НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Съдът остави в ареста Евгения Банева

Съдът остави в ареста Евгения Банева

7 Юни 2019 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран наказателен съд остави без уважение искането за изменение на мярката за неотклонение на обвиняемата Евгения Банева от „задържане под стража“ в по-лека такава. Това съобщиха от пресцентъра на съда. Решението е взето в четвъртък вечерта.
Агенция „Фокус“ припомня: Преди седмица магистратите отложиха решението си, тъй като съдът назначи съдебно-медицинска експертиза след искане на защитата. В експертизата е написано, че тя се нуждае от операция на щитовидната жлеза и биопсия.
Евгения Банева и съпругът ѝ Николай бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура в края на миналата година. Те са в ареста по обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът решава дали да остави в ареста Евгения Банева

Съдът решава дали да остави в ареста Евгения Банева

6 Юни 2019 | 07:58 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран съд отново ще гледа мярката за неотклонение на Евгения Банева, предава бТВ.
Преди седмица магистратите отложиха решението си за днес. Причината - съдът назначи съдебно-медицинска експертиза след искане на защитата.
Евгения Банева и съпругът ѝ Николай бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура в края на миналата година.
Те са в ареста по обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Банев остава в ареста

Николай Банев остава в ареста

18 Април 2019 | 14:31 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният апелативен съд реши Николай Банев да остане в ареста, предаде БТВ. След 6 месеца престой зад решетките срещу Банев са събрани нови доказателства. Има разпитани нови свидетели, както и направени две експертизи. Те доказват ролята му в организирана престъпна група, начина на източване на предприятията, както и за незаконно използване на парични средства от Банев. Жалбата на защитата е основателна, но само частично, обясни съдът. Освен това Банев има парични средства да се укрие и да извърши друго престъпление, както и да окаже влияние върху неразпитаните свидетели. Стана ясно и че Евгения Банева ще стартира изборната си кампания другата седмица. Това каза адвокатът й Христо Ботев. Ако не й бъдат осигурени интернет и възможност за срещи с избиратели, ще се поиска изменение на мярката за неотклонение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евгения Банева остава в ареста

Евгения Банева остава в ареста

19 Февруари 2019 | 13:59 | Агенция "Фокус"
София. Евгения Банева остава в ареста, реши след двучасово заседание Апелативният специализиран съд, предаде БНР. Според магистратите срещу нея са събрани достатъчно доказателства, че тя заедно със съпруга си Николай Банев и майка му - Мария Банева, от 2009 до 2018 година е била част от организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и заедно са изпрали над един милион лева. В мотивите си те записаха и че - ако бъде пусната на свобода, Банева може да се укрие или да извърши друго престъпление.
Със същите аргументи - отказ за по-лека мярка да неотклонение, получи и Николай Банев - и от първоинстанционния Наказателен съд, и от Апелативния спецсъд.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евгения Банева остава в ареста

Евгения Банева остава в ареста

13 Февруари 2019 | 18:30 | Агенция "Фокус"
София. Евгения Банева остава в ареста. Това реши Специализирания наказателен съд, предаде Нова телевизия. Преди да започне заседанието Евгения Банева се оплака от потресаващи условия в килията й. „Условията в т.нар. „луксозен арест” на „Г.М. Димитров” са потресаващи и може да се получи интересно, ако ми позволят да си водя кампанията за евроизборите от килията, за да може да види обществеността в какви условия лежат арестантите в Р България, горд член на Европейския съюз", каза Банева.
Тя коментира информацията, че е водела контакти с близки от килията. „Това е поредното нещо, което аз отнасям към предварително обявена за виновна. Защото на 28 декември при акция по намиране на телефона на моя съпруг, подобна акция наречена на арестантски жаргон „пълен тараш“ беше извършена и в моята килия. Нищо не беше открито. Пълният тараш беше последван от още два други пълни тараша няколко дни по-късно. По разпореждане на прокуратурата бях преместена в нова килия, където също бях подложена на около четири нови пълни тараша, някои, от които в стил „Рамбо“, заяви Банева.
Тя обясни, че при при обиска в килията ѝ нахълтали 6-7 души с метални детектори за откриване на непозволени предмети. По време на акцията се изважда всичко от помещението – дрехи, храни, „обзавеждане“. „Ако е имало нещо, което е трябвало да бъде намерено, да е било намерено. Иначе всички останали внушения намирам за абсолютна лъжа“, категорична бе съпругата на Николай Банев.
Прокурорът Мария Дойчева заяви, че съгласно Наказателно-процесуалния кодекс обвиняемите лица нямат задължение да говорят истината и Банева се възползва от това. „Съдебно-компютърната експертиза е безусловен факт, нейните съобщенията с мъжа й също, разговорите с децата също, разговорите с представителите на руската страна също“, заяви Дойчева. Тя добави още, че искането на Банева за промяна на мярката й е поискана по общия ред, а не по здравословни причини. Прокурорът обясни още, че ако Банева поиска да води кампанията си от килията ще й бъде осигурен достъп и прокуратурата няма да й пречи.
Заседанието на Специализирания съд беше отложено с 1 час, заради искане на Банева и адвокатите ѝ да се запознаят с документацията по делото. Съдийският състав трябва да реши дали да измени мярката й от задържане под стража в по-лека.
От 6 декември 2018 г., Евгения Банева и съпругът й Николай Банев, са в ареста по обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари. Банев вече поиска да излезе на свобода, но и първоинстанционният Наказателен съд, и Апелативният специализиран съд му отказаха.
Междувременно стана ясно, че Инициативен комитет е решил да издигне кандидатурата на Евгения Банева на евровота през май.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Банев окончателно остава в ареста

Николай Банев окончателно остава в ареста

7 Февруари 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран съд остави в ареста Николай Банев, предаде бТВ. Според магистратите има опасност той да се укрие или да извърши ново престъпление, въпреки че има чисто съдебно минало. Те изразиха опасение, че обвиняемият може да повлияе на свидетелите.
Съдът изброи имената на десетки свидетели, дали показания срещу Николай и Евгения Баневи.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният наказателен съд остави Николай Банев в ареста

Специализираният наказателен съд остави Николай Банев в ареста

1 Февруари 2019 | 19:24 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният наказателен съд реши да остави Николай Банев в ареста, предаде бТВ. Преди два месеца той и съпругата му бяха обвинени в данъчни престъпления и пране на пари. Банев си е разменял телефонни съобщения с децата си, жена си и майка си от килията, стана ясно днес в съда. Най-важното според обвинението е, че телефонът на Евгения Банева още не е намерен. Семейството се е свързвало дори с обществени фигури в Русия, твърдят прокурорите. „Постоянно си пишат и комуникират, уговарят са за реда на делото, как да започнат медийна атака, хибридна война. Чува се с децата си, които са разбрали, че се уговарят с майка си да заминат за Русия да търсят политическо убежище”, посочи прокурор Мария Дойчева. Николай Банев е контактувал с майка си, която е на свобода и, според обвинителите, е трябвало да оказва влияние на свидетели. „В общи линии, нещата звучат по следния начин - трябва да се предприеме кампания, активна. Да се разговаря със свидетели, да се срещнат във връзка със съответните дружества хора, които имат отношение към тяхното управление, за да може показанията им да са по-различни от тези, които са към настоящия момент", обясни прокурор Калин Стоилов. Николай Банев не успя да говори пред журналисти. Според защитата, за двата месеца прокуратурата не е събрала нови доказателства за вината на Банев и не е приключила с разпитите на свидетелите. От своя страна, адвокатите показа много съдебни решения, които, според тях, оборват тезата на обвинението за участие на Баневи в организирана престъпна група. "Стига с тия телефони. Това ли е най-важното нещо? Вие разбирате ли, че всеки бяга от същината, за да хвърля фойеверки. Има ли доказателства за извършени престъпления или не? Значи, дойде им дюшеш тоя телефон!", коментира адв. Христо Ботев. Майката на Банев категорично отрече да се е чувала със сина си. Арестът ще бъде обжалван от защитата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: В килията на Николай Банев беше открит телефон в кутия от натурален сок, с който е водена комуникация с руски лобисти

Прокурор Иван Гешев: В килията на Николай Банев беше открит телефон в кутия от натурален сок, с който е водена комуникация с руски лобисти

7 Януари 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
София. В килията на Николай Банев беше открит телефон, с който е водена комуникация с руски лобисти. Това каза заместникът на главния прокурор Иван Гешев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
„Преди няколко дни в килията на Николай Банев в кутия за натурален сок беше намерен телефон, какъвто той няма право да притежава. След като се направи експертиза, се видя негова комуникация с руски лобисти, с която се предлага сформиране на евразийска народна партия в България, която да защитава чужди интереси. Така той ще иска политическо убежище в Русия. За мен това е предателство към собствената държава“, заяви Гешев.
Той посочи, че телефонът е намерен от служители на Министерството на правосъдието преди десетина дни. „Направена е експертиза – говорено е с руски граждани, обещавана му е защита от руски адвокати, както и хибридна война и медийна кампания в Русия в защита на неговото репресиране. Обсъждана е и медийна атака срещу прокуратурата, като се споменава името на конкретен известен български журналист, който да я започне. Но за нас е очаквано, защото засегнахме интереси за стотици милиони. И този отговор ще е медиен, политически - ще има всякакви атаки. Но ние правим това, което хората очакват - справедливост“, каза още той.
Гешев обясни, че прокуратурата ще внесе обвинителни актове, но съдът е този, който решава какво ще се случи. „Имаше по делото доказателства, че при определен момент е имало 1 млн. лв. в Швейцария. Сезирали сме максимално бързо съответните швейцарски власти. Днес ще уведомим министъра на правосъдието Цецка Цачева с доказателствата, с които разполагаме, и смятаме, че те ще й бъдат полезни. Благодарим на Министерството на правосъдието за съдействието“, заяви той. Гешев уточни, че по делото предмет на разследване са четири предприятия.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Марсоходът Кюриосити, който откри високо съдържание на газ метан в атмосферата на Марс. 24 юни 2019 г.
Марсоходът Кюриосити, който откри високо съдържание на газ метан в атмосферата н...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.