НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Омбудсманът Мая Манолова осъди „Топлофикация София“ ЕАД за отказа на изпълнителния директор на дружеството да предостави информация по ЗДОИ

Омбудсманът Мая Манолова осъди „Топлофикация София“ ЕАД за отказа на изпълнителния директор на дружеството да предостави информация по ЗДОИ

26 Февруари 2019 | 17:49 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова осъди „Топлофикация София“ ЕАД за отказа на изпълнителния директор на дружеството да предостави информация по ЗДОИ. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. Съдебната сага на омбудсмана с „Топлофикация София“ продължи близо три години, тъй като ръководството отказваше да даде исканата информация за какво са похарчени събраните през 2015 г. юрисконсултски възнаграждения за близо 15 млн. лева чрез започнати дела срещу 21 хиляди столичани. В тези производства дружеството е поскало минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител и 300 лева по исково производство.
С Решение № 1149 от 25 февруари 2019 г. Административен съд София –град отмени отказа и изпрати преписката на изпълнителния директор за предоставяне на информацията, изрично и изчерпателно посочена в заявлението на омбудсмана. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
През 2018 г. съдът отмени „мълчаливия отказ“ на изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД, като преписката бе върната за произнасяне. Последва решение на столичното топлофикационно дружество, в което отново изпълнителния директор отказа да предостави исканата обществена информация.
На 7 октомври 2016 г. общественият защитник поиска отговор на десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация.
В рамките на 14-дневния срок омбудсманът не получи изрично решение съгласно законовите изисквания. Вместо това, от „Топлофикация София“ ЕАД изразиха писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ.
В жалбата си до Административния съд Мая Манолова подчерта, че „топлофикационното дружество е в кръга на задължените субекти съгласно ЗДОИ, тъй като представлява публичноправна организация по смисъла на закона“. Освен това тя е категорична, че „исканата информация е „обществена“ по смисъла на ЗДОИ; не са спазени изискванията за форма на отказа; исканата информация не съдържа търговска тайна; налице е надделяващ обществен интерес“.
Омбудсманът поиска от монополното дружество информация по ЗДОИ след като Конституционният съд отхвърли искането за противоконституционност на разпоредби в Гражданския процесуален кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Става дума именно за т.нар. „юрисконсултски възнаграждения“, които „Топлофикация“ прибира от своите длъжници, въпреки че заплатите на юристите й са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от КЕВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Ръководствата на „Топлофикация София“ се сменят, а стилът им на управление и поведение е същият – арогантен и неуважителен към столичани

Омбудсманът Мая Манолова: Ръководствата на „Топлофикация София“ се сменят, а стилът им на управление и поведение е същият – арогантен и неуважителен към столичани

18 Февруари 2019 | 10:39 | Агенция "Фокус"
София. Ръководствата на „Топлофикация София“ се сменят, а стилът им на управление и поведение е същият – арогантен и неуважителен към столичани. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ омбудсманът на Р България Мая Манолова във връзка с 4-годишните съдебни битки, които води с дружеството срещу отказа им за предоставяне на обществена информация. Тя припомни, че вече е спечелила делото на две инстанции, в резултат на което съдът е разпоредил столичното дружество да предостави информацията на гражданите. Това, което последва обаче е мълчаливият отказ на „Топлофикация София“, уточни Мая Манолова. „Те ми написаха изричен отказ, в който твърдят, че не са дружество, което трябва да дава обществена информация при поискване. Това означава, че това е първият случай, в който има шанс дружеството да даде достъп до обществена информация. До момента всички искания на граждани са били отклонявани, те не са дали никаква информация по Закона за достъп до обществена информация. Въпросът е къде е Столичният общински съвет?“, попита Манолова. Мая Манолова призова Столичния общински съвет да упражни правата на гражданите по отношение на „Топлофикация София“ – не само по отношение на достъпа до обществена информация, но и за регулирането на отношенията между дружеството и хората. Въпросът, който се поставя с тези дела, е принципен, обърна внимание омбудсманът, като уточни, че става въпрос за това дължи ли столичната топлофикация на гражданите на София обяснение как се управлява дружеството и как се харчат събраните от тях пари. Поведението на ръководството на топлофикация не е морално и юридически издържано, каза още Манолова.
Йоланда ПЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Никола Груевски на заседанието на съда в Будапеща за екстрадицията му. 27 юни 2019 г.
Никола Груевски на заседанието на съда в Будапеща за екстрадицията му. 27 юни 20...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.