НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Взгляд“ : На какво се дължи обострянето на конфликта между Индия и Пакистан

„Взгляд“ : На какво се дължи обострянето на конфликта между Индия и Пакистан

14 Март 2019 | 01:26 | Агенция "Фокус"
Ню Делхи/Исламабад. На какво се дължи обострянето на конфликта между Индия и Пакистан, анализира руският вестник „Взгляд“.
Влошаването на индо-пакистанския конфликт може да наруши архитектурата на регионалната сигурност и да доведе до срив на крехкото равновесие на силите. Всички съседи обвиняват Пакистан в подкрепа на терористични организации. Всеки първокурсник на факултета по международни отношения знае, че Пакистан подкрепя терористични групи.
Сегашното напрежение започна на 14 февруари. Пакистанска терористична група, забранена от ООН, извърши терористична атака на индийската територия Кашмир. В резултат на атаките на радикалите бяха убити 41 войници от индийските въоръжени сили. Това беше класическа терористична атака с използване на самоубийствен атентатор с кола, пълна с експлозиви. Групировката „Джаиш-и-Мухамед“ известна с дългогодишните си взаимоотношения с Пакистанската междуведомствена разузнавателна служба (ИСИ), пое отговорността. Горе-долу по същото време в Иран бяха убити 27 членове на Корпуса на ислямската революционна гвардия и отново зад атаката стояха пакистански радикали.
Отговорът чака дълго. На 26 февруари индийските самолети атакуваха военни тренировъчни лагери в пакистанската част на Кашмир и в Хайбер- Пахтунхва.
Колкото и да е жалко, Пакистан все още е основен център за транснационален тероризъм. В Иран Исламабад стои зад радикалната ислямистка групировка „Джундала“, в Афганистан, зад талибаните и мрежата „Хакани“, в Индия - зад многобройните групировки, които постоянно променят имената си.
Мнозина страдат от политиката на Пакистан, но това преди всичко се отнася до съседите му. Индия, Бангладеш, Афганистан и Иран многократно обвиняваха официалните власти на Пакистан в подкрепа на терористични групи.
През последните няколко десетилетия Индия се бори с трансграничния терор, произтичащ от Пакистан. Подкрепяни от Пакистан атакуваха индийски цивилни и военен персонал. Терористичната група, която организира последната терористичната атака, е активна в Пакистан повече от 20 години. И това не е първата терористична атака срещу Индия. Така през 2001 г. тя атакува индийския парламент, а през януари 2016 г военновъздушната база в Патанкот.
Индия е не само втората по големина държава в света, една от водещите икономики на света и най-голямата демокрация. Тази страна има значителни военни, военно-политически и дипломатически ресурси. Тази страна е обитавана от древността от много умни хора. След нападението индийските разузнавателни служби получиха надеждна информация, че „Джеиш-и-Мухамед" (ДиМ) подготвя и други атаки в същия район.
Индийските военновъздушни сили нападнаха военен лагер в известната пакистанска провинция Хайбер Пахтунхва и легендарния терористичен лагер в град Балакот.
По време на тази операция индийските военни унищожиха голям брой терористи, а лагерът Балакот беше унищожен. Между другото, експертите, които изучават региона, знаят добре какъв е този лагер. Той е създадена с помощта на пакистанското разузнаване през 2000-те години в подкрепа на афганистанските талибани и техния "джихад". Две десетилетия по-рано пакистанците направиха същото с муджахидините, които воюваха срещу съветската армия. Точно същата схема, механизми на работа и дори символи.
Разбира се, официален Пакистан отрича всякакво участие в инкубатора на тероризма. Нещо повече, Исламабад отрича самия факт на съществуването на лагер в Балакот.
Ню Делхи многократно изпраща на Исламабад информация за лагера и събитията, които се случват там с искане за предприемане на действия. Индийците са предлагали помощ, но напразно. Терористичните организации продължават безнаказано да планират и извършват нападения срещу Индия от територията на Пакистан. Редица лидери на терористични групи, действащи в Афганистан, бяха обучени в Пакистан
Възниква логичен въпрос - защо Пакистан се нуждае от това? Защо 200-милионната страна с ядрени оръжия не предприема действия срещу международния тероризъм на своята територия?
Отговорът е прост. Пакистан не само не иска да се бори с тероризма. Тази страна го подкрепя, създава и подхранва. Тази стратегия започна в годините на афганистанската война през 80-те години.
Исламабад е в постоянен и екзистенциален конфликт с Индия. В тази връзка пакистанските стратези смятат, че е необходимо да се създаде стратегическа дълбочина по периметъра на техните граници, за да се насочат всички ресурси към борбата срещу Индия. Единственият механизъм за тази стратегия е да се подкрепят екстремистки групи.
Според ООН днес има около 20 терористични групи, които действат свободно в Пакистан. Много от тях се контролират от ИСИ. Бившият президент Первез Мушараф, в телевизионно интервю през юни 2017 г., призна участието на Пакистан в използването на терористични групи, включително ДиМ. „Стратегическата дълбочина“ е скъпа, тя доведе до финансовата криза в Пакистан и направи тази страна почти изцяло зависима от Саудитска Арабия и Китай.
Възниква друг въпрос - до какво би довело сегашното влошаване на отношенията между Индия и Пакистан?
Най-вероятно до нищо. Исламабад е много по-слаб от Ню Делхи във всички отношения. Единственото нещо, което Пакистан може да направи, е да продължи да използва тероризма като метод за борба с противниците си в региона.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Индия отказва помощ в конфликта около Кашмир

„Известия“: Индия отказва помощ в конфликта около Кашмир

4 Март 2019 | 01:22 | Агенция "Фокус"
Делхи. Ню Делхи не смята, че е необходимо да се ангажира трета страна в разрешаването на конфликта около Кашмир, заявиха за „Известия“ от индийското външно министерство. Това контрастира с позицията на Пакистан, чийто министър на външните работи съобщи за готовността си да приеме посредническа помощ, включително от Русия. Очевидното нежелание на Делхи да включи някой друг в конфликта обаче не спря други държави да се опитат да помогнат за разрешаването му. В следващите дни ръководителят на саудитското външно министерство ще посети Индия и Пакистан, а Китай ще изпрати специален пратеник в региона. Междувременно, въпреки трансграничната престрелка от двете страни в събота, напрежението около Кашмир постепенно започва да намалява. Ню Делхи и Исламабад вече демонстрираха максимална твърдост, а по-нататъшна ескалация на отношенията между двете ядрени държави не е изгодна за никого, според интервюираните от „Известия“ експерти.
Заявка за готовността на Москва да се превърне в площадка за преговори за разрешаване на конфликта между Индия и Пакистан беше направена от руския външен министър Сергей Лавров по-скоро по хипотетичен начин. „Ако искат, разбира се“, каза министърът, отговаряйки на съответния въпрос. Дмитрий Песков, говорител на руския президент, говори по подобен начин за посредническата роля на Москва, отбелязвайки, че „преди всичко зависи пряко от страните, които са пряко свързани с конфликтната ситуация“.
Въпреки това след изявлението на министъра на външните работи на Пакистан Шах Махмуд Куреши за готовността да приеме посредническа помощ от Русия, мнозина смятат, че Москва вече е започнала да предоставя посреднически услуги на страните. Междувременно индийската страна не е получила официални предложения по този въпрос, съобщи за „Известия“ говорител на индийското външно министерство.
„Президентът Путин разговаря по телефона с министър-председателя Моди. Той изрази съболезнования във връзка със смъртта на нашите граждани, но според моите данни не се споменава за посредничество“, каза дипломатът.
Индия винаги е смятала, че не е необходимо участието на трета страна в решаването на проблема с Кашмир, подчерта той.
„Нашата позиция е ясна - ако Пакистан се нуждае от диалог с нас, те трябва да предприемат реални мерки за изкореняване на тероризма, иначе няма какво да се говори“, заяви представител на индийското външно министерство.
Очевидното нежелание на Индия да приеме помощта на посредници, обаче не спря други държави да се опитат да помогнат за разрешаването на конфликта. Според Шах Махмуд Куреши в следващите дни ръководителят на саудитското външно министерство ще посети Индия и Пакистан. Освен това специален пратеник в Ню Делхи и Исламабад ще изпрати и Китай.
Пакистан възнамерява да възобнови преустановената железопътна комуникация с Индия. Страната отвори въздушното пространство над граничния град Лахор, което беше затворено за търговски полети на 27 февруари. Много наблюдатели видяха това като знак, че напрежението между двете страни бавно, но сигурно спада.
Това се усети още в петък, когато Исламабад, „като знак на добра воля“, предаде на Ню Делхи пилота на индийските военновъздушни сили, свален в средата на миналата седмица. Преминаването на границата от военния беше излъчено на живо по индийската телевизия. Но в същото време това не помогна за потушаването на конфликта: в нощта на събота, престрелките в граничните райони бяха възобновени, при това с двойна сила.
По данни на Исламабад, в резултат на стрелбите с Индия на 2 март, в пакистанската част на Кашмир са загинали двама военни и шестима цивилни. Според съобщения от индийската страна, пакистанските военни са убили една гражданка на индийската част на Кашмир, нейните две деца, и сериозно са наранили бащата. В същото време сблъсъците, по традиция, бяха придружени от информационна война: всяка от противоположните страни веднага заяви, че врагът първи е открил огън.
Сегашното влошаване на отношенията между Индия и Пакистан, преживели три войни след като получават независимост от Великобритания през 1947 г., започна на 14 февруари, след нападението срещу индийски военни в щата Джаму и Кашмир. Отговорността за смъртта на 45 военни поеха терористите от групировката „Джаиш е Мохамад“, която според Делхи се крие в Пакистан.

Перводи редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Пакистан отрича твърденията на Индия, че е използвал американски F-16 при свалянето на самолета

The Guardian: Пакистан отрича твърденията на Индия, че е използвал американски F-16 при свалянето на самолета

3 Март 2019 | 21:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ заявиха, че се опитват да разберат дали Пакистан е използвал построени от САЩ изтребители F-16, за да свалят един индийски военен самолет, потенциално в нарушение на търговски споразумения, докато противопоставянето между съседите показва признаци на облекчаване, съобщава в. The Guardian.
Пакистан и Индия извършиха въздушни операции през миналата седмица, а в сряда един индийски пилот беше свален над спорния регион Кашмир при инцидент, който предизвика страхове за война.
Пакистан върна заловения индийски пилот в петък при предаване, което Исламабад шумно рекламира като „мирен жест“, но и двете страни остават бдителни.
Американското посолство в Исламабад заяви, че проучва съобщенията, че Пакистан е използвал самолети F-16, за да свалят индийския пилот, което е потенциално нарушение на военните споразумения за продажба на военни, които ограничават Пакистан в това как могат да използват самолетите.
„Ние сме запознати с тези известия и търсим повече информация“, каза говорител на посолството. „Ние приемаме много сериозно всички твърдения за злоупотреба с отбранителни клаузи“.
Пакистан отрече използването на изтребители F-16 по време на битка, но не е уточнил кои самолети са използвали. Той сглобява китайски изтребители JF-17 на своя земя.
Пакистан има дълга история в закупуването на американска военна техника, особено в годините след 2001 г., когато Исламабад се разглежда като ключов партньор в ръководената от САЩ „война срещу тероризма“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: САЩ проверяват дали Пакистан е използвал американски F-16

Yeni Safak: САЩ проверяват дали Пакистан е използвал американски F-16

3 Март 2019 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Исламабад. Съединените щати "търсят информация" дали Пакистан използва американски самолети F-16, за да свали индийски военен самолет, заявиха в неделя от американското посолство в Исламабад, което може да е в нарушение на договорите за продажба на F-16 между САЩ и Пакистан, пише турският вестник Yeni Safak.
Пакистан e отговорил, че не е използвал F-16 при свалянето на индийски военен самолет, когато е преминал линията на контрол, която действа като фактическа граница в Кашмир. Исламабад казва, че това е акт на самозащита.
"Ние сме запознати тези въпроси и търсим повече информация", заяви говорител на американското посолство. "Ние приемаме много сериозно всички твърдения за злоупотреба с отбранителни средства".
САЩ често въвеждат ограничения за това как може да се използва дадено въоръжение чрез така наречените споразумения за крайни потребители.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Guardian: В Кашмир има поне осем загинали

The Guardian: В Кашмир има поне осем загинали

3 Март 2019 | 02:07 | Агенция "Фокус"
Делхи/Лондон. Поне шест цивилни и двама пакистански войници са убити, сблъсъците по границата между Индия и Пакистан продължават, пише вестник The Guardian. Индийски и пакистански войници са обстрелвали постовете си и села по неспокойната граница в спорния район на Кашмир.
Напрежението се повиши, когато във вторник индийски самолет премина в Пакистан, за да удари лагер на бойци, обвинени за самоубийственото бомбардиране на 14 февруари. Тогава загинаха 40 индийски военни. Пакистан отговори като свали в сряда индийски джет и плени пилота, който в петък беше върнат на индийските власти като „мирен жест“, както съобщи Исламабад.
През нощта в петък обаче стрелбата се поднови. Пакистанските военни съобщават, че двама войници от негова страна са били убити при стрелба между двата погранични поста по контролираната линия в разделения Кашмир. Те са първи пакистански жертви след ескалиране на напрежението между притежаващите ядрено оръжие съседи. И двете държави контролират Кашмир, но всяка от тях претендира, че районът е изцяло неин.
По сведения от индийската полиция майка и две деца са били убити, когато пакистанската артилерия е ударила дома им в град Пунч, щата Джамму и Кашмир, недалеч от линията на контрол. Бащата на децата е сериозно ранен.
Умар Азам, правителствен пакистански служител, заявил, че индийски военни „ безразборно се прицелват в хора от пограничните села “, като използват тежко въоръжение. Убито е момче, трима други са ранени, няколко къщи са разрушени.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: „Турция е готова да помогне в намаляването на напрежението между Пакистан и Индия“

АА: „Турция е готова да помогне в намаляването на напрежението между Пакистан и Индия“

2 Март 2019 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция е готова да допринесе, за намаляването на напрежението между Пакистан и Индия, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, предава Anadolu Agency.
„Ескалиращото напрежение между Индия и Пакистан не помага на никого“, заяви Ердоган по време на предизборен митинг в Трабзон.
Ердоган също приветства стъпките на Пакистан в предаването на индийски пилот, като добави, че очаква с нетърпение да види подобни стъпки от Индия.
Командир Абхинандан Вартаман, индийски пилот, който се превърна в лице на ескалиращото напрежение между съседите, беше предаден от Пакистан на индийските власти.
Вартаман беше задържан в Пакистан, след като самолетът му беше свален във въздушен бой с пакистански изтребители над границата на Кашмир.
Ден по-късно пакистанският премиер Имран Хан обяви освобождаването му в жест на добра воля.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Индия обвини Пакистан за смъртта на трима мирни жители

ТАСС: Индия обвини Пакистан за смъртта на трима мирни жители

2 Март 2019 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Ню Делхи. Най-малко трима цивилни - жена и две деца, загинаха в събота вечер по време на обстрела на окръг Пунч в северната част на индийския щат Джаму и Кашмир от територията, контролирана от Пакистан. Това се съобщава от телевизионния канал NDTV, позовавайки се на държавната полиция, предава ТАСС.
Според канала стрелбата от съседната страна е била извършена с помощта на 105 mm гаубици и минохвъргачки. В резултат на обстрела в село Салотри са разрушени няколко къщи.
Според индийската страна обстрелът е започнал няколко часа след като Исламабад предаде на Индия пилота Абхинандан Вартхаман, свален по време на въздушен бой над спорния район Кашмир.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Пакистан върна индийския пилот, който беше свален над Кашмир

The Guardian: Пакистан върна индийския пилот, който беше свален над Кашмир

2 Март 2019 | 03:03 | Агенция "Фокус"
Делхи/Исламабад/Лондон. Като „ мирен жест“ Пакистан върна индийския пилот, който беше свален над Кашмир. Абхинандан Вартхаман участва в първия след 48 години публично признат конфликт между двете държави, пише вестник The Guardian.

Индийският пилот се превърна в лице на най-лошата военна криза между двете страни от десетилетия, а с този жест Пакистан демонстрира готовността си за деескалация на конфликта.
Фланговият командир Абхинандан Вартхаман, чийто самолет в сряда беше смъкнат, премина в петък вечерта границата при Вагах, щата Панджаб. В четвъртък пакистанският премиер Имран Хан обяви освобождаването му в парламента, като го назова „мирен жест“.
В Индия завръщането на пилота събра огромна тълпа край границата, за да го посрещне. Хората танцуваха и развяваха инидйския национален флаг, а главните телевизионни канали предаваха събитието на живо. Продуцент от Боливуд запази авторски права за филм, озаглавен Абхинандан.
Завръщането на Вартхаман беше планирано за следобеда, но закъсня с часове без да има обяснения. Това провокира телевизионните екипи да спекулират, че възможно е да се е случило нещо неприятно. Около 9.15 вечерта (местно време – бел. ред.) той се появи от пакистанска страна на граничната бразда. Железните порти, които всяка вечер се затварят от двете страни, бавно се отвориха и пилотът премина в ничията територия между тях. За миг войниците от двете страни се озоваха лице-в-лице. Пилотът се ръкува с индийски граничар, а друг го хвана през кръста и бързо го отведе на индийска земя. Двете порти бавно се затвориха зад него.
В Туитър индийският премиер Нарендра Моди написа: „Добре дошъл у дома флангов командир Абхинандан! Нацията се гордее с твоя кураж за пример. Нашите въоръжени сили са вдъхновение за милиард и 300 милиона индийци!“
В момента, в който пилотът прекосяваше границата, Исламабад излъчваше сериозно редактирано видео, в което индиецът разказва за своето задържане, благодари за начина, по който са се отнесли с него и критикува индийските медии. „Индийските медии винаги преувеличават. Те разкрасяват и най-малко нещо, представят го сякаш е минало през огъня, а хората се вълнуват,” казва той на хинди.
Съдбата на пилота се превърна в главна тревога за цяла Индия, след като бяха показани редица видеозаписи, според които той е бит от тълпата, недалеч от мястото, където е свален, а после е разпитван от пакистански офицер, завързан и с окървавена униформа. Той казва името, чина си и религията си, но помолен да повече информация, отговаря „Съжалявам, сър, това е всичко, което се очаква от мен да ви кажа“.
Филмът е разпространен в WhatsApp и социалните медии и постоянно показван и в двете държави, дори в силно националистическите индийски вечерни токшоу програми.
До вечерта в Пакистан Вартхаман се превръща в образ на човек, който разкъсва затворения кръг, той заявява, че са се отнасяли добре с него и твърди, че онези, които са го пленили, са били „ винмателни джентълмени“, „чаят беше фантастичен“ добавя пилотът.
Индия обаче официално се оплаква от „вулгарно показване“ на затворника във видеата и настоява за незабавното му връщане, без да се поставят условия.
Кашмир, хималайският район, за който двете страни претендират, че притежават напълно, но управляват частично, е мишена на три индо-пакистански войни след 1947 година. Те често разменят огън с минохвъргачки покрай тежко охраняваната линия, която разделя двете армии, включително и в петък, когато Вартхаман е върнат в родината си.
Най-новия конфликт между двамата съседи минава под светлината на предстоящи общи избори в Индия и въвеждането на социални медии и кабелни новини в двете страни, които вече са създали нови и влиятелни лобита сред обществото.
Масово се разпространяват фалшиви новини и видеа, включително на убити или ранени в предишни инциденти пилоти и видеоклип за предполагаемо нападение на Индия над Пакистан, който по-късно се превръща в клип за видеоигра.
Моди, който в момента е в кампания повторно да бъде избран, огласява шумно нападенията срещу Пакистан от трибуните в петък. “От 2004 до 2014 година има няколко терористични атаки“, твърди той на митинг в щата Тамил Наду. “Нацията очаква нападателите да бъдат наказани, но нищо такова не се случва … Днес живеем в ера,к огато новините се разчитат: въоръжените сили имат пълната свобода да правят каквото си поискат.”
Освобождаването на пилота в петък беше обявено за „титанична победа за Индия“ от мнозина шовинистични елементи в медиите в страната, но посланието на Хан постави Делхи под натиск, защото индийското правителство трябваше да отговори по реципрочен начин, за да се намалят напреженията. То самото в момента се стреми към постигане на совите стратегически цели.
Сегашната криза беше провокирана от самоубийствен бомбен атентат на 14 февруари от военна групировка, базирана в Пакистан, в спорния район на Кашмир. В резултата на нея загинаха 40 индийски паравоенни лица. В отговор индийски джетове навлязоха на 50 мили в Пакистан, за да обстрелват онова, което Делхи обяви за военен тренировъчен център. Това е първа подобна атака в оспорваната територия от войната между двамата съседи от 1971 година.
Официални правителствени лица от индийска страна в четвъртък заявиха, че нападението има за цел да засили вниманието, че Пакистан продължава на позволява на джихадистки групи да оперират свободно на негова територия. Преди това Индия е прилагала „стратегически ограничения“ в отговор на нападения от базирани в Пакистан военни структури, включително и четиридневна бомбена атака и стрелкова операция в Мумбай през 2008 година, когато бяха убити или ранени близо 1000 души. Индия настоява Пакистан да предприеме истински действия, за да докаже, че е сломил ислямистките военни групировки, тема, която според Делхи Пакистан се опитва да загърби, като създава впечатление, че двете ядрени държави са на ръба на война.
В сряда сутринта пакистански джетове удариха индийската територия недалеч от огневата линия в Кашмир. Двете страни обявиха, че са смъкнали противникови джетове във въздушна битка, в това число и самолета на Вартхаман, който се е приземил на територия в Кашмир, контролирана от Пакистан. Слъбъците доведоха до затваряне на въздушното пространство на Пакистан и северна Индия, като оставиха стотици пътници по летищата, тъй като авиокомпаниите отмениха полетите до региона или потърсиха алтернативни пътища.
Външният министър на Пакистан Шах Махмуд Куреши в четвъртък беше попитан от СиЕнЕн, какво ще се случи, ако страната му арестува Махмуд Азхар, лидерът на военната групировка Джаиш-е-Мохаммед, която пое отговорността за нападенията срещу индийските паравоенни сили. Отговорът на външния министър гласеше: „По моя информация, той е много зле. Толкова зле, че не може да излиза от дома си.“
Индия предостави на Пакистан редица доказателства за участието на Азхар и групировката в заговора. Когато СиЕнЕн го запитаха за това, Куреши отговори, че ще се запознае с предоставените материали, но добави, че „Индия трябва да ни предостави свидетелства, които са валидни пред съда в Пакистан”, преди водачът на тази военна групировка да бъде задържан. Пакистан обаче не обяснява какви повече доказателства от заявената отговорност са нужни.
Министърът по въпросите за климатичните промени на Пакистан Малик Амин Аслам в петък каза за Ройтерс, че планира да внесе жалба в ООН срещу Индия. Обвинението е, че нейните въздушни нападения са разстроили боровете в близкия природен резерват. “Какво ще се случи, ако се изправим пред екологичен тероризъм?“, пита пакистанският министър за климатичните промени.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

India Today: Пакистан е предал пленения индийски пилот на представители на индийското посолство в Пакистан

India Today: Пакистан е предал пленения индийски пилот на представители на индийското посолство в Пакистан

1 Март 2019 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Исламабад. Пакистан е предал плененият индийски пилот на представители на индийското посолство в Пакистан, пише индийското издание India today.
Според информацията прехвърлянето се е осъществило на територията на Пакистан и пилотът може да се върне в Индия през единствения граничен пункт между двете страни Вага около 9:00 часа местно време (17:30 българско време).
Кореспондентът на India Today изяснява от мястото на събитието, че преминаването на пилота през границата се забавя по формални причини - "поради необходимостта да се следват редица процедури".
Индийски военен пилот, командир от Индийските военновъздушни сили Абхинадан Вартаман, беше свален в сряда по време на въздушна битка с пакистански самолети, която се състоя в района на граничната линия, разделяйки страните в спорния Кашмир. Според информацията на индийската страна, Вартаман е свалил един пакистански F-16, но неговият МиГ-21 е бил ударен от ракета, пусната от друг пакистански самолет.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Пакистан се съгласи на руско посредничество в спора с Индия

ТАСС: Пакистан се съгласи на руско посредничество в спора с Индия

1 Март 2019 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Исламабад. Министърът на външните работи на Пакистан Шах Махмуд Куреши обяви решението на Исламабад да приеме предложението на Руската федерация за посредничество в кризата с Индия, предава TACC.
Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей „Лавров предложи посредничество. Не знам какво мисли Индия, но искам да кажа на Русия, че Пакистан е готов да седне на масата за преговори, за да отслаби напрежението“, подчерта Куреши пред местни медии, цитирани от руската агенция.
В четвъртък Лавров обяви готовността на Москва да посредничи между Индия и Пакистан за нормализиране на отношенията, стига двете страни да изразят желание за това, припомня ТАСС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Защо Индия извади остарели МиГ-21 срещу Пакистан?

„Российская газета“: Защо Индия извади остарели МиГ-21 срещу Пакистан?

1 Март 2019 | 00:27 | Агенция "Фокус"
Делхи. Една от първите жертви на военния конфликт между Индия и Пакистан беше изтребителят МиГ-21 на служба в индийските военновъздушни сили. Самолетът беше свален в битка в небето над Кашмир, а пилотът му бе заловен. Анализаторите смятат, че използването на самолета, разработен през 60-те години, се дължи на намерението на индийските военни да запазят по-модерните си изтребители МиГ-29 и Су-30, пише в. „Российская газета“.
Експерти отбелязват, че един от аспектите на въздушната операция на индийските военновъздушни сили е широкото използване на остарели модели на самолети. По-специално, атаката извърши Mirage 2000, който по възможности при въздушен бой отстъпва на пакистанските изтребители JF-17II и F-16C. Във втората ударна вълна участваха модернизирани МиГ-21, който е най-масовият в парка на индийските военновъздушни сили.
„Индия може да се опитва да избегне ескалация чрез използването на евтина авиация или, като алтернатива, да ги държи ( МиГ-29 и Су-30) в резерв, за да се избегнат потенциални загуби, които биха могли да се възприемат като срам“, пише списание Military Watch.
Отбелязваме, че индийските МиГ-21 могат успешно да се противопоставят на по-модерните изтребители JF-17II и F-16C, след като те са били модернизирани. Те получиха нов мощен двигател, модерна авионика, бордова радарна система „Копие“ и съвременни комуникационни системи. Въоръжението на самолета беше значително засилено - те получиха руски далекобойни ракети R-27 и R-77.
Предимството им в пълна степен се прояви по време на американо-индийското учение Cope India, по време на което изтребителите МиГ-21 надделяха над американския самолет F-15C. А използването на по-модерните МиГ-29 и Су-30 почти сигурно ще предостави на индийските сили предимство във въздуха пред пакистанските F-16C и JF-17II.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Путин и Моди обсъдиха кризата в отношенията между Индия и Пакистан

„Российская газета“: Путин и Моди обсъдиха кризата в отношенията между Индия и Пакистан

28 Февруари 2019 | 23:54 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия проведе телефонен разговор с министър-председателя на Индия. Владимир Путин отново изрази съболезнования към индийския народ във връзка с терористичното нападение на 14 февруари, съобщава „Российская газета.
Лидерите осъдиха международния тероризъм и всякаква форма на неговата подкрепа, подчертаха необходимостта от увеличаване на безкомпромисната борба срещу терористичната заплаха, отбелязаха от пресслужбата на Кремъл. Владимир Путин и Нарендра Моди обсъдиха кризисната ситуация между Индия и Пакистан и руският лидер изрази надежда за бързото й разрешаване.
Бяха разгледани актуални въпроси от двустранния дневен ред. Путин подчерта, че сътрудничеството се развива много успешно „в съответствие с особено привилегировано стратегическо партньорство“.
Лидерите изразиха интерес към задълбочаване на сътрудничеството във всички области, включително и военно-техническите връзки.
Путин покани Моди да бъде основният гост на Източния икономически форум във Владивосток през септември.
Лидерите се съгласиха да продължат личните си контакти.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Ердоган и Имран Хан обсъдиха напрежението в Кашмир

АА: Ердоган и Имран Хан обсъдиха напрежението в Кашмир

28 Февруари 2019 | 23:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент обсъди напрежението между Пакистан и Индия по телефона с пакистанския премиер, съобщиха източници от президентството, предава Anadolu Agency.
Според изявление от Пакистан Реджеп Тайип Ердоган е изразил благодарност за решението на Имран Хан да освободи заловения индийски пилот, който навлезе в пакистанското въздушно пространство.
В изявлението се добавя, че Хан благодари на Ердоган за неговата „постоянна подкрепа за Пакистан и народа на Кашмир“.
Напрежението между съседите, притежаващи ядрено оръжие, ескалира след атентат, нанесен от групировката „Джаиш-и-Мохамед“ в Джаму и Кашмир.
Във вторник индийски изтребители навлязоха в Пакистан, твърдейки, че са убили няколко терористи в тренировъчен лагер на групировката.
Пакистан, който е забранил групировката от 2002 г., но е обвинен от Индия, че й е предоставил убежище, отрече твърдението, че индийските изтребители са пуснали бомби в безлюдните гори.
Двете държави са водили три войни през 1948, 1965 и 1971 г., две от тях за Кашмир, откакто бяха разделени през 1947 година.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Ердоган се включи в напрежението между Индия и Пакистан;  подразбира се -  на  страната на Исламабад

„Джумхуриет”: Ердоган се включи в напрежението между Индия и Пакистан; подразбира се - на страната на Исламабад

28 Февруари 2019 | 18:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор с премиера на Пакистан Имран Хан, информира електронното издание на вестник „Джумхуриет”.
Разменени са мнения относно последното напрежение между Индия и Пакистан и общо ситуацията в района, като инициативата е от страна на Исламабад.
Официалното съобщение на турското Президентство е лаконично: „Разговаряно е за ескалацията на напрежението през последните дни между Исламабад и Делхи и събитията в региона.”, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Конфликтът между Индия и Пакистан доведе до отмяната на стотици полети

AFP: Конфликтът между Индия и Пакистан доведе до отмяната на стотици полети

28 Февруари 2019 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Банкок/Сингапур. Хиляди въздушни пътници по света не излетяха в четвъртък, след като Пакистан затвори въздушното си пространство в отговор на нарастващото напрежение с Индия, предава AFP.
Пакистанската администрация за гражданска авиация заяви, че ще запази въздушното пространство затворено до 11.59 часа местно време (20:59 българско време), нарушавайки основните маршрути между Европа и Югоизточна Азия.
Тайландските авиолинии отмениха близо 30 полета, засягайки 5 000 пътници.
"Всички полети на Тайландски авиолинии от Банкок до Европа, заминаващи от около полунощ на 27 февруари до ранните часове на 28 февруари и от Европа до Банкок, излитащи на 27 февруари, бяха отменени поради затварянето на въздушното пространство на Пакистан", пише авиокомпанията на страницата си в социалната мрежа „Туитър“
Решението засяга полетите за Лондон, Мюнхен, Париж, Брюксел, Милано, Виена, Стокхолм, Цюрих, Копенхаген и Осло, но авиокомпанията обяви около 7:30 българско време, че подновява нормалните си операции за Европа.
"Сингапурските авиолинии" също бяха принудени да пренасочват полети до Европа, за презареждане, а полет до Франкфурт беше отменен.
Кризата между Пакистан и Индия, разполагащи с ядрени оръжия, предизвика страхове за всеобхватна война, пише агенцията.
Пакистан заяви, че ще освободи заловения индийски пилот в петък в опит да успокои отношенията си с Ню Делхи.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Geo TV (Пакистан): Пакистан ще освободи индийския пилот на 1 март

Geo TV (Пакистан): Пакистан ще освободи индийския пилот на 1 март

28 Февруари 2019 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Исламабад. Пакистанският премиер Имран Хан обеща да освободи индийския пилот, заловен от пакистанските сили в петък, съобщи местният телевизионен канал Geo TV .
„Решихме да освободим пленения индийски пилот утре като мирен жест“ - каза Хан.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hindu (Индия): Усилени са мерките за сигурност в Ню Делхи и Мумбай

The Hindu (Индия): Усилени са мерките за сигурност в Ню Делхи и Мумбай

28 Февруари 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Ню Делхи. Усилени мерки за сигурност бяха въведени в сряда вечерта в метрото в Ню Делхи и Мумбай. Както съобщава в четвъртък индийският вестник The Hindu, пристанището на Мумбай, летището и железопътната гара също са силно охранявани.
"По препоръка на силите за сигурност в метрото в Ню Делхи, нивото на заплаха бе обявено за червено", съобщи за изданието администрацията на метрото в индийската столица. "В съответствие с това, всички станции трябва да бъдат внимателно проверени, за подозрителни обекти. "
Според вестника мерките за сигурност са засилени и в Мумбай. "Това е метрополис, смятан за финансовата столица на Индия и е една от основните цели на терористите", подчертава вестникът. Звената на специалните сили за реагиране участват в патрулирането и охраната на важни обекти.
Засилените мерки за сигурност са свързани с напрежението в отношенията между Индия и Пакистан. Причината за това е терористичното нападение на 14 февруари на колона от индийски военни в щата Джаму и Кашмир. В нападението бяха убити 45 души. Отговорността за атаката пое групировката "Джаиш-и-Мухамад" ("Армия на Мохамед").
Във вторник индийски самолети бомбардираха тренировъчния лагер на групировката в контролираната от Пакистан част на Кашмир. Според индийски данни в лагера е имало 325 бойци и около 70 военни инструктори. Около 300 от тях са били убити при бомбандировките. В сряда пакистанските военновъздушни сили реагираха с въздушен удар срещу военни цели в Джаму и Кашмир. Ню Делхи и Исламабад също потвърдиха, че има свалени военни самолети и от двете страни.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Пакистанският премиер Имран Хан призова за разговори с Индия, за да се избегне война

The Guardian: Пакистанският премиер Имран Хан призова за разговори с Индия, за да се избегне война

28 Февруари 2019 | 03:35 | Агенция "Фокус"
Делхи/Исламабад/Лондон. След въздушните удари Кашмир очаква да се разпали конфликт, но експертите се надяват, че страните ще намалят напрежението, пише британският The Guardian.
Индия настоя за незабавното връщане на пилота, заловен от Пакистан след като самолетът му беше свален над Кашмир, което едва не доведе до избухване на война.
Военният летец на изтребителя се казва Абхи Нандан. Той се е появил в окървавена униформа при пакистанските военни и повтарял само едно нещо „Съжалявам, сър, това е всичко, което мога да ви кажа!“
От Делхи са изразили възмущение „за вулгарното отношение на Пакистан спрямо ранен представител на индийските ВВС, което е в нарушение на всички норми на международното хуманитарно право ”.
От Външното министерство на Индия да заявили, че вече са влезли в контакт с изпълняващия длъжността върховен комисар на Пакистан Сайед Хайдер Шах и са изразили своя силен протест заради нарушаването на индийското въздушно пространство от Пакистан и обстрелването на индийски военни постове.
По-рано Индия заяви, че един от нейните изтребители МИГ-21 се е „изгубил“ при среща с пакистански самолет във индийската част на Кашмир, а пилотът е изчезнал. Преди това Пакистан обяви, че е пленил два индийски самолета и е заловил пилотите, по-късно обаче отрече това твърдение.
В сряда вечерта премиерът на Индия Нарендра Моди все още не беше направил публичен коментар за случилото се. Той беше в среща с висши военни в резиденцията си в Делхи.
Междувременно преимерът на Пакистан Имран Хан се обърна с призив за разговори, като насочи вниманието към ядрения арсенал и на двете държави.
В телевизионно обръщение след ударите той е заявил, че е настъпило време за дипломатическо решаване на кризата.“С оръжието, което вие имате, и с оръжието, което ние имаме, може ли да се справим с неверните сметки, с лошото пресмятане на нещата? Не трябва ли да помислим, ако тази ситуация се разгорещи, до какво би довело това?”

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Business Today (Индия): Според Имран Хан, ако избухне война, тя няма да е нито под негов контрол, нито под контрола на Моди

Business Today (Индия): Според Имран Хан, ако избухне война, тя няма да е нито под негов контрол, нито под контрола на Моди

27 Февруари 2019 | 23:01 | Агенция "Фокус"
Исламабад/Ню Делхи. Премиерът на Пакистан Имран Хан обяви, че никой няма интерес да насърчава тероризма, а разговорите са единственият изход, пише индийският вестник Business Today на електронната си страница.
Пакистанската страна е готова да обсъди проблемите с тероризма. Той специално акцентира, че този път е добре по-вярното чувство да преобладава при намирането на изход от ситуацията. В обръщението си към нацията Хан е намекнал както за двете световни войни, така и за Виетнамската война, като е обърнал внимание на факта, че всички войни винаги са лошо премислени и това е изводът на историята. В допълнение той е пояснил, че ако сега отново избухне война, тя ще бъде извън контрол, както негов, така и на индийския премиер Нарендра Моди. "Нека да отворим коридорите на преговорите и да уредим всички неуредени и спорни въпроси," е заявил в обръщението си към нацията пакистанският министър-председател Имран Хан.
Що се отнася до нападението в Пулвама, той е казал: "Предлагаме на Индия всяка възможна подкрепа, за да се разследва нападението в Пулвама. Не е в интерес на Пакистан да се насърчава тероризмът. Не е в интерес на Пакистан неговата земя да се използва, за да се изнася терор. Също така пакистанската земя не може да бъде и подлагана на терор,"
Той е заявил също, че нито една суверенна държава не може да позволи на друга да стане съдник, жури и екзекутор. Заради това той се обръща към Индия – „ в случай на агресия, за Пакистан няма да има друга възможност освен да отговори.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Канада призова Индия и Пакистан към сдържаност и дипломатическо решение на ситуацията

ТАСС: Канада призова Индия и Пакистан към сдържаност и дипломатическо решение на ситуацията

27 Февруари 2019 | 22:01 | Агенция "Фокус"
Отава/Москва. Канада е сериозно разтревожена от засилващото се напрежение в отношенията между Индия и Пакистан и призива двете съседни държави да потърсят дипломатическо решение на ситуацията. За това в сряда е обявила в специално съобщение Кристия Фриланд, външен министър на Канада, предава руската телеграфна агенция ТАСС.
"Канада сериозно е обезпокоена от увеличаващото се напрежение в отношенията между Индия и Пакистан. Призоваваме и двете страни да проявят максимална сдържаност и да избягват по-0нататъшна военна ескалация“.
Причина за напрежението между Ню Делхи и Исламабад е нападение над индийска военна колона, при което на 14 февруари в северните щати Джаму и Кашмир бяха убити 45 души. Отговорността за него пое групировката "Даиш-е-Мухаммад“ (Армията на Мухаммед).
Във вторник Индия нанесе въздушен удар по лагер на групировката, разположен в контролираната от Пакистан част на Кашмир. В сряда военновъздушните сили на Пакистан удариха по военни обекти в двата индийски щата Джаму и Кашмир. И Ню Делхи, и Исламабад твърдят, че по време на въздушен бой са смъкнали противникови самолети.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ООН предложи посредничество в кризата между Индия и Пакистан

ТАСС: ООН предложи посредничество в кризата между Индия и Пакистан

27 Февруари 2019 | 20:44 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази готовност за предоставянето на посредническа помощ за разрешаване на конфликта между Индия и Пакистан. Това заяви на брифинг говорителят му Стефан Дюжарик, предава TACC.
„Гутериш проведе телефонен разговор с министъра на външните работи на Пакистан по негова инициатива. Той (генералният секретар на ООН) контактува на различни нива с двете страни. Посланиците на генералния секретар винаги са на разположение за работа с двете страни, в случай че това се налага“, подчерта Дюжарик, като увери, че Гутериш следи внимателно и с „голяма загриженост“ ситуацията между двете страни, като ги призовава да „проявят сдържаност, за да запазят мира и стабилността в региона“.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Представители на ръководството на ПП АБВ се срещнаха с Н. Пр. Пуджа Капур, посланик на Индия в България

Представители на ръководството на ПП АБВ се срещнаха с Н. Пр. Пуджа Капур, посланик на Индия в България

27 Февруари 2019 | 15:30 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на ПП АБВ Румен Петков се срещна с Н. Пр. Пуджа Капур, посланик на Индия в България. На срещата по инициатива на ПП АБВ, присъстваха също председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка и Анастас Терзобалиев, експерт по Близкия Изток и Арабските страни. Това съобщиха от пресцентъра на партията.
Срещата се проведе във връзка с предстоящото посещение на делегация на ПП АБВ – представители в местните органи на самоуправление и представители на младежката организация. Визитата е във връзка с участие на АБВ в два форума в Индия - международният БРИКС – ВИЗИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО и Вторият международен конгрес на младежките парламенти. Пламена Заячка е главен координатор за България и на двете събития, на които страната ни ще бъде представена единствено от делегацията на ПП АБВ.
Посланик Капур пое ангажимент да окаже съдействие за осъществяването на това посещение и изрази задоволство от факта, че България ще бъде достойно представена на този важен форум. Тя подчерта, че за изминалата година и половина от мандата й с интерес и удовлетворение следи и подкрепя многобройните съвместни инициативи, бизнес форуми, културни прояви, които допринасят за сближаване на двустранните отношения.
Румен Петков изтъкна, че ПП АБВ работи за възстановяване на традиционно добрите икономически и политически връзки с Индия и останалите държави от Тихоокеанския регион и се ангажира усилията в тази посока да продължат и занапред, включително чрез установяване на контакт и сътрудничество с индийска политическа партия. Председателят на ПП АБВ акцентира върху факта, че Индия е много важен стратегически партньор за България и трябва да се направи всичко необходимо за укрепването на това партньорство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Военните конфликти между Индия и Пакистан (СПРАВКА)

Военните конфликти между Индия и Пакистан (СПРАВКА)

27 Февруари 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Главната причина на конфликта между Индия и Пакистан е спора за това кому принадлежи регионът Кашмир. След края на войните през 1947-1949 две трети от него остават за Индия, а останалата част за Пакистан.

Разделянето на Британска Индия идва като следствие от Втората световна война, когато и Великобритания и Британска Индия се сблъскват със сериозни икономически проблеми, предизвикани от войната и демобилизацията. Според намеренията на застъпниците за създаване на мюсюлманска държава на част от територията на бившата индийска колония, след получаването на независимостта територията трябва да бъде разделена на равни „Пакистан“ и „Индустан“.
Самото разделяне, според водещи политици като Мохамед Али Джинна, лидер на Всиндийската мюсюлманска лига, и Джавахарлал Неру, лидер на Индийския национален конгрес, трябваше да доведе до мирни отношения. Но тъй като индусите и мюсюлманите са разпръснати неравномерно в цялата страна, разделянето на Британска Индия на Индия и Пакистан през 1947 г. не беше възможно по религиозни линии. Близо една трета от мюсюлманското население на Британска Индия остава в Индия. Между-комуналното насилие между индусите, сикхите и мюсюлманите доведе до между 500 000 и 1 милион жертви.
Управляваните от князе територии, като Кашмир и Хайдарабад също са включени в разделянето. Лидерите им получават възможността да изберат дали да се присъединят към Индия или Пакистан.

Първа Индо-Пакистанска война (1947-1949)

Войната, наречена още Първа Кашмирска война, започва през октомври 1947 година, когато Пакистан поради опасенията си, че махараджата на княжество Кашмир и Джаму (където мюсюлманите са мнозинство и има значителен брой индуси) Хари Сингх ще се присъедини към Индия, организира местни племенни мюсюлмански сили, които с подкрепата на армията на Пакистан нападат и окупират части от княжеството и принуждават махараджата да подпише договор с Идния за военна взаимопомощ. На 22 април 1948 година Съветът за сигурност на ООН приема Резолюция 47. Фронтовете постепенно се втвърдяват по това, което стана известно като линия за контрол. Официално прекратяване на огъня бе обявено в 23:59 часа през нощта на 1 януари 1949 г. Индия получава контрола над около две трети от територията на княжеството (долината Кашмир, Джаму и Ладах), докато Пакистан получава грубо около една трета (Азад Кашмир и Гилгит-Балтистан).

Втора Индо-Пакистанска война от 1956 г.

Тази война започва след осъществената от Исламабад „Операция Гибралтар“, която цели да инфилтрира сили в Джаму и Кашмир, които впоследствие да предизвикат бунт срещу управлението на Индия. Ню Делхи отговаря с пълномащабна военна операция срещу Западен Пакистан. Седемнайсетдневната война води до хиляди жертви от двете страни и в нея участват най-много бронирани машини и се провежда най-голямата танкова битка след Втората световна война.
Военните действия между двете страни приключват след обявяването на примирието, договорено след дипломатическа намеса на Съветския съюз и САЩ и последващото издаване на Ташкентската декларация. При прекратяването на огъня Индия има надмощие над Пакистан.

Трета Индо-Пакистанска война от 1971 г. (Война за независимостта на Бангладеш)

Тази война е уникална, тъй като не е предизвикана от кашмирския въпрос, а започва заради кризата, създадена от политическата битка в бившия Източен Пакистан (сега Бангладеш) между шейх Муджибур Рахман, лидер на Източен Пакистан, и Яхия Хан и Зулифкар али Буто, лидерите на Западен Пакистан. Това кулминира в обявяването на независимост на Бангладеш от Пакистан. Заради последвалата военна операция и кръвопролитията в Бангладеш от 1971 година, около 10 милиона бенгалци от Източен Пакистан бягат в съседна Индия. Ню Делхи се намесва в конфликта. След голям превантивен удар от Пакистан, започват пълномащабни военни действия между двете страни.
Пакистан атакува на няколко места по западната граница на Индия с Пакистан, но индийската армия успешно задържа позициите си. Индийската армия бързо реагира на движенията на пакистанската армия на запад и постига няколко първоначални успеха, включително окупира около 15 хил. кв. км. от територията на Пакистан (територията, придобита от Индия в пакистанския Кашмир, Пакистанските сектори на Пенджаб и Синдх е върната на Пакистан чрез Споразумението Симла от 1972 г., като жест на добра воля).
След две седмици интензивен бой, пакистанските сили в Източен Пакистан се предават на общото командване на индийските и бангладешките сили, след което е основана Народна Република Бангладеш. Тази индо-пакистанска война отнема най-много човешки животи, а освен това е регистриран най-големият брой военнопленници след Втората световна война, след като повече от 90 хиляди пакистански войници и цивилни се предават на Индия. По думите на един от пакистанските автори, „Пакистан загуби половината си флот, една четвърт от военновъздушните си сили и една трета от армията си“.

Четвърта Индо-Пакистанска война от 1999 г. (Каргилска война)

Повече известна като Каргилската война, този конфликт между двете страни е по-ограничен. В началото на 1999 година пакистански войници преминават Контролната линия и окупират индийска територия в окръг Каргил. Индия отговаря с широкомащабна военна и дипломатическа офанзива за изтласкване на пакистанските нашественици. След два месеца индийската армия вече е успяла да си върне повечето от хребетите, които преди това заемат пакистанците. Според официалните данни около 75% -80% от засегнатите райони и почти всички високи терени са били под контрола на Индия. Опасявайки се от мащабна ескалация на военния конфликт, международната общност, ръководена от Съединените щати, увеличава дипломатическия натиск върху Пакистан да изтегли силите си от останалата индийска територия. Изправена пред възможността за международна изолация, и без това крехката пакистанска икономика беше допълнително отслабена.След изтеглянето моралът на пакистанската армия пада заради многото жертви, които понася северната лека пехота по време на боевете. Правителството отказва да приеме мъртвите тела на много офицери, въпрос, който провокира възмущение и протести в северните райони. Пакистан първоначално не призна много от жертвите си, но Наваз Шариф по-късно каза, че над 4000 пакистански войници са били убити в операцията и че Пакистан е загубил войната. Към края на юли 1999 г. организираните военни действия в района на Каргил са преустановени. Войната е голямо военно поражение за пакистанската армия.

Редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Dawn (Пакистан): След демонстрацията на военна сила, пакистанският премиер предложи мир и диалог на Индия

Dawn (Пакистан): След демонстрацията на военна сила, пакистанският премиер предложи мир и диалог на Индия

27 Февруари 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Исламабад. Премиерът на Пакистан Имран Хан в сряда излезе с обръщение към нацията, след като самолети от военновъздушните сили (ВВС) на страната успешно реализираха удари по цели отвъд „Контролната линия“ с Индия и по-рано през деня свалиха два индийски изтербителя, които нарушиха въздушното пространство на Пакистан, предава пакистанската англоезична медия Dawn.com.
Двама пилоти също бяха заловени от пакистанските въоръжени сили след въздушния бой. Единият бе идентифициран като Абхи Нандан. Другият, все още неидентифициран пилот, получава медицинска помощ във военна болница.
„Исках да дам увереност на нацията след събитията от вчера сутринта“, започна министър-председателят.
„Ние предложихме мир на Индия след това, което се случи в Пулвама. Разбирам болката на семействата (които загубиха свои членове в Пулвама). Посетих болниците и видях болката на хората, засегнати от насилието“.
„Предложих на Индия да проведем разследване. Искахме сътрудничество и бяхме готови да го направим. Страхувах се, че Индия все пак ще предприеме действия и затова предупредих Индия срещу агресия“.
„Когато Индия удари вчера, говорих с командването на нашата армия и изчакахме с действията си, докато течеше оценяването на нанесените щети“.
„Нашите действия имаха за цел да покажат, че ако те могат да влязат в нашата страна, ние можем да направим същото. Два от техните „МиГ“-ове бяха свалени (в последвалите действия). От тук нататък е изключително важно да използваме главите си и да действаме мъдро“, заяви той.
„Всички войни започват от погрешни изчисления и никой не знае докъде могат да доведат. Първата световна война трябваше да завърши за няколко седмици, но продължи шест години. По същия начин никой не очакваше войната срещу тероризма да продължи 17 години“.
„Питам Индия: с оръжията, които имат и с оръжията, които ние имаме, можем ли да си позволим погрешни изчисления? Ако това ескалира, то вече няма да е в моя контрол, или на Моди“.
„Разбираме скръбта, която ви причини Пулвама и сме готови за разследване и диалог“.
„Нека седнем заедно и разрешим това с преговори“, завърши премиерът на Пакистан Имран Хан.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Пакистан: Ударите по цели в Кашмир са демонстрация на военните ни способности

МВнР на Пакистан: Ударите по цели в Кашмир са демонстрация на военните ни способности

27 Февруари 2019 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Исламабад. Министърът на външните работи на Пакистан Шах Мехмуд Куреши заяви в сряда, че ударите на самолети от Военновъздушните сили на страната по цели в индийския щат Джаму и Кашмир са осъществени, за да се демонстрират военните способности на Пакистан, предава ТАСС.
„С нанасянето на удари, пакистанските самолети демонстрираха военните ни способности“, цитира агенция „Ройтерс“ заявлението му. „Не се стремим към ескалация на напрежението, но сме напълно готови за това, ако ни принудят“.
Военни източници от Исламабад твърдят, че при изпълнението на бойните задачи пакистански самолети са свалили два индийски изтребителя, които са вдигнати, за да ги прихванат.
Ударът на пакистанските ВВС бе отговор на авиоатаките на индийците във вторник по лагер на групировката „Джайш е Мохамед“ („Армията на Мохамед“) в контролираната от Пакистан част на Кашмир.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Times of India: Индийски хеликоптер или самолет е паднал в Кашмир, двама загинали

Times of India: Индийски хеликоптер или самолет е паднал в Кашмир, двама загинали

27 Февруари 2019 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Ню Делхи. Двама души са загинали при падането на транспортен хеликоптер Ми-17 в сряда в индийския северен регион Джаму и Кашмир, съобщава Times of India.
Хеликоптерът е паднал в района на Бугдам, съобщават от Министерството на отбраната на страната.
„Падна хеликоптер. В момента не сме в състояние да потвърдим нищо, там работи технически екип и той ще установи фактите. Засега открихме две тела и ги евакуирахме. Търсенето продължава“, се казва в съобщението.
По-рано очевидец от мястото на падането в Бугдам заяви, че „това беше изтребител“.
„Видях взрива преди 20 минути. Беше самолет, а не хеликоптер. Имаше трима пилоти и два взрива“, каза той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Индия обяви, че е свалила един пакистански самолет и е загубила един свой

AFP: Индия обяви, че е свалила един пакистански самолет и е загубила един свой

27 Февруари 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Ню Делхи. Индийските сили са свалили самолет от военновъздушните сили (ВВС) на Пакистан, но един от техните самолети също е бил свален по време на въздушните битки в сряда, предава AFP, като се позовава на изявление от Министерството на отбраната на Индия.
Пакистанският изтребител е бил ударен, докато е участвал в операция „за унищожаване на военни съоръжения от индийската страна“, заявиха от индийското военно ведомство.
„Сухоземни сили са видели как пакистанския самолет пада от небето от пакистанската страна (на Кашмир)“.
„В тази битка, за съжаление, загубихме един МиГ-21. Пилотът е изчезнал. Пакистан твърди, че той е арестуван“, добавиха още от там.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ВВС на Пакистан нанесоха удари по цели в Кашмир

ТАСС: ВВС на Пакистан нанесоха удари по цели в Кашмир

27 Февруари 2019 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Исламабад. Министерството на външните работи на Пакистан потвърди, че самолети от ВВС на страната са нанесли удари по цели в северния индийски щат Джаму и Кашмир, се казва в разпространено в сряда заявление на ведомството, предава ТАСС.
Заедно с това, както се казва в документа, „ударът бе нанесен от въздушното пространство на Пакистан“. При това в него се отбелязва, че пакистанските самолети са ударили военни цели, като са избягвали нанасянето на щети на граждански обекти.
Не се съобщава за жертви и разрушения. Въздушното пространство на Северна Индия е временно закрито заради съображения за сигурност, отменени са много граждански полети.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Пакистан затвори въздушното си пространство заради конфликта с Индия

AFP: Пакистан затвори въздушното си пространство заради конфликта с Индия

27 Февруари 2019 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Исламабад. Пакистан затвори въздушното си пространство в сряда заради опасения от пълномащабен конфликт със съседната му Индия, предава AFP, като се позовава на управлението на гражданската авиация и военните на страната.
Органът за гражданска авиация (CAA) пише, че „официално е затворил въздушното си пространство до ново нареждане“, а пакистански говорител каза, че решението е взето „заради създалото се положение“.
Източник от CAA заяви пред AFP, че всички авиокомпании са били уведомени за „спиране на операциите в Пакистан до второ нареждане“.
Решението бе взето, след като Пакистан заяви, че е свалил два самолета на Индийските военновъздушни сили във въздушното си пространство в сряда, което повиши напрежението между двата южноазиатски конкурента до опасни нови нива.
Исламабад съобщи, че е заловил двама индийски пилоти, като единият от тях е в болница.
Най-малко пет индийски летища също бяха затворени и десетки полети бяха отменени, съобщиха неназовани източници от авиационните власти на страната.
Авиационните власти на Индия не отговори незабавно на искания за официален коментар.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Пакистанските военни свалиха два самолета на индийските ВВС

РИА Новости: Пакистанските военни свалиха два самолета на индийските ВВС

27 Февруари 2019 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Исламабад. Пакистанската армия свали два индийски самолета, нарушили въздушното пространство на страната в спорния регион Кашмир, предава РИА Новости.
„Един от самолетите падна на територията на Азад Кашмир, а другия – в района на Контролната линия“, написа в своя „Туитър“ началникът на пресслужбата на Въоръжените сили на Пакистан генерал майор Асиф Гафур.
Пилотът на единия от свалените индийски самолети е арестуван.
От външното министерство на Пакистан съобщиха, че Исламабад е демонстрирал способностите си за самоотбрана.

Изостряне на противопоставянето

Отношенията между Ню Делхи и Исламабад са напрегнати традиционни. Между страните има политически, исторически и териториални разногласия, конкретно за статута на областта Кашмир.
Кашмир е спорна територия, чието разделяне не е закрепено с договор. Там действат активно сепаратисти, обявяващи се за независимост или присъединяване към Пакистан.
Ню Делхи обвинява пакистанските власти, че подкрепят въоръжените сепаратисти, а Исламабад отхвърля подобни твърдения.
Кризата се изостри на 14 февруари, когато атентатор самоубиец се взриви до колона на индийска военизирана полиция. Загинаха 45 души. Отговорност за атаката пое ислямистката групировка „Джайш е Мохамед“.
Във вторник самолети на индийските ВВС нанесоха удар по лагер на „Джайш е Мохамед“ в пакистанската част на Кашмир. В резултат от въздушния ред бяха унищожени множество бойци, както и принадлежащите им транспортни средства, оръжие и боеприпаси.
Първият заместник-министър на външните работи на Индия Виджай Гокхале заяви, че това е било „абсолютно необходимо“, защото групировката е подготвяла нови атаки с участие на самоубийци.
Освен това, по мнението на Ню Делхи, Пакистан и досега не е предприел никакви практически мерки за ликвидирането на инфраструктурата на терористите на своята територия.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Пакистан предупреди, че ще отговори на индийската агресия

Yeni Safak: Пакистан предупреди, че ще отговори на индийската агресия

26 Февруари 2019 | 22:08 | Агенция "Фокус"
Исламабад. Пакистан предупреди, че ще отговори на индийската агресия, пише турският вестник Yeni Safak.
Цивилното и военното ръководство на Пакистан са отхвърлили коментарите на Индия, че е ударила "лагери на терористи" в Пакистан, като имат намерение да докажат, че това са неверни твърдения и са отправили предупреждение към Индия, че ще отвърнат на всяка агресия от страна на Индия.
Пакистанският комитет за национална сигурност (ПКНС) който включва висши държавни военни ръководител , включително премиерът Имран Хан и началникът на армията Камар Джавед Байва, заяви в изявление, че "категорично отхвърят твърдението на Индия за удари срещу предполагаем терористичен лагер край Балакот и твърденията за множество загинали".
ПКНС заяви, че Хан ще "се ангажира с глобалното лидерство, за да разкрие безотговорната индийска политика". Комитетът също така предупреди, че "Пакистан ще отговори във време и на мястото, което избере", на индийската агресия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Pakistan Observer: Пакистанската армия е готова да отвърне на всяка индийска агресия

Pakistan Observer: Пакистанската армия е готова да отвърне на всяка индийска агресия

26 Февруари 2019 | 21:38 | Агенция "Фокус"
Исламабад. Пакистанските въоръжени сили са напълно готови да дадат "подобаващ отговор" на Индия, ако прибегне до агресия или безотговорни действия, заяви пресслужбата на Пакистанската армия, цитирано от пакистанското англоезично електронно издание Pakistan Observer.
Изявлението бе резултат от среща на сухопътните и военновъздушните военни командири на страната, която последва посещението на началника на Генералния щаб генерал Камар Явед Байва в щаба на ВВС в Исламабад.
По време на срещата си генерал Байва и началникът на ВВС маршал Муджахид Анвар Кхан обсъдиха оперативната обстановка в региона, включително „заплахата и съответния отговор“, каза генерал Асиф Гафор, говорител на Генералния щаб.
"Пакистанските въоръжени сили са напълно подготвени за подобаващ отговор на всяка индийска агресия или безотговорно действие," пише в съобщение в социалната мрежа „Туитър“
Той добави, че началниците на сухопътните и военно-въздушните сили са изразили задоволство от готовността, координацията и съвместните действия на въоръжените сили.
Изявлението идва ден след като генерал Байва и маршал Кхан изразиха решимостта на въоръжените сили да защитят страната.
Командирът на сухопътните войски е заявил, че защитата на родината е най-свещеното действие, докато маршалът е декларирал, че Пакистанските военновъздушни сили ще „осуетят всякакво зловредно действие на врага“.
Изявленията на висшите военни сили идват на фона на засиленото напрежение между Индия и Пакистан след атака на индийските сили за сигурност в окупирания окръг Пулвама в Кашмир, в който на 14 февруари бяха убити най-малко 40 войници.
Според съобщения в медиите, групировката „Джаиш-е-Мухамад“ е поела отговорност за самоубийствения атентат, но Ню Делхи незабавно обвини Исламабад и заплаши с ответна атака. Индия обяви също, че ще започне дипломатическа офанзива, за да изолира Пакистан в международната общност. Освен това Индия премахна статута на най-облагодетелстваната нация, предоставен на Пакистан, и наложи 200% мито върху стоките оттам.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Въздушните удари по Пакистан предизвикаха празненства в Индия и увеличаване на рейтинга на Моди

Reuters: Въздушните удари по Пакистан предизвикаха празненства в Индия и увеличаване на рейтинга на Моди

26 Февруари 2019 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Ню Делхи. Индийците излязоха по улиците на градовете в цялата страна във вторник, за да празнуват въздушните удари, които индийските Военновъздушни сили нанесоха по тренировъчен лагер в Пакистан, в резултат от който загинаха стотици бойци, предава Reuters.
Както отбелязва британската агенция, реакцията може да е знак за увеличената подкрепа за премиера Нарендра Моди няколко месеца преди парламентарните избори в страната.
„Ройтерс“ припомня, че Индия съобщи, че е нанесла въздушен удар по лагер на „Джайш е Мохамед“ (ДЕМ), терористичната групировка, която пое отговорност за самоубийствения атентат срещу части на индийските сили за сигурност на 14 февруари в планинския регион Кашмир, за който има претенции и съседен Пакистан.
Външният министър на Индия Виджай Гохал заяви: „Бяха убити голям брой терористи от ДЕМ“.
Пакистан обаче твърди, че изобщо няма жертви.
Независимо, че резултатите от въздушните удари в ранните часове на вторник са спорни, това не спря мнозина в Индия да вярват във версията на своето правителство.
„Моди най-накрая го направи“, заяви Сандип Шарма, шофьор в граничния с пакистан регион Джаму, част от спорната провинция Джаму и Кашмир. „Има много ярост срещу Пакистан тук“.
Лидерите на опозицията в Индия, ммного от които са обединени срещу управляващата партия „Бхария Джаната“, поздравиха ВВС на Индия, независимо че не отбелязаха приноса на Моди.
В село, на 100 метра от Контролната линия, която действа като фактическа граница с Пакистан, мъже се събраха около бункер на силите за сигурност, който в момента се достроява и викаха лозунги за величието на Индия.
„Ние ще празнуваме тази вечер“, каза един от тях, „Загубихме толкова много от нашите селяни в резултат от пакистанската стрелба“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Индия отзова посланика си от Пакистан след терористичен акт в Джаму и Кашмир

РИА Новости: Индия отзова посланика си от Пакистан след терористичен акт в Джаму и Кашмир

15 Февруари 2019 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Ню Делхи. Индия временно отзовава своя посланик от Пакистан, съобщи пред РИА Новости източник от Министерството на външните работи на страната, който пояснява, че решението е свързано с извършен в четвъртък терористичен акт в северния щат Джаму и Кашмир.
По последните данни, в резултат от взривяване на самоделна бомба в Джаму и Кашмир са загинали 45 души. Самоделното взривно устройство е задействано, когато конвой на Силите централния резерв на полицията се тръгвал към окръг Пулвама. След това на мястото на произшествието са чути изстрели.
Отговорност за нападението са поели терористите от групировката „Джайш е Мохамед“, чийто ръководител Масуд Азхар, по информация на Ню Делхи, е базиран в Пакистан.
Руската агенция припомня ,че „Джайш е Мохамед“ („Армия на пророка Мохамед“) е една от действащите в Джаму и Кашмир сепаратистки групировки, които се борят за независимостта на щата от Индия, или за неговото присъединяване към Пакистан.
Ню Делхи редовно обвинява Исламаба, че подкрепя терористи на неговата територия, но Пакистан отхвърля тези твърдения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.