НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Wall Street Journal: Конгресът ще изиска още документи от обкръжението на Доналд Тръмп

The Wall Street Journal: Конгресът ще изиска още документи от обкръжението на Доналд Тръмп

21 Март 2019 | 04:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Правната комисия на Долната камара на Конгреса на САЩ планира скоро да изпрати втора поредица от искания за изземване на документи от лица от обкръжението на президента Доналд Тръмп като част от разследване на предизборната му кампания през 2016 г. и бизнеса му. Това съобщи The Wall Street Journal, според който искания ще бъдат отправени към адвоката на Тръмп Рудолф Джулиани, бившия личен адвокат на американския лидер Майкъл Коен, бившия държавен секретар Рекс Тилърсън и бившия икономически съветник Гари Кон.
Правната комисия на Камарата на представителите на 4 март започна разследване на предизборната кампания на Доналд Тръмп, дейността на неговия преходен екип, след като спечели изборите, и дейността на американския лидер. Комисията изпрати 81 писма до лица и организации, включително Белия дом, Министерството на правосъдието, персонала на кампанията на Тръмп и синовете му, като поиска документите, необходими за разследване, да бъдат предоставени в рамките на две седмици. Според CNN, разследването ще разгледа въпроси като възможното възпрепятстване на правосъдието, тайни споразумения с Русия и злоупотреба с власт. Получената информация може да се използва като основа за процедурата по импийчмънт.
През февруари възобновяването на подобно разследване на Тръмп и неговото обкръжение бе обявено от ръководителя на специалния комитет за разузнаване на дома Адам Шиф.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:  В САЩ демократите поискаха Белият дом да им даде подробности за разговорите между Тръмп и Путин

AFP: В САЩ демократите поискаха Белият дом да им даде подробности за разговорите между Тръмп и Путин

4 Март 2019 | 23:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Изтъкнати конгресмени на американската Демократична партия в понеделник поискаха Белият дом да им представи подробности за разговорите между президента на САЩ Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин. Искането е реакция на появили се доклади, според които тази информация е унищожена или скрита, предава AFP.
Председателите на три комитета в Камарата на представителите – за разузнаване, външните работи и по надзора – поискаха информация за същността на разговорите между лидерите, всички бележки или документи, свързани с тях и дали Тръмп или някой от негово име е скрил или невярно представил същината на водените разговори.
В писмо до Белия дом демократичното трио е предупредило, че унищожаването, манипулацията или отказа да им се предоставят тези документи е „в пряк разрез с федералните закони“, според които президентите и други висши служители трябва да съхраняват подобни данни.
"Според сведения от медиите, по много поводи президентът Тръмп е предприемал мерки да скрива от други служители в администрацията, Конгреса и американския народ," пишат тримата председатели Адам Шиф, Елиът Инджил и Елия Къмингс.
Тръмп подхрани подозренията за връзките си с Русия през миналата година, когато в рязко противоречие с дипломатическата практика, за два часа отстрани висши свои помощници от разговорите с Путин по време на първата им формална среща в Хелзинки.
В стаята на нея е останала само Марина Грос, тя е преводачката към Държавния департамент. Демократите в Камарата не успяха през миналата година да принудят Грос да даде показания за срещата. Според тях извънредните действия на Тръмп налагат извънредни мерки в отговор.
В понеделник тримата председатели цитираха медийни информации, че Тръмп е "задържал бележките по повод поне една от срещите, които е имал с президента Путин " и е дал указания на преводачката да не обсъжда с други американски служители за какво са разговаряли двамата.
От Конгреса са изискали сведенията да им бъдат представени до 15 март.
Няма гаранция, че на запитването от Конгреса за документите Белият дом ще отговори. През миналата година администрацията отказа да предостави хиляди документи, свързани с Брет Каванау, номиниран от Тръмп за член на Върховния съд, който преди това е работил в Белия дом.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Hill: Конгресмен Адам Счиф смята, че има „директно доказателство“ за връзка на кампаннията на Доналд Тръмп с Русия

Тhe Hill: Конгресмен Адам Счиф смята, че има „директно доказателство“ за връзка на кампаннията на Доналд Тръмп с Русия

3 Март 2019 | 19:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Председателят на комисията за разузнаване на Конгреса Адам Счиф (демократ от Калифорния) заяви в неделя, че смята, че предложението на руския адвокат от 2016 г. да представи вредна информация на Хилъри Клинтън на членовете на кампанията на Тръмп и последващата им среща е "пряко доказателство" за тайни споразумения, пише електронното издание на американския вестник The Hill.
„Мисля, че има преки доказателства в писмата от руснаците чрез посредника, които предлагат информация за Хилъри Клинтън като част от това, което е описано в писмен вид като усилията на руското правителство да помогне при избирането на Доналд Тръмп”, каза Счиф пред CBS.
"Те предлагат тази мръсотия. Има писмено приемане на тази оферта от сина на президента, Доналд-младши и има явни действия в подкрепа за това", добави той, цитирайки среща на руския адвокат през лятото на 2016 г. и членове на президентския екип.
„Това за мен е пряко доказателство“ - продължи Счиф. – „Но има и изобилни косвени доказателства“.
Той посочи като примери обвиненията срещу бившия лидер на кампанията Трамп Пол Манафорт и показанията на бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен.
Срещата в Тръмп Тауър остава гореща точка в разследванията на руската намеса в изборите през 2016 година. Първоначално Тръмп-младши заяви, че срещата е фокусирана върху руската политика на осиновяване и че това е загуба на време, но президентът миналия август потвърди, че срещата е предназначена да събере вредна информация за тогавашния му опонент.
Счиф не посочи, че доказателствата са достатъчни за импийчмънт, заявявайки, че все още не е ясно дали има доказателства извън разумното съмнение, че президентът е извършил криминален заговор. Той каза, че възнамерява да изчака специалният съветник и следователите от Конгреса да представят своите констатации.
Комисията на Счиф приключи разследването си с намесата на Русия миналата година, но Счиф оспори заключението, че не е налице тайно споразумение направено от републиканците, които са били начело на разследването.
Председателят на Комисията за разузнаване на Сената заяви, че неговата комисия, която все още разследва руската избирателна намеса и евентуално тайни споразумения, след две години надзор, все още не е намерила пряко доказателство за тайни споразумения, а Коен също свидетелства пред Конгреса миналата седмица, че не смята, че Тръмп е сключил споразумение с Русия.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Майкъл Коен няма доказателства, а „подозрения“ за споразумение между Доналд Тръмп и руснаците Майкъл Коен казва, че няма доказателства, че Тръмп е сключил споразумение с Русия

Washington Examiner: Майкъл Коен няма доказателства, а „подозрения“ за споразумение между Доналд Тръмп и руснаците Майкъл Коен казва, че няма доказателства, че Тръмп е сключил споразумение с Русия

27 Февруари 2019 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият адвокат на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп - Майкъл Коен, няма доказателства за това, че в рамките на предизборната си кампания претендентът на Републиканската партия за поста в Белия дом е сключил сделка с Русия, за да спечели президентските избори в страната, отбелязва американското издание Washington Examiner.
„Бяха повдигнати въпроси за това, че разполагам с преки доказателства, че Тръмп или неговата кампания са се съюзили с Русия. Не, не знам. Но искам да съм ясен. Имам подозрения“, са думите, които се четат в показанията на Коен.
Коен твърди, че една година след като Доналд Тръмп-младши се е срещнал с руски адвокат в „Тръмп Тауър“, си е спомнил за събитие от 2016 г., в която той е прошепнал на баща си: „Срещата е готова“.
Според Коен двамата вероятно са говорили за срещата с руския адвокат и че ако това е така, то Тръмп е излъгал, когато публично заяви, че няма представа за провеждането й. Той твърди, че Тръмп-младши едва ли е организирал среща без знанието на баща си. Съгласно думите му, президентът на САЩ е споделял, че синът му има „най-лошата преценка в света“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая "Рекет". 20 авг...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.