НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Депутатите регламентираха преместването и осъществяването на конкурси за повишаване в длъжност на магистратите

Депутатите регламентираха преместването и осъществяването на конкурси за повишаване в длъжност на магистратите

27 Март 2019 | 12:55 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие промени в Закона за съдебната власт на второ четене, касаещи конкурсите за повишаване в длъжност, както и преместването на магистратите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Законопроектът е внесен от група народни представители: Емил Димитров от „Обединени патриоти“, Данаил Кирилов от ГЕРБ, Хамид Хамид от ДПС. Парламентът направи изменения във връзка с конкурсите за повишаване в длъжност и за преместване на съдия, прокурор и следовател в органите на съдебната власт и избор на административни ръководители на органите на съдебната власт. Съгласно сега действащите текстове конкурсът се провежда от петчленни конкурсни комисии, определени според конкурсната материя. Предлага се промяна свързана с членовете на тази комисия. Съгласно текстовете те трябва да включват един хабилитиран учен по правни науки по съответната материя с академична длъжност доцент или професор, както и четирима членове съсс татут на действащ съдия, прокурор или следовател. Започналите до влизането в сила на този закон конкурси за повишаване и преместване в органите на съдебната власт се довършват при досегашните условия и ред. Част от текстовете касаят решенията на колегиите на Висшия съдебен съвет по назначаване, повишаване, освобождаване, атестиране или преместване на магистратите се приемат с мнозинство, не по-малко от осем гласа - за съдийската колегия, и не по-малко от шест гласа - за прокурорската колегия, а останалите решения - с мнозинство, повече от половината от присъстващите членове, с изключение на решението за директора на Националната следствена служба, както е и досега. При липса на необходимото мнозинство за вземане на решение се смята, че е налице решение за отхвърляне, което подлежи на обжалване.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт

15 Март 2019 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт, предаде репортер на Агенция „Фокус“. С цел постигане на бързина и кадрова обезпеченост по отношение на решенията, които дадена колегия или Пленума на ВСС взима, с промените се предлага създаване на едноинстанционност на производствата, с изключение на дисциплинарните такива.
Въвеждат се и изменения, свързани със статута на Инспектората към ВСС. Предлага се при освобождаване на главния инспектор или на инспектор, Народното събрание да назначава ново лице на съответния пост. С друга част от измененията се цели законодателно уреждане на практиката в съдилищата - организацията на работа на съда да бъде уеднаквена с оглед актовете, които се издават от административния ръководител на съответния съд.
По отношение на дисциплинарните производства се въвежда правомощието съответната колегия на ВСС при решение за налагане на по-леко дисциплинарно наказание от предложеното, да може сама да наложи и наказанието „забележка“. С въведеното изменение се ускорява процедурата за завършване на дисциплинарното производство пред кадровия орган и се препятства възможността за изтичане на сроковете.
Предлага се и правилниците по чл. 342 ал. 1 от ЗСВ да съдържат и разпоредби за условия и ред за понижаване на ранга на съдебни служители, за които са налице данни за трайно влошаване на качеството на работата.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.