НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Budapest Times: Китай е „ключов“ за Европа

Budapest Times: Китай е „ключов“ за Европа

14 Февруари 2019 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Външният министър на Унгария Петер Сиярто определи политиката на Европейския съюз към Китай като „лицемерна“ и заяви, че сътрудничеството между Блока и Пекин е в интерес на цяла Европа. В интерес на Европа е и Централна Европа да развие инфраструктурата си чрез използване на китайските ресурси, отбеляза още първият дипломат на Будапеща, цитиран от електронното издание Budapest Times.
Румъния, която понастоящем е ротационен председател на ЕС, постави отношенията между ЕС и Китай в дневния ред на срещата и страните кандидатки за ЕС също бяха поканени на втората част от преговорите.
Сиярто отбеляза, че е очевидно, че Китай скоро ще се превърне в най-голямата икономика в света и успехът на европейското сътрудничество с Пекин ще бъде от жизненоважно значение за конкурентоспособността на Европа. Една стара догма, че капиталът пътува само от Запад на Изток, в търсене на евтина работна ръка, е паднала, добави той.
Компаниите от Изтока и Запада сега диктуват еднакво скоростта, с която се променя глобалната икономика, и в много индустрии на Изток се разработват и въвеждат технологии, необходими за бъдещата конкурентоспособност, каза той.
„В резултат на това сътрудничеството с китайците е особено важно, защото ако ЕС не може да си сътрудничи с Китай, най-новите технологии в много индустрии ще бъдат недостъпни за нас и това ще доведе до спад в конкурентоспособността на Европа“, добави унгарският външен министър.
Според Сиярто, политиката на ЕС спрямо Китай е лицемерна при настоящите обстоятелства, когато оборотът на търговията се е увеличил с повече от 30% за една година, достигайки почти 600 милиарда евро миналата година и тези страни, които имаха най-голям оборот, включително Германия, Франция, Италия, Великобритания и Холандия са най-силните критици на Китай. Централна Европа иска нейният дял от ползите от сътрудничеството да служи не само на регионалните, но и на общоевропейските интереси.
„Сътрудничеството между Китай и Централна Европа се отнася основно до проекти за развитие на инфраструктурата, които не са обхванати от европейски ресурси“, каза Сиярто. „Като такова, използването на китайската подкрепа за развитие на инфраструктурата в посока север-юг е общоевропейски интерес и още повече, това сътрудничество допринася и за развитието на Западните Балкани, които следователно ще станат все по-подготвени за присъединяване към ЕС“.
Той разкритикува Брюксел за забавянето на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, добавяйки, че е „неприемливо“ Европейската комисия да възпрепятства интеграцията на Западните Балкани до 2025 г., въпреки че това би било в интерес на икономиката и сигурността на Европа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Остават броени дни до срещата на Г-20 в Осака. 26 юни 2019 г.
Остават броени дни до срещата на Г-20 в Осака. 26 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.