НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Румен Порожанов: Във връзка с очакваното увеличаване на туристопотока за Великденските празници ще се засили контролът по границите заради риска от разпространение на африканска чума

Министър Румен Порожанов: Във връзка с очакваното увеличаване на туристопотока за Великденските празници ще се засили контролът по границите заради риска от разпространение на африканска чума

9 Март 2019 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Във връзка с очакваното увеличаване на туристопотока за Великденските празници ще се засили контролът по границите заради риска от разпространение на африканска чума. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред журналисти във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той посочи, че ще продължи и дезинфекцията. „Отново трябва да засилим контрола за изземване на продуктите, които част от туристите си носят - непреработено свинско месо и сланина, тъй като съществува хипотеза, че с тези продукти може да се пренесе зараза. Така че, туристите са един потенциален източник за допълнителни зарази. Трябва да се направи превенция“, заяви министър Порожанов.
Той допълни, че другата превантивна мярка, която се прилага и към момента, е таксацията. Предимно такава се извършва в района на Исперих, от където са и последните два случая на умрели животни с африканска чума. „Там преброяването ще се извърши много внимателно, за да се види дали има и други заразени животни, тъй като в този регион имахме и ограничение на лова“, посочи земеделският министър. Той отбеляза, че са предприети всички превантивни мерки във връзка с тези два случая - дезинфекция, унищожаване на животните, огледи от страна на горските и ловните дружинки.
По думите на Румен Порожанов оградата по границата е направена навреме – точно преди да първите случаи на африканска чума да стигнат сухоземната ни граница.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Прави се преброяване на дивите прасета във Варненска област заради нови случаи на Африканска чума

Министър Румен Порожанов: Прави се преброяване на дивите прасета във Варненска област заради нови случаи на Африканска чума

6 Март 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
София. Прави се преброяване на дивите прасета във Варненска област заради нови случаи на Африканска чума. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на блиц-контрол на заседание на парламентарната комисия по земеделието и храните, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос на „Обединени патриоти“ във връзка с появила се информация, че има нови случаи на Африканска чума, Порожанов отговори, че преди две седмици е намерено диво прасе във Варненска област, умряло от Африканска чума. „Около Исперих са намерени още две животни. Масово се правят огледи и в момента тече преброяване на популацията на дивите прасета. Проблемът е, че след като имаме заразени животни, те са вероятен източник за зараза на всички в стадото“, заяви Порожанов. „Разтревожени сме, защото с наближаването на пролетно-летния сезон трафикът от Румъния и други заразени зони създава предпоставка за пренасянето на заразата. Затова и дезинфекцията продължава“, посочи той. Порожанов посочи, че заболяването е видимо и няма как да бъде скрито, ако проникне в индустриална ферма.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: В общината предприемат мерки във връзка с профилактиката и ограничаването на болестта африканска чума по домашните свине

Силистра: В общината предприемат мерки във връзка с профилактиката и ограничаването на болестта африканска чума по домашните свине

5 Март 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Силистра. В община Силистра предприемат мерки във връзка с профилактиката и ограничаването на болестта африканска чума по домашните свине. Заповедта, подписана от Денка Михайлова, заместник- кмет на община Силистра, е публикувана на сайта на Общината. Забранява се провеждането на пазари и продажбата на домашни свине и месни продукти от лични стопанства на територията на Община Силистра. Трябва да се информират лицата, отглеждащи домашни свине за клиниката на африканската чума, спазването на мерките за биосигурност в животновъдните обекти, начините за извършване на дезинсекция, както и подходящите инсектициди и задължението им незабавно да информират съответния официален ветеринарен лекар при съмнение за заболяване или смъртност. Предвижда се засилен контрол по транспортирането на животните - придвижването на домашните свине да се осъществява след термометриране и извършване на клинични прегледи на здравословното състояние на животните от официалните ветеринарни лекари, транспортираните животни задължително да бъдат идентифицирани с индивидуални ушни марки, придружени с ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване/транспортиране. При констатиране на клинични признаци, характерни за болестта африканска чума, незабавно да се уведоми Областна дирекция по безопасност на храните – Силистра.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Постъпил е втори сигнал в Областната дирекция по безопасност на храните за умряло диво прасе в района на Тервел

Добрич: Постъпил е втори сигнал в Областната дирекция по безопасност на храните за умряло диво прасе в района на Тервел

27 Февруари 2019 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Добрич. Постъпил е втори сигнал в Областната дирекция по безопасност на храните – Добрич за умряло диво прасе в района на Тервел. Това съобщи на открито заседание на Областната епизоотична комисия д-р Борислав Каменов, директор на ОДБХ - Добрич, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. „Сигналът е подаден в понеделник и днес се очакват резултатите от взетите проби за установяване евентуално на случай на заразната болест африканска чума по свинете", каза д-р Каменов. По думите му мерките, които са в сила, не са нови. Те са въведени още миналата година от предишния установен случай в местността Зеленка. „Продължаваме да ги изпълняваме. Основните неща, които трябва да се знаят, са: изпълнение на мерките за биосигурност на обектите за свине и мерките за биосигурност от страна на ловното и горското при ловуването и при намирането на такива случаи какво трябва да предприемат ловците“, каза д-р Каменов. „Необходимо е да бъдат прибрани труповете на умрелите прасета, да се обадят на Агенцията по безопасност на храните, да се вземат проби, да се направи дезинфекция на мястото, където е намерен трупа, загробване и дезинфекция на превозното средство, с което е придвижено прасето", добави той.
„По последни данни в съседна Румъния има регистрирани около 800 случая на африканска чума по прасетата, като ще се извършва нова регистрация. За Добричка област случаят е втори, първият беше в землището на село Българево", посочи още д-р Каменов.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ: Нов случай на африканска чума при дива свиня е констатиран в област Добрич, референтната лаборатория в София потвърди наличието на вируса във взетите проби

БАБХ: Нов случай на африканска чума при дива свиня е констатиран в област Добрич, референтната лаборатория в София потвърди наличието на вируса във взетите проби

25 Февруари 2019 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Добрич. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нов случай на африканска чума при дива свиня в община Тервел, област Добрич. Референтната лаборатория в София потвърди наличието на вируса във взетите проби. Това е вторият случай на заболяването у нас за 2019 година, съобщиха вот пресцентъра на БАБХ.
Сигналът за умряло диво прасе в община Тервел е получен на 22 февруари (петък) в Областната дирекция по безопасност на храните – Добрич. Той е подаден от директора на Ловно стопанство – Тервел.
С цел контрол и ликвидиране на заболяването, БАБХ започна прилагането на всички мерки в съответствие с действащото законодателство.
БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България. Те са базирани на Стратегията на Европейския съюз (ЕС) за африканска чума по свинете (SANTE 7113/2015) и са насочени най-вече към дивата популация. Съгласно Стратегията и във връзка с изпълнение на принципите за регионализация при контрола на заболяването АЧС при диви свине, са създадени инфектирана и буферна зони, които обхващат територии от областите Добрич и Силистра.
В двете области ще бъдат проведени заседания на областните и общинските епизоотични комисии с участието на областните дирекции по безопасност на храните, кметовете на общините, представители на горските стопанства и ловните организации (включително в рамките на Ловните съвети). Целта им е запознаване с актуалната епизоотична обстановка и нейното проследяване, мерките за контрол на болестта и създаване на организация за щателно претърсване за трупове на умрели диви свине. Ключови теми в предстоящите заседания ще са още биосигурността в свиневъдните обекти, биосигурността по време на лов, условията за придвижване и транспортиране на свине, както и санкциите при нерегламентирано отглеждане на свине в стопанства тип „заден двор“.
Биосигурността на фермите е ключов фактор за предпазване на домашни прасета от навлизане на инфекция с вируса на АЧС. В тази връзка БАБХ напомня, че прасетата в стопанства „заден двор“ трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност, и да нямат контакт с диви прасета. Неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са ключови за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине. Затова е важно да бъде проявена висока отговорност и спазване на всички ветеринарномедицински изисквания при отглеждане на свине както в животновъдните обекти, така и при ловуване.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: Нови мерки във връзка с огнището на африканска чума по свинете в село Повеляново са обсъдени на заседание на Областна епизоотична комисия

Силистра: Нови мерки във връзка с огнището на африканска чума по свинете в село Повеляново са обсъдени на заседание на Областна епизоотична комисия

21 Февруари 2019 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Силистра. В Областна администрация Силистра във връзка с огнището на африканска чума по свинете в село Повеляново, община Девня, е проведено заседание на Областна епизоотична комисия, свикано от областния управител Ивелин Статев и преминало с участието на д-р Себахтин Халид, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Д-р Халид акцентира върху факта, че населени места от няколко общини в област Силистра – Кайнарджа, Алфатар, Силистра, Ситово, влизат в т.нар. инфектирана зона, където има 15 условия, свързани с придвижване на домашни свине и със свине от производствени индустриални комплекси. Има и буферна зона, в която влизат населени места от общините Силистра, Главиница, Тутракан, Дулово и Ситово. Предстоят заседания на общинските епизоотични комисии в област Силистра, за да бъдат разгледани мерките, които чрез кметовете на населени места трябва да стигнат до хората. Ловните дружинки по места също са в процес на допълнителен инструктаж, за да действат при необходимост, в съображение с факта, че в съседна Румъния вече близо 2 000 са регистрираните случаи на африканска чума по свинете. Ветеринарните лекари са осведомени за промяната в ситуацията с опасната болест.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Областната епизоотична комисия ще заседава във връзка с огнището на болестта африканска чума по свинете в община Девня

Шумен: Областната епизоотична комисия ще заседава във връзка с огнището на болестта африканска чума по свинете в община Девня

21 Февруари 2019 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Шумен. Заседание на Областната епизоотична комисия ще се проведе от 10.00 часа в зала 2 на Областна администрация Шумен във връзка с констатираното ново огнище на болестта Африканска чума по свинете в община Девня. Това съобщиха от областната администрация. Ще бъде представена информация за епизоотичната обстановка и разпространяването на заболяването до момента. Ще бъдат обсъдени правила за прием на свине в кланица на територията на област Шумен, както и мерки за предотвратяване на възникване на болестта на територията на област Шумен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Областната епизоотична комисия ще заседава на 21 февруари във връзка с огнището на болестта африканска чума по свинете в община Девня

Шумен: Областната епизоотична комисия ще заседава на 21 февруари във връзка с огнището на болестта африканска чума по свинете в община Девня

20 Февруари 2019 | 21:54 | Агенция "Фокус"
Шумен. Заседание на Областната епизоотична в Шумен комисия ще се проведе от 10.00 ч. на 21 февруари в зала 2 на Областна администрация-Шумен във връзка с констатираното ново огнище на болестта африканска чума по свинете в община Девня. Това съобщиха от Областната администрация. Ще бъде представена информация за епизоотичната обстановка и разпространяването на заболяването до момента. Ще бъдат обсъдени правила за прием на свине в кланица на територията на област Шумен, както и мерки за предотвратяване на възникване на болестта на територията на област Шумен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Областната епизоотична комисия забрани движението на домашни свине на територията на областта заради опасността от африканска чума

Видин: Областната епизоотична комисия забрани движението на домашни свине на територията на областта заради опасността от африканска чума

20 Февруари 2019 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Видин. Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания във Видин взе на свое заседание решение за забрана на движението на домашни свине на територията на областта заради опасността от африканска чума, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Със заповед на областния управител Албена Георгиева бяха определени буферни територии в област Видин, в които попадат 35 населени места от общините Ружинци, Димово и Видин. Забранява се провеждането на пазари и изложби за свине. Кметовете на общини следва да проведат заседания на общинските епизоотични комисии, както и да сведат Заповедта до знанието на кметовете на кметства и кметските наместници, както и на населението.
Валери Велков, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в Областна дирекция по безопасност на храните – Видин, запозна членовете на комисията с опасността от разпространението на болестта на територията на нашата страна. „Превантивни мерки за заболяването се изпълняват в област Видин от есента на 2018г., и всички институции, ангажирани с недопускане разпространението на болестта на територията на нашата област работят в синхрон и добро взаимодействие“, уточни Велков. Осъществява се дезинфекция на автомобилите на трите ГКПП на територията на областта, както и засилен контрол на внос на хранителни продукти, съдържащи свинско месо. До момента резултатите от проверките по всички подадени сигнали за съмнения за болестта африканска чума по свинете са отрицателни.
„На този етап най-важна е превантивната дейност. Засилен е контролът по пазарите на територията на областта, както и по ГКПП. Апелирам гражданите да не спестяват информация и при най-малки съмнения за налични симптоми да подадат сигнал“, каза в заключение Албена Георгиева.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разград: Областната епизоотична комисия взе решение за ограничаване достъпа до пазарите за животни във връзка с мерките срещу разпространение на африканската чума по свинете

Разград: Областната епизоотична комисия взе решение за ограничаване достъпа до пазарите за животни във връзка с мерките срещу разпространение на африканската чума по свинете

19 Февруари 2019 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Разград. Областната епизоотична комисия взе решение за ограничаване достъпа до пазарите за животни във връзка с мерките срещу разпространение на африканската чума по свинете. Това съобщиха от Областната администрация в Разград. Превантивни мерки срещу появата и разпространението на африканска чума по свинете обсъдиха на свое заседание членовете на Областната епизоотична комисия на област Разград. Директорът на ОДБХ д-р Илиян Драмалиев и д-р Юлиян Йорданов представиха досега взетите мерки на национално ниво вв връзка с установения случай. Той отново е констатиран при диво прасе, което според ветеринарните власти е потвърждение, че заразата съществува в дивата природа, а целта е да не бъде допусната при стопанствата тип „заден двор“, а чрез тях и големите животновъдни обекти, тъй като това ще се отрази на икономиката в съответния регион. 150 души работят пряко, а още 1000 са косвено ангажирани с дейността на най-големия свинекомплекс на територията на област Разград – „Агротайм“ ЕООД-Исперих, съобщи неговият собственик Иван Иванов. Той предложи институциите за извършват по-строг контрол при проверките си в няколко аспекта – по отношение на нерегламентираните пазари за животни, на малките цехове, които преработват месо и имат възможност да го смесят с месо от диво животно.
Шефът на ДЛС “Воден – Ири Хисар“ Кирил Киров съобщи, че миналата година на територията на ловното стопанство са отстреляни 440 диви прасета, той сподели един от основните проблеми при установяване на заразата – в страната има само една действаща лаборатория и това затруднява диагностиката. От ОДБХ-Разград обявиха, че това е променено, тъй като институтите също вече имат правомощия да изследват проби, с което лабораториите се увеличават с още три. Пробите от Разградско ще се изпращат във Велико Търново. Ветеринарите припомниха още, че в стопанствата тип „заден двор“ може да се отглеждат до 3 прасета, без свине-майки, призоваха също за бдителност ловците, които са и собственици на такива стопанства, тъй като рискът от пренасяне на заразата в такава ситуация е голям.
Заместник областният управител Евгени Драганов пое ангажимент да предложи на Областния управител Гюнай Хюсмен в най-скоро време да организира среща с общинските кметове на общините в близост на „Агротайм“ – Исперих, Кубрат, Завет, Самуил и Разград, за да се уведоми чрез тях населението за превантивните мерки. Областната епизоотична комисия взе решение да бъде издадена заповед от Областния управител със следните мерки: да се свикат Общинските епизоотични комисии; ограничаване достъпа до пазарите за животни; кметовете на населени места да информират ветеринарните лекари по общини и в случай, че имат информация за нерегламентирано отглеждане на прасета с цел изпълнение на Закона за ветеринарната дейност; да се засили контролът за нерегламентирано движение на животни без ветеринарно-медицински документи и идентификатори, а органите на МВР да уведомяват ОДБХ при установяване на такова; да се инспектират местата за съхранение на труповете на отстреляните диви свине и спазват стриктно мерките за биосигурност след отстрела на дива свиня.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Областна епизоотична комисия набеляза мерки срещу разпространение на африканска чума по свинете

Добрич: Областна епизоотична комисия набеляза мерки срещу разпространение на африканска чума по свинете

19 Февруари 2019 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Добрич. Областната епизоотична комисия е набелязала мерки срещу разпространение на африканска чума (АЧС) по свинете, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Добрич. Заседанието е било свикано от областния управител Красимир Кирилов във връзка със заповед на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев за регистриран първичен случай на заболяването при диво прасе в област Варна. Обявен е първично регистриран случай на болестта африканска чума при дива свиня в землището на кв. „Повеляново“, община Девня в област Варна. Красимир Кирилов е открил заседанието и е информирал присъстващите представители на институции и общини за издадената заповед от директора на БАБХ, след което е предоставил думата на секретаря на Областна епизоотична комисия и ръководител на Областна дирекция „Безопасност на храните“ д-р Борислав Каменов. Той е представил накратко фактите по откриване и установяване на случая и неговата близост до промишлени обекти. В заповедта на директора на БАБХ са разписани мерки за неразпространение на заболяването за територията на цяла Северна България, тъй като в Румъния има множество обявени огнища на АЧС. Той е обърнал внимание отново за сериозно отношение от страна на собствениците на домашни прасета. Ловът на диви прасета е приключил и ангажимент на ловците е да следят и подават сигнали при откриване на трупове на диви свине. Заповедта на директора на БАБХ е връчена и на ръководствата на горските и ловни стопанства. По отношение на свиневъдните комплекси и ферми на територията на Добричка област се изпълняват стриктно разписани мерки за био сигурност, спазват се пропускателен режим в обектите и висок санитарен контрол на хората, които работят в обектите. На въпрос от страна на общините д-р Каменов е отговорил, че към момента не трябва да се извършва преброяване на животните в т. нар. задни дворове и е припомнил, че все още не всички общини имат определени терени за загробване на животни. Заместник областният управител Живко Желязков е отправил апел към представителите на местната власт да подходят отговорно и да определят терени, които да се ползват при нужда за целта. Областният управител Красимир Кирилов е уведомил участниците в заседанието, че ще получат заповедите, в които са разписани мерките, които всяка една институция трябва да предприеме, за да не се допусне разпространение на заразното заболяване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русе: Областната епизоотична комисия проведе заседание във връзка с мерките за биосигурност в областта по повод констатираното огнище на африканска чума по свинете в община Девня

Русе: Областната епизоотична комисия проведе заседание във връзка с мерките за биосигурност в областта по повод констатираното огнище на африканска чума по свинете в община Девня

19 Февруари 2019 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Русе. Областната епизоотична комисия проведе заседание във връзка с мерките за биосигурност в областта по повод констатираното огнище на африканска чума по свинете в община Девня. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Русе. Заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов проведе заседание на постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия поради наскоро констатираното ново огнище на болестта африканска чума по свинете в община Девня.
Решенията, които бяха взети по време на заседанието, предвиждат привеждането на Областната дирекция по безопасност на храните в състояние на повишена епизоотична готовност, както и незабавното провеждане на заседания на общинските епизоотични комисии, на които задължително ще трябва да присъстват кметовете и кметските наместници.
Също така кметовете и кметските наместници ще трябва да подават постоянно информация към органите на МВР и Областната дирекция по безопасност на храните при констатиране на нерегламентирано движение на свине и отглеждане на неидентифицирани такива в личните стопанства, а от своя страна собствениците на животновъдни обекти и официалните лекари на общините ще трябва да осъществяват постоянен ветеринарно-медицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти.
Акцентирано беше и на това, че собствениците на свиневъдни обекти ще трябва незабавно да информират обслужващия и официалния ветеринарни лекари, ако забележат повишена смъртност при свинете.
Не на последно място Регионалната дирекция по горите и Ловно-рибарското дружество ще трябва незабавно да уведомяват официалния ветеринарен лекар за всички намерени умрели диви свине, промяна на здравния статус, поведение и изменения, открити по вътрешните органи при първична обработка на отстреляните диви свине.
В края на заседанието заместник областният управител отново обърна внимание и апелира за още по-широк медиен отзвук, че компенсации от страна на държавата няма да бъдат изплащани на собственици на домашни свине, ако обектът им не е регистриран и не съответства на определените законови разпоредби. Той припомни, че благодарение на съвместните действия на всички институции от региона не е допуснато навлизане на болестта от северната ни съседка, където бяха регистрирани голям брой огнища, в това число и на територията на окръг Гюргево.
В днешното заседание участваха представители на всички заинтерисовани страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният общински съвет одобри промени за приема в детските градини в София (ОБЗОР)

Столичният общински съвет одобри промени за приема в детските градини в София (ОБЗОР)

14 Февруари 2019 | 20:27 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет гласува и прие окончателно промените в наредбата за прием в детските градини и подготвителни групи в София. Измененията предвиждат намаляване броя на деца с хронични заболявания от 5 на 3 в група, а тези със специални образователни потребности (СОП) от 3 на 2. След редовно заседание на Столичния общински съвет, зам.-кметът на София доц. д-р Чобанов коментира пред журналисти, че според промените постоянният или настоящият адрес на територията на административния район на детската градина ще носят 2 точки при класирането. Другото изменение в наредбата е свързано с децата братя и сестри и близнаците, като те отиват в списъците с по 1 точка и така им се дава по-голяма възможност да бъдат в едно заведение. За да се избегне фалшификации с издаване на нереални медицински документи, протоколите за деца с хронични заболявания ще бъдат издавани от ТЕЛК, а не от личния лекар. Новата наредба предвижда и затягане на контрола за непосещаващите, но записани за детска градина и ясла деца. Ако постоянният или настоящият адрес на един от родителите е променян през последните над 2 години или през последните от 1 до 2 години преди подаване на заявлението за записване, но промяната попада в границите на административния район на детската градина/училището, се ползва по-благоприятният адрес. Измененията влизат в сила от месец март тази година. От следващата година се да бъде заложен и критерият „уседналост“, по примера за първи клас. Той ще осигурява възможност на детето да посещава най-близкото до неговата адресна регистрация заведение.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Тронков, кмет на Вълчи дол: На територията на Общината има свинекомплекс с 40 000 животни, хората са притеснени

Георги Тронков, кмет на Вълчи дол: На територията на Общината има свинекомплекс с 40 000 животни, хората са притеснени

14 Февруари 2019 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Варна. На територията на Община Вълчи дол фуннкционира голям свинекомплекс с 40 000 животни. В него са осигурени 120 работни места и от там идва и притеснението на хората след изолирания случай на Африканска чума в Девненско. Това коментира след заседание на Областната епизоотична комисия във Варна във връзка с констатирания случай на африканска чума по свинете в Девня кметът на Вълчи дол Георги Тронков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Той увери, че местната власт е предприела всички мерки по действащите разпоредби на контролните органи. Съгласно изискванията има учредени терени за евентуално загробване на нови заболели животни. „Готови сме за извънредна ситуация. Притеснението наистина е голямо, но никой не е застрахован от нищо“, каза още кметът. Той добави, че са приключили съвместните проверки с Областната дирекция по безопасност на храните за преброяване на всички животни по частните дворове. След тях, не само прасетата, но и останалите видове животни би трябвало да се водят на отчет в местната ветеринарна служба.
Собственикът на един от големите свинекомплекси край Варна Наско Манасиев заяви, че ръководството на предприятието се стреми с всякакви мерки да предпази промишлеността от опасността на африканската чума. Освен стриктен контрол в предприятието, фирмата дори подарява по едно прасе на стопаните в селото, за да не гледат животни по дворовете. Той увери, че в предприятието е въведен много стриктен контрол – всеки работник преминава дезинфекция преди да влезе в обекта, работи се с дрехи, които се събличат след работа. Дезинфекцира се със специални установки.
„Но това не дава 100 % сигурност, защото заразата се разпространява по всякакви начини – по въздух, по вода, по земя. Така че може да се очакват изненади, защото в Румъния кризата не е овладяна, обясни Манасиев. Той добави, че е много важно кметовете на общини и Областната дирекция по безопасност на храните да помогнат за спиране на отглеждането на нерегистрирани прасета в така наречените задни дворове на хората. „На моята територия се опитваме да се оправим, няма прасета, но хората пак искат да си купуват. Предприемаме всякакви мерки, за да предпазим промишлеността от нежелани ефекти“, обясни управителят на комплекса.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Георги Чобанов, БАБХ: По-добре е стопаните в Девненско временно да се откажат от гледане на прасета в частните дворове

Д-р Георги Чобанов, БАБХ: По-добре е стопаните в Девненско временно да се откажат от гледане на прасета в частните дворове

14 Февруари 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Варна. След намирането на мъртва дива свиня, заразена с африканска чума, е желателно стопаните да се откажат временно да гледат прасета в частните дворове. За това призова д-р Георги Чобанов от Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ в Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) след заседанието на Областната епизоотична комисия във връзка с констатирания нов случай на заболяването в Девня, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Д-р Чобанов посочи, че се очаква завишение на случаите на заразени животни в региона и не може да се разчита на положителен развой, както в село Тутраканци през лятото на миналата година.
„От тази гледна точка приканваме стопаните да не отглеждат прасета, защото в близките една – две години ще са рискови, инфекцията е тук, въпросът е дали ще успеем да предотвратим внасянето й в задните дворове“, поясни той. Експертът заяви, че ако се наложи принудително евтаназиране на домашни прасета, ще се преценява дали собствениците ще бъдат обезщетени или не. Но тъй като обектите на частните стопани често не отговарят на ветеринарномедицинските изискванията, Агенцията по храните трудно може да изплати загубите. За намереното мъртво прасе в „Повеляново“ той обясни, че животното е било транспортирано до къщата на един от ловците в местната дружинка. В двора прасето е одрано, но при изкормването е установено, че има отклонения. Веднага след това са уведомени експертите от Областната дирекция по безопасност на храните. Взети са проби и е установено, че животното е заразено с болестта. „Този човек няма домашни прасета, но все пак при тези болести и индиректният контакт е рисков“, посочи още д-р Чобанов.
Той добави, че намерената дивя свиня вече е загробена. От тук нататък властите ще очакват, ловните дружинки да бъдат по-бдителни и навреме да уведомяват Областната дирекция по безопасност на храните при съмнения за нови случаи на болестта. На този етап в областта е разрешен ловът на бекаси, фазани и хищници. При последното преброяване, извършено от ОДБХ и кметовете, е установено, че в различни дворове в някои селища все още се отглеждат нерегистрирани по надлежния ред прасета. „Ако заразата влезе в частните дворове ще трябва евтаназиране на животните“, обясни зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов. Той добави, че засега опасността е само при дивите свине и затова са приети предпазни мерки в по-мек вариант. Но основното, за което трябва да се следи на този етап е бдителност от всички, на всички нива. „Колкото по-бързо открием нови заболели животни, толкова по-ефективно ще елиминираме опасността от разпространение на заразата“, каза още зам.-министърът. Тъй като заболяването не е опасно за хората, няма нужда ловците, които са имали досег с мъртвата дивя свиня да се изследват в Регионалната здравна инспекция. Желателно е обаче да се редуцират посещенията във ферми, дворове и къщи, в които се отглеждат прасета.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Янко Иванов: Стопаните в 3-километровата зона около девненския кв. „Повеляново” трябва да заколят доброволно прасетата си, за да не се разпространява африканскатата чума

Зам.-министър Янко Иванов: Стопаните в 3-километровата зона около девненския кв. „Повеляново” трябва да заколят доброволно прасетата си, за да не се разпространява африканскатата чума

14 Февруари 2019 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Варна. Частните стопани в 3-километровата зона около девненския квартал „Повеляново” трябва да заколят доброволно прасетата си, за да не се създава риск от разпространение на вируса на африканската чума. Това каза след заседанието на Областната епизоотична комисия във Варна, зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. По думите му става въпрос за десетина прасета. Той обясни, че причина за въвеждане на мярката е, че в частен двор в квартала, ловци са разфасовали трупа на дива свиня, заразена с болестта. Засега няма да се налага поставянето на контролно-пропускателни пунктове за контрол, но и това ще се случи ако бъдат констатирани нови случаи в частните стопанства, посочи зам.-министърът. Според него на срещата в Областната администрация е било разпоредено на кметовете в областта да извършат инвентаризация на всички животни в населените места, както и да внимават за провеждане на легални и нелегални пазари. Те трябва да са бдителни и за предлагане на месо без документ за произход. „Това се налага тъй като в момента има активно огнище, забранени са всякакви пазари“, обясни д-р Янко Иванов.
Друг ангажимент на кметовете е и да разгласяват мерките сред населението. Към полицията е обърнато внимание също да засилят контрола върху превозването на животни, както законно, така и незаконно. Да се следи, освен за живи животни, и за пренасяне на разфасовано месо. По отношение на ловците е решено да се извърши претърсване на района около „Повеляново“. Това, според зам.-министъра ще изисква повече време, защото районът не е малък и ще остане като постоянна мярка и за по-нататък, защото в същото време е разрешен птичият лов на фазани и бекаси. „Като излизат на лов дружинките трябва да вземат някакви съвсем елементарни мерки за сигурност, за да не пренесат с дрехи или транспортни средства заразата“, добави той. Ловците ще трябва да сигнализират и за всяко намерено умряло прасе, тъй като колкото по-дълго стоят труповете, толкова по-голям е рискът болестта да се разнася чрез хищници и други животни. В свинекомплексите на всеки 15 дни ще се провеждат изследвания за африканска чума по свинете. Като авариен план е предвидено да се уточни къде ще се загробват животни при доказани нови случаи. Съвместно с Регионалната инспекция по околната среда и водите и Областната дирекция по безопасност на храните, ще се набележат местата. Те трябва да отговарят на определени изисквания по Закон, едно от които е, да не са във вододайни зони.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър д-р Янко Иванов: Трябва да се въведат железни мерки за биосигурност във Варненско заради новия случай на африканска чума

Зам.-министър д-р Янко Иванов: Трябва да се въведат железни мерки за биосигурност във Варненско заради новия случай на африканска чума

14 Февруари 2019 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Варна. Железни мерки за биосигурност трябва да бъдат въведени в свинекомплексите във Варненско заради намереното мъртво прасе с африканска чума. Това каза преди заседание на Областната епизоотична комисия във Варна зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов, предаде репортер на Радио "Фокус" – Варна. По думите му, тепърва ще се изяснява от къде е внесен вирусът. Днес Комисията обсъжда мерки за недопускане на нови случаи и те ще са в три направления. Според зам.-министъра трябва да се предприеме претърсване за други мъртви диви свине със съмнения за болестта, за да бъдат загробени. Другата група от мерки ще е насочена към индустриалното свиневъдство. На територията на Варненска област и близо до Девня има два големи свинекомплекса с общо около по 50 000 животни. Според зам.-министъра, третата група от мерки трябва да е насочена към домашните прасета, отглеждани в задните дворове, където няма биосигурност , а и повечето не са регистрирани.
Д-р Иванов допълни , че трябва да се обърне внимание на хората, които ходят в гората – овчари, дървосекачи и ловци, тъй като вирусът е устойчив и може да бъде пренесен неволно от диви към домашни свине. “Трябва да не допускаме да се сменят двата цикъла и заразата да се прехвърли на домашните животни и тези в комплексите”, обясни той. Зам.-министърът допълни, че не е желателно тези, които ходят в гората да имат и домашни свине. Според него трябва да се проведе инструктаж на всички, които отиват в гората за лов. Тъй като много голяма част са чужденци, ще бъдат информирани как да действат ако видят трупове на болни животни. “Десетина години не може да бъде изкоренено от Европа това заболяване и докато има случаи в Румъния, нашите мерки трябва да са строги”, каза още д-р Янко Иванов. “Ако тук изтървем заразата ще плаче после цяла България”, коментира зам.-министър Иванов.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Петър Бодуров, ветеринар: Африканската чума е сериозно заболяване и, ако не се вземат мерки, свиневъдството в България ще загине

Д-р Петър Бодуров, ветеринар: Африканската чума е сериозно заболяване и, ако не се вземат мерки, свиневъдството в България ще загине

13 Февруари 2019 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Бургас Африканската чума е сериозно заболяване и, ако не се вземат мерки, свиневъдството в България ще загине. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас ветеринарният специалист д-р Петър Бодуров по повод новия случай на африканска чума при дива свиня в Девня. По думите му, независимо от всичко, трябва да се вземат спешни мерки. „Ако в действителност това е вярно, африканската чума по свинете е нещо опасно и за тази болест ваксина няма. Болестта се разпространява бързо и чрез човека, въпреки че за него болестта не е заразна, така че опасност има“, добави Бодуров. Според него трябва да се вземат превантивни мерки, за да не се стига до избиване на животни.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ: Регистриран е нов случай на африканска чума при дива свиня в землището на град Девня

БАБХ: Регистриран е нов случай на африканска чума при дива свиня в землището на град Девня

13 Февруари 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Девня. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отчете появата на африканска чума при дива свиня в землището на град Девня. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Това е първият случай на заболяването у нас за 2019 година. Сигналът за умряло диво прасе в землището на квартал "Повеляново" в Девня е получен на 10 февруари в Областната дирекция по безопасност на храните – Варна. При огледа официалният ветеринарен лекар установява, че става дума за труп на мъжко диво прасе с тегло около 70 кг. След взетите проби и с протокол от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт е потвърдено наличието на африканска чума по свинете.
Въпреки мащабната информационна кампания от страна на БАБХ, представителите на ловната дружинка не са се усъмнили, че животното може да е болно, нито са предприели мерки за вземане на проби и унищожаване на трупа. Вместо това са транспортирали умрялата дива свиня до имот на квартал "Повеляново" в град Девня. Мъртвото животно е открито от ловците на около 18 км от село Тутраканци, където в края на август 2018 г. бе обявено първото и засега единствено огнище на заболяването при домашните свине.
Поради високите нива на смъртност, бързото и широко разпространение в природата и липсата на лечение и ваксина, африканската чума при домашните и дивите свине е смятана за изключително сериозно заболяване. Веднъж проникнала в държавата, болестта предизвиква мащабни загуби за националната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство.
БАБХ напомня, че неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са едни от най-важните фактори за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине. Ето защо е важно да бъде проявена висока отговорност и спазване на всички ветеринарномедицински изисквания при отглеждане на свине както в животновъдните обекти, така и при ловуване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.