НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът на Плевен Георг Спартански: Пред титаничния образ на Левски заставаме по вътрешна потребност

Кметът на Плевен Георг Спартански: Пред титаничния образ на Левски заставаме по вътрешна потребност

19 Февруари 2019 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Плевен. Пред титаничния образ на Левски заставаме по вътрешна потребност. Това каза кметът на Плевен Георг Спартански на паметния ритуал по повод годишнината от обесването на Васил Левски, предаде кореспондент на Радио ,,Фокус". ,,От всеки от нас се изисква да изпълняваме честно и достойно своята обязаност, мислейки не за себе си, а за интересите на Отечеството. Очаква от нас, кметовете и местните власти, общинските съветници да спазваме клетвата, да служим на гражданите. Левски иска от нас да говорим това, което мислим, и да правим това, което казваме”, припомни Спартански. „За 1300 години да сме дали на света само личността на Левски, ние заслужено следва да се намираме в първата редица на всички народи”, каза още кметът Спартански.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Причината обесването на Апостола на свободата да е на 18 февруари, а да се отбелязва на следващия ден се дължи на невярно изчисление

Проф. Пламен Павлов: Причината обесването на Апостола на свободата да е на 18 февруари, а да се отбелязва на следващия ден се дължи на невярно изчисление

19 Февруари 2019 | 15:35 | Агенция "Фокус"
София. Причината обесването на Апостола на свободата да е на 18 февруари, а да се отбелязва на следващия ден - на 19 февруари, се дължи на някакво невярно изчисление, което става в края на 40-те и началото на 50-те години. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка със 146 години от обесването на Васил Левски. „До този момент, до началото на 50-те години, винаги паметта на Левски е отбелязвана на 6 февруари и съответно на 18-и (по нов стил), защото за 19-и век датите се пресмятат не с 13, а с 12 дни“, заяви проф. Павлов. Той отбеляза, че тази грешка е допусната някъде първите години на „народната власт“. „Там, вероятно, някой е сбъркал и има даже запазени заповеди на военната академия и на народното училище, където до началото на 50-те години датата е 18-и февруари“, посочи историкът.
„Ние историците сме категорични. Искам специално да подчертая, че моят колега Петко Петков от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ води битка за тази дата, както и проф. Пламен Митов, както и комитетите на Васил Левски и фондацията, в която аз имам честта да съм председател. В крайна сметка, след като имаме вярната дата по-добре, даже да не кажа задължително, е да преместим от сега почитта към Левски на вярната дата“, каза още той.
Ирина ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иванка Делева, Регионален исторически музей – Бургас: Васил Левски е умеел да спечелва сърцата на слушателите си

Иванка Делева, Регионален исторически музей – Бургас: Васил Левски е умеел да спечелва сърцата на слушателите си

19 Февруари 2019 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Бургас. Васил Левски е умеел да спечелва сърцата на слушателите си. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Иванка Делева, историк в Регионалния исторически музей в Бургас. Тя заяви, че това негово качество, добито в годините преди да се заеме с вътрешната революционна организация, е помогнало много. „Много е важно, че той е бил роден в една истинска възрожденска среда – в един град, където са били много силно затъпени българските семейни ценности. Семейството му е било такова. Майка му е била изключително благороден човек. Много мъжествено се е справяла след смъртта на баща му с цялото предизвикателство, което представлява отглеждането на деца и поддържането на дома“, разказа Делева и добави, че друго негово достойнство е било опознаването на хората и по този начин умението да предвижда последващите им действия.
„Освен това, закалката, която е добил, минавайки през четничеството при Панайот Хитов в Първата българска легия и учителстването, също са спомогнали за това. Опознавайки навиците на хората, той е умеел да върви по правилния път“, допълни още историкът. По думите ѝ, говорейки за Апостола, трябва да отчитаме това, че той не е бил като обикновените хора. „В онова време те са имали нужда от едно такова олицетворение на свободата, в което се превръща той. Когато се чувстваме изгубени по житейския си път, трябва да си спомним за него, за да разберем по какъв начин да продължим, за да изберем достойния път“, каза още Делева.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данка Георгиева, Общински комитет „Васил Левски” - Бургас: Освен за съществуването на една свободна българска държава, Васил Левски се е борил и за общочовешката свобода

Данка Георгиева, Общински комитет „Васил Левски” - Бургас: Освен за съществуването на една свободна българска държава, Васил Левски се е борил и за общочовешката свобода

19 Февруари 2019 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Бургас. Освен за Освобождението на България и за съществуването на една свободна българска държава, Васил Левски се е борил и за общочовешката свобода. Това каза за Радио „Фокус“-Бургас Данка Георгиева, председател на Общински комитет „Васил Левски” - Бургас и директор на Държавен архив-Бургас, по повод 146-ата годишнина от обесването на Апостола. На въпроса как днес младите хора виждат идеалите на Васил Левски, Георгиева отговори, че не би желала да „залита“ в посоката, че Дяконът не е познат на младото поколение. „Точно обратното и може би тази вечер присъствието на младите хора на събитията, посветени на годишнината от смъртта на Левски, ще ни покаже какво мислят те и как приемат заветите на Дякона. В петък ще има пленер, в който около 25 ученици ще покажат как изразяват Левски с други средства“, посочи Данка Георгиева.
„Преди известно време, когато провеждахме конкурс за есе, свързано с Васил Левски, голямо впечатление ми направи една ученичка, която написа, че съжалява, че Левски не е оставил преки наследници, които да бъдат пример за новите поколения“, допълни Георгиева. По думите й Левски е символът на българската душа, на българския народ и той олицетворява свободно мислещия българин.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ – Видин почете паметта на Апостола на свободата

ГЕРБ – Видин почете паметта на Апостола на свободата

19 Февруари 2019 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Видин. Народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев участва във възпоменателната церемония, с която във Видин бе отбелязана 146-годишнината от гибелта на Васил Левски. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. По традиция паметта на Апостола на свободата бе почетена с панихида в Катедралния храм „Св. Димитър”. В най-големия видински храм има уникален стенопис с образа на Васил Левски и други възрожденци. Стенописът е от 1926 година и представлява сцена от времето на Цар Петър. Според църковните архиви воля на дарителите била в храма да бъдат изографисани националните ни герои.
Заупокойната молитва бе последвана от литийно шествие до паметника на Васил Левски, където се състоя тържествено поклонение. Народният представител Владимир Тошев, членове на младежката организация на ГЕРБ – Видин и общинското ръководство на партията поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на Апостола. На събитието присъстваха кметът на община Видин Огнян Ценков, областният управител Албена Георгиева, общински съветници, ръководители на културни институции, ученици от видинските училища и детски градини, общественици и граждани.
Кметът на Видин Огнян Ценков връчи награда на тазгодишния победител в традиционното състезание "Лъвски скок" - Димитър Димитров, ученик в ГПЧЕ "Йордан Радичков". Възпитаниците от подготвителната група на филиал "Васил Левски" към ДГ "Детелина" изнесоха рецитал, посветен на живота и делото на най-великия българин.
“Заветите на Левски преминават през времето и изненадват със своята правдивост и сила и нас, съвременните хора. Те са учебник по родолюбие, морална устойчивост, висока нравственост и вяра в човешкия дух. Тук сме, за да се преклоним пред този велик българин, запазвайки и гордеейки се със своята национална идентичност в общия европейски дом. "Времето е в нас и ние сме във времето", изрича Васил Левски, а неговият образ остава непокътнат. Поклон пред светлата му памет!“, каза в словото си кметът на Видин Огнян Ценков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: Регионалният исторически музей подготвя изложба, посветена на годишнина от основаването на първия таен революционен комитет от Васил Левски

Плевен: Регионалният исторически музей подготвя изложба, посветена на годишнина от основаването на първия таен революционен комитет от Васил Левски

19 Февруари 2019 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Плевен. Регионалният исторически музей подготвя изложба, посветена на годишнина от основаването на първия таен революционен комитет от Васил Левски, предаде кореспондент на Радио "Фокус". Изложбата се осъществява със съдействието на Община Плевен и ще включва експонати от музеи от цялата страна, свързани с делото на Апостола. В музея е разположена зала Първи таен революционен комитет, основан от Васил Левски в Плевен, 06.05.1869 г. Изложбата ще бъде представена в края на месец април. По този повод се организира и кръгла маса, която ще даде среща на изследователи на делото на Левски. Научният форум ще се проведе под ръководството на проф. д-р Пламен Митев от Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ-Сливен почете паметта на Васил Левски

ГЕРБ-Сливен почете паметта на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Сливен. Възпоменателната церемония по случай 146-ата годишнина от гибелта на един от най-великите синове на България - Васил Иванов Кунчев – Левски се проведе на едноименния площад в Сливен. Общински съветници от ПП ГЕРБ Сливен, представители на общинското ръководство и младежката организация, членове, и симпатизанти поднесоха цветя и се преклониха пред паметника на Апостола. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Цветя бяха поднесени и от името на депутата и областен координатор на ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева. В общоградската възпоменателна церемония се включиха още кметът на Сливен Стефан Радев, председателят на Общински съвет Димитър Митев, директори и управители на държавни и регионални институции, ученици, много жители и гости на града.
В приветственото си слово кметът Стефан Радев заяви, че няма по-вдъхновяващ пример от Левски за единство на думи, дела, за един живот, пропит с любов към хората и България. „В днешни дни често говорим за европейски ценности. Вглеждайки се в делата на Левски, тези европейски ценности са там, още в края на ХІХ век. Ценности като човешки права, свободна инициатива, равенство пред закона. Можем да се гордеем, че Васил Левски, един от българския народ, ги е формулирал преди изобщо да се заговори за обединена Европа", каза кметът Стефан Радев.
Организатори на церемонията са Община Сливен, Военно формирование 22220, Сливенска митрополия, Регионално управление на образованието, Общински комитет „Васил Левски“, Сдружение „Мати Болгария”, Основно училище „Д-р Иван Селимински“, Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов”, Професионална гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков”, Професионална гимназия по електротехника и електроника „Мария Кюри“ и Основно училище „Панайот Хитов“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видинският митрополит Даниил: Да изпълним този последен завет на йеромонах Игнатий, който казва, че всичко, което прави, е за народната полза

Видинският митрополит Даниил: Да изпълним този последен завет на йеромонах Игнатий, който казва, че всичко, което прави, е за народната полза

19 Февруари 2019 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Видин. Да изпълним този последен завет на йеромонах Игнатий, който казва, че всичко, което прави, е за народната полза. С тези думи се обърна Видинският митрополит Даниил към хората, които бяха дошли да почетат паметта на Васил Левски в катедралния храм „Свети Димитър“ във Видин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. На северната стена на храма, където е престола на закрилника на българския народ свети Йоан Рилски, грее образа на Васил Левски. На една голяма площ от стената е изрисувана сцената, когато при Йоан Рилски отиват войниците на цар Петър и носят дарове на монаха. Йоан Рилски посреща войниците пред пещерата и връща даровете от злато, приема само даровете с плодове. В образите на войниците са изобразени Васил Левски, Христо Ботев, Георги Раковски, Любен Каравелов и Тодор Александров. Според църковните документи такава е била волята на дарителите. Видинчани запалиха свещи и се помолиха за упокоение на паметта на Васил Левски, чийто образ е съхранил катедралният храм „Свети Димитър“.
Анна ЛОЗАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ - Варна се поклони пред паметта на Васил Левски

ГЕРБ - Варна се поклони пред паметта на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Варна. С общоградско поклонение Варна отбеляза 146 години от гибелта на Васил Левски. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Пред паметника на Апостола на свободата в Морската градина се поклониха областният управител Стоян Пасев, кметът на Варна и областен координатор на ГЕРБ Иван Портних, народният представител от Парламентарната група на ГЕРБ Нели Петрова, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов и общински съветници от ГЕРБ, районните кметове, дипломати, представители на редица институции, граждани.
Младежи от организацията на ГЕРБ във Варна поднесоха цветя в знак на почит и признателност.
Общоградското поклонение премина с военен ритуал, а Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва.
Десетки граждани отдадоха почит с едноминутно мълчание. Сред хората, дошли да се поклонят пред паметника на великия българин, имаше и много деца и младежи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народният представител от ГЕРБ Евгения Ангелова поднесе цветя пред барелефа на Васил Левски в Брюксел

Народният представител от ГЕРБ Евгения Ангелова поднесе цветя пред барелефа на Васил Левски в Брюксел

19 Февруари 2019 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Народният представител от ГЕРБ Хасково Евгения Ангелова поднесе цветя пред барелефа на Апостола на Свободата в Консулската служба на посолството на Република България в Кралство Белгия. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Своята почит и синовно признание за великото дело на Васил Левски изразиха народни представители от България, които са част от българската делегация, участваща в Европейската парламентарна седмица в белгийската столица. Барелефът на Апостола на Свободата се намира пред консулската служба на Република България на Аvenue Hamoir 58 в Брюксел. Той е един от 20-те паметника на Васил Левски извън пределите на България. Най-старият паметник на Дякона в чужбина е направен през 1981 година в Куба, а един от последните е издигнат от българската общност в Чикаго през 2015г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: В града бяга почетени 146 години от гибелта на Васил Левски

Хасково: В града бяга почетени 146 години от гибелта на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Хасково. 146 години от гибелта на Васил Левски бяха отбелязани в Хасково. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Венци и цветя пред паметника на Апостола на Свободата поднесоха кметът Добри Беливанов, областният управител Станислав Дечев, военнослужещи граждани и деца. В ритуала участваха военнослужещи от хасковския гарнизон и Духовия оркестър към Община Хасково. Заупокойна молитва отслужиха свещеници от Хасково. Рецитал посветен на Васил Левски представиха учениците от едноименното училище.
В словото си кметът Беливанов заяви: „Трябва да се гордеем, че имаме светиня надживяла превратностите на времето. Неговите думи и завети за братство, за свобода, за родолюбие, звучат всеки път когато отбелязваме рождението или смъртта на Васил Левски. Апостола посвети живота си на днешната свободна България. Думите му и днес са актуални, прелетели през времето и достигнали до съвремието за да ни учат и водят."
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Общински съветници и членове на ГЕРБ - Хасково отдадоха почит пред делото на Апостола

Хасково: Общински съветници и членове на ГЕРБ - Хасково отдадоха почит пред делото на Апостола

19 Февруари 2019 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Хасково. Общинският лидер на ГЕРБ - Хасково Станислав Дечев, общински съветници и членове на ГЕРБ - Хасково поднесоха венци и цветя на признателност пред паметта на Апостола на българската свобода Васил Левски. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. 146-ата годишнина от гибелта на Дякона беше почетена от стотици граждани на Хасково. Пред паметника на Васил Левски в двора на едноименното училище цветя поднесоха представители на държавни институции, община Хасково, представители на политически партии, патриотични организации и съюзи. Панихида в памет на Васил Левски отслужиха свещеници от православните храмове в града. Военните от формирование 52 740 бяха на почетен караул пред Апостола, а учениците от СУ “Васил Левски“ изнесоха рецитал по стихове на български поети, възпели ненадминатото дело на Васил Левски.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Дяконският пояс на Левски и двата печата на БРЦК се съхраняват в Регионалния исторически музей

Велико Търново: Дяконският пояс на Левски и двата печата на БРЦК се съхраняват в Регионалния исторически музей

19 Февруари 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Дяконският пояс на Левски и двата печата на БРЦК съхранява се съхраняват в музея във Велико Търново. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Светла Атанасова, уредник в Регионалния исторически музей във Велико Търново. Ценните предмети са експонирани в Музей „Възраждане и Учредително събрание“ – мястото, където през 1972 година Левски е разпитван след залавянето му в Къкринското ханче. В музейната експозиция е представена и снимка на Апостола с автограф от 1870 година. Тя е дарена на търновския поборник и участник в Ботевата чета Сава Пенев. „Това са едни от най-ценните ни експонати, които са гостували в много градове в България. Те са особено атрактивни за всички наши посетители, които идват в Музей „Възраждане и Учредително събрание“, допълни д-р Светла Атанасова.
Тя посочи, че посетители с интерес разглеждат и Музея „Затвор“, където е лежал Левски. Сградата е построена през 1854 година, непосредствено до сградата на турския конак. „Това е единственият ориенталски музей затвор, запазен у нас. Той съществувал до 1954 година като действащ затвор. През 2001 година е възобновена музейната експозиция като е реставрирана и възстановена възрожденската му част в автентичен вид. Точно в тази част, в една от килиите, е бил затворен и Левски. Тя е възстановена в този си вид, така както е изглеждала 1872 година“, посочи д-р Светла Атанасова.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Общинската организация на ГЕРБ - Стамболийски отдаде почит на Васил Левски

Пловдив: Общинската организация на ГЕРБ - Стамболийски отдаде почит на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Стамболийски. Представители на общинската организация на ГЕРБ - Стамболийски с ръководител Стоян Богданов, областният ръководител на ГЕРБ - Пловдив област и кмет на Община Стамболийски Георги Мараджиев, областният ръководител на МГЕРБ и председател на групата общински съветници на ГЕРБ Владимир Пильов, членове и симпатизанти и много граждани почетоха 146-ата годишнина от трагичната гибел на Апостола на свободата пред паметника на Левски в центъра на Стамболийски. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
„Днес паднахме на колене пред светлата личност, която българският народ загуби преди 146 години. Не се е загубил обаче духа на Апостола и вярвам, че всеки един от нас, които се събрахме на площада пред паметника на Васил Левски днес, го е почувствал. Да, днес се поклонихме пред паметта на Дякона, но изпитахме и вълнение, заради личността, която години наред е лицето на България пред света! Благодаря на всички жители на общината, които също донесоха цветя за Апостола и съм убеден, че в сърцата на всички нас винаги ще има място за частица от сърцето на Васил Левски!", каза в словото си областният координатор и кмет на Стамболийски Георги Мараджиев. След това представителите на ГЕРБ-Стамболийски и присъстващите на възпоменанието поднесоха венци и цветя в памет на Апостола на свободата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: С панихида и ритуал по полагане на венци на паметника на Васил Левски в града бяха отбелязани 146 години от гибелта на Апостола

Плевен: С панихида и ритуал по полагане на венци на паметника на Васил Левски в града бяха отбелязани 146 години от гибелта на Апостола

19 Февруари 2019 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Плевен. С панихида и ритуал по полагане на венци на паметника на Васил Левски в града бяха отбелязани 146 години от гибелта на Апостола, предаде репортер на Радио ,,Фокус". Панихида в памет на Апостола на свободата отслужиха плевенски свещеници. Слово произнесе кметът Георг Спартански. Ученичката от 11-и клас в Математическа гимназия ,,Гео Милев" Павла Манова прочете есе, посветено на Левски. Венци и цветя бяха поднесени от името на Общински съвет, народни представители, политически партии и институции.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Градът се поклони пред  Апостола на свободата

Сливен: Градът се поклони пред Апостола на свободата

19 Февруари 2019 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Сливен. Десетки граждани, ученици и учители, представители на обществени организации, съветници участваха във възпоменателната церемония в Сливен по повод 146-годишнината от гибелта на Апостола на свободата. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.
Церемонията по традиция се състоя пред паметника на Васил Левски (1837-1873 г.) на едноименния площад в града. Областният управител Чавдар Божурски, кметът на Общината Стефан Радев, председателят на общинския съвет Димитър Митев, депутати, ръководители на държавни ведомства или техни представители поднесоха венци и цветя в знак на признателност. „В днешни дни често говорим за европейски ценности. Вглеждайки се в делата на Левски, тези европейски ценности са там, още в края на ХІХ век: ценности като човешки права, свободна инициатива, равенство пред закона. Можем да се гордеем, че Васил Левски, един от българския народ, ги е формулирал преди изобщо да се заговори за обединена Европа. Няма по-вдъхновяващ пример в днешната история за единство на думи, на дела, за един живот, целия пропит с любов към хората и България“, каза в словото си кметът Радев.
Възпоменателната церемония бе проведена с военни почести и с участието на Регионален клуб „Х. Димитър“. Организатори бяха Община Сливен, военно формирование 22220, Сливенската митрополия, Регионалния инспекторат на образованието, сдружение „Мати Болгария“, училища от града.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник отбеляза 146 години от обесването на Апостола на Свободата

Перник отбеляза 146 години от обесването на Апостола на Свободата

19 Февруари 2019 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Перник. Перник отбеляза 146 години от обесването на Апостола на Свободата. Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник. На днешната дата всички, изпълнени с неподправено чувство на патриотизъм, прекланят глава пред подвига на Апостола на свободата. Възпоменателната церемония в Перник започна с химна на Република България, след което събралите се граждани запазиха едноминутно мълчание в знак на признателност към националния ни герой.
По традиция по време на ритуала дадоха почетен караул членове на местното дружество „Традиция“.
Кметът на Община Перник Вяра Церовска и екипът ѝ също сведоха глава пред подвига на Апостола на свободата. Пред бюст-паметника му бяха рецитирани стихове от възпитаниците на 12-то ОУ „Васил Левски”.
Левски е основна фигура в българското освободително движение. Организира Вътрешната революционна организация (ВРО) и Българския революционен централен комитет (БРЦК). Един от най-дейните българи в борбата за освобождение на България от турско робство. Неговите политически и държавнически виждания следват духа на най-доброто от европейските демократични принципи.
Пред паметта на Апостола се поклониха с едноминутно мълчание и народните представители от Пернишки регион, областният управител, общински съветници, кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов, политически партии, културни дейци и граждани.
Венци и цветя на паметника на Левски бяха поднесени още от малките възпитаници на детските градини в Перник от учениците от ПГЕМП „Христо Ботев“, 5-то ОУ „П.Р. Славейков“ и ГПЧЕ „Симеон Радев“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: С възпоменание пред паметника на Васил Левски в града бяха почетени 146 години от гибелта на Апостола на свободата

Враца: С възпоменание пред паметника на Васил Левски в града бяха почетени 146 години от гибелта на Апостола на свободата

19 Февруари 2019 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Враца. Враца се поклони пред Апостола на свободата. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. На възпоменанието пред паметника на Васил Левски, в центъра на града присъства народният представител от парламентарната група на ГЕРБ от област Враца Станислав Попов.
„Скъпи съграждани, не бива да забравяме, че основните мечти на Васил Левски се сбъднаха – имаме свободна държава, независима църква и светско образование. От нас се изисква да знаем нашето минало, да го носим с гордост в сърцата си и да работим за доброто на страната ни. Ако го направим, то сигурен съм, че делото на този велик българин няма да е било напразно. Гордейте се, че сте българи всеки ден и почитайте паметта на нашите предци не само в деня на тяхната гибел или рождение. Само тогава ще бъдем достойни продължители на делото Апостола“, каза в словото си кметът Калин Каменов.
На отбелязването, по повод 146-та годишнина от гибелта на Апостола присъстваха още Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, областният управител Малина Николова, председателят на Общински съвет – Враца Румен Антов, общински съветници, директори на институции, ученици и граждани.
Венци пред паметника на Апостола бяха поднесени от името на министъра на регионалното развитие и благоустройството инж. Петя Аврамова, евродепутата Владимир Уручев, народните представители Красен Кръстев и Станислав Попов и ПП ГЕРБ – Враца.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Кметът Вяра Церовска и народни представители от ГЕРБ се преклониха пред паметта и героизма на Васил Левски

Перник: Кметът Вяра Церовска и народни представители от ГЕРБ се преклониха пред паметта и героизма на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Перник. 146-ата годишнина от гибелта на Апостола на българската свобода събра пред паметника на националния герой в Перник десетки граждани. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Кметът Вяра Церовска и нейният екип, народният представител д-р Александър Александров, областният управител Ирена Соколова, кметът на „Изток“ Емил Костадинов, общински съветници, членове и симпатизанти на ГЕРБ поднесоха венци и цветя в знак на признателност към святата личност на бележития българин.
Перничани сведоха глави в едноминутно мълчание, за да почетат паметта на Апостола на свободата с ясната мисъл, че винаги ще го носят в сърцата си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русе: ГЕРБ почете паметта на Васил Левски

Русе: ГЕРБ почете паметта на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Русе. Венец и цветя поднесоха пред паметника на Васил Левски тази сутрин от името на областната структура на ГЕРБ в Русе младежи от МГЕРБ. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Така те изразиха почит към паметта и делото на Апостола на свободата по време на церемония пред единствения паметник в Русе, посветен на този велик българин. Събитието се състоя в СОУ „Васил Левски“ – Русе.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Поморие направи дълбок поклон пред паметта на Апостола

Бургас: Поморие направи дълбок поклон пред паметта на Апостола

19 Февруари 2019 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Поморие. С общоградска възпоменателна церемония Поморие направи дълбок поклон пред гения на българската национална революция. Това съобщиха от пресцентъра на Община Поморие. Беше прочетена заупокойна молитва, а бюст-паметникът на Апостола бе отрупан с венци и цветя. Денят, в който Дяконът увисва на бесилото, е началото на неговото безсмъртие и превръщането на образа му в икона. Но за да се учим от него и делото му, ние не трябва просто да се кланяме пред неговата икона, а да помним онзи, някогашния, неподправения и неподменен Левски. Още приживе той се превръща в легенда, разорава пустинята на робството и посява семената на свободата, така че никакъв съд, никакво бесило, никакъв погром не биха могли да ги унищожат. Това бе част от словото, което преподавателят по история в ПГТ „Ал. Константинов” Райко Георгиев изнесе по случай годишнината. В чест на Левски вече шеста година екипът на Центъра за подкрепа на личностното развитие Общински детски комплекс – Поморие организира литературен конкурс за ученици. Темата тази година бе „Мракът и светлината за един герой“ и провокира десетки ученици от цялата страна да вземат участие в конкурса. За подготовката и желанието на децата говори Марияна Маринова, преподавател в СУ „Иван Вазов” Поморие и ръководител в Литературен клуб „Звъниче” към ОДК – Поморие. Част от най-добрите творби бяха прочетени днес пред лика на Апостола, а наградите на отличените млади литератори връчи лично кметът Иван Алексиев. На поклонението присъстваха и заместник-кметът Янчо Илиев, председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, общински съветници, общественици, жители и гости на града.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Представители на ГЕРБ - Пловдив област почетоха 146-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски

Пловдив: Представители на ГЕРБ - Пловдив област почетоха 146-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски

19 Февруари 2019 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Карлово. Народните представители ген. Константин Попов, Запрян Янков, областният ръководител на ЖГЕРБ Евелина Апостолова, общинската структура на ГЕРБ – Карлово с ръководител Данка Зидарова-Люртова, председателят на Общинския съвет – Карлово Теодор Шойлеков, почетоха 146-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски в Карлово. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Те присъстваха на възпоменателното отбелязване на годишнината на едноименния площад пред паметника на Дякона вечерта на 18 срещу 19 февруари.
В церемонията по традиция се включиха военни от 61-ва Стрямска бригада, членове на Общински Комитет „Васил Левски” и Комитет „Родолюбие”.
На 19 февруари в памет на Апостола бе отслужена Архиерейска света литургия и панихида в храма „Света Богородица“. Възпоменателното отбелязване на 146-ата годишнина от гибелта на Левски продължи с митинг-поклонение, където представителите на ГЕРБ, карловци и гостите на града, сведоха глави в памет на „великия син на България“ и поднесоха венци и цветя пред паметника на Апостола на едноименния площад. Не беше
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данка Георгиева, Общински комитет „Васил Левски” - Бургас: Личността на Левски ни посочва един път, по който всеки човек би трябвало да се развива

Данка Георгиева, Общински комитет „Васил Левски” - Бургас: Личността на Левски ни посочва един път, по който всеки човек би трябвало да се развива

19 Февруари 2019 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Бургас. Личността на Левски ни посочва един път, по който би трябвало всеки човек да се развива, един път, който означава да вярваш в собствените си сили, да се стремиш към свобода и най-вече да не засягаш другите. Това каза за Радио „Фокус“-Бургас Данка Георгиева, председател на Общински комитет „Васил Левски” - Бургас и директор на Държавен архив-Бургас. „За мен е важно да помним историята, защото тя ни дава много уроци. Обикновено тя ни показва какви грешки сме допуснали и, ако сме достатъчно умни и креативни, следващият път не трябва да допускаме тези грешки“, посочи Данка Георгиева. По думите й за съжаление Апостолът на свободата ни е завещал много малко като писмени документи, но според нея в тях има силен заряд и много истина. „И не на последно място така, както в едно писмо той пише - всичко се постига с нашите задружни сили. Това е едно от нещата, които ни е завещал, и то е, че трябва да работим заедно за просперитета“, заяви Георгиева.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Елена Чългънова, Регионален исторически музей – Благоевград: Апостолът на свободата Васил Левски винаги ще бъде велик заради думите и делата си

Д-р Елена Чългънова, Регионален исторически музей – Благоевград: Апостолът на свободата Васил Левски винаги ще бъде велик заради думите и делата си

19 Февруари 2019 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Апостолът на свободата Васил Левски е бил и винаги ще бъде велик, не само заради думите, но и заради делата си. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Елена Чългънова, историк и уредник в Регионален исторически музей – Благоевград. По думите ѝ като основател на Вътрешната революционна организация, той дава стимул на българския народ да се бори за жадуваната свобода. „Той е велик със своите завети и идеи, които са били актуални в неговото съвремие, през всичките години след смъртта му, та чак до нашето съвремие. В това всъщност се състои и част от неговото величие и безсмъртие“, посочи Чългънова.
Тя коментира, че тъй като музеят е място и огнище, в което се съхраняват не само движими паметници на културата, но и духа на времето, на нашата история, в културната институция ежегодно се организират различни прояви, свързани с Васил Левски. „Нашата цел е мероприятията, които подготвяме да бъдат публично достояние, за да може по подобаващ начин да отбележим годишнините, свързани с Апостола на свободата“, подчерта Чългънова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Петър Ненков: Левски е нашето непрекъснато самозареждане с морал, идеи, енергия и воля

Доц. д-р Петър Ненков: Левски е нашето непрекъснато самозареждане с морал, идеи, енергия и воля

19 Февруари 2019 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Левски е нашето непрекъснато самозареждане с морал, идеи, енергия и воля. Това каза за Радио „Фокус” - Пловдив доц. д-р Петър Ненков. „Досущ като Христос, Левски понесе своя кръст и изкупи със страданията си греховете на цял един народ. Разликата е в това, че Спасителят възкръсна, за да му повярват, а след смъртта на Апостола възкръсна българинът, узрял да пролее кръвта си за свободата на своето поробено Отечество“, каза още Петър Ненков. "Вазов нарече това причастие “пиянството на един народ”, а Ботев сам поведе своите 200 юнаци на бой със стоглавата хидра на Османската империя. Затова, когато застанем пред бесилото му, разкъсано от вълчи вой и снежни вихри, съмнението бяга от душите ни. Водени от максимата, че „и ний сме дали нещо на света”, българите все обичаме да сравняваме народните си будители, творци и герои със световноизвестните творци и герои. Някои сравниха Христо Ботев с поетите Шандор Петьофи и Робърт Бърнс, а Георги Раковски с идеолога на италианското национално-освободително движение Джузепе Мацини. В духа на новите стереотипи, други побързаха да прекарат паралел между Васил Левски и бащата на американската нация, героя от войната за независимост, първия президент на САЩ, генерал Джордж Вашингтон”, каза още Петър Ненков. "Подобна аналогия за мен изглежда нелогична, защото не можеш да сравняваш потомствения аристократ, владетеля на наследствено имение, генерала от американската армия, получаващ солидна заплата с един произлязъл от поробения си народ герой, който извървява мъчителния и труден път от служител на бога до водач на национално-освободителната ни революция”, каза Петър Ненков. По думите му за себе си Вашингтон казва, че личният му живот е прост и в дома му в Маунт Върнон винаги можело да се намери парче месо и чаша вино за всеки от многобройните му гости. "За разлика от него, Левски няма личен живот, защото е посветил себе си на Отечеството да му служи до смърт и да работи по народната воля. Скромният му роден дом в центъра на Карлово можеше отдавна да не съществува, както и гроба му, ако не беше намесата на началникът на Карловския гарнизон, полковник Петър Димков, кинематографистът Васил Гендов и шепа местни патриоти, които през 30-те години на миналия век обединиха усилията си по създаването на къща музей “Васил Левски”, каза още Петър Ненков.
Според него в САЩ има 120 града, които заедно със столицата носят името на Вашингтон. На него е кръстен един щат, седем планини, десет езера, 33 федерални окръга. "Образът му е изобразен по банкноти, марки и монети. Портретите и статуите му са задължителен атрибут на много канцеларии. Върху една скала в Южна Дакота е изсечен барелеф на лика му, висок 20 м.
В България името на Левски носят едва един град и две села. Но едва ли има друг народ по света, който да празнува смъртта на най-великия си син, като национален празник и да се е обрекъл така съдбовно на него. Надали има друг народ, който е издигнал в сърцето си такава пречистваща Голгота, за да превърне Левски в светец на Свободата”, посочи Петър Ненков.
По думите му някои съвременни историци са се опитали да докажат тенденциозно, че Левски не е писмовен човек като Раковски, Ботев и Каравелов. "Да, наистина той не оставя като тях богато литературно и публицистично наследство, защото е преди всичко човек на делото, но универсалните му, демократични възгледи отдавна са му отредили най-видно място в българската история. Именно това накара не кой да е, а председателят на БРЦК Любен Каравелов да го нарече “безподобният Апостол”. Най-великият български поет Христо Ботев го определи като “нечут характер”, а синът на баба Тонка, Никола Обретенов, потресен от мащабите на организаторска дейност по създаване на Вътрешната революционна организация, изрече най – точната сентенция за Левски: “Нему равен друг нямаше!”, каза още Петър Ненков.
„Ще минат години и английската писателка Мерсия Макдермот ще напише в своята книга “Апостолът на свободата” следните думи: Ако Левски живееше в един по-голям народ и ако пишеше революционните си прокламации на по-широко разпространен език, той отдавна щеше да заеме достойното си място в международния Пантеон на най-великите революционери”, каза още Петър Ненков.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ-Пазарджик почете паметта на Васил Левски

ГЕРБ-Пазарджик почете паметта на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Организациите на ГЕРБ в Пазарджик се включиха в поклонението по повод 146-ата година от гибелта на Васил Левски, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ-Пазарджик. Пред паметника на Апостола в Пазарджик бе положен венец от името на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андерй Новаков. Областният координатор Найден Шопов, общинският ръководител Гинче Караминова и членове на и Жени и Младежки ГЕРБ сведоха глави пред величието на неговото дело и поднесоха цветя пред мемориала. Стотици граждани, ученици, общественици, политици и духовни лица се събраха днес на площад „Васил Левски” в Пазарджик , за да изразят своята признателност пред Апостола на Свободата. Ученици от Професионална гимназия по икономика и мениджмънт припомниха с артистично изпълнение житейския път и философията на Левски. По-рано през деня в църквата „ спение Богородично” бе отслужена панихида за дякон Игнатий и загиналите за свободата на България.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Представители на ПП АБВ поднесоха венци на паметника на Васил Левски

Представители на ПП АБВ поднесоха венци на паметника на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 14:04 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на ПП АБВ Румен Петков, представители на ръководството на партията, членове и съмишленици поднесоха венци и цветя на паметника на Апостола на свободата Васил Левски в столицата. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ.
Паметникът на Васил Левски е построен на лобното място на Апостола. Той е един от първите паметници, построени в София след Освобождението на България - през октомври 1895 година.
Днес се навършват 146 години от гибелта на Васил Левски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджали: Пред паметника на Васил Левски в центъра на града се състоя ритуал с полагане на венци и цветя по повод 146 години от гибелта на Апостола на свободата

Кърджали: Пред паметника на Васил Левски в центъра на града се състоя ритуал с полагане на венци и цветя по повод 146 години от гибелта на Апостола на свободата

19 Февруари 2019 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Пред паметника на Васил Левски в центъра на града се състоя ритуал с полагане на венци и цветя по повод 146 години от гибелта на Апостола на свободата, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. С поклонение гражданите отдадоха почит на великия българин. Церемонията започна с химни в изпълнение на Духовия оркестър - Кърджали. В ритуала взе участие мъжкият гвардейски състав на училище „Отец Паисий“. Изнесено беше слово от Антоанета Миланова, представител на Общинския съвет „Васил Левски“. Поднесени бяха венци от името на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, областния управител Никола Чанев, кмета на Кърджали Хасан Азис, председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа, директорът на ОРУ на МВР Венцислав Момчилов, енорийския свещеник отец Петър, представители на тракийски дружества, политически партии, общественици, деца от учебни заведения в града и много граждани. Наградени бяха на кратка церемония от кмета Хасан Азис и председателя на журито Иван Бунков победителите в конкурса за есе за Апостола „Народе????“.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: С урок по родолюбие и възпоменателна церемония се отбелязва в града 146-ата годишнина от обесването на Васил Левски

Сливен: С урок по родолюбие и възпоменателна церемония се отбелязва в града 146-ата годишнина от обесването на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Сливен. С урок по родолюбие и възпоменателна церемония се отбелязва в Сливен 146-ата годишнина от обесването на Васил Левски, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. В проявите, организирани от Община Сливен, Сливенска митрополия и родолюбиви сдружения, се включиха ученици, официални лица и множество граждани.
Инициативите започнаха пред ППМГ „Добри Чинтулов” с „Урок по родолюбие” – Спомен и цвете за Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски – учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски.
По – късно бяха поднесени цветя кв. „Клуцохор” пред паметните плочи на сподвижниците на Васил Левски Георги Икономов, Сава Райнов, Бойка Атанасова, Нено Господинов – Брадата и паметника на Таньо войвода. Цветя бяха поднесени и пред релефа на Апостола пред храм „Св. Цар Борис Първи Покръстител” и паметника на Панайот Хитов в кв. „Ново село”.
Панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски, бе отслужена в катедрален храм „Св. Димитър”
Общоградска възпоменателна церемония и поднасяне на цветя се състояха пред паметника на Левски на пл. „Васил Левски”.
В словото си по повод възпоменателния ден кметът на Сливен Стефан Радев заяви: „Днес ние имаме честта, гордостта и моралното задължение, споменавайки името му, да се обърнем към идните поколения с надеждата за вечно съхранение на идеите на безсмъртния Апостол на свободата. Нека бъдем достойни негови последователи. Нека бъдем добри българи!“.
Междувременно в града започна подписка в подкрепа на искането за канонизация на Апостола на свободата - Васил Левски. Събраните от патриотичните организации подписи ще бъдат предадени на Сливенския митрополит Иоаникий, който участва в комисията по канонизация към Светия синод на Българската православна църква.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разград: С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски бяха отбелязани 146 години от гибелта на Апостола

Разград: С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски бяха отбелязани 146 години от гибелта на Апостола

19 Февруари 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Разград. От името на Областния управител на Разград Гюнай Хюсмен двамата му заместници Нурие Црънгалова и Евгени Драганов поднесоха венец пред паметника на Васил Левски в двора на ОУ “Васил Левски“ - Разград. Това съобщиха от Областната администрация. Това стана по време на тържеството по повод патронния празник на училището и 146-ата годишнина от обесването на Апостола на Свободата. На него приветствия към хората, дошли на почетат Дякона, отправиха директорът на училището Диана Първанова и председателят на Ученическото представителство Юджел-Джан Хюсеин. Стихове и песни, посветени на Васил Левски, представиха малките таланти от театрална студия “Роли-Дроли“. Част от програмата бяха и изпълненията на Градския духов оркестър. Цветя и венци затрупаха паметника на Апостола, представители на различни институции, политически партии и организации се включиха в почитта пред Васил Левски. Венци бяха поднесени от: кмета на община Разград д-р Валентин Василев, от името на евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП, от името на народния представител Десислава Атанасова, от председателя на Общински съвет-Разград Надежда Радославова и други. От името на Областния управител Гюнай Хюсмен бе връчен и поздравителен адрес за патронния празник на директора Диана Първанова, поздравления получиха и ръководствата на останалите училища в област Разград, носещи името на Васил Левски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговище: С общоградско поклонение в града беше почетена паметта на Апостола на свободата

Търговище: С общоградско поклонение в града беше почетена паметта на Апостола на свободата

19 Февруари 2019 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Търговище. Общоградско поклонение и ритуал за поднасяне на венци и цветя се състояха днес в Търговище по повод 146 години от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски. Това съобщиха от Общината. Проявите започнаха с отслужване на панихида в храм „Св. Йоан Рилски“ по инициатива на Обществен комитет „Васил Левски“ и Архиерейското наместничество. Десетки граждани поднесоха венци и цветя пред барелефа на Апостола на ул. „Васил Левски“, където ученици от 10 и 11 клас на I СУ „Свети Седмочисленици“ изнесоха музикално-поетичната композиция „И днес чуваме гласа му“. В програмата участваха и Фанфарният оркестър към I ОУ „Христо Ботев“ и Духовият оркестър към Община Търговище. Почит пред паметта на Апостола отдадоха кметът д-р Дарин Димитров, народният представител д-р Венка Стоянова, областният управител Митко Стайков, председателят на Общинския съвет инж. Хатидже Алиева, ръководният екип на Община Търговище, представители на културни институции, обществени организации, възпитаници на учебни и детски заведения, граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: В Банско бяха почетени 146 години от обесването на Васил Левски

Благоевград: В Банско бяха почетени 146 години от обесването на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Банско. 146-годишнината от обесването на Апостола на българската свобода Васил Левски бе отбелязана в Банско с поредица от събития. Музеен комплекс – Банско почете паметта му с открит урок на тема „Пътят към безсмъртието“, в който участваха ученици от НУ „Св. Паисий Хилендарски“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Мая Амиджева, уредник в музея, разкри пред децата трудния, изпълнен с героизъм и подчинен на свободата, живот на Апостола; величавостта и непреходността на святото му дело. Учениците бяха активни в своите въпроси и отговаряха на такива, свързани с темата. А най-будните получиха книги, свързани с българската история. Библиотеката към читалище „Никола Вапцаров” пък проведе литературно четене, насочено отново към подрастващото поколение. Учениците от 5 до 8 клас от СУ „Неофит Рилски” разсъждаваха заедно със своите преподаватели за мястото на светлата фигура на Левски в българската литература и в българската народопсихология.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Митрополит Йоан: Напълно достатъчен е ореолът на Васил Левски като национален герой

Митрополит Йоан: Напълно достатъчен е ореолът на Васил Левски като национален герой

19 Февруари 2019 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Варна. Когато говорим за канонизацията на йеродякон Игнатий, ние считаме, че е напълно достатъчен към този момент ореолът на националния герой Васил Левски. Защото той е жив в съзнанието и на най-малките, и на най-големите човеци 146 години след смъртта си, а това ще продължи и на 200-ата годишнина“. Това каза в своето слово на общоградското поклонение в Морската градина във Варна Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Митрополит Йоан посочи, че живото присъствие на Апостола на свободата няма да има край в народната памет и в паметта на Светата църква, „защото тя разбира, че трябва да се моли за своето чедо, а и Църквата никога не забравя своите чада“. „Вглеждайки се в паметта на Васил Левски, Йеродякон Игнатий, разбираме, че човек живее своя живот от своята рождена дата, до датата на неговата смърт. Но като че ли датата на неговата смърт е повече чествана от датата на неговото рождение. И това не е случайно, защото осмъртяването на този човек го направи безсмъртен“, каза още Варненският и Великопреславски митрополит. В словото си той посочи, че в говоренето и размисъла за тази личност съществува известната антиномичност, която засяга именно образа на вярващия монах с образа на народния герой в лицето на Васил Левски. „В тази обединеност на вяра към народ и родина и към Бога, надделява любовта към родината и желанието за нейното освобождение. Подвигът на Васил Левски е един безспорно национален патриотичен подвиг, много повече отколкото верови. Затова с едно изречение е казано: „Чедото на Светата църква стана национален герой“. Това е онази истина, която ние възприемаме и твърдо вярваме. Ние имаме едно вярващо сърце и той жертва себе си именно за идеята на свободата“, добави още владиката. „Надделяването на тази любов не пречи на любовта към Бога и вярата в него. Ние не говорим за мъртъв човек, а за жив, защото всички в Господа са живи“, каза още в словото си митрополитът.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: С полагане на венци и цветя в града беше почетена паметта на Васил Левски

Пловдив: С полагане на венци и цветя в града беше почетена паметта на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Пловдив. С полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски на централната алея в Бунарджика гражданите отбелязаха 146 години от гибелта на Апостола на свободата, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Водещ на възпоменателното честване бе актрисата от Драматичен театър – Пловдив Мария Генчева. Слово произнесе Христо Христов от Общински комитет „Васил Левски“ - Пловдив. „Има светини в историята на всеки народ, които надживяват превратностите на времето, надживяват идеологическите послания, политическите заблуди, боричканията за власт, пари и слава. Светини, които се издигат като икони. В тях народите се кълнат и не позволяват и прашинка да падне върху тях. За българите това е Левски. Ние, пловдивчани, не бива да забравяме много важен факт от биографията на Апостола, а именно, че той е бил ученик на Йоаким Груев и от Пловдив тръгва по народните работи“, каза в словото си Христов. По думите му Дякон Игнатий хвърля расото, но не защото изоставя своята религиозна принадлежност и мисия, а защото по-велико дело - Освобождението на България изисква това. „За него съществува една ценност - народното благо. „Аз съм посветил себе си на Отечеството още от 61-во лето да му служа и да работя по народната воля“. Създава вътрешна революционна организация, пътува неуморно, създавайки революционни комитети, не жали труд, усилия и воля да пробуди народа за Освобождение. Вестта за залавянето на Левски е потекла като буйна река из всичките краища на страната. Левски бива осъден. Изповедта му преди да умре: „Отче, нищо няма що да кажа, защото никого не съм убил и никого не съм ограбил за лична полза. Ако служенето на народа е грях, то не искам прошка и от Бог“. Свещеникът поп Христо Стоилов разказва за последните мигове на Апостола „Дяконът се държа юнашки. Каза наистина, че той е първият, но след него са хиляди. Палачът му наметна въжето и ритна столчето. Аз се просълзих и се обърнах, за да не видят турците, че плача“. Затварям очи, а в съзнанието ми отекват думите „Ако спечеля, печеля за цял народ. Ако загубя - губя само мене си“ Едва ли ще е пресилено, ако сравним Апостола с Христос", посочи Христов. По думите му Саможертвата на Левски за българския народ се приближава до тази, която прави Божия син за човечеството. Христос е предаден от свои и Левски е предаден от свои. „Христос възкръсва, а Левски никога не умира“, каза още Христов.
Под съпровода на военна духова музика бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Дякона. В церемонията по традиция участваха и представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, членове на Общински Комитет „Васил Левски“, Пловдив и Комитет „Родолюбие“. На събитието присъстваха кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Общински съвет - Пловдив Савина Петкова, народни представители, бриг. генерал Явор Матеев, началник на гарнизон Пловдив и командир на 68-а бригада „Специални сили“, командирът на Авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Димитър Петров, заместник-кметовете инж. Александър Държиков, Георги Титюков и Златин Велев, заместник областните управители Петър Петров и Димитър Керин, общински съветници, кметовете на райони Георги Стаменов, инж. Ральо Ралев, Костадин Димитров, Димитър Колев, Борислав Инчев, Николай Чунчуков и представители на общинската администрация, общественият посредник на Пловдив Борислав Стаматов, директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев и директори на общински предприятия, както и децата от пловдивската детска градина „Майчина грижа“.
Венци и цветя бяха положени и от името на почетните консули на Русия и Украйна в Пловдив, Регионалната организация на евреите „Шалом“ Пловдив, Общинският читалищен съюз, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, НБ „Иван Вазов“, Общински комитет „Васил Левски” – Пловдив, Комитет „Родолюбие”, Сдружение „Хайдути“, от учениците от Спортното училище, от Националната търговска гимназия, от Математическата гимназия, както и от многобройните признателни граждани, които присъстваха на възпоменанието, в което всяка година с едноминутно мълчание и падане на колене, родолюбивите българи отдават почит пред саможертвата на най-светлия и чист образ в националната ни историческа памет.
Преди това от 10.00 часа се отслужи панихида в църквата „Св. св. Петър и Павел“.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Стотици граждани се поклониха пред подвига на Васил Левски

Стара Загора: Стотици граждани се поклониха пред подвига на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Стотици граждани се поклониха пред подвига на Васил Левски. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Стотици старозагорци дойдоха днес пред паметника на Васил Левски, за да изразят преклонението си пред подвига на Апостола на свободата по повод 146 години от гибелта му. Общоградският ритуал, организиран от Община Стара Загора, Старозагорски военен гарнизон и Старозагорската митрополия, започна със заупокойна литургия отслужена от старозагорски свещеници.
Почетоха паметта на Левски и зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Красимира Чахова, Йордан Николов и Янчо Калоянов. Тук бяха и Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание, депутатите Радостин Димитров и Георги Гьоков, областният управител Гергана Микова, зам.-областните управители Петя Чакърова, Красимир Червилов и Димитър Драчев, полковник Недялко Ников, заместник-командир на Втора механизирана бригада, общински съветници, представители на политически партии.
„Нека светлият спомен за делата ти, нека светлият спомен за подвига ти да ни изправя като житен клас към светлината. Всяка частица, всяка секунда да те носим в себе си като причастие“, призова актьорът Ивелин Керанов.
В поетичен рецитал ученици от Средно училище „Васил Левски“ разказаха за живота и дейността на Апостола на свободата.
„Всеки народ има своите герои, в паметта на българската история са записани много легендарни имена, но едно от тях изпъква ярко - името на Васил Левски“, каза Иванка Сотирова. „Днес ние продължаваме да го носим в сърцата си. Нужен ни е днес във времето на духовен глад, необходим ни е примерът на Апостола, имаме нужда от такава мярка за истината, за подвига, за всеотдайността. И когато склоним глава пред паметника му днес, нека се замислим за нашите си действия и постъпки“, допълни Сотирова.
Венци пред паметника на Левски бяха поднесени от Община Стара Загора, Втора механизирана бригада, Общински съвет Стара Загора, областния управител, СУ „В. Левски", Шесто основно училище „Св. Никола“, Старозагорската митрополия, Студентски съвет на Тракийския университет, Национално дружество „Традиция“ .
Деца от старозагорски детски градини и училища, представители на патриотични, обществени и политически организации, и много граждани отрупаха с цветя на паметника на Апостола на свободата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Кметът Николай Мелемов даде старт на състезанието „Лъвски скок” и призова младите хора да носят Левски в сърцата си

Смолян: Кметът Николай Мелемов даде старт на състезанието „Лъвски скок” и призова младите хора да носят Левски в сърцата си

19 Февруари 2019 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Смолян. Кметът Николай Мелемов даде старт на състезанието „Лъвски скок” и призова младите хора да носят Левски в сърцата си, съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. „Щастлив съм, че като кмет на община Смолян за поредна година мога да дам старт на състезанието „Лъвски скок” . Щастлив съм, че то се превърна в традиция, за което благодаря на всички участващи в организацията“, каза Мелемов. Той се обърна към младите хора да носят Левски в сърцата си и в трудни моменти да се сещат за него. "Състезанието е добрият начин да се отдаде почит към Апостола на свободата и това, което ни е завещал – честност, сила и воля любов към Родината", посочи кметът и пожела успех на състезателите.
За осма поредна година община Смолян е домакин на регионалното ученическо състезание „Лъвски скок”, което се провежда в Спортната зала „Величко Чолаков”. Преди откриването му звуча химна на България. На спортното събитие присъстваха секретарят на Община Смолян Момчил Николов, началникът на РУО Мария Семерджиева и др. Проявата е част от тържествата в чест на 19 февруари – патронен празник на училищата, носещи името на Васил Левски в областта и по повод 146 години от гибелта на Апостола на свободата. В оригиналната надпревара се включват отбори от тези учебни заведения. Те са ППМГ „В. Левски” – Смолян, ОУ ”В. Левски” – с. Чавдар, ОУ ”В. Левски” – с. Змеица от община Доспат, ОУ ”В. Левски” – с. Ерма река, ОУ ”В. Левски” – Златоград, ОУ ”В. Левски” – с. Боровина, общ. Мадан, ОУ ”В. Левски” – с. Средец, община Неделино, УО „В. Левски“ – Девин и Ученическо общежитие „в.Левски”-Смолян.
В състезанието „Лъвски скок” учениците са разпределени в четири възрастови групи, като училищата имат право да участват като един отбор от І и ІІ група или като един отбор от ІІІ и ІV група. В първите две групи участват по 4 състезатели от всяка възрастова група (2 момичета и 2 момчета) от едно училище. За дисциплината „Щафета с преодоляване на препятствия”, участват 8 състезатели от двете възрастови групи І и ІІ (4 момичета и 4 момчета) от едно училище. В дисциплината „Совалково бягане“, участват 8 състезатели от двете възрастови групи – ІІІ и ІV (4 момичета и 4 момчета) от едно училище.
Класирането е индивидуално и отборно. Училището събрало най-много точки, от двете дисциплини във възрастовите групи, печели купата „Лъвски скок”. Мероприятието е под егидата на кмета Николай Мелемов. Организатори са община Смолян, ППМГ „Васил Левски”, РУО –Смолян и Общински комитет „Васил Левски”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Десетки жители на града и ученици се събраха пред бюст паметника на Васил Левски, за да отдадат почит пред паметта на Апостола

Видин: Десетки жители на града и ученици се събраха пред бюст паметника на Васил Левски, за да отдадат почит пред паметта на Апостола

19 Февруари 2019 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Видин. Десетки жители на града и ученици се събраха пред бюст паметника на Васил Левски, за да отдадат почит пред паметта на Апостола, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Мероприятията, свързани със 146 години от гибелта на Апостола във Видин, започнаха със заупокойна Литургия в катедралния храм „Свети Димитър“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския владика Даниил. Пред паметника на Васил Левски кметът на Община Видин Огнян Ценков заяви, че заветите на Апостола преминават през времето и изненадват със своята правдивост. Те са учебник по родолюбие, морална устойчивост и вяра в човешкия дух. Огнян Ценков припомни думите на Васил Левски: „Аз съм се посветил на Отечеството си да му служа до смърт и да работя по народна воля“. С рецитал със стихове за Левски пред паметника на Апостола се включиха и децата от ДГ „Детелина“ във Видин. Цветя пред паметника поднесоха ученици, граждани, народните представители от ГЕРБ Владимир Тошев и от БСП д-р Цветан Топчиев, както и представители на държавни учреждения и обществени организации.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: С ритуал за отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски бяха отбелязани 146 години от гибелта на Апостола

Бургас: С ритуал за отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски бяха отбелязани 146 години от гибелта на Апостола

19 Февруари 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Бургас. С ритуал за отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски бяха отбелязани 146 години от гибелта на Апостола в Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Бургас. Програмата, посветена на годишнината от смъртта на Васил Левски, започна с заупокойна молитва, отслужена от бургаските духовници ритуал. Минута мълчание беше запазена в памет на Апостола. Десетки граждани и гости на Бургас отдадоха почит към паметта на революционера по повод годишнина от смъртта му.
На събитието присъстваха зам. областният управител на Бургас Севдалина Турманова, зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева, общинският съветник Живко Табаков, както и други политици и общественици
Програмата, посветена на годишнината от гибелта на Апостола на свободата, ще продължи от 18.00 часа в зала „Петя Дубарова“ на Културен център „Морско казино“, където учениците от Търговската гимназия ще изнесат открит урок за живота и делото на Васил Левски. В дебатите ще се включат още представители на Регионален исторически музей и Държавен архив – Бургас, които ще представят факти, писма и архивни документи, свързани с Левски.
Регионална библиотека „Пейо Яворов“ също отбелязва събитието с изложба на книги за живота и делото на Апостола, подбрани от колекциите на библиотеката. За музикалното оформление на събитието ще се погрижат изпълнителите от детски хор „Милка Стоева“.
За всеки гост на вечерта организаторите са подготвили илюстриран разделител за книги с послание на националния герой, звучащо актуално и днес. „Завинаги с нас! Незабравимите уроци на Апостола“ е инициатива на бургаските читалища в партньорство с Община Бургас.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: С едноминутно мълчание граждани почетоха паметта на Апостола

Перник: С едноминутно мълчание граждани почетоха паметта на Апостола

19 Февруари 2019 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Перник. С едноминутно мълчание граждани почетоха паметта на Апостола. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Перник . Областният управител Ирена Соколова се включи в церемонията по повод 146-години от гибелта на Васил Левски. По традиция възпоменанието се състоя на паметника на Апостола в градинката зад Двореца на културата. Честването започна с кратък рецитал за Дякона по стихове на класици. С едноминутно мълчание перничани сведоха глава пред делото на най-светлата и значима личност в българската история.
Представители на държавната и местната власт, политически партии, училища, културни институти и граждани положиха венци и цветя в знак на признателност, под съпровода на духов оркестър.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Десетки жители и гости на града се преклониха пред подвига на Апостола на свободата

Варна: Десетки жители и гости на града се преклониха пред подвига на Апостола на свободата

19 Февруари 2019 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Варна. Десетки жители и гости на Варна, общественици и представители на различни институции почетоха паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Програмата за 146-ата годишнина от гибелта на Левски започна в 10.00 часа с поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Дякона на бул. „Осми Приморски полк“ в квартал „Васил Левски“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Десетки деца от местните училища носеха цветя и трибагреници. С едноминутно мълчание и падане на колене, присъстващите се почетоха делото на Апостола. Един час по-късно пред паметника на Васил Левски в Морската градина започна общоградското поклонение. В него участваха още деца и ученици, като по традиция бяха дошли и възпитаници на Начално училище „Васил Левски“ в квартал „Аспарухово“. Насред Алеята на възрожденците в Приморския парк беше изпълнен военен ритуал от представителни части под съпровод на Духовия оркестър на Военноморските сили. Представители на Клуб „Миноносец „Дръзки“ също бяха дошли да се поклонят пред паметта на Васил Левски, облечени в четнически униформи. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва и произнесе слово за Апостола. „Когато говорим за канонизацията – един е неговият подвиг, другият е национален и патриотичен. Ние считаме, че е напълно достатъчен този момент – ореолът на националния герой. Защото той е жив в съзнанието и на най-малките и на най-големите човеци“, каза пред събралото се множество владиката. Сред присъстващите на поклонението днес имаше представители на три от мотоклубовете в града – „Нощни вълци“, „Кан Аспарух“ и „Вокил“, членове на партии и организации и дори фенове на футболен клуб „Левски“.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Петър Ненков: Левски пръв прозря, че ако народът силно жадува своето освобождение, трябва сам да организира въоръжено въстание

Доц. д-р Петър Ненков: Левски пръв прозря, че ако народът силно жадува своето освобождение, трябва сам да организира въоръжено въстание

19 Февруари 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Пловдив. На Великден 1864 г. дякон Игнатий се разтригва в Карлово и предава на майка си своите коси с думите „Мамо, мене ме призовава народният глас да се притека на помощ на поробеното си Отечество, затова аз не мога да изпълнявам духовната си длъжност и се отказвам от нея. Това каза за Радио „Фокус“ - Пловдив доц. д-р Петър Ненков. „Вземи косата ми, та я скрий в сандъка си и кога чуеш, че съм загинал, да я извадиш, за да се опее и погребе вместо мене, защото може би ще остана неопят и непогребан!”, казва още Левски. Според Петър Ненков това са думи – кратки като изстрели, думи, които те разтърсват, защото в тях Дякона прозорливо е надникнал в бъдещето и е успял да види участта си на великомъченик на българската свобода.
„Той преминава през легиите на Раковски в Белград, където получава своето бойно кръщене и легендарно си прозвище, броди по хайдушките пътеки на стария Балкан като байрактар в четата на Панайот Хитов, споделя нерадостната съдба на българските хъшове във Влашко, където неговият приятел Ботев в една вятърна мелница го нарича с великолепната си поетическа интуиция – „нечут характер”. След дълги лутания и съмнения той достига до идеята за вътрешната революция. За нея той пише на стария войвода Панайот Хитов „Аз съм решил да започна едно свято дело, в което ако спечеля, печели цял народ, а ако загубя –губя само мене си!”. За тази цел той на три пъти ще прекоси на шир и на длъж поробеното отечество, за да създаде стотици революционни комитети и да подготви народа за предстоящата кървава сватба”, каза още Ненков. По думите му Левски пръв е прозрял, че ако народът силно жадува своето освобождение, той не трябва да се уповава на безкористната помощ на Великите сили и балканските си съседи, а сам да организира въоръжено въстание срещу турския феодално-деспотичен гнет. „Под вънкашност чужда и под име ново Апостола обикаляше Тракия, Мизия и Македония и сееше семената на бунта в народната нива. С жадни души в тъмна доба селяни и интелигенти попиваха всяка негова дума над револвера, камата и светото евангелие. Затова с любов го наричаха байо Василе. Словото му беше сладко и омайно. То събуждаше справедливия гняв на роба и готвеше всички за бунт, за борба като за една ближна, обща веселба”, каза Петър Ненков.
„Дякона учеше съзаклятниците да гледат народната работа повече от всичко друго, повече от себе си, да я уважават. Чужд на лицемерието той написа: „Кажи ми байо моите кривици, аз да ти кажа твоите, па да се оправяме и да вървим наедно, ако ще бъдем хора!”. Издигащ в култ вишегласието и дисциплината, той повече от всичко презираше предателството. За зла участ точно то бе причина в една мразовита декемврийска нощ на 1872г. да бъде заловен в турската полиция в Къкринското ханче”, добави д-р Ненков.
„След кратък съдебен процес в София на 19 февруари 1873 година Левски увисна със страшна сила на черното бесило. Майка България загуби най-свидния си син и осиротя. Като ярък метеор Апостолът прекоси небето на поробената ни родина и запали в душите на робите пожара на бунта", посочи Ненков. По думите му ще минат години и комитетите на вътрешната революционна организация, създадени от него, ще се съвземат от шока след смъртта му и ще поведат робите през Април на 1876-та с келяви пушки и черешови топчета в бой последен с поробителите.
Според Петър Ненков всеки от нас е изградил в душата си един свой образ на Левски и той е много по-скъп за него, отколкото образите на останалите възрожденски герои на поробена България. Сравнен със самоизтъкващия се Бенковски, изпепеляващия Ботев, пресметливия Стамболов, скъперникът Губеделников, Левски блести като икона, но не икона на вехти пророци или аскетични отшелници, а икона на вечно живия Апостол на българската Свобода, без който нашата история би била скучна и равна като пустиня. Този, който единствен от всички тези герои прозря , че в една нова България хората трябва да живеят без разлика на пол, националност и вероизповедание, този който предрече, че на българите не им трябва царство, а една свята и чиста република, в която да се издигне храм на правдата Свобода.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Момчил Маринов, ИМ „Искра” - Казанлък: Васил Левски ще продължи да привлича паметта на нацията, защото животът му бе посветен на кауза, за която си заслужаваше да се живее и да се умре

Д-р Момчил Маринов, ИМ „Искра” - Казанлък: Васил Левски ще продължи да привлича паметта на нацията, защото животът му бе посветен на кауза, за която си заслужаваше да се живее и да се умре

19 Февруари 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Личността на Васил Левски ще продължи да привлича паметта на нашата нация, ще ни събира неподправеният му патриотизъм и родолюбие, съчетани с безпримерна отдаденост и така ще остане винаги, защото животът му бе посветен на кауза, за която си заслужаваше да се живее и да се умре. Това каза в словото си пред паметника на Левски в Казанлък директорът на Исторически музей „Искра” д-р Момчил Маринов, по време на официалното честване на 146-ата година от гибелта на Апостола, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. В програмата на честването възпитаниците на военната детска градина „Детелина” и Вокална група „Еделвайс” към пенсионерски клуб „Розова долина” изнесоха музикално-поетична композиция, посветена на Левски.
Цветя на признателност бяха поднесени от кмета на Община Казанлък Галина Стоянова и председателя на Общински съвет Николай Златанов, от народни представители, общински съветници, представители на неправителствени и родолюйбиви, партии, деца, ученици и граждани.
Честването пред паметника на Васил Левски в едноименния парк в Казанлък бе предшествано от панихида отслужена в храм „Света Троица” и литературна композиция, изнесена от младежи от Защитеното жилище. Гражданите се поклониха и пред барелефа на Апостола, поставен върху къщата – някогашният хан на Баба Гана, в който той е отсядал.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов поднесе цветя пред паметника на Васил Левски в столицата по повод 146 години от смъртта на Апостола на свободата

Министър-председателят Бойко Борисов поднесе цветя пред паметника на Васил Левски в столицата по повод 146 години от смъртта на Апостола на свободата

19 Февруари 2019 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов поднесе цветя пред паметника на Васил Левски в столицата по повод 146 години от смъртта на Апостола на свободата. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. Премиерът Борисов отдаде почит към делото и паметта на великия български революционер.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: С едноминутно мълчание и поклонение в Тополовград беше почетена паметта на Апостола на свободата

Хасково: С едноминутно мълчание и поклонение в Тополовград беше почетена паметта на Апостола на свободата

19 Февруари 2019 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Тополовград. В памет на Васил Левски в Тополовград се проведе тържествено поклонение пред паметника на загиналите за свободата. Това съобщиха от пресцентъра на Община Тополовград. Представители на Общината, на учреждения и училища, граждани, дойдоха на централния градски площад, за да присъстват на тържествената церемония в памет на най-обичания герой в българската история – Васил Левски. По повод на 146-ата годишнина от гибелта му слово произнесе Райна Зотова – секретар на читалището. Тя прочете и стихотворението на тополовградския поет Николай Дялков „Изтръгване на бесило“. Стихове за Апостола рецитираха Яна Петрова и Иван Янчев от читалищната формация за художествено слово „Сладкодумци“. С едноминутно мълчание жителите и гостите на града сведоха глави в знак на почит към паметта на Апостола и поднесоха венци и цветя. Събития за трагичната гибел на Дякона се проведоха в училищата и в ДГ „Щастливо детство“ - Тополовград.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ирина Ботева, Исторически музей - Панагюрище: При посещенията си в града Левски е отсядал в различни възрожденски къщи

Ирина Ботева, Исторически музей - Панагюрище: При посещенията си в града Левски е отсядал в различни възрожденски къщи

19 Февруари 2019 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Панагюрище. След създаването на революционния комитет в Панагюрище, идванията на Апостола са съпроводени с организирането на извънредни мерки за сигурност. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Ирина Ботева, главен уредник в Исторически музей – Панагюрище. По думите ѝ са били завардени всички улици и подстъпи към дома, в който обикновено е отсядал Апостола. „Според спомени на съвременници Левски е отсядал в Дриновата къща. Тя е на Найден Дринов – сподвижник на Левски от това време и след това член на революционния комитет и на Привременното правителство от Априлското въстание. Отсядал е и в Духовниковата къща, в която в момента се експонира в двора на музея. Отсядал е също в Лековата къща, която също е един от обектите на Историческия музей в Панагюрище сега“, обясни Ботева. Тя допълни, че Апостола е отдавал много голямо значение на Панагюрище като селище, тъй като е било с много буден български, борчески дух. „Също така местоположението му е много добро при подстъпите към Средногорските проходи, а и близостта му до големите центрове Пловдив и Пазарджик, е това, че в джобното си тефтерче той изрично записва като едно от селищата, които са посетени от него. Това е на страница 64“, уточни Ботева.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Паунов, кмет на Кюстендил: Пред паметта на Васил Левски се прекланя цяла България

Петър Паунов, кмет на Кюстендил: Пред паметта на Васил Левски се прекланя цяла България

19 Февруари 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Пред паметта на Васил Левски се прекланя цяла България. Това каза пред журналисти кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. „Той е безпримерен, вечен и неповторим. Прекланя се цяла България. Видяхте малките деца, учениците. Тук са поколенията, които трябва да радват и действително България да пребъде. Уверен съм, че неговите идеали ще пребъдат, че България все повече ще бъде прекрасното място и този дом, който той винаги е мечтал”, каза Петър Паунов. По думите му подрастващото поколение носи Апостола в сърцата си, с християнските му добродетели, с неговата самоотверженост и безпримерна топлина. „Действително България ще бъде този дом, за който тай се е борил и мечтал”, каза Петър Паунов.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Стотици жители и гости на града присъстваха на общоградското поклонение по повод 146 години от гибелта на Васил Левски

Кюстендил: Стотици жители и гости на града присъстваха на общоградското поклонение по повод 146 години от гибелта на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Стотици жители и гости на града присъстваха на общоградското поклонение по повод 146 години от гибелта на Васил Левски, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Малки и големи се поклониха пред паметника на Апостола. На общоградското поклонение присъстваха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, председателят на Общински съвет Михаела Крумова, областният управител Виктор Янев, представители на Областната администрация и Общината, политически партии, неправителствени организации, патриотични дружества, читалища, училища, детски градини, граждани и футболни привърженици. По повод 146-годишнина от гибелта на Апостола беше представен рецитал от възпитаници на Начално училище „Свети Климент Охридски”. Присъстващите преклониха глава и поднесоха венци и цветя в знак на признателност към делото великия българин.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Паметна плоча на Васил Левски ще бъде открита в село Яхиново

Кюстендил: Паметна плоча на Васил Левски ще бъде открита в село Яхиново

19 Февруари 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Паметна плоча на Васил Левски ще бъде открита в дупнишкото село Яхиново. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Софка Скоклева, кмет на населеното място. Събитието ще се проведе от 14.00 часа в центъра на селото. Подготвена е програма с изпълнения на танцов състав от училището и на Женската певческа група към местното читалище. Поканени са кметът на Дупница Методи Чимев, заместник-кметовете, председателят на Общинския съвет Емил Гущеров, бивши читалищни деятели. Върху плочата са изписани великите думи на Левски – „Времето е в нас и ние сме във времето!”.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: С общоградски ритуал в града бяха отбелязани 146 години от гибелта на Васил Левск

Шумен: С общоградски ритуал в града бяха отбелязани 146 години от гибелта на Васил Левск

19 Февруари 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Шумен. С общоградски ритуал в града бяха отбелязани 146 години от гибелта на Васил Левски, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Пред паметника на Апостола на свободата бяха поднесени венци и цветя. Деца рецитираха стихове за героя на България. В слово си уредникът на къщата музей „Добри Войников“ посочи, че днес за всички Левски е код, икона и символ на нашата свобода. „Това име отдавна е символ на себеотрицание, на обич към род и родина, на безрезервна отдаденост в осъществяването на идеята за Свята и чиста република. Днес и тук сме заедно, за да преоткрием онзи някогашния, неподправения и недостижим Левски“, каза още Красимира Чалъкова. Тя посочи, че днес уроците на Апостола на свободата са уроци по смелост, доблест и родолюбие.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Всички смятат Левски за светец и е крайно време Българската православна църква да се вслуша в народа

Проф. Пламен Павлов: Всички смятат Левски за светец и е крайно време Българската православна църква да се вслуша в народа

19 Февруари 2019 | 11:46 | Агенция "Фокус"
София. Всички смятат Левски за светец и е крайно време Българската православна църква да се вслуша в народа. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с навършването на 146 години от обесването на Васил Левски. „Левски вече беше обявен за светец от т. нар. алтернативен синод на времето“, заяви проф. Павлов.
Той обясни, че в него е имало и митрополити, които по-късно са се помирили с официалния синод. „В някакъв смисъл, това решение на практика е взето. Друго нещо, което е много по-важно от тези формални решения е, че са прави НФСБ и г-н Валери Симеонов да настояват за подобно нещо, защото в православния канон Левски е православен монах и няма никакво съмнение. Както казва Вазов: „обикновените селяни светец го зовяха“. И това е факт“, подчерта професорът.
По думите му Левски е смятан за уникална личност още от своите съвременници и българският народ е канонизирал Васил Левски. „Канонизирал го е и Христо Ботев в своя последен календар, където е с името свети Великомъченик Васил Левски. Там е именно и баладата за обесването на Васил Левски“, разказа историкът, като обясни, че в православното разбиране има т. нар. „народна канонизация“, тоест канонизирането започва отдолу. „Това не само е започнало, но се е и осъществило. Ние смятаме Левски за светец и е крайно време и Светият Синод да го разбере“, заяви историкът и добави, че напълно се солидаризира с искането за канонизирането на Апостола.
Проф. Павлов заяви, че извършеното от Васил Левски убийство не може да бъдат аргумент за това да не бъде канонизиран. Той отбеляза, че в историята има достатъчно хора, които са канонизирани за светци, въпреки че са извършили убийства и даде за пример Константин Велики, който като пълководец е убил хиляди хора и дори собствения си син.
„Ние, като народ и като нация, както и нашите сънародници в чужбина, смятаме, че Левски е светец. Това смятат и бесарабските българи и македонските. В Македония има дори създадена песен за Васил Левски, преди дори останалите български земи. Нашите сънародници в Атина също имат Левски за светец. Всички го имат. Българската православна църква, както и в други случаи, е крайно време да се вслуша в собственото си царство - в българския си народ“, каза още той.
Ирина ИВАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.