НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Александър Дамовски, МКД: Спокойна е обстановката в Македония след предупреждението за повишен риск от терористична атака

Александър Дамовски, МКД: Спокойна е обстановката в Македония след предупреждението за повишен риск от терористична атака

16 Февруари 2019 | 15:48 | Агенция "Фокус"
София. Спокойна е обстановката в Македония след предупреждението за повишен риск от терористична атака. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ гл. редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски. Той уточни, че докато посолството на САЩ в Скопие предупреждава да се ограничава движението в района на търговски центрове и възлови точки, полицията не дава допълнителна информация. Няма и видимо засилено полицейско присъствие, каза още Дамовски. „Определено ни изненада информацията, подадена от МВР. След като разбрахме за възможността от терористично нападение това се опитваме да получим повече детайли от властите какво се е случило и дали трябва да се предприемат специални мерки или да се ограничи движението на граждани по оживени места като търговските центрове, за което предупреди американското посолство. Информацията и към момента остава неясна, нямаме повече детайли. Репортерите в редакцията на МКД и на другите македонски медии продължават работата си и през днешния ден, защото гражданите не знаят какво да правят и къде и как да се движат, за да са в безопасност. Подобни специфични предупреждения от македонска страна няма“, коментира гл. редактор на електронното издание МКД. Александър Дамовски добави, че все още без отговор остават въпросите по доизясняване на първоначалната информация, подадена от Вътрешното министерство на страната за акция на полицията, предотвратила опит за терористична атака и иззела средства за нейното осъществяване. Възможно е това да е някаква форма на политическа манипулация, свързана с предстоящите избори или във връзка със смяната на името, коментира той.
Милослава АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Българските граждани, посещаващи Република Северна Македония в следващите дни, да отчитат съобщенията за повишен риск от терористични атаки

МВнР: Българските граждани, посещаващи Република Северна Македония в следващите дни, да отчитат съобщенията за повишен риск от терористични атаки

16 Февруари 2019 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. Българските граждани, посещаващи Република Северна Македония в следващите дни, да отчитат съобщенията за повишен риск от терористични атаки. Това съобщават от пресцентъра на Министерство на външните работи.
Посолството на Р България в Скопие информира, че на 15 февруари 2019 г. около 20.00 часа МВР на Република Северна Македония /РСМ/ публикува съобщение, което гласи: „Полицията на РСМ проведе оперативно-технически мерки и обиски на няколко обекти, свързвани с потенциални планове и намерения за извършване на терористични актове на територията на РСМ от страна на радикални структури, поддръжници на групировката „Ислямска държава“.
Два часа по-късно американското посолство в Скопие обяви публично съобщение, че е налице повишен риск от терористични атаки, подтикнати от екстремистки идеологии на територията на РСМ и с препоръки към своите граждани да избягват посещенията на обекти и мероприятия, определяни като „меки цели“.
По този повод МВнР на Република България препоръчва на българските граждани, посещаващи Република Северна Македония в следващите дни, да отчитат съобщенията за повишен риск от терористични атаки.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации се приемат денонощно в МВнР от дирекция „Ситуационен център“ на: тел. +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56, е-mai: crisis@mfa.bg, както и на дежурните телефони и електронна поща на българските дипломатически и консулски представителства.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Мерки за предотвратяване на терористична атака от „Ислямска държава“ в Северна Македония

МКД (Македония): Мерки за предотвратяване на терористична атака от „Ислямска държава“ в Северна Македония

16 Февруари 2019 | 02:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Министерството на вътрешните работи, след като обмени предварително оперативна информация с партньорска държава и по повод потенциални намерения за терористичен акт на територията на Република Северна Македония от членове на радикални структури, симпатизанти на организацията „Ислямска държава“ (ИД) предприе оперативно-тактически мерки, за да се идентифицират възможни организатори, логисти и потенциални извършители на нападението“, се съобщава в изявлението на МВР, информира електронното издание МКД.
В съобщението се казва още: „С цел възпрепятстване на терористичното нападение и осъществяване на превантивна функция, Министерството на вътрешните работи изготви план от мерки и дейности. На няколко места на територията на държавата са извършени обиски, при които са конфискувани средства и устройства, свързани с вероятността за евентуално нападение. ", се казва в изявлението на македонското МВР, публикувано в петък вечерта.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Взрив в Кабул 18 Август 2019 г.
Взрив в Кабул 18 Август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.