НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Галя Захариева, Комисия по образованието и науката в Народното събрание През последните години училището се промени и тази промяна се усеща осезаемо

Галя Захариева, Комисия по образованието и науката в Народното събрание През последните години училището се промени и тази промяна се усеща осезаемо

19 Февруари 2019 | 19:59 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. През последните години училището се промени и тази промяна се усеща осезаемо. Това каза в Пазарджик по време на дискусия по темата „Образование и мотивация на младите хора за повече знания и перспективи за развитието на България и Европа“ заместник-председателят на Комисията по образованието и науката в 44-то Народно събрание Галя Захариева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. По думите й сериозна част от решенията, които се вземат в страната ни като част от Европейския съюз, влияят благотворно и върху образователната ни система.
„Правителството провежда последователна политика и тя дава своите резултати. От далечната 2007 година, когато учителите стачкуваха, сега нещата са променени сериозно – увеличени са средствата за работни заплати на педагозите, тези за тяхната квалификация, получаваме подкрепа за работа по различни национални програми, а също и по такива на Европейския съюз“, посочи Захариева. Тя даде като пример област Пазарджик, където над 10 милиона лева са вложени за обновяването на 6 училища и 4 детски градини. „Променени са сгради, кабинети, пособия, развитие на образователния процес. Всичко това дава реални възможности да отговорим на съвременните изисквания, да имаме достатъчно модерни условия за качествено образование“, допълни Захариева. Тя подчерта и ролята на учителите, които винаги са били не само източник на знания за своите ученици, но и хора, които са ги възпитавали и насочвали в живота.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Деница Сачева: Образованието е приоритетът на приоритетите в работата на това правителство

Зам.-министър Деница Сачева: Образованието е приоритетът на приоритетите в работата на това правителство

19 Февруари 2019 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Образованието е приоритетът на приоритетите в работата на това правителство. Това каза по време на дискусия по темата „Образование и мотивация на младите хора за повече знания и перспективи за развитието на България и Европа“ в Пазарджик заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. По думите й предвидените средства за образование са 2,4 милиарда лева, като от тях 1,4 милиона са за увеличаване на учителските възнаграждения. Зам.-министър Сачва допълни, че са предвидени и 700 милиона лева за ремонти на над 500 училища в страната и 400 милиона лева по проекти и програми.
Деница Сачева очерта 5 основни направления, по които се работи. „Учителите са важен акцент и затова за тях се отделят значителни ресурси. За първи път учителската заплата е над средната за страната, а тенденцията към увеличение на учителските заплати ще продължи и през следващите 2 години“, отбеляза Сачева. Като втори акцент тя посочи механизма за включване в образователната система на всяко дете. „При сравнения в базата данни установихме, че 206 000 деца липсват в училище и за това бяха сформирани 1100 екипа в страната, които са обиколили 216 000 адреса. В резултат е установено, че 87 000 деца са в чужбина, но 22 000 са върнати в училище. От началото на този процес 40 000 деца са върнати или записани отново в образователната ни система“, посочи зам.-министър Сачева. Като друг основен акцент тя открои дигитализацията в системата на образованието. По думите й през следващите 2 години 50 милиона евро ще бъдат оползотворени за дигитализация на българското образование. Предвидена е и нова национална програма, съвместно със специалисти от IT сектора. Освен това са предвидени и средства за ремонт на професионалните гимназии, които ще имат възможност за модернизация на материалната си база.
Ваня НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.