НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Милорад Додик: Ако има зловредно влияние на Балканите, то е британско, а не руско

Милорад Додик: Ако има зловредно влияние на Балканите, то е британско, а не руско

9 Март 2019 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Сараево. „Ако има зловредно влияние на Балканите, то е британско, а не руско,“ заяви председателят на председателството на Босна и Херцеговина (БиХ) Милорад Додик, цитиран от белградското радо “Б92“.
„Много от лошите неща, които се случваха тук през последните векове, бяха свързани именно с неблагоприятното влияние на анти-сръбската политика, най-вече на британците, които упорито се опитват да ограничат влиянието на сърбите, като мнозинство. И всички тези обвинения срещу Москва са за да може Сърбия и Република Сръбска (РС, сръбска общност в Босна и Херцеговина) да влязат в НАТО, каза Додик пред белградския всекидневник "Вечерне Новости".
Що се отнася до натиска върху РС и Сърбия да се откажат от военния си неутралитет, Додик заяви, че този натиск "няма да изчезне и ще стане по-силен".
"Но всичко е напразно. Британците са одобрили шест милиона лири, за да се борят срещу" злокобното влияние "на Русия, а американците правят същото. В Сараево, Подгорица и Тирана има разузнавателни центрове. Съставиха списък от 300 души от Сърбия и РС, за които твърдят, че разпространяват руското злокачествено влияние и по този начин бележат целенасочено всички тези хора ”, обясни Додик. Според него позицията на РС към НАТО няма да се промени.
"Сърбите не получават нищо от присъединяването си към НАТО, НАТО определено ще бъде мястото на унищожаването на нашия национален дух и нашата национална идея. А, същият този НАТО само преди 20 години хвърли бомби върху нас, а сега трябва да се радваме да приемем присъединяването - каза Додик.
"Повтарям, че РС няма причина да подкрепя пътя към НАТО, защото ще загубим независимостта и суверенитета си и възможността да изградим приятелства с други страни," каза Додик.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Jutarnji List (Хърватия): Милорад Додик определи Босна и Херцеговина като „карикатура“, тръгнала „по пътя на самоунищожението“

Jutarnji List (Хърватия): Милорад Додик определи Босна и Херцеговина като „карикатура“, тръгнала „по пътя на самоунищожението“

6 Март 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Сараево. Членът на Тристранното председателство на Босна и Херцеговина Милорад Додик определи страната си като „карикатура", като допълни, че е тръгнала „по пътя на самоунищожението". Същевременно обаче той увери, че нито той, нито някой в Белград подготвя сценарий за отделяне на Република Сръбска от Босна и Херцеговина, отбелязва електронното издание на водещия хърватски ежедневник Jutarnji List.
„В момента Босна и Херцеговина е като карикатура, бих искал да видя хармонична общност, съставена от два равноправни субекта... Като държава Босна може да оцелее, само ако
(БиХ) виждам като карикатура на страната, и бих искал да се види като хармонична общност, съставена от две равни субекти, където никой никой не отрича, нито някой някой си направи труда да продължим напред. Босна като държава може да оцелее само ако политиците осъзнаят, че страната е сложно устроени и няма перспектива да се превърне в унитарна“, анализира Додик ситуацията.
Той също така увери, че е „прозрачен прагматик, който гледа на Босна и Херцеговина с очите на един реалист" и действа от същите позиции. „Не ме разбират добре, но в крайна сметка това не зависи от мен“, допълни Додидк, като подчерта, че е реалист по отношение на териториалния суверенитет на Босна и Херцеговина, който - съгласно думите му, той не е противоречив, а нефункционален.
Додик обяви, че дава максимален срок от една година, в който заедно с останалите двама членове на Председателството – Шефик Джаферович и Желко Комшич, да се опитат да отклонят страната от „пътя на самоунищожението“. Ако това не се случи, Додик ще подаде оставка и „ще се върна в Баня Лука“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕА Daily (Русия) : Новата реалност на Балканите е сърбо-хърватски съюз в Босна и Херцеговина

ЕА Daily (Русия) : Новата реалност на Балканите е сърбо-хърватски съюз в Босна и Херцеговина

3 Март 2019 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Сараево. Сегашният председател на президиума на Босна и Херцеговина , бившият президент на Република Сръбска Милорад Додик в играта си срещу Запада и марионетното ръководство на босненските мюсюлмани, изгражда доста интересни съюзи. И не само традиционно - със Сърбия и Русия, но и с босненски хървати, както и с Турция, пише руската медия EA Daily.
Напоследък в сараевските медии цари объркване: ако преди се стараеха усърдно да оформят образа на врага от Милорад Додик, да извадят фразите, които той е изрекъл от контекста, свободно да интерпретират изявленията и фактите от собствената си история, да търсят снимки, на които той абсолютно винаги трябва да гримасничи , сега дори в заглавията изведнъж са принудени да признаят: Додик казва истината!
Причината за това нетипично признание на централните босненски медии бяха думите на сръбския председател на председателството на Босна и Херцеговина, който каза на откриването на икономическия форум, който се проведе на базата на Икономическия факултет на Университета в Сараево: Турция ни прави отлично предложение за реконструкция и изграждане на пътища и пътна инфраструктура в цялата страна, и от наша страна, ние трябва да бъдем максимално отворени към подобни предложения на Анкара. Струва ли си да се говори още веднъж за пиетета, на който Турция се радва в Сараево и мюсюлманската част на Босна, дори ако по време на турското нахлуване в Сирия местните политици, общественици и студенти записваха видеоклипове в подкрепа на Ердоган? В същото време, на фона на охлаждането на отношенията между Анкара и Вашингтон, уважавани западни, включително и европейски партньори, възприемат позиция срещу такава мащабна инвестиционна експанзия на Турция в Босна не само с предпазливост, но и с враждебност и до такава степен, че дори неофициалният лидер на мюсюлманската общност Бакир Изетбегович реши да не прави преждевременни изявления. Додик не само одобри предложението на Ердоган, но и не спести нищо по адрес на Европейския съюз: той каза, че все повече млади граждани напускат Хърватия всяка година и тя е член на ЕС. Затова Босна не трябва да живее от обещанията на Запада, а да сътрудничи с онези, с които е полезно.
И за да отговори на тези въпроси, Милорад Додик е готов да направи различни съюзи, без да жертва собствените си принципи. Така например, в отговор на друга словесна атака на Изетбегович и неговия екип, които заплашваха да оспорят името на Република Сръбска в Конституционния съд - каза , че ако се съгласи да смени името на образуванието, то ще е "Западна Сърбия". В същото време лидерите на босненците не само не се притесняват, но и изглеждат доста доволни от факта, че на територията на мюсюлманско-хърватската федерация сърбите са в открито дискриминирана позиция.
"Федералните власти правят всичко възможно сърбите в мюсюлманско-хърватската федерация да се чувстват несигурни", коментира наскоро Игнат Симич, председател на Федерацията на общинските сдружения на бежанците и разселените лица. „Понякога ми се струва, че незаконните чуждестранни мигранти имат много повече права от сръбските репатрирани“..
Интересен е съюзът ... с лидера на босненските хървати, по-рано член на Президиума на БиХ, ръководител на Хърватския демократичен съюз, Драган Чович. Да, и двамата политици успяха да преодолеят стената на омразата и взаимното отхвърляне, които разделят народите им по време на Втората световна война, а техният съюз се оформи още преди десетилетие. В началото на февруари лидерите Додик и Чович подписаха споразумение в Мостар, което босненските хървати смятат за свой капитал, споразумение за сътрудничество между двете политически сили. Ясно е, че сътрудничеството, както често се случва на Балканите, е насочено не само в името, но и срещу някого. В този случай е ясно, че то е срещу лидера на Босна Бакир Изетбегович и неговите унитаристи.
Защо Милорад Додик се нуждае от съюз с хърватите е съвсем разбираемо - да отслаби мюсюлманите от Сараево, които, с подкрепата на западните куратори, искат да превърнат бошняците в доминираща и почти държавотворна етническа група в БиХ и да унищожат Република Сръбска като такава. Междувременно те всъщност са блокирали създаването на ново правителство, което трябва да бъде сформиран с участието на министри от победителя в Република Сръбска. Но бившият премиер, представител на партията "Изетбегович" ("Партията на демократичното действие") Денис Звиздич всъщност блокира създаването на ново правителство, като твърди, че предишният съвет на министрите все още има нерешени проблеми. Любопитно е, че върховният представител на ООН не забелязва разгръщането на беззаконието. Коя работа е толкова незавършена е съвсем разбираемо: наскоро той проведе пресконференция, на която с удоволствие докладва, че БиХ е отговорила на всичките 3 897 въпроса на Европейската комисия на 23 хиляди страници, свързани с получаване на статут на кандидат в ЕС, пише медията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.