НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Пламен Павлов: Причината обесването на Апостола на свободата да е на 18 февруари, а да се отбелязва на следващия ден се дължи на невярно изчисление

Проф. Пламен Павлов: Причината обесването на Апостола на свободата да е на 18 февруари, а да се отбелязва на следващия ден се дължи на невярно изчисление

19 Февруари 2019 | 15:35 | Агенция "Фокус"
София. Причината обесването на Апостола на свободата да е на 18 февруари, а да се отбелязва на следващия ден - на 19 февруари, се дължи на някакво невярно изчисление, което става в края на 40-те и началото на 50-те години. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка със 146 години от обесването на Васил Левски. „До този момент, до началото на 50-те години, винаги паметта на Левски е отбелязвана на 6 февруари и съответно на 18-и (по нов стил), защото за 19-и век датите се пресмятат не с 13, а с 12 дни“, заяви проф. Павлов. Той отбеляза, че тази грешка е допусната някъде първите години на „народната власт“. „Там, вероятно, някой е сбъркал и има даже запазени заповеди на военната академия и на народното училище, където до началото на 50-те години датата е 18-и февруари“, посочи историкът.
„Ние историците сме категорични. Искам специално да подчертая, че моят колега Петко Петков от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ води битка за тази дата, както и проф. Пламен Митов, както и комитетите на Васил Левски и фондацията, в която аз имам честта да съм председател. В крайна сметка, след като имаме вярната дата по-добре, даже да не кажа задължително, е да преместим от сега почитта към Левски на вярната дата“, каза още той.
Ирина ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджали: Пред паметника на Васил Левски в центъра на града се състоя ритуал с полагане на венци и цветя по повод 146 години от гибелта на Апостола на свободата

Кърджали: Пред паметника на Васил Левски в центъра на града се състоя ритуал с полагане на венци и цветя по повод 146 години от гибелта на Апостола на свободата

19 Февруари 2019 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Пред паметника на Васил Левски в центъра на града се състоя ритуал с полагане на венци и цветя по повод 146 години от гибелта на Апостола на свободата, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. С поклонение гражданите отдадоха почит на великия българин. Церемонията започна с химни в изпълнение на Духовия оркестър - Кърджали. В ритуала взе участие мъжкият гвардейски състав на училище „Отец Паисий“. Изнесено беше слово от Антоанета Миланова, представител на Общинския съвет „Васил Левски“. Поднесени бяха венци от името на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, областния управител Никола Чанев, кмета на Кърджали Хасан Азис, председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа, директорът на ОРУ на МВР Венцислав Момчилов, енорийския свещеник отец Петър, представители на тракийски дружества, политически партии, общественици, деца от учебни заведения в града и много граждани. Наградени бяха на кратка церемония от кмета Хасан Азис и председателя на журито Иван Бунков победителите в конкурса за есе за Апостола „Народе????“.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разград: С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски бяха отбелязани 146 години от гибелта на Апостола

Разград: С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски бяха отбелязани 146 години от гибелта на Апостола

19 Февруари 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Разград. От името на Областния управител на Разград Гюнай Хюсмен двамата му заместници Нурие Црънгалова и Евгени Драганов поднесоха венец пред паметника на Васил Левски в двора на ОУ “Васил Левски“ - Разград. Това съобщиха от Областната администрация. Това стана по време на тържеството по повод патронния празник на училището и 146-ата годишнина от обесването на Апостола на Свободата. На него приветствия към хората, дошли на почетат Дякона, отправиха директорът на училището Диана Първанова и председателят на Ученическото представителство Юджел-Джан Хюсеин. Стихове и песни, посветени на Васил Левски, представиха малките таланти от театрална студия “Роли-Дроли“. Част от програмата бяха и изпълненията на Градския духов оркестър. Цветя и венци затрупаха паметника на Апостола, представители на различни институции, политически партии и организации се включиха в почитта пред Васил Левски. Венци бяха поднесени от: кмета на община Разград д-р Валентин Василев, от името на евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП, от името на народния представител Десислава Атанасова, от председателя на Общински съвет-Разград Надежда Радославова и други. От името на Областния управител Гюнай Хюсмен бе връчен и поздравителен адрес за патронния празник на директора Диана Първанова, поздравления получиха и ръководствата на останалите училища в област Разград, носещи името на Васил Левски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Десетки жители и гости на Симитли почетоха подвига на Васил Левски

Благоевград: Десетки жители и гости на Симитли почетоха подвига на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Симитли. Десетки жители и гости на Симитли преклониха глава пред подвига на Левски, положиха венци и цветя на признателност пред безсмъртното дело на Апостола на свободата. Това съобщиха от пресцентъра на Община Симитли.
Мажоретният състав на Симитли поведе шествието през площада. В ритъма на барабан, площада прекосиха много граждани. Признателни симитличани се събраха в мемориалния парк край бюст-паметника на Левски, където деца изнесоха рецитал на творби за Апостола. Разтърсващо изпълнение на „Обесването на Васил Левски“ пред стеклото се множество направи петокласникът Мартин Николов. Учениците от вокална група „Пламъче“ изпълниха „Песен за Апостола“.
Кметът на Общината Апостол Апостолов, председателят на общински съвет Владимир Христов положиха венци на признателност на паметника на Левски, с цветя го отрупаха деца от детска градина „Радост“, ученици и много граждани.
Особена почит отдават жителите на Симитли и Общината към Лески - Апостола на свободата. Местните са с гордостта и отговорността, че по родна за тях симитлийска земя е пребивавал Васил Иванов Кунчев. Затова че Левски е бил в Симитли свидетелстват исторически източници. Според които Васил Левски е пребивавал в Тросковския манастир, манастирът, закътан в подножието на величествените Коматински скали, край село Брестово, манастирът, емблема на община Симитли, по който макет е граден и Рилският манастир.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговище: С общоградско поклонение в града беше почетена паметта на Апостола на свободата

Търговище: С общоградско поклонение в града беше почетена паметта на Апостола на свободата

19 Февруари 2019 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Търговище. Общоградско поклонение и ритуал за поднасяне на венци и цветя се състояха днес в Търговище по повод 146 години от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски. Това съобщиха от Общината. Проявите започнаха с отслужване на панихида в храм „Св. Йоан Рилски“ по инициатива на Обществен комитет „Васил Левски“ и Архиерейското наместничество. Десетки граждани поднесоха венци и цветя пред барелефа на Апостола на ул. „Васил Левски“, където ученици от 10 и 11 клас на I СУ „Свети Седмочисленици“ изнесоха музикално-поетичната композиция „И днес чуваме гласа му“. В програмата участваха и Фанфарният оркестър към I ОУ „Христо Ботев“ и Духовият оркестър към Община Търговище. Почит пред паметта на Апостола отдадоха кметът д-р Дарин Димитров, народният представител д-р Венка Стоянова, областният управител Митко Стайков, председателят на Общинския съвет инж. Хатидже Алиева, ръководният екип на Община Търговище, представители на културни институции, обществени организации, възпитаници на учебни и детски заведения, граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: В Банско бяха почетени 146 години от обесването на Васил Левски

Благоевград: В Банско бяха почетени 146 години от обесването на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Банско. 146-годишнината от обесването на Апостола на българската свобода Васил Левски бе отбелязана в Банско с поредица от събития. Музеен комплекс – Банско почете паметта му с открит урок на тема „Пътят към безсмъртието“, в който участваха ученици от НУ „Св. Паисий Хилендарски“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Мая Амиджева, уредник в музея, разкри пред децата трудния, изпълнен с героизъм и подчинен на свободата, живот на Апостола; величавостта и непреходността на святото му дело. Учениците бяха активни в своите въпроси и отговаряха на такива, свързани с темата. А най-будните получиха книги, свързани с българската история. Библиотеката към читалище „Никола Вапцаров” пък проведе литературно четене, насочено отново към подрастващото поколение. Учениците от 5 до 8 клас от СУ „Неофит Рилски” разсъждаваха заедно със своите преподаватели за мястото на светлата фигура на Левски в българската литература и в българската народопсихология.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Митрополит Йоан: Напълно достатъчен е ореолът на Васил Левски като национален герой

Митрополит Йоан: Напълно достатъчен е ореолът на Васил Левски като национален герой

19 Февруари 2019 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Варна. Когато говорим за канонизацията на йеродякон Игнатий, ние считаме, че е напълно достатъчен към този момент ореолът на националния герой Васил Левски. Защото той е жив в съзнанието и на най-малките, и на най-големите човеци 146 години след смъртта си, а това ще продължи и на 200-ата годишнина“. Това каза в своето слово на общоградското поклонение в Морската градина във Варна Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Митрополит Йоан посочи, че живото присъствие на Апостола на свободата няма да има край в народната памет и в паметта на Светата църква, „защото тя разбира, че трябва да се моли за своето чедо, а и Църквата никога не забравя своите чада“. „Вглеждайки се в паметта на Васил Левски, Йеродякон Игнатий, разбираме, че човек живее своя живот от своята рождена дата, до датата на неговата смърт. Но като че ли датата на неговата смърт е повече чествана от датата на неговото рождение. И това не е случайно, защото осмъртяването на този човек го направи безсмъртен“, каза още Варненският и Великопреславски митрополит. В словото си той посочи, че в говоренето и размисъла за тази личност съществува известната антиномичност, която засяга именно образа на вярващия монах с образа на народния герой в лицето на Васил Левски. „В тази обединеност на вяра към народ и родина и към Бога, надделява любовта към родината и желанието за нейното освобождение. Подвигът на Васил Левски е един безспорно национален патриотичен подвиг, много повече отколкото верови. Затова с едно изречение е казано: „Чедото на Светата църква стана национален герой“. Това е онази истина, която ние възприемаме и твърдо вярваме. Ние имаме едно вярващо сърце и той жертва себе си именно за идеята на свободата“, добави още владиката. „Надделяването на тази любов не пречи на любовта към Бога и вярата в него. Ние не говорим за мъртъв човек, а за жив, защото всички в Господа са живи“, каза още в словото си митрополитът.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: С полагане на венци и цветя в града беше почетена паметта на Васил Левски

Пловдив: С полагане на венци и цветя в града беше почетена паметта на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Пловдив. С полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски на централната алея в Бунарджика гражданите отбелязаха 146 години от гибелта на Апостола на свободата, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Водещ на възпоменателното честване бе актрисата от Драматичен театър – Пловдив Мария Генчева. Слово произнесе Христо Христов от Общински комитет „Васил Левски“ - Пловдив. „Има светини в историята на всеки народ, които надживяват превратностите на времето, надживяват идеологическите послания, политическите заблуди, боричканията за власт, пари и слава. Светини, които се издигат като икони. В тях народите се кълнат и не позволяват и прашинка да падне върху тях. За българите това е Левски. Ние, пловдивчани, не бива да забравяме много важен факт от биографията на Апостола, а именно, че той е бил ученик на Йоаким Груев и от Пловдив тръгва по народните работи“, каза в словото си Христов. По думите му Дякон Игнатий хвърля расото, но не защото изоставя своята религиозна принадлежност и мисия, а защото по-велико дело - Освобождението на България изисква това. „За него съществува една ценност - народното благо. „Аз съм посветил себе си на Отечеството още от 61-во лето да му служа и да работя по народната воля“. Създава вътрешна революционна организация, пътува неуморно, създавайки революционни комитети, не жали труд, усилия и воля да пробуди народа за Освобождение. Вестта за залавянето на Левски е потекла като буйна река из всичките краища на страната. Левски бива осъден. Изповедта му преди да умре: „Отче, нищо няма що да кажа, защото никого не съм убил и никого не съм ограбил за лична полза. Ако служенето на народа е грях, то не искам прошка и от Бог“. Свещеникът поп Христо Стоилов разказва за последните мигове на Апостола „Дяконът се държа юнашки. Каза наистина, че той е първият, но след него са хиляди. Палачът му наметна въжето и ритна столчето. Аз се просълзих и се обърнах, за да не видят турците, че плача“. Затварям очи, а в съзнанието ми отекват думите „Ако спечеля, печеля за цял народ. Ако загубя - губя само мене си“ Едва ли ще е пресилено, ако сравним Апостола с Христос", посочи Христов. По думите му Саможертвата на Левски за българския народ се приближава до тази, която прави Божия син за човечеството. Христос е предаден от свои и Левски е предаден от свои. „Христос възкръсва, а Левски никога не умира“, каза още Христов.
Под съпровода на военна духова музика бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Дякона. В церемонията по традиция участваха и представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, членове на Общински Комитет „Васил Левски“, Пловдив и Комитет „Родолюбие“. На събитието присъстваха кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Общински съвет - Пловдив Савина Петкова, народни представители, бриг. генерал Явор Матеев, началник на гарнизон Пловдив и командир на 68-а бригада „Специални сили“, командирът на Авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Димитър Петров, заместник-кметовете инж. Александър Държиков, Георги Титюков и Златин Велев, заместник областните управители Петър Петров и Димитър Керин, общински съветници, кметовете на райони Георги Стаменов, инж. Ральо Ралев, Костадин Димитров, Димитър Колев, Борислав Инчев, Николай Чунчуков и представители на общинската администрация, общественият посредник на Пловдив Борислав Стаматов, директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев и директори на общински предприятия, както и децата от пловдивската детска градина „Майчина грижа“.
Венци и цветя бяха положени и от името на почетните консули на Русия и Украйна в Пловдив, Регионалната организация на евреите „Шалом“ Пловдив, Общинският читалищен съюз, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, НБ „Иван Вазов“, Общински комитет „Васил Левски” – Пловдив, Комитет „Родолюбие”, Сдружение „Хайдути“, от учениците от Спортното училище, от Националната търговска гимназия, от Математическата гимназия, както и от многобройните признателни граждани, които присъстваха на възпоменанието, в което всяка година с едноминутно мълчание и падане на колене, родолюбивите българи отдават почит пред саможертвата на най-светлия и чист образ в националната ни историческа памет.
Преди това от 10.00 часа се отслужи панихида в църквата „Св. св. Петър и Павел“.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Стотици граждани се поклониха пред подвига на Васил Левски

Стара Загора: Стотици граждани се поклониха пред подвига на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Стотици граждани се поклониха пред подвига на Васил Левски. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Стотици старозагорци дойдоха днес пред паметника на Васил Левски, за да изразят преклонението си пред подвига на Апостола на свободата по повод 146 години от гибелта му. Общоградският ритуал, организиран от Община Стара Загора, Старозагорски военен гарнизон и Старозагорската митрополия, започна със заупокойна литургия отслужена от старозагорски свещеници.
Почетоха паметта на Левски и зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Красимира Чахова, Йордан Николов и Янчо Калоянов. Тук бяха и Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание, депутатите Радостин Димитров и Георги Гьоков, областният управител Гергана Микова, зам.-областните управители Петя Чакърова, Красимир Червилов и Димитър Драчев, полковник Недялко Ников, заместник-командир на Втора механизирана бригада, общински съветници, представители на политически партии.
„Нека светлият спомен за делата ти, нека светлият спомен за подвига ти да ни изправя като житен клас към светлината. Всяка частица, всяка секунда да те носим в себе си като причастие“, призова актьорът Ивелин Керанов.
В поетичен рецитал ученици от Средно училище „Васил Левски“ разказаха за живота и дейността на Апостола на свободата.
„Всеки народ има своите герои, в паметта на българската история са записани много легендарни имена, но едно от тях изпъква ярко - името на Васил Левски“, каза Иванка Сотирова. „Днес ние продължаваме да го носим в сърцата си. Нужен ни е днес във времето на духовен глад, необходим ни е примерът на Апостола, имаме нужда от такава мярка за истината, за подвига, за всеотдайността. И когато склоним глава пред паметника му днес, нека се замислим за нашите си действия и постъпки“, допълни Сотирова.
Венци пред паметника на Левски бяха поднесени от Община Стара Загора, Втора механизирана бригада, Общински съвет Стара Загора, областния управител, СУ „В. Левски", Шесто основно училище „Св. Никола“, Старозагорската митрополия, Студентски съвет на Тракийския университет, Национално дружество „Традиция“ .
Деца от старозагорски детски градини и училища, представители на патриотични, обществени и политически организации, и много граждани отрупаха с цветя на паметника на Апостола на свободата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Кметът Николай Мелемов даде старт на състезанието „Лъвски скок” и призова младите хора да носят Левски в сърцата си

Смолян: Кметът Николай Мелемов даде старт на състезанието „Лъвски скок” и призова младите хора да носят Левски в сърцата си

19 Февруари 2019 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Смолян. Кметът Николай Мелемов даде старт на състезанието „Лъвски скок” и призова младите хора да носят Левски в сърцата си, съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. „Щастлив съм, че като кмет на община Смолян за поредна година мога да дам старт на състезанието „Лъвски скок” . Щастлив съм, че то се превърна в традиция, за което благодаря на всички участващи в организацията“, каза Мелемов. Той се обърна към младите хора да носят Левски в сърцата си и в трудни моменти да се сещат за него. "Състезанието е добрият начин да се отдаде почит към Апостола на свободата и това, което ни е завещал – честност, сила и воля любов към Родината", посочи кметът и пожела успех на състезателите.
За осма поредна година община Смолян е домакин на регионалното ученическо състезание „Лъвски скок”, което се провежда в Спортната зала „Величко Чолаков”. Преди откриването му звуча химна на България. На спортното събитие присъстваха секретарят на Община Смолян Момчил Николов, началникът на РУО Мария Семерджиева и др. Проявата е част от тържествата в чест на 19 февруари – патронен празник на училищата, носещи името на Васил Левски в областта и по повод 146 години от гибелта на Апостола на свободата. В оригиналната надпревара се включват отбори от тези учебни заведения. Те са ППМГ „В. Левски” – Смолян, ОУ ”В. Левски” – с. Чавдар, ОУ ”В. Левски” – с. Змеица от община Доспат, ОУ ”В. Левски” – с. Ерма река, ОУ ”В. Левски” – Златоград, ОУ ”В. Левски” – с. Боровина, общ. Мадан, ОУ ”В. Левски” – с. Средец, община Неделино, УО „В. Левски“ – Девин и Ученическо общежитие „в.Левски”-Смолян.
В състезанието „Лъвски скок” учениците са разпределени в четири възрастови групи, като училищата имат право да участват като един отбор от І и ІІ група или като един отбор от ІІІ и ІV група. В първите две групи участват по 4 състезатели от всяка възрастова група (2 момичета и 2 момчета) от едно училище. За дисциплината „Щафета с преодоляване на препятствия”, участват 8 състезатели от двете възрастови групи І и ІІ (4 момичета и 4 момчета) от едно училище. В дисциплината „Совалково бягане“, участват 8 състезатели от двете възрастови групи – ІІІ и ІV (4 момичета и 4 момчета) от едно училище.
Класирането е индивидуално и отборно. Училището събрало най-много точки, от двете дисциплини във възрастовите групи, печели купата „Лъвски скок”. Мероприятието е под егидата на кмета Николай Мелемов. Организатори са община Смолян, ППМГ „Васил Левски”, РУО –Смолян и Общински комитет „Васил Левски”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Десетки жители на града и ученици се събраха пред бюст паметника на Васил Левски, за да отдадат почит пред паметта на Апостола

Видин: Десетки жители на града и ученици се събраха пред бюст паметника на Васил Левски, за да отдадат почит пред паметта на Апостола

19 Февруари 2019 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Видин. Десетки жители на града и ученици се събраха пред бюст паметника на Васил Левски, за да отдадат почит пред паметта на Апостола, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Мероприятията, свързани със 146 години от гибелта на Апостола във Видин, започнаха със заупокойна Литургия в катедралния храм „Свети Димитър“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския владика Даниил. Пред паметника на Васил Левски кметът на Община Видин Огнян Ценков заяви, че заветите на Апостола преминават през времето и изненадват със своята правдивост. Те са учебник по родолюбие, морална устойчивост и вяра в човешкия дух. Огнян Ценков припомни думите на Васил Левски: „Аз съм се посветил на Отечеството си да му служа до смърт и да работя по народна воля“. С рецитал със стихове за Левски пред паметника на Апостола се включиха и децата от ДГ „Детелина“ във Видин. Цветя пред паметника поднесоха ученици, граждани, народните представители от ГЕРБ Владимир Тошев и от БСП д-р Цветан Топчиев, както и представители на държавни учреждения и обществени организации.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: С ритуал за отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски бяха отбелязани 146 години от гибелта на Апостола

Бургас: С ритуал за отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски бяха отбелязани 146 години от гибелта на Апостола

19 Февруари 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Бургас. С ритуал за отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски бяха отбелязани 146 години от гибелта на Апостола в Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Бургас. Програмата, посветена на годишнината от смъртта на Васил Левски, започна с заупокойна молитва, отслужена от бургаските духовници ритуал. Минута мълчание беше запазена в памет на Апостола. Десетки граждани и гости на Бургас отдадоха почит към паметта на революционера по повод годишнина от смъртта му.
На събитието присъстваха зам. областният управител на Бургас Севдалина Турманова, зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева, общинският съветник Живко Табаков, както и други политици и общественици
Програмата, посветена на годишнината от гибелта на Апостола на свободата, ще продължи от 18.00 часа в зала „Петя Дубарова“ на Културен център „Морско казино“, където учениците от Търговската гимназия ще изнесат открит урок за живота и делото на Васил Левски. В дебатите ще се включат още представители на Регионален исторически музей и Държавен архив – Бургас, които ще представят факти, писма и архивни документи, свързани с Левски.
Регионална библиотека „Пейо Яворов“ също отбелязва събитието с изложба на книги за живота и делото на Апостола, подбрани от колекциите на библиотеката. За музикалното оформление на събитието ще се погрижат изпълнителите от детски хор „Милка Стоева“.
За всеки гост на вечерта организаторите са подготвили илюстриран разделител за книги с послание на националния герой, звучащо актуално и днес. „Завинаги с нас! Незабравимите уроци на Апостола“ е инициатива на бургаските читалища в партньорство с Община Бургас.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Десетки жители и гости на града се преклониха пред подвига на Апостола на свободата

Варна: Десетки жители и гости на града се преклониха пред подвига на Апостола на свободата

19 Февруари 2019 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Варна. Десетки жители и гости на Варна, общественици и представители на различни институции почетоха паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Програмата за 146-ата годишнина от гибелта на Левски започна в 10.00 часа с поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Дякона на бул. „Осми Приморски полк“ в квартал „Васил Левски“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Десетки деца от местните училища носеха цветя и трибагреници. С едноминутно мълчание и падане на колене, присъстващите се почетоха делото на Апостола. Един час по-късно пред паметника на Васил Левски в Морската градина започна общоградското поклонение. В него участваха още деца и ученици, като по традиция бяха дошли и възпитаници на Начално училище „Васил Левски“ в квартал „Аспарухово“. Насред Алеята на възрожденците в Приморския парк беше изпълнен военен ритуал от представителни части под съпровод на Духовия оркестър на Военноморските сили. Представители на Клуб „Миноносец „Дръзки“ също бяха дошли да се поклонят пред паметта на Васил Левски, облечени в четнически униформи. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва и произнесе слово за Апостола. „Когато говорим за канонизацията – един е неговият подвиг, другият е национален и патриотичен. Ние считаме, че е напълно достатъчен този момент – ореолът на националния герой. Защото той е жив в съзнанието и на най-малките и на най-големите човеци“, каза пред събралото се множество владиката. Сред присъстващите на поклонението днес имаше представители на три от мотоклубовете в града – „Нощни вълци“, „Кан Аспарух“ и „Вокил“, членове на партии и организации и дори фенове на футболен клуб „Левски“.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Петър Ненков: Левски пръв прозря, че ако народът силно жадува своето освобождение, трябва сам да организира въоръжено въстание

Доц. д-р Петър Ненков: Левски пръв прозря, че ако народът силно жадува своето освобождение, трябва сам да организира въоръжено въстание

19 Февруари 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Пловдив. На Великден 1864 г. дякон Игнатий се разтригва в Карлово и предава на майка си своите коси с думите „Мамо, мене ме призовава народният глас да се притека на помощ на поробеното си Отечество, затова аз не мога да изпълнявам духовната си длъжност и се отказвам от нея. Това каза за Радио „Фокус“ - Пловдив доц. д-р Петър Ненков. „Вземи косата ми, та я скрий в сандъка си и кога чуеш, че съм загинал, да я извадиш, за да се опее и погребе вместо мене, защото може би ще остана неопят и непогребан!”, казва още Левски. Според Петър Ненков това са думи – кратки като изстрели, думи, които те разтърсват, защото в тях Дякона прозорливо е надникнал в бъдещето и е успял да види участта си на великомъченик на българската свобода.
„Той преминава през легиите на Раковски в Белград, където получава своето бойно кръщене и легендарно си прозвище, броди по хайдушките пътеки на стария Балкан като байрактар в четата на Панайот Хитов, споделя нерадостната съдба на българските хъшове във Влашко, където неговият приятел Ботев в една вятърна мелница го нарича с великолепната си поетическа интуиция – „нечут характер”. След дълги лутания и съмнения той достига до идеята за вътрешната революция. За нея той пише на стария войвода Панайот Хитов „Аз съм решил да започна едно свято дело, в което ако спечеля, печели цял народ, а ако загубя –губя само мене си!”. За тази цел той на три пъти ще прекоси на шир и на длъж поробеното отечество, за да създаде стотици революционни комитети и да подготви народа за предстоящата кървава сватба”, каза още Ненков. По думите му Левски пръв е прозрял, че ако народът силно жадува своето освобождение, той не трябва да се уповава на безкористната помощ на Великите сили и балканските си съседи, а сам да организира въоръжено въстание срещу турския феодално-деспотичен гнет. „Под вънкашност чужда и под име ново Апостола обикаляше Тракия, Мизия и Македония и сееше семената на бунта в народната нива. С жадни души в тъмна доба селяни и интелигенти попиваха всяка негова дума над револвера, камата и светото евангелие. Затова с любов го наричаха байо Василе. Словото му беше сладко и омайно. То събуждаше справедливия гняв на роба и готвеше всички за бунт, за борба като за една ближна, обща веселба”, каза Петър Ненков.
„Дякона учеше съзаклятниците да гледат народната работа повече от всичко друго, повече от себе си, да я уважават. Чужд на лицемерието той написа: „Кажи ми байо моите кривици, аз да ти кажа твоите, па да се оправяме и да вървим наедно, ако ще бъдем хора!”. Издигащ в култ вишегласието и дисциплината, той повече от всичко презираше предателството. За зла участ точно то бе причина в една мразовита декемврийска нощ на 1872г. да бъде заловен в турската полиция в Къкринското ханче”, добави д-р Ненков.
„След кратък съдебен процес в София на 19 февруари 1873 година Левски увисна със страшна сила на черното бесило. Майка България загуби най-свидния си син и осиротя. Като ярък метеор Апостолът прекоси небето на поробената ни родина и запали в душите на робите пожара на бунта", посочи Ненков. По думите му ще минат години и комитетите на вътрешната революционна организация, създадени от него, ще се съвземат от шока след смъртта му и ще поведат робите през Април на 1876-та с келяви пушки и черешови топчета в бой последен с поробителите.
Според Петър Ненков всеки от нас е изградил в душата си един свой образ на Левски и той е много по-скъп за него, отколкото образите на останалите възрожденски герои на поробена България. Сравнен със самоизтъкващия се Бенковски, изпепеляващия Ботев, пресметливия Стамболов, скъперникът Губеделников, Левски блести като икона, но не икона на вехти пророци или аскетични отшелници, а икона на вечно живия Апостол на българската Свобода, без който нашата история би била скучна и равна като пустиня. Този, който единствен от всички тези герои прозря , че в една нова България хората трябва да живеят без разлика на пол, националност и вероизповедание, този който предрече, че на българите не им трябва царство, а една свята и чиста република, в която да се издигне храм на правдата Свобода.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Момчил Маринов, ИМ „Искра” - Казанлък: Васил Левски ще продължи да привлича паметта на нацията, защото животът му бе посветен на кауза, за която си заслужаваше да се живее и да се умре

Д-р Момчил Маринов, ИМ „Искра” - Казанлък: Васил Левски ще продължи да привлича паметта на нацията, защото животът му бе посветен на кауза, за която си заслужаваше да се живее и да се умре

19 Февруари 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Личността на Васил Левски ще продължи да привлича паметта на нашата нация, ще ни събира неподправеният му патриотизъм и родолюбие, съчетани с безпримерна отдаденост и така ще остане винаги, защото животът му бе посветен на кауза, за която си заслужаваше да се живее и да се умре. Това каза в словото си пред паметника на Левски в Казанлък директорът на Исторически музей „Искра” д-р Момчил Маринов, по време на официалното честване на 146-ата година от гибелта на Апостола, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. В програмата на честването възпитаниците на военната детска градина „Детелина” и Вокална група „Еделвайс” към пенсионерски клуб „Розова долина” изнесоха музикално-поетична композиция, посветена на Левски.
Цветя на признателност бяха поднесени от кмета на Община Казанлък Галина Стоянова и председателя на Общински съвет Николай Златанов, от народни представители, общински съветници, представители на неправителствени и родолюйбиви, партии, деца, ученици и граждани.
Честването пред паметника на Васил Левски в едноименния парк в Казанлък бе предшествано от панихида отслужена в храм „Света Троица” и литературна композиция, изнесена от младежи от Защитеното жилище. Гражданите се поклониха и пред барелефа на Апостола, поставен върху къщата – някогашният хан на Баба Гана, в който той е отсядал.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов поднесе цветя пред паметника на Васил Левски в столицата по повод 146 години от смъртта на Апостола на свободата

Министър-председателят Бойко Борисов поднесе цветя пред паметника на Васил Левски в столицата по повод 146 години от смъртта на Апостола на свободата

19 Февруари 2019 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов поднесе цветя пред паметника на Васил Левски в столицата по повод 146 години от смъртта на Апостола на свободата. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. Премиерът Борисов отдаде почит към делото и паметта на великия български революционер.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: С едноминутно мълчание и поклонение в Тополовград беше почетена паметта на Апостола на свободата

Хасково: С едноминутно мълчание и поклонение в Тополовград беше почетена паметта на Апостола на свободата

19 Февруари 2019 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Тополовград. В памет на Васил Левски в Тополовград се проведе тържествено поклонение пред паметника на загиналите за свободата. Това съобщиха от пресцентъра на Община Тополовград. Представители на Общината, на учреждения и училища, граждани, дойдоха на централния градски площад, за да присъстват на тържествената церемония в памет на най-обичания герой в българската история – Васил Левски. По повод на 146-ата годишнина от гибелта му слово произнесе Райна Зотова – секретар на читалището. Тя прочете и стихотворението на тополовградския поет Николай Дялков „Изтръгване на бесило“. Стихове за Апостола рецитираха Яна Петрова и Иван Янчев от читалищната формация за художествено слово „Сладкодумци“. С едноминутно мълчание жителите и гостите на града сведоха глави в знак на почит към паметта на Апостола и поднесоха венци и цветя. Събития за трагичната гибел на Дякона се проведоха в училищата и в ДГ „Щастливо детство“ - Тополовград.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ирина Ботева, Исторически музей - Панагюрище: При посещенията си в града Левски е отсядал в различни възрожденски къщи

Ирина Ботева, Исторически музей - Панагюрище: При посещенията си в града Левски е отсядал в различни възрожденски къщи

19 Февруари 2019 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Панагюрище. След създаването на революционния комитет в Панагюрище, идванията на Апостола са съпроводени с организирането на извънредни мерки за сигурност. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Ирина Ботева, главен уредник в Исторически музей – Панагюрище. По думите ѝ са били завардени всички улици и подстъпи към дома, в който обикновено е отсядал Апостола. „Според спомени на съвременници Левски е отсядал в Дриновата къща. Тя е на Найден Дринов – сподвижник на Левски от това време и след това член на революционния комитет и на Привременното правителство от Априлското въстание. Отсядал е и в Духовниковата къща, в която в момента се експонира в двора на музея. Отсядал е също в Лековата къща, която също е един от обектите на Историческия музей в Панагюрище сега“, обясни Ботева. Тя допълни, че Апостола е отдавал много голямо значение на Панагюрище като селище, тъй като е било с много буден български, борчески дух. „Също така местоположението му е много добро при подстъпите към Средногорските проходи, а и близостта му до големите центрове Пловдив и Пазарджик, е това, че в джобното си тефтерче той изрично записва като едно от селищата, които са посетени от него. Това е на страница 64“, уточни Ботева.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Паунов, кмет на Кюстендил: Пред паметта на Васил Левски се прекланя цяла България

Петър Паунов, кмет на Кюстендил: Пред паметта на Васил Левски се прекланя цяла България

19 Февруари 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Пред паметта на Васил Левски се прекланя цяла България. Това каза пред журналисти кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. „Той е безпримерен, вечен и неповторим. Прекланя се цяла България. Видяхте малките деца, учениците. Тук са поколенията, които трябва да радват и действително България да пребъде. Уверен съм, че неговите идеали ще пребъдат, че България все повече ще бъде прекрасното място и този дом, който той винаги е мечтал”, каза Петър Паунов. По думите му подрастващото поколение носи Апостола в сърцата си, с християнските му добродетели, с неговата самоотверженост и безпримерна топлина. „Действително България ще бъде този дом, за който тай се е борил и мечтал”, каза Петър Паунов.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Стотици жители и гости на града присъстваха на общоградското поклонение по повод 146 години от гибелта на Васил Левски

Кюстендил: Стотици жители и гости на града присъстваха на общоградското поклонение по повод 146 години от гибелта на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Стотици жители и гости на града присъстваха на общоградското поклонение по повод 146 години от гибелта на Васил Левски, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Малки и големи се поклониха пред паметника на Апостола. На общоградското поклонение присъстваха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, председателят на Общински съвет Михаела Крумова, областният управител Виктор Янев, представители на Областната администрация и Общината, политически партии, неправителствени организации, патриотични дружества, читалища, училища, детски градини, граждани и футболни привърженици. По повод 146-годишнина от гибелта на Апостола беше представен рецитал от възпитаници на Начално училище „Свети Климент Охридски”. Присъстващите преклониха глава и поднесоха венци и цветя в знак на признателност към делото великия българин.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Паметна плоча на Васил Левски ще бъде открита в село Яхиново

Кюстендил: Паметна плоча на Васил Левски ще бъде открита в село Яхиново

19 Февруари 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Паметна плоча на Васил Левски ще бъде открита в дупнишкото село Яхиново. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Софка Скоклева, кмет на населеното място. Събитието ще се проведе от 14.00 часа в центъра на селото. Подготвена е програма с изпълнения на танцов състав от училището и на Женската певческа група към местното читалище. Поканени са кметът на Дупница Методи Чимев, заместник-кметовете, председателят на Общинския съвет Емил Гущеров, бивши читалищни деятели. Върху плочата са изписани великите думи на Левски – „Времето е в нас и ние сме във времето!”.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: С общоградски ритуал в града бяха отбелязани 146 години от гибелта на Васил Левск

Шумен: С общоградски ритуал в града бяха отбелязани 146 години от гибелта на Васил Левск

19 Февруари 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Шумен. С общоградски ритуал в града бяха отбелязани 146 години от гибелта на Васил Левски, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Пред паметника на Апостола на свободата бяха поднесени венци и цветя. Деца рецитираха стихове за героя на България. В слово си уредникът на къщата музей „Добри Войников“ посочи, че днес за всички Левски е код, икона и символ на нашата свобода. „Това име отдавна е символ на себеотрицание, на обич към род и родина, на безрезервна отдаденост в осъществяването на идеята за Свята и чиста република. Днес и тук сме заедно, за да преоткрием онзи някогашния, неподправения и недостижим Левски“, каза още Красимира Чалъкова. Тя посочи, че днес уроците на Апостола на свободата са уроци по смелост, доблест и родолюбие.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Всички смятат Левски за светец и е крайно време Българската православна църква да се вслуша в народа

Проф. Пламен Павлов: Всички смятат Левски за светец и е крайно време Българската православна църква да се вслуша в народа

19 Февруари 2019 | 11:46 | Агенция "Фокус"
София. Всички смятат Левски за светец и е крайно време Българската православна църква да се вслуша в народа. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с навършването на 146 години от обесването на Васил Левски. „Левски вече беше обявен за светец от т. нар. алтернативен синод на времето“, заяви проф. Павлов.
Той обясни, че в него е имало и митрополити, които по-късно са се помирили с официалния синод. „В някакъв смисъл, това решение на практика е взето. Друго нещо, което е много по-важно от тези формални решения е, че са прави НФСБ и г-н Валери Симеонов да настояват за подобно нещо, защото в православния канон Левски е православен монах и няма никакво съмнение. Както казва Вазов: „обикновените селяни светец го зовяха“. И това е факт“, подчерта професорът.
По думите му Левски е смятан за уникална личност още от своите съвременници и българският народ е канонизирал Васил Левски. „Канонизирал го е и Христо Ботев в своя последен календар, където е с името свети Великомъченик Васил Левски. Там е именно и баладата за обесването на Васил Левски“, разказа историкът, като обясни, че в православното разбиране има т. нар. „народна канонизация“, тоест канонизирането започва отдолу. „Това не само е започнало, но се е и осъществило. Ние смятаме Левски за светец и е крайно време и Светият Синод да го разбере“, заяви историкът и добави, че напълно се солидаризира с искането за канонизирането на Апостола.
Проф. Павлов заяви, че извършеното от Васил Левски убийство не може да бъдат аргумент за това да не бъде канонизиран. Той отбеляза, че в историята има достатъчно хора, които са канонизирани за светци, въпреки че са извършили убийства и даде за пример Константин Велики, който като пълководец е убил хиляди хора и дори собствения си син.
„Ние, като народ и като нация, както и нашите сънародници в чужбина, смятаме, че Левски е светец. Това смятат и бесарабските българи и македонските. В Македония има дори създадена песен за Васил Левски, преди дори останалите български земи. Нашите сънародници в Атина също имат Левски за светец. Всички го имат. Българската православна църква, както и в други случаи, е крайно време да се вслуша в собственото си царство - в българския си народ“, каза още той.
Ирина ИВАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Яков: Има исторически сведения, че Васил Левски шест месеца е пребивавал в манастира „Св. св. Петър и Павел” край село Паталеница

Отец Яков: Има исторически сведения, че Васил Левски шест месеца е пребивавал в манастира „Св. св. Петър и Павел” край село Паталеница

19 Февруари 2019 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Има исторически сведения, че Васил Левски е посещавал манастира „Св. св. Петър и Павел” в село Паталеница по време на обиколките му в Пазарджишкия революционен окръг, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик отец Яков, игумен на светата обител. Дяконът е останал шест месеца в Баткунския манастир, където е провеждал тайни срещи с местни революционери. „Няма манастир или църква, в който крака на йеродякон Игнатий да не е стъпил, но шест месеца той е живял на това място, което е прекалено дълъг период от неговия живот. Наша задача е да установим какво е правил той шест месеца тук“, уточни отец Яков. Игуменът припомни също, че след турското нашествие у нас манастирът е бил разрушен. По-късно е бил изграден отново, но през 1774 година е разрушен за втори път след насилствено помохамеданчване на част от българското население в близката родопска долина Чепино. По-късно отново е обновен, но по-малък като постройка с една каменна черква. Днес той се посещава от много миряни от всички краища на страната.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: С ритуал по поднасяне на цветя и венци беше отбелязана 146-ата годишнина от обесването на Васил Левски

Благоевград: С ритуал по поднасяне на цветя и венци беше отбелязана 146-ата годишнина от обесването на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Благоевград. С ритуал по поднасяне на цветя и венци благоевградчани отбелязаха 146-ата годишнина от обесването на Васил Левски, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Церемонията се състоя на едноименния площад пред бюст-паметника на Апостола на Свободата. Програмата започна с изпълнението на националния химн. Ритуалът продължи с рецитал, припомнящ на жителите на града историята и делата на Дякона. На събитието присъстваха кметът д-р Атанас Камбитов, областният управител Бисер Михайлов, областният координатор на ПП ГЕРБ и народен представител Даниела Савеклиева, представители на политически партии, ръководители на културни институции, общественици и граждани. Своята признателност към Апостола засвидетелстваха и представители на Бригадно командване – Благоевград, както и свещеници от храм „Въведение Богородично“ – Благоевград. В района на събитието имаше засилено полицейско присъствие, за да се гарантира безопасността на жителите на града.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Общината ще привлече на работа ученици от Професионална гимназия с преподаване на английски език „Гео Милев“ и Профилирана гимназия за чужди езици „Васил Левски“

Бургас: Общината ще привлече на работа ученици от Професионална гимназия с преподаване на английски език „Гео Милев“ и Профилирана гимназия за чужди езици „Васил Левски“

19 Февруари 2019 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Бургас. Общината ще привлече на работа ученици от Професионална гимназия с преподаване на английски език „Гео Милев“ и Профилирана гимназия за чужди езици „Васил Левски“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Идеята е на кмета Димитър Николов. Целта е по този начин възпитаниците на елитните гимназии да направят първи стъпки в професионалната си реализация. Техният пръв ангажимент ще бъде да превеждат новинарската секция в сайта на администрацията, съответно на английски и руски език. Всички кандидати, които бъдат одобрени и се включат в съвместния проект, ще получават награди от финансов характер, осигурени от Община Бургас. Освен на отличната си езикова подготовка, учениците ще могат да разчитат и на професионалната редакция на свои преподаватели, ангажирани с проекта. За да се постави началото на този съвместен проект, се предвижда да бъде подписано официално споразумение между трите страни. Идеята е в перспектива да се разкрият и други възможности за реализация на възпитаници на бургаски гимназии в рамките на различни инициативи на Общината.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: В читалището на село Селци ще се проведе беседа за живота и делото на Васил Левски

Пловдив: В читалището на село Селци ще се проведе беседа за живота и делото на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В читалището на село Селци ще се проведе беседа за живота и делото на Васил Левски. Това каза за Радио „Фокус“ - Пловдив секретарят Петрана Илиева. Тя ще започне от 16.00 часа в сградата на читалището. Ученици от 3-ти, 6-и и 7-и клас ще рецитират стихотворения за Апостола на свободата. Във фоайето на културната институция е подреден кът с фотоси на Левски - портрет на Апостола, негови произведения, както и такива, посветени на него, на Руско-турската освободителна война и на Априлското въстание. Според Илиева в читалището се отбелязва ежегодно рождението и трагичната гибел на Васил Левски.
Тя добави, че на 1 март се организира Ден на самодееца. В края на февруари децата ще изработят мартеници в читалището, като на 1 март те ще ги вържат на всички самодейци към читалището. За националния празник на Република България 3 март се подготвя програма, която ще се проведе пред паметника на площада пред кметството. Тя включва доклад за Руско-турската освободителна война, рецитал, поднасяне на венци и цветя.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Маринела Ставрева, читалище "Пробуда - 1908 г." - село Поповица: Васил Левски се е опитал да създаде таен революционен комитет

Маринела Ставрева, читалище "Пробуда - 1908 г." - село Поповица: Васил Левски се е опитал да създаде таен революционен комитет

19 Февруари 2019 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Садово. Според местните хора Васил Левски се е криел в садовското село Поповица и дори се е опитал да създаде таен революционен комитет. Това каза за Радио „Фокус“ - Пловдив Маринела Ставрева, секретар на читалище "Пробуда - 1908 г." в селото. Той обаче е бил предаден. Мястото, където се е случвала организацията, е наречено Аязмото, параклис „Св. Никола“. Там всяка година жителите на населеното място отдават почит към Апостола на свободата. Тържествата преминават под патронажа на кмета на селото. Отслужва се панихида, след което има подготвена програма от учениците от ОУ „Христо Ботев“. Участва и почетен караул от поделението в село Ахматово. Накрая се раздава курбан от боб. Проявите тази година ще започнат от 12.30 часа на параклиса „Св. Никола“.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Петър Ненков: Още от най-ранна възраст, заедно с майчиното мляко, българинът всмуква любовта към Апостола

Доц. д-р Петър Ненков: Още от най-ранна възраст, заедно с майчиното мляко, българинът всмуква любовта към Апостола

19 Февруари 2019 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Карлово. За Левски винаги се говори и пише трудно. И не защото не познаваме живота и делото му, а защото трудно се намират най-точните думи, за да опишем образа му, превърнал се в кумир на българската нация. Това каза за Радио „Фокус”- Пловдив доц. д-р Петър Ненков. Заедно с Ботев и други народни будители и герои, той ни гледа строго от портрета на стената, щом прекрачим прага на класната стая още в първия ни учебен ден и ни съпътства до дълбока старост. За него от уста на уста се предават легенди, съчиняват се песни и стихове, кичат паметниците му с живи цветя, защото „тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”", коментира той. „Още от най-ранна възраст, заедно с майчиното мляко, българинът всмуква любовта към Апостола на свободата и му издига малък олтар в своето сърце”, каза още Ненков. За Левски, дядо Вазов казва, че е единственият от нашите първи революционери, който може да спечели от всяко ново разчопляне на личността и делото му. Векът, в който живя Левски започва с възхода и падението на империята на гордия корсиканец Наполеон Бонапарт и завършва с крахът на едно от най – кървавите изчадия на човешката тирания – Османската империя. „Конкретно за нас, българите, този страшен 19 век е свързан с продължаващото насилие и деспотичен гнет на полумесеца, с опита за духовна асимилация на фанариотите, които се стремят да се разправят с всичко по-будно, способно да разбуни духовете и подкопае темелите на империята”, допълни Петър Ненков. По думите му нито оковите, нито ятаганът, обаче могат да спрат порива на българите към свобода. Гневният възглас на един атонски монах събужда летаргичния сън на робите и запалва факела на тяхното национално самосъзнание. С успех завършва епичната борба за самостоятелна българска църква и просвета. На историческата сцена излизат такива титани на българското Възраждане като Раковски, Ботев и Каравелов, които издигат национално освободителната идеология на нов, по-висок етап, а българите все повече започват да отправят взор към Русия, с която свързват надеждите си за освобождение от игото.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В Стрелча ще се проведе поклонение по повод 146 години от гибелта на Васил Левски

Пазарджик: В Стрелча ще се проведе поклонение по повод 146 години от гибелта на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Стрелча. Историческият музей в Стрелча и Общината организират поклонение по повод 146 години от гибелта на Васил Левски, съобщиха от Общината. В 11.15 часа ще бъде отслужена панихида в храм-паметник „Свети Архангел Михаил“ в Стрелча. В 12.00 часа е началото на тържественото поклонение пред паметника на Васил Левски в града.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: С Архиерейска панихида в древния столичен храм „Св. София - Премъдрост Божия“ ще започне отбелязването на 146 години от гибелта на Апостола на българската свобода Васил Левски

София: С Архиерейска панихида в древния столичен храм „Св. София - Премъдрост Божия“ ще започне отбелязването на 146 години от гибелта на Апостола на българската свобода Васил Левски

19 Февруари 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. С Архиерейска панихида в древния столичен храм „Св. София - Премъдрост Божия“ ще започне отбелязването на 146 години от гибелта на Апостола на българската свобода Васил Левски, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Столичната община, Софийската света митрополия и Общобългарският комитет „Васил Левски” ще отбележат годишнината от саможертвата на Апостола.
От 17.00 часа, в храм „Света София” ще започне Архиерейска панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски. С благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, тя ще бъде оглавена от Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп- викарий на Софийския митрополит.
В 17.30 часа от храма ще тръгне литийно шествие до паметника на Апостола
В 18.00 часа, пред Паметника на Васил Левски ще започне официалната възпоменателна церемония-поклонение, с участието на висши представители на българската държавност, църковния клир и др.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Елена Чългънова, РИМ – Благоевград: Има сведения, че Васил Левски е посетил Горна Джумая през 1872 година, когато е изграждал основите на Вътрешната революционна организация

Д-р Елена Чългънова, РИМ – Благоевград: Има сведения, че Васил Левски е посетил Горна Джумая през 1872 година, когато е изграждал основите на Вътрешната революционна организация

19 Февруари 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Има сведения, че Васил Левски е посетил Горна Джумая през 1872 година, когато е изграждал основите на Вътрешната революционна организация. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Елена Чългънова, историк и уредник в Регионален исторически музей – Благоевград. По думите ѝ има много доказателства, които потвърждават това. „Посещението на Васил Левски в нашия град е било част от обиколката, която той предприема в Македония. За съжаление поради непредвидената му смърт, той не успява да основе в повече градове на Македония планираните революционни комитети“, каза още д-р Чългънова. Тя добави, че всеки един българин и особено подрастващото поколение трябва да бъдат съпричастни към този най-голям българин в нашата национална история. „Всички трябва да пазим неговата памет и завети, тъй като това е една свята личност, с която може би единствено Христо Ботев е сравним в своето величие“, заяви д-р Чългънова. Според историка тези двама българи, а и всички останали наши герои заслужават да бъдат почитани от целия български народ.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Възпоменателно поклонение по повод 146 години от обесването на Васил Левски се провежда във Велинград

Пазарджик: Възпоменателно поклонение по повод 146 години от обесването на Васил Левски се провежда във Велинград

19 Февруари 2019 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Велинград. Възпоменателно поклонение по повод 146 години от обесването на Васил Левски се провежда във Велинград, съобщиха от общинската администрация. Инициативата е на община Велинград и НЧ „Васил Левски“ в курорта. Честванията ще започнат от 17.00 часа с поклонение пред паметника на Апостола в кв. „Чепино“. Ще бъде даден и почетен караул от РД „Родопчани“ и НС „Традиция“, който ще бъде предхождан от Възпоменателна литургия. Възпоменателно слово ще произнесе председателят на читалище „В. Левски“ в курорта. От 17.30 часа ще започне и Възпоменателния концерт под надслов „Пазим името ти свято“ в местното читалище.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева и народни представители ще участват във възпоменателната церемония в София по повод 146 години от гибелта на Васил Левски

Председателят на парламента Цвета Караянчева и народни представители ще участват във възпоменателната церемония в София по повод 146 години от гибелта на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 09:52 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители ще участват във възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в София. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Поклонението по повод 146 години от гибелта на Апостола на свободата ще започне от 18.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: В Регионална библиотека „Емануил Попдимитров” ще се проведе инициативата „Урок за Левски”

Кюстендил: В Регионална библиотека „Емануил Попдимитров” ще се проведе инициативата „Урок за Левски”

19 Февруари 2019 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. В Регионална библиотека „Емануил Попдимитров” ще се проведе инициативата „Урок за Левски”. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил София Пейчева, директор на Регионална библиотека „Емануил Попдимитров” – Кюстендил. Събитието ще започне от 10.00 часа в отдел „Изкуство” на културния институт. Участници в събитието ще бъдат четвъртокласниците от Основно училище „Професор Марин Дринов”. С помощта на сайта „Уча се” ще бъде проведен урок за Васил Левски. Ще бъде открита и изложбата „Посветен на Отечеството”, която Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” създаде по повод 180-годишнината от рождението му. „Това е шанс за повече хора да се докоснат до ценни библиографски документи за човека, посветил себе си и целия си живот на Отечеството”, каза София Пейчева.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Училища от областта с патрон Васил Левски ще участват в състезание „Лъвски скок“ по повод 146 години от гибелта на Апостола

Смолян: Училища от областта с патрон Васил Левски ще участват в състезание „Лъвски скок“ по повод 146 години от гибелта на Апостола

19 Февруари 2019 | 09:37 | Агенция "Фокус"
Смолян. За поредна година Смолян ще бъде домакин на регионално ученическо състезание „Лъвски скок”. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието – Смолян. Състезанието ще се проведе в Спортна зала „Величко Чолаков“ от 10.30 часа в чест патронния празник на училищата, носещи името на Апостола: ППМГ „Васил Левски” – Смолян, ОУ ”Васил Левски” – с. Чавдар, ОУ ”Васил Левски” – с. Змеица от община Доспат, ОУ ”Васил Левски” – с. Ерма река, ОУ ”Васил Левски” – Златоград, ОУ ”Васил Левски” – с. Боровина, общ. Мадан, ОУ ”Васил Левски” – с. Средец, община Неделино и УО „Васил Левски“ – Девин и по повод 146 години от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски.
Именно възпитаниците на тези училища и ученическо общежитие ще вземат участие в надпреварите. В състезанието „Лъвски скок” учениците са разпределени в четири възрастови групи, като училищата имат право да участват като един отбор от І и ІІ група или като един отбор от ІІІ и ІV група. В първите две групи участват по 4 състезатели от всяка възрастова група /2 момичета и 2 момчета/ от едно училище.
За дисциплината „Щафета с преодоляване на препятствия”, участват 8 състезатели от двете възрастови групи І и ІІ (4 момичета и 4 момчета) от едно училище. В дисциплината „Совалково бягане“, участват 8 състезатели от двете възрастови групи – ІІІ и ІV (4 момичета и 4 момчета) от едно училище. Класирането е индивидуално и отборно. Училището събрало най-много точки, от двете дисциплини във възрастовите групи, печели купата „Лъвски скок”.
Организатори на състезанието са Общобългарски комитет ”Васил Левски”, Община Смолян, Регионално управление на образованието-Смолян и ППМГ „Васил Левски“ – Смолян. Мероприятието ще премине под егидата на кмета на Община Смолян, Николай Мелемов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В Панагюрище ще бъдат отбелязани 146 години от обесването на Васил Левски

Пазарджик: В Панагюрище ще бъдат отбелязани 146 години от обесването на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Панагюрище. В града ще бъдат отбелязани 146 години от обесването на Васил Левски с различни прояви. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Радка Костуркова от Община Панагюрище. В църквата „Свето Въведение Богородично“ ще бъде отслужена заупокойна панихида в памет на Йеродякон Игнатий. В 11.00 часа пред паметната плоча на Васил Левски започва поклонение и полагане на цветя. В 16.00 часа в Театър Дом-паметник, в голямата зала, Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян ще представи камерния спектакъл „Последната изповед на Апостола“ по едноименната книга на Светозар Казанджиев.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В Брацигово ще се проведе поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски по повод 146 години от обесването на Апостола

Пазарджик: В Брацигово ще се проведе поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски по повод 146 години от обесването на Апостола

19 Февруари 2019 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Брацигово. В Брацигово ще се проведе поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски по повод 146 години от обесването на Апостола, съобщиха от Общината. Поклонението ще започне в 11.00 часа, като ще бъдат поднесени венци и цветя от Общински съвет - Брацигово, Община Брацигово, училища, читалища, неправителствени организации, партии и признателни граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Въвежда се организация на движението по повод възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски

София: Въвежда се организация на движението по повод възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 09:15 | Агенция "Фокус"
София. София: Въвежда се организация на движението по повод възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски във връзка с отбелязването на 146-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата . Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Забранява св престоят и паркирането на пътни превозни средства както следва:
От 08.00 до 18.00 часа, с изключение на местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент” на:
- пл. „Николай Гяуров”;
- ул. „Московска” между ул. „Г.С.Раковски” и бариерата на английското посолство.
От 08.00 до 19.15 часа на:
- северната част на пл. „Св. Ал. Невски” и да се закрият базарите за художествени произведения;
- ул. „Московска” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”;
- бул. „Янко Сакъзов” между ул. „Кракра” и бул. „Васил Левски”;
- ул. „Дунав” между пл. „Св. Ал. Невски” и бул. „Кн. Ал. Дондуков”.
От 14.00 до 19.15 часа на:
- бул. „Васил Левски” между ул. „Оборище” и бул. „Кн. Ал. Дондуков”;
- ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”;
- ул. „11-ти август” между ул. „Врабча” и пл. „Св. Ал. Невски”;
- ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”.
От 14.00 до 20.30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по:
- бул. „Васил Левски” между ул. „Оборище” и бул. „Кн. Ал. Дондуков”;
- бул. „Янко Сакъзов” между ул. „Кракра” и бул. „Васил Левски”;
- ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”;
- ул. „11-ти август” между ул. „Врабча” и пл. „Св. Ал. Невски”;
- ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”;
- ул. „Дунав” между пл. „Св. Ал. Невски” и ул. „Московска”.
От 14.00 до 20.30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства по:
- бул. „Васил Левски” при бул. „Цар Освободител” посока ул. „Оборище”, с изключение на автобусите от линии № 9, 280 и 306;
- бул. „Янко Сакъзов” при бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” /посока ул. „Кракра”/, с изключение на трамвайните мотриси от линии №№ 20 и 22;
- ул. „Врабча” при ул. „Дунав”, посока бул. „Васил Левски”.
От 14.00 до 20.30 часа се променят маршрутите на следните линии на градския транспорт:
- тролейбусни линии №1 и 2 в посока съответно ж.к. „Левски Г” и ж.к. „Хаджи Димитър”: от Пета градска болница и ж.к. „Бъкстон” по маршрутите до кръстовище бул. „Васил Левски” – бул. „Цар Освободител”, по бул. „Цар Освободител”, по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, надясно по ул. „Ген. Гурко” и наляво по бул. „Васил Левски” по маршрутите;
- тролейбусни линии № 4 и 11 в посока съответно ж.к. „Хаджи Димитър” и площад „Сточна гара”: от бул. „Цар Освободител” наляво по бул. „Васил Левски”, наляво по ул. „Ген. Гурко”, по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и по бул. „Цариградско шосе” по маршрутите;
- тролейбусите от линия № 1, преминали преди затваряне на участъка към ж.к. „Левски Г”, ще се движат по маршрут: от бул. „Владимир Вазов” надясно по ул. „Острово”, по маршрута на тролейбусни линии № 2 и 4, продължават по ул. „Васил Петлешков” до ул. „Ильо войвода”, по ул. „Ильо войвода” и по бул. „Владимир Вазов” по маршрута до ж.к. „Левски Г” двупосочно;
- тролейбусите от линии № 2 и 4, преминали преди затваряне на участъка към ж.к. „Левски Г”, да се движат по същия маршрут: от крайната станция продължават по ул. „Васил Петлешков” до ул. „Ильо войвода”, наляво по ул. „Ильо войвода” и наляво по бул. „Владимир Вазов” по маршрута на тролейбусна линия № 1 до ж.к. „Левски Г” двупосочно;
- тролейбусите от линия № 11, преминали в участъка между площад „Васил Левски” и площад „Сточна гара” преди затварянето, изчакват на площад „Сточна гара”.
От 17.00 часа се забранява достъпа на граждани в района около паметника на Васил Левски.
Автомобилите, обслужващи снимачния екип на Българска национална телевизия ще паркират в северозападната част на пл. „Св. Ал. Невски” между ул. „Оборище” и ул. „11-ти август”. Закриват се местата в режим на платено паркиране.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Поклонение пред паметника на Васил Левски се провежда в Пещера

Пазарджик: Поклонение пред паметника на Васил Левски се провежда в Пещера

19 Февруари 2019 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Пещера. Община Пещера и Общински комитет „Васил Левски” организират поклонение пред паметника на Апостола в родопския град, съобщиха от Общината. Поклонението ще започне в 11.00 часа пред паметника на Васил Левски в парка пред Районния съд. Паметникът на Апосотла в Пещера бе открит а 21 юли 2017 година. Монументът е творение на скулптура Спас Киричев и архитект Тома Димитров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: С шествие от площад „Свобода” до паметника на Васил Левски в Дупница ще започне денят в памет на Апостола на свободата

Кюстендил: С шествие от площад „Свобода” до паметника на Васил Левски в Дупница ще започне денят в памет на Апостола на свободата

19 Февруари 2019 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Дупница. С шествие от площад „Свобода” до паметника на Васил Левски в Дупница ще започне денят в памет на Апостола на свободата. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Христо Апостолов, пресаташе на Община Дупница. Шествието, което се организира за четвърта поредна година, ще започне от 10.30 часа от центъра на града. В 11.00 часа в градинката „Левски” ще започне музикално-поетичен рецитал. В шествието ще се включат училища, читалища, спортисти, сдружение „Патриоти - Дупница“. Община Дупница кани всички жители на града да заповядат на шествието и да поднесат венци и цветя пред паметника на Апостола.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разград: В града ще се състои възпоменание по повод 146 години от гибелта на Васил Левски

Разград: В града ще се състои възпоменание по повод 146 години от гибелта на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Разград. В града ще се състои възпоменание по повод 146 години от гибелта на Васил Левски. Това съобщиха от Община Разград. Проявата под наслов „Поклон, Апостоле“ ще започне от 11.00 часа в ОУ „Васил Левски“. От 12.30 часа в читалището в село Побит камък ще бъде представен урок по история „Четите в Лудогорието. Левски и Разградско“. Инициативата е на РБ „Проф. Боян Пенев“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджали: По случай 146-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата в града ще се състои поклонение

Кърджали: По случай 146-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата в града ще се състои поклонение

19 Февруари 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Кърджали. По случай 146-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски в града ще се състои поклонение. Това съобщиха от пресцентъра на Община Кърджали. Церемонията ще започне пред паметника на Васил Левски в града от 11.30 часа. Ще бъдат връчени наградите от конкурса за есе за Левски на тема „Народе????“, който беше обявен от Общински комитет “Васил Левски”.
В село Пчеларово Отец Ангел Стаматов ще отслужи възпоменателна служба, с която жителите ще почетат паметта на Апостола. Тя ще се проведе пред паметника на Васил Левски в Пчеларово. От Сдружение „Възраждане на Пчеларово” и ръководството на Община Черноочене ще бъдат поднесат цветя и венци.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик отбелязва 146 години от обесването на Васил Левски

Пазарджик отбелязва 146 години от обесването на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Община Пазарджик и Общински комитет „Васил Левски” организират поклонение и поднасяне на цветя пред паметника на Апостола от 12.00 часа, съобщиха от общината. Ученици от Професионална гимназия по икономика и мениджмънт ще напомнят с артистичното си изпълнение за величието на Левски, когото България загуби преди 146 години. В 10.30 часа в храм „Света Богородица” ще бъде отслужена панихида в Памет на Апостола.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Общината организира поклонение пред личността на Васил Левски

Кюстендил: Общината организира поклонение пред личността на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Община Кюстендил организира поклонение пред личността на Васил Левски. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Дима Укалска, началник на отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил. От 11.00 часа пред бюст-паметника на Васил Левски в града. По повод 146 години от обесването на Апостола на свободата ще бъдат поднесени венци и цветя от името на областната и общинската администрации, политически партии, неправителствени организации и граждани. В 12.30 часа ще бъдат поднесени цветя на паметната плоча на Дякона, поставена в центъра на село Соволяно.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: Тържествено възпоменание по повод 146 години от гибелта на Васил Левски ще се проведе в Дулово

Силистра: Тържествено възпоменание по повод 146 години от гибелта на Васил Левски ще се проведе в Дулово

19 Февруари 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Силистра. Тържествено възпоменание по повод 146 години от гибелта на Васил Левски ще се проведе в Дулово. Проявата ще започне от 10.00 часа пред паметника на Апостола на свободата в центъра на града. Това съобщи за Радио „Фокус“- Шумен Ваня Петрова, гл. експерт „Връзки с обществеността“ в община Дулово. Пред паметника ще бъдат поднесени венци и цветя. Слово ще произнесе заместник-кметът Доротея Тотева, литературно-музикална програма ще изпълнят възпитаници на ДГ „Мир“, а стихове за Левски ще рецитират ученици от СУ „Васил Левски“ - Дулово. С едноминутно мълчание ще бъдат почетени животът и делото на Апостола. Спектакълът на силистренския театър за Васил Левски ще започне от 11.00 часа в зала №1 в сградата на общината. Две училища и две читалища, в района на общината, които носят името на Васил Левски ще честват своя патронен празник.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Хасково организира ритуал по повод 146 години от гибелта на Васил Левски

Община Хасково организира ритуал по повод 146 години от гибелта на Васил Левски

19 Февруари 2019 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Хасково. По повод 146 години от гибелта на Васил Левски, Община Хасково организира от 11.00 часа, тържествен ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски (в двора на СУ „Васил Левски“). Общината отправя покана към гражданите, институциите, обществените организации и политическите партии да се присъединят към инициативата. Това съобщиха от Община Хасково.
От 18.00 часа в Театър „Иван Димов“ студенти от НАТФИЗ и департамент „Театър" на Нов български университет ще представят Музикално-поетичен възрожденски спектакъл „Памет“. Режисура: Владимир Мастиков. По текстове на: Христо Ботев, Иван Вазов, Пейо Яворов и др. „Памет“ е съчетание на театрално поставена поезия, придружена от акапелни изпълнения на български народни песни - „Зайди, зайди", „Женала е дюлбер Яна“, „Даваш ли, даваш Балканджи Йово“ и др., пластически етюди, атрактивна сценография и автентично фолклорно облекло. Вход свободен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Пловдив ще бъдат отбелязани 146 години от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски

В Пловдив ще бъдат отбелязани 146 години от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски

19 Февруари 2019 | 08:37 | Агенция "Фокус"
Пловдив. С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея в парк „Бунарджика“ в Пловдив от 11.00 часа ще бъде отбелязана 146-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски. Това съобщиха от Община Пловдив. Преди това, в 10.00 часа, в Църквата „Св. св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида.
Слово пред паметника ще произнесе Христо Христов от Общински комитет „Васил Левски“ Пловдив, а водещ на възпоменателното събитие ще е актрисата от Драматичен театър – Пловдив – Мария Генчева.
В церемонията по традиция ще участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, членове на Общински Комитет „Васил Левски”, Пловдив и Комитет „Родолюбие”.
В общоградското възпоменание и полагането на венци и цветя ще се включат кметът на Община Пловдив, председателят на Общинския съвет-Пловдив, областният управител, заместник-кметове и представители на общинската администрация и Областната администрация, кметове на райони, общественият посредник за община Пловдив, Командването на Пловдивския гарнизон, представители от армията, църквата, образователни и културни институции, политически и обществени организации, граждани и медии.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Инспекция на германския Бундесвер. 20 юли 2019 г.
Инспекция на германския Бундесвер. 20 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.