НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Мария Павлова, НСлС: Извършени са огледи на всички 14 автомобила, иззети след верижната катастрофа на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница

Мария Павлова, НСлС: Извършени са огледи на всички 14 автомобила, иззети след верижната катастрофа на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница

18 Февруари 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Направени са огледи на 14-те автомобила, които бяха иззети при първоначалния оглед на местопроизшествието след верижната катастрофа на автомагистрала „Струма“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Мария Павлова, говорител на Националната следствена служба (НСлС) и ръководител на всички процесуално-следствени действия, свързани с изясняване на причините, довели до инцидента. По думите ѝ е била назначена е една техническа експертиза за скоростта на двата влекача, участвали в произшествието, и са изготвени 9 химически експертизи относно иззети алкохолни проби на водачите. „В нито една от кръвните проби не е установено наличието на алкохол или упойващи вещества. Изискана е и до момента не е получена документация от Агенция „Пътна инфраструктура“, посочи Павлова. Тя добави, че документация е била изискана още от болниците в Югозападна България, в които има настанени пострадали – „ПУЛС“ – Благоевград; „Югозападна болница“ – Сандански и МБАЛ „Рокфелер“ – Петрич.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност: Държавната администрация по презумпция не иска да бъде контролирана и да носи отговорност

Инж. Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност: Държавната администрация по презумпция не иска да бъде контролирана и да носи отговорност

7 Февруари 2019 | 10:12 | Агенция "Фокус"
София. Държавната администрация по презумпция не иска да бъде контролирана и да носи отговорност. Това каза д-р инж. Богдан Милчев, член на УС на Института за пътна безопасност в интервю за Агенция „Фокус“ по повод зачестилите пътнотранспортни произшествия. „Вижте, тези нови промени, които ни се предлагат в тези два законопроекта в Закона за движение по пътищата, по нито един от показателите не могат да спрат пътнотранспортно произшествие и да изпълнят целите, за които са поставени“, подчерта инж. Богдан Милчев, като допълни, че те не променят начина, по който ще се управлява пътната безопасност. „Защото ние всички очакваме когато констатираме нарушение да има неизбежност на наказанието. Това нещо не ни се предлага. А ни се предлагат по-високи глоби, но не и формула в административно наказателния процес. Какво друго очакваме? Очакваме ясно разписани отговорности, за да знаем кой отговаря за конкретния път. Ето, например за катастрофата на автомагистрала „Струма“, да знаем кой конкретно отговаря за сигурността на този участък“, посочи членът на УС на Института за пътна безопасност.
„Ние нямаме в законопроекта такова предложение и да е ясно думата „отговаря“ просто я няма в нито един от текстовете. Там има „съгласува“, „координира“, „предлага‘ и т. н. Най-фрапиращото е, че тези два законопроекта предлагат създаването на 2 нови институции - Съвет за пътна безопасност и Държавна агенция по пътна безопасност, които да имат абсолютно еднакви функции. Разликата е, че единия ще бъде политически орган, а другото ще бъде експертен орган. Отново ни се предлага прехвърляне на отговорност. Ние имаме нужда да се създаде верига от отговорности и да знаем кой стои най-отгоре, кой е следващият и кой за какво носи отговорност. Държавната администрация по презумпция не иска да бъде контролирана и не иска да носи отговорност. Това го казвам с най-голяма отговорност, защото аз самия излизам от тази администрация и аз самия близо 20 години съм бил там и съм наясно, че държавната администрация по презумпция се съпротивлява на всякаква промяна“, каза инж. Милчев, като подчерта, че именно затова Институтът за пътна безопасност не може да създаде ефективно законодателство, ако то се създава от нея. „Трябва кръгът на хората, които създават това законодателство да бъде разширен и да се използват хора, които са от научните среди, защото в университетите имаме много добри професори по Право и въобще в Техническия университет също имаме добри специалисти. В неправителствения сектор също не трябва да се подценяват специалистите и експертите“, отбеляза инж. Богдан Милчев.
По думите му ограниченията да се шофира с 30 км/ч вместо с 50 км/ч в градската част, е било пуснато като предложение, за да се тестват обществените нагласи. „И в момента може да се управлява в града с 30 км/ч и да се сложат долни 30 км/ч, не е необходимо някакви промени да се слагат в закона. А що се касае да се намали от 90 км/ч на 80 км/ч за всички пътища в републиканската пътна мрежа, това нещо трябва да се предложи на базата на конкретен анализ“, каза още той.
„Такъв в държавата никога не се е правил и никой не е установил, че нашите пътища са толкова лошо построени и толкова лошо се поддържат, че не може да се движим със скорост 90 км/ч.. Още повече, че аз го казах няколко пъти, че тези наши пътища са проектирани, за да се движиш със 120 км по тях и е намалено на 90 км. Винаги се намалява с 30 км от проектната скорост, защото ако някой превиши, да не вземе да изскочи от пътя или да катастрофира. Тук въпросът за скоростта изисква по-сериозен и по-задълбочен анализ и експертен дебат. Просто хвърляне в пространството и коментари по медиите е изключително несериозен подход от страна на тези, които предлагат промените“, отбеляза още членът на УС на Института за пътна безопасност.
Ирина ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност: При пътен инцидент и особено при верижна катастрофа, поведението на хората и на участниците невинаги е адекватно

Инж. Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност: При пътен инцидент и особено при верижна катастрофа, поведението на хората и на участниците невинаги е адекватно

7 Февруари 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
София. Когато настъпи пътнотранспортно произшествие, особено когато има верижна катастрофа, поведението на хората и на участниците невинаги е адекватно. Това каза д-р инж. Богдан Милчев, член на УС на Института за пътна безопасност, в интервю за Агенция „Фокус“ по повод зачестилите пътнотранспортни произшествия. „Когато мъглата не позволява да се шофира, водачът трябва да отбие и да спре, защото има и такива случаи“, заяви инж. Богдан Милчев и обясни, че когато мъглата позволява да се шофира, то трябва това да бъде със съобразена скорост и да се намали до толкова, колкото шофьорът може да контролира автомобила и да спазва дистанция. „И не само в мъгла. Много е важно, преди да попаднеш във водна пара в приземния въздух, да спазваш дистанция и да се спазват ограниченията на скоростта. Да има указателни табели, които да уведомяват за това, дори и за участъците, които са заледени, или има пожар, наводнение или нещо друго, да можеш ти самият да бъдеш по-бдителен, по-внимателен и по-концентриран“, подчерта членът на УС на Института за пътна безопасност.
По думите му трябва да е ясно, че хората допускат грешки и отговорността за тях трябва да бъде на доставчика на транспортната система, за да може да въздействат заедно с държавата и за да може да не са умишлени нередностите, трябва да се наказват и изваждат от пътя. „А когато се допуска неумишлена грешка, пътят трябва така да бъде конструиран, че да не се стига до смъртни случаи. Тази политика е въведена в далечната 1997 година от шведския парламент и има име - „Визия 0“. Съвсем наскоро Министерски съвет прие тази програма, че ще се върви в тази посока“, отбеляза инж. Милчев, като подчерта, че той адмирира това.
„Следващата стъпка според мен, която трябва да се направи, е да привлече шведско „ноу-хау“, да се привлекат експерти от Европа, които да помогнат да контролираме управлението на транспортната си система. Защото ние имаме проблем в това. Нашите експерти, които вчера бяха на магистрала „Струма“, казват, че тя е прекрасно построена и отговаря на всички изисквания. Но въпреки всичко, се случват такива катастрофи и вероятно ще продължат да се случват. Ние трябва да покажем, казвам ние, защото това трябва да стане заедно, и хората и неправителствения сектор, и държавата, да покажем, че наистина можем да управляваме ефективно и в интерес на сигурността на транспортната система“, каза още той.
По думите на инж. Богдан Милчев това, което се случи на автомагистрала „Струма“, не е единствен случай в мъгла. „Когато настъпи ПТП, особено когато има верижна катастрофа, поведението на хората и на участниците, не винаги е адекватно. В повечето случаи то дори е опасно за самите тях. Според мен има няколко подхода, според ситуацията, които трябва да се предприемат. Ако има възможност, човекът трябва да излезе от автомобила и да се отдалечи от транспортното произшествие. Като отдалечаването трябва да се извършва в посока напред, когато има верижна катастрофа, а не назад към мястото от което идват автомобилите. Що се касае до това, как трябва да бъдат сигнализирани останалите участници в движението, по принцип това е много правилно действие, но за да се извърши както трябва и безопасно, трябва човек да бъде подготвен и да има съответните технически средства, с които да може да сигнализира“, заяви членът на УС на Института за пътна безопасност.
„Независимо дали ще е с фенерче, или със светлоотразителни приспособления и елементи, с които да може да даде отдалече сигнал на автомобилите, които идват. Просто с голи ръце да застане с гърди пред един камион и да му каже, че има проблем, не е геройство. Ние трябва наистина да обърнем внимание на това, защото то ни показва, че трябва от най-ранна възраст да обучаваме нашите деца на безопасно поведение и навици, които да могат да бъдат полезни, когато са на пътя, защото на нас почти целия ни живот минава в път“, допълни още той.
Ирина ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност: Анализът ни показва, че за 2 месеца има 13 верижни катастрофи у нас

Инж. Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност: Анализът ни показва, че за 2 месеца има 13 верижни катастрофи у нас

7 Февруари 2019 | 09:28 | Агенция "Фокус"
София. Анализът на Института за пътна безопасност показва, че имаме 13 верижни катастрофи за 2 месеца. Причините навсякъде са различни. Това каза д-р инж. Богдан Милчев, член на УС на Института за пътна безопасност в интервю за Агенция „Фокус“ по повод зачестилите пътнотранспортни произшествия. „Една от тях е поради атмосферните условия, защото има и други такива случаи“, заяви инж. Богдан Милчев. „Именно затова идва въпросът способни ли сме и възможно ли е да предотвратяваме и правим превантивни действия, за да не се случват такива инциденти? И отговорът е - да, възможно е“, подчерта членът на УС на Института за пътна безопасност.
По думите му според Института за пътна безопасност първо трябва да започне промяна на начина, по който ще се контролира движението по магистралите и по първокласните ни пътища, защото в момента той е статичен. „Пътните полицаи застават в един автомобил, стоят на бензиностанции или на някаква отбивка и наблюдават движението. Те трябва да бъдат оборудвани със съответната техника и съответните автомобили, както и да бъдат обучени по съответния начин и да започнат да контролират трафика в движение. Необходим е динамичен контрол. И когато констатират, че някой не спазва дистанция, че кара агресивно, или че застрашава останалите участници в движението, то той трябва да бъде изваден от пътя“, отбеляза инж. Милчев и допълни, че Институтът за пътна безопасност очаква с огромно нетърпение новото ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“, което да направи и да изгради по-ефективно управление на нашите пътища. „Имам предвид, че ние се нуждаем наистина от нова роля на пътните одитори на пътна безопасност, от повече правомощия и повече възможности да се правят такива проверки. Що се касае до конкретния участък на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница, дали е могла да бъде предотвратена една такава верижна катастрофа, сигурно всичко е възможно. Но имайте предвид, че винаги, когато стават произшествия на пътя, не можем да гарантираме, че това няма да се случи, защото стабилността, като цяло, е риск“, каза инж. Богдан Милчев. Той допълни, че този риск трябва да се управлява и то ефективно. „За да останем с такова впечатление, ние искаме да видим едно енергично и дейно ръководство от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“, която като първа крачка предлага Институтът за пътна безопасност да създаде т. нар. отговорници за съответните пътища. Те трябва да са обявени с имената им, за да можем и ние да знаем, кой носи отговорност за състоянието на съответните пътища“, допълни още той.
Ирина ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Котев, кмет на Община Сандански: Стабилно е състоянието на пострадалите от тежката катастрофа на АМ „Струма“, които са настанени в болницата в Сандански

Кирил Котев, кмет на Община Сандански: Стабилно е състоянието на пострадалите от тежката катастрофа на АМ „Струма“, които са настанени в болницата в Сандански

7 Февруари 2019 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Сандански. Остава стабилно състоянието на пострадалите след тежката катастрофа на АМ „Струма“, които са настанени в болницата в Сандански. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин кметът на Община Сандански Кирил Котев. По думите му вчера само един 72-годишен мъж е имал оплаквания, че не се чувства добре и е вкаран в изкуствена кома, но състоянието му е стабилно. Котев отбеляза, че според лекарите днес вероятно възрастният мъж ще бъде изкаран от комата.

„Фокус“ припомня:
Около 08.00 часа сутринта във вторник на автомагистрала „Струма“ в района на село Дамяница край Сандански стана верижна катастрофа между 29 автомобила. При инцидента пострадаха 14 души, а един мъж на 55 години загина.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Дори и да имаше действаща интелигентна транспортна система на АМ „Струма“ в участъка на верижната катастрофа, тя нямаше как да предвиди мъглата

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Дори и да имаше действаща интелигентна транспортна система на АМ „Струма“ в участъка на верижната катастрофа, тя нямаше как да предвиди мъглата

7 Февруари 2019 | 08:11 | Агенция "Фокус"
София. Дори и да имаше действаща интелигентна транспортна система на АМ „Струма“ в участъка на верижната катастрофа, тя нямаше как да предвиди мъглата. Това каза инж. Дончо Атанасов – член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
„Изпълнението по договора на строителството на автомагистрала „Струма“ от Кресна до Сандански е наследен. Има два договора – един от Благоевград до Крупник и един от Кресна до Благоевград. В този участък не е предвидено изграждане на център за интелигентни транспортни системи. Идеята е била да се изгради контролен център в Благоевград и нашата цел ще е да го въведем в бърза експлоатация, за да могат да се използват интелигентни системи и в този участък“, заяви инж. Атанасов.
Той уточни, че при тежки аномалии, каквато е непрогледната мъгла, шофьорите трябва да разчитат преди всичко на своята преценка, а не на пътни знаци. „Що се отнася до верижната катастрофа на АМ „Струма“ - тогава видимостта е била не повече от 2-3 метра. Всеки шофьор знае, че магистралата не е най-безопасният път, защото скоростите са по-големи. И каквито и пътни знаци да има, при тази мъгла те са невидими. Не може да се видят никакви светлини при видимост от 2-3 м“, обясни инж. Атанасов.
„Това, което правим и за АМ „Тракия“, е, че в момента продължава изграждането на такива системи по цялата магистрала. Трябва да надградим и системата от Благоевград към София. И амбициите ни са да въведем такива транспортни системи по всички автомагистрали до няколко години“, обясни той.
Инж. Атанасов уточни, че видимостта на тези интелигентни транспортни системи е ограничена. „И да имаше действаща система при катастрофата на АМ „Струма“, тя нямаше как да предвиди мъгла на разстояние 4 км, каквото е разстоянието между двете рамки. Напредналата техника показва видимостта в точката, където се намира рамката“, заяви той.
По думите му 30% от бюджета на АПИ за поддържането на пътищата всяка година се изразходва за пътната безопасност, като само за миналата година за мантинели са дадени 25 млн. лв.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Павлова, НСлС: 10 души остават за лечение в болниците в Сандански, Петрич и Благоевград след катастрофата на автомагистрала „Струма“, част от тях вече са разпитани

Мария Павлова, НСлС: 10 души остават за лечение в болниците в Сандански, Петрич и Благоевград след катастрофата на автомагистрала „Струма“, част от тях вече са разпитани

6 Февруари 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Благоевград. По първоначални данни след катастрофата на автомагистрала „Струма“ край Дамяница през лечебни заведения в Сандански, Петрич и Благоевград са преминали 14 души с различни степени на увреждане. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин говорителят на Националната следствена служба (НСлС) Мария Павлова, която във вторник е ръководила всички процесуално-следствени действия, свързани с изясняване причините довели до тежката катастрофа на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница. „Към момента за болнично лечение остават 3 лица в Благоевград, 1 - в Петрич, и 6 - в болницата в Сандански. Тези от тях, които са контактни, са били разпитани на място в болничните заведения от следователи още през вчерашния ден. С оглед на предстоящите действия към момента е рано да се правят каквито и да е било прогнози, тъй като предстои назначаване на съдебно-медицински експертизи на пострадалите лица за установяване вида и причинените вреди и механизма на причиняването им“, заяви Мария Павлова.
По думите ѝ с оглед на качественото и своевременното приключване на разследването със заповед на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов и заместникът на главният прокурор по разследването е сформиран екип от 3 следователи от следствената служба, които да продължат по-нататъшните действия по случая.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Павлова, НСлС: 29 МПС-та са участвали в катастрофата на автомагистрала „Струма“, при огледа са иззети 14 от тях

Мария Павлова, НСлС: 29 МПС-та са участвали в катастрофата на автомагистрала „Струма“, при огледа са иззети 14 от тях

6 Февруари 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Към настоящия момент е малко рано да се говори за първоначалните причини, които доведоха до катастрофата на автомагистрала „Струма“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин говорителят на Националната следствена служба (НСлС) Мария Павлова, която във вторник е ръководела всички процесуално-следствени действия, свързани с изясняване причините довели до тежката катастрофа на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница. По думите ѝ разследването по случая е започнато от вчерашна дата, като именно тогава е било възложено и на Националната следствена служба (НСлС) с постановление на заместник-главният прокурор Мария Шикова. „С оглед ефективното и своевременно провеждане на първоначалните действия от Националната следствена служба бе изпратен екип от 9 следователи, 2 мобилни центъра и експерти от София. Още в самия ден на катастрофата е извършен мащабен оглед на местопроизшествието с участието на 29 моторно превозни средства, между които леки и товарни автомобили, както и 2 автобуса. При огледа са иззети множество веществени доказателства, включително и 14 броя моторни превозни средства, които в момента се оглежда“, каза още Павлова. Тя добави, че предвид мащаба на местопроизшествието при огледа са използвани различни технически средства, в това число и дрон. „За вчерашния ден са разпитани 32 лица в качеството на свидетели, от които 11 граждани на Република Гърция, разпитани пред съдия. Към момента е назначена съдебно-техническа експертиза на 1 брой тахографска шайба и тахографска карта, която е възложена на областният отдел на „Автомобилна инспекция“ – София. Това се прави с оглед евентуалното установяване на скоростта на първите автомобили, които са предизвикали верижната катастрофа“, подчерта Павлова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: При гъста мъгла най-важното за безопасността на движението е да се кара с ниска скорост и да се спазва дистанция

АПИ: При гъста мъгла най-важното за безопасността на движението е да се кара с ниска скорост и да се спазва дистанция

6 Февруари 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. При гъста мъгла и намалена видимост шофьорите трябва да карат с по-ниска скорост, съобразена с метеорологичните условия, да спазват по-голяма дистанция и да не предприемат резки маневри, изпреварвания или внезапно спиране. Изключително внимателното шофиране при много слаба видимост е един от сигурните начини шофьорите да избегнат верижни катастрофи, каквито стават при мъгла и слаба видимост. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) прави това уточнение по повод опитите за пореден път да се хвърли вина за тежък пътен инцидент върху пътната инфраструктура и то на новоизградена отсечка, сигнализирана с пътни знаци и маркировка по всички правила на нормативната уредба, съобщиха от пресцентъра на АПИ. В тази връзка призоваваме представителите на неправителствени организации да се въздържат от отправянето на обвинения без конкретни доказателства преди да е завършила работата на разследващите компетентни органи.
Участъкът между Кресна и Сандански от автомагистрала „Струма“ има изградена техническа инфраструктура за интелигентна транспортна система. Тя ще продължи да се надгражда, тъй като е част от цялостния проект за интелигентна транспортна система за лотове - 3.1, 3.2 и 3.3 от АМ „Струма“. Системата ще има общ център за управление на трафика и той ще започне работа със завършването на лот 3.1 между Благоевград и Крупник, тъй като изграждането на центъра за управление е включено в лот 3.1 на АМ „Струма“. Тъй като изграждането на лот 3.3 от Кресна до Сандански завърши предсрочно, а лот 3.1 е в процес на изграждане АПИ предприе стъпки за изграждането на временен контролен център за управление на трафика, който ще е в сградата на Областното пътно управление в Благоевград. Интелигентната транспортна система включва станции за броене и управление на трафика, видео наблюдение, информационни табла, измерване на теглото на превозните средства и метеорологично наблюдение.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Котев, кмет: Стабилно е състоянието на пострадалите при тежката катастрофа на автомагистрала „Струма“, които са настанени в болницата в Сандански

Кирил Котев, кмет: Стабилно е състоянието на пострадалите при тежката катастрофа на автомагистрала „Струма“, които са настанени в болницата в Сандански

6 Февруари 2019 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Сандански. Стабилно е състоянието на пострадалите при тежката катастрофа на автомагистрала „Струма“, които са настанени в болницата в Сандански. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин кметът на Общината Кирил Котев. По думите му 8 от 10 души, които бяха прието в лечебното заведение, остават под лекарско наблюдение.
В болниците в Петрич и Благоевград също има настанени лица, чието състояние не предполага изписване все още.
„Фокус“ припомня: Около 08.00 часа във вторник на автомагистрала „Струма“ в района на село Дамяница възникна верижна катастрофа между около 30 автомобила. При инцидента пострадаха 14 души, а един мъж на 55 години загина.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Един човек загина, а други 14 души пострадаха при тежка верижна катастрофа на АМ „Струма“ край село Дамяница (ОБЗОР)

Един човек загина, а други 14 души пострадаха при тежка верижна катастрофа на АМ „Струма“ край село Дамяница (ОБЗОР)

6 Февруари 2019 | 02:41 | Агенция "Фокус"
Сандански. Един човек загина, 14 души пострадаха при тежка верижна катастрофа на АМ „Струма“ край село Дамяница. Трима от пострадалите са в тежко състояние. Верижният инцидент между 30 автомобила стана около 08.00 часа във вторник. На място са се отзовали 12 екипа на Центъра за спешна медицинска помощ – Благоевград и 1 от Дупница. По информация от директора на Спешна помощ – Благоевград д-р Красимир Михайлов пострадалите са били извозени до различни лечебни заведения в Сандански, Петрич и Благоевград. 10 от ранените са настанени в Сандански, като сред тях има 2-ма в тежко състояние. Другият пострадал, който също е в тежко състояние, е транспортиран до Петрич. Кметът на общината Димитър Бръчков каза, че става дума за гръцка гражданка, която е в реанимацията на болницата в града. Останалите пострадали са транспортирани до Благоевград, като са настанени в частна болница. От Министерството на здравеопазването съобщиха, че 3-ма души са извозени до различни лечебни заведения с лични автомобили. От там уточниха също, че ранените, сред които 6 жени и 8 мъже на възраст между 32 и 72 години, са с различни травми – фрактури на таз, глава, гръден кош и политравми. В дейностите по спасяването и изваждането на пострадалите са участвали и 4 екипа на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград. По думите на директора на дирекцията инж. Георги Пармаков, екипите на пожарната са извършили и обезопасителни дейности с оглед на това да няма изтичания на гориво или опасност от възникване на пожари. Отговорните институции са били подпомогнати и от месни жители на село Дамяница, каза кметът на населеното място Атанас Ангелов. Според него сред пострадалите има много хора, които са близки, роднини или познати на населението в селото. По отношение на загиналия мъж, директорът на ОД на МВР – Благоевград старши комисар Николай Хаджиев уточни на извънреден брифинг от мястото на инцидента, че той е бил на около 55 години, роден през 1964 година като е жител на Област Благоевград. Той добави, че до смъртта на мъжа се е стигнало, след като той е напуснал превозното средство, което е шофирал, за да сигнализира на останалите участници в движението, че е станала катастрофа, но е бил ударен от товарен автомобил. По непотвърдена информация починалият е от санданското село Ново Делчево. Кметът на Община Сандански Кирил Котев от своя страна посочи, че най-вероятната причина за тежката катастрофа е гъста мъгла. Обстоятелствата, довели до инцидента се изясняват от екип от 9 души и 2 мобилни центъра за разследване, оборудвани с дрон на Националната следствена служба, каза директорът ѝ Борислав Сарафов. Той отбеляза, че произшествието е много тежко, затова процесуално-следствените действия ще продължат по-дълго време, като ще бъдат насочени и конкретни експертизи, които да бъдат извършени. Сарафов подчерта, че се извършват и десетки разпити на очевидци, участвали и пострадали при пътнотранспортното произшествие, уточнявайки, че за момента ще бъде говорено само с онези от ранените, чието състояние позволява.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Продължава да бъде ограничено движението по автомагистрала „Струма“ в посока София

Благоевград: Продължава да бъде ограничено движението по автомагистрала „Струма“ в посока София

5 Февруари 2019 | 19:05 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Продължава да бъде ограничено движението по автомагистрала „Струма“ в посока София. Това съобщи за Радио „Фокус“-Пирин дежурният служител в Областно пътно управление-Благоевград. Ограничено е движението за тежкотоварни автомобили над 12 тона на третокласен път 108 в района на село Рибник, поради аварийни ремонтни дейности. Срокът за приключване на аварийния ремонт е до 28 февруари. Проходими са пътищата в Благоевградска област. С нормална интензивност е трафикът по главен път Е-79, второкласен път 19 Симитли-Гоце Делчев и по автомагистрала „Струма“ в областта.
От Областно пътно управление-Благоевград отправят апел към водачите на моторни превозни средства да шофират внимателно, съобразявайки се с пътната обстановка и метеорологичните условия, като спазват дистанция.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Един човек загина, а други 14 души пострадаха при тежка верижна катастрофа на АМ „Струма“ край село Дамяница (ОБЗОР III)

Един човек загина, а други 14 души пострадаха при тежка верижна катастрофа на АМ „Струма“ край село Дамяница (ОБЗОР III)

5 Февруари 2019 | 17:54 | Агенция "Фокус"
Сандански. Един човек загина, 14 души пострадаха при тежка верижна катастрофа на АМ „Струма“ край село Дамяница. Трима от пострадалите са в тежко състояние. Верижният инцидент между 30 автомобила стана около 08.00 часа във вторник. На място са се отзовали 12 екипа на Центъра за спешна медицинска помощ – Благоевград и 1 от Дупница. По информация от директора на Спешна помощ – Благоевград д-р Красимир Михайлов пострадалите са били извозени до различни лечебни заведения в Сандански, Петрич и Благоевград. 10 от ранените са настанени в Сандански, като сред тях има 2-ма в тежко състояние. Другият пострадал, който също е в тежко състояние, е транспортиран до Петрич. Кметът на общината Димитър Бръчков каза, че става дума за гръцка гражданка, която е в реанимацията на болницата в града. Останалите пострадали са транспортирани до Благоевград, като са настанени в частна болница. От Министерството на здравеопазването съобщиха, че 3-ма души са извозени до различни лечебни заведения с лични автомобили. От там уточниха също, че ранените, сред които 6 жени и 8 мъже на възраст между 32 и 72 години, са с различни травми – фрактури на таз, глава, гръден кош и политравми. В дейностите по спасяването и изваждането на пострадалите са участвали и 4 екипа на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград. По думите на директора на дирекцията инж. Георги Пармаков, екипите на пожарната са извършили и обезопасителни дейности с оглед на това да няма изтичания на гориво или опасност от възникване на пожари. Отговорните институции са били подпомогнати и от месни жители на село Дамяница, каза кметът на населеното място Атанас Ангелов. Според него сред пострадалите има много хора, които са близки, роднини или познати на населението в селото. По отношение на загиналия мъж, директорът на ОД на МВР – Благоевград старши комисар Николай Хаджиев уточни на извънреден брифинг от мястото на инцидента, че той е бил на около 55 години, роден през 1964 година като е жител на Област Благоевград. Той добави, че до смъртта на мъжа се е стигнало, след като той е напуснал превозното средство, което е шофирал, за да сигнализира на останалите участници в движението, че е станала катастрофа, но е бил ударен от товарен автомобил. По непотвърдена информация починалият е от санданското село Ново Делчево. Кметът на Община Сандански Кирил Котев от своя страна посочи, че най-вероятната причина за тежката катастрофа е гъста мъгла. Обстоятелствата, довели до инцидента се изясняват от екип от 9 души и 2 мобилни центъра за разследване, оборудвани с дрон на Националната следствена служба, каза директорът ѝ Борислав Сарафов. Той отбеляза, че произшествието е много тежко, затова процесуално-следствените действия ще продължат по-дълго време, като ще бъдат насочени и конкретни експертизи, които да бъдат извършени. Сарафов подчерта, че се извършват и десетки разпити на очевидци, участвали и пострадали при пътнотранспортното произшествие, уточнявайки, че за момента ще бъде говорено само с онези от ранените, чието състояние позволява.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Един екип от „Спешен център” – Дупница е участвал в обслужването на пострадали от катастрофата на автомагистрала „Струма”

Кюстендил: Един екип от „Спешен център” – Дупница е участвал в обслужването на пострадали от катастрофата на автомагистрала „Струма”

5 Февруари 2019 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Дупница. Един екип от „Спешен център” – Дупница е участвал в обслужването на пострадали от катастрофата на автомагистрала „Струма”. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Центъра за спешна медицинска помощ – Кюстендил. Екип от филиала на спешния център в Дупница е бил изпратен с линейка към мястото на тежкия пътен инцидент и е участвал в обслужването на пострадали. На територията на лечебните заведения в областта няма настанени пострадали хора от пътния инцидент. Според Центъра за спешна медицинска помощ – Кюстендил това е практика при катастрофа с подобни мащаби - от съседните области се изпращат в помощ екипи от спешни медици.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борислав Сарафов, НСлС: Екип от 9 следователи и 2 мобилни центъра за разследване извършва процесуално-следствените действия на катастрофата на АМ „Струма“

Борислав Сарафов, НСлС: Екип от 9 следователи и 2 мобилни центъра за разследване извършва процесуално-следствените действия на катастрофата на АМ „Струма“

5 Февруари 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Сандански. Разследването на тежката катастрофа на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница е възложено на Националната следствена служба (НСлС). Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. „На място е изпратен екип от 9 следователи и 2 мобилни центъра за разследване, включително оборудвани с дрон, който да направи мащабен оглед на местопроизшествието. Следователите провеждат процесуално-следствени действия - оглед на местопроизшествието, разпит на очевидци на събитието и участници в катастрофата. Назначават необходимите експертизи, които се надявам да бъдат изготвени в кратки срокове, за да се установят причините за тази трагедия“, каза още Сарафов.
По отношение на първоначалната информация, че гъста мъгла е станала причина за тежката катастрофа директорът на Националната следствена служба коментира, че дори това да е така, то е било необходимо шофьорите да се съобразят с метеорологичните условия. „Водачите е трябвало да се съобразят и да шофират съгласно метеорологичните и пътни условия, така че причината винаги ще бъде и някоя човешка грешка. Не можем да кажем, че мъглата е единствената причина. Трябвало е водачите да се съобразят с пътните условия, включително и с мъглата, и да шофират далеч по-внимателно и с по-ниска скорост“, добави Сарафов. Той заяви, че екипът на Националната следствена служба ще работи цял ден, тъй като катастрофата е изключително мащабна, а самото местопроизшествие е много тежко. „В момента се извършва не само оглед на самото местопроизшествие, но и разпит на свидетели. Сами може да си представите колко свидетели е необходимо да се разпитат – на място или в болничните заведения, където са откарани на лечение. Разбира се ще бъде говорено в момента само с онези, чието здравословно състояние позволява“, коментира Сарафов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 2 екипа на Центъра за спешна медицинска помощ са транспортирали 13 от пострадалите при катастрофата на автомагистрала „Струма“ до болници в Благоевград, Петрич и Сандански

Благоевград: 2 екипа на Центъра за спешна медицинска помощ са транспортирали 13 от пострадалите при катастрофата на автомагистрала „Струма“ до болници в Благоевград, Петрич и Сандански

5 Февруари 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Сандански. 12 екипа на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в Благоевград са транспортирали пострадалите при катастрофата на автомагистрала „Струма“ до болници в Благоевград, Петрич и Сандански. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Сигналът за верижна катастрофа с неуточнен брой пострадали е постъпил в Районен координационен център – Благоевград в 8.01 ч. Веднага са изпратени 7 линейки на ЦСМП – Благоевград. Впоследствие са изпратени още пет санитарни автомобила – от ЦСМП – Благоевград и ЦСМП – Кюстендил. На мястото на инцидента е сформирана сортировъчна площадка за медицински триаж на ранените. В 08.40 ч. започва транспортиране на пострадалите от екипите на ЦСМП – Благоевград.
13 от пострадалите са транспортирани от екипите на центровете за спешна медицинска помощ до следните лечебни заведения:
- жена на 47 г. с работна диагноза контузия на глава – в МБАЛ „Пулс“;
- жена на 72 г. с работна диагноза фрактура на таз – в МБАЛ „Пулс“;
- мъж на 51 г. с работна диагноза контузия на гръдния кош – в МБАЛ „Пулс“;
- жена на 56 г. с работна диагноза политравма – в ОАРИЛ на МБАЛ – Петрич;
- мъж на 45 г. с работна диагноза гръдна травма и контузия на глава – в МБАЛ – Сандански;
- мъж на 67 г. с работна диагноза контузия на гръден кош, бял дроб и гръбначен стълб – в МБАЛ – Сандански;
- мъж на 69 г. с работна диагноза травма на глава и гръден кош – в МБАЛ – Сандански;
- мъж на 49 г. с работна диагноза гръдна травма и травма на глава – в МБАЛ – Сандански;
- жена на 42 г. с работна диагноза открита фрактура на подбредрица – в МБАЛ – Сандански;
- мъж на 32 г. с работна диагноза контузия на глава – в МБАЛ – Сандански;
- жена на 69 г. с работна диагноза фрактура на двете бедра и контузия на гръден кош – в МБАЛ – Сандански;
- жена на 59 г. с работна диагноза контузия на гръден кош и фрактура на ребра – в МБАЛ – Сандански;
- мъж на 47 г. с работна диагноза контузия на гръден кош и фрактура на ребра – в МБАЛ – Сандански;
Със собствен превоз са транспортирани трима души.
В 10.30 часа всички екипи на ЦСМП са освободени.
УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и Военномедицинска академия (ВМА) също са в готовност да приемат при необходимост пострадали от катастрофата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Възстановено е движението по автомагистрала „Струма“ в участъка Ново Делчово - Сандански в посока Кулата

Благоевград: Възстановено е движението по автомагистрала „Струма“ в участъка Ново Делчово - Сандански в посока Кулата

5 Февруари 2019 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Сандански. Възстановено е движението по автомагистрала „Струма“ в участъка Ново Делчово - Сандански в посока Кулата. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Трафикът в посока София се пренасочва временно по път I-1 при км 152 на АМ „Струма“ през град Сандански, поради верижна катастрофа. Шофьорите трябва да се движат в участъка с повишено внимание и съобразена скорост.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Броят на пострадалите при верижната катастрофа на автомагистрала „Струма“ достигна 14 души, 1 човек на около 55 години е загинал (ОБЗОР II)

Броят на пострадалите при верижната катастрофа на автомагистрала „Струма“ достигна 14 души, 1 човек на около 55 години е загинал (ОБЗОР II)

5 Февруари 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Сандански. Броят на пострадалите при тежката верижната катастрофа на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница, възникнала около 08.00 часа във вторник достигна 14 души, 1 човек на около 55 години е загинал. На брифинг от мястото на инцидента старши комисар Николай Хаджиев, директор на Областна дирекция на МВР – Благоевград заяви, че състоянието на 3 от ранените е тежко. Той добави, че 10 от пострадалите са в болницата в Сандански, като на 2 от тях се извършват операции, 3 са в лечебното заведение в Благоевград и 1 в Петрич. Кметът на Община Петрич Димитър Бръчков каза, че пострадалата е гръцка гражданка, която е настанена в реанимация. Старши комисар Николай Хажиев отбеляза, че за момента това, което се знае за загиналият е, че той е бил мъж, роден през 1964 година. Местен жител е от Област Благоевград, но все още не е уточнено точното място, в което е живеел. Директорът на Областна дирекция на МВР – Благоевград добави, че тепърва ще бъдат установявани причините за тежката катастрофа, но за момента се предполага, че тя е била предизвикана вследствие на гъста мъгла, при която на моменти видимостта е била намалена до 2 – 4 метра. Той подчерта, че процесуално-следствените действия ще бъдат извършени от екипи на Национална следствена служба, тъй като те разполагат с необходимите експерти и техника. Старши комисар Хаджиев отбеляза, че поетапно ще бъде пускано движението по автомагистрала „Струма“, като първо ще бъде освободено платното в посока ГКПП „Кулата“, но все още не ясно кога ще се случи това. За момента движението е спряно и в двете посоки и се извършва по обходни маршрути.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. ком. Николай Хаджиев, ОДМВР – Благоевград: Екипи на Национална следствена служба ще установяват причините за тежката катастрофа на автомагистрала „Струма“

Ст. ком. Николай Хаджиев, ОДМВР – Благоевград: Екипи на Национална следствена служба ще установяват причините за тежката катастрофа на автомагистрала „Струма“

5 Февруари 2019 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Сандански. Екипи на Национална следствена служба ще извършват процесуално-следствените действия, с които ще се установи причината за тежката катастрофа на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница. Това каза на брифинг на мястото на инцидента старши комисар Николай Хаджиев, директор на Областна дирекция на МВР – Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Хаджиев отбеляза, че те вече пътуват към пътния участък. Старши комисар Хаджиев отбеляза, че те разполагат с необходимите експерти и техника за извършването на необходимите мероприятия. Директорът на Областна дирекция на МВР – Благоевград отбеляза, че предстои поетапно да бъде пускано движението по автомагистралата като първоначално ще бъде освободено платното в посока ГКПП „Кулата“, но за момента не е ясно кога ще се случи това.
Във връзка с причините, довели до инцидента старши комисар Хаджиев заяви, че вероятно става дума за катастрофа вследствие на гъста мъгла. „За кратки периоди от време метеорологичната обстановка се променяше, като на моменти видимостта беше между 2 и 4 метра“, допълни старши комисар Хаджиев. Той апелира към шофьорите при такива ситуации да карат със съобразена скорост и повишено внимание, за да бъдат избегнати инциденти. По отношение на това – дали трябва да се напускат автомобилите при тежка катастрофа, той коментира, че хората е необходимо да се съобразяват с конкретната ситуация, но да не предприемат рискови действия. Старши комисар Хаджиев посочи, че няма опасност от течове или пожари в засегнатите автомобили, тъй като екипите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград са извършили необходимите обезопасителни дейности.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. ком. Николай Хаджиев, ОДМВР – Благоевград: 14 души са пострадали, а един е загинал при тежката верижна катастрофа на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница

Ст. ком. Николай Хаджиев, ОДМВР – Благоевград: 14 души са пострадали, а един е загинал при тежката верижна катастрофа на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница

5 Февруари 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Сандански. 14 души са пострадали, а един е загинал при тежката верижна катастрофа на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница. Това каза на брифинг на мястото на инцидента старши комисар Николай Хаджиев, директор на Областна дирекция на МВР – Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Хаджиев посочи, че 10 от пострадалите са настанени в болницата в Сандански, един в Петрич и трима в Благоевград. „Загиналият е бил мъж на около 55 години, роден през 1964 година. Той е бил жител на област Благоевград“, каза още старши комисар Хаджиев. Той добави, че загиналият е бил извън автомобила си, като най-вероятно се е опитвал да сигнализира на останалите шофьори, че е станала катастрофа. По думите му мъжът е бил ударен от товарен автомобил. Директорът на Областна дирекция на МВР – Благоевград отбеляза, че три от лицата са в по-тежко състояние. „Единият от тях е настанен в болницата в Петрич, а другите в Сандански, като към момента им се извършват операции“, подчерта старши комисар Хаджиев. Той допълни, че за момента няма други загинали.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Ще се проведе брифинг на мястото на тежката верижна катастрофа на АМ „Струма“

Благоевград: Ще се проведе брифинг на мястото на тежката верижна катастрофа на АМ „Струма“

5 Февруари 2019 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Сандански. Ще се проведе брифинг на мястото на тежката верижна катастрофа на АМ „Струма“. Това съобщиха от ОДМВР - Благоевград. Началният час на брифинга е 11.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Бръчков, кмет на Петрич: Гъркиня е настанена в реанимацията на болницата в града, след като е пострадала при катастрофата на автомагистрала „Струма“

Димитър Бръчков, кмет на Петрич: Гъркиня е настанена в реанимацията на болницата в града, след като е пострадала при катастрофата на автомагистрала „Струма“

5 Февруари 2019 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Петрич. Гъркиня, пострадала при катастрофата на автомагистрала „Струма“ при село Дамяница е настанена в болницата в града. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин кметът на Община Петрич Димитър Бръчков. Той добави, че тя е настанена в реанимацията на лечебното заведение. Кметът опроверга появилата се в някои медии информация, че жената е загинала.
Ливия НИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Николай Хаджиев, ОДМВР - Благоевград: 12 са пострадалите в тежката верижна катастрофа на АМ „Струма“

Ст. комисар Николай Хаджиев, ОДМВР - Благоевград: 12 са пострадалите в тежката верижна катастрофа на АМ „Струма“

5 Февруари 2019 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 12 са пострадалите в тежката верижна катастрофа на АМ „Струма“. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин старши комисар Николай Хаджиев, директор на Областна дирекция на МВР - Благоевград. Той уточни, че те са настанени в болниците в Сандански, Петрич и Благоевград, но не е ясно какво точно е състоянието им.
По повод излязла информация в местни медии, че има втори загинал при катастрофата, ст. комисар Хаджиев заяви, че към момента няма такава официална информация. Говорителят на ОДМВР - Благоевград Йорданка Шаркова също посочи, че за момента няма данни за втори загинал.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тежки верижни катастрофи в страната (Справка Агенция "Фокус")

Тежки верижни катастрофи в страната (Справка Агенция "Фокус")

5 Февруари 2019 | 10:25 | Агенция "Фокус"
София. Тежка верижна катастрофа край село Дамяница блокира автомагистрала "Струма" във вторник сутринта. При инцидента има един загинал и десетки ранени. Според първоначалните данни причината за него е гъстата мъгла в района. По този повод Агенция "Фокус" припомня някои от тежките пътни инциденти в страната от последните години, в които са участвали по няколко превозни средства.


11 януари 2019 г.
5 автомобила се ударят във верижна катастрофа заради заледен път край Крън. Двама от шофьорите са ранени.

22 декември 2018 г.
Тежка верижна катастрофа на надлез между пазарджишките села Звъничево и Братаница. Има четирима загинали. Причината за инцидента е гъстата мъгла.

9 октомври 2018 г.
Верижна катастрофа на АМ „Тракия“ заради горящо сметище. В катастрофата участват 5 леки автомобила и камион. Има трима пострадали.

9 април 2018 г.
Верижни катастрофи на магистрала "Тракия". Първата е на 50-и километър, в която са се ударили 6 коли, а втората - на 45-и километър на изхода на Ихтиман. При нея има 2 жертви.

5 юли 2017 г.
Верижна катастрофа на АМ „Тракия“ в района на Ихтиман. Ударили да се около 40 автомобила, а над 20 души са ранени.

30 декември 2016 г.
Верижна катастрофа на АМ "Тракия" край Карнобат. В катастрофата участват около 20 автомобила. Причината за инцидента е заледеният път.

16 октомври 2016 г.
Тежка верижна катастрофа на пътя София-Варна, край Ябланица. В инцидента участват поне 5 автомобила. Има загинал.

6 юли 2013 г.
Тежка верижна катастрофа блокира главен път Е-79 в района на Кресненското дефиле. Инцидентът става към 8 часа сутринта. При влизане в тунела лек автомобил предприел изпреварване и ударил странично двете коли пред него, след което се e забил челно в движещ се в насрещното платно миниван.

На 20 ноември 2007 г.
На автомагистрала „Тракия” на 74-ти километър в посока София, при верижна катастрофа между товарен автомобил, две леки коли и микробус, загиват двама души, а ранените са петима.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Котев, кмет на Община Сандански: Около 10 са пострадалите във верижната катастрофа на АМ „Струма“

Кирил Котев, кмет на Община Сандански: Около 10 са пострадалите във верижната катастрофа на АМ „Струма“

5 Февруари 2019 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Сандански. Около 10 са пострадалите във верижната катастрофа на АМ „Струма“. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Кирил Котев, кмет на Община Сандански. Той уточни, че към момента не е ясно дали има хора с опасност за живота, но по-голямата част са с множество фрактури – счупени крайници, счупен таз и т.н. По думите му все още не е известен точният брой на катастрофиралите автомобили.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Затворена е АМ „Струма“ в двете посоки в участъка Ново Делчево - Сандански заради следствени действия

АПИ: Затворена е АМ „Струма“ в двете посоки в участъка Ново Делчево - Сандански заради следствени действия

5 Февруари 2019 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Сандански. Ограничено е движението в двете посоки по АМ „Струма“ Кулата – София в участъка Ново Делчево - Сандански за извършване на процесуално-следствени действия. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Обходният маршрут е от пътен възел „Ново Делчево" – Рибник – път I-1.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Един човек е загинал, а десетки са пострадали при тежка катастрофа на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница (ОБЗОР I)

Един човек е загинал, а десетки са пострадали при тежка катастрофа на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница (ОБЗОР I)

5 Февруари 2019 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Сандански. Един човек е загинал, а десетки други са пострадали при тежка катастрофа на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница. Пътнотранспортното произшествие е станало малко след 08.00 часа тази сутрин. Според кмета на Община Сандански Кирил Котев между 20 – 25 автомобила са участвали в инцидента. Той добави, че причината за катастрофата е гъста мъгла. Пи катастрофата има един загинал. Кметът на село Дамяница Атанас Ангелов посочи, че загиналият е бил извън автомобила си, опитвайки се да сигнализира на останалите шофьори, че е станало ПТП. По все още непотвърдена информация, човекът е бил блъснат от товарен автомобили. Ангелов добави, че много жители на село Дамяница са били на мястото на инцидента, за да окажат помощ на екипите при ваденето на пострадалите.
Директорът на Спешен център – Благоевград д-р Красимир Михайлов отбеляза, че на място са изпратени над 10 екипа от спешни медици, които оказват помощ на пострадалите. По думите му е поискана помощ и от Спешен център – Дупница. Той добави, че сред пострадалите има такива, които са в тежко състояние. Според директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград инж. Георги Пармаков всички пострадали вече са извадени от автомобилите. Той каза още, че хората се транспортират от редица линейки в санданската и петричката болница. Според инж. Пармаков всички автомобили са обезопасени и няма опасност от пожари. Той подчерта, че на място има 4 пожарни екипа от Благоевград, Петрич и Сандански. По непотвърдена информация, загиналият е бил от санданското село Ново Делчево.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Ангелов, кмет на Дамяница: Загиналият при катастрофата на АМ „Струма“ е бил извън автомобила си, опитвайки се да сигнализира на останалите шофьори, че е станало ПТП

Атанас Ангелов, кмет на Дамяница: Загиналият при катастрофата на АМ „Струма“ е бил извън автомобила си, опитвайки се да сигнализира на останалите шофьори, че е станало ПТП

5 Февруари 2019 | 09:29 | Агенция "Фокус"
Сандански. Загиналият при верижната катастрофа на АМ „Струма“ е бил извън автомобила си, опитвайки се да сигнализира на останалите шофьори, че е станало ПТП. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин кметът на село Дамяница Атанас Ангелов. По думите му по все още непотвърдена информация, той е бил блъснат от товарен автомобили. „Много хора са пострадали. Катастрофата е с над 20 автомобила“, каза още Ангелов. Той добави, че много жители на село Дамяница са били на мястото на инцидента, за да окажат помощ на екипите при ваденето на пострадалите. „Почти всеки жител на населеното място има свой роднина или познат, който е участвал в катастрофата и затова всички отидохме на място и оказваме помощ“, допълни Ангелов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Движението по АМ „Струма“ между град Кресна и село Ново Делчево е затворено и в двете посоки заради верижната катастрофа

Благоевград: Движението по АМ „Струма“ между град Кресна и село Ново Делчево е затворено и в двете посоки заради верижната катастрофа

5 Февруари 2019 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Движението по АМ „Струма“ в участъка между град Кресна и село Ново Делчево е затворено и в двете посоки. Това съобщиха от ОДМВР - Благоевград. Шофьорите могат да използват алтернативен маршрут по главен път Е-79. На места има гъста мъгла, поради което ОДМВР - Благоевград апелира за повишено внимание и шофиране със съобразена с пътните условия скорост.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Георги Пармаков, РДПБЗН - Благоевград: Всички пострадали при верижната катастрофа на АМ „Струма“ вече са извадени от автомобилите

Инж. Георги Пармаков, РДПБЗН - Благоевград: Всички пострадали при верижната катастрофа на АМ „Струма“ вече са извадени от автомобилите

5 Февруари 2019 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Всички пострадали при верижната катастрофа на АМ „Струма“ вече са извадени от автомобилите. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пирин инж. Георги Пармаков, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Благоевград. По думите му те се транспортират с линейки в болниците в Петрич и Сандански. Инж. Пармаков отбеляза, че към момента не е установен точният брой на автомобилите, както и на пострадалите. Според него става дума за между 20 и 25 автомобила. Той посочи, че всички автомобили са обезопасени и няма опасност от пожари. По думите му на място има 4 пожарни екипа от Благоевград, Петрич и Сандански.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Красимир Михайлов, Спешен център – Благоевград: Няколко души са тежко пострадали при катастрофата на АМ „Струма“ край Дамяница, изпратили сме над 10 екипа

Д-р Красимир Михайлов, Спешен център – Благоевград: Няколко души са тежко пострадали при катастрофата на АМ „Струма“ край Дамяница, изпратили сме над 10 екипа

5 Февруари 2019 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Сандански. Изключително тежка е катастрофата на автомагистрала „Струма“ край Дамяница, все още не може да се каже точният брой на пострадалите. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Красимир Михайлов, директор на Спешен център – Благоевград. По думите му на място са изпратени над 10 екипа от спешни медици, които оказват помощ на пострадалите. „Поискали сме помощ и от Спешен център – Дупница“, каза още д-р Михайлов. Той добави, че сред пострадалите има такива, които са в тежко състояние.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Котев, кмет на Сандански: Гъста мъгла е причината за верижната катастрофа на АМ „Струма“, пострадалите се извозват в болниците в Сандански и Петрич

Кирил Котев, кмет на Сандански: Гъста мъгла е причината за верижната катастрофа на АМ „Струма“, пострадалите се извозват в болниците в Сандански и Петрич

5 Февруари 2019 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Сандански. Гъста мъгла е причината за верижната катастрофа на АМ „Струма“, пострадалите се извозват в болниците в Сандански и Петрич. Това съобщи за Радио „Фокус“-Пирин кметът на Община Сандански Кирил Котев. По думите му видимостта в района е по-малко от 10 метра. Той посочи, че в катастрофата са участвали над 25 коли. Кирил Котев, отбеляза, че към момента има един загинал, а ваденето на пострадалите продължава.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Обходният маршрут на АМ „Струма“ в участъка Ново Делчево - Сандански е през пътен възел „Ново Делчево" – Рибник – път I-1

АПИ: Обходният маршрут на АМ „Струма“ в участъка Ново Делчево - Сандански е през пътен възел „Ново Делчево" – Рибник – път I-1

5 Февруари 2019 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Обходният маршрут на АМ „Струма“ в участъка Ново Делчево - Сандански е през пътен възел „Ново Делчево" – Рибник – път I-1. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Ограничено е движението при км 150 на АМ „Струма“ в посока София заради верижната катастрофа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Един човек е загинал при верижната катастрофа на АМ „Струма“

Благоевград: Един човек е загинал при верижната катастрофа на АМ „Струма“

5 Февруари 2019 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Сандански. Един човек е загинал при верижната катастрофа на АМ „Струма“. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за инцидента е подаден малко след 8.00 часа. По първоначални данни на АМ „Струма“ в района между Сандански и с. Дамяница са се ударили над 20 автомобила поради гъста мъгла. Изпратени на място са екипи на полицията и Бърза помощ. Нанесени са материални щети. Към момента има един загинал. Извършва се оглед на място. Движението се отклонява през Ново Делчево. Работата продължава.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Верижна катастрофа е станала на автомагистрала „Струма“ в района на село Дамяница край Сандански

Благоевград: Верижна катастрофа е станала на автомагистрала „Струма“ в района на село Дамяница край Сандански

5 Февруари 2019 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Сандански. Верижна катастрофа е станала на автомагистрала „Струма“ в района на село Дамяница край Сандански. Това съобщи за Радио „Фокус“-Пирин дежурният служител в Областно пътно управление-Благоевград. По думите му по първоначални данни става дума за катастрофа с участието на над 20 автомобила. Говорителят на Областна дирекция на МВР-Благоевград Йорданка Шаркова посочи, че полицейските екипи в момента пътуват към мястото на инцидента и все още не е ясно има ли пострадали и какви са причините за пътнотранспортното произшествие.

Очаквайте подробности.

Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.