НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Пхенян върна представителите си в междукорейската служба за връзка

AFP: Пхенян върна представителите си в междукорейската служба за връзка

25 Март 2019 | 07:57 | Агенция "Фокус"
Сеул. Пхенян е върнал своите служители в междукорейската служба за връзка, предава AFP, като се позовава на информация от Сеул. Припомня се, че Северна Корея реши да напусне съвместното съоръжение само преди няколко дни.
„Някои от служителите на Северна Корея се върнаха в Съвместната служба за връзка“, считано от понеделник, 25 март, се казва в изявление на Министерството на обединението на Южна Корея.
Службата в град Кесън бе отворена през септември миналата година след серия преговори между двете страни на Корейския полуостров. Миналата седмица Пхенян изтегли своите представители без обяснение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Северна Корея се изтегли от междукорейския офис за връзка

AFP: Северна Корея се изтегли от междукорейския офис за връзка

22 Март 2019 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Кесонг. Северна Корея е изтеглила своя персонал от междукорейски офис за връзка, съобщиха от Сеул в петък, седмици след срещата на върха на лидера Ким Чен-ун с президента на САЩ Доналд Тръмп приключила без споразумение, предава AFP.
Офисът в северния град Кесонг беше открит през септември, когато двете Кореи се опитваха да постигнат помирение, но министърът на обединението на Юга Чун Хе-сун заяви пред репортери, че Пхенян е „уведомил Юга, че те излизат от офиса за връзка“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TАСС: Американски експерти не са открили признаци за подготовка на ракетно изстрелване с Северна Корея

TАСС: Американски експерти не са открили признаци за подготовка на ракетно изстрелване с Северна Корея

20 Март 2019 | 03:00 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Експерти от Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) във Вашингтон не намериха доказателства за някаква значителна дейност на тестовата площадка Сохе в района в Северна Корея, което би било доказателство в полза на това в близко бъдеще да бъдат изстреляни нови ракети. Докладът беше публикуван във вторник на интернет страницата на изследователския център и цитиран от TACC.
„Въпреки че скорошната дейност на полигона Сохе показва, че той е в работно състояние отново, след като Пхенян предприе стъпки за ограничаване дейността му през лятото на 2018 г., не е регистрирана значителна активност на вертикалния изпитателен стенд за ракетни двигатели и на стартовата площадка, откакто публикувахме нашия последен доклад за Сохе (9 март), се казва в документа.
"Очевидно няма данни за изстрелване на тестовата площадка", отбелязват авторите на доклада. "Не са регистрирани и значителни дейности на други места от полигона", добавиха те.
По-рано Общественото радио на САЩ, позовавайки се на анализа на изображения от търговски спътници, направи изявление, че Северна Корея може да се подготви за започването на нови тестове за ракети в близко бъдеще, припомня ТАСС

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Северна Корея заплашва да прекрати преговорите за денуклеаризация

The Wall Street Journal: Северна Корея заплашва да прекрати преговорите за денуклеаризация

15 Март 2019 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Пхенян/Сеул. Високопоставен севернокорейски служител предупреди, че страната може да преустанови преговорите с САЩ заради ядрения й арсенал, опит за натиск върху Вашингтон, след като двете страни не успяха да постигнат споразумение на срещата на върха в Ханой миналия месец, пише авторитетното американско издание The Wall Street Journal.
В обръщение към журналисти и дипломати в петък в Пхенян, заместник-министърът на външните работи на Северна Корея Чо Сон-хой каза, че лидерът на страната Ким Чен-ун скоро ще реши дали да продължи преговорите с президента Тръмп, предадоха световните агенции.
Чо, един от най-висшите дипломати на Пхенян, се въздържа да критикува директно Тръмп, но заяви, че подходът на САЩ към преговорите е некомпромисен и Северът не изключва възможността да поднови тестването на ракети. Чо също така каза, че Вашингтон трябва да предложи отстъпки, защото Пхенян се е въздържал да тества ядрени оръжия от ноември 2017 г.
Изявлението възобновява безпокойството относно ангажимента на Ким за денуклеаризация, казват наблюдатели , и предполагат, че Пхенян може бавно да се оттегли от преговорите с САЩ, като по този начин обвинява Вашингтон за провала на преговорите.
„Искам да изясня, че гангстерската позиция на САЩ в крайна сметка ще постави ситуацията в опасност“, заявява Чо. "Нямаме намерение да правим компромис с САЩ във всякаква форма, още по-малко желание или план за провеждане на този вид преговори."
Държавният секретар Майкъл Помпео заяви пред репортери в петък, че САЩ искат да продължат преговорите на високо равнище със Северна Корея и заяви, че Ким е уверил Тръмп на срещата на върха в Ханой, че Пхенян няма да поднови ракетните изстрелвания или ядрените опити.
"Така че това е думата на председателя Ким", заяви Помпео пред репортери в петък. "Имаме всички очаквания, че той ще изпълни този ангажимент."
Помпео също така отклони севернокорейските оплаквания, че той и съветникът по националната сигурност Джон Болтън са отговорни за застоя на преговорите.
„Имам спомен за това, че подходът ми е бил наричан „ гангстерски “ по време на посещение, което направих преди време, и след това продължихме да имаме много професионални разговори”, каза той. "Имам всички очаквания, че ще можем да продължим да го правим."
Той каза, че двете страни са имали контакти от Ханой насам , но отказа да каже на какво ниво или да предоставят подробности.
"Ние няма да правим денуклеаризацията постепенно," каза Стивън Бийгън, специален пратеник на САЩ за Северна Корея по време на конференция на фондация Карнеги за международен мир във Вашингтон тази седмица.
"Нашата цел, е окончателна изцяло проверима денуклеаризация на Северна Корея", каза той. Бийгън добави, че Тръмп е помолил Ким да действа бързо. - Да направим голямо предложение и тук да елиминираме тези оръжия за масово унищожение.
Северна Корея е предпочела много по-бавен процес, заявявайки, че двете страни трябва да изградят доверие, преди да се откаже от оръжията си. Чо нарече в петък настояването на САЩ за премахване на ядрените оръжия преди освобождаването от санкции "абсурден софизъм“.
Уи Сун-лак, бивш главен преговарящ от Южна Корея за ядрените оръжия на Северна Корея, заяви, че Пхенян е проявявал подобно поведение в миналото, преди да прекрати диалога. „Мисля, че Северна Корея е склонна да преустанови преговорите за денакуаризация. Северна Корея иска от САЩ да вземат на първо място съответните мерки. В противен случай те не искат да продължат преговорите. "
Някои дипломати, които се занимават с програмата за ядрени оръжия на Северна Корея, твърдят, че предложеният от страна на Северна Корея поетапен подход е предназначен да изцежда колкото се може повече отстъпки от САЩ и техните съюзници, като в същото време се съгласява възможно най-малко с обещанията си да прекрати програмата си за ядрени оръжия.
Дипломатически служител в Сеул каза, че изявленията на Чо изглеждат като типична севернокорейска тактика, целяща печелене на време. „От самото начало никога не съм вярвал в севернокорейската денуклеаризация, така че мисля, че това е просто един вид блъф. Това не означава, че те са готови да откажат от ядрено оръжие,“ каза той.
Чо заяви, че последните изявления на държавни служители като държавния секретар Майк Помпео и съветникът по националната сигурност Джон Болтън са влошили дипломатическата атмосфера. Но тя добави химията между господата Тръмп и Ким е „мистериозно чудо“.
Мун Чун-ин, почетен професор в Университета Йонсей в Сеул, заяви във вторник, че Северна Корея е очаквала поетапни преговори на срещата на върха в Ханой, имайки предвид думита на Бийгън през януари, когато той каза: САЩ са готови да предприемат паралелни стъпки едновременно със Северна Корея за денуклеаризация и по-добри отношения, но изведнъж САЩ поискаха голяма сделка,“ каза той.
Нам Сун-ук, бивш южнокорейски служител в разузнаването, а сега и професор по севернокорейски изследвания в Корейския университет, каза, че Пхенян изглежда не желае да се откаже от достъпа си до Тръмп и се опитва да вбие клин между него и неговите съветници.
Последните изявления на Северна Корея оставят малко място за продължаване на преговорите. "Ким Чен-ун каза, че ще избере нов път, ако САЩ не предприемат съответни мерки", каза той, добавяйки, че подобен път може да включва тестване на ракети.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Китай заяви, че винаги ще подкрепя ядреното разоръжаване на Корейския полуостров

ТАСС: Китай заяви, че винаги ще подкрепя ядреното разоръжаване на Корейския полуостров

15 Март 2019 | 06:01 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китайските власти винаги ще подпомагат процеса на денуклеаризация на Корейския полуостров и ще осигурят стабилност в региона. Това съобщи премиерът на Китай Ли Къцян, предава TACC.
„Китай ще подкрепя непрекъснато денуклеаризацията на Корейския полуостров, за да се гарантира неговата стабилност“, заяви той на пресконференция. Необходимо е да имаме търпение, активно да използваме представените благоприятни възможности, положителни фактори, да насърчим мирен диалог, предимно между Пхенян и Вашингтон, за да постигнем положителни резултати, от които всеки е заинтересован.
Според премиера, въпреки липсата на споразумения на срещата на върха между Северна Корея и Съединените щати в Ханой, това е „по-добре от нищо“. "Доколкото ми е известно, по време на срещата на върха в Ханой, двете страни изразиха желание да продължат контактите си. Това е по-добре от пълното отсъствие на контакти“, каза Ли Къцян.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Северна Корея възнамерява да прекъсне преговорите със Съединените щати относно денуклеаризацията

ТАСС: Северна Корея възнамерява да прекъсне преговорите със Съединените щати относно денуклеаризацията

15 Март 2019 | 05:00 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Ръководството на Северна Корея обмисля решение за спиране на по-нататъшните преговори със САЩ относно денуклеаризацията. Това съобщи заместник-министърът на външните работи на Народна република Цой Сон-Хи на пресконференция в Пхенян, на която бяха поканени представители на чуждестранни посолства и чуждестранни журналисти.
„Нямаме намерение да правим отстъпки на САЩ в каквато и да е форма, а още по-малко желание да провеждаме такива преговори“, каза Цой Сон-Хи. Тази реч на заместник-министъра на външните работи на Северна Корея беше първото официално изявление на представителите на народната република с оценка на резултата от срещата на върха на председателя на Държавния съвет Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп, която се проведе на 27-28 февруари във Виетнам.
По думите на заместник-министъра, лидерът на народната република Ким Чен-ун възнамерява скоро да направи официално обръщение, за да обяви решението си за по-нататъшните действия на страната след неуспешно приключилата среща в Ханой.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Северна Корея се надява на поетапна денуклеаризация срещу частично сваляне на санкциите

ТАСС: Северна Корея се надява на поетапна денуклеаризация срещу частично сваляне на санкциите

14 Март 2019 | 06:49 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Северна Корея призова американското ръководство да приеме предложението на Пхенян за започване на поетапна денуклеаризация с разрушаването на ядрения център Йонбьон в замяна на частично премахване на международните икономически санкции. Това съобщи в четвъртък информационният интернет портал на страната Uriminzokkiri, цитиран от TACC
"Нашите стъпки за денуклераизация и искането за реципрочно облекчаване на санкциите в достатъчна степен отразяват позицията и исканията на американското правителство," отбелязва коментарът. "Няма по-добър начин от този."
Според авторите на статията, на срещата на председателя на Държавния съвет на Северна Корея Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп, която приключи на 28 февруари в Ханой, лидерът на народната република показа решимостта си да отговори на исканията на международната общност да сложи край на конфронтацията и да установи мир и стабилност на Корейския полуостров. "Нашата позиция за пълна денуклераизация остава непроменена," Както може да се види от бързото подобряване на отношенията между Северна и Южна Корея миналата година, веднага след като решим да действаме, нищо не е невъзможно за нас и в крайна сметка ще постигнем резултати които ще се взаимоизгодни. "
По-рано пресата от Северна Корея обяви готовността на ръководството на Народната република за нови преговори със САЩ и отбеляза също, че по време на срещата на Тръмп-Ким Чен-ун във Виетнам, страните се съгласиха да продължат продуктивен диалог за намиране на решения по обсъжданите въпроси.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: „Ислямска държава“ организира контраатаки в последния си анклав в Източна Сирия

Reuters: „Ислямска държава“ организира контраатаки в последния си анклав в Източна Сирия

13 Март 2019 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Членовете на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ е организирала две контраатаки срещу подкрепяните от САЩ „Сирийски демократични сили“, които се борят да превземат последния анклав на джихадистите в източната част на страната, но са били спрени, предава Reuters.
Втората атака, стартирана следобед, е била „много по-силна" от първата, съобщиха от пресслужбата на СДС в изявление, разпространено сред медиите.
„Борбата все още продължава. („Ислямска държава“) не постигна напредък и бе спряна“, се казва в текста, като се подчертава, че джихадистите са направили опити за самоубийствени атаки, но са завършили без успех.
Няма жертви в резултат на последните бойни действия, увериха от СДС.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Япония ще продължи едностранните санкции срещу Северна Корея

ТАСС: Япония ще продължи едностранните санкции срещу Северна Корея

13 Март 2019 | 06:33 | Агенция "Фокус"
Токио. Японското правителство възнамерява да продължи едностранните санкции срещу Северна Корея, предава японската агенция Kyodo, цитирана от TACC.
Срокът на японските санкции срещу КНДР изтича на 13 април - японското правителство редовно ги удължава вече повече от десет години. Агенцията отбелязва, че решението за подновяване на санкциите е взето на фона на липсата на напредък в решаването на проблема с отвличането на японски граждани от Северна Корея.
Едностранни санкции, включително и по-специално, търговското ембарго, бяха наложени от Япония срещу КНДР през 2006 г. след ядрено изпитване, проведено от Пхенян. Оттогава те се подновяват ежегодно.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Около две хиляди души, предимно членове на „Ислямска държава“, са се предали на СДС

AFP: Около две хиляди души, предимно членове на „Ислямска държава“, са се предали на СДС

12 Март 2019 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Около две хиляди души, предимно членове на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, са се предали на подкрепяните от САЩ сили, които се борят с последните части на ислямистите в Източна Сирия, предава AFP.
Говорителят на „Сирийските демократични сили“ Аднан Африн заяви, че последната група, която ще напусне анклава на джихадистите край границата с Ирак, е прехвърлена на позиция на СДС за проверка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: ЦРУ раздава фалшиви паспорти на терористите от „Ислямска държава“, появи се снимка на ал Багдади в американски брониран автомобил

Yeni Safak: ЦРУ раздава фалшиви паспорти на терористите от „Ислямска държава“, появи се снимка на ал Багдади в американски брониран автомобил

11 Март 2019 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. САЩ готвят нов заговор с „Ислямска държава“. Към момента ЦРУ е разпитало около две хиляди терористи от джихадистката организация, които се намират в лагери под контрола на „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК) и е раздало на 140 от тях фалшиви паспорти. В рамките на новите секретни планове на САЩ, с новите имена, документи и паспорти, терористите ще бъдат изтеглени от региона през Ирак, пише електронното издание на турски консервативен ежедневник Yeni Safak в материал, представен без редакторска намеса.
ЦРУ обяви региони, като Дейр-ез-Зор, Кесра, Бусейра, Ал Омар и Сувар за военни зони и спря влизането и излизането от тях на гражданско население. В защитаваните от Пентагона зони се провеждат разпити на избрани специални лица. Някои от разпитваните там терористи не се доставят в сборните пунктове на „Ислямска държава“ в контролираните от ПКК лагери Хасака, Ел Хол и Рукба, а в секретен, определен отново от ЦРУ сборен център в Абу Хашем.

Разпитани са две хиляди терористи от „Ислямска държава“

Създадените от ЦРУ центрове за разпити се посещават също и от представители на израелските, френските и британските специални служби. От друга страна, отново в тези лагери се подготвят удостоверения на личността и паспорти за избрани лица, за които се осигурява изтегляне през Ирак.
Към настоящия момент, както стана ясно, са разпитани близо две хиляди терористи от „Ислямска държава“, а на 140 от тях ЦРУ е раздало паспорти. В рамките на новите секретни планове на Америка, джихадистите ще бъдат изкарани от пределите на региона през Ирак. А за това, че с хиляди мирни жители се държат като с терористи от „Ислямска държава“, САЩ си затварят очите. Някои от тези, които са свалили оръжието си, са изгорени живи, а други са убити без съд и следствие.
Стана ясно, че лидерът на терористичната организация „Ислямска държава“ Абу Бакър ал Багдади действа под надзора на Вашингтон. Публикувани са негови фотографии в брониран автомобил на САЩ. Бойците от ИД, спасили се от атаките в Багуз, също потвърждават тези снимки.
Убити са 45 мирни жители

Към настоящия момент е известно са 45 убити мирни жители от региона. При това САЩ и терористите от ПКК са получили в свое разпореждане повече от 5 тона злато и 25 милиона долара. Същевременно, лидерът на ИД Абу Бакър ал Багдади е бил сниман в брониран автомобил на САЩ.
На изображението, предадено на „Йени Шафак“ от източници от редиците на сирийската опозиция, също така се вижда, че ал Багдади се намира в бойна машина на САЩ. Но източниците не дават никаква информация за това, къде и кога е направена снимката.


Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Тръмп е отворен за трета среща с Ким Чен-ун, въпреки провала в Ханой

Daily Express: Тръмп е отворен за трета среща с Ким Чен-ун, въпреки провала в Ханой

11 Март 2019 | 03:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп е отворен за трета среща с севернокорейския лидер Ким Чен-ун, въпреки че предишната им среща завърши с провал, разкри съветникът му по национална сигурност, съобщава в. Daily Express.
Джон Болтън настоя, че президентът е сигурен в добрите си отношения с Ким. Но той призна, че друг кръг от разговори лице в лице може да отнеме известно време. Февруарската среща на върха в Ханой се провали рано, когато двамата лидери не успяха да постигнат съгласие относно исканията на САЩ Ким да се откаже от ядрените си оръжия и призивът на Северна Корея за отмяна на санкциите.
Болтън заяви пред ABC: „Президентът е сигурен в личните си отношения с Ким Чен-ун. Той е инвестирал много време в опитите си да развие тези отношения“.
„Той каза, че е отворен за трета среща на високо равнище, никаква не е насрочена, а може да се наложи и известно време“.
„Но той е готов да се ангажира отново, защото смята, че перспективите за Северна Корея, които той се опитва да убеди Ким Чен-ун да приеме, ако те се откажат от ядрени оръжия, са наистина доста грандиозни“.
В интервюто си за ABC и в друго за Fox News Channel, Джон Болтън изглежда изключва всякаква непълна сделка със Северна Корея.
Той заяви, че Тръмп е предложил „голяма сделка“ на срещата на върха в Ханой, при която Северна Корея напълно ще премахне ядрения арсенал и ще предаде химическите и биологическите си оръжия.
Съветникът добави: „Възможно е Северна Корея да отстъпи и да преосмисли позицията, с която дойде, и да се върне, за да разговаря с президента за голямата сделка“.
Това идва след съобщения за нова дейност в завод, който произвежда първите междуконтинентални балистични ракети на Северна Корея, които могат да достигнат САЩ.
Има и твърдения, че се възстановява ракетен полигон.
Тръмп призна, че ще бъде разочарован, ако Северна Корея възобнови тестването на оръжия.
От 2017 г. Северна Корея замрази ядрените и ракетните тестове.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NPR: Северна Корея вероятно се готви за пуск на ракета

NPR: Северна Корея вероятно се готви за пуск на ракета

9 Март 2019 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Северна Корея може би се готви за пуск на ракета, според радиостанцията National Public Radio (NPR) в САЩ, която разполага със сателитни снимки на DigitalGlobe.
Снимките, които са направени на 22 февруари, изобразяват изследователския център Санумдон, разположен в покрайнините на Пхенян. Именно там са произведени първите междуконтинентални балистични ракети в страната.
Автомобили и камиони са паркирани близо до съоръжението. Също така на снимките може да се види, че на гарата в близост до центъра има железопътни вагони и подемни кранове.
"Ако съберем всичко това, тогава можем да предположим, че Северна Корея изгражда ракета", казва Джефри Луис, директор на Програмата за неразпространение на ядрени оръжия в Източна Азия в Института за международни изследвания в Монтерей, Калифорния.
Експертът отбеляза, че понастоящем няма възможност да се установи дали става дума за междуконтинентална балистична ракета или ракета за изстрелване на спътници.
Времето на предполагаемия старт също е неизвестно.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Сирия обеща да атакува Израел, докато не се откаже от Голанските възвишения

The Jerusalem Post: Сирия обеща да атакува Израел, докато не се откаже от Голанските възвишения

8 Март 2019 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Дамаск отправи официално предупреждение към Израел: Сирия няма да спре да атакува страната, докато тя не се откаже от Голанските възвишения. Съответното е предадено на израелските власти от ръководителя на Организацията на Обединените нации за контрол на примирието (UNTSO) Кристин Лунд от името на заместник-министъра на външните работи на Сирия Фейсал Мекдад, съобщава вестник The Jerusalem Post.
Според изданието предупреждението на Дамаск може да бъде изтълкувано като опит от страна на Сирия да предотврати официалното признаване от страна на САЩ на израелския суверенитет над Голанските възвишения.
Редица политици, сред които Габи Ашкенази, Яир Лапид, Бени Ганц и Моше Яалон посетиха Голанските възвишения по-рано тази седмица и се заклеха да не се отказват от тях. „Ще увеличим броя на жителите, изпращайки послание към всички - никога няма да се откажем от Голанските възвишения", увери Ганц, като същевременно допълни: „Ще привлечем подкрепата на САЩ и международната общност за насърчаване на интересите на Израел на северната ни граница“.
„Ние имаме историческо право за това, Голанските възвишения са стратегически актив", заяви на свой ред Лапид. Той увери: „Ние никога няма да се откажем от Голанските възвишения. Те са наши и ще останат наши".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Командващият силите на САЩ в Близкия Изток: Няма натиск да се изтеглим от Сирия до определена дата

Командващият силите на САЩ в Близкия Изток: Няма натиск да се изтеглим от Сирия до определена дата

8 Март 2019 | 09:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Командващият силите на САЩ в Близкия Изток генерал Джоузеф Вотел заяви, че върху него не се упражнява натиск да изтегли американските военнослужещи от Сирия до някоя определена дата, предава Reuters, като припомня, че по-рано американският президент обяви изтеглянето на страната от Северна Сирия.
„Това, което води до изтеглянето, разбира се, е нашата мисия, която е разгромяването на „Ислямска държава“ и това е основният ни фокус. Трябва да гарантираме защитата на нашите сили, така че те да се изтеглят по начин, който не увеличава рисковете за нас“, заяви Вотел пред комитета за въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ.
„Върху мен няма натиск да свърша това до определена дата“, съобщи генералът.
Тръмп разпореди изтеглянето на всичките 2 000 американски военнослужещи о Сирия през декември, след като заяви, че те са победили „Ислямска държава“ в страната. Внезапното решение предизвика протест от съюзници и американски конгресмени и беше основен фактор за оставката на Джим Матис като министър на отбраната.
Но американският държавен глава бе убеден от своите съветници, 200 американски войници да се включат в една обща сила от около 800 до 1500 души заедно с европейските съюзници, която да остане и да наблюдава зоната за сигурност в Северна Сирия, за която се преговаря в момента.
Освен това, около 200 американски войници ще останат в базата в Ат Танф, в близост до границата на Сирия с Ирак и Йордания.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Севернокорейска площадка за изстрелване на ракети е възобновила „нормален режим на работа“

AFP: Севернокорейска площадка за изстрелване на ракети е възобновила „нормален режим на работа“

7 Март 2019 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Севернокорейска площадка за изстрелване на ракети на далечни разстояния е възобновила „нормален режим на работа“ , предава AFP, като се позовава на информация от други медии.
„Като се има предвид строителството, както и активността в други райони на обекта, площадката изглежда е върната към нормален режим на работа”, разкрива специализираният уебсайт 38 North.
Уебсайтът и Центърът за стратегически и международни проучвания са проследили активността на площадката, използвайки спътникови изображения, пояснява агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yonhap: Болтън предупреди Северна Корея с по-тежки санкции

Yonhap: Болтън предупреди Северна Корея с по-тежки санкции

7 Март 2019 | 05:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съветникът по национална сигурност на САЩ Джон Болтън предупреди, че Северна Корея ще се сблъска с по-строги санкции, ако продължава да отказва да премахне ядрените си оръжия, съобщава агенция Yonhap.
Въпреки липсата на споразумение след срещата на високо равнище в Ханой миналата седмица, подчерта той, времето е на страната на Вашингтон.
„Ако не желаят да го направят, президентът Тръмп беше много ясен, че няма да получат облекчаване на смазващите икономически санкции, които са им наложени“, заяви той в интервю за Fox Business Network. „И ще разгледаме повишаване на тези санкции“.
Предупреждението очевидно е насочено към оказване на натиск върху Северна Корея на фона на нарастващия скептицизъм по отношение на разклатения процес на денуклеаризация.
Тръмп проведе втората си среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун във виетнамската столица на 27 и 28 февруари. Преговорите бяха прекъснати внезапно и приключиха без обща декларация.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тръмп ще е „много, много разочарован“, ако Северна Корея възстанови ракетния полигон

AFP: Тръмп ще е „много, много разочарован“, ако Северна Корея възстанови ракетния полигон

6 Март 2019 | 21:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп заяви, че ще бъде „много, много разочарован“ от севернокорейския лидер Ким Чен-ун, ако се потвърдят съобщенията, че в момента се работи по възстановяването на ракетен полигон, предава AFP.
Говорейки пред репортери, Тръмп заяви, „че е твърде рано да се види“, ако информацията за действията на Северна Корея е вярна.
Тръмп и Ким се срещнаха миналата седмица във Виетнам, за да преговарят за премахването на ядрения арсенал на Северна Корея, но срещата на върха се провали рано без напредък.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Тръмп: Съгласен съм на 100% да запазя американски войски в Сирия

Anadolu Agency: Тръмп: Съгласен съм на 100% да запазя американски войски в Сирия

6 Март 2019 | 06:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е съгласен с решението за запазване на военно присъствие в Сирия, предава агенция Anadolu Agency.
Неговите коментари идват два месеца след като той внезапно обяви, че Вашингтон ще изтегли всички сили от региона.
NBC News получи копие от писмо, изпратено от група законодатели до Тръмп, което включва писмен отговор от президента.
Писмото от 22 февруари приветства решението на президента да запази „малка американска стабилизираща сила“ заедно със „сухопътни сили от нашите европейски съюзници“ в района, за да се предотврати възраждането на терористичната група „Ислямска държава“.
През декември Тръмп обяви планове за изтегляне на всичките 2000 американски войници от изтощената от войната страна, заявявайки, че коалицията, водена от САЩ, е успяла да победи „Ислямска държава“.
Миналия месец администрацията на Тръмп се отказа, като заяви, че между 200 и 400 войници ще останат в Сирия като част от мироопазващи усилия.
Миналата седмица, докато говори пред американски войски във военновъздушната база Елмендорф в Аляска, Тръмп заяви, че 100% от територията на „Ислямска държава“ е била завзета.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Korea Herald: Ким Чен-ун пристигна у дома, докато Северна Корея се въздържа да критикува САЩ за срещата на върха в Ханой

The Korea Herald: Ким Чен-ун пристигна у дома, докато Северна Корея се въздържа да критикува САЩ за срещата на върха в Ханой

5 Март 2019 | 23:48 | Агенция "Фокус"
Сеул. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се завърна в Пхенян с влак през Китай след пътуване до Виетнам, съобщава южнокорейското англоезично издание The Korea Herald.
Държавната севернокорейска централна информационна агенция съобщи, че Ким е пристигнал на гарата в Пхенян след като приключи официалното си посещение във Виетнам и втората среща на върха между Северна Корея и САЩ.
Държавната агенция обаче не спомена за срещата на Ким с президента на САЩ Доналд Тръмп.
Медията засега се въздържа да критикува САЩ за срещата на върха Ким-Тръмп, която приключи без споразумение.
Тръмп и други американски представители заявиха, че преговорите са приключили без сделка, защото Северна Корея е поискала от САЩ да отмени санкциите „в тяхната цялост“ в замяна на премахването на само на основния ядрен комплекс Йонбьон, докато в същото време отхвърли искането на САЩ за денуклеаризацията и на други места.
Външният министър Ли Йон Хо заяви, че са искали само частично облекчение, докато САЩ настояват Пхенян да направи повече в допълнение към демонтирането на съоръженията в Йонбьон.
Един от пропагандните сайтове в Северна Корея, съобщи, че чувството за мир на Корейския полуостров трябва да продължи да се засилва.
„Съвместните военни учения с чуждестранни сили, които служат като основна причина за напрежението в положението на Корейския полуостров, вече не трябва да се допускат и въвеждането на военно оборудване, включително стратегически активи, трябва да бъде напълно спряно“, се казва в него.


Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Пентагонът препоръча увеличаване на числеността на американските войски в Европа за сдържане на Русия

ТАСС: Пентагонът препоръча увеличаване на числеността на американските войски в Европа за сдържане на Русия

5 Март 2019 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Европейското командване на въоръжените сили на САЩ (EUCOM) препоръча увеличаване на числеността на разположените на постоянна и ротационна основа в региона американски военнослужещи, заяви във вторник на изслушване в комитета по работите на въоръжените сили на Сената на САЩ главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа американският генерал Къртис Скапароти, предава ТАСС.
„С оглед на модернизиращото се и все по-агресивно военно присъствие на Русия, EUCOM препоръчва увеличение на числеността на нашите разположени за постоянно и на ротационна основа сили, за да засилим нашите възможности за сдържане“, заяви той.
„EUCOM също препоръчва допълнителни инвестиции с цел разширяване на европейската логистична инфраструктура и възможности за бързо реагиране на силите на САЩ в Европа“, добави генералът.

Разполагане на изтребители в Европа

Планира се американски изтребители-бомбардировачи от пето поколение да бъде разположени в Европа на постоянна основа, заяви Скапароти.
„Американските ВВС в момента ми предоставят самолети от пето поколение, бомбардировачи и т.н. на ротационна основа, а ние трябва да разположим такива за сдържане, както и за осигуряване на своята бойна готовност <...> Също така очаквам дислокацията на определено количество в Европа на постоянна основа“, заяви военачалникът пред американския Сенат.
ТАСС отбелязва, че Скапароти също така оглавява Европейското командване на ВС на САЩ.
Американските изтребители-бомбардировачи от пето поколение са F-22 и F-35. Става въпрос за многоцелеви машини, проектирани с използването на технологията „стелт“, способни да носят ядрени бойни заряди.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Началниците на генералните щабове на Русия и САЩ обсъдиха Сирия

AFP: Началниците на генералните щабове на Русия и САЩ обсъдиха Сирия

5 Март 2019 | 17:59 | Агенция "Фокус"
Виена. Началниците на Генералните щабове на Русия и САЩ се срещнаха в Австрия в понеделник, за да обсъдят ситуацията в Сирия, където ще остане постоянна американска военна сила дори след териториалното поражение на групировката „Ислямска държава“, предава AFP.
Генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началниците на щабове на САЩ се срещна с руския си колега Валери Герасимов във Виена.
„Двамата военни лидери обсъдиха мерки за избягване на конфликти между коалицията и руската армия в Сирия и обмениха възгледи за състоянието на военните отношения между Русия и САЩ и настоящата ситуация около сигурността в Европа, както и други теми“, заяви говорителят на Съвета на началниците на щабове на САЩ полковник Пат Райдър.
След влизането на Русия в сирийския конфликт през 2015 година, Москва и Вашингтон изградиха канали, чрез които да избягват конфликти между своите военни части в близкоизточната страна, като се предупреждават за планирани въздушни операции, обяснява „Франс прес“.
„И двамата лидери осъзнават колко е важно да се запази постоянната комуникация, за да се избегнат грешки и да се насърчава прозрачността и избягването на конфликти в райони, където нашите военни действат в непосредствена близост“, отбеляза Райдър.
Срещата - първата от юни - идва на фона на засиленото напрежение между Съединените щати и Русия, като Пентагонът отново прехвърля своя фокус върху Москва, като конкурентна „велика сила“, отбелязва френската агенция, като припомня, че след като Вашингтон излезе от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), в понеделник руският президент Владимир Путин официално обяви, че и Русия спира да изпълнява споразумението.
Въпреки конфликта в Сирия и нарастващото напрежение между двете страни, военните на Русия и САЩ запазват отворени каналите за комуникация помежду си.
Както се разбра след изтичане на информация, през 2018 година Русия е изпратила поверително писмо на САЩ, в което се съдържа предложение за сътрудничество и гарантиране на възстановяването на Сирия, както и завръщането на бежанците.
„Франс прес“ припомня още, че президентът на САЩ Доналд Тръмп реши през декември да изтегли американските военни сили от Североизточна Сирия, където бяха разположени, за да се борят срещу „Ислямска държава“ заедно с местните кюрдски формирования, но след това промени решението си и обяви, че там ще останат за постоянно 200 американски военнослужещи. Понастоящем Вашингтон води преговори със Западните си съюзници и коалицията срещу „Ислямска държава“ за формиране на международни сили, които да обучават кюрдските сили за сигурност, които, от своя страна, ще са способни да гарантират сигурността в части от Сирия.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Експерт обяснява на какво се дължи неуспехът на срещата САЩ-КНДР в Ханой

РИА Новости: Експерт обяснява на какво се дължи неуспехът на срещата САЩ-КНДР в Ханой

5 Март 2019 | 00:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Неуспехът на срещата на върха в Ханой между САЩ и КНДР се обяснява с факта, че това е било „шоу на един човек“ и това е президентът на САЩ Доналд Тръмп, без необходимата подготовка, предава РИА Новости, като цитира мнението на Лора Розенбергер, старши научен сътрудник в Германския форум „Маршал“ и бивш съветник по международните въпроси към предизборния щаб на Хилари Клинтън.
"Преговорният процес е важен. Той е особено важен, ако искате да постигнете добър резултат ", е казала Розенбергер на конференция във Вашингтон, на която е анализирала ханойската среща на върха, организирана от Фонд „Карнеги“.
Според нея в хода на преговорите, които предшестваха срещата, постоянно е стоял въпросът за степента на пълномощие на американските преговарящи. Това е важно при условие, че се провеждат постоянни преговори, които са сложни от техническа гледна точка, смята експертът, информира РИА Новости.
Срещата в Ханой, проведена на 27 и 28 февруари, завърши по-рано от предвиденото без да се подпише съвместен документ, както беше обявено в програмата на Белия дом. Тръмп призна, че не е успял да постигне някакво съгласие с Ким Чен- ун, но смята, че контактите между делегациите ще продължат и в бъдеще. Според Белия дом срещата беше продуктивна. Според президента на САЩ основните разногласия се отнасят до отмяната на санкциите и замразяване на ракетно-ядрената програма на КНДР.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Star Lebanon: Иран настоя, че връзките му с Москва са „силни“ и отхвърли твърденията за координация между Израел и Русия за изтеглянето на чуждестранните армии от Сирия

Daily Star Lebanon: Иран настоя, че връзките му с Москва са „силни“ и отхвърли твърденията за координация между Израел и Русия за изтеглянето на чуждестранните армии от Сирия

4 Март 2019 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министерството на външните работи на Иран настоя в понеделник, че връзките на Техеран с Москва са „силни“ и отхвърли информацията за координация между Русия и Израел във връзка с изтеглянето на чуждестранните войски от Сирия, пише електронното издание Daily Star Lebanon.
„Връзките на Иран с Москва са силни и ние винаги поддържаме контакт и се консултираме едни с други“, заяви говорителят на външнополитическото ведомство Бахрам Касеми пред репортери в Техеран.
По времена визитата си в Русия миналата седмица, където се срещна с президента Владимир Путин, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху подчерта, че еврейската държава „Няма да позволи военно установяване на Иран в Сирия“.
„Президентът Путин и аз също така се съгласихме за обща цел: оттегляне на чуждестранните сили, които пристигнаха в Сирия след избухването на гражданската война. Трябва да формираме общ екип за постигането на тази цел, заедно с други елементи“, заяви министър-председателят на Израел.
Русия, която заедно с Иран застана на страната на правителството в Дамаск, не е реагирала официално на това изявление.
По думите на Касеми, това е пореден пример за „психологическата война“, която води еврейската държава.
Официалните лица от Израел „имат навик, от който не могат да се отърват и това е да лъжат. Те създават психологическа атмосфера, чрез която да повлияят на отношенията на Иран с неговите съседи и Русия“, заяви той.
Хиляди бойци от Иран, включително членове на мощната иранска Революционна гвардия, се намират на територията на Сирия от избухването на войната там през 2011 година, като официалната причина, която се посочва за това е борбата с тероризма.
Но Техеран отрича да е изпращал редовни войски в Сирия и обяснява, че членовете на Корпуса на стражите на ислямската революция служат там като „военни съветници“ и че изпратените в страната бригади са съставени от доброволци от Иран, Афганистан и Пакистан.
„Докато правителството на Сирия ни иска там, ние ще останем“, категоричен е Касеми.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Специалният пратеник на САЩ за Сирия е на посещение в Турция

Anadolu Agency: Специалният пратеник на САЩ за Сирия е на посещение в Турция

4 Март 2019 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Специалният пратеник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри е на двудневно посещение в Турция, предава държавната агенция Anadolu Agency.
В Анкара Джефри ще проведе срещи с делегация на Министерството на външните работи и военни представители, а в дневния ред на разговорите ще бъде изтеглянето на САЩ от Сирия и пътната карта на Манбидж.
Последната среща на турско-американска група за координиране на изтеглянето на американските войски от Сирия се състоя в Анкара в периода 28 февруари-1 март, припомня агенцията. В момента в Сирия има повече от 2000 военнослужещи на САЩ. Очаква се в следващите месеци броят им да бъде намален на около 200.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Срещата в Ханой завършила преждевременно, защото е поискано закриването на секретен ядрен завод

ТАСС: Срещата в Ханой завършила преждевременно, защото е поискано закриването на секретен ядрен завод

3 Март 2019 | 06:34 | Агенция "Фокус"
Москва. Причината за прекратяването на срещата между САЩ и КНДР в Ханой преди определеното време е искането от американска страна да се закрие секретно предприятие за обогатен уран, което се намира в околностите на Пхенян, предава ТАСС, като се позовава на британския вестник Sunday Times.
По време на преговорите САЩ са съобщили, че знаят за него и настояли за ликвидацията му, но Ким Чен-ун отказал. Разговорите били прекратени, Тръмп отлетял веднага от Виетнам, а Ким продължил визитата си в страната.
Разузнаването на САЩ отдавна смята, че в КНДР има още едно предпирятие за обогатяване на уран. До този извод са стигнали специалистите от Центъра за ядрено неразпространение към Института за международни изследвания „Мидлбъри“ в град Монтерей, Калифорния въз основа на анализа на спътникови снимки.
На пресконференция по дневния ред на срещата на върха Тръмп обявил, че севернокорейската страна искала да постигне отмяна на всички санкции, а в замяна предлагала унищожаване на ядрен обект в Йонбьон. САЩ обаче не били доволни от подобна ситуация.
На свой ред външният министър на КНДР Ли Йон-хо изтъква, че Пхенян е поискал само частична отмяна на санкциите, а не пълна, както твърди американският президент. Той твърди, че ако САЩ частично отменят санкциите, Северна Корея е готова да ликвидира всички ядрени обекти в Йонбьон, да спре всички ракетни и ядрени изпитания и да предостави съответните писмени гаранции. По неговите думи „сегашната позиция на КНДР не се променя дори ако САЩ предложат нови преговори“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: „Ислямска държава“ в Сирия е победена на почти на 100%"

Washington Examiner: „Ислямска държава“ в Сирия е победена на почти на 100%"

2 Март 2019 | 21:06 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Тръмп потвърди, че малък контингент от американски войски ще остане в Сирия, въпреки че миналата година обяви своето спорно решение да изтегли всички американски сили от страната, съобщава в. Washington Examiner.
„Ще оставим малка група от момчета и момичета, но искаме да върнем нашите хора у дома. Искаме да върнем нашите хора у дома. Време е“, каза Тръмп по време на реч на Консервативната конференция за политически действия в Оксън Хил:„ Щяхме да бъдем в Сирия в продължение на четири месеца. В края на краищата ние се бихме пет години. Те просто обичат да се бият“.
В Сирия, по-специално, президентът каза, че още днес 100 процента от халифата на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак ще бъде победен от коалицията, ръководена от САЩ.
През декември Тръмп нареди 2000 американски служители в Сирия да се завърнат у дома, заявявайки, че „Ислямска държава“ е победена. Но ходът на президента беше широко критикуван от законодателите и доведе до оставката на министъра на отбраната Джим Матис, който не се съгласи с изтеглянето на войските.
Оттогава Белият дом отстъпи от първоначалния си план за премахване на всички американски сили от Сирия. Говорителят на Белия дом Сара Сандърс обяви миналия месец, че „малка мироопазваща група от около 200 души ще остане в Сирия за определен период от време“.
Тръмп често обещава да прибере американските войски в чужди конфликти и критикува президента Барак Обама за „участието в безкрайни войни“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Ким Чен-ун напусна Виетнам след провала на срещата на върха

Washington Examiner: Ким Чен-ун напусна Виетнам след провала на срещата на върха

2 Март 2019 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Усмихвайки се и вдигайки свити ръце в победоносна поза, лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун се качи на частния си влак на границата между Виетнам и Китай за 60-часово пътуване до дома си, завършвайки пътуването си до Виетнам, където имаше провалена среща на върха с президента Доналд Тръмп, пише в. Washington Examiner.
Той прекара последния си ден в Ханой, полагайки големи червени и жълти венци на военен мемориал и в мавзолея на националния герой Хо Ши Мин, заобиколен от виетнамски войници. На границата излезе от бронираната си лимузина и стисна ръцете си, като махаше на тълпа от хора, които приветстваха отпътуването му.
След като Тръмп отлетя към Вашингтон, Ким влезе в светлината на прожекторите, желаейки да се покаже като балансиран лидер, който заема своето законно място на международната сцена. Той се срещна в петък с президента Нгуен Фу Чонг, лидер на страната и шеф на Комунистическата партия.
Докато Ким се срещаше с властите в Ханой, Съединените щати и Северна Корея въртяха своите версии на случилото се по време на един от най-известните дипломатически провали през последните години.
Но някои експерти смятат, че Ким, като стои рамо до рамо с Тръмп на срещата на върха ще има една сигурна победа: Той ще може да се представи на своя народ и поддръжници като харизматичен ръководител на ядрена сила, а не международно презрян човек, който кара гражданите си да гладуват, за да може да строи ядрени оръжия и ракети.
Ким, вървеше бавно зад венец с името си и послание, което казваше: „Аз оплаквам героите и патриотичните мъченици“, докато беше отнесен до паметника на героите от войната и мъчениците. Освен това той наблюдаваше поднасянето на голям венец в мавзолея на Хо Ши Мин, където се поклони и влезе вътре.
Преговорите между Ким и Тръмп бяха прекъснати в четвъртък, втория ден от двудневната им среща на върха, в спор за това колко трябва Вашингтон да облекчи санкциите срещу Пхенян в замяна на стъпки за ядрено разоръжаване. Въпреки намекът на висш севернокорейски служител - в бърза среднощна пресконференция, призована да оспори версията на Тръмп за края на срещата - че Ким може да „е загубил воля“ за дипломация, лидерът на Северна Корея изглежда излезе като победител от дипломатическата катастрофа.
Ким отговаря на въпроси с хумор и лекота, когато се сблъсква с агресивен международен медиен контингент тук. И най-важното за неговия образ у дома е, че той е твърд в исканията си за облекчаване на санкциите, наложени върху ядрената програма, която Северна Корея твърди, че е построена в отговор на неумолимата американска враждебност.
Ким ще бъде подкрепен от контролирани от държавата медии, които вече бяха заети да представят срещата на върха като победа за своя лидер, като заявиха, че Ким и Тръмп „оценяват, че втората среща в Ханой даде важен повод за задълбочаване на взаимното уважение и доверие и поставяне на отношенията между двете страни на нов етап“.
Северна Корея заяви, че е поискала частично освобождаване от санкции в замяна на затварянето на главния си ядрен обект в Йонбьон, което е важно съоръжение за производство на ядрено гориво, но се смята, че не единственото място на Севера, където се произвежда такова гориво.
Висши служители казват, че Северна Корея иска милиарди долари облекчение в замяна само на частично демонтиране на Йонбьон.
Не е ясно какво ще се случи след това: работни срещи на експертно ниво, за да се затвори пропастта в преговорите? Друга среща на върха? Или Тръмп, погълнат от противоречия във Вашингтон и опарен от провала в Ханой, губи интерес?
Най-лошият сценарий би бил връщането към личните обиди и заплахите за война между Тръмп и Ким през 2017 г., когато Северът организира поредица от все по-мощни оръжейни тестове, включително ядрена детонация и показване на ракети с голям обсег, които могат да се насочат към САЩ, въпреки че експертите смятат, че тези междуконтинентални ракети все още не са завършени.
Тръмп твърдеше преди срещата на върха в Ханой, че икономическите ползи от сделката могат да накарат Ким да се откаже от ядрените си амбиции.
Ким дойде на срещата на върха, чувствайки се уверен, че може да уреди нещо, което ще сложи край на болезнените икономически санкции, като му позволи да запази голяма част от своята ядрена програма и само да направи „редица жестове, които имитират разоръжаването“, написа Джефри Луис, ядрен експерт в Института за международни изследвания в Мидълбъри. Този резултат би бил сигнал, че „светът трябва да живее с бомбата на Северна Корея, но Ким няма да я натрива в ничие лице“.
„Тъй като би било крайна лудост да се опитваме да свалим диктатор с ядрено оръжие, изглежда очевидно коя страна трябва да се откаже“, каза Люис. Ако Тръмп „не приема реалността, че сега живеем със Северна Корея с ядрено оръжие, тогава сме обречени на краха на преговорите, а може би дори на връщане към терора от 2017 г.“

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 AFP: Тръмп обвини Северна Корея за смъртта на студента, но не спомена Ким

AFP: Тръмп обвини Северна Корея за смъртта на студента, но не спомена Ким

2 Март 2019 | 01:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп заяви в петък, че държи Северна Корея отговорна за смъртта на американския студент, който почина след като беше измъчван в ареста, но не обвини направо лидерът Ким Чен-ун, предава агенция AFP.
Тръмп предизвика широка критика, когато каза на репортерите по време на срещата си с Ким във Виетнам през тази седмица, че вярва на твърдението на севернокорейския лидер, че не е знаел какво се е случило с Ото Уормбиър, след като е бил задържан от властите.
22-годишният Уолмбиър умря дни след като беше изпратен в САЩ от Северна Корея в кома през 2017 година.
"Разбира се, че държа Северна Корея отговорна за лошото отношение към Ото и за смъртта му," написа Тръмп в Туитър.
"Най-важното е, че Ото Уармбиър не си отиде от този свят напразно. Ото и семейството му се превърнаха в отгромен символ на голяма страст и сила, които ще ни съпровождат за година напред."
По-рано през деня Фред и Синди Уормбиър направиха изявление, в окето се казва, че "Ким и неговия противен режим са отговорни за смъртта на сина ни“, Тръмп заяви, че неговият коментар е бил „неправилно разтълкуван“.
"Разберете, аз наследих случаят на Ото с три други. Предишната администрация не беше направила нищо, а тя се занимаваше със случая му", каза президентът.
"Обичам Ото и често мисля за него!", е добавил той в Туитър, но без да споменава Ким.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: Министър-председателят на Япония изрази желание за среща с Ким Чен-ун

Regnum: Министър-председателят на Япония изрази желание за среща с Ким Чен-ун

1 Март 2019 | 06:16 | Агенция "Фокус"
Токио. Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе заяви, че е готов да се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, съобщава агенция Kyodo.
След резултата от срещата между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун Абе заяви, че „сега трябва да се срещне“ с лидера на Северна Корея. Отбелязва се, че Абе не за първи път изразява желание да се срещне с Ким Чен-ун, но Пхенян игнорира призивите на Япония за преговори.
Както съобщава агенция Regnum, на 27-28 февруари в Ханой се проведе втората среща на върха между лидерите на САЩ и Северна Корея. След срещата страните не подписаха никакво окончателно споразумение. В разговор с правителствените ръководители на Япония и Южна Корея Тръмп обеща да продължи диалога със Северна Корея.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Мун Дже-ин заяви, че Сеул ще помогне на САЩ и Северна Корея да преговарят „по всякакъв начин“

Reuters: Мун Дже-ин заяви, че Сеул ще помогне на САЩ и Северна Корея да преговарят „по всякакъв начин“

1 Март 2019 | 06:00 | Агенция "Фокус"
Сеул. Южнокорейският президент Мун Дже-ин заяви, че страната му ще си сътрудничи със Съединените щати и Северна Корея, за да помогне на преустановените им преговори да постигнат пълно уреждане, съобщава агенция Reuters.
Втората среща на върха между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун се провали заради санкции срещу Пхенян. Двете страни дадоха противоречиви сведения за случилото се, повдигайки въпроси за бъдещето на преговорите за денуклеаризация.
„Вярвам, че това е част от процес за постигане на по-високо ниво на съгласие. Сега нашата роля стана още по-важна“, каза Мун в реч, докато отбелязваше национален празник.
„Моята администрация ще комуникира и сътрудничи тясно със Съединените щати и Северна Корея, за да помогне на техните преговори да постигнат пълно уреждане по всякакъв начин“, заяви той.
Южна Корея ще се консултира със Съединените щати за начините за възобновяване на туризма в планината Къмгансан и за функционирането на индустриалния комплекс Кесон, и двете в Северна Корея.
Ким Чен-ун също подчерта необходимостта от укрепване на туризма като част от стремежа му да развива икономиката на страната.
Северът е спечелил 30 милиона долара годишно от турове в Къмгансан в периода 1998-2008 г., преди да бъдат преустановени, оценява южното министерство на обединението.
Мун заяви, че сътрудничеството на Южна Корея с Япония също ще бъде засилено в името на мира на Корейския полуостров.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Тръмп: САЩ превзеха „100 процента“ от „халифата“ на ДАЕШ

АА: Тръмп: САЩ превзеха „100 процента“ от „халифата“ на ДАЕШ

1 Март 2019 | 03:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ са взели повече от 100% от територията на „Ислямска държава“ в Сирия, предава Anadolu Agency.
„Сега е 100%, ние просто превзехме 100% от халифата. Това означава района, земята, имаме 100%“, заяви Тръмп пред войници във военновъздушната база „Елмендорф“ в Аляска. „Имаме всичко“.
Президентът спря в базата, за да презареди гориво на връщане от пътуването до Ханой, където се срещна с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун.
„Направихме го за много по-кратко време, отколкото предполагахме“ каза Тръмп.
Тръмп обяви „бързото“ изтегляне на американските войски от Сирия през декември, твърдейки, че световната коалиция е успяла да победи „Ислямска държава“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: КЦНА: Ким и Тръмп ще продължат „продуктивните разговори, за да обсъдят денуклеаризацията“

AFP: КЦНА: Ким и Тръмп ще продължат „продуктивните разговори, за да обсъдят денуклеаризацията“

1 Март 2019 | 02:49 | Агенция "Фокус"
София. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и американският президент Доналд Тръмп се договориха да продължат „продуктивните“ дискусии за денуклеаризацията, съобщи държавната медия на Пхенян.
Ким и Тръмп „се съгласиха да продължат да водят продуктивни разговори, за да обсъдят денуклеаризацията на Корейския полуостров и подобряването на отношенията между САЩ и Северна Корея“, съобщава Корейската централна новинарска агенция, без да споменава провала на двудневната среща във Виетнам.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Срещата между Тръмп и Ким в Ханой се провали заради неуспешните преговори

The Guardian: Срещата между Тръмп и Ким в Ханой се провали заради неуспешните преговори

1 Март 2019 | 02:31 | Агенция "Фокус"
Ханой. Втората среща на върха между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун завърши с неуспех, като двете страни бяха далеч по централните въпроси за разоръжаването и облекчаването на санкциите, пише британският в. The Guardian.
Внезапното приключване на срещата в Ханой, която беше скъсена с няколко часа, беше неуспех и за двамата лидери, които бяха направили дълги пътувания - Ким по релсите,а Тръмп по въздух - в очакване, че сделката е наблизо. Няма планове за трета среща на върха, но САЩ изразиха готовност да продължат преговорите на по-ниско ниво.
Крахът на разговорите между двамата лидери настъпи внезапно. Късно в сряда вечерта Белият дом разпространи подробни планове за преговорни сесии, работен обяд и церемония по подписването на съвместно споразумение. Когато двамата лидери се събраха отново в четвъртък сутринта, те изглеждаха мрачни и предпазливи относно възможността за сключване на сделка.
Няколко часа по-късно срещата на върха беше отменена. Церемонията по подписването беше отменена и официалният обяд остана неизяден. Приборите на масата и картоните с имената не бяха използвани в празната трапезария на хотел „Метропол“, мястото на срещата на върха, тъй като лидерите се върнаха в собствените си хотели.
В своята версия на събитията Тръмп заяви, че сделката е провалена, защото Ким иска пълно вдигане на санкциите за демононтирането на главния ядрен комплекс в Йонбьон, но САЩ искат да извадят от строя и други ядрени съоръжения, включително скрити места.
„Беше основно за санкциите“, каза Тръмп на пресконференция в Ханой. „Искаха санкциите да бъдат вдигнати изцяло и ние не можехме да направим това ... Понякога трябва да се разходиш, а това беше само един от онези пъти“.
„Има несъответствие. Трябва да имаме санкции“, каза той. „Има несъответствие. Трябва да имаме санкции и той да иска да премахне всички ядрени оръжия. Но той иска просто да го направи в райони, които са по-малко важни, отколкото в тези, които искаме“.
Северна Корея оспори версията на Тръмп за събитията. На внезапно планираната пресконференция в Ханой, севернокорейският външен министър Ли Йон Хо заяви, че Пхенян само е поискал частично санкционно облекчение в замяна на затварянето на Йонбьон. Той каза, че САЩ са загубили възможността, която „може да не дойде отново” и позицията на Пхенян няма да се промени, дори ако САЩ се стремят към по-нататъшни преговори.
Тръмп обаче заяви, че статуквото ще продължи, като Северна Корея ще спира ядрените и ракетните изпитания, докато САЩ няма да участват в съвместни военни учения с Южна Корея, срещу които американският президент се противопоставя по принцип.
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео каза, че прекъсването на преговорите е отчасти причинено от различията по отношение на последователността на ядреното разоръжаване и вдигането на санкции. САЩ искат Северна Корея да постави сегашния си арсенал, за който се смята, че се състои от няколко десетки бойни глави, някои от които са монтирани на ракети, на масата за преговори, заяви той.
Помпео каза, че преговорите по ядрените въпроси ще се подновят бързо, въпреки че не са планирани нови срещи.
Тръмп излетя от Ханой в късния следобед, а Ким остана в града за разговори с виетнамското ръководство и ще направи 70-часовото пътуване с кола и влак до Пхенян през уикенда. Не е ясно дали ще спре в Пекин да се срещне с китайския президент Си Дзинпин.
Южнокорейски дипломат каза, че Сеул удивен от резултата. „Беше шок. Опитваме се да разберем какво се случи“, каза дипломатът.“Трябва да гледаме какво се случва зад кулисите“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Фиаско по ханойски

„Коммерсант“: Фиаско по ханойски

1 Март 2019 | 01:01 | Агенция "Фокус"
Ханой. Неочакваният провал на срещата на върха в Ханой беше провал и за двете страни. Този резултат е безпрецедентен за срещите на върха, особено за тази, на която се възлагаха толкова много надежди, пише в. „Коммерсант“. Трудно е да се каже за кого е по-унизителен резултатът. Ким Чен-ун пропусна шанса да направи крачка към статута на „нормална“ страна, решавайки проблемите на сигурността и икономическото развитие. Тръмп - шанс за успех на външната политика, който сега му е необходим в условията на вътрешнополитически проблеми. Вярно е, че няма причина да го атакуваме за „лошата сделка“, която враговете му възнамеряват да използват.
Да се спори кой е виновен, вероятно е безсмислено. Виновни са и двете страни. Ако Ким Чен-ун, както каза Доналд Тръмп, наистина настояваше за пълното вдигане на санкциите, тогава този подход очевидно е нереалистичен. Въпреки това, Ким може да бъде разбран. Той е длъжен да бъде изключително предпазлив в отстъпките. Изглежда, че вдигането на санкциите от севернокорейците се възприема като доказателство за „искреност“, „отказване на САЩ от враждебност", но тази логика е абсолютно неразбираема за американците.
Опитите на Съединените щати да „изпреварят“ ядреното разоръжаване също са нереалистични. Северна Корея настоява за „действия в замяна на действия“, а и няма толкова много козове за търгуване и иска да ги използва възможно най-ефективно. Затова изглежда, че страните са узрели мълчаливото разбиране, че крайната цел е премахването на санкциите и денуклеаризацията, но пътят към тях ще бъде чрез намаляване на ядрения потенциал на Пхенян, военната заплаха от страна на САЩ и нормализирането на отношенията.
Очевидно, субективните фактори изиграха своята роля в тъжното развитие на събитията. На работно ниво имаше твърде малко време и възможност да се постигне споразумение. Севернокорейците също се надяваха, че лидерите ще решат всичко, без да правят отстъпки на партньорите си в работния диалог. И американците бяха принудени да го водят, защото не можеха да си позволят да нарушат срещата.
Резултатите са разочароващи. Страните се съгласиха да продължат диалога, но надеждите за успеха му намаляха. Всъщност, нямаше и трагедия. Тръмп, все още решен да накара Ким да стане негов партньор в региона. Няма речи за възобновяването на американските военни учения, както и за ядрени и ракетни изпитания в северната част на Корея. Северна Корея може да живее под санкции, а бързата нормализация на режима в крайна сметка не е толкова печеливша. Цинично казано, съседните страни също са доволни от състоянието на преговорите. Няма криза, нито рязък пробив в геополитическия баланс. И това е добре.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тръмп обсъди Северна Корея с Шиндзо Абе и Мун Дже-ин

AFP: Тръмп обсъди Северна Корея с Шиндзо Абе и Мун Дже-ин

28 Февруари 2019 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп проведе разговор по телефона с лидерите на Япония и Южна Корея докато лети обратно към Вашингтон, след като срещата на върха с Ким Чен-ун завърши без споразумение, заявиха от Белия дом, предава AFP.
Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви пред репортери, които пътуват с Тръмп на Еър Форс 1, че той е говорил за около 15 минути с японския премиер Шиндзо Абе и южнокорейския президент Мун Дже-ин.
„Той им даде актуална информация за срещата“, каза Сандърс. „Той им каза, че ще продължи диалога“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„РИА Новости“: В Конгреса смятат, че Ким Чен-ун не вярва на САЩ

„РИА Новости“: В Конгреса смятат, че Ким Чен-ун не вярва на САЩ

28 Февруари 2019 | 20:44 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун не вярва на Съединените щати, тъй като преди Вашингтон е работил за „смяна на режима“, каза Тулси Габард, член на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ и кандидата за президент от Демократическата партия, съобщава „РИА Новости“.
„Съединените щати трябва винаги да бъдат готови да се срещнат с нашите опоненти в търсене на мира, но историята ни за промяна на режима и провала на споразумението подкопават авторитета ни. Ето защо Ким не ни вярва“, написа Габард в Twitter, коментирайки срещата на върха в Ханой.
Лидерите на Съединените щати и Северна Корея, Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, проведоха втора среща на върха в Ханой на 27 и 28 февруари, която приключи без подписване на никакви документи. На пресконференцията Тръмп заяви, че различията със Северна Корея не са за отмяна на санкциите, а Пхенян не прави отстъпки в „друга сфера“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Washington Examiner: Защо всъщност Доналд Тръмп си тръгна от срещата с Ким Чен-ун

Тhe Washington Examiner: Защо всъщност Доналд Тръмп си тръгна от срещата с Ким Чен-ун

28 Февруари 2019 | 19:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Защо президентът Тръмп си тръгна от срещата с Ким Чен-ун? Защото Тръмп предизвиква севернокорейския лидер да отхвърли вътрешните сили, които са скептични за постигането на голямо споразумение с Америка, пише американското издание The Washington Examiner в авторски материал.
Разбира се, Тръмп не можеше да каже това открито. Вместо това, когато напусна Виетнам в четвъртък, президентът предположи, че решението му да напусне срещата на върха на ранен етап е мотивирано от по-основната загриженост: нереалистичните изисквания на Ким за пълно облекчение на санкциите и неговото възмущение за ядрено разоръжаване. Да, тези въпроси са истински притеснения в САЩ, но в крайна сметка те се отнасят единствено до отражението на по-широката севернокорейска пречка пред едно споразумение: текущата философия на преговорите в севернокорейския вътрешен кръг.
Ким остава между собствения си интерес от разоръжаване и икономическо отваряне срещу висши служители от режима, които вярват, че могат да получат нещо като победа, без да жертват основните елементи на своите ядрени и балистични ракетни програми. В крайна сметка, Тръмп и държавният секретар Майк Помпео знаят, че Ким трябва да се възползва от инициативата тук. Те знаят, че той все още не е решил как да балансира това уравнение.
Това не означава, че трябва да губим надежда. Американската разузнавателна общност и поне още един близък американски съюзник смятат, че Ким може да се съгласи на сделката, която е адресирана към много американски проблеми (макар и вероятно да изисква новаторско мислене за ядрените бойни глави). Проблемът е, че висшите държавници около Ким са по-малко заинтересовани от тази сделка.
Водени от висшия съветник Ким Йон-чол, други висши служители смятат, че американските санкции могат да бъдат намалени с течение на времето, а с тях и изискванията на САЩ за пълна денуклеаризация. Стимулите за това убеждение са значителни. В крайна сметка, стратегията на Северна Корея отдавна се фокусира не върху икономическите реформи, а по-скоро върху намаляването на американския военен отпечатък в Южна Корея, извличането на икономически отстъпки от Южна Корея и САЩ и изграждането на гаранция за оцеляване на режима под формата на ядрена интерконтинентална програма за балистични ракети.
Това ни връща към решението на Тръмп да си тръгне. Това действие означава, че Тръмп е хвърлил топката на Ким Чен-ун. Докато Тръмп, с основание, е отправял комплименти към севернокорейския лидер в своите коментари, президентът също така признава, че Ким Чен-ун трябва да направи скока тук. Само той може да избере между одобряването на истинска голяма сделка или отлагането на старата стратегия за концесиониране на натиска от страна на хардлайнерите. Като се отдалечи по такъв явен, макар и учтив начин, Тръмп показва на Ким Чен-ун, че е дошло времето да се вземе решение.
Разбира се, това е рискован натиск. Ким Чен-ун може да се върне у дома и да чуе съвета на Ким Йон-чол, че новите тестове за ракети могат да принудят Америка да се върне на масата по-приятелски. Тук обаче си струва да се отбележи, че Тръмп твърди в четвъртък, че Ким Чен-ун е обещал да не провежда нови тестове. Това лично обещание е важно: той инжектира принцип на доверие в отношенията между двамата мъже. Ако Ким Чен-ун сега наруши това доверие, Тръмп ще знае, че хардлайнерските стратези са спечелили и е време да обмислят други средства за севернокорейската денуклеаризация.
Независимо от това, Тръмп вече е показал на севернокорейския върховен лидер, че този процес ще работи само ако е на борда. Срещата на върха в Сингапур миналата година беше срещата на високо равнище, Ханой беше "времето за Ким Чен-ун да се справи с реформите, или да продължи с военните програми и да посрещне последствията".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майкъл Помпео: Доналд Тръмп самостоятелно е решил да не подписва споразумение с Ким Чен-ун

Майкъл Помпео: Доналд Тръмп самостоятелно е решил да не подписва споразумение с Ким Чен-ун

28 Февруари 2019 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. „Американският президент Доналд Тръмп лично реши да не подписва споразумение със Северна Корея по време на среща с лидера на тази страна Ким Чен-ун, заяви държавният секретар Майкъл Помпео, цитиран от Reuters.
Той каза също така на репортерите, че Вашингтон отново e поискал от Пхенян да разкрие данни за всички ядрени съоръжения в Северна Корея.
"Датата на следващата среща на работното ниво със Северна Корея не е определена, може да отнеме известно време, за да се реорганизират двете страни," добави Помпео.
Той също така подчерта, че Вашингтон и Пхенян имат "общо разбиране" за денуклераризациата на Корейския полуостров, но "все още има много работа, за да се свърши." "Има причина да вярваме, че можем да продължим напред", обясни Помпео. "Мисля, че можем да разработим план."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Шиндзо Абе е готов да се срещне с Ким Чен-ун

ТАСС: Шиндзо Абе е готов да се срещне с Ким Чен-ун

28 Февруари 2019 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Токио. Японският премиер Шинзо Абе изрази готовността си да се срещне лично с Ким Чен-ун, след като американският президент Доналд Тръмп проведе втората си среща в Ханой. Той каза това в четвъртък на журналисти след телефонен разговор с американския президент, предава TACC.
"Сега (след Тръмп - ТАСС) аз трябва да се срещна с председателя Ким Чен-ун", каза той.
Абе добави, че Япония подкрепя позицията на президента Тръмп, който не направи отстъпки по пътя към денуклеаризацията на Корейския полуостров.
„Въз основа на твърдата решимост да се осъществи този процес, [Тръмп] не направи лесно отстъпки. Ние подкрепяме решението на американския президент,” каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Няма споразумение след срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

АFP: Няма споразумение след срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

28 Февруари 2019 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Ханой. Срещата между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун приключи без постигане на споразумение, пише AFP
Това може да не е толкова лошо, казват анализатори. След срещата в Сингапур - първата среща между лидерите на две страни от двете страни на технически все още недовършената корейска война – бяха направени много гръмки изявления.
Споразумението, което те подписаха, нямаше конкретни подробности, тъй като Ким се ангажира само с неясно обещание да "работи за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров". Последващият напредък се забави, като двете страни не се съгласиха с това, което означава, и преди срещата в Ханой анализаторите очакваха да се допълни текста на споразумението от Сингапур.
Тръмп каза пред репортерите, че Ким иска всички санкции, наложени от Запада, да бъдат премахнати от неговите оръжейни програми, преди да предприеме някакви допълнителни действия за ядрената централа Йонбьон и други тайни обекти и на което американският президент е решил да си тръгне.
Въпреки че не е договорена трета среща на върха с Ким, Белият дом каза, че преговорите на работното ниво ще продължат.
Това увеличава перспективата Ким да се обърне към съсед и съюзник Китай за помощ.
Липсата на резултат от Ханой оставя президента на Южна Корея Мун Джей-ин, който се възползва от миналогодишните Зимни олимпийски игри в страната си, за да посредничи в преговорите между Пхенян и Вашингтон - в неясно положение.
Сега с предположенията за пътуване на Ким Чен-ун до Сеул вероятно ще продължи да се спекулира и остава да се види дали Мун ще може да продължи своето междукорейско сближаване толкова агресивно както преди, пише агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп е отказал да вдигне санкциите по настояване на Северна Корея

AFP: Доналд Тръмп е отказал да вдигне санкциите по настояване на Северна Корея

28 Февруари 2019 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Ханой. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че неговата среща на върха с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун е приключила без никакво споразумение, защото той не е готов да отмени всички санкции срещу Северна Корея, предава AFP.
"Става дума за санкциите", каза той пред репортери след срещата на върха, след като не бе направено съвместно изявление. „По принцип искаха санкциите да бъдат вдигнати изцяло, а ние не можахме да направим това“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: На срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун не е постигнато споразумение

AFP: На срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун не е постигнато споразумение

28 Февруари 2019 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Ханой. Срещата на върха между и американския президент Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун приключи без споразумение, съобщи Белият дом след двудневната среща, цитиран от AFP.
"Понастоящем не е постигнато споразумение, но екипите на двамата лидери очакват с нетърпение да се срещнат в бъдеще", се казва в изявление на говорителя на Белия дом Сара Сандърс.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: „Без да бързаме“: Тръмп и Ким попариха надеждите за бързи резултати от срещата на върха във Виетнам

The Guardian: „Без да бързаме“: Тръмп и Ким попариха надеждите за бързи резултати от срещата на върха във Виетнам

28 Февруари 2019 | 08:07 | Агенция "Фокус"
Ханой. Доналд Тръмп е споменал, че разговорите му в Ханой със севернокорейския лидер Ким Чен-ун може и да не доведат до незабавен прогрес по въпросите на разоръжаването, но е обнадежден за дългосрочни бъдещи контакти между двамата, пише The Guardian.
Американският президент е казал това в началото на втория ден от разговорите във виетнамската столица. Рано след обед ще бъде подписано общо изявление и след него ще има пресконференция на Доналд Тръмп преди да отпътува за САЩ.
“Сигурен съм, че с течение на годините ние ще сме заедно доста много време. Убеден съм, че ще сме заедно дори и след като приключим тази сделка. Снощи по време на вечерята имахме много добри разговори. Много велики идеи се родиха. Така че не мога да говоря непременно за днес, но мога да кажа, че пред нас има много време. ”
Запитан дали е уверен за предстоящата сделка, Ким е отговорил: „Е, много е рано да говоря, но не мога да кажа и че съм песимист. ”
За първи път 35-годишният севернокорейски лидер отговаря на въпрос от чужд журналист.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тръмп и Ким одобряват идеята САЩ да открият офис в Пхенян

The Guardian: Тръмп и Ким одобряват идеята САЩ да открият офис в Пхенян

28 Февруари 2019 | 07:31 | Агенция "Фокус"
Ханой/Лондон. Двамата лидери са приели идеята в столицата на Северна Корея да се открие офис на САЩ.Тя им е била казана от американски журналист преди да започне вечерята в тесен кръг в сряда вечерта, пише вестник The Guardian
И докато денуклеаризацията е във фокуса на втората среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, японския премиер е изразил надежда, че Тръмп ще обсъди и въпросът за похищението на японски граждани от севернокорейски шпиони.
В четвъртък Шиндзо Абе е обявил в японския парламент, че е „убеден“, че президентът ще спаси отвлечените. Темата е особено чувствителна за японците. Другият въпрос, по който Абе е убеден, че ще има прогрес, е за ракетните и ядрени програми на Северна Корея, които той определя като „главна заплаха“ за Япония.
Миналата седмица Тръмп е уведомил Абе, че той ще подкрепи опитите за репатрирането на 12 граждани на Япония, които са отвлечени през 70-те и 80-те години. Петима са били върнати на Япония през 2002 година.
Според Пхенян осем от останалите жертви са починали, а другите четирима никога не са влизали в страната. Токио обаче не вярва на тези твърдения.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Аргументи и факти“ (Русия):  Какво да се очаква от преговорите?

„Аргументи и факти“ (Русия): Какво да се очаква от преговорите?

28 Февруари 2019 | 04:12 | Агенция "Фокус"
Москва. Предишните преговори, които се проведоха през юни 2018 година, приключиха с договорката постепенно да се тръгне към денуклеаризация на Корейския полуостров, пише руското списание „Аргументи и факти“. Северна Корея замрази ракетните и ядрените изпитания, а между двете държави започна политически диалог.
Сега и Ким Чен-ун, и Доналд Тръмп имат нужда от далеч по-конкретни резултати. Американският президент е притискан от совите вътрешнополитически противници, които смятат, че от тези преговори за Америка няма никакви дивиденти. Държавният глава на Северна Корея се страхува от международните санкции, които продължават да се налагат срещу страната му.
Какво точно биха желали САЩ да получат от тази среща обяснява специалният пратеник на САЩ по корейското урегулиране Стивън Бигън. Според него Щатите искат да видят пълен списък на всички севернокорейски ядрени заряди, да обсъдят демонтажа на мощностите по обогатяване на плутония и урана и да засилят „междучовешките контакти“. По-скоро от всичко друго става дума за сътрудничество в области като културата и спорта.
Вярно е, че преди срещата Тръмп се обърна към американската общественост и я предупреди да не очаква много. „Ние нямаме точно заявени срокове кога да решим този проблем»

Каквото ще да е, но не и капитулация. Кой печели от срещата Тръмп-Ким?
Като цяло и за Ким, и за Тръмп е важно да покажат не толкова скорост за решаване на въпроса, колкото обща целенасоченост и някакви положителни придвижвания. От друга страна обаче и двамата вървят към риска. Ким рискува, че след като Тръмп вече не е президент, всички негови решения може да се окажат отменени. Тръмп пък рискува със самия факт, че води преговори с главата на Корейската народно-демократична република, когото в САЩ смятат за диктатор и убиец на американски граждани. За радикални крачки обаче нито една от двете страни в момента не е готова все още . И все пак според експертите много може да се реши, докато общуват очи в очи, лично.
Двамата нямат проблем с езика. Севернокорейският лидер като млад е учил в Швейцария и добре владее английския език. Между другото, за какво са си говорили Тръмп и Ким по време на едночасовата си разходка само двамата в парка в Сингапур и до този момент не е известно. Известно е обаче, че след тази среща нова ескалация на ситуацията така и не се появи , а американските и севернокорейските дипломати започнаха да водят активни преговори на високо равнище, нещо, което отдавна не се беше случвало.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Кимчи и откровеност, Ким и Тръмп споделиха трапезата  си преди да разговарят за ядрените оръжия

AFP: Кимчи и откровеност, Ким и Тръмп споделиха трапезата си преди да разговарят за ядрените оръжия

28 Февруари 2019 | 01:27 | Агенция "Фокус"
Ханой. Кимчи, скариди и дипломация имаше в менюто за вечерята в сряда, информира агенция AFP.
Лидерите се срещнаха за частна „социална вечеря“ след като се ръкуваха и размениха кратки реплики в историческия хотел „Метропол“ в комунистическата столица. Това е втора лице-в-лице среща след срещата на върха в Сингапур през юни, 2018-та.
Вечерта предложи нещо повече от обикновените медийни прояви. Двамата седнаха на една маса и споделиха трапезата си с няколко близки съветници в петзвездния хотел.
Менюто, чиито детайли бяха разработени от Белия дом, се явяваше като кулинарен мост между културните различия. В него бяха включени корейски и американски класически ястия.
Първо ястие: коктейл от скариди и авокадо, салатка и дресинг „Хиляда острова“, напомняне за популярната американска салата.
Второ ястие: говеждо филе на скара, гарнирано с кимчи, оформено като круша като жест към корейската традиционна кухня.
Шоколадова торта беше върхът на пиршеството за Ким и за американския лидер, който е известен с добрия си апетит.
В менюто нямаше алкохол – Тръмп е известен въздържател. Вместо това се сервираше коктейл от специален сорт северноамериканска слива, подобна на фурма, и мед; шестте чаши за вино, които бяха на масата, се пълнеха с вода.
След вечерята Тръмп туитва: "Велика среща и вечеря с Ким Чен-ун".
В компанията около масата бяха държавният секретар Майк Помпео и главният емисар на Ким Ким Йон-чол.
Вечерята в сряда не беше първа среща от този род за Тръмп през този ден. Обяда сподели с виетнамския премиер Нгуен Суан Фук. На него бяха сервирани разнообразни вкусни деликатеси от виетнамската кухня: салата от манго, пържени пролетни ролца, кралски раци и 'cha ca', - пържена риба, която е деликатес и се смята за „специален автограф от Ханой“, последвани от десерт от семена на лотос, лонган и бели гъби „дървено ухо“, сервирани топли и с лек захарен сироп.
Четвъртък е вторият и последен ден от разговорите между Ким и Тръмп за севернокорейския ядрен арсенал.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Белият дом отказа на четирима репортери да отразяват вечерята Тръмп-Ким

Reuters: Белият дом отказа на четирима репортери да отразяват вечерята Тръмп-Ким

28 Февруари 2019 | 00:36 | Агенция "Фокус"
Ханой. Белият дом не позволи на репортерите на Ройтерс, АР, Блумбърг и Лос Анджелис Таймс да отразяват вечерята между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун в сряда, след като двама от тях задаваха въпроси на Тръмп по време на неговото общуване насаме с Ким преди нея, предава Reuters.
Репортерите са част от медийния екип на Белия дом, който винаги съпровожда президента. Те редовно задават въпроси на лидерите и в сряда са попитали Тръмп за срещата на върха и за изслушването в Конгреса на неговия бивш адвокат Майкъл Коен.
Репортерите по-късно не са били допуснати до отразяване на вечерята, защото, както заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс , са “проявили чувствителност при задаване на предишните въпроси,” пише „Вашингтон поуст“.
Екипът е присъствал, когато Тръмп и Ким са се срещнали в началото и са стиснали ръце. По време на тази кратка интимна среща, докато камерите са работели, кореспондентът на Ройтерс Джеф Мейсън е попитал Тръмп какво иска да постигне от срещата и дали се е отказал от настояването си за денуклеаризация на Северна Корея. Тръмп е отговорил с „Не“ на втория въпрос и е дал по-дълъг отговор на първия.
Веднага след него, репортерът на AP Джонатън Лемайър е попитал Тръмп дали очаква да се сложи край на Корейската война. Тръмп е отговорил с „Ще видим“. Той е попитал Тръмп и дали има мнение за изслушването на Коен, което също е планирано за сряда. Тръмп се е намръщил и е поклатил глава.
В писмено съобщение Сандърс е обяснила, че “Поради чувствителната природа на срещите ние ограничихме броя на журналистите, отразяващи вечерята. Продължаваме да уточняваме отделни аспекти от тази историческа среща и винаги ще работим тъй, че де сме сигурни, че американските медии имат колкото е възможно по-голям достъп.“

От агенция Ройтерс са изразили „дълбока тревога“ заради изключването на техния репортер и на неговите колеги от групата, отразяваща вечерята.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ким и Тръмп се захващат да разрешат въпросите около севернокорейското ядрено оръжие

AFP: Ким и Тръмп се захващат да разрешат въпросите около севернокорейското ядрено оръжие

27 Февруари 2019 | 23:40 | Агенция "Фокус"
Ханой. След топли ръкостискания и „социална вечеря“ американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун се насочват към деловия четвъртък, предава AFP. В разговорите, които ще се проведат във формат „среща на върха“, целта е да се излезе от „задънената улица“ във връзка с ядрената програма на Пхенян.
Двамата лидери, които преди време си разменяха лични обиди и заплахи за разрушения, сега провеждат своята втора среща само осем месеца след първата. От нея те трябва да си тръгнат с по-ясна и конкретна представа за бъдещите стъпки отколкото при първата, в Сингапур.
Тогава се излезе с топли имиджи и неясното обещание от Ким „да се работи по денуклеаризацията на Корейския полуостров“. От тогава дипломацията не може да си изясни какво точно се има пред вид.
В Ханой двамата отново започнаха с размяна на знаци за необичайно за дипломацията поведение - ръкостискания, размяна на шеги, докато репортерите викат въпросите си.
Тръмп описва Ким като „велик лидер“, а страната му – като притежаваща „страхотен икономически потенциал, невероятен и неограничен“.
На свой ред, Ким сякаш е броял дните до срещата си отново с Тръмп: "Преминахме целия този път до Ханой, за да се срещнем отново, 261 дни по-късно.".
Двойката след това се оттегли на вечеря само с най-близките си помощници.
За AFP анализаторът Даниъл Дейвис е казал: „ Като си помислим къде бяхме през декември 2017-та, когато буквално се бяхме изправили на ръба на войната... и как сега се движим по посока на мира, тук [в Ханой – бел. ред.] никой дори и не мисли да говори за война точно сега. Само по себе си това вече е победа".

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Какъв ще бъде графикът на втория ден от срещата на върха между Донадл Тръмп и Ким Чен-ун?

ТАСС: Какъв ще бъде графикът на втория ден от срещата на върха между Донадл Тръмп и Ким Чен-ун?

27 Февруари 2019 | 20:07 | Агенция "Фокус"
Ханой. Във виетнамската столица Ханой започна втората по рода си среща на върха между САЩ и Северна Корея. Американският президент Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун проведоха среща на четири очи, която продължи около 10 минути, след което бе организирана официална вечеря с представители на двете делегации. Основната част на преговорите ще се състои на втория ден от срещата, 28 февруари. Руската държавна агенция TACC представя графика:

• Разговорът между лидерите на двете страни ще започне в 9:00 часа местно време (5:00 часа българско време) и трябва да приключи до 9:45 (5:45 часа българско време);
• След това ще има разширена среща;
• В 11: 55 часа (07:55 часа българско време) Тръмп и Ким Чен-ун ще вземат участие в работен обяд;
• В 14: 05 часа (10:05 часа българско време) лидерите възнамеряват да участват в церемонията по подписване на съвместно споразумение;
• В 15:50 часа (11:50 часа българско време) Тръмп ще даде пресконференция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Фламандски националисти продават Валония на Доналд Тръмп за 1 евро. 22 август 2019 г.
Фламандски националисти продават Валония на Доналд Тръмп за 1 евро. 22 август 20...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.