НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Парламентът отхвърли проекторешение на ДПС за неофашистки прояви у нас (ОБЗОР)

Парламентът отхвърли проекторешение на ДПС за неофашистки прояви у нас (ОБЗОР)

6 Март 2019 | 19:59 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът отхвърли предложен от ДПС Проект на решение относно нарастване на неофашистките прояви в Европа и България. Стана ясно, че предложението не е било обсъдено от нито една от ресорните парламентарни комисии. От гласувалите 119 народни представители 25 бяха "за", 25 - "против", а 69 се въздържаха.
С проекторешението беше предложено парламентът категорично да осъди терористичните нападения, убийствата и шествията от страна на неофашистки и неонацистки организации в държави-членки на ЕС и по-конкретно България. Текстът предвиждаше още и Народното събрание да изрази дълбока загриженост по повод зачестяващото превръщане в нормално явление на фашизма, расизма, ксенофобията и други форми на нетърпимост в ЕС и България. В проекторешението се посочваше още, че парламентът "изразява особена тревога от неофашисткото насилие, което засяга обществото като цяло и е насочено към конкретни малцинства като например европейци с черен цвят на кожата/лица от африкански произход, евреи, мюсюлмани, роми, граждани на трети държави, ЛГБТИ лица и хора с увреждания и техните майки". В текста на ДПС се предлагаше и МВР да създаде звена за борба с престъпленията от омраза, както и други расистки, ксенофобски или дискриминационни действия.
От ДПС заявиха, че повод за проекторешението е годишнината от геноцида над еврейския народ. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че трябва ясно и категорично да се осъдят всички прояви на езика на омразата. По думите му свободата, мирът и демокрацията не са даденост, а трябва да се отстояват ежеминутно. „Нека да се противопоставим на омразата, фашизма, популизма, ксенофобията и национализмите. Ние от ДПС няма да пестим усилия за по-добра и просперираща, силна и обединена Европа“, отбеляза Карадайъ. Според него гласуването за проекта е тест за демократичността на 44-тото Народно събрание. „Последиците от възродителния процес, в които и до днес живеем, системно се отхвърлят от ГЕРБ“, каза още Карадайъ и като пример за това посочи насилствената смяна на имена.
От ГЕРБ отхвърлиха проекторешението с мотив, че няма как да се приеме твърдението, че фашизмът, расизмът и ксенофобията са нормални явления в България. Депутатът от ПГ на ГЕРБ и председател на външна комисия Джема Грозданова посочи, че управляващите поемат ангажимент да бъде изготвена декларация по темата и ако е нужно, да бъдат въведени промени в закона. Тя припомни, че България е една от малкото страни, които имат сформирана комисия за защита от дискриминацията. „Българският народ е показал, че в най-трудните периоди от историята си може да бъде толерантен към малцинствата и другите вери. Но това не е споменато в Решението“, заяви Грозданова.
Народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и зам.-председател на ВМРО доц. Милен Михов посочи, че проекторешението прави компилация, която стъпва върху европейски ценности и прави конгломерат от обвинения към всички, които са различни от ДПС. Той заяви, че същността на цялата декларация е в последния абзац, в който се прави връзка между зверствата през Втората световна война като например Холокоста. „С това ще признаем, че българската държава има общо с античовешкия план на Хитлер за унищожаването на цяла нация. Никой досега не е правил такова нещо“, каза още той. Доц. Михов посочи, че проекторешението е елемент от предизборната кампания на ДПС. „Партията иска да обвини всички управляващи в продължаващ възродителен процес – апропо, в продължаващ фашистки режим“, коментира той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Последиците от възродителния процес, в които и до днес живеем, системно се отхвърлят от ГЕРБ

Мустафа Карадайъ, ДПС: Последиците от възродителния процес, в които и до днес живеем, системно се отхвърлят от ГЕРБ

6 Март 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. Последиците от възродителния процес, в които и до днес живеем, системно се отхвърлят от ГЕРБ. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ във връзка с предложеното от партията Решение относно нарастването на неофашистките прояви в Европа и България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ако такъв род въпроси не следва да бъдат решени с решения на Народното събрание, трябва да бъдат решени със закони. И веднага давам пример – няколко законопроекта, включително и за последиците от възродителния процес, в които и до днес живеем, системно се отхвърлят от ГЕРБ. Но в момента в България все още на тези, на които насилствено им бяха сменени имената, им се иска документ за идентичност на имената. Тези законопроекти ГЕРБ ги отхвърлят, независимо, че има осъждане на възродителния процес“, заяви Карадайъ.
„Друг е въпросът, че днес и наследниците на починалите със сменени имена трябва да вадят документи за идентичност на имената. От тази гледна точка, ще помоля в дух на толерантност да не ползваме за демагогия нашите собствени действия“, коментира той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джема Грозданова, ГЕРБ: Няма как да се приеме твърдението, че фашизмът, расизмът и ксенофобията са нормално явления в България

Джема Грозданова, ГЕРБ: Няма как да се приеме твърдението, че фашизмът, расизмът и ксенофобията са нормално явления в България

6 Март 2019 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Няма как да се приеме твърдението, че фашизмът, расизмът и ксенофобията са нормално явления в България. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ и председател на външна комисия Джема Грозданова във връзка с предложеното от ДПС Решение относно нарастване на неофашистките прояви в Европа и България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Проектът на решение съдържа наистина множество основателни трактовки, касаещи важни постановки за хармоничното развитие на българското общество, както и мерки срещу проява на фашизъм и ксенофобия“, заяви Грозданова и посочи, че българското правителство предприема последователни мерки в тази посока.
„Народното събрание не би трябвало да се присъединява към част от квалификациите, които са изразени в текстовете. По-конкретно по текста в т. 2 - няма как да се приеме твърдението, че фашизмът, расизмът и ксенофобията са нормално явления в България. България е една от малкото страни, които имат сформирана комисия за защита от дискриминацията и това беше високо оценено от Съвета на Европа и бяхме давани за пример на други държави“, подчерта Грозданова.
Тя посочи, че българският народ е показал, че в най-трудните периоди от историята си може да бъде толерантен към малцинствата и другите вери. „Но това не е споменато в Решението, затова едно такова Решение не трябва да бъде подкрепяно. Поемаме ангажимент да бъде изготвена декларация по темата и ако е нужно да бъдат въведени промени в закона“, заяви Грозданова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джейхан Ибрямoв, ДПС: Проектът на Решение относно неофашистките прояви в България е тест за демократичността на всеки народен представител в парламента

Джейхан Ибрямoв, ДПС: Проектът на Решение относно неофашистките прояви в България е тест за демократичността на всеки народен представител в парламента

6 Март 2019 | 11:36 | Агенция "Фокус"
София. Проектът на решение относно неофашистките прояви в България е тест за демократичността на всеки един народен представител в парламента. Това каза народният представител от ДПС Джейхан Ибрямов във връзка с предложеното от партията Решение относно нарастване на неофашистките прояви в Европа и България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Ибрямов посочи, че с приемането на Решението ще се покаже, че българският парламент е единен в осъждането си на всякаква форма на геноцид. „Всеки авторитарен и тоталитарен режим трябва да бъде осъден. По това се мери и демократичността на държавата и на 44-тото Народно събрание. Политически партии, които се крият зад своята реакционна същност и защитават фашизма, ние ги наричаме политически сурогати. Този Проект на решение е тест за демократичността на всеки един народен представител в парламента – това е тест за антихуманнтите, антинатовските и антиверопейските партии в България“, заяви той.
„Когато преди един месец в едно малко градче във Франция бяха поругани еврейски гробища, над 500 000 души излязоха по улиците на Париж срещу това, което се случва. И от вчера изявлението на президента Еманюел Макрон гласи – обединена Европа трябва да бъде освободена от фашизма. И се обръщам от колегите от ГЕРБ, на които искам да кажа, че основна европейска ценност е човекът, а не държавата и управляващите“, посочи Ибрямов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.