НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

В Добрич се състоя публичното обсъждане за избор на местен обществен посредник с участието на омбудсмана Мая Манолова и кмета Йордан Йорданов

В Добрич се състоя публичното обсъждане за избор на местен обществен посредник с участието на омбудсмана Мая Манолова и кмета Йордан Йорданов

19 Февруари 2019 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Добрич. В Бизнес залата на Община град Добрич се състоя публичното обсъждане за избор на местен обществен посредник с участието на омбудсмана на Република България Мая Манолова, кмета на добруджанския град Йордан Йорданов, общински съветници и граждани, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. В началото на срещата кметът Йордан Йорданов подчерта, че създаването на местен обществен защитник в Добрич е било кауза на неговия екип още от началото на мандата му. Справка на подадените и регистрирани в Общината сигнали и жалби от граждани сочи, че ако през 2011 година те са наброявали 1217, досега са се увеличили двойно и през последната година са 2181. Това по думите на кмета е обективна причина за създаването на институцията местен омбудсман. От своя страна Мая Манолова съобщи, че към момента в страната ни има местен обществен защитник в 13 общини, най-големите. Това означава, че близо 2,5 млн. души в страната имат освен национален и местен омбудсман. Тя отбеляза, че преди време е имало идея за създаване на мрежа от местни омбудсмани, но нейното осъществяване особено за Северна България е незадоволително. По думите на Мая Манолова България е най-бедната страна в Европа, а хората са притиснати икономически, често изпадат в социална изолация или изключване. Към това се добавят и проблемите с администрацията на всякакво ниво заради нейната, по думите на омбудсмана „безцеремонност“ към гражданите, както и проблемите със „силните на деня“ – монополи и прочие. Защитата на гражданите от всичко това минава и през омбудсмана, като през последните години тази институция е доказала своята ефективност като работа в защита правата на гражданите, посочи Мая Манолова. Поради това е хубаво да има обществени защитници и по места. Мая Манолова не скри, че в страната има страх от независими обществени защитници, поради което много кметове в общини не желаят да има местен омбудсман. Със срещи като тази в Община град Добрич се цели „обръщане“ на нагласите на хората, за да са наясно с ползите от създаването на местен омбдусман, в това бяха единодушни участниците в днешната среща. Бяха поставени различни въпроси – относно това дали местният обществен защитник да бъде само и единствено с юридическо образование, за заплата му и неговия мандат. Кметът Йордан Йорданов посочи, идеята за местен омбудсман в Добрич е доста стара.
Визитата на омбудсмана Мая Маноловав областта продължи със среща с миньорите от мангановата мина в село Оброчище. В 13.00 часа Мая Манолова и кметът Йордан Йорданов да поднесоха цветя на паметника на Васил Левски по повод 146 години от гибелта на Апостола.
Жулиета НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Остават броени дни до срещата на Г-20 в Осака. 26 юни 2019 г.
Остават броени дни до срещата на Г-20 в Осака. 26 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.