НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МВнР: Българските граждани, посещаващи Република Северна Македония в следващите дни, да отчитат съобщенията за повишен риск от терористични атаки

МВнР: Българските граждани, посещаващи Република Северна Македония в следващите дни, да отчитат съобщенията за повишен риск от терористични атаки

16 Февруари 2019 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. Българските граждани, посещаващи Република Северна Македония в следващите дни, да отчитат съобщенията за повишен риск от терористични атаки. Това съобщават от пресцентъра на Министерство на външните работи.
Посолството на Р България в Скопие информира, че на 15 февруари 2019 г. около 20.00 часа МВР на Република Северна Македония /РСМ/ публикува съобщение, което гласи: „Полицията на РСМ проведе оперативно-технически мерки и обиски на няколко обекти, свързвани с потенциални планове и намерения за извършване на терористични актове на територията на РСМ от страна на радикални структури, поддръжници на групировката „Ислямска държава“.
Два часа по-късно американското посолство в Скопие обяви публично съобщение, че е налице повишен риск от терористични атаки, подтикнати от екстремистки идеологии на територията на РСМ и с препоръки към своите граждани да избягват посещенията на обекти и мероприятия, определяни като „меки цели“.
По този повод МВнР на Република България препоръчва на българските граждани, посещаващи Република Северна Македония в следващите дни, да отчитат съобщенията за повишен риск от терористични атаки.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации се приемат денонощно в МВнР от дирекция „Ситуационен център“ на: тел. +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56, е-mai: crisis@mfa.bg, както и на дежурните телефони и електронна поща на българските дипломатически и консулски представителства.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония):Съществува повишен риск от терористична атака в Северна Македония

МКД (Македония):Съществува повишен риск от терористична атака в Северна Македония

16 Февруари 2019 | 02:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. От посолството на САЩ в Скопие информират, че има повишен риск от терористични нападения от организацията „Ислямска държава“ (ИД) в Северна Македония, пише на страницата си електронното издание МКД.
Според информацията на американското посолство, ИД възнамерява да напада цивилни лица, включително и американски граждани, които пътуват в чужбина. Терористични организации и отделни индивиди, вдъхновени от екстремистката идеология, имат намерение да нападат обществени места като използват по-малко сложни методи и превозни средства и хладно оръжие. Те избират за свои цели "лесни мишени" като търговски центрове и пазари, летища, хотели, клубове и ресторанти, училища, паркове и места, където се провеждат публични събития - спортни състезания, политически митинги, демонстрации, празници, тържества", съобщават от посолството на САЩ в Скопие.
По повод нападението в петък след обед срещу посолството на САЩ са били призовани и части от противопожарната служба в Скопие.

По-рано македонското МВР излезе с изявление, че са предприети мерки да се предотвратяват терористични атаки от ИД в Република Северна Македония.


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Мерки за предотвратяване на терористична атака от „Ислямска държава“ в Северна Македония

МКД (Македония): Мерки за предотвратяване на терористична атака от „Ислямска държава“ в Северна Македония

16 Февруари 2019 | 02:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Министерството на вътрешните работи, след като обмени предварително оперативна информация с партньорска държава и по повод потенциални намерения за терористичен акт на територията на Република Северна Македония от членове на радикални структури, симпатизанти на организацията „Ислямска държава“ (ИД) предприе оперативно-тактически мерки, за да се идентифицират възможни организатори, логисти и потенциални извършители на нападението“, се съобщава в изявлението на МВР, информира електронното издание МКД.
В съобщението се казва още: „С цел възпрепятстване на терористичното нападение и осъществяване на превантивна функция, Министерството на вътрешните работи изготви план от мерки и дейности. На няколко места на територията на държавата са извършени обиски, при които са конфискувани средства и устройства, свързани с вероятността за евентуално нападение. ", се казва в изявлението на македонското МВР, публикувано в петък вечерта.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.