НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РИА Новости: Русия започна доставките на C-400 за Турция

РИА Новости: Русия започна доставките на C-400 за Турция

12 Юли 2019 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Турция e пристигналa първата част от руските системи C-400, това обявиха от министерството на отбраната в Анкара, предава РИА Новости. Руската агенция припомня, че доставките предизвикаха международен скандал, след като САЩ заплашиха, че като контрамярка обмислят изключването на Турция от системата за обучение и продажба на изтребителите пето поколение F-35.

ПВО системата С-400 е преназначена да унищожава авиация, крилати и балистични ракети, в това чисто и със среден обсег на действие, като установките разполагат със система, която им позволява да стрелят и по наземни цели. Турция е третата държава след Беларус и Китай, която закупи такъв вид ПВО.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Деница Златева, БСП: В България нямаме различни малцинства

Деница Златева, БСП: В България нямаме различни малцинства

29 Март 2019 | 16:58 | Агенция "Фокус"
София. „Това не е първият турски висш представител с изявления за България. Преди една година Ердоган каза, че душевните му граници се простират до Кърджали. За първи път обаче толкова ясно и отчетливо се казва, че Турция е трябвало да се намеси сериозно във вътрешните работи на суверенна държава по чувствителна тема, каквато е Законът за вероизповеданията и финансирането им”, това заяви зам.-председателят на БСП Деница Златева в предаване „Плюс-минус” по НТВ, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. По думите ѝ на едно от последните заседания на КСНС е бил постигнат консенсус по тема, която е свързана с националната сигурност, каквато е нефинансирането на вероизповеданията от чужбина. В закона, приет вчера на второ четене, е гарантирано държавно финансиране, но в същото време вратичката за външно финансиране не е затворена. „Първоначалният вариант на проекта беше да се отхвърли външното финансиране на всички вероизповедания и около това предложение имаше консенсус, на този текст ние бяхме съвносители”, коментира Златева. „Оказван ли е натиск за промените, гласувани на второ четене и на кого, е въпросът ни към Борисов”, запита тя.
Златева заяви, че медийните изяви на Местан от партия ДОСТ за признаване на турско малцинство за България са били много активни напоследък, а от друга страна, турският външен министър е говорил не само за за натиск да се намеси в процеса, но и за това, че Анкара ден и нощ защитава интересите на турските общностите извън страната. „България е унитарна държава, в България нямаме различни малцинства. Имаме различни вероизповедания”, заяви Златева.
„От години има финансиране и съмнителен произход на средства към вероизповеданията. Затова имаше консенсус между политическите сили за държавно финансиране, с цел да се намали рискът за националната сигурност от външно финансиране на съответните вероизповедания”, каза зам.-председателят на партията.
„Турция е наш съсед и България трябва да развива добросъседски отношения с всичките си съседи. Те са наш партньор, имаме и важни общи енергийни проекти, но тук става дума за чувствителни теми, засягащи етническия мир”, изрази позицията си Златева. Тя каза още, че от БСП призовават президентът да свика КСНС, за да се обсъди този въпрос отново, а дотогава да се наложи вето на закона.
По повод подреждането на листата за Европейските избори в БСП, Златева заяви: „Аз съм кандидат за евродепутат, затова не смятам, че трябва да коментирам подреждането листата. Ние сме демократична партия. В БСП Националният съвет подрежда листата за Европейските избори”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин: Изказването на турския външен министър е груба и недопустима намеса във вътрешните работи на България

Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин: Изказването на турския външен министър е груба и недопустима намеса във вътрешните работи на България

29 Март 2019 | 13:27 | Агенция "Фокус"
София. Изказването на турския външен министър е груба и недопустима намеса във вътрешните работи на България. Това каза за дневния блок на Радио „Фокус“ „Добър ден“ Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин, по повод думите на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу за намеса на Турция в промените в Закона за вероизповеданията. Димов каза още, че се надява решението на МВнР на Република България да бъде политическо, а не апартаментно. По думите му „това е поредното доказателство за груба и недопустима намеса на Турция във вътрешните ни работи. Обясненията за предизборна пропаганда и агитация, просто няма как да се приемат на сериозно и ако го направим, това ще бъде поредното доказателство за проекции на апартаментни аргументи и съображения, и в областта на външната ни политика и начини за отстояване на националния ни интерес. Според мен ще трябва да бъде изразено категорично несъгласие, което като форма може да бъде по няколко начина: да се връчи протестна нота, да бъде извикан за обяснения в нашето Външно министерство турския посланик в София и трето - тази нота да бъде връчена в Анкара от нашия посланик там.“ Георги Димов добави, че от това дали действията на правителството ще бъдат публично оповестени или не, и в зависимост от това кой вариант ще бъде избран, това ще покаже отношението на управляващите по тази тема.

Евeлина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин: Турция се доближава до групата на откровено антидемократични арабски страни

Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин: Турция се доближава до групата на откровено антидемократични арабски страни

26 Март 2019 | 21:11 | Агенция "Фокус"
София. Турция се доближава до групата на откровено антидемократични арабски страни. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Георги Димов, бивш генерален консул на Република България в Одрин. Съществува опасност от евентуален терористичен натиск, каза още той. Дори войната в Сирия да приключи, в близките години в Турция остават около 4 млн. сирийци, които променят етническата мозайка в страната. „Официално не се знае колко са привържениците на ДАЕШ сред тези сирийци. Според сериозни източници тези джихадисти са много. Преди година по официално данни 100 000 сирийци са получили турско гражданство, макар че според мен са много повече, те ще могат да участват и в изборите. Получили турско гражданство те вече няма как да бъдат проследени Като се има предвид, че е възможно сред тях да има джихадисти, това трябва да ни бъде като звънец, обясни той. Георги Димов обобщи, че целта на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е да окупира цялостното управление на страната за поне 5 години напред в рамките на новия модел за безгранична президентска власт и правомощие. България все още е единствената страна от съседните на Турция, с които Анкара официално няма проблеми и Турция би трябвало да се стреми да запази това положение, коментира още Димов.
Цоня СЪБЧЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 On (Македония): Турция очаква доставките на F-35 през ноември

А1 On (Македония): Турция очаква доставките на F-35 през ноември

14 Март 2019 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар увери, че Анкара очаква доставката на изтребителите F-35 до ноември тази година, предава македонската електронна медия A1 On.
„Въпреки някои информации, процесът за доставката на F-35 върви по план. Нашите пилоти продължават обучението си в САЩ“, подчерта Акар.
Съгласно думите му, подготовката на инфраструктурата в Малатия е завършена.
Припомня се, че Турция, която участва в проекта за F-35, планира закупуването на сто изтребители.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah (Турция): Турция заклейми решението на белгийския съд да не предприеме разследване срещу терористи от ПКК    Истанбул

Daily Sabah (Турция): Турция заклейми решението на белгийския съд да не предприеме разследване срещу терористи от ПКК Истанбул

9 Март 2019 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Брюксел. Решението на Белгийската Камара на държавното обвинение, с което не се дава ход на разследване от страна на Федералния прокурор на Белгия на 36 души, свързани с ПКК, е неприемливо, е обявил в петък говорителят на турското МВнР Хами Аксьой, пише в днешния си брой турския всекидневник Daily Sabah.
"Независимо от доказателствата, представени от Федералния прокурор на Белгия за терористичния характер на ПКК, това решение, според заявеното в него, гарантира на терористичните организации много опасна територияq която те да използват,"се казва в официалното съобщение.
Аксьой е отбелязал, че решението може да бъде оспорвано в Апелационния съд на Белгия и е добавил, че Турция ще продължи „по категоричен начин“ своята съдебна битка.
В петък Апелативният съд в Брюксел постанови, че членовете на ПКК не могат да бъдат обвинени в тероризъм и отхвърли повдигнатите срещу всичките 36-ма заподозрени по казуса ПКК в страната.
Това решение идва след като Федералната прокуратура оспорва предишно съдебно решение. Прокурорите са на мнение, че то влиза в противоречие с признаването от страна на Белгия и на ЕС на терористичния характер на групата. Заподозрените се обвиняват, че са отвличали деца от техните семейства в Белгия и други европейски държави и са ги изпращали в Гърция и Ирак, където са били обучавани за редници от военното крило на ПКК. Те са обвинени също така и за фалшифициране на документи, и за изнудване на бизнесмени.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин: Конкуренцията за "Tурски поток" е в основата на предложението Турция да бъде обявена за „страна на честта“

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин: Конкуренцията за "Tурски поток" е в основата на предложението Турция да бъде обявена за „страна на честта“

7 Март 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. Конкуренцията между България и Гърция за "Tурски поток" е в основата на предложението на гръцкият премиер Алексис Ципрас Турция да бъде обявена за „страна на честта“ на Международния панаир в Солун през 2021. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов. Може да се очаква реципрочен жест от турската страна, обясни той. „Идеята на Алексис Ципрас е погледите по време на честването на 200-годишнината от гръцкото въстание и получаването на независимост от Османската империя да се фокусират върху Анкара. Можем да очакваме и реципрочен жест – Гърция да бъде почетена като „страна на честта“ по време на Международния панаир в Измир през 2023 г. по повод 100-годишнината от създаването на Република Турция върху руините на Османската империя. Това също звучи екстравагантно и привлекателно. А защо пък България да не обяви едновременно и Турция, и Гърция за „страни на честта и достойнството“? Също имаме Международен панаир в Пловдив, както и подходяща дата – 2028 г., когато се навършват 150 години от освобождението ни от турско робство. Освен очевидната ирония, има замисъл и очевидно продължение на важните напоследък събития“, уточни Георги Димов. Той припомни знаковата визита на Ципрас в Турция отпреди месец, когато се заговори за рестарт на двустранните отношения. Гърция и Турция декларираха желание за намаляване напрежението в Егейско море и насърчаване мерките за увеличаване взаимното доверие между двете страни, добави бившият генерален консул в Одрин.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин: Германия и Турция преминават в следващ етап към изостряне на двустранните отношения

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин: Германия и Турция преминават в следващ етап към изостряне на двустранните отношения

7 Март 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
София. Германия и Турция преминават в следващ етап към изостряне на двустранните отношения. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ бившият генерален консул в Одрин Георги Димов във връзка със скандала между двете страни, след като Анкара обяви, че са възможни арести на германски туристи на влизане в страната, въпреки че турското министерството на външните работи отрече твърденията. По думите му има разминаване на ценностно ниво не само по оста Анкара-Берлин, но и с днешните цивилизационни приоритети. „Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, за да се хареса на президента Реджеп Тайип Ердоган в сегашната предизборна еуфория, публично заплашва с арест всички негови противници в Германия, когато стъпят на турска територия. Този акт е типично в стил „Бай Хасан прави избори“ – турският прочит на Алеко Константинов. Иначе не са изключение, дори са редовна практика подобни арести на противници на Ердоган с германско гражданство“, обясни Георги Димов. Той каза още, че темата за последния скандал между Анкара и Берлин има по-широки измерения. Според него в основата му стоят постулатите на днешния управленски модел на югоизточната ни съседка – войнстващият и военолюбив национал-ислямизъм, който се отнася все по-подозрително не само спрямо Запада, но и към НАТО. В целия политически спектър в Германия реакциите бяха много остри и разбираеми, добави бившият генерален консул в Одрин.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: САЩ предупреждават Турция за „тежки последствия“ заради доставката руска противоракетна система

Daily Express: САЩ предупреждават Турция за „тежки последствия“ заради доставката руска противоракетна система

6 Март 2019 | 04:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ предупредиха Турция за „тежките последствия“, ако купи руската система за противоракетна отбрана С-400, пише британският вестник Daily Express.
Военните началници на Доналд Тръмп обещаха да отвърнат, ако Анкара не отмени закупуването на системата. Плановете на Турция за закупуване на С-400 предизвикаха опасения от НАТО, а Вашингтон настояваше, че не трябва да се разполагат руските оръжия, заедно с оръжията, произведени в САЩ. Говорителят на Пентагона Ерик Пахон заяви: „Придобиването от Турция на руската система за противовъздушна отбрана С-400 ще има сериозни последици в отношенията между САЩ и Турция в отбраната“.
Миналия месец Тръмп отмени прехвърлянето на 100 самолета F-35 в Турция, след като кризата между Анкара и Вашингтон се задълбочи.
Турският президент Реджеп Ердоган отказа и заяви, че са били необходими военни разходи за осигуряване на националната сигурност на Турция.
Ердоган заяви, че се надява САЩ да променят решението си за отмяната на трансфера на самолетите.
Говорителят на Пентагона обяви, че САЩ „работят, за да помогнат на Турция да намери по-добри решения, за да отговори на нуждите си в отбраната, като същевременно предупреди за по-широките последици от закупуването на руски С-400“.
Миналата седмица действащият ръководител на Пентагона Пат Шанахан направи подобно предупреждение, твърдейки, че покупката може да изключи Анкара от програма за строене и експлоатация на модерните изтребители F-35.
Шанахан каза: „Моята позиция е, че С-400 и F-35 са несъвместими - което означава, че те не вървят заедно.
„Ние искаме да намерим решение, което прави F-35 за стратегически партньор, критична придобивка в техните войски“.
Според съобщенията Вашингтон е предложил до края на 2019 г. да достави една произведена от САЩ ракетна система Patriot, при условие че Анкара се откаже от сделката с Москва.
Членовете на НАТО разкритикуваха Турция заради планираната покупка на С-400 от Русия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Пентагонът препоръча да не се дават изтребители F-35 на Турция заради доставките на C-400

„Коммерсант“: Пентагонът препоръча да не се дават изтребители F-35 на Турция заради доставките на C-400

6 Март 2019 | 01:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Европейското командване на американските въоръжени сили препоръча да не се прехвърлят американски изтребители F-35 в Турция, ако Анкара закупи противоракетни ракетни системи С-400 от Москва. Както каза главнокомандващият на Обединените сили на НАТО в Европа, американски генерал Къртис Скапароти, руските системи за противовъздушна отбрана са несъвместими със системите на НАТО, пише в. „Коммерсант“.
„Вторият проблем - с F-35, това е проблем за всички наши самолети и, мисля, особено за F-35. От мен като военен човек най-добрият съвет е да не се сключи договорът с F-35, така че да не извършват бойни мисии, когато нашият съюзник използва руски системи, особено системи за противовъздушна отбрана“, каза Къртис Скапароти. Той изрази надежда, че Турция ще преразгледа решението си за закупуването на С-400, за да не загуби „много други системи“.
За това, че Съединените щати могат да лишат Турция от изтребители, ако получи руски системи за противовъздушна отбрана, вече е съобщавано няколко пъти. На 2 март министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу каза, че Анкара и Вашингтон отново са започнали преговори за закупуване на американски системи за противовъздушна отбрана на „Пейтриът“. В същото време той потвърди, че покупката на системата за противовъздушна отбрана С-400 е завършена и тези комплекси ще бъдат доставени на Турция тази есен.
Договорът за доставка на четири системи C-400 в Турция в размер на около 2,5 млрд. долара беше подписан през юли 2017 г. Доставките бяха очаквани през март 2020 г., но по-късно Анкара и Москва се договориха да ускорят процеса и да започнат доставките през лятото на 2019 г.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Американски генерал: Без F-35 за Турция, ако купи руска система

VOA: Американски генерал: Без F-35 за Турция, ако купи руска система

5 Март 2019 | 22:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Най-висшият американски командир за Европа заяви, че ще препоръча на САЩ да не продават високотехнологичния си изтребител F-35 на Турция, ако Анкара продължи с плановете си да закупи руска система за противоракетна отбрана, съобщава радио The Voice of America.
Генерал Къртис Скапароти, шеф на европейското командване на САЩ, заяви, че Турция трябва да преразгледа плана си за закупуване на С-400 от Русия тази година или да загуби други бъдещи американски военни самолети и системи. Според него системата за противоракетна отбрана С-400 ще представлява заплаха за F-35.
Скапароти каза, че американски представители в момента са в Турция, обяснявайки последиците от покупката на С-400.
Държавният департамент през декември одобри продажбата на система за противоракетна отбрана „Пейтриът“ за 3,5 млрд. долара на Турция. Доставката на F-35 в Турция е отложена, докато преговорите за С-400 продължават.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В памет на Красимир Узунов поклонението на връх Каймак-Чалан от 20 септември 2018 г. ще бъде излъчено на 2 март по BTK

В памет на Красимир Узунов поклонението на връх Каймак-Чалан от 20 септември 2018 г. ще бъде излъчено на 2 март по BTK

1 Март 2019 | 15:55 | Агенция "Фокус"
София. В памет на Красимир Узунов на 2 март от 18.30 часа ВТК ще излъчи повторение на поклонението на връх Каймак-Чалан от 20 септември 2018 г. Това съобщиха от ВТК. На 3 март от 15.00 часа телевизията ще излъчи документалния филм "Бойните маршове на България" на Красимир Узунов и проф. Любомир Халачев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Красимир Узунов беше ценен и доверен партньор

AFP: Красимир Узунов беше ценен и доверен партньор

28 Февруари 2019 | 19:39 | Агенция "Фокус"
София. Красимир Узунов беше ценен и доверен партньор. Това написа Софи Макрис, регионален директор и редактор на новини в Агенция „Франс Прес“ (AFP) в съболезнователен адрес.
„Всички ние тук в Агенция „Франс Прес“ бяхме много натъжени, като научихме за скорошната смърт на Красимир Узунов. Г-н Узунов беше ценен и доверен партньор, чиито съвети и прозрения бяха винаги необходими“, пише в адреса.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Част от венците от поклонението на Красимир Узунов бяха поднесени пред паметника на Васил Левски в столицата

Част от венците от поклонението на Красимир Узунов бяха поднесени пред паметника на Васил Левски в столицата

28 Февруари 2019 | 17:41 | Агенция "Фокус"
София. Част от венците от поклонението на Красимир Узунов бяха поднесени пред паметника на Васил Левски в столицата, предаде репортер на Агенция "Фокус". Служители и приятели на президента на Агенция и Радио "Фокус" положиха венците, с които той бе изпратен в последния си път, пред паметника на Апостола като израз на неговата отдаденост към българските история и дух.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филмът „Бойните маршове на България“ на Красимир Узунов и проф. Любомир Халачев ще бъде излъчен на 2 март по БНТ

Филмът „Бойните маршове на България“ на Красимир Узунов и проф. Любомир Халачев ще бъде излъчен на 2 март по БНТ

28 Февруари 2019 | 17:29 | Агенция "Фокус"
София. Филмът „Бойните маршове на България“ на Красимир Узунов и проф. Любомир Халачев ще бъде излъчен на 2 март по БНТ. Това съобщи за Агенция „Фокус“ проф. Любомир Халачев.
„Филмът „Бойните маршове на България“ е документален филм, който направихме заедно със собственика на Агенция и Радиo „Фокус“ Красимир Узунов на основата на неговата книга „Бойните маршове на честта и славата на България“. Имахме няколко идеи, но в един момент той ми показа книгата и ме попита дали това ме интересува. И аз я прочетох на един дъх и му казах, че ме интересува“, обясни проф. Халачев.
Той посочи, че сценарист на филма е Красимир Узунов. „Снимахме повече от година, защото търсихме много и интересни места, и документи. Част от музиката се изпълнява от хор „Гусла“ – Краси Узунов ги беше записал преди това. Но освен това снимахме и записахме едни от най-добрите армейски оркестри – гвардейският оркестър, военноморският оркестър и др. Въобще, това са страхотни оркестри, които свирейки такива маршове, за каквито ние разказваме във филма, много въздействат. Особено накрая човек настръхва от патриотичната емоция, която се излъчва от тази музика. Аз съм показвал филма в много градове на България и имаше случаи, когато накрая виждам, че хората са плакали. Така че той има такава емоция, заряд и тема, че докосва сърцата и на мъже, и на жени“, заяви проф. Халачев. „И много се радвам, че БНТ веднага реагира и се съгласи да излъчи филма. Телевизията точно се чудеше какво да направи, за да отбележи тази тъжна дата – все пак нещо да направят по повод на това, че си отиде такъв човек. И се сетихме, че съм им дал филма и казаха, че ще го излъчат на 2 март – хем във връзка с Националния празник 3 март, хем във връзка с невероятния журналист и армейски поручик Красимир Узунов“, обясни проф. Халачев.
Филмът „Бойните маршове на България“ ще бъде излъчен по БНТ от 16.45 ч. на 2 март, събота.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С военни почести и гвардейски духов оркестър бе изпратен Красимир Узунов (ОБЗОР II)

С военни почести и гвардейски духов оркестър бе изпратен Красимир Узунов (ОБЗОР II)

28 Февруари 2019 | 17:09 | Агенция "Фокус"
София. България се сбогува с Красимир Узунов - създател и собственик на първата частна информационна агенция „Фокус“ и едноименната радио верига. Централният военен клуб се оказа тесен за хората, дошли да си кажат последно сбогом с Красимир Узунов. Поклонението пред тленните останки на президента на Радио и Агенция „Фокус“ продължи повече от 2 часа.
В своето траурно слово председателят на 44-ото Народното събрание Цвета Караянчева каза, че никоя смърт не може да заличи Красимир Узунов. Подобно бе мнението и на проф. Пламен Павлов, който също изказа траурно слово за своя приятел. Според него се разделяме с Красимир Узунов в условен смисъл, тъй като неговият безсмъртен дух остава. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви: „Поручика ще остане в съзнанието ни като човека, който отдаде живота си на възстановяването на честта и славата на Българската армия“. „Шапки долу за Красимир Узунов“ бе призивът към българите на близкия му приятел вицеадмирал Пламен Манушев. Главният прокурор на Република България Сотир Цацаров цитира полк. Борис Дрангов: „две смърти няма, без една не може“. „Красимир Узунов остава като продължаваща будна мисъл на един народен будител от 21 век“, бе сред мненията на неговите приятели. В залата на Централния военен клуб той бе определен като незаменим, като патриот и като човек, отдаден на каузи. Присъстващите негови близки, приятели, съмишленици, общественици, държавници, военни и служители изпратиха Красимир Узунов с трогващи слова и сълзи на очи.
След поклонението близки, приятели и съмишленици запалиха свещ в памет на Красимир Узунов в столичния храм "Св. София", където викарият на Софийската митрополия и белоградчишки епископ Поликарп отслужи опело. То продължи близо един час, а част от него бе и хорът към църквата. В словото си епископ Поликарп призова "да подражаваме на Красимир Узунов във вярата и любовта му към Отечеството и към всички паднали герои за Майка България".
По-късно Красимир Узунов бе изпратен с военни почести и гвардейски духов оркестър. Траурната церемония се състоя в Централните софийски гробища. Погребалното шествие бе придружено от военен ескорт до гроба, където беше положено тялото му. Там близките и приятелите на Красимир Узунов го изпратиха в края на земния му път, коленичиха и запазиха минута мълчание. В знак на уважение и признателност бяха изстреляни пет залпа. В рамките на военната траурна церемония прозвуча и химна на Република България. Той бе изпълнен от Гвардейския представителен духов оркестър.
В последния си път Красимир Узунов бе изпратен и от своите верни "войници" и "запасни" от Агенция и Радио "Фокус", за които той винаги ще остане вдъхновяващ командир, учител и пример.

Красимир Узунов почина внезапно на 25 февруари 2019 г. на 56-годишна възраст. Журналист, патриот, българин, преди всичко човек - той остави трайна диря в българския обществен живот. Красимир Узунов ще бъде запомнен като родолюбец, който посвещава живота си на България като офицер от Българската армия, а впоследствие като журналист, писател, общественик. Автор е на стотици публикации в български и чужди издания по проблемите на Македония, Западните Балкани, армията, националната сигурност, реформите в службите за сигурност и българската военна история. Радетел на българщината Красимир Узунов завещава наследство от книги, инициативи и стандарти в журналистиката, които ще се помнят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Любомир Халачев: Красимир Узунов беше безкрайно отдаден на българската кауза

Проф. Любомир Халачев: Красимир Узунов беше безкрайно отдаден на българската кауза

28 Февруари 2019 | 17:08 | Агенция "Фокус"
София. Красимир Узунов беше безкрайно отдаден на българската кауза. Това каза за Агенция „Фокус“ проф. Любомир Халачев - кинооператор, сценарист и режисьор. „Има толкова много неща, с които може да се запомни Красимир Узунов, че не знам откъде да започна. Но ще започна с това, че лично на мен ще ми липсва такъв човек, който да може непрекъснато да ми разказва за това, колко велика е била Българската армия. Той знаеше всичко за Българската армия особено за периода от началото на миналия век до Първата световна война. Имам усещането дори, че той е бил по всички бойни места, разговарял е с всички бойни командири и се е запознавал с войниците. Такова беше усещането, когато ми разказваше“, заяви проф. Халачев и посочи, че тези разкази ще му липсват.
„Красимир Узунов беше човек, който бе безкрайно отдаден на българската кауза и който говореше с плам и страст. Хората могат да го видят във филма „Бойните маршове на България“, който направихме заедно на основата на неговата книга. Аз също съм родолюбец, но понякога ми ставаше дори неудобно, че такъв човек стои пред мен и толкова запалено говори. Въобще, той беше човек, надарен с доста качества, но ясно и Господ е имал нужда от него“, каза още проф. Халачев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С военни почести и гвардейски духов оркестър бе изпратен Красимир Узунов

С военни почести и гвардейски духов оркестър бе изпратен Красимир Узунов

28 Февруари 2019 | 15:38 | Агенция "Фокус"
София. С военни почести и гвардейски духов оркестър бе изпратен Красимир Узунов, предаде репортер на Агенция "Фокус". Траурната церемония се състоя в Централните софийски гробища. Погребалното шествие бе придружено от военен ескорт до гроба, където беше положено тялото му. Там близките и приятелите на Красимир Узунов го изпратиха в края на земния му път, коленичиха и запазиха минута мълчание. В знак на уважение и признателност бяха изстреляни пет залпа. В рамките на военната траурна церемония прозвуча и химна на Република България. Той бе изпълнен от Гвардейския представителен духов оркестър.
Военни почести се полагат на офицерите от Българската армия, какъвто бе Красимир Узунов. С почести се погребват също президенти, министър-председатели, председатели на Народното събрание, министри на отбраната, началници на отбраната, генерали и адмирали. Военни почести могат да се отдават на личности с изключителни заслуги към Българската армия.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Изгубихме един голям радетел за българската история, ще запомня Краси като човек, който остава трайни следи във всеки един

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Изгубихме един голям радетел за българската история, ще запомня Краси като човек, който остава трайни следи във всеки един

28 Февруари 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Добрич. „Изгубихме един голям радетел за българската история“. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на Радио „Фокус“ кметът на Добрич Йордан Йорданов по повод кончината на президента на Информационна агенция „Фокус“ и Национална радиоверига „Фокус“ Красимир Узунов. Йордан Йорданов поднесе най-искрени съболезнования на семейството и неговите близки. „Ще запомня Краси като човек, който остава трайни следи във всеки един, който го познава. Аз се радвам, че успях да го познавам и да го запомня като един невероятно искрен, честен и достоен българин. Надявам се, че там, където е отишъл, е едно по-добро място и ще може да работи на спокойствие за всички нас, които носим българщината в себе си“, каза Йордан Йорданов. По думите му Радиоверига „Фокус“ може да бъде горда, че през годините е имала такъв лидер, като Красимир Узунов. Кметът допълни, че в неговото сърце той ще остане като невероятен приятел и ще бъде импулс с типичната за него активност да бъде отстоявано българското.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Близки, приятели и съмишленици запалиха свещ в памет на президента на Радио и Агенция "Фокус" Красимир Узунов

Близки, приятели и съмишленици запалиха свещ в памет на президента на Радио и Агенция "Фокус" Красимир Узунов

28 Февруари 2019 | 14:04 | Агенция "Фокус"
София. Близки, приятели и съмишленици запалиха свещ в памет на президента на Радио и Агенция "Фокус" Красимир Узунов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
В столичния храм "Св. София" викарият на Софийската митрополия и белоградчишки епископ Поликарп отслужи опелото на Красимир Узунов. То продължи близо един час, а част от него бе и хорът към църквата. На църковното последование присъстваха семейството и близките му, неговите приятели, както и военни и общественици. Всички те запалиха свещ в негова памет.
Според православието паленето на свещи означава, че покойникът преминава от този свят на мрака във вечното жилище на светлината.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Епископ Поликарп: Да подражаваме на Красимир Узунов във вярата и любовта му към Отечеството и към всички паднали герои за Майка България

Епископ Поликарп: Да подражаваме на Красимир Узунов във вярата и любовта му към Отечеството и към всички паднали герои за Майка България

28 Февруари 2019 | 14:01 | Агенция "Фокус"
София. Да подражаваме на Красимир Узунов във вярата и любовта му към Отечеството и към всички паднали герои за Майка България. Това каза Негово преосвещенство викарият на Софийската митрополия и Белоградчишки епископ Поликарп по време на опелото на президента на Радио и Агенция "Фокус" Красимир Узунов, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Изпращаме днес с молитва един достоен син на Майка България. Изпращаме го с молитва", каза Поликарп.
"Изпращаме го всички заедно и си спомняме за неговите достойни дела и се насърчаваме", допълни той. Епископът отчете трудовете на Красимир Узунов. "Да се стремим да му подражаваме, за да може паметта на този бележит българин, който лежи тук, да бъде вечна, блажена и достойна", каза Негово Преосвещенство. Той изрази съболезнования към близките му от името на патриарх Неофит.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Централният военен клуб се оказа тесен за хората, дошли да си кажат последно сбогом с Красимир Узунов (ОБЗОР I)

Централният военен клуб се оказа тесен за хората, дошли да си кажат последно сбогом с Красимир Узунов (ОБЗОР I)

28 Февруари 2019 | 12:33 | Агенция "Фокус"
София. Централният военен клуб се оказа тесен за хората, дошли да си кажат последно сбогом с Красимир Узунов. Поклонението пред тленните останки на президента на Радио и Агенция „Фокус“ продължи повече от 2 часа. В своето траурно слово председателят на 44-ото Народното събрание Цвета Караянчева каза, че никоя смърт не може да заличи Красимир Узунов. Подобно бе мнението и на проф. Пламен Павлов, който също изказа траурно слово за своя приятел. Според него се разделяме с Красимир Узунов в условен смисъл, тъй като неговият безсмъртен дух остава.
„Шапки долу за Красимир Узунов“ бе призивът към българите на близкия му приятел вицеадмирал Пламен Манушев. Главният прокурор на Република България Сотир Цацаров цитира полк. Борис Дрангов: „две смърти няма, без една не може“.
„Красимир Узунов остава като продължаваща будна мисъл на един народен будител от 21 век“, бе сред мненията на неговите приятели. В залата на Централния военен клуб той бе определен като незаменим, като патриот и като човек, отдаден на каузи. Присъстващите негови близки, приятели, съмишленици, общественици, държавници, военни и служители изпратиха Красимир Узунов с трогващи слова и сълзи на очи.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Димов: Вярвам, че хората от Агенция и Радиоверига „Фокус“ няма да загърбят заветите на Красимир Узунов

Георги Димов: Вярвам, че хората от Агенция и Радиоверига „Фокус“ няма да загърбят заветите на Красимир Узунов

28 Февруари 2019 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. Вярвам, че хората от Агенция и Радиоверига „Фокус“ няма да загърбят заветите на Красимир Узунов. Това каза за Агенция „Фокус“ по време на поклонението пред тленните останки на Красимир Узунов в Централния военен клуб бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов. „Първо искам да кажа, че не ми се иска да вярвам, че е така. Загубата ни наистина е много голяма. Това го показва и днешната траурна церемония и въобще от началото на седмицата, понеделника, когато научихме изключително неприятната вест. Димов допълни, че в днешно време проличава кой е патриот.
Той каза, че вярва в младите хора от цялата Агенция и Радиоверига „Фокус“, коментира Димов. „Виждам, че има такова младо поколение, което със сигурност няма да загърби неговите завети и това, което е направил и като журналист, и като анализатор, и като изследовател, и като гадател“, допълни още Георги Димов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Явор Нотев, „Атака“: Много боли от загубата на хора като Краси

Явор Нотев, „Атака“: Много боли от загубата на хора като Краси

28 Февруари 2019 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Наистина сме разтърсени хората, които бяхме с Красимир Узунов, в неговата кауза, в неговата борба и битка за България, за достойнството на българския народ. Това каза за Радио „Фокус“ Явор Нотев, зам.-председателят на Народното събрание от „Обединени патриоти“ по време на поклонението пред тленните останки на Красимир Узунов в Централния военен клуб. „Изненадата от това събитие е примесена с огромно чувство на скръб и празнота, която той оставя след себе си. Много боли от загубата на хора като Краси. Светла му памет. Аз трудно бих могъл да намеря отговор, защо са необходими хора като Красимир Узунов. Защо са необходими герои на един народ, на една нация? Защо са необходими водачите? Разбира се, че са необходими такива личности, личности с главна буква, такива хора, които могат да ангажират и да поведат след себе си и съмишленици и тези, които в ежедневието не се сещат за главните проблеми и въпроси, които трябва да решим, но ето затруднявам се да кажа, защото думите бледнеят – те сякаш оскверняват светостта на неговото дело. Той направи невъзможното във нашето ежедневие така, че да издигне тези идеи на един пиадестал, който да покаже тяхната важност, който да ни покаже как и защо си струва човек да живее. Прекланяме се пред него!, каза Нотев.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Стоименов, „Канал 5“: В Македония изгубихме приятел

Емил Стоименов, „Канал 5“: В Македония изгубихме приятел

28 Февруари 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. В Македония изгубихме приятел. Това каза за Радио „Фокус“ Емил Стоименов от македонската телевизия „Канал 5“ на поклонението на Красимир Узунов в Централния военен клуб. „Изгубихме голям приятел и човек, който ще помним и нашето поколение, и много поколения след нас“, заяви той. „Българският народ изгуби един герой, който винаги се бореше за българската кауза и държава“, изтъкна Емил Стоименов. „Нека почива в мир, Бог да го прости“, каза още Емил Стоименов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангел Найденов: Ще помня Красимир Узунов като просветен патриот, милеещ за България и армията

Ангел Найденов: Ще помня Красимир Узунов като просветен патриот, милеещ за България и армията

28 Февруари 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. Едно от най-точните определения за Красимир Узунов е просветен патриот. Това каза за Радио "Фокус" Ангел Найденов, председател на Центъра за изследване на отбраната и сигурността и бивш министър на отбраната по време на поклонението пред тленните останки на Красимир Узунов в Централния военен клуб. „Дойдох на поклонението на Краси покрусен, тъжен и с мисъл за него такъв, какъвто го познавам от много години. Мисля, че това е едно от най-точните определения за него – просветен патриот. Ще го помня като човек с енциклопедични познания за бойната ни история, отявлен родолюбец, милеещ за България и армията. Той беше човек, изпълнен с вдъхновяващи идеи и инициативи, свързани със съхраняването на паметта, честта и достойнството на българското войнство", допълни Ангел Найденов. Според него хора като Красимир Узунов са необходими днес заради всички тези качества, които е събирал в себе си. "Когато си отиват такива хора, човек е с усещането, че нещо се откъсва от него. С кончината на Красимир Узунов осиротя не само професията и чувстват празнота не само неговото семейство и близки, а всички, които са го познавахме", уточни бившият министър на отбраната.
Анна АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен  Павлов: Красимир Узунов беше авторитет и ще продължава да бъде авторитет

Проф. Пламен Павлов: Красимир Узунов беше авторитет и ще продължава да бъде авторитет

28 Февруари 2019 | 12:23 | Агенция "Фокус"
София. Красимир Узунов беше авторитет и ще продължава да бъде авторитет. Това каза за Агенция „Фокус“ по време на поклонението пред тленните останки на Красимир Узунов в Централния военен клуб историкът проф. Пламен Павлов.
"Изключително ми е мъчно. Аз също съм работил за „Фокус“. С него бяхме близки приятели и съмишленици. Имах честта да бъда негов приятел, негов съмишленик. Мисля си, че не се разделяме с него, той си остава в нас, колкото и да звучи може би ирационално. Това, което направи той, е толкова голямо, че ще трябва да мине време, за да го осмислим%, каза проф. Павлов.
"В днешна България казваме, че няма авторитети. Ето – Красимир Узунов беше авторитет. Ще продължава да бъде авторитет. Хора като него, колкото повече ни липсват, толкова повече присъстват между нас", заяви проф. Павлов.
Според него невероятното му чувство за хумор, любовта му към природата, към България, са съвършено ясни. „Ако има рицар на България в 21 век, това беше и е Красимир Узунов“, добави още историкът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манол Генов, БСП: Мисията на Красимир Узунов беше да възроди националния дух, той остава незаменим

Манол Генов, БСП: Мисията на Красимир Узунов беше да възроди националния дух, той остава незаменим

28 Февруари 2019 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. Краси Узунов успя донякъде, това му беше мисията, да възроди националния дух. Да покаже историята на българския войник, на Българската армия. Това каза заРадио „Фокус“ депутатът от ПГ на БСП Манол Генов на поклонението на Красимир Узунов в Централния военен клуб. „Казват, че незаменими хора няма. Краси Узунов остава незаменим“, заяви той. „Това е голяма загуба за журналистиката, за агенцията, за радиото. За всички тези, които успяваше да събира. Той беше събирач. Господ му беше дал мисия да събира. Той беше енциклопедия за Първата световна война, за Македония“, посочи Манол Генов. „Бил съм свидетел как, когато той започваше да говори, професори по военна история бяха стресирани. Това са хора, които в жизнения си път са написали огромни трудове, възхищаваха се от него и даже му завиждаха“, коментира той. „Красимир Узунов успя да посее зърното. Мисля, че ще изникне клас. Ако има хора, които ще поддържат този огън, който запали, патриотичното, българското национално самосъзнание ще се извиси“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генерал-майор Груди Ангелов: Трябват ни повече хора като Красимир Узунов - за да не забравяме кои сме

Генерал-майор Груди Ангелов: Трябват ни повече хора като Красимир Узунов - за да не забравяме кои сме

28 Февруари 2019 | 12:10 | Агенция "Фокус"
София. Трябват ни повече хора като Красимир Узунов - за да не забравяме кои сме. Това каза за Радио "Фокус" началникът на Военна академия "Георги Стойков Раковски" генерал-майор Груди Ангелов на поклонението на Красимир Узунов в Централния военен клуб. "Много е трудно да се говори точно сега - пред него. Тук днес сме само приятели на Краси. Хора, които сме изживели много с него и непрекъснато сме били заедно. Все още мисля, че е поредната от неговите доста нетрадиционни шеги. Просто не мога да повярвам", добави той. Според него днес на България й трябват повече хора като Красимир Узунов. "Първо - за да не забравяме кои сме - а той умееше това невероятно добре. Говорейки с него, той ни зареждаше с българщина, с енергия. Трябва да има повече такива хора, които да вярват, да искат повече от всякога Българя да се възроди и да заеме своето достойно място е Европа и света", уточни генерал-майор Груди Ангелов.
Анна АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: С думи не се описва това, което загуби България с Красимир Узунов

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: С думи не се описва това, което загуби България с Красимир Узунов

28 Февруари 2019 | 11:57 | Агенция "Фокус"
София. С думи не се описва това, което България и приятелите му загубиха. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Добрич Йордан Йорданов на поклонението на Красимир Узунов в Централния военен клуб. „За такъв човек не можем да си подберем думите. Каквото и да кажем, ще бъде твърде малко“, посочи той. „Надявам се всичко това, което Красимир Узунов е извървял като път да бъде голям учебник за всички нас и за това как да се отнасяме към родината си, към отечеството“, заяви Йордан Йорданов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дора Янкова, БСП: Красимир Узунов ще ми липсва в битката за българското в Родопите

Дора Янкова, БСП: Красимир Узунов ще ми липсва в битката за българското в Родопите

28 Февруари 2019 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. Красимир Узунов ще ми липсва в битката за българското в Родопите. Това каза за Агенция „Фокус“ депутатът от ПГ на БСП Дора Янкова на поклонението на Красимир Узунов в Централния военен клуб. „Той беше силен мъж, патриот. Обичаше Родопите и България. Ще ми липсва в битката за българското в Родопите“, каза още Янкова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Янков, БСП: Красимир Узунов беше човек-богатство

Красимир Янков, БСП: Красимир Узунов беше човек-богатство

28 Февруари 2019 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. Красимир Узунов беше човек-богатство. Това каза за Агенция „Фокус“ депутатът от ПГ на БСП Красимир Янков на поклонението на Красимир Узунов в Централния военен клуб.
„Загубата е за всички. Ще ми липсват разговорите с Краси Узунов. Той беше човек богатство, с който в разговора можеш да се почувстваш горд, че си българин и да разбереш детайли от историята, с която се гордеем. Загубата е за всички, които познават и са разговаряли с човека Красимир Узунов“, каза още Янков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Красимир Узунов беше патриот, родолюбец, човек отдаден на каузи, човек за който винаги България е била над всичко

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Красимир Узунов беше патриот, родолюбец, човек отдаден на каузи, човек за който винаги България е била над всичко

28 Февруари 2019 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Красимир Узунов беше патриот, родолюбец, човек отдаден на каузи, човек за който винаги България е била над всичко. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов по време на поклонението пред тленните останки на Красимир Узунов в Централния военен клуб. „Той имаше възможност да създаде агенция, която да бъде обективна. Информационна агенция, която да бъде слушана и четена не само в България, а по целия свят. Ние губим един голям приятел, а той беше и мой личен приятел. Дойдох на поклонението с много болка, просто не мога да повярвам, че днес го изпращаме“, каза Цветанов. Той добави, че хора като Красимир Узунов запазват българската идентичност, съхраняват и предават българската история по начин по който действително нашите деца ще знаят всичко за страната ни, какво са правили и политици, и родолюбци, и всички български граждани, които са дали всичко от себе си, за да може България да бъде днес това, което е“, добави Цветан Цветанов.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Татяна Дончева, „Движение 21“: Краси беше човек с безкрайна енергия, която се захранваше от родолюбието му и от желанието да събуди у българина искра от други исторически времена

Татяна Дончева, „Движение 21“: Краси беше човек с безкрайна енергия, която се захранваше от родолюбието му и от желанието да събуди у българина искра от други исторически времена

28 Февруари 2019 | 11:35 | Агенция "Фокус"
София. Краси беше човек с безкрайна енергия, която се захранваше от родолюбието му и от желанието да събуди у българина искра от други исторически времена. Това каза за Агенция „Фокус“ по време на поклонението пред тленните останки на Красимир Узунов в Централния военен клуб лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева. „Съболезнования на хората, работещи в Агенция „Фокус“. Знам, че това е много тежка загуба. Краси беше човек с безкрайна енергия, която се захранваше от родолюбието му и от желанието да събуди у българина някаква искра, която си спомня от други исторически времена. Смятам, че това беше много ценно. Това правеше Агенция „Фокус“ особена, защото патриотичната нишка и отношението към Македония някак си пронизваше всичко. Желая ви да запазите докрая на дните си това, особено родолюбиво чувство и чувство за дълг към народната памет, към историята на България и към това, което е нужно, за да се поддържа българският род жив“, допълни Татяна Дончева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицеадмирал Пламен Манушев: Слушайки „Шуми Марица“ на гайда, ако можех, щях да кажа „шапки долу за Поручика“

Вицеадмирал Пламен Манушев: Слушайки „Шуми Марица“ на гайда, ако можех, щях да кажа „шапки долу за Поручика“

28 Февруари 2019 | 11:35 | Агенция "Фокус"
София. Слушайки „Шуми Марица“ на гайда, ако можех, щях да кажа „шапки долу за Поручика“. Това каза за Агенция „Фокус“ по време на поклонението пред тленните останки на Красимир Узунов в Централния военен клуб вицеадмирал Пламен Манушев, народен представител от ПГ на ГЕРБ и приятел на Красимир Узунов.
„Много ми е трудно да говоря. Три дни не мога да дойда на себе си. Осиротяхме мога да кажа. Загубата ни е огромна, непоправима. Загубихме приятелите му, близките му. Загуби България. Загубиха и мъртвите ни войници, които той върна към спомените, които върна към живите. Често употребяваше думите, че живите затварят очите на мъртвите, но мъртвите отварят очите на живите. Краси, нахрани душите на загиналите и съм сигурен, че вече душата му е при българските войни на Каймак-Чалан. Бог да го прости, милия“, заяви още Манушев. По думите му Красимир Узунов е изключителен родолюбец, българин, приятел, войн човек. Думите са малко да изразят огромната ми благодарност към него. Имах огромната чест да споделя последните няколко години от живота си в неговата кауза, да обикаляме България, да се качим на Каймак-Чалан. За мен беше огромна чест“, заяви още Манушев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: Красимир Узунов беше истински българин, голям патриот и човек с широко сърце

Ген. Кирчо Киров: Красимир Узунов беше истински българин, голям патриот и човек с широко сърце

28 Февруари 2019 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. Трудно е за Красимир Узунов да се говори в минало време. Един истински българин, голям патриот, един български офицер, човек, който имаше широко сърце. Това каза за Агенция „Фокус“ ген. Кирчо Киров, началник на разузнавателната служба в периода 2002-2012 г. на поклонението на Красимир Узунов в Централния военен клуб. „Красимир Узунов беше прекрасен човек, истински добър приятел“, заяви той. „Незаменима загуба. Мир на праха му“, каза още ген. Киров.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: В лицето на Красимир Узунов България загуби човек институция, човек агенция

Омбудсманът Мая Манолова: В лицето на Красимир Узунов България загуби човек институция, човек агенция

28 Февруари 2019 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. В лицето на Красимир Узунов България загуби човек институция, човек агенция. Това каза за Агенция „Фокус“ омбудсманът Мая Манолова по време на поклонението пред тленните останки на Красимир Узунов в Централния военен клуб.
„Беше ми приятел. Ще го запомня като един от най-добрите си приятели. Наистина имаше много приятели и често несъпоставими или много различни, но обичаше и говореше с уважение и с обич към всеки един от приятелите си. Ако за нещо ужасно съжалявам, то е, че в дните преди да си отиде, за пореден път не намерих време да се видим. Това е може би момент, в който всички да помислим колко и как отделяме време за приятелите си“, заяви Манолова. Тя заяви, че не знае човек, който да прекарва толкова време на работното си място. „Ужасно ще липсва на всички нас. За мен беше приятел“, допълни тя.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Загубата на Красимир Узунов е тежък удар върху съвременна България, отиде си истински възрожденец

Валери Симеонов, НФСБ: Загубата на Красимир Узунов е тежък удар върху съвременна България, отиде си истински възрожденец

28 Февруари 2019 | 11:25 | Агенция "Фокус"
София. Загубата на Красимир Узунов е тежък удар върху съвременна България. Това каза за Агенция „Фокус“ лидерът на НФСБ и депутат от ПГ на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов на поклонението на Красимир Узунов в Централния военен клуб. „Отиде си един истински възрожденец. Много тежка новина, трагедия не само за семейството му и за България“, заяви той. „За мен имаше трима будители - това бяха великият Николай Хайтов, който пръв подхвана в новото време линията на патриотизма и пробуждането на българина. След това си отиде и Божидар Димитров, и той без време. Красимир Узунов е третият възрожденец на съвременна България“, посочи Валери Симеонов. „Красимир Узунов много успешно събуждаше националното достойнство и самочувствие. Беше перфектно подготвен и ерудиран човек, с много задълбочени исторически познания“, изтъкна лидерът на НФСБ. „Винаги ме е впечатлявал неговият нестандартен подход върху историческите събития. Търсенето на основните мотиви за историческите събития, на основните фигури, които не винаги са били написани в учебниците“, коментира Валери Симеонов. „Направеното за Добруджа, Каймак-Чалан, полк. Борис Дрангов е нов подход към историята на България, към връщането на националното самочувствие. Надявам се да се опитаме да последваме примера му“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Смоленов: Красимир Узунов остава като продължаваща будна мисъл на един народен будител от 21 век

Христо Смоленов: Красимир Узунов остава като продължаваща будна мисъл на един народен будител от 21 век

28 Февруари 2019 | 11:22 | Агенция "Фокус"
София. Красимир Узунов остава като продължаваща будна мисъл на един народен будител от 21 век. Това каза за Агенция „Фокус“ експертът по антитероризъм Христо Смоленов по време на поклонението пред тленните останки на Красимир Узунов в Централния военен клуб.
„Отиде си физически, но неговото творчество, посветено и изстрадано за България е актуално и ние имаме задължението да го продължим. Красимир Узунов беше един велик патриот на България. Красимир Узунов продължава да е необходим на България. Наред с идеята да му издигнем един скромен паметник пред Агенция „Фокус“. Там, където той на своето бюро замръкваше и осъмваше, пишеше тези 18 книги за България, там трябва да има не просто една плоча, а изразителен паметник, който да ни говори за неговото продължаващо присъствие“, каза Смоленов. Според него творчеството му, цялата организационна енергия, въплътена в изследвания на имена, на войници, забравени, трябва да бъдат съхранени. „Сериозно ви предлагам да обсъдим една идея за създаване на фондация или институт на името на Поручика – Красимир Узунов“, каза Смоленов. Според него този институт или фондация трябва да продължи тези изследвания. По думите му Красимир Узунов остава като пламъче в оня вечен огън, покрай който минаваме. „Остава като продължаваща будна мисъл на един народен будител от 21 век. Красимир Узунов остава с неговото чувство за хумор, с неговата мускетарска смелост да говори неща, за които другите просто се самоцензурират. Красимир Узунов е за нас едно предизвикателство да продължим по неговия път. Аз съм дълбоко убеден, че след като горчивината и тъгата от неговата съвсем ненавременна смърт, ще усетим неговото продължаващо присъствие“, обясни Смоленов. Той призова хората от Агенция „Фокус“ да запазят неформалния респект към своя лидер, своя колектив и чувството на отговорност към неговата кауза, която продължава да е наша.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Манов, историк: Казват, че няма незаменими хора, но няма кой да замени Красимир Узунов

Румен Манов, историк: Казват, че няма незаменими хора, но няма кой да замени Красимир Узунов

28 Февруари 2019 | 11:16 | Агенция "Фокус"
София. Казват, че няма незаменими хора, но няма кой да замени Красимир Узунов. Това каза за Агенция „Фокус“ историкът Румен Манов по време на поклонението пред тленните останки на Красимир Узунов в Централния военен клуб. „Все повече и повече неща възникват в съзнанието ми като неща, направени от него, с дух, със сърце, с любов, с вяра, със сила, с творчество, с мисъл. Много са комплексни нещата за Поручика. Казват, че уж нямало незаменими хора, но мисля, че в този случай наистина няма кой да го замени“, каза още Манов. По думите Красимир Узунов е многопластова, универсална, уникална личност. „Човек, който можеше да повдигне духа на цял един народ, на цяло едно поколение. Човек, който работеше за кауза, а неговата кауза беше единствено България“, подчерта Манов.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Тошев, ГЕРБ: Със смъртта на Красимир Узунов, загуби България

Владимир Тошев, ГЕРБ: Със смъртта на Красимир Узунов, загуби България

28 Февруари 2019 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. Със смъртта на Красимир Узунов, загуби България Това каза за Агенция „Фокус“ народният представител от ПГ на ГЕРБ Владимир Тошев по време на поклонението пред тленните останки на Красимир Узунов в Централния военен клуб.
„Съболезнования на семейството. Изключителен българин, изключителен родолюбец, може би най-задълбоченият и най-добър съвременен познавач на историята на Българската армия, на българската военна история. Един изключителен радетел за мир на Балканите, познавач на Западните Балкани. Мой добър приятел. Поручика го знам от 1985 г.“, каза Тошев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Дойдох на поклонението с голяма мъка, тъй като празнината, която Красимир Узунов ни остави, не може да бъде запълнена

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Дойдох на поклонението с голяма мъка, тъй като празнината, която Красимир Узунов ни остави, не може да бъде запълнена

28 Февруари 2019 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. Дойдох на поклонението с голяма мъка, тъй като празнината, която Красимир Узунов ни остави, не може да бъде запълнена. Това каза за Радио „Фокус“ кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. „Той беше човек, който събираше, с любов към родината и разговори за нея, за това как България трябва да се развие, как да пазим историята. Той имаше енциклопедичен ум, имаше изключително много познание по военна история и история на България, голям родолюбец. Такъв ще остане за мен Красимир, той не може да бъде заместен от никого. Дано Господ ни дава сили да разпространяваме до като сме живи това, което той е оставил в нашата памет като писмено наследство, като мисли и разговори за България“, каза д-р Кабаиванов. Той добави, че хора като Красимир Узунов са ни необходими в днешно време. „Защото много стана прагматизма и той измести чистата любов към родината. Трябва ни повече чиста любов към родината, казваше изпитваше Красимир, каквато проповядваше. Той казваше така, че ако всеки работеше по няколко минути на ден за родината България щеше да бъде по-различна", каза още Емил Кабаиванов.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бриг. ген. Явор Матеев: Надявам се, както Краси Узунов беше институция в обществения и политически живот на страната, „Фокус“ да продължава да върши това дело

Бриг. ген. Явор Матеев: Надявам се, както Краси Узунов беше институция в обществения и политически живот на страната, „Фокус“ да продължава да върши това дело

28 Февруари 2019 | 11:08 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се, както Краси Узунов беше институция в обществения и политически живот на страната, „Фокус“ да продължава да върши това дело. Това каза за Агенция „Фокус“ бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма бригада „Специални сили“, по време на поклонението пред тленните останки на Красимир Узунов в Централния военен клуб. „Много ни е тежко на всички. Най съм съгласен с Пламен Павлов. Ние се разделяме условно с него. Надявам се, че сега неговата душа поема по своя път и с усмивка винаги ще бъде с нас“, коментира ген. Матеев. Той ни припомни тънкото чувство за хумор на Красимир Узунов и доброто му приятелството. По думите му от друга страна Красимир Узунов е притежавал единствено и неповторимо чувство да пленява всички със своя разказ и с това да вдъхновява за много и много дела в името на България. „Искрено се надявам „Фокус“ да продължи всичко, което се върши под негово ръководство. Така както Краси Узунов беше институция в обществения и политически живот на страната, така „Фокус“ да продължава да върши това дело“, заяви още Матеев. „Вечна му памет! Голям приятел!“, добави ген. Матеев.
Деница КИТАНВОА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: За Красимир Узунов важат с голяма сила думите на полк. Борис Дрангов - „две смърти няма, без една не може“

Гл. прокурор Сотир Цацаров: За Красимир Узунов важат с голяма сила думите на полк. Борис Дрангов - „две смърти няма, без една не може“

28 Февруари 2019 | 11:01 | Агенция "Фокус"
София. „Две смърти няма, без една не може“. Това каза за Агенция „Фокус“ главният прокурор на Република България Сотир Цацаров по време на поклонението пред тленните останки на Красимир Узунов в Централния военен клуб. Той уточни, че цитира полк. Борис Дрангов и каза: "За него това важи с най-голяма сила. Бог да го прости! Беше голям българин“, каза Сотир Цацаров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов, историк: Разделяме се с Красимир Узунов в условен смисъл, неговият безсмъртен дух остава

Проф. Пламен Павлов, историк: Разделяме се с Красимир Узунов в условен смисъл, неговият безсмъртен дух остава

28 Февруари 2019 | 10:29 | Агенция "Фокус"
София. Разделяме се с Красимир Узунов в условен смисъл, неговият безсмъртен дух остава. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в траурно слово по време на поклонението на президента на Радио и Агенция „Фокус“ Красимир Узунов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проф. Павлов подчерта, че Красимир Узунов е бил човекът, който по чудотворен начин е възкресил паметта за поколения български войни. „Той съчетаваше в себе си несъчетаеми неща. От една страна предприемача, журналиста, изследователя, поета, писателя, аналитика и всичко това в крайна сметка роди една серия от епически поеми“, коментира проф. Пламен Павлов неповторимия характер на Красимир Узунов. Историкът и приятел на Узунов обърна внимание на делото му за възкресяване на знамената и на бойните маршове. „Това, което той направи показва, че ние се разделяме с него в условен смисъл. Неговият безсмъртен дух остава. Сбогом приятелю, ще бъдем винаги с теб“, допълни проф. Павлов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Поручика отдаде живота си за възраждането на българщината в Македония

Министър Красимир Каракачанов: Поручика отдаде живота си за възраждането на българщината в Македония

28 Февруари 2019 | 10:26 | Агенция "Фокус"
София. Поручика отдаде живота си за възраждането на българщината в Македония. Това каза на поклонението на собственика и основател на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Поручика ще остане в съзнанието ни като човека, който отдаде живота си на възстановяването на честта и славата на Българската армия“, заяви той. „Може би това е най-трудната ми реч, която ми се налага да произнеса“, коментира Красимир Каракачанов. „Искам да припомня една негова мисъл: „Ако всеки от нас поне една минута на ден мисли за България, ще я видим такава каквато беше в най-славните си времена“, каза още Красимир Каракачанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Никоя смърт не може да заличи Красимир Узунов

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Никоя смърт не може да заличи Красимир Узунов

28 Февруари 2019 | 10:24 | Агенция "Фокус"
София. Никоя смърт не може да заличи Красимир Узунов. Това каза председателят на 44-тото Народното събрание Цвета Караянчева по време на поклонението на президента на Радио и Агенция „Фокус“ Красимир Узунов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
„Днес се прощаваме с човек, който сам по себе си беше институция и в обществения и политическия живот на България - офицер от Българската армия, писател, журналист, предприемач, визионер. Той не само помнеше славното минало на България и имаше ясна мечта за бъдещето на Родината ни, но и правеше неимоверно много, за да извървим мирно и достойно този път към идните ни славни дни. Поручика беше добър човек, общото ни присъствие тук е ясно доказателство за това. И в смъртта си, както и в живота той умееше да събира на едно място различни хора, които милеем за България, но имаме алтернативни виждания за нейния възход. Сега гледайки от небесния рай, как сме се събрали тук и говорим за него, се усмихва благо и се радва, защото всичко, което правеше имаше смисъл“, каза Караянчева. Тя посочи, че неговият рай е бил някъде по полетата на Западна България, където хиляди достойни мъже като него са пролели кръвта си за обединението на Мизия, Тракия и Македония.
„Един от тях, любимият на Краси плок. Борис Дрангов, беше казал, че животът не се мери по дължина, а по съдържание. Горда съм, че имах честта да наричам мой приятел човек“, каза тя и посочи, че той е изпълнил всичко с толкова съдържание. „Никоя смърт не може да го заличи. Вечна ти памет, приятелю“, завърши словото си Цвета Караянчева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Тирополи, съветник по печата към Посолството на Гърция: Красимир Узунов беше човек с морал и ценности, който вярваше в приятелството между нашите два народа

Мария Тирополи, съветник по печата към Посолството на Гърция: Красимир Узунов беше човек с морал и ценности, който вярваше в приятелството между нашите два народа

28 Февруари 2019 | 10:13 | Агенция "Фокус"
София. Красимир Узунов беше човек с морал и ценности, който вярваше в приятелството между нашите два народа. Това се посочва в съболезнователен адрес от Мария Тирополи, съветник по печата към Посолството на Гърция. „Искам да изразя най-дълбоката си скръб от загубата на Красимир Узунов и искрените си съболезнования на семейството му и на служителите на Информационна агенция и Радиоверигата „Фокус“. Краткото ни познанство беше достатъчно, за да се уверя, че той е човек с морал и ценности, факт, който не срещаме често в нашето време. Той вярваше също така в искреното приятелство и сътрудничество между нашите два народа", се казва още в съболезнователния адрес.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Ердоган заяви за необратимост на решението да се купи С-400

„Известия“: Ердоган заяви за необратимост на решението да се купи С-400

27 Февруари 2019 | 03:52 | Агенция "Фокус"
Анкара/Москва. Турция няма да се откаже от намерението си да притежава руски зенитно-ракетен комплекс С-400, независимо от натиска, който САЩ упражняват, е заявил турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, пише вестник „Известия“.

В интервю за телевизионния канал NTV той е отбелязал, че Москва предоставя на Анкара добри условия за купуването на С-400.
«Ако САЩ ни предложат подходящи условия по сделката за зенитно-ракетния комплекс Patriot, тогава може също да кажем „да“, но дума и да не става да правим крачка назад за С-400 », подчертава президентът на Турция.
Освен това той е призовал американските колеги да променят „грубия си подход“ към въпроса за покупката на руско въоръжение.
Анкара и Москва сключиха договор за доставката на С-400 през 2017 год. Вашингтон неведнъж се е обявявал против споразумението и е заплашвал Турция, че няма да й достави платените изтребители F-35.
На 7 февруари стана ясно, че Вашингтон може да се откаже да продаде на Анкара комплексите Patriot, ако тя сключи сделка с Москва за системите С-400.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин: Турция е притисната и от САЩ, и от Русия

Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин: Турция е притисната и от САЩ, и от Русия

26 Февруари 2019 | 21:03 | Агенция "Фокус"
София. Турция е притисната и от САЩ, и от Русия, каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Георги Димов, бивш генерален консул на Република България в Одрин. Според него отношенията между Турция и Русия напоследък са доста странни. Той допълни, че от една страна Анкара използва сделката за закупуване на зенитно-ракетен комплекс C-400 като своеобразна противоотрова срещу зависимостта си от Вашингтон, а от друга са неочакваните и неприятни случаи за обратно връщане от Русия на турски селскостопански стоки. Най-съществени са различията по Сирия, обясни Димов и посочи, че в района на Идлиб различията между Москва и Анкара са много сериозни. „На първо място това е замислената зона за сигурност по турско-сирийската граница и най-важното е, кой ще я контролира. На второ място е отношението към сирийските кюрди, което не е различно и в двете страни, включително и като контра пункт на създадената въоръжена и надъхвана от Анкара Свободна сирийска армия. Третото изключително важно за Москва е разрешаването на проблема с последната крепост на джихадистите в Сирия, а по-точно в района на Идлиб. Там със сигурност ще има голяма военна операция на сирийската армия подкрепяна от Русия“, обясни той. Георги Димов каза още, че със САЩ отношенията на Турция също са доста проблемни. Той уточни, че по повод оповестеното военно изтегляне Анкара обвинява Вашингтон, че няма стратегия в Сирия. От днес има и нови остри стрели към ЕС и общо към Запада за двойните стандарти, за ислямофобията и срещата в Египет във формат ЕС – Лига на арабските държави, обясни той.
Цоня СЪБЧЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Взрив в Кабул 18 Август 2019 г.
Взрив в Кабул 18 Август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.