НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Интерфакс“: Москва призова Лондон да обнародва резултатите по делото „Скрипал“

Интерфакс“: Москва призова Лондон да обнародва резултатите по делото „Скрипал“

5 Март 2019 | 01:41 | Агенция "Фокус"
Москва. Посолството на РФ в Лондон заявява, че властите на Великобритания са длъжни да дадат гласност за резултатите по делото за отравянето в Солсбъри на бившия сътрудник на Главното разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, предава агенция „Интерфакс“.
В официалното заявление на прессекретаря на посолството в отговор на зададен въпрос от медиите, което бе направено в понеделник, се казва: „Отново призоваваме британските власти честно да разкажат на обществеността какво точно се случи в Солсбъри преди една година и незабавно да се обявят дори и да има само междинни резултати от проведените следствени действия".
В него се отбелязва, че в посолството „са обърнали внимание на появата в британските медии на нови публикации, свързани с годишнина от инцидента в Солсбъри, в които се съдържат „нови сензационни подробности за случая".
"Тяхното съдържание предизвиква само недоумение и порой от присмех. Вместо ясна информация за случилото се отново става позоваване на някакви „високопоставени източници в правоохранителните органи“, цитират се анонимни „ сътрудници от спецслужбите в оставка“. Естествено, подобни сведения не могат да бъдат проверени, а това създава още по-голяма атмосфера на тайнственост около инцидента ", се казва в съобщението на руското посолство в Лондон.
За покушението срещу Скрипал британските власти обвиниха Русия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Руското посолство в Лондон подготви доклад за инцидента в Солсбъри

„Российская газета“: Руското посолство в Лондон подготви доклад за инцидента в Солсбъри

4 Март 2019 | 02:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Руското посолство във Великобритания подготви доклад за инцидента в Солсбъри за годишнината от тези събития, по време на които, според британската страна, бившият полковник Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са били отровени, пише в. „Российская газета“.
„На 4 март става една година от инцидента в Солсбъри, в резултат на който са ранени руските граждани Сергей и Юлия Скрипал. Досега британското правителство не е предоставило официалната версия за случилото се, подкрепена с доказателства. В същото време, в нарушение на международното право, изолира Скрипал и унищожи доказателства, така че в бъдеще ще бъде невъзможно да се провери британската версия. Днес (неделя) посолството публикува доклад от 50 страници (на английски език), в който се посочва цялата информация, с която разполага руската страна по този случай“, се казва в съобщение, публикувано на интернет страницата на руското посолство в Лондон.
От руската дипломатическа мисия обърнаха внимание на факта, че през годината разследването се провеждаше зад затворени врати, а вниманието на британската общественост беше отклонено от различни информационни течове от специалните служби. В същото време британското външно министерство отказа да потвърди тази информация на руското посолство.
А на годишнината от инцидента, вместо резултатите от разследването, британските медии извършиха „безпрецедентна клеветническа атака“ срещу руското посолство и лично срещу руския посланик във Великобритания Александър Яковенко с необосновани опити да установят принадлежността му към руските специални служби. Относно абсурдността на тези „версии“, говори официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.
„Всичко това не може да не предизвика съжаление. Посолството призовава британското правителство да вдигне завесата на тайната за хода на разследването, да даде възможност да се срещне с руските граждани и да спре грубата антируска кампания в британската преса“, се казва в съобщение на руското посолство.
Пирпомняме, че на 4 март 2018 г. бившият полковник Сергей Скрипал, осъден в Русия за шпионаж в полза на Обединеното кралство, и дъщеря му Юлия, според британското разузнаване и медиите, са били отровени с нервнопаралитично вещество в Солсбъри. Британските власти обвиниха Русия за отравянето и въпреки настоятелните искания на руската страна, те не предоставиха никакви доказателства в подкрепа на тази версия. Нещо повече, Лондон през цялото това време не показва жертвите и отказва да даде възможност на Скрипал да общуват със своите роднини и руски дипломати. Поведението на британците даде основание на майката на Сергей Скрипал да твърди, че синът й трябва да се счита за изчезнал.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Секретността около „делото Скрипал“ изглежда като провокация срещу Москва

ТАСС: Секретността около „делото Скрипал“ изглежда като провокация срещу Москва

3 Март 2019 | 01:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските власти създават атмосфера на тайнственост около разследването на инцидента в Солсбъри. Това сочи към извода, че отравянето на бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление Сергей скрипал и дъщеря му Юлия е силно изразена антируска провокация. В събота посолството на РФ в Лондон излиза с коментар на публикация по случая в британския „Файненшъл таймс“, в която се твърди, че медиите в Русия говорят за 138 негови версии, предава агенция ТАСС.

Споменава се за доклад на Кингс Колидж, Лондон, според който руският телевизионен канал RT и информационната агенция Sputnik са използвани като "орудия за дезинформация ", с помощта на „публикации и повторения на дълъг списък от често пъти противоречиви информационни съобщения". Така се създава "замъглена картина на събитията ", случили се в Солсбъри през март 2018 година. "Всички публикации в местните [британските] медии се четат внимателно в Русия. Като отчита тяхното противоречиво съдържание, обществеността в нашата страна все повече се убеждава, че в Солсбъри станахме свидетели на мощна антируска провокация. Създадената от британските власти атмосфера около разследването само подхранва това убеждение ", се казва в комюникето на руското дипломатическо представителство.
"Не е изненада, че при тези обстоятелства руските журналисти се опитват да разберат какво именно се е случило в Солсбъри. Те разчитат и на материалите на британските си колеги. Що се отнася до споменатите 138 "версии" (които, както се изясни, на практика не са версии, а отделни тезиси по различни аспекти на делото – бел. ТАСС) – това, както отбелязва Форин офис в една от нотите си, е проява на обществената дискусия ", отбелязват в посолството на РФ.
В съобщението се припомня, че " британските власти до този момент не са публикували резултати от разследването, което продължава все още ".

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Майката на Сергей Скрипал поиска да признаят сина й за безследно изчезнал

РИА Новости: Майката на Сергей Скрипал поиска да признаят сина й за безследно изчезнал

20 Февруари 2019 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Ярославъл. Майката на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал, който бе отровен в Солсбъри, поиска да признаят сина й за безследно изчезнал, съобщи пред РИА Новости неговата племенница Виктория Скрипал.
Както разказа събеседницата на агенция, заявлението е подадено в московската полиция, по мястото на регистрацията на дъщерята на бившия полковник Юлия, която бе отровена заедно с баща си. По думите на Виктория, ако Скрипал бъде признат за изчезнал безследно, неговата майка ще наследи апартамента, колата и кучето му.
„Трябва някак си да спасим имуществото <...> Надяваме се, че в хода на разследването ще стане ясно и тяхното местонахождение“, заяви тя.
Както припомня руската агенция, Виктория Скрипал нееднократно заявяваше, че не се съмнява в смъртта на Сергей, защото иначе той със сигурност би се свързал с възрастната си майка.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Руския флаг се развя над Солсбъри две седмици преди годишнината от изчезването/отравянето на Сергей Скрипал

The New York Times: Руския флаг се развя над Солсбъри две седмици преди годишнината от изчезването/отравянето на Сергей Скрипал

18 Февруари 2019 | 19:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Две седмици преди годишнината от изчезването/атаката с нервнопаралитично вещество срещу бившия полковник от Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия Сергей Скрипал в Солсбъри, Великобритания, някой закачи голямо руско знаме на градската катедрала през нощта, а жителите на градчето възприеха това като подигравка към претърпените изпитания през последната година, пише американското издание The New York Times.
Снимките на руския флаг, развяващи се от скеле около катедралата, бяха широко разпространени в социалните медии в неделя сутринта.
Викарият на Солсбъри Николас Пападопулос заяви,че това е „изключително глупаво“.
По неговите думи, „това е подигравка към огромните лични трагедии и щетите, нанесени на града от безпрецедентните атаки с нервно-паралитично вещество в Солсбъри миналата година“.
Не става ясно кой се е изкачил на скелето, обграждащо сградата, за да постави знамето, което набързо е премахнато в неделя сутринта. Флагът е предаден на полицията, съобщиха от катедралата.
„Каква глупост“, заяви депутатът от Консервативната партия Джон Глен в „Туитър“. „Това е подигравка със сериозните събития, които, за съжаление, Солсбъри преживя миналата година.
„Ню Йорк Таймс“ отбелязва, че случаят е обект на хумор в Русия.
„Руските власти, които отрекоха отговорността за нападението срещу г-н Скрипал, взеха предизвикателен, подигравателен тон по време на разследването, дори когато нападателите бяха разкрити, че са били отличени служители на руската военна разузнавателна служба“, пише изданието.
Вестникът е възмутен още от това, че руската държавна Russia Today е изпратила шоколадови модели на катедралата в Солсбъри на другите новинарски медии по време на празниците.
Авторът е най-раздразнен от това, че миналия месец руски производител на настолни игри е пуснал такава, наречена „Нашите в Солсбъри“ („Наши в Солсбери“), в която участниците вървят по предполагаемия път на предполагаемите извършителите на нападението Александър и Анатоли и в крайна сметка достигат до въпросното английско градче.
„Може да се каже, че това беше идея, с която да отговорим на Западните медии“, заяви Михаил Бобер, който е съставил играта.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.