НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Daily Express: Планове за отлагане на Брекзит с два месеца, ако Тереза Мей не успее да прокара споразумението си

Daily Express: Планове за отлагане на Брекзит с два месеца, ако Тереза Мей не успее да прокара споразумението си

25 Февруари 2019 | 04:25 | Агенция "Фокус"
Лондон. От „Даунинг стрийт“ извадиха планове, според които ще отправят официално искане до Брюксел да отложи Брекзит, ако Тереза Мей не може да прокара споразумението си до 12 март, пише британският вестник Daily Express.
Плановете не уточняват продължителността на това удължаване, но министрите смятат, че това ще бъде не повече от два месеца, според Telegraph. В резултат на това Обединеното кралство няма да участва в изборите за Европейски парламент. „Даунинг стрийт“ 10 е изготвил серия от варианти, които искат да избегнат оставките на министри, които подкрепят невъзможността да се сключи тази сделка.
Тереза Мей ще отложи решаващото гласуване по нейното споразумение до 12 март, като ще останат 17 дни преди Великобритания да напусне Европейския съюз.
Новината идва, след като Мей не постигна пробив в преговорите си с европейските лидери на срещата на върха ЕС-ЛАД в Брюксел.
Британският премиер заяви, че вярва, че „все още е в рамките на нашите възможности“ Обединеното кралство да напусне ЕС със сделка на 29 март.
Камарата на общините ще гласува в сряда законопроект, който бе внесен в парламента от висшия лейбъристки депутат Ивет Купър.
Законопроектът ще принуди Тереза Мей да поиска удължаване на член 50, ако до 13 март не се постигне споразумение.
Тя можеше да поиска отлагане на Брекзит и да избегне бунт от страна на консервативните депутатите и поражението в Камарата на общините.
Група консервативни депутати ще внесат ново изменение, което изисква от премиера да удължи член 50, ако не е осигурена сделка.
Саймън Харт предложи изменението, според което удължаването на член 50 не може да продължи след 23 май.
Министърът на труда и пенсиите Амбър Ръд, министърът на правосъдието Дейвид Гауке и министърът на бризнеса Грег Кларк показаха подкрепа за предложението за отлагане на оттеглянето, за да се предотврати Брекзит без сделка.
Бившият лидер на консерваторите Иан Дънкан Смит и евроскептиците заявиха, че това нарушава колективната отговорност.
Тереза Мей заяви: „Това, което заедно правим като правителство и като кабинет, работи за постигането на тази сделка“.
„Парламентът иска да види промени в предпазния механизъм“.
„Ние работим с ЕС по този въпрос и ние се фокусираме върху напускане със споразумение. Намерението ми е да работя за сделка“.
Премиерът се срещна с председателя на Европейската комисия Доналд Туск, за когото се казва, че подкрепя удължаването на член 50 с две години, за разлика от два месеца.
Тереза Мей обяви: „Често хората говорят за удължаването на член 50, сякаш това ще реши въпроса - разбира се, че няма. То отменя края на решение“.
Саймън Харт заяви: „Това ще даде на правителството времето, необходимо за сключване на всяка сделка и свързано с нея законодателство, за да се предвиди допълнителен период, в който правителството да може правилно да планира излизане без сделка“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ако Великобритания излезе от ЕС без договор - ще мерим загуби, а не ползи

Премиерът Бойко Борисов: Ако Великобритания излезе от ЕС без договор - ще мерим загуби, а не ползи

24 Февруари 2019 | 17:49 | Агенция "Фокус"
Шарм Ел-Шейх.Ако Великобритания излезе от ЕС без договор - ще мерим загуби, а не ползи. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Египет във връзка с Брекзит, предаде специалният пратеник на Агенция "Фокус" в Египет.
"Нищо по-лошо няма от излизане без договор. Тогава ще мерим всъщност кой е понесъл по-големи загуби. Ще мерим загуби, а не ползи", каза Борисов. Според него инатът по темата не е добър съветник. Той изрази надежда да има мъдрост от страна на ЕС и на Великобритания.
Премиерът заяви, че държи да има в договора британските служби да останат в Европа. По думите му те са най-добрите в света.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal : Брекзит формира дълбоки пукнатини в британското общество

The Wall Street Journal : Брекзит формира дълбоки пукнатини в британското общество

24 Февруари 2019 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит формира дълбоки пукнатини в британското общество, пише авторитетното издание The Wall Street Journal.
С наближаването на Брекзит, насрочен за 29 март, активистите за напускането на ЕС се мобилизират, за да се уверят, че Великобритания наистина напуска ЕС. Натискът върху партиите доведе до вътрешно разцепление в иначе старите и стабилни британски партии.
Мнозина са изправени пред заплахата да загубят местната партийна подкрепа за участие в следващите избори - процес, наречен деселекция. Кандидатите, които не са подкрепени от голяма партия, рядко биват избирани.
От 2014 г. Лейбъристката партия разширява членската си маса си, като добавя хиляди предимно млади леви активисти. Мнозина твърдо подкрепят социалистическата политика, насърчавана от партийния лидер Джереми Корбин, и се нахвърлят върху центристки партии, като често използват социалните медии, за да ги атакуват. Ръководството на лейбъристите също се бори да опровергае обвиненията, че е позволило на антисемитизма да се вкорени в партията.
За консерваторите обаче най-спорният въпрос е Брекзит.
Платформата Leave.EU, група, която подкрепя оттеглянето на Великобритания от ЕС, финансира кампания за принуждаване на поддръжниците на Брекзит да се присъединят към местните асоциации на консервативната партия и да окажат натиск върху своите депутати да осигурят Брекзит.
"Ние мобилизираме воините в креслата", казва Анди Уигмор, говорител на Leave.EU. След онлайн кампания от Leave.EU Бейкънсфийлд, около 20 души се присъединиха към местната консервативна асоциация, за да подадат петиция до техния депутат Доминик Грийв.
Един от проблемите, с които се сблъскват центристите, е, че членството на Консервативната партия е спаднало през последните няколко десетилетия и сега представлява по-малка и по-възрастна част от населението на Великобритания. Неотдавнашно проучване показа, че 75% от членовете на консервативната партия са посочили Брекзит като свой приоритет номер едно, в сравнение с 68% от тези, които са гласували консерваторите и 60% от всички избиратели. Гласоподавателите на лейбъристите предимно отхвърлиха Брекзит.
През 1970 г. членовете на Консервативната партия представляват малко над 3% от избирателите. Днес, с 124 000 членове, това е малко под 0,5% от избирателите. През 2017 г. консервативната партия получи повече дарения от завещания от мъртвите, отколкото в членски внос от живите, според счетоводната информация от миналата година.
Тази намаляла членска база е леко подсилена от притока на бивши членове от Партията за независимост на Обединеното кралство, група, която подкрепи Брекзит, но оттогава се позиционира много в дясно и отблъсна някои свои поддръжници. Един председател на асоциацията на консервативната партия в югозападната част на Англия оценява, че членството се е увеличило с около 15% през последните месеци заради този процес.
Пристигането на бившите поддръжници на Партията на независимостта и агитацията в местните райони за Брекзит ужасява някои консерватори, които искат да спрат напускането. "Твърде много от бившите ни колеги се страхуват от асоциациите си повече, отколкото се страхуват от електората си," каза Анна Субри, която напусна консерваторите тази седмица в знак на протест срещу Брекзит. „ Това е форма на тирания“.
Деселекцията в Консервативната партия е рядкост и трудно може да се постигне, но заплахата от местни разправии прави консервативните депутати неспокойни и те в някои случаи не желаят да рискуват да показват своите възгледи.
Ако Брекзит се отложи местните консервативни лидери се страхуват от недоволство от избирателите, напускане на членове и деселекция.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:  Отлага се гласуването за Брекзит на 27 февруари в британския парламент

AFP: Отлага се гласуването за Брекзит на 27 февруари в британския парламент

24 Февруари 2019 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей заяви в неделя, че депутатите няма да имат шанс да гласуват отново по сделката за Брекзит тази седмица, но обеща, че това ще стане до 12 март, предава AFP.
"Тази седмица няма да се проведе решаващото гласуване в парламента. Но ще гарантираме, че това ще се случи до 12 март," каза тя пред британски медии по пътя към среща на върха на европейските и арабските лидери в Египет.
След като депутатите отхвърлиха споразумението за оттеглянето миналия месец, премиерът продължава да търси разрешение за най-големия проблем – предпазният механизъм за ирландската граница.
Мей ще проведе разговори в кулоарите на срещата на върха в Шарм ел-Шейх с други лидери на ЕС и заяви, че нейният екип ще се върне в Брюксел следващия вторник.
По-рано тя обеща, че ако не може да внесе преразгледаното споразумение обратно в парламента тази седмица, тя ще позволи на депутатите в сряда да обсъдят собствените си идеи за пътя напред.
Трима от нейните министри от кабинета в събота предупредиха, че ако няма пробив тази седмица, парламентът трябва да гласува за отлагане на Брекзит, вместо да рискува да напусне ЕС без споразумение.
"Все още имаме възможност да напуснем Европейския съюз със споразумение на 29 март," каза Мей в неделя.
Тя каза, че отлагането на Брекзит "не решава проблема. Винаги ще дойде момент, в който трябва да решим дали да приемем споразумението, което е било договорено или не".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Лейбъристите са близо до искане за втори референдум

Reuters: Лейбъристите са близо до искане за втори референдум

24 Февруари 2019 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лейбъристите са близо до искане за втори референдум, пише Reuters
Малко повече от месец преди Великобритания да напусне ЕС на 29 март, премиерът Тереза Мей все още се опитва да договори промени в споразумението си с Брюксел, за да си осигури подкрепата на парламента за това.
Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин засега се придържа към политиката на партията да запази възможността за втори референдум "на масата", ако правителството на Мей не успее да сключи споразумение с Брюксел, което може да сложи край на безизходицата в парламента.
Мей е обещала на парламента възможността да гласува за следващите стъпки по Брекзит на 27 февруари, а депутатите възнамеряват да предложат редица промени в нейния план, включително да се каже, че той трябва да бъде подложен на референдум.
Запитан дали партията му ще гласува в подкрепа на втори референдум, заместник-председателят на партията Том Уотсън заяви пред телевизия ВВС: "Може да е ... Ние се приближаваме към тази точка".
"Ние се отправяме в тази посока, но все още има и други опции в следващите дни", каза той.
Перспективата за провеждане на втори референдум създава дилема за Корбин: докато много от членовете на партията горещо подкрепят така нареченото народно гласуване, други просто искат Великобритания да напусне възможно най-скоро.
"Все по-голям е броят на хората, които смятат, че сега се придвижват към ситуация на втори референдум, за да блокират излизането без споразумение или да блокират лошото споразумение на Мей- това ще бъде гласуването през следващата седмица.“ – заяви Джон Макдонъл от лейбъристката партия.
Друг лейбъристки депутат, Фил Уилсън, е заявил, че е провел и разговори с някои от министрите в кабинета на Мей, за да получи подкрепата им за референдума.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пиер Московиси: Брекзит без споразумение няма да доведе до хаос в ЕС

Пиер Московиси: Брекзит без споразумение няма да доведе до хаос в ЕС

24 Февруари 2019 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Париж. Излизането на Великобритания от Европейския съюз без споразумение няма да доведе до неконтролируема ситуация нито в ЕС, нито във Франция. Увереността в това бе изразена в неделя от европейския комисар по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси пред радиостанция Europe1, цитиран от TACC.
"Не е необходимо да представяме Брекзит като пълен срив и край на света. <..> В преговорите, които се провеждат почти три години, всичко е било предвидено. Разработени са десетки хиляди документи. Проблемът сега има политически характер, тъй като е необходимо британският парламент да приеме решението с мнозинство от гласовете, но никой не знае какво ще стане в крайна сметка ”, заяви еврокомисарят.
Той каза, че Европейският съюз се е подготвял "много месеци", за да гарантира, че Обединеното кралство няма да напусне ЕС без споразумение. "Това ще бъде това, което аз наричам" черен сценарий ". И в този случай Европейската комисия трябва да бъде готова за това", каза Московиси.
В това отношение той припомни, че е необходимо да се определят условията за митнически контрол на стоките, въвеждането на ветеринарен и фитосанитарен контрол, за да се гарантира нормалното функциониране на пристанищата, по-специално френското пристанище Кале. "Ние подготвяхме всичко това в продължение на много месеци, по-специално моите сътрудници. Ние провеждаме кампания за информиране на малките и средните предприятия какви стъпки трябва да предприемат в случай на Брекзит без споразумение," каза Московиси. Той обеща, че лично ще посети Кале в навечерието на датата 29 март, когато трябва да се осъществи излизането на Великобритания, "за да провери какви мерки са предприети там".
"Необходимо е Брекзит да бъде подреден. Трябва да призная в тази връзка, че френската митница просто е подготвена за напускането на Великобритания много добре. Не забравяйте, най-лошото нещо, което може да се случи, е пълна импровизация, ако Великобритания напусне без договор, но аз съм убеден, че няма да има такава импровизация ”, подчерта еврокомисарят.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Без паника! На Мей са казали да си сдържа нервите. 'ЕС няма да даде знак до последния миг'

The Daily Express: Без паника! На Мей са казали да си сдържа нервите. 'ЕС няма да даде знак до последния миг'

24 Февруари 2019 | 05:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. На Тереза Мей са препоръчали да си сдържа нервите срещу „враговете“ на Брекзит, тъй като навлиза в изключително важна седмица за своето лидерство, пише The Daily Express .
Премиерът се изправя пред натиските от всички страни, както и с измяната на депутатите. Министрите от кабинета заплашват, че ще гласуват за отлагане на излизането, а Брюксел отказва да промени мнението си по ирландския предпазен механизъм. Тя ще бъде принудена да не слага на масата „без сделка“ през седмицата, която се задава, тъй като в противен случай я заплашва министерски бунт и рискува нови депутати да „й обърнат гръб“ и да се присъединят към новосъздадената Независима група. Заклетите привърженици на Брекзит я съветват да се държи резервирано и да не хвърля ключовата си карта за преговори, като се откаже от излизане без сделка.
Страната трябва да излезе на 29 март, защото британския народ няма да приеме „да не е победител, а победен и в ръцете на ЕС“. Вчера Мей се обърна към редовите тори на Националната консервативна Конвенция и им каза, че трябва да си свърши работата. Тя каза: „нашият фокус да „произведем“ Брекзит трябва да е категоричен. Ние, а и аз, няма да се чувстваме огорчени след като направим най-голямото демократично упражнение в историята на страната.В самия край на този процес най-лошото, което можем да направим, е за изгубим фокуса си.“
Партийните активисти също подкрепят подобен възглед: „Нов референдум, отлагане след европейските избори, изваждане на проекта за „без сделка“ от дневния ред на обсъжданията“ като цяло тези неща ще огорчат живота хората, които в 2016-та гласуваха и ще повреди както демокрацията, така и нашата партия за десетилетия напред.
Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Отлагането на Брекзит е „ слонски капан“

The Telegraph: Отлагането на Брекзит е „ слонски капан“

24 Февруари 2019 | 05:15 | Агенция "Фокус"
София. Отлагането на Брекзит е „слонски капан“, който не можем да избегнем, предупреждават старши министри, пише The Telegraph
Министърът за Северна Ирландия Джон Пенроуз казва, че опитът да се премахне опцията за напускане на ЕС на 29 март без сделка може „да торпилира напълно Брекзит ”.
Отлагането на британското излизане от Евросъюза е „слонски капан“, който може да убие Брекзит, е предупредил старши министърът в събота вечерта. В текст за неделното издание на всекидневника той пише, че това „торпедо“ може да доведе до по-нататъшни временни удължавания и проточвания на срокове, което „да се превърне в постоянна практика“.
Лайън Фокс, министърът за международната търговия, предупреждава, че от съществено значение е „да държим нервите си“, докато Тереза Мей търси пътища да постигне отстъпки, с които да спечели подкрепата на парламента за своята сделка.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британски министри препоръчаха на премиера да постигне споразумение с ЕС или да отложи Брекзит

AFP: Британски министри препоръчаха на премиера да постигне споразумение с ЕС или да отложи Брекзит

23 Февруари 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Лондон. Трима членове на кабинета на премиера Тереза Мей предупредиха в събота, че Брекзит трябва да бъде отложен, ако тя не може да убеди британския парламент да подкрепи споразумението за напускане на ЕС през следващата седмица, предава AFP.
Министърът на индустрията Грег Кларк, министърът на труда и пенсиите Амбър Ръд и министърът на правосъдието Дейвид Гаук предупредиха, че не са съгласни с напускането на Европейския съюз на 29 март без споразумение.
В момента Мей се стреми да осигури промени в текста на споразумението, което тя постигна с ЕС през ноември, като се надява да спечели подкрепата на депутатите, които миналия месец отхвърлиха вече договореното споразумение с огромна разлика.
"Ако през следващата седмица няма пробив, балансът на мненията в парламента е ясен - че би било по-добре да се стремим да ... отложим датата на Брекзит, а не да излезем от Европейския съюз на 29 март без споразумение", пишат министрите във вестник Daily Mail.
Те добавят: "През следващите няколко дни просто няма да има време да се сключи споразумение и да се изпълни цялото необходимо законодателство преди 29 март".
Те също така предупреждават, че напускането на ЕС без сделка би навредило "сериозно" на икономиката, ще отслаби националната сигурност и ще рискува разпадането на Великобритания.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Британските шофьорски книжки няма да важат в Ирландия при Брекзит без сделка

The Guardian: Британските шофьорски книжки няма да важат в Ирландия при Брекзит без сделка

23 Февруари 2019 | 00:58 | Агенция "Фокус"
Дъблин/Лондон. В случай на напускане на ЕС от Великобритания без да има споразумение, Ирландия няма да признава британските шофьорски книжки на гражданите на Обединеното кралство, които живеят в нея, пише The Guardian.
Службата по пътна сигурност в Република Ирландия, която е държавна агенция обяви, че двустранното споразумение за взаимно признаване на тези документи ще престане да действа и притежателите на британски шофьорски книжки ще бъдат задължени да ги сменят с ирландски преди датата 29 март.
По този повод Службата е направила съобщение, в което се казва: “В случай на Брекзит без сделка шофьорските книжки на британците, които живеят тук в Ирландия няма да са валидни и притежателите им няма да могат да шофират тук, в Ирландия.”

“Съветваме тези водачи на МПС да сменят досегашните си документи за правоспособност за ирландски преди 29 март.”
Според сега действащите правила притежателите на британски документ за шофиране могат да ги подменят, като запазват различните категории, които притежават, както и разрешителни. Процедурата отнема 17 дни и таксата е 55 евро (48 паунда).
При вариант Брекзит със сделка, който миналият месец беше отхвърлен от Уестминстър, Ирландия и други държави, членки на ЕС ще продължат да признават документите през преходния период. През януари ирландските мотористи узнаха, че за да управляват МПС в Северна Ирландия и във Великобритания след Брекзит без сделка, ще се нуждаят от „зелени карти“, за да гарантират, че имат застраховка.
Ирландското Бюро за застраховане на превозните средства е изпратило 400,000 зелени карти на застрахователните агенции. При сега действащите правила, съгласно Директивата на ЕС за застраховане на МПС, те имаха право свободно да се придвижват в блока без да се нуждаят от подобен документ.
Ирландското правителство започна да се подготвя за Брекзит без сделка, като обяви в петък Общ закон за Брекзит, в който са инкорпорирани 16 законодателни елемента, предвиждащи как Ирландия да се защити от шок при излизането на Великобритания от Евросъюза.
Вицепремиерът Саймън Ковни изрази надежда, че законът ще се окаже „излишен“ и никога няма да се приложи. “Моето единствено желание е да го видя да си стои само на рафта.”

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: ЕС очаква Тереза Мей да поиска тримесечно отлагане на Брекзит

Bloomberg: ЕС очаква Тереза Мей да поиска тримесечно отлагане на Брекзит

22 Февруари 2019 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз очаква от британския премиер Тереза Мей да бъде принудена да поиска тримесечно отлагане на Брекзит, съобщава американската агенция Bloomberg, като се позовава на двама различни неназовани източници от Брюксел.
Дискусиите между двете страни показват, че Мей ще поиска удължаване на двугодишния преговорен период, ако британския парламент подкрепи сделката за Брекзит, но тя не бъде подписана до срещата на върха на ЕС на 21-22 март. Това се очертава като настоящия план на ЕС, посочва медията.
ЕС вижда това като „техническо разширение“, за да даде време на британския парламент да приеме необходимото законодателство, свързано с излизането на Лондон от Съюза. Всичко, което е по-дълго от три месеца, ще постави Великобритания под натиск да вземе участие в европейските избори на 23-26 май, нещо, което двете страни искат да избегнат, добавя още американската агенция.
„Блумбърг“ пише, че Мей се състезава с времето, за да промени спорна част от сделката, известна като „резервна“, по приемлив начин и за парламента на Обединеното кралство, и за ЕС. Въпреки това, само с пет седмици до планираното излизане на Великобритания от Съюза и преговори в задънена улица, министрите и депутатите от собствената й партия заплашват да гласуват срещу нея следващата седмица, за да дадат на парламента контрол върху процеса.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Призовават Тереза Мей да се откаже от вариант без сделка или ще е сблъска с голямо недоволство

Independent: Призовават Тереза Мей да се откаже от вариант без сделка или ще е сблъска с голямо недоволство

22 Февруари 2019 | 03:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Нови разговори за Брекзит са насрочени за началото на следващата седмица, докато Тереза Мей се е запътила към друга конфронтация с парламента, заради позицията й за напускане на ЕС, пише в. Independent.
Този ход идва на фона на съобщенията, че министър-председателят е изправен пред голямо предизвикателство от консервативните депутати, които се противопоставят на излизане от ЕС без споразумение.
Министърът по въпросите за Брекзит Стивън Баркли и главният прокурор Джефри Кокс обявиха, че ще проведат отново разговори с главния преговарящ на ЕС Мишел Барние в предстоящите дни за ирландския механизъм.
Преди гласуванията в Камарата на общините, Тереза Мей ще отпътува на срещата на върха ЕС-Арабска лига в Египет тази неделя.
Докато правителствените източници искаха да попречат на преговорите за „сделка в пустинята“, се очаква премиерът да има срещи с лидерите на ЕС в кулоарите на мероприятието.
Докато часовникът изтича до планираното напускане на Великобритания от ЕС на 29 март, премиерът е изправен пред бунт от до 100 депутати, които искат тя да отложи Брекзит, ако не може да сключи сделка, съобщава в. Daily Telegraph.
Премиерът вярва, че осигуряването на правно обвързващи гаранции по отношение на защитния механизъм е от ключово значение за преминаването на споразумението й за оттегляне през Камарата на общините.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Джеръми Корбин се отправя към Брюксел, за да представи на ЕС визията си за сключване на сделка за Брекзит

Sky News: Джеръми Корбин се отправя към Брюксел, за да представи на ЕС визията си за сключване на сделка за Брекзит

21 Февруари 2019 | 06:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Ръководителят на лейбъристите заяви, че ще обсъди възможностите за пробив в сегашната безизходица, но няма да говори за втори референдум, съобщава телевизионният канал Sky News.
Джеръми Корбин се отправя към Брюксел, за да обсъди Брекзит с лидерите на Европейския съюз, твърдейки, че ще работи с други политически партии за избягването на оттегляне без споразумение.
По време на посещението си лидерът на лейбъристите ще се срещне с преговарящия Мишел Барние, генералния секретар Мартин Зелмайер и координатора по Брекзит на Европейския парламент Ги Верхофстад.
Джеръми Корбин заяви, че планира да обсъди възможностите за пробив в безизходицата и да изясни на екипа от Брюксел, че в парламента няма мнозинство за излизане от съюза без сделка.
„Правителството на консерваторите продължава да работи в опит да изнудва парламента да приеме лошата сделка на Тереза Мей пред хаотично напускане без сделка“, каза Корбин преди посещението си.
„Лейбъристката партия уважава резултата от референдума, но ние не подкрепяме вредния подход на министър-председателя, който се фокусира повече върху успокояването на фракциите в нейната партия, отколкото на намирането на разумно решение, което да работи за цялата страна“.
„Само 37 дни преди Брекзит, Тереза Мей трябва да приеме, че историческите й поражения в парламента и пълния провал да се постигне нова сделка означава, че нейният подход е неуспешен“.
„Тя трябва да изостави вредните си червени линии и най-накрая да работи с лейбъристите, за да постигне споразумение, което да работи за нашата страна“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Няма пробив на срещата с Тереза Мей, заяви Юнкер

Independent: Няма пробив на срещата с Тереза Мей, заяви Юнкер

21 Февруари 2019 | 02:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия поля със студена вода възможността за пробив в разговорите за Брекзит, когато се срещна с Тереза Мей в Брюксел, пише британският вестник Independent.
Премиерът пътува до столицата на ЕС, за да се срещне с Жан-Клод Юнкер и да се опита да убеди блока да промени споразумението, за да го направи по-приемлив за консервативните депутати.
„Имам голямо уважение към Тереза Мей, за нейната смелост и отстояване. Утре ще проведем приятелски разговор, но не очаквам пробив“, каза Юнкер преди срещата.
Запитан за посещението, говорител на Европейската комисия заяви пред репортери в Брюксел: „Всеки път, когато премиерът изрази желанието си да дойде, ние винаги ще се радваме да я чуем и да видим какво има да каже“.
Той потвърди, че лидерите не планират да провеждат пресконференция.
След срещата лидерите на Обединеното кралство и ЕС публикуваха съвместно изявление. В него се казва, че двамата обсъждат какви допълнителни гаранции могат да бъдат дадени на депутатите и „и двете потвърдиха ангажимента си да избегнат твърда граница на остров Ирландия и да зачитат целостта на вътрешния пазар на ЕС и на Обединеното кралство“.
Говорейки на излизане от срещата, британският премиер заяви пред репортери: „Тази вечер имах конструктивна среща с председателят Юнкер. Подчертах необходимостта да видим правно обвързващи промени за предпазния механизъм, които да гарантират, че той не може да бъде неопределен, това е необходимо, ако се стигне до гласуване на споразумение в Камарата на общините.
Предишните посещения на премиера също преминаха без значителен напредък. Министрите на Тереза Мей Стивън Баркли и Джефри Кокс също пристигнаха в понеделник и се очаква да се върнат тази седмица.
В изказване в Берлин преди срещата външният министър на Великобритания Джереми Хънт заяви, че ЕС ще сподели отговорността за увреждащ провал, ако няма споразумение.
Той настоя, че правителството на Обединеното кралство би могло да сключи сделка за Брекзит чрез парламента въпреки поредицата от загуби, но само ако има правно обвързващи промени за защитния механизъм.
Хънт каза, че „единственият начин да се преодолее сегашната ситуация“ е ЕС да се съгласи с промяна на ирландската предпазна мярка.
Министърът на външните работи добави: „В този важен момент, върху всички нас се е стоварила голяма отговорност“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей приветства „напредъка“ в преговорите с Юнкер за Брекзит

AFP: Тереза Мей приветства „напредъка“ в преговорите с Юнкер за Брекзит

20 Февруари 2019 | 22:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Британският министър-председател Тереза Мей приветства „напредъка“ в преговорите с Европейския съюз, насочени към разрешаване на безизходицата около Брекзит, съобщава AFP.
Мей заяви, че срещата й с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е била „конструктивна“, като двете страни се съгласяват да работят за гаранции по тежкия въпрос относно „ирландския механизъм“.
„Имаме напредък“, обяви Тереза Мей.

Первод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Трима депутати излязоха от Консервативната партия на Великобритания заради Брекзит

AFP: Трима депутати излязоха от Консервативната партия на Великобритания заради Брекзит

20 Февруари 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Трима народни представители от управляващата във Великобритания Консервативна партия я напуснаха в сряда заради Брекзит, като заявиха, че въпросът е „редефинирал“ фракцията и „отменя всички усилия за модернизацията й“, предава AFP.
„Със съжаление ние пишем, за да си подадем оставката от групата на Консерваторите и да се откажем от членството в партията“, заявиха в съвместно писмо до премиера Тереза Мей Ана Соубри, Хайди Алън и Сара Уоластън.
Триото добави, че планира да седне в парламента заедно с осем бивши депутати от лейбъристите, които също се оттеглиха от опозиционната си партия тази седмица, за да формират новата независима група.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер: Великобритания трябва да организира избори, ако иска да остане в ЕС и след май

Жан-Клод Юнкер: Великобритания трябва да организира избори, ако иска да остане в ЕС и след май

20 Февруари 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Великобритания ще трябва да участва в европейските избори, ако иска да продължи да е член на Европейския съюз след месец май, пише европейската редакция на Politico.
„Ако Великобритания ще остава след май, като член на ЕС трябва да организира европейски избори“, подчерта Юнкер в рамките на реч пред регионалния парламент в немската провинция Баден-Вюртемберг. „Договорът си е договор и там го пише“.
Освен това той добави, че не Комисията „решава кога Обединеното кралство напуска Съюза“, а самата излизаща държава.
В интервю пред местното издание Stuttgarter Zeitung Юнкер подчерта, че ЕС няма да се противопостави, ако Великобритания поиска удължаване на разговорите.
Ако не се постигне споразумение между Лондон и Брюксел, Обединеното кралство трябва да излезе от Съюза на 29 март. Изборите за Европейски парламент трябва да се проведат в целия Блок между 23 и 26 май.
„Великобритания трябва да вземе решението дали иска повече време“, каза Юнкер пред вестника. „Ако бъде отправено подобно искане, никой в Европа няма да се противопостави. Ако питате, колко може да бъде отложено излизането, аз не мога да ви дам такъв отговор“.
Британският премиер Тереза Мей ще пътува в Брюксел в сряда, за да се срещне с Юнкер, каза говорител на Комисията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Daily Express: Брекзит е истинска главоблъсканица

The Daily Express: Брекзит е истинска главоблъсканица

20 Февруари 2019 | 05:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. След последния си опит да удовлетвори Рийс-Мог и Ес, Тереза Мей попадна в мрежата на Параграф 22, пише днешният The Daily Express и припомня, че в сряда вечерта британският премиер ще има „скърцащ“ разговор с топ евробюрократа Жан-Клод Юнкер в Брюксел. Нарастват и очакванията за пробив в усилията й да постигне подобрения в сделката си за Брекзит.
Очаква се министър-председателят и председателят на Европейската комисия да хвърлят в „кошчето за боклук“ рамката за правната декларация в търсене на гаранции, че Обединеното кралство не може неопределено да стои „заклещено“ в капана на европейския митнически съюз. Източници от Уайт Хол са информирали вестника, че тя може дори да предложи на Долната камара обновена версия на сделката, за да получи депутатското одобрение за глътка свеж въздух и ново „гласуване по смисъл“ още през следващата седмица. В навечерието на своето пътуване до Брюксел във вторник късно вечерта г-жа Мей се опита да убеди отново евроскептиците сред торите, в това число и Джейкъб Рийс-Мог, както и бившия министър за Брекзит Стив Бейкър, че все още на масата за преговори стои и техният план за „алтернативни задължения“, с който трябва да замени т. нар. „възпираща“клауза в Споразумението за напускане.
Тя имаше разговори с консервативните депутати, като стъпваше върху т. нар. „Компромис от Молтхаус“, предложение, което се основава на дъмпинг във „възпиращата“ клауза в полза на по-дълъг транзитен период.
След тези разговори обобщеното изявление на господата Рийс-Мог и Бейкър гласеше: „ Компромисът от Молтхаус е жив и рита“. След което е добавено: „ В очакване сме на бъдещите развития“. ”
Външният министър Джеръми Хънт очаква в следващите дни двата преговарящи екипа да постигнат подобряване на сделката. Това е заявил и той след разговорите във вторник в британския парламент. Хънт е добавил, че „ има светлина в тунела“ и съществува възможност в Камарата да се събере мнозинство в подкрепа на променената сделка. В сряда той има задача да предупреди, че и двете страни поемат „тежка отговорност“ да избегнат Брекзит, който би бил „опустошителен“.
Очаква се днес Хънт да държи реч в Берлин пред фондация „ Конрад Аденауер“, където трябва да каже: „Никой от нас не трябва да има съмнения, че ако не се гарантира ратификацията на Споразумението между ЕС и Великобритания за оттеглянето на страната, ще се стигне до дълбоки поражения , икономически и политически.
В Берлин Хънт трябва да се срещне с висши германски политици включително и с външния министър Хайко Маас, за да обсъди Брекзит.
Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Шинас във вторник отново повтори, че блокът отказва да променя проекта за споразумение за напускането на Великобритания.
"ЕС няма да отвори отново Споразумението. Не може да приемем времево ограничение или клауза за едностранно напускане. Работим заедно с британското правителство, за да открием начин страната да напусне ЕС по подреден начин на 29 март. Това е."
Във вторник на конференция в Лондон бившият председател на Еврокомисията Хосе Барозо е обявил, че е по-добре ЕС да се съгласи на компромис вместо да го обвиняват, че е причина за Брекзит без сделка.
“Всеки има нужда малко да се раздвижи, това също е компромис. Където има политическа воля, има и политически път. Европа е длъжна да се приспособи към някои от британските тревоги,” е казал Барозо.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Депутатите се страхуват, че Мей ще свика предсрочни избори

The Guardian: Депутатите се страхуват, че Мей ще свика предсрочни избори

20 Февруари 2019 | 03:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските парламентаристи се страхуват, че Тереза Мей може да използва лейбъристкото разцепление и да обяви предсрочни избори, пише The Guardian.
Както лейбъристите, така и консерваторите в Британския парламент са обезпокоени, че новата група, създадена от Лусиана Бъргър и Чука Умунна всъщност увеличава шансовете на премиера Мей да обяви предсрочни избори.
От лейбъристка страна депутатите и техните привърженици се плашат, че министър-председателят на Великобритания ще се изкуши да използва разцеплението в опозицията, ако още членове на партията преминат към новата политическа група.
Според експертите перспективата за подобно действие от страна на Мей ще се увеличи, ако 20, 30 а дори и 50 лейбъристки депутати решат, че няма да могат да застанат зад Джеръми Корбин отново.
В същото време и консерваторите стават все по-разтревожени, че Мей може да бъде принудена да обяви предсрочни избори, ако нейното малко мнозинство се стопи или ако от средите на самите тори се намерят хора, които да се присъединят към новата Група на независимите. Няколко депутати от Консервативната партия са съобщили на вестника, че през миналата седмица вариантът „предсрочни избори“ е увеличил шансовете си.
Консерваторите твърдо настояват, че планират изборите да са през 2022 година. В същото време два независими един от друг източника от техните среди са информирали вестника, че подозренията им се засилват все повече, особено след поканите за обедите, които организира Адам Мемън, директор на групата за проучване на мнението в Консервативната партия. На тях поканените обикновено са питани какво трябва да съдържа партийният манифест за общите избори.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей ще пристигне в Брюксел в сряда за разговори за Брекзит

AFP: Тереза Мей ще пристигне в Брюксел в сряда за разговори за Брекзит

19 Февруари 2019 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще приеме британския премиер Тереза Мей в Брюксел в сряда, за да разговарят отново за Брекзит, предава AFP.
Говорителят на Юнкер Маргаритис Схинас заяви пред репортерите, че двамата ще се срещнат в централата на Европейския съюз в 18:30 местно време (19:30 българско).

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер: Възможно е Брекзит да бъде отложен и за след европейските избори

Жан-Клод Юнкер: Възможно е Брекзит да бъде отложен и за след европейските избори

19 Февруари 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не изключва продължаване на членството на Великобритания в Европейския съюз и след Европейските избори през месец май, пише европейската редакция на Politico.
„Според мен това ще бъде ирония на историята, но не мога да го изключа“, заяви Юнкер пред Stuttgarter Zeitung. „Евентуално решение да се поиска повече време трябва да бъде взето от Обединеното кралство. Ако бъде отправено подобно искане, никой в Европа няма да се противопостави“, добави той.
След като договорената сделка за Брекзит между Лондон и Брюксел бе отхвърлена от британския парламент миналия месец и политическата безизходица, която се установи в Уестминстър, се увеличиха спекулациите, че британското правителство ще бъде принудено да поиска удължаване на преговорния период по член 50. Ако това не се случи, има големи опасения, че Великобритания ще излезе от Съюза без никакво споразумение.
Забавянето след изборите за ЕС много вероятно ще означава участието на Великобритания в изборите за избиране на евродепутати.
Юнкер също каза, че няма фиксиран краен срок за това колко време може да бъде отложена датата на излизане: „Ако питате колко дълго може да бъде отложено оттеглянето, нямам предвид никаква времева рамка. С Брекзит вече толкова много срокове бяха изпуснати“.
„Това е като да си пред съда или в открито море; ние сме в Божиите ръце. И никога не можем да бъдем съвсем сигурни, кога Бог ще вземе въпроса в свои ръце“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Daily Express:  Мей вбеси привържениците на Брекзит

The Daily Express: Мей вбеси привържениците на Брекзит

19 Февруари 2019 | 05:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът за Брекзит Стивън Барклей взе подробности по план „В“, съставен от привържениците както на напускането на ЕС, така и на желаещите страната да остане в него. Той ще ги обсъди с партньорите в Брюксел, пише вестник The Daily Express.
Призивът за „алтернативни решения“ на твърдата ирландска граница, която се оказа сериозна пречка, беше оставен настрана заради правни гаранции. Барклей и главният прокурор Джефри Кокс ще се върнат в сряда в Брюксел, за да представят пред висшите еврослужители как „да се продължи напред по законен начин“.
Кокс ще се опита да запази един съвсем нов правен текст, което ще му позволи да се върне към своето предупреждение от ноември, че Великобритания може да попадне в клопката на митническия съюз на Европейския съюз.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Guardian:  Корбин трябва да смени посоката

The Guardian: Корбин трябва да смени посоката

19 Февруари 2019 | 04:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Заместник лейбъристкият лидер Том Уотсън е посъветвал Джеръми Корбин да смени посоката, иначе ще се изправи пред задълбочаващ се разпад в партията. Това се случва след като седем депутати я напуснаха, за да създадат ново движение, нещо което Лейбъристката партия не беше преживявала цели 40 години, пише в днешния си брой The Guardian. Емоционалното изявление на Уотсън се появи късно в понеделник вечерта, след като стана ясно, че известен брой лейбъристки депутати са готови да последват създателите на новата Независима група, както и че някои консерватори също обмислят дали да не напуснат своята партия.
Съобщението за създаването на тази група от Лучиана Бъргър и Чука Умунна е най- сериозното предизвикателство, пред което се изправя партийното единство, след като през 1981 година „бандата на четиримата“ я напуснаха, за да създадат Социал-демократическата партия.
Но в деня на тази драма, когато сред лейбъристките редици цареше хаосът на случайността, лоялните на Корбин членове обявиха, че тези депутати са крехки фигурки, които никой от публиката на познава.
Умунна директно се обърна към парламентаристи от другите партии да се присъединят към новата група. Вниманието й бе насочено към консервативните депутати Анна Сорби, Сара Уолостън, Ник Боул, Хайди Алън и поне един про-европейски настроен министър, който би могъл да се присъедини към тях и да напусне кораба на Мей, ако стане ясно, че премиерът го насочва към Брекзит без сделка.
Лейбъристките депутати са заявили пред Гардиън, че са уверени, че ще има и нова вълна на партийни напускания, ако лидерът им не настоява за втори референдум и не предприеме мерки да изкорени антисемитизма от партията.
Корбин, който не един път се е изправял пред предизвикателства, не даде особен знак за паника. Той разпространи съобщение, според което е недоволен от поведението на колегите си, но същевременно в него пише за популярността на последните политики на Лейбъристката партия и за победите от изборите през 2017 година.
Той планира във вторник да държи реч за Брекзит и за новата комисия за образование до края на живота, което според него е нещо нормално, като се има пред, че създаването на тази комисия съвпада с дните на оставките в неговата партия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Седем депутати напуснаха Лейбъристката партия

AFP: Седем депутати напуснаха Лейбъристката партия

18 Февруари 2019 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Седем депутати напускат британската Лейбъристка партия за Brexit, антисемитизъм
Седем депутати от опозиционната Лейбъристка партия на Джереми Корбин напуснаха фракцията и обявиха създаването на нова, независима група в знак на протест срещу подкрепата за Брекзит и неуспеха срещу антисемитизма, предава AFP.
„Това беше много трудно, болезнено, но необходимо решение", сподели една от депутатите - Лучиана Бергер, на набързо организирана пресконференция в Лондон.
Други подробности не се привеждат към момента.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей ще говори с всеки от лидерите в ЕС, за да преодолее застоя в преговорите за Брекзит

AFP: Тереза Мей ще говори с всеки от лидерите в ЕС, за да преодолее застоя в преговорите за Брекзит

17 Февруари 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей в събота обеща да разговаря с всеки от лидерите на страните-членки на ЕС "през следващите дни", както пише в писмо до консервативните депутати, за да ги призове за единство по Брекзит, предава AFP.
В писмото до колегите си, откъси от които бяха пуснати от канцеларията й късно в събота, Мей призова партията да "премине отвъд това, което ни разделя".
Британският лидер каза, че управляващите тори трябва да пожертват "личните предпочитания" за "висшия национален интерес".
Призивът бе отправен след като Мей претърпя ново парламентарно поражение свързано с Брекзит тази седмица, което предполага, че краткият период на партийно единство за реформиране на проекта за споразумение за развод на ЕС може да не оцелее, пише агенцията.
В четвъртък вечерта депутатите отхвърлиха предложение, изразяващо подкрепа за усилията на Мей да търси промени в споразумението с нея, след като членовете на нейната собствена Консервативна партия се въздържаха.
В писмото си до депутатите в събота премиерът нарече гласуването "разочароващо", но настоя, че тя ще продължи да се стреми да осигури промени в така наречения „предпазен механизъм“ в сделката.
Офисът й разкри, че тя планира "да говори с лидерите на всяка една държава-членка на ЕС в близките дни".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей с нов призив за обединение на консервативните депутати за Брекзит

The Guardian: Тереза Мей с нов призив за обединение на консервативните депутати за Брекзит

17 Февруари 2019 | 03:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей отправи нова молба към консервативните депутати да се обединят и да изпълнят Брекзит, като настоява нейната партия да „премине отвъд това, което ни разделя“ и да жертва „личните си предпочитания“, пише британският вестник The Guardian.
Сплотяващият вик на премиера следва друга бурна седмица в Уестминстър, която видя, че напрежението в партията на торите достига точка на кипене, като един от нейните министри обвинява колегите си евроскептици в „предателство“.
Тереза Мей, в писмо до всички 317 консервативни депутати след като плановете й за Брекзит пострадаха от още една унизителна загуба в Камарата на общините, заяви, че резултатът беше „разочароващ“, но обеща, че правителството ще продължи работата си, за да осигури промени за ирландския механизъм.
Тя обяви, че ще се върне в Брюксел за по-нататъшни разговори с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, като разкри плановете си да говори с лидерите на всяка държава-членка на ЕС през следващите дни.
Междувременно министърът за Брекзит, Стивън Баркли, ще се срещне в понеделник с главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, за да обсъди предложенията на „работна група за алтернативни мерки“ на торите, които търсят компромисно решение, за да избегнат нуждата от защитен механизъм.
В призив за единство 41 дни преди планираното напускане на Великобритания, Мей каза: „Историята ще ни съди за ролите, които сме играли в този процес. Вярвам, че една страна с нашите вродени сили, завиден ресурс и огромен талант може да се изправи пред бъдещето с увереност, че нашите най-добри дни предстоят. Но сега стоим в решаващ момент.
Тя продължи: „Без споразумение за оттегляне рискуваме да се формира комбинация в парламента, която ще спре изцяло Брекзит.
„Алтернативно, Обединеното кралство може да напусне ЕС без сделка или период на изпълнение. Това би довело до прекъсване на нашата икономика и ежедневния живот на хората, което ще навреди на работните места както у дома, така и в целия ЕС.
„Вместо това, нашата партия може да направи това, което е правело често в миналото: да преминем отвъд това, което ни разделя и да се съберем зад това, което ни обединява; пожертвайте, ако е необходимо, нашите лични предпочитания в по-висша служба на националния интерес; и да се издигнем до нивото на събитията по начин, който възстановява вярата на британския народ в нашия политически процес.“

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Daily Express:  Две други държави се канят да изоставят „култа, наречен ЕС“

The Daily Express: Две други държави се канят да изоставят „култа, наречен ЕС“

15 Февруари 2019 | 04:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брюксел се страхува, че нови две държави ще се опитат да обърнат гръб на „култа, наречен ЕС“, ако Брекзит има успех, пише днешният The Daily Express.
Поне две държави може да бъдат обвинени, че се канят да напуснат блока и да тръгнат по пътя на Великобритания, това прогнозира експертът по глобален бизнес Хилари Родуич.
Според нея в последните две години няколко държави, членки на Евросъюза, са проявили десен евроскептицизъм. Нидерландия и Швеция може скоро да последват Великобритания, ако Островът успее да постигне успешна сделка за излизането си от Общността и се договори за изгодни търговски отношения с нея след 29 март. За нея членството в ЕС е нещо като „клуб или култ. Не може един член да напуска и да си вземе каквото си иска, а трябва да се направи нещо по-добро заради всички други, които остават вътре! В противен случай и други членове ще напуснат. Тъй че ти трябва да не допуснеш това да се случи.“
Евроскептичната партия на шведските демократи е предупредила Брюксел, че възнамерява да напусне Съюза, ако евробюрократите не направят съществени промени в основните си институции. В същото време проучване на общественото мнение в Нидерландия изненада много с резултатите си – повече от половината холандци искат страната им да излезе от Евросъюза. Има слухове и за датчаните, които също са недоволни.
В сряда лидерът на младите шведски демократи Тобиас Андерсон предупреди, че партията е готова да разтърси Европарламента веднага след изборите през май. Той обяви, че други евроскептични партии не успяха да предложат нова версия на европроекта, а неговата е в състояние да предложи 113 промени за начина, по който ЕС управлява совите държави, членки.. „Ние винаги ще бъдем в Европа, но може би невинаги в Европейския съюз“, е заявил младия политик от Швеция.
Холандският премиер Марк Рут също предупреждава, че ЕС трябва да се поучи от „хаоса, който Брекзит създаде и създава“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей отново претърпя поражение за сделката си по Брекзит

The Guardian: Тереза Мей отново претърпя поражение за сделката си по Брекзит

15 Февруари 2019 | 02:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът отново загуби подкрепа, след като 303 депутати гласуваха „против“ срещу 258 – в нейна подкрепа, а торите от Европейската изследователска група (ERG) се въздържаха. Надеждите да се обедини партията й около предоговаряне на сделката потънаха в хаос, пише вестник The Guardian и пояснява, че министър-председателят на Великобритания е подложена на постоянно поражение, благодарение „на евроскептиците“.
Европейската изследователска група, водена от Джейкъб Рийс-Мог, се въздържа да подкрепи правителството, защото не одобрява идеята за излизане от ЕС без сделка.
Така се слага край на временното примирие, което се възцари през миналия месец сред консерваторите по повод Брекзит и в подкрепа на стратегията на Мей да постигне известни отстъпки от Брюксел по въпроса за северноирландската граница.
На 27 февруари депутатите отново ще обсъждат и гласуват стратегията на Мей по отношение на ЕС.
От Даунинг стрийт 10 обаче обявиха , че Мей разбира тревогите на своите колеги от Консервативната партия. От правителството винаги са настоявали, че никога няма да допуснат Брекзит без сделка. В направеното съобщение се казва: “Макар че не си осигурихме подкрепата в Камарата на общините тази вечер, министър председателят продължава да вярва, че ще се намери изход от „задънената улица“, в която сме попаднали. Ние ще напуснем ЕС със сделка, независимо от тревогите на някои консерватори, че на масата за преговори ще поставим опцията „без сделка“.
Мей се опита да прехвърли част от вината и на лейбъристите, като обяви, че отказът им да я подкрепят направи вероятността да се напусне ЕС без сделка по-видима.
Източници от опозицията са заявили пред The Guardian, че изпаднали в паника консерватори са обсъждали възможността да приемат лейбъристкото предложение и да гласуват заедно, за да се избегне пълно поражение. В крайна сметка обаче те са решили да приемат унизителната загуба вместо да гласуват заедно с опозицията.
Topics

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ЕК даде индикации за възможно отлагане на датата за Брекзит

ТАСС: ЕК даде индикации за възможно отлагане на датата за Брекзит

13 Февруари 2019 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Съществува възможност за отлагане на датата за излизане на Великобритания от структурите на Общността, но към настоящия момент такава молба не е постъпвала от Лондон. Това подчерта на пресконференция в Брюксел говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, предава ТАСС.
„Не сме получавали молба за удължаване на срока от Великобритания. Подобна възможност обаче е предвидена в чл. 50 (на Лисабонския договор)“, подчерта Схинас.
Говорителят на ЕК припомни, че освен молба от Лондон, за отлагането на датата за Брекзит е необходимо и съгласието на останалите страни-членки на ЕС. Схинас обаче отказа да поясни за какъв период може да бъде отложено излизането на Великобритания. По план тя трябва да напусне ЕС на 29 март тази година.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Ирландия се опасява, че ЕС би могъл да изостави Дъблин, за да спаси Брюксел от Брекзит без сделка

Daily Express: Ирландия се опасява, че ЕС би могъл да изостави Дъблин, за да спаси Брюксел от Брекзит без сделка

13 Февруари 2019 | 04:27 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Ирландия се опасява, че Европейският съюз ще я изостави, докато напрежението се засилва от заплахата от излизане на Великобритания без споразумение, която ще напусне блока само след 45 дни, пише в. Daily Express.
Много ирландски фирми силно разчитат на достъпа до британските пазари, за да може техният бизнес да бъде успешен. Но този достъп в момента се поставя под съмнение, тъй като задънената улица в Уестминстър оставя Великобритания на ръба да напусне ЕС без сделка и дори предизвика страхове, че Брюксел ще изостави Дъблин в момент на нужда.
The Great Northern Distillery, чийто бизнес започна през 2015 г. в граничния град Дъндолк, отбеляза бърз напредък, но сега се опасява, че ирландският защитен механизъм може да доведе до срив на техния труд.
Брюксел продължава да подкрепя искането на ирландския премиер Лео Варадкар да не се предоговаря отново предпазния механизъм, въпреки че депутатите в Лондон до голяма степен отхвърлят проекта за оттегляне от ЕС на Тереза Мей.
Критици в Уестминстър се опасяват, че ЕС може да задържи Великобритания за заложник в постоянен митнически съюз поради липсата на едностранна клауза за излизане или ограничение на времето за защитния механизъм.
Най-висшите служители на ЕС обаче досега отхвърлят предложенията за промяна на предпазния механизъм.
Ирландските фермери биха могли да бъдат унищожени, като се наложи да разчитат на тарифите на Световната Търговска Организация за търговия с Великобритания, което накара Лео Варадкар да поиска спешна помощ от ЕС, за да компенсира внезапните загуби на говеждо и млечни продукти във Великобритания.
Ирландският премиер също настоява за отпускането на държавна помощ, за да позволи на правителството му да спаси засегнатите компании от последиците от Брекзит без сделка.
Но Мартин се опасява, че Брюксел може да се откаже от Ирландия в единадесетия час, за да минимизира риска от Брекзит без сделка.
Бърти Ахърн, бивш ирландски премиер и ветеран на преговорите в Брюксел, се опасява, че подкрепата на ЕС за Дъблин може да се окаже в сценария на „съдния ден“.
Ахърн каза: „Не мисля, че Барние и компанията ще имат публична пресконференция в Брюксел, казвайки: „Напускаме или изоставяме ирландците и съжаляваме, че сме променили мнението си ".
Ирландският политик се опасява, че всеки ход ще дойде при затворени врати в последните дни преди всеки потенциален сценарий.
„Хората ще започнат да казват: „Исусе, слушай, не можем да позволим това да се случи, трябва да намерим някакво решение“, каза той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей поиска от депутатите в Лондон отсрочка за преговорите за Брекзит

AFP: Тереза Мей поиска от депутатите в Лондон отсрочка за преговорите за Брекзит

12 Февруари 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей призова депутатите в Лондон да й дадат повече време за преговорите с Европейския съюз за предоговаряне на споразумението за Брекзит, предава AFP.
„След като постигнахме споразумение с ЕС за по-нататъшни преговори, сега ни е необходимо известно време, за да завършим този процес", подчерта Мей. Същевременно тя обеща, че следващата серия гласувания в парламента за Брекзит ще се проведе на 27 февруари.
По план Великобритания трябва да излезе от структурите на Общността на 29 март тази година, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Консервативната партия на Тереза Мей би спечелила мнозинство в случай на парламентарни избори, показва проучване

The Times: Консервативната партия на Тереза Мей би спечелила мнозинство в случай на парламентарни избори, показва проучване

12 Февруари 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Консервативната партия на премиера Тереза Мей би спечели мнозинство, в случай във Великобритания бъдат организирани парламентарни избори. Това показва проучване на на YouGov, цитирано от британския вестник The Times.
Лейбъристката партия на Джереми Корбин настоява за провеждането на общи избори, но ако такива бъдат организирани, той ще загуби най-малко 12 кресла в парламента в Лондон и ще падне от 262 на 250 места, докато торите ще спечелят четири места.
Изборите биха завършили с 321 места за Консервативната партия, които не са й достатъчни за формирането на мнозинство. Камарата на общините се състои от 650 места, но седемте депутати от партията „Шин Фейн“ не влизат в залата. Не се брои и председателят на законодателния орган, пояснява изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent:  Лейбъристите призоваха Тереза Мей да промени „червените си линии“ за Брекзит

The Independent: Лейбъристите призоваха Тереза Мей да промени „червените си линии“ за Брекзит

12 Февруари 2019 | 04:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лейбъристите призова депутатите да гласуват за митнически съюз с ЕС, предупреждавайки, че Тереза Мей трябва да е склонна да промени червените си линии, ако иска ратифицирането на споразумението, пише британският вестник The Independent
Премиерът също бе подложен на натиск от Брюксел в понеделник, а главният преговарящ Мишел Барние каза, че блокът очаква Великобритания да действа и че няма да има движение, докато червените линии не се променят.
„Очакваме яснота и движение от Обединеното кралство“, заяви Барние пред репортери, от Люксембург.
„Лейбъристката партия има някои притеснения относно предпазния механизъм, но ние напълно приемаме, че е неизбежно да има предпазен механизъм. На този етап от динамиката на процеса прозорецът по член 50 вече почти се затваря, така че се нуждаем от препазен механизъм“
„Критичният въпрос е: дали тя, в своя отговор, показва желание да се откаже от червените си линии или не? И това трябва да бъде тествано по-рано, отколкото по-късно. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Британският премиер отхвърли предложението на Джереми Корбин за митнически съюз с ЕС

FAZ: Британският премиер отхвърли предложението на Джереми Корбин за митнически съюз с ЕС

11 Февруари 2019 | 08:12 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей отхвърли предложението на лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин за поддържане на постоянен митнически съюз с Европейския съюз, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В писмо до Корбин, разпространено в медиите, Мей изразя готовност за по-нататъшни преговори с опозицията в Лондон. В текста тя се съгласява с Корбин, че не трябва да бъдат организирани нови избори или втори референдум за Брекзит.
По план Великобритания трябва да излезе от структурите на Общността на 29 март, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Брекзит без сделка може да постави 100 000 работни места в Германия в риск

The Daily Express: Брекзит без сделка може да постави 100 000 работни места в Германия в риск

11 Февруари 2019 | 04:46 | Агенция "Фокус"
Хале/Лондон. Брекзит без сделка може да постави 100 000 работни места в Германия в риск, тъй като износът на коли ще се срине, пише в днешния си брой британския всекидневник The Daily Express.
Прочутите германски автомобилни производители ще претърпят масивни загуби при Брекзит без сделка, сочат данни от най-ново изследване за икономическите последици от излизането на Великобритания от Евросъюза.
Институтът за икономически изследвания в Хале доказва, че манифактурният сектор ще се окаже особено уязвим поради неяснотите около бъдещото търговско партньорство с Обединеното кралство. Германия му е продала 770,000 коли през 2017 година, като в този рентабилен сектор е имало 15,000 работни места. Германия е третият в света производител на коли и четвърта по общо производство на моторни превозни средства. През 2017-та годишният капацитет на този сектор от германската икономика е шест милиона броя возила, а делът му в ЕС се равнява на 31.5 процента.
Според проучването жителите на Волфсбург, където се намират заводите на „Фолксваген“ ще изпита най-силно удара от евентуален срив на автомобилния износ. Застрашени са 500 работни места, т.е. 0.4 на сто от всички работни места в този град. Динголфинг в Бавария, където се намират заводите на другия голям автомобилен производител, БеЕмВе, е другият застрашен от закриване на работни места град.
От ефектите на евентуален Брекзит без сделка ще пострадат и средни по размер германски фирми, чийто принос в най-голямата икономика в ЕС се оценява на над три трилиона паунда. Публикуваните данни сочат, че в целия свят ще бъдат закрити над 600 000 работни места. Освен Германия в Ес най-пострадали ще се окажат Ирландия и Малта. Близо два процента от малтийците и един процент ирландци ще останат без работа при Брекзит без сделка.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протести срещу уволнението на кюрдските кметове в Диарбекир, Турция. 21 август 2019 г.
Протести срещу уволнението на кюрдските кметове в Диарбекир, Турция. 21 август 2...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.