване на сметки с вътрешната опозиция на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: В парламента са внесени разнопосочни закони, които връщат дебата за изборното законодателство на изходната му точка, в разрез с всички международни стандарти и правила

Крум Зарков, БСП: В парламента са внесени разнопосочни закони, които връщат дебата за изборното законодателство на изходната му точка, в разрез с всички международни стандарти и правила

7 Март 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
София. В парламента са внесени разнопосочни закони, които връщат дебата за изборното законодателство на изходната му точка, в разрез с всички международни стандарти, а и с правилата. Това каза по време на брифинг заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му всичко това допълнително отчуждава българите от урните. „Целият този фарс е абсолютно недостоен за парламента. Затова ние отказахме да участваме в него. Нашата борба беше за закона и изпълнението му. Този закон важи и за нас и той ни вменява отговорност да предложим 6 високи професионалисти, които да заемат отговорната задача да бъдат членове на новата ЦИК. Неприсъствието ни в парламента не ни разтоварва от тази отговорност. Ние ще я изпълним така, както постановяват правилата“, изтъкна Зарков. „След кански мъки и трудноразбираеми спорове дали Народното събрание трябва да спази закона или не, най-сетне се стигна до изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс по отношение на промяна на състава на ЦИК. Ние в БСП считаме това за наш успех. Практически принудихме управляващите да се съобразят с разпоредбите на закона. Използвам случая да благодаря на всички граждански организации, които подкрепиха принципа на мандатността като основен принцип на демокрацията. Този принцип трябва да се отстоява за ЦИК и други органи. За съжаление не успяхме да убедим другите партии в парламента по отношение на други важни промени, които се случват в изборното законодателство“, допълни още Зарков и отбеляза, че възможностите за машинно гласуване са били окастрени. Той обърна внимание и на непосилно високия праг на преференциите и на отхвърленото вето на президента.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Единствените указания, които сме дали на номинираните от нас членове на ЦИК, са да следят за спазването на закона

Крум Зарков, БСП: Единствените указания, които сме дали на номинираните от нас членове на ЦИК, са да следят за спазването на закона

7 Март 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
София. Единствените указания, които сме дали на номинираните от нас членове на ЦИК, са да следят за спазването на закона. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Повече не може да се повтаря онзи момент, в който професионалната администрация, назначена и избрана да изпълнява един закон, се занимава в по-голямата си част от времето с това да го отрича и обявява за невъзможен“, каза Зарков. Той благодари на кандидатите на БСП за това, че са се съгласили. „От вас очакваме здрава и законосъобразна работа“, допълни Зарков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП предлага за членове на ЦИК Таня Цанева, Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева

БСП предлага за членове на ЦИК Таня Цанева, Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева

7 Март 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
София. БСП предлага за членове на ЦИК Таня Цанева, Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева. Това обяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"Между тях има трима доказани юристи и хора, чийто житейски и професионален път е неразривно свързан с изборите у нас. Един от нашите кандидати е член на сегашната ЦИК и тя ще осигури онази приемственост, която да предотврати хаоса, с който някои ни заплашваха с цел да оправдаят неизпълнението на закона. Става дума за г-жа Таня Анчева - Цанева, която е член на ЦИК и към настоящия момент. Г-жа Таня Цанева е юрист по образование, завършила е СУ "Св. Климент Охридски". Била е член на изборния борд за прозрачни и демократични избори към Министерски съвет през 2014 г. Работила е като експерт по изборното законодателство в 42-ото Народното събрание. Участвала е като международен наблюдател в международни наблюдателски мисии в над 20 страни", каза Зарков.
Той заяви, че БСП предлага и Николай Николов, който е бил обект на медийно внимание. "Ние го представяхме като кандидат за председател на новия антикорупционен орган", допълни заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" и посочи, че опитът му може да послужи за връщане на законността. Той обърна внимание и на следващата кандидатура на опозицията в лицето на Силва Дюкенджиева. "Г-жа Дюкенджиева е юрист по образование. Изключително добре познава изборното законодателство. Била е член на ЦИК за местните избори през 2007 г. и член на ЦИК за избиране на народни представители през 2009 г.", изброи Крум Зарков. "Към юридическия ни екип предлагаме също така и човек с профил "Политология". Г-жа Силвия Стойчева е политолог по образование и притежава дългогодишен професионален опит. Била е избирана за народен представител", каза Зарков.
"Емил Войнов е специалист по информационни и комуникационни технологии. Г-н войнов е експерт в изборния процес. Войнов работи активно и в работната група, която подготвяше предложенията на БСП за изменения в ИК. Неговата кандидатура ще допринесе за това да има един професионален поглед от човек, който през последните 30 години е видял процесите, включително техните технологически измерения отблизо и от последно лице. Не на последно място е Цветанка Георгиева, която повече от 16 години работи в отдел "Избори" тук, в тази сграда", каза Зарков. По думите му тя отлично познава изборните процеси.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Не си спомням друг път преди определяне на състава на ЦИК да не е имало консултации между парламентарните партии и коалиции

Мустафа Карадайъ, ДПС: Не си спомням друг път преди определяне на състава на ЦИК да не е имало консултации между парламентарните партии и коалиции

7 Март 2019 | 13:20 | Агенция "Фокус"
София. Не си спомням друг път преди определяне на състава на ЦИК да не е имало консултации между парламентарните партии и коалиции. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние от ДПС предложихме г-жа Севинч Солакова за секретар на ЦИК и г-н Ерхан Чаушев за член. Двамата имат дългогодишен професионален, юридически и административен опит, практика. И двамата предложени от нас колеги за ЦИК имат дългогодишен опит като членове на ЦИК в провеждането на всички видове избори и референдуми в страната“, заяви той. „Г-жа Солакова е от 1995 г., с малки изключения, до сега е участвала в съставите на ЦИК в различни длъжности. Г-н Чаушев от 2007 г. до сега е член на ЦИК“, отбеляза той.
„Надявам се вие да ми припомните, но аз нямам спомен до сега преди определянето на състава на ЦИК да не е имало консултации между парламентарно представените партии и коалиции. Този път такива консултации не бяха проведени. На свой ред ние си направихме нашите предложения, като до последно очаквахме, че ще има такива консултации“, коментира председателят на ДПС.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДПС предлага Севинч Солакова и Ерхан Чаушев за секретар и за член на ЦИК

ДПС предлага Севинч Солакова и Ерхан Чаушев за секретар и за член на ЦИК

7 Март 2019 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. ДПС предлага Севинч Солакова и Ерхан Чаушев за секретар и за член на ЦИК. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
В предстоящия мандат на ЦИК представителите на ДПС ще бъдат с един по-малко. Според сега действащия състав на ЦИК, който е конструктиран през 2004 г., членовете на ДПС са 3-ма, а новите кандидати от партията са двама.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Очаквайте подробности
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, ВМРО: Предизвикателството пред ЦИК е много сериозно, защото трябва с летящ старт да влезе в темата и да свърши доста работа

Искрен Веселинов, ВМРО: Предизвикателството пред ЦИК е много сериозно, защото трябва с летящ старт да влезе в темата и да свърши доста работа

7 Март 2019 | 13:12 | Агенция "Фокус"
София. Предизвикателството пред ЦИК е много сериозно, защото трябва с летящ старт да влезе в темата и да свърши доста работа. Това каза заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тепърва ще се ориентираме в качествата на кандидатите. Във всеки случай предизвикателството пред ЦИК е много сериозно, защото трябва с летящ старт да влезе в темата и да свърши доста работа“, каза Веселинов. На въпрос дали „Атака“ лесно се е отказала от своите членове, Веселинов заяви, че доц. Таня Йосифова и Бойчо Арнаудов са кандидати и на „Атака“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Ячев, НФСБ: Доц. Таня Йосифова е дългогодишен юрист с над 20-годишен стаж в областта на гражданското право

Борис Ячев, НФСБ: Доц. Таня Йосифова е дългогодишен юрист с над 20-годишен стаж в областта на гражданското право

7 Март 2019 | 12:55 | Агенция "Фокус"
София. Доц. Таня Йосифова е дългогодишен юрист и с над 20-годишен стаж в областта на гражданското право. Това каза заместник-председателят на НФСБ Борис Ячев пред журналисти в Народното събрание във връзка с кандидатурата на ПГ на „Обединени патриоти“ доц. Таня Йосифова за заместник-председател на ЦИК,предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тя е преподавател в УНСС, Югозападния университет, в Академията на МВР, юрист с много сериозна практика и добър преподавателски опит. Не е била досега член на ЦИК“, обясни Ячев.
Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов представи кандидатурата на Бойчо Арнаудов за член на ЦИК. „Той до момента е член на ЦИК. Магистър е по право и международни отношения. С богат стаж в държавната администрация и човек, който вече е влязъл в нещата. Смятам, че ще бъде полезен за работата“, коментира Веселинов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Явор Нотев, „Атака“: От „Обединени патриоти“ излизаме със съгласие и общо виждане за двама кандидати за състав на ЦИК

Явор Нотев, „Атака“: От „Обединени патриоти“ излизаме със съгласие и общо виждане за двама кандидати за състав на ЦИК

7 Март 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
София. От „Обединени патриоти“ излизаме със съгласие и общо виждане за двама кандидати за състав на ЦИК. Това каза заместник-председателят на Народното събрание и депутат от „Атака“ Явор Нотев пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Стигнахме до това съгласие за тези две имена със съзнанието и цялата отговорност на предстоящия избор. Надявам се, че предложените кандидатури ще срещнат одобрението в пленарната зала. Кандидатурите са общи от името на парламентарната група“, каза още Нотев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Обединени патриоти“ издигат кандидатурите на доц. Таня Йосифова и Бойчо Арнаудов за зам.-председател и член на ЦИК

„Обединени патриоти“ издигат кандидатурите на доц. Таня Йосифова и Бойчо Арнаудов за зам.-председател и член на ЦИК

7 Март 2019 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София. „Обединени патриоти“ издигат кандидатурите на доц. Таня Йосифова и Бойчо Арнаудов за зам.-председател и член на ЦИК.
Това обявиха пред журналисти депутатите от ПГ на „Обединени патриоти“ Борис Ячев и Искрен Веселинов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. И трите формации от „Обединени патриоти“ стоят зад тези кандидатури.
Деница КИТАНОВА

Очаквайте подробности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

За членове на ЦИК ГЕРБ предлага Георги  Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Александър Андреев, Мирослав Джеров и Димитър Димитров

За членове на ЦИК ГЕРБ предлага Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Александър Андреев, Мирослав Джеров и Димитър Димитров

7 Март 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
София. За членове на ЦИК ГЕРБ предлага Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Александър Андреев, Мирослав Джеров и Димитър Димитров. Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Цветанов обърна внимание, че Георги Баханов е бил заместник-областен управител на Благоевград. „Бил е председател на Общинската избирателна комисия в Сандански. Изключително важно за него е, че от 2014 г. е той е член на ЦИК. Участвал е в много мисии за провеждане на избори в държави в ЕС и извън ЕС. Смятаме, че с натрупания опит, той ще може да продължи своята работа като член на ЦИК“, каза още Цветанов.
Той уточни, че Йорданка Ганчева е досегашен член на ЦИК. „Работила като адвокат до 2014 г., а тогава е номинирана за член на ЦИК“, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ.
Цветанов заяви, че Мария Бойкинова също ще може да продължи работата си в ЦИК и с натрупания опит да запази приемствеността.
„Следващият член, който предлагаме от ПГ на ГЕРБ е Александър Андреев, който е досегашен говорител на ЦИК. Той е представител от друга квота към 2014 г., но ние винаги сме възприемали идеята, че ЦИК трябва да бъде представлявана от хора, които имат съответния професионален опита, а не от хора, които да бъдат угодни за дадени политически сили“, обясни Цветанов.
Той уточни, че ГЕРБ предлага и Мирослав Джеров, който е адвокат по гражданско право. „Един доказан, достоен юрист“, коментира Цветанов и добави, че баща му - Александър Джеров, е допринесъл съществено за демократичните процеси и утвърждаването на европейското право в годините на прехода.
За кандидатурата на Димитър Димитров Цветанов обясни, че тя е в резултат на входирано предложение от Асоциацията на политолозите в България. „Той е едно разпознаваемо лице, доказал се в отстояването на принципите за изборния процес“, изтъкна той и уточни, че Димитров е главен асистент в СУ „Св. Климент Охридски“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ще подкрепим номинациите на БСП за ЦИК, дори те да влязат като посетителска група в пленарна зала

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ще подкрепим номинациите на БСП за ЦИК, дори те да влязат като посетителска група в пленарна зала

7 Март 2019 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. Ние ще подкрепим номинациите на БСП за ЦИК, дори те да влязат като посетителска група в пленарна зала. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да кажа на колегите от БСП, че ние от ПГ на ГЕРБ ще подкрепим техните номинации, без въобще да ги коментираме, защото за нас е важно да дадем поредния ясен знак, че ПП ГЕРБ и парламентарната група иска колкото е възможно по-бързо да бъде сформирана новата ЦИК. Поне да отпадне една от опорните точки на БСП, че изборите ще бъдат манипулирани, че няма да бъдат законни, ако бъдат проведени със сегашната ЦИК“, каза още Цветанов. Според него от БСП не приемат сегашната ЦИК, защото е номинирана от бившето ръководтсво на БСП. „За нас няма значение кой ще предложат. Доколкото разбираме, се говори за един идеолог, който е в БСП. Той е много добър на статистиката“, каза още Цветанов имайки предвид социолога Юрий Асланов. Според Цветанов това ще бъде поредният опит за тиражиране на дезинформация. „Пожелавам успех на колегите от БСП. Нека да спазват срока, защото ако не спазват, няма как да имаме избор и да имаме нова ЦИК. Не искаме после да бъдем обвинявани ние, че сме саботирали“, добави той.
„Дори да влязат в парламента като посетителска група, дори да влязат в пленарна зала като посетителска група, ние просто ще направим това, което те предложат в българския парламент и като членове на ЦИК“, заяви още Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Предлагаме Стефка Стоева за председател на ЦИК, тя ще бъде гарант за изборния процес

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Предлагаме Стефка Стоева за председател на ЦИК, тя ще бъде гарант за изборния процес

7 Март 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
София. Предлагаме Стефка Стоева за председател на ЦИК, тя ще бъде гарант за изборния процес. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цветанов посочи, че Стоева близо 40 години работи като юрист и е проявила изключителни високи професионални качества в съдебната система Той отбеляза, че от 1996 г. тя работи като съдия във ВАС и от 2009 г. е конституционен съдия. „Понеже всички знаем, че днес изтича последният срок за предложенията, които ще направим за членове на ЦИК, сами разбирате, че всяка една парламентарните групи би трябвало да подхожда доста сериозно и отговорно към номинациите“, заяви Цветанов. По думите му разговорите в ПГ на ГЕРБ и в Изпълнителната комисия на партията са били за хора, които имат високи професионални качества. „Знаем, че изборният процес трябва да бъде максимално прозрачен, изцяло в съответствие със законодателството на България и хората да бъдат максимално подготвени и да имат съответния опит“, заяви още Цветанов.
Агенция „Фокус“ припомня: Съгласно приетите процедурни правила срокът за подаване на предложения за нов състав на ЦИК бе 14 дни, считано от 21 февруари. До момента предложения са постъпили от „Воля“ и коалиция „Реформаторски блок“. Партия „Воля“ предлага Кристина Цанкова-Стефанова, а „Реформаторски блок“ Ивайло Ивков. БСП ще обявяват на пресконференция днес своите предложения.
Предложенията за членове на Централната избирателна комисия се правят от народни представители, парламентарни групи, както и от партии и коалиции, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени, в писмена форма чрез деловодството на Народното събрание до Комисията по правни въпроси. Съгласно Изборния кодекс парламентът има право да избере председателя, заместник-председателите и секретаря на ЦИК. Останалите членове на комисията се назначават от президента на републиката въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, както и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.
Деница КИТАНОВА

Очаквайте подробности
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изтича срокът за внасяне на предложения за членове на ЦИК

Изтича срокът за внасяне на предложения за членове на ЦИК

7 Март 2019 | 10:34 | Агенция "Фокус"
София. Днес изтича срокът за внасяне на предложения за членове на ЦИК. Съгласно приетите процедурни правила срокът за подаване на предложенията бе 14 дни, считано от 21 февруари. До момента предложения са постъпили от „Воля“ и коалиция „Реформаторски блок“. Партия „Воля“ предлага Кристина Цанкова-Стефанова, а „Реформаторски блок“ Ивайло Ивков. БСП ще обявяват на пресконференция днес своите предложения.
Предложенията за членове на Централната избирателна комисия се правят от народни представители, парламентарни групи, както и от партии и коалиции, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени, в писмена форма чрез деловодството на Народното събрание до Комисията по правни въпроси. Съгласно Изборния кодекс парламентът има право да избере председателя, заместник-председателите и секретаря на ЦИК. Останалите членове на комисията се назначават от президента на републиката въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, както и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП ще обяви кандидатите си за членове на ЦИК

БСП ще обяви кандидатите си за членове на ЦИК

7 Март 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. От 14.30 часа в централата на БСП на „Позитано 20” ще се проведе пресконференция, на която ще бъдат представени кандидатите на БСП за членове на ЦИК. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Партия „Воля“ и коалиция „Реформаторски блок“ са внесли предложения за назначаване на членове на ЦИК

Партия „Воля“ и коалиция „Реформаторски блок“ са внесли предложения за назначаване на членове на ЦИК

6 Март 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
София. Партия „Воля“ и коалиция „Реформаторски блок“ са внесли предложения за назначаване на членове на Централната избирателна комисия. Това сочи справка на сайта на Народното събрание.
Партия „Воля“ предлага Кристина Цанкова-Стефанова с мотив, че тя е с много добра репутация на общественик, доказан професионалист и познава изборния процес и изборните практики, както и че e участвалa в дейностите по организационно-техническата подготовка на изборите. От „Воля“ посочват още, че с управленския си опит, познания, честност и коректност тя може да допринесе за установяване на високи стандарти на работа. Кристина Цанкова-Стефанова е сред членовете на последния състав на ЦИК, избран през 2014 г.
„Реформаторски блок“ предлага за член на ЦИК Ивайло Ивков. Сред мотивите за предложението е, че той е авторитетен юрист и през първия си мандат като член на ЦИК е взел активно участие в произвеждането на всички видове избори и местни и национални референдуми. Ивков също е сред членовете на последния състав на ЦИК.
Агенция „Фокус“ припомня: По закон в края на март изтича мандатът на сегашния състав на ЦИК и въпреки че Изборният кодекс предвижда възможност за удължаване на мандата, от БСП настояха за избор на нов състав. На 18 февруари ГЕРБ задействаха процедурата.
Процедурните правила по избор на нов състав на ЦИК предвиждат неправителствените организации и парламентът (народни представители, парламентарни групи и коалиции) да могат да предлагат членове на ЦИК, които да бъдат изпратени на президента на Република България. Представителите на партии, които не са в Народното събрание, но имат избран представител в Европейския парламент, също могат да заявят участие, както е в случая с „Реформаторския блок“. След като документите на кандидатите бъдат публикувани на сайта на Народното събрание, в срок не по-малък от 7 дни ще се проведе изслушването им на заседание на правната комисия, което ще се излъчва на живо. Освен всички други документи, кандидатите да изготвят и концепция, в която да представят виждането си за ЦИК. Председателят, зам.-председателите и секретарят на Комисията ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции в двудневен срок. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Очаква се мандатът на новия състав на Комисията да започне на 21 март 2019 г.
Цветелина СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Няма да бъдем в пленарна зала за гласуването на новата ЦИК

Елена Йончева, БСП: Няма да бъдем в пленарна зала за гласуването на новата ЦИК

6 Март 2019 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Хасково. Парламентарната група на БСП няма да влезе в пленарната зала при гласуването на състава на новата Централна избирателна комисия (ЦИК). Това съобщи в Хасково говорителят на парламентарната група Елена Йончева, предаде БНР. „Разбира се, имаме свои кандидати за ЦИК. Знам ги всичките имена, но сега няма да ги посоча, това ще направят колегите от София“, коментира тя. „Няма да влезем в парламента. Казахме при какви условия ще влезем в парламента- когато бъдат защитени избирателните права на българските граждани“, заяви Елена Йончева.
Социалистите напуснаха парламента преди около две седмици след решение на Националния съвет на партията. Избор на нова ЦИК беше едно от условията, които лидерът Корнелия Нинова постави на управляващите за връщане в пленарната зала.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Единната позиция, която ще защитаваме и в пленарна зала, е да бъде отхвърлено ветото на президента

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Единната позиция, която ще защитаваме и в пленарна зала, е да бъде отхвърлено ветото на президента

28 Февруари 2019 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Единната позиция, която ще защитаваме и в пленарна зала, е да бъде отхвърлено ветото на президента. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Както и вчера при разговорите, които проведохме с Обединените патриоти, една от темите е предстоящото вето на президента. От вчерашните разговори и съответните допълнителни обсъждания, които са направени в съответните политически формации, стигаме до единно становище, позиция, която ще защитаваме и в пленарна зала – да бъде отхвърлено ветото на президента. Разбира се, ще изложим и съответните аргументи защо го правим“, посочи Цветанов. По думите му позицията е за отхвърляне на ветото, защото твърденията на президента, че няма съдебен контрол, не отговарят на истината. „И аз ще помоля всички журналисти да вземете стенограмата на Правната комисия от заседанието, което беше проведено във връзка с изборния кодекс. Там много ясно са изложени мотивите, че съдебният контрол остава. Дори той става много по-добър, защото в момента всяко едно решение, което се обжалва на ЦИК и когато то е с потвърждаване на решението на ОИК и на СИК, тогава ще бъде в Административния съд, било то във Варна, Велико Търново, Бургас, и делото ще се гледа от тричленен състав. Към настоящия момент, когато има подобна жалба, тя отива във Върховния административен съд и се гледа само от един съдия“, заяви Цветанов. „Мотивите, които са изложени за това как да продължи съдебният контрол, е, че тричленният състав, който е на Апелативния съд, на Административния съд, ще може да събере достатъчно допълнителни доказателства, за да може да вземе правилното решение“, каза още Цветанов. „Когато бъде обжалвано това решение на Административния съд, ще може да бъде подадена жалба и ще може да се гледа тогава във Върховния административен съд, така че цялата процедура по съдебния контрол е същата, каквато се прилага и при актове, издадени от областния управител в дадена област. Тогава отива на обжалване при по-висшестоящия административен орган, а това е Министерски съвет", посочи Цветанов. По думите му когато бъде потвърдено едно решение на областния управител, тогава се връща в Административния съд, където е по района, в който е издаден от областния управител. „След това обжалването отива пак във Върховния административен съд. Това всъщност е направено и с ЦИК. Твърденията в президентското вето за двете трети и за това, че се нарушават правата на изборния процес, можем да кажем, че ако всеки един прочете стенограмата от Правната комисия, ще види защо е воден този дебат и какво е решението, което е взето. Досега две трети, когато взимат решение в ЦИК и бъде подадена жалба, тя отива във Върховния административен съд", каза още Цветанов.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: ГЕРБ няма да успеят с политиката си на натиск и репресии към опозицията

Филип Попов, БСП: ГЕРБ няма да успеят с политиката си на натиск и репресии към опозицията

28 Февруари 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
София. Няма да бъдем и днес в пленарната зала на Народното събрание. Няма смисъл от нашето присъствие, след като от ГЕРБ официално оповестиха, че ще преодолеят ветото на президента и на практика ще внесат свой законопроект, с който ще променят Изборния кодекс в много малка част. Това каза пред БНР народният представител от ПГ на "БСП за България" Филип Попов, съобщиха от пресцентъра на БСП. Според него е показателно за Народното събрание това, че цялата седмична програма на парламента е сведена до санкциите към левицата. "Очевидно ГЕРБ, с политиката си на натиск, репресии и санкции към опозицията няма да успеят. Няма да ни уплашат и върнат в зала. Не е това начинът", каза Филип Попов. Той предположи, че управляващите за пореден път ще отхвърлят искането на БСП да бъдат замразени депутатските заплати.
Попов обясни, че с отказа си от възнаграждения в парламента депутатите от левицата са показали, че не са там заради заплатите, защото Народното събрание е мястото за правене на политика, но е лишено от подобна възможност. "Политика се прави с дебати, когато насреща имаш с доводи", каза Попов. "Управляващите изместват темата, свеждат я до въпроса- дали ще се взимат депутатите заплати, или не. Работата на народния представител е да защитава интересите на българските граждани, а те посегнаха на конституционните им права - като правото на избор", подчерта той. "Няма да се учудя, ако поискат да бъде намалена и партийната субсидия. Очевидно са изнервени и притеснени от отсъствието на БСП в пленарната зала. 80% от българите смятат, че изборите у нас са опорочени, а те си затварят очите", заяви Филип Попов. Той припомни, че на Национален съвет на партията е прието- групата на левицата да напусне Народното събрание и при какви условия ще се върне. "За преодоляване на ветото не е необходимо нашето присъствие. Защото трябва да съберат 121 гласа за преодоляването му. Те вече заявиха такава позиция", уточни Попов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хараламби Анчев: Преференциите създават усещането, че всеки има силата да промени нещата, но и дисциплинира партиите да предлагат добри кандидати

Хараламби Анчев: Преференциите създават усещането, че всеки има силата да промени нещата, но и дисциплинира партиите да предлагат добри кандидати

27 Февруари 2019 | 09:10 | Агенция "Фокус"
София. Преференциите създават усещането, че всеки има силата да промени нещата, от една страна, а от друга – дисциплинира партиите да предлагат смислени, интелигентни, харизматични кандидати, а не апаратчици. Това каза за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“ Хараламби Анчев- вицепремиер и министър на правосъдието в служебното правителство на Стефан Софиянски, както и бивш секретар на ЦИК. Според него въпреки възможните злоупотреби, всъщност пренареждането на участниците във вота повишава доверието у гражданите. Това води и до по-голяма активност и по-добра представителност, което е изключително важно за изборния процес, обясни Анчев. Той определи отхвърлянето на друг от основните елементи, засягащи предстоящото ходене до урните – машинното гласуване, като неоснователно. Според него това не е панацея, тъй като и с най-добрия механизъм може да се злоупотреби, но е още един инструмент за повишаване на гражданското доверие и активност, особено при такива относително непопулярни избори, каквито са европейските. „Има доста други въпроси, които не бяха приети. Поставянето на камери, например, което от една страна би дисциплинирало комисиите в секциите, а от друга – отново би повишило доверието на гражданите. Не се прие и отпадането на номерата в бюлетините, което беше едно „намигване“ към образователния ценз за избори – според мен съвършено необходим. Промени се и мнозинството за вземане на решения, премахна се една цяла инстанция за съдебен контрол и отново бе отложено прочистването на избирателните списъци“, коментира Хараламби Анчев. Според него категорично има нужда от промяна на качеството на законодателния процес. Според него в България има достатъчно специалисти от всички партийни нюанси, които за един ден биха могли да влязат в проблематиката на изборния процес и да продължат действията на досегашната ЦИК, така че избирането на нова не би било проблем. Крайният ефект от всички тези промени е вече видимият нов драстичен спад на доверието, отчаянието сред избирателите, че нищо не зависи от гласа на всеки от тях, обясни Анчев.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Данчев, БСП: Управляващите готвят поредния парламентарен цирк с ветото на президента

Димитър Данчев, БСП: Управляващите готвят поредния парламентарен цирк с ветото на президента

26 Февруари 2019 | 10:07 | Агенция "Фокус"
София. "Управляващите готвят поредния парламентарен цирк- ще се опитат да жонглират с ветото на президента, като от него ще изберат само това, което им хареса. Съмнявам се, че са чели мотивите. На пресконференцията си обясниха, че ще ремонтират Изборния кодекс само за връщане на преференциите в предния им вид. Другите искания и препоръки не са чути от ГЕРБ. Това, което ще се случи, ще е показателно- дали те са готови да се върнат към нормалния парламентарен живот и демокрация." Това каза пред БСТВ народният представител от ПГ на "БСП за България" Димитър Данчев, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Според него управляващите не са си взели поука от острата обществена реакция през изминалата седмица и не си дават сметка за шанса, който им дава президентът с ветото. "Данаил Кирилов обясни на пресконференция, че още преди да се е запознал с мотивите на държавния глава във ветото, от ГЕРБ са взели решение да го отхвърлят. Това показва, че те не целят да постигнат честност, а обратното - желанието им е да се манипулира изборният процес. Това е притеснително и неразбираемо. Има ярост в действията им. За съжаление, с това бързане се стига до отнемане на граждански права", заяви Данчев.
"Целта им е да фалшифицират изборите, иначе няма обяснение за отказа да въведат машинното гласуване", предположи народният представител от левицата. Той добави, че БСП е показала, че се интересува- дали се спазват правата и свободите на българските граждани. "И за най-непредубедения наблюдател стана ясно, че това управление зависи от ДПС. Това е единствената причина, заради която ГЕРБ така яростно променят посоката на техните действия", предположи Димитър Данчев. Според него се отива на нови изборни промени преди да са чути мотивите на президента, с което прозират опитите им да се прикрие нещо.
"Промените на управляващите в Изборния кодекс се провалиха, защото нямаха ясна цел. Чухме призива на президента да се върнем в пленарната зала. БСП обаче взе нелеко решение на Национален съвет, с което казахме, че ще се върнем в Народното събрание, само ако бъдат изпълнени определени условия - изчистване на мъртвите души от избирателните списъци, повсеместно въвеждане на машинното гласуване и връщане на възможността за обжалване на решенията на ЦИК пред Върховния административен съд. Той припомни, че БСП излезе и с декларация пред българските граждани, с която настоя за отмяна на скандалните промени в Изборния кодекс. "Благодарни сме на президента, защото с ветото му се дава възможност за исканата промяна и отменяне на приетите предложения на управляващите", добави той.
Димитър Данчев припомни, че председателят на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до Цвета Караянчева, в което пише, че депутатите от левицата се отказват от всякакви възнаграждения, докато не са в НС, но че и БСП настоява да бъде разгледано предложението за замразяване на заплатите на всички депутати. Според него в никой сектор в страната не се индексират заплатите според средната работна заплата на всеки три месеца.
"Дневният ред в Народното събрание няма нищо общо с проблемите на обществото. Основната цел не е да играем някакви парламентарни игрички, а да покажем, че БСП е на страната на българските граждани и на демокрацията", заяви Димитър Данчев. По думите му ГЕРБ изпитват панически страх от отсъствието на левицата в Народното събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Райчев, социолог: Политическата класа показа рефлекс по отношение на Изборния кодекс, но народът – не

Андрей Райчев, социолог: Политическата класа показа рефлекс по отношение на Изборния кодекс, но народът – не

26 Февруари 2019 | 09:52 | Агенция "Фокус"
София. Политическата класа показа рефлекс по отношение на Изборния кодекс, но народът – не. Това каза за сутрешния блок на Радио „Фокус“ социологът Андрей Райчев за продължаващите скандали в политическите среди върху изборния процес. Той припомни, че това излизане на БСП е втората подобна успешна демонстрация, но според Райчев е време левицата да се върнат в Парламента. Социологът подкрепи и наложеното от президента Румен Радев вето, като определи за неразумно евентуалното му отхвърляне в пленарна зала. „Предлага се изведнъж комисиите да взимат решение с просто мнозинство а не с 2/3, а само една партия има мнозинство, както и още няколко подобни мерки. Това е един много ясен опит за изкривяване на изборния резултат. Разбира се, БСП реагира активно. Слава Богу, Бойко Борисов с присъщия си рефлекс даде заден ход по някои от въпросите. Но народът не реагира, а това не е посегателство срещу БСП – да, левицата страда, че има опасност да загуби – това е посегателство върху нас, отнемайки ни правото да качваме и сваляме управляващите когато поискаме. Това е същността на нашето завоевание и те се опитват да ни ограничат това право. А хората реагират сякаш е последния скандал – в този казус няма нищо поредно. Трябва да се въведе едно-единствено нещо – че може да се поправя изборния кодекс, но не от предстоящите избори, а от следващите. Не е добра практика този, който се явява на състезанието – да определя правилата му“, обясни социологът. Според Андрей Райчев държавният глава Румен Радев е на път да се справи добре с мандата си. Дори в някакъв момент да се „разболее от президентската болест“ за политическо ориентиране в даден момент, то сега приписваните му политически амбиции не кореспондират с реалността, уточни социологът. Държавният глава се опитва да бъде добър президент, а обществото му аплодира – обърне ли се в посока създаване или присъединяване към политическа партия, ще се срути от пиедестала си на обществен лидер, коментира още Райчев.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Явор Нотев, „Атака“: Връщането на опозицията в пленарна зала би нормализирало работата на Народното събрание

Явор Нотев, „Атака“: Връщането на опозицията в пленарна зала би нормализирало работата на Народното събрание

26 Февруари 2019 | 08:16 | Агенция "Фокус"
София. Връщането на БСП в пленарна зала би нормализирало работата на Народното събрание. Това каза зам.-председателят на Народното събрание от „Обединени патриоти“ в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Мястото на опозицията не е извън залата, както го разбират вероятно някои или повечето от опозиционните депутати. Мястото е там, където са ги изпратили избирателите.
Не може, ако ти имаш задължението да се явяваш на работа в Народното събрание, да твърдиш, че извън сградата и между хората било да разпространяваш своята визия, или да агитираш за предстоящите избори е по-полезно“, коментира той.
Нотев отбеляза, че ПП „Атака“ в лицето на своя лидер Волен Сидеров вече заяви, че частично ще подкрепи президентското вето - става дума за въпроса за решаване на машинното гласуване. „Това е стара тема на ПП Атака, не става дума за моментно присъединяване към идеята по този начин да бъде преразгледан Изборния кодекс“, уточни той.
Зам.-председателят на Народното събрание коментира, че ветото на президента в неговата цялост, заедно с мотивите, тепърва ще бъде предмет на обсъждане в пленарната зала. „Тук по-големият спор може би се поражда от необичайния ход на най-новите изменения, които бяха атакувани от опозицията и обстоятелството, че въпреки критиките към закона тя заяви, че няма да се върне в пленарна зала за разглеждането на ветото на президента“.
„Позицията на президента е небалансирана, тя е на страната на тези и каузи, които развива опозицията в голямата част“, каза още Нотев.
„Вдигането на прага на преференциите до голяма степен обезсмисля и прави невъзможна тяхната практическа реализация. В пленарна зала ПП Атака не гласува измененията на Изборния кодекс. Това беше нашето послание и ангажимент към нашите избиратели. Ние следвахме линията, която беше ясно заявена и пред нашите партньори и пред нашите избиратели“ посочи Нотев и добави, че от ПП „Атака“ не са били съгласни с предлаганите промени в изборното законодателство.
„Всяка една от партиите в коалицията следва своите приоритети и политики. Това не ни разделя, това не прави невъзможни общите ни действия, когато става въпрос за защита правата на гражданите и интересите на страната“, коментира още той.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов в Русе: Ще гласуваме и приемем този законодателен пакет за Изборния кодекс, който ГЕРБ внесе

Цветан Цветанов в Русе: Ще гласуваме и приемем този законодателен пакет за Изборния кодекс, който ГЕРБ внесе

25 Февруари 2019 | 21:05 | Агенция "Фокус"
Русе. Ще гласуваме и приемем този законодателен пакет, който ние от ГЕРБ внесохме и действително да върнем преференциите, защото имаше много спекулации по темата. Това коментира пред журналисти в Русе председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник – председател на партията Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на партията. „ГЕРБ никога не е мислила, нито предприемала действия за ограничаване на изборни права. Припомням ви, че преференцията, която се въведе за пропорционалните листи презз 2007 година беше с 15 % и реално преференцията не работеше. И точно ГЕРБ беше партията, която свали преференцията на 7%“, припомни Цветан Цветанов и помоли, когато се говори за политики да не се тиражират фалшиви новини.
По повод днешното изявление на президента Румен Радев, Цветан Цветанов коментира, че това е поредният опит на Радев да излезе и да вземе някаква инициатива, която не води до нищо, свързано с просперитета и бъдещето на страната. По отношение на БСП Цветанов заяви, че днес сме станали свидетели как неформалният лидер на социалистите в лицето на президента Румен Радев призовава формалния лидер да прибере цялата парламентарна група в парламента. „Това, което виждаме днес е сериозен опит да се намери авариен изход от ситуацията за БСП. БСП вече на два пъти са излизали от НС и два пъти са се връщали като никой не е разбрал как и защо е станало това“, припомни Цветанов. Според него едва ли и този път ще се разбере мотивът за връщането на БСП в парламента.
Същността на парламентаризма е да можеш да изпълняваш функциите си и като опозиция, защото не винаги можеш да бъдеш управляващ, подчерта Цветан Цветанов. „Не бива да се поставят условия и да се създава законодателство „на инат". ГЕРБ затова променя позицията си, тъй като е доказала, че е конструктивната партия, която търси консенсус. И осигуряването на мнозинство ще гарантира сигурност на законодателния процес. По този начин се гради и доверието на българските граждани към институциите и се гарантира избора на представители в Европейския парламент“, каза още Цветанов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Aлександър Маринов: Парламентарните реакции по промените в Изборния кодекс и наложеното от президента вето по тях показват липса на способност за дългосрочна визия

Проф. Aлександър Маринов: Парламентарните реакции по промените в Изборния кодекс и наложеното от президента вето по тях показват липса на способност за дългосрочна визия

25 Февруари 2019 | 20:19 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарните реакции по промените в Изборния кодекс и наложеното от президента вето по тях показват липса на способност за дългосрочна визия. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов. Според него се наблюдава вкопчване в клишета, които са втръснали и дотегнали на голяма част от българските граждани, а и на твърдите привърженици на партиите. По думите му ветото на президента по промените в Изборния кодекс не е било неочаквано. „Позицията на ГЕРБ е глупава. Те сега са против ветото на президента, а след това казват, че ще правят нов проект за промени на промените в Изборния закон, с който фактически ще признаят правотата му. Глупава е тяхната интерпретация на неговото поведение. Не става дума за алиби за това БСП да се върне въобще в парламента. И тук стигаме до самото БСП. Социалистите получават възможност при това вето не да се приберат тихомълком в НС, а да изявят позиция по проблем, който беше причина за тяхното напускане. Тяхната позиция ми е най-неразбираема, защото те няма какво да загубят в такава ситуация“, обясни политологът. Проф. Маринов допълни, че ДПС маневрират и преговарят с всички и ще действат според обстоятелствата. Равнището на българската политическа аритметика е ниско, защото сметките са едностранни, къси и ограничени, обобщи политологът.
Цоня Събчева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Изборния кодекс (ОБЗОР)

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Изборния кодекс (ОБЗОР)

25 Февруари 2019 | 15:48 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Изборния кодекс с мотива, че тези поправки отслабват механизмите за осигуряване на честни избори. Държавният глава не връща за ново обсъждане целия законопроект, а само част от текстовете. Радев налага вето на увеличаването на прага на преференцията, както и на ограничаването на машинното гласуване. Вето е наложено и на текстовете, според които не всички, а само част от решенията на ЦИК могат да се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). Върнати са и поправките, предвиждащи при отменено от ВАС решение на ЦИК, на общински или на районна комисия, те да вземат ново решение, но не с мнозинство от две трети, а с обикновено мнозинство на половината плюс един от членовете ѝ. "Честните избори са това, което отличава демокрацията от всички останали форми на управление. Загубим ли правото да избираме управниците си, ще изгубим и всичко, постигнато през последните три трудни десетилетия", заяви Радев. Той коментира, че в рамките на дни едни и същи депутати са обосновавали две противоположни тези за изборното законодателство, което показва, че е търсена политическа целесъобразност. „В крайна сметка все пак здравият разум е надделял“, заяви държавният глава. Радев призова опозицията да се завърне в парламента при следващото гласуване на Изборния кодекс.
Президентското вето коментира министър-председателят Бойко Борисов, който е в Египет за срещата на върха ЕС - Арабска лига. „Когато президентът взима непрекъснато страна на една политическа партия срещу друга, се превръща в политически лидер“, отбеляза премиерът.
Междувременно на извънредна пресконференция в централата на ГЕРБ народният представител Данаил Кирилов определи президентското вето като политическо. Той обясни, че най-вероятното процесуално решение, което ще вземе партията, е да отхвърли ветото и да изчака законът да бъде обнародван, за да го промени отново и да възстанови сега действащите правила за валидност на преференцията при избора на депутати, евродепутати и общински съветници. Кирилов заяви, че няма актове в изборния процес, които да не подлежат на обжалване, и посочи, че във връзка с това очевидно президентът е бил заблуден. Народният представител от ГЕРБ Александър Ненков обясни, че система за машинно гласуване има във Венецуела. „И действията на президента говорят, че той иска да бъде следващият Мадуро“, посочи Ненков. Депутатът Антон Биков определи изказването на президента като опит за осигуряване на авариен изход от ситуацията, в която се постави БСП с напускането на парламента. „Надяваме се от БСП да признаят г-н Радев за свой неформален лидер, за да не ставаме всички свидетели на театъра, който се изиграе на "Позитано" 20 и на "Дондуков" 2. Така като говорим само с един лидер, ще ни бъде и на нас много по-лесно“, заяви Биков.
От своя страна, ПГ на „БСП за България“ приветства президентското вето. Народните представители от партията обаче няма да се върнат в пленарна зала, докато не се изпълни условието им за отмяна на всички „скандални разпоредби“ на Изборния кодекс. На пресконференция зам.-председателят на парламентарната група на левицата Крум Зарков коментира: „Чухме призива на президента да се върнем в пленарната зала. Чухме и разбираме този призив, но БСП прие нелекото решение на своя Национален съвет с ясни условия, а те към момента не са изпълнени“. Зарков обясни, че условията на БСП са за отмяна на всички проблеми, залегнали във ветото. „ГЕРБ не само че не са си взели поука за това какво се случи през последната седмица в парламента, а готвят поредния парламентарен цирк, при който да жонглират с ветото, да избират от него това, което им харесва, и това, което не им харесва“, посочи Зарков. В отговор на въпрос как ще коментира думите на премиера Бойко Борисов, че президентът Румен Радев е недвусмислено свързан с БСП, Зарков посочи: "Президентът Радев е недвусмислено свързан с държавността и Конституцията, и го показва всеки ден". Депутатът Георги Свиленски заяви, че от реакцията на ГЕРБ ясно е проличало желанието на партията за манипулиране на изборния процес и посочи, че управляващите явно ги е страх от честни избори.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Президентското вето върху промените от Изборния кодекс е политическо

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Президентското вето върху промените от Изборния кодекс е политическо

25 Февруари 2019 | 14:02 | Агенция "Фокус"
София. Президентското вето върху промените от Изборния кодекс е политическо. Това каза народният представител от ГЕРБ Данаил Кирилов на извънреден брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Във ветото под формата на аргументи се произвеждат неправилни интерпретации. Това не е първият случай, в който юристи се опитват да заблудят останалите си колеги и публиката“, заяви Кирилов. „Ние не сме имали възможността да се радваме на личното присъствие на държавния глава в 44-тото Народно събрание. Ще се радваме обаче, ако правните съветници от неговия екип, както е по традиция, присъстват. Те в дебатите по второто четене на Изборния кодекс отделиха 5 минути да участват в онова заседание, което продължи 12 часа“, посочи той.
Кирилов обясни, че предстои ГЕРБ да се запознаят с обхвата на ветото. „Сега сме в хипотеза, с която се доближаваме до цялостно вето. И за да разграничим въпросите, по които бихме могли да изясним подкрепа, внесохме законопроекта миналия петък главно в частта, която касае преференциите. Но според нас обхватът на ветото ще бъде по-широк. Затова смятаме, че дори и да го отхвърлим като цяло имаме процедурата на внесен законопроект, който касае главно преференциите“, обясни народният представител от ГЕРБ.
Той посочи, че за изброите през есента ще има осигурени 6000 машини за гласуване, а след това навсякъде, където е записано в Изборния кодекс, ще има машинно гласуване.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Изказването на президента Румен Радев е опит за осигуряване на авариен изход за ситуацията, в която се поставиха БСП с напускането на парламента

Тома Биков, ГЕРБ: Изказването на президента Румен Радев е опит за осигуряване на авариен изход за ситуацията, в която се поставиха БСП с напускането на парламента

25 Февруари 2019 | 13:59 | Агенция "Фокус"
София. Изказването на президента Румен Радев е опит за осигуряване на авариен изход за ситуацията, в която се поставиха БСП с напускането на парламента. Така се създава и авариен вход за тяхното връщане. Това каза народният представител от ГЕРБ Тома Биков на извънреден брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Предполагаме, че до няколко часа колегите от БСП ще приемат предложението на г-н Радев да се върнат в парламента и така ще станем свидетели на един "хепи енд“. Надяваме се БСП да признаят г-н Радев за свой неформален лидер, за да не ставаме всички свидетели на театър, който се изиграе на "Позитано" 20 и на "Дондуков" 2. Така като ще говорим само с един лидер, ще ни бъде и на нас много по-лесно“, заяви Биков.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Когато президентът взима непрекъснато страна на една политическа партия срещу друга - се превръща в политически лидер

Премиерът Бойко Борисов: Когато президентът взима непрекъснато страна на една политическа партия срещу друга - се превръща в политически лидер

25 Февруари 2019 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Шарм Ел-Шейх. Когато президентът взима непрекъснато страна на една политическа партия срещу друга - се превръща в политически лидер.
Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Египет във връзка с критиките на държавния глава срещу Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Попитан как ще коментира критиките на президента за приетите промени в изборното законодателство, Борисов, заяви: "Имам много работа. Освен това политически лидери не ги коментирам. Всеки политически лидер си има партия, организация. Не се бъркам в тяхната работа, не им се бъркам в техните решения. Всеки може да коментира, каквото има".
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Призовавам опозицията да се завърне в парламента при следващото разглеждане на промените в Изборния кодекс

Президентът Румен Радев: Призовавам опозицията да се завърне в парламента при следващото разглеждане на промените в Изборния кодекс

25 Февруари 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
София. Призовавам опозицията да се завърне в парламента при следващото разглеждане на промените в Изборния кодекс. Това каза в свое изявление държавният глава Румен Радев във връзка с налагането на вето върху промените в Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„През изминалата седмица едни и същи депутати с еднакво усърдие защитаваха две противоположни решения в рамките на няколко дни. Подобно поведение руши вярата на българите в парламентаризма и издава опасно изкушение политическата целесъобразност да се минимализира без оглед на Конституцията и законите“, заяви Радев.
Държавният глава коментира, че е хубаво, че здравият разум е спрял промените преди да се случат. „Загубим ли правото да избираме управниците си, ще изгубим и всичко, постигнато през последните три десетилетия. Призовавам опозицията да се завърне в парламента при следващото разглеждане на промените в Изборния кодекс“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Налагам вето на промените в Изборния кодекс

Президентът Румен Радев: Налагам вето на промените в Изборния кодекс

25 Февруари 2019 | 12:18 | Агенция "Фокус"
София. Налагам вето на промените в Изборния кодекс. Това каза в свое изявление държавният глава Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Прагът от 300 избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно. Категорично неприемливо е и актове, свързани с изборния процес, да остават необжалваеми. Така основно конституционно право, каквото е изборното право, остава без съдебна защита при нарушение. Въвеждането на спадащото мнозинство в работата на избирателите комисии ерозира политически плурализъм, без който няма честни избори“, заяви Радев и посочи, че така пакетът промени в Изборния кодекс отслабва механизмите за гарантиране на честни избори. „В тази връзка налагам вето на посочените промени. Същевременно законодателят за пореден път отлага въвеждането на машинното гласуване, актуализацията на избирателни списъци и въвеждането на видеоконтрол при броенето на бюлетините. Това показва непрозрачен и нечестен изборен процес“, каза още Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветозар Томов, ЦИК: Избори не се печелят с манипулации, подобни внушения са опасно заиграване с предразсъдъците

Цветозар Томов, ЦИК: Избори не се печелят с манипулации, подобни внушения са опасно заиграване с предразсъдъците

25 Февруари 2019 | 08:46 | Агенция "Фокус"
София. Изборните проблеми на България не са свързани с технологията на гласуване, евентуалните манипулации не могат да повлияят съществено на изборния резултат. Това каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов в предаването „Преди всички“ на БНР. Той направи анализ на предизборната подготовка в атмосфера на законодателни промени и смяна на състава на Комисията.
„Машинното гласуване ще реши едни проблеми. Важното е да не допуснем гаф, ако системите за сигурност са пробити. От друга страна, ще се подобри точността на преброяване. Но проблемите с купения и с корпоративен вот, с ниската активност и с недобрата информираност, не са свързани с технологията“, подчерта Томов.
„Всички знаем, че мандатът на членовете на ЦИК изтича и това не означава, че тя е прекъснала работа. Надявам се, че смяната ще стане гладко. Беше добре въпросът със смяната на мандата да бъде разгледан малко по-рано, за да могат новите членове да разполагат с малко повече време за адаптация“, отбеляза говорителят на ЦИК.
Цветозар Томов допълни, че евроизборите са относително най-лекият вид от гледна точка на технология и организация. Но по-големият проблем са законовите промени по отношение на задълженията на комисията, особено по отношение на машинното гласуване.
„Тече съвсем нормална подготовка за изборите, но тя е основана на действащото законодателство. В момента изискването е за 12 500 устройства за машинно гласуване. Три месеца преди изборите всичко може да бъде направено, но няма време за пилеене. Има някои въпроси, които предстои да бъдат решени. При всички положения месец март е решаващ да се намери изпълнител на поръчката, за да може спокойно да се организира логистиката за машинното гласуване до изборите. Отдавна знаем кога са изборите за ЕП, трябва да успеем, но трябва да има и пълна законодателна яснота“, подчерта Томов.
„Както в повечето страни и у нас се правят опити за изборни манипулации. Като социолог ще кажа, че поне 95% са свободно упражняване на вот. Избори не се печелят с манипулации. Всички избори у нас съответстват на вота на гражданите. Това не означава, че не трябва да се борим с манипулациите. Този проблем е свързан с политическата култура и начина, по който взаимодействат институциите“, допълни Цветозар Томов.
„Дали ще има или няма да има преференции също не е фактор за честността на изборите. Според мен правилно сме предпочели пропорционалното гласуване“, каза още социологът.
Томов изрази също мнение, че не бива изборното законодателство непрекъснато да се променя.
„Няма у нас два последователни избора, проведени при едно и също изборно законодателство. Внушаването на недоверие в честността на изборите е опасно заиграване с предразсъдъците на хората, отвратителна предизборна практика. При всички нарушения повече от 2-3 мандата на парламентарни избори не биха били изместени, а на евроизбори е сигурно, че ще отидат в Брюксел тези, които българите наистина изберат“.
Цветозар Томов направи уговорката, че на много от въпросите отговаря като гражданин и като социолог, а не като говорител на ЦИК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Ако изборите са честни, ГЕРБ ще загубят катастрофално

Елена Йончева, БСП: Ако изборите са честни, ГЕРБ ще загубят катастрофално

24 Февруари 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ няма шанс за победа, ако изборите са честни. Те ще загубят катастрофално. Това заяви пред БНР говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева, съобщиха от пресцентъра на партията. Йончева обясни, че БСП е напуснала парламента, защото ГЕРБ не е политически субект, а шайка - организирана престъпна група, която има свой вожд, и нарушаването на Изборния кодекс само е доказало това. Като други примери Йончева посочи: 11 млрд. евро изтичат от България всяка година поради корупция; инвестициите в България са паднали 11 пъти за последните 10 години и Световната банка казва, че това се дължи на корупция, липса на предвидимост, лоша съдебна система.
Елена Йончева подчерта, че е бил погазен Изборният кодекс и правата на българските граждани. "Ако БСП не беше реагирала категорично с излизане от НС, тогава хората щяха да влязат в парламента", каза тя. Йончева изтъкна, че близо 70% от българите смятат, че изборите у нас се провеждат по нечестен начин. Като примери за погазване на изборните правила Йончева посочи, че машинното гласуване е прието със закон през 2014 г. и 5 години не е въведено, а сега на практика се обезсмисля. Според нея машинното гласуване дава 2/3 шанс да не се манипулират изборите. Тя обясни, че през 2017 г. 294 хил. бюлетини са били обявени за невалидни и това са незачетени гласове на български гласоподаватели. "Има техническа възможност да бъдат осигурени машините. В ИК е казано, че през 2019 г. всички изборни секции трябва да са снабдени с такива. Интерес обаче от машинното гласуване имат всички политически партии, които няма да участват в изборните машинации", каза още народният представител. Тя посочи и че избирателните списъци трябва да се изчистят - 2 млн. българи живеят в чужбина, но имат адресна регистрация и тук, затова има опасност с техните регистрации да се злоупотребява. Йончева припомни, че в ИК се казва, че трябва да има публичен регистър на избирателите, където хората ще могат да видят дали някой е гласувал от тяхно име. "ГЕРБ не искат да го направят, за да могат да използват тази възможност за манипулации", заяви тя. Йончева коментира, че левицата настоява взимането на решения в изборните комисии да става с мнозинство 2/3. "Това обаче затруднява ГЕРБ и те избраха да бъде с мнозинство 50+1. Това означава, че техните представители в комисиите ще могат да взимат решенията сами. Това не е демократично", категорична бе тя. Йончева допълни, че ГЕРБ са отнели правото по съдебен ред да се обжалват решенията на изборните комисии с касационна жалба пред Върховния административен съд. "Стъпка по стъпка се орязват правата на гражданите и се създават условия изборите да бъдат манипулирани. Каква друга може да бъде причината на ГЕРБ да постъпва по този начин, освен за да имат възможност за манипулации. Няма друга логика и българските граждани го виждат", заключи Елена Йончева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Асим Адемов: На Европейските избори предстои сериозна битка между ГЕРБ и БСП заради фалшивите новини, които генерират

Евродепутатът Асим Адемов: На Европейските избори предстои сериозна битка между ГЕРБ и БСП заради фалшивите новини, които генерират

24 Февруари 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Сандански. На Европейските избори предстои сериозна битка между ГЕРБ и БСП заради фалшивите новини, които генерират. Това каза евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Асим Адемов по време на 10-тя Зимен университет на Младежи ГЕРБ в Сандански, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. Той коментира, че след напускането на левицата от парламента е имало доста интересни изказвания, свързани с това, че те ще бъдат страж на демокрацията и върховенство на закона. „Това звучи нереално и определено не е истина, затова трябва да убедим повече хора, че не трябва да им вярват. Ако БСП се добре до властта, те отново ще погазят върховенството на закона”, отбеляза Адемов. „Няма да се връщаме назад в историята, но поне трябва да си припомним близките събития и нека не забравяме как те идват на власт – с хубави и сладки приказки, но след това ни вгорчават живота”, заяви Адемов.
Той посочи, че примери в тази посока са правителствата на Любен Беров, Андрей Луканов, Жан Виденов, Пламен Орешарски. „Предполагам, че си спомняте, че именно правителството на Орешарски бе изгонено от народа, но въпреки това и днес не спират да говорят захаросани неща”, подчерта Адемов. Той допълни, че битката на изборите ще бъде между ПП ГЕРБ – проевропейска партия, и БСП, които не са нито проевропейски настроени, нито социалистически. „Сегашното ръководство на БСП е най-неевропейското и си мисля, че този процес от тяхна страна е тенденциозен. Наша грижа е да се противопоставим на това”, коментира Адемов.
Той посочи, че силата на един екип е неговото единство, което трябва да бъде демонстрирано на изборите през май и октомври. Адемов заяви, че днес имаме удоволствието да живеем в бурни, динамични и интересни времена. „България е член на Европейския съюз вече 12 години и се развиваме много добре. Това обаче не е даденост, а нещо, което е извоювано и за което трябва да продължаваме да се борим”, подчерта Адемов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Весела Лечева, БСП: Ще се върнем в Народното събрание, когато се върнат отнетите права на българските граждани и се изпълни законът

Весела Лечева, БСП: Ще се върнем в Народното събрание, когато се върнат отнетите права на българските граждани и се изпълни законът

24 Февруари 2019 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. БСП ще се върне в пленарната зала, когато видим, че този парламент е в състояние да води смислен дебат, не се занимава с жълтории под паравана на евродирективи - не се прокарват лобистки закони, и когато се върнат отнетите изборни права на българските граждани. Това заяви пред bTV зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Весела Лечева, съобщиха от пресцентъра на БСП. Тя подчерта, че за левицата е важно да се следват законите на страната - да се въведе машинното гласуване, да започне процедура за избор на Централната избирателна комисия, да се върнат преференциите.
Весела Лечева обясни, че с напускането си на парламента БСП е дал знак на управляващите, че начинът, по който се променят изборните правила и се отменят вече дадени права на българските граждани, е в разрез с очакванията на обществото. "Въпреки 16 часа дебати в пленарна зала, нашите аргументи не дадоха резултат. Единствената възможна крачка, за да ги накараме да чуят, че не сме съгласни с този начин на действие, беше напускането на парламента", обясни тя и допълни, че това работи и припомни, че вече два пъти, излизайки от Народното събрание, аргументите на левицата биват чути.
Весела Лечева заяви, че с напускането си на парламента БСП даде знак и към всички демократично настроени организации и политически партии за правовия ред в държавата. "Ако парламентът нямаше толкова ниско доверие, не излъчваше толкова дефектни закони и беше в крак с дневния ред на хората, нямаше да водим този разговор и БСП нямаше да го напусне", коментира тя. Лечева каза, че според последни проучвания- ниското доверие на българските граждани в изборния процес е тревожно. "Това, което направи управляващото мнозинство в последните дни и седмици, е промяна на правилата- отмени права на българските грждани. Това не гарантира достоверността на резултатите на изборите", каза още тя. Според нея това, че 65% от българите не вярват на резултатите от изборите, означава, че процесът е опорочен. "Като законодатели сме длъжни да дадем възможност на тези, които са ни избрали, свободно, честно и открито да дадат своя вот", подчерта зам.-председателя на ПГ на левицата.
Весела Лечева припомни, че БСП е взела решението за напускане на парламента на заседание на своя Национален съвет, защото партията е демократична, а не е функция на един човек.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Режимът на управление в България е престъпен, но може да бъде пометен, ако срещу себе си има солиден формат, който дава увереност в управлението и перспектива

Румен Петков, АБВ: Режимът на управление в България е престъпен, но може да бъде пометен, ако срещу себе си има солиден формат, който дава увереност в управлението и перспектива

23 Февруари 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
София. Режимът на управление в България е престъпен, но може да бъде пометен, ако срещу себе си има солиден формат, който дава увереност в управлението и перспектива. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков в „Седмицата“ по Дарик радио. Според него БСП не желаят такъв формат. Петков разкритикува опозицията в лицето на БСП за напускането й на парламента. „Въпросът е принципен. Не можеш да си получил доверието на гражданите, да си в Народното събрание и да излизаш защото нещо не ти харесва. Политическата битка се води в парламента. Още повече те веднъж излизаха. Върнаха се доста конфузно. Излизането е лесна работа, влизането е по-трудното. Тук трябва да сме съвършено наясно, че тази политическа грешка ще струва много на БСП“, каза Петков. Той обърна внимание, че АБВ са предложили на БСП стратегическо партньорство. „За пръв път от структурирането си левицата в България няма кмет на областен център или на окръжен град. Заплахата това да се повтори става все по-сериозна. Голямата политическа отговорност в момента е на ръководството на БСП“, предупреди Румен Петков. По отношение на промените в ИК, Петков посочи, че първият голям въпрос защо сега започва дебата в Народното събрание за изборното законодателство. „Ние от АБВ достатъчно ясно отстояваме позицията, че ИК и въобще ако се правят промени дебатът започва на другия ден след избора на НС, след заклеването на депутатите. Сега ние влизаме в много грубо противоречие с правилата на Съвета на Европа и правилата на Венецианската комисия“, допълни лидерът на АБВ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.