НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Петя Аврамова: Тръжната процедура за Лот 1 от пътя Мездра - Ботевград ще приключи съвсем скоро, за Лот 2 очакваме да мине обжалването

Министър Петя Аврамова: Тръжната процедура за Лот 1 от пътя Мездра - Ботевград ще приключи съвсем скоро, за Лот 2 очакваме да мине обжалването

20 Юни 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
София. Тръжната процедура за Лот 1 ще приключи съвсем скоро. За Лот 2 очакваме да мине обжалването. Това каза регионалният министър Петя Аврамова за напредъка на изграждането на пътя Мездра-Ботевград на заседание на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Пътят Мездра-Ботевград е един от приоритетите на правителството, както и всички останали магистрални отсечки“, заяви тя и припомни, че на 12 октомври 2018 г. АПИ стартира обществените поръчки за избор на изпълнител за изграждане на 33 км от трасето между Мездра и Ботевград. Министърът обясни, че този участък е в най-напреднала фаза от цялото трасе от Видин до Ботевград. „Участъкът е разделен на две и е един от най-сложните, които трябва да бъдат изградени“, коментира Петя Аврамова. „Лот 2 вече има избран изпълнител. Началото му е от Мездра и приключва при км 174. Стойността на обекта е малко над 222 млн. лева“, поясни регионалният министър и допълни, че в момента има обжалване на процедурата в КЗК. Министърът отбеляза, че проектът е с 4 ленти и има нови мостови съоръжения над река Искър и над Малка река. „За Лот 1 също е обявена процедура за избор на изпълнител. Открита е процедура и за избор на консултантската услуга за строителен надзор“, съобщи Аврамова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Говореше се, че асфалт не се яде, но навсякъде става дума за подобряване на инфраструктурата и връзката между населените места

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Говореше се, че асфалт не се яде, но навсякъде става дума за подобряване на инфраструктурата и връзката между населените места

21 Март 2019 | 14:03 | Агенция "Фокус"
София. Говореше се, че асфалт не се яде, но навсякъде става дума за подобряване на инфраструктурата и връзката между населените места. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отношение към изслушването на министърa на регионалното развитие Петя Аврамова по време на изслушването си за напредъка по изграждането на автомагистрали и скоростни пътища в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За нас е изключително полезен този дебат и това изслушване, което направихме днес. Вижда се, че приоритетите на българското правителство продължават да се изпълняват“, каза още Цветанов. По думите му тол системата ще даде допълнителен финансов ресурс, с който да се изпълнят съответните ангажименти.
Според него това дава повече безопасност, бизнес и развитие на регионите. „За да се създават нови работни места, да има инвеститорски интерес в дадени населени места, всеки гледа каква е инфраструктурата и какви са връзките, които могат да бъдат направени. За правителството е изключително важна Северозападна България, пътната магистрала, която е от Видин до Ботевград, защото в момента най-голямата концентрация на тежки ПТП е отсечката между Ботевград и Мездра. Радвам се, че вече има стартирана процедура, разделени са два лота. Надяваме се, че в рамките до 2023 г. ще имаме възможност да имаме една по-безопасна пътна инфраструктура, която да има възможност за жителите, които са във Враца, Видин и Монтана да живеят и да пътуват по-спокойно и по-свободно“, обясни той. Според него трябва да се отчете работата на приходните агенции, които са генерирали сериозен излишък, който е дал възможност да се направи процесът да бъде необратим с отсечка до Велико Търново с магистрала. „2022 г. ще имаме тази отсечка, която ще направи другата изключително важна връзка между Русе и Велико Търново“, каза той и обърна внимание на сериозната концентрация на катастрофи. „Българският парламент и всички парламентарни групи, които идват на работа, защото знаем, че това е най-доброто, което може да има за България. Това е мечтата на много български граждани, които винаги са казвали, че инфраструктурата е артерията на един организъм“, уточни още Цветанов. Според него всеки, който е излизал и е казвал, че асфалт не се яде, няма населено място, където да не се говори за подобряване на инфраструктурата и връзката между малките и големите населени места. Той подчерта, че страната ни е оценена изключително добре, тъй като в новия финансов период ще имаме 4 млрд. лв. повече по оперативни програми.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Новата магистрала „Европа“ е ключов проект

Министър Петя Аврамова: Новата магистрала „Европа“ е ключов проект

21 Март 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
София. Новата магистрала „Европа“ е ключов проект. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на изслушването си в парламента за напредъка по изграждането на автомагистрали и скоростни пътища в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Предстои избор на изпълнител за консултантската услуга във връзка с проектирането и строителството. На 15 февруари е сключен договор на стойност 9 240 лв. за провеждане на одит по пътна безопасност на проекта. Индикативната стойност обща за проекта е малко над 177 млн. лв. Финансира се частично 24,77% по механизма за свързване на Европа в сектор „Транспорт“. „Одобреното финансиране е 40 258 818 лв. с ДДС, като съгласно решение на Министерски съвет останалите средства за цялостната реализация на проекта, се предвижда да бъдат осигурени с бюджета на Република България“, обясни министърът.
„Голяма е мобилизацията за реализация на проекта от Мездра до Ботевград. Очаква се решението на комисията за избор на изпълнител за допълнително проектиране и строителство на лот 1 от проекта с дължина 19,36 км, с индикативна стойност 147, 6 хил. лв. с ДДС“, обясни Аврамова. Министърът посочи, че Лот 2 на пътя Мездра – Ботевград е с дължина 13,43 км. Тя уточни, че в случай, че решенията не бъдат обжалвани, строителството ще започне веднага след сключване на договори с избраните изпълнители.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В сградата на АПИ ще бъдат отворени офертите на участниците в обществената поръчка за строителството на още 19 км от пътя Мездра - Ботевград

В сградата на АПИ ще бъдат отворени офертите на участниците в обществената поръчка за строителството на още 19 км от пътя Мездра - Ботевград

22 Февруари 2019 | 07:32 | Агенция "Фокус"
София. В сградата на АПИ ще бъдат отворени офертите на участниците в обществената поръчка за определяне на изпълнител за актуализация на техническия проект и строителството на 19,3 км от път I-1 (E-79) Мездра – Ботевград, лот 1 от км 174+800 до км 194+122. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Офертите ще бъдат отворени в 14.00 часа. Изграждането на направлението Видин - Ботевград (167 км) ще започне от един от най-сложните участъци като терен за преминаване. Поради това строителството на близо 33 км от пътя между Мездра и Ботевград е обособено в два участъка - лот 1 (19,3 км) и лот 2 (13,4 км). На 4 февруари в Агенция „Пътна инфраструктура“ бяха отворени 6-те постъпили оферти за лот 2.
Общата индикативна стойност на проекта (лот 1 и лот 2) е близо 302 млн. лв. без ДДС. За лот 1 е 123 000 000 лв. без ДДС, а за лот 2 е 178 800 000 лв. без ДДС. Средствата са от републиканския бюджет.
За първи път при изпълнението на обществените поръчки за строителство на двата участъка ще се приложи нова схема на плащане, която предвижда цялата стойност на договора да се разплати на изпълнителя, след като бъде подписан Акт 16 за завършване на обекта и има издадено разрешение за ползване на новопостроения пътен участък. Целта е бъдещите изпълнители да работят максимално мобилизирано и да завършат обекта качествено и в кратък срок.
Пътят между Мездра и Ботевград ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока, с габарит 20 м., т.е. двойно по-широко от настоящото, което е с по една лента за движение в посока. Трасето ще следва съществуващия път, който ще бъде разширен до новия габарит, а настоящото трасе ще бъде основно ремонтирано и реконструирано, където е необходимо. По нов терен бъдещият скоростен път ще се развива в участъците, обхождащи селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. На обхода на с. Люти дол ще бъдат построени два тунела, с дължини съответно 490 м и 340 м. Ще бъдат изградени и ремонтирани редица съоръжения - над жп линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се осъществява чрез кръгови кръстовища „Мездра“, „Дърманци“, „Ребърково“, „Люти дол“, „Скравена“ и „Ботевград“. Предвидено е построяването на селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н.
Срокът на изпълнение на обществената поръчка е 1096 дни, от които 180 дни за проектиране и 916 дни за строителство.
Направлението Видин – Ботевград е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ до 2022 г., тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус“, „Тракия“ и „Струма“. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая "Рекет". 20 авг...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.