НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

El Pais: Социалистите в Испания ще спечелят предсрочните избори, но няма да имат мнозинство, показва анкета

El Pais: Социалистите в Испания ще спечелят предсрочните избори, но няма да имат мнозинство, показва анкета

26 Март 2019 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Проучване на на общественото, проведено по поръчка на испанското издание El Pais, показва, че Испанската социалистическа партия (PSOE) ще спечели предсрочните парламентарни избори в страната на 28 април, но абсолютното мнозинство в раздробения Конгрес е под въпрос.
Според социологическата агенция 40db, партията начело с министър-председателя Педро Санчес ще получи 122 места, което е 27,1% от гласовете, и ще бъде с осем процента пред Народната партия (НП), която ще има 76 депутати в долната камара на парламента.
Това ще бъдат трети избори в Испания за по-малко от три години и половина.
Тъй като нито една от основните партии в Испания, както се очаква, няма да получи достатъчно депутати за формиране на правителство, победителят ще се нуждае от подкрепата на по-малки регионални националистически партии, почти всички от които сега са в открита конфронтация с десните.
Изследването ясно потвърждава, че в Испания е дошъл краят на установената двуполюсна политическа система. Тя започна да се срива през 2015 г., с появата на протестните партии „Подемос“ и „Сиудаданос“ (Гражданите). И сега към тях се присъединява още един претендент в лицето на попълярната дясна партия „Вокс“ (Глас), която влезе в регионалния парламент на Андалусия през декември и сега се надява да повтори този успех на 28 април и на 26 май, когато в Испания ще се проведат местни, регионални и европейски избори.
Според това последно проучване, „Вокс“ печели 10,2% от гласовете на парламентарните избори, които му дават 31 места в Конгреса. При такъв развой на изборите, в испанската политика за първи път след завръщането на демокрацията в края на 1970-те години десните ще получат толкова голямо представителство.
Проучването показва, че „Народната партия“, под ръководството на новия си лидер Пабло Касадо, ще има най-лошия си резултат от своето създаване през 1989 година. Анкетата сочи, че консерваторите губят 61 места и 14 процента и в слеващите избори. Фракцията продължава да губи потенциални избиратели , които се прехвърлят към „Вокс“ (18,8%) и „Сиудаданос“ (17,7%).
„Сиудаданос“ ще бъде третата по големина сила в долната камара с 55 депутати и 17,7% от гласовете, което е с четири пункта повече, отколкото през юни 2016 година. Проучването показва, че тази партия губи подобен брой от избирателите, които се насочват към „Вокс“ (10,6%) и Социалистите (10%).
На въпрос в проучването кое обединение биха искали да видят в Конгреса, и анкетираните предпочитат коалиция съставена от Социалисти, „Сиудаданос“ и местни партии. Следващата предпочитана опция е за сделка между Народната партия, „Сиудаданос“ и „Вокс“. Накрая настроенията са за споразумение между социалисти и „Сиудаданос“.
Очаква се избирателната активност да бъде по-висока поради мобилизирането на избирателите. Всеки четвърти човек, който се е въздържал от гласуване през 2016 г. сега казва, че не е сигурен за кого да гласуват, а всеки трети казва, че отново ще се въздържи. Количеството на негласувалите през 2016 г. е 30,2%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Брюксел се страхува, че нестабилността и популизма от Италия могат да се разпространят и в Испания

El Pais: Брюксел се страхува, че нестабилността и популизма от Италия могат да се разпространят и в Испания

19 Февруари 2019 | 07:50 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Европейският съюз, също както и пазарите, изключва финансова или бюджетна криза в резултат от предсрочните избори в Испания на 28 април. Но Брюксел се страхува, че четвъртата икономика в еврозоната може да бъде засегната от същия тип нестабилност, каквато се наблюдава от години в Италия, където в момента начело е правителство на популисти и евроскептици, пише електронното издание на испанския вестник El Pais в материал, представен без редакторска намеса.
Рискът Испания да последва Италия създава опасения сред европейските институции, които гледат на Мадрид, като на един от малкото членове, които подкрепят европейската интеграция и който е свободен от екстремни партии.
"Испания не е Италия", заявиха представители на Европейската комисия, когато испанският министър-председател Педро Санчес от Социалистическата партия (PSOE) встъпи в длъжност в началото на юни миналата година, само няколко дни след като Движението "Пет звезди" и дясната „Лига“ формираха коалиционно правителство в Италия. Брюксел подчерта, че Мадрид е привързан към правилата на ЕС, за разлика от постоянните провали на италианските вицепремиери Луиджи ди Майо и Матео Салвини.
Но осем месеца по-късно, когато Испания трябва да проведе третите си парламентарни избори в рамките на четири години, различията с Италия не са толкова очевидни за Брюксел. Администрацията на Санчес ще постави рекорда като най-кратката в историята на испанската демокрация. За четвърта поредна година Испания не успя да спази крайния срок за представяне на плана си за разходи в Брюксел, а за трета поредна година бюджетът за предходната година беше удължен.
Проучванията показват, че изборите на 28 април вероятно ще доведат до безизходица, като прогресивните и консервативните партии ще имат подобен брой места. Решаващата роля може да остане за „Вокс“, крайно дясна партия, която се придържа към евроскептичните теории, които са предпочитани в страни като Унгария и Полша.
„Най-непосредственият риск е Испания да влезе в политически застой след изборите, ако не се формира бързо ново правителство“, заяви източник от ЕС. „В средносрочен план най-голямата тревога е опасността да се разпространят анти-брюкселски послания, което виждаме в толкова много други страни. Не можем да изключим възможността за нова Италия“.
ЕС остана относително спокоен и дори до известна степен бе облекчен, когато предишното правителство на Мариано Рахой от консервативната Народна партия (НП) беше свалено с вота на недоверие, воден от Санчес. Администрацията на Рахой бе белязана от безпрецедентна териториална криза в Каталуния, а Санчес бе приет добре от германския канцлер Ангела Меркел и от френския президент Емануел Макрон. Европейската комисия се присъедини към приветствията, като даде на новото испанско правителство широк резерв, който позволи на Мадрид да представи план за бюджета, който увеличи разходите с над 5 милиарда евро.
Но най-щедрия бюджет в последното десетилетие в крайна сметка доведе до срива на властта на Санчес. Европейските партньори на Испания са разтревожени от този последен ход на събитията, както е видно от реакциите на форумите, проведени миналата седмица в Брюксел, Страсбург и дори в Мюнхен, където много лидери на ЕС присъстваха на годишната среща за сигурност и отбрана.

Възходът на „Вокс“

На всички тези сбирки, политическата ситуация в Испания бе тема на разговор в кулоарите. Докато загрижеността още не е на нивата от 2012 година, когато имаше притеснения, че евентуална финансова криза в Испания може да разбие еврозоната, сега има ясни съмнения относно политическата стабилност в един от най-големите членове на Съюза.
Европейски източници заявиха, че „най-голямата изненада“ за тях е бързото издигане на „Вокс“ в страна, която беше изключение в Европа, изпълнена със силни крайно-десни и евроскептични партии. Но това спря да бъде така на изборите в Андалусия през декември, когато „Вокс“ спечели парламентарно представителство за първи път и изигра решаваща роля за формирането на регионалното правителство.
През ноември 2018 г., месец преди изборите в Андалусия, социологическите проучвания показваха рейтинга на „Вокс“ под 5%, като тогава партията беше почти непозната извън Испания. Два месеца по-късно тази цифра се е удвоила и е трудно да се намери държавен служител на ЕС или евродепутат, който не е чул за новата фракция.
Въпреки това, източниците в Еврогрупата - министрите на икономиката и финансите на еврозоната - смятат, че е много малко вероятно всякакво правителство в Испания, било то дясно или ляво, драстично да се отклони от бюджетната дисциплина или от въведените икономически реформи по време на кризата.
Тези източници прогнозират „приемственост“ в макроикономическата ситуация, с възможност за нюанс в по-противоречивите й аспекти (като трудовата реформа), което самият Санчес предложи и което вече се случи в Гърция и Португалия.
Политическата нестабилност може вместо това да има много по-голям ефект върху лостовете на Испания в Брюксел, където от 2010 г. тя губи влияние и престиж. Падането на правителството на Хосе Луис Сапатеро, след като приложи плана за приспособяване, поискан от Берлин, спасяването на банките през 2012 година, шестте месеца под служебно правителство, докато не бяха проведени нови избори, териториалната криза, създадена от движението за независимост на Каталуния изиграха такава роля, която отне мястото за маневри на Испания в европейските институции.
Последната криза идва в много чувствителен момент за Европейския съюз, който е изправен пред преразпределение на властта заради предстоящото излизане на Великобритания на 29 март и изборите за Европейски парламент на 26 май.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Испанският премиер насрочи предсрочни избори за 28 април

AFP: Испанският премиер насрочи предсрочни избори за 28 април

15 Февруари 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанският премиер Педро Санчес в петък насрочи предсрочни парламентарни избори за 28 април, които са третите за по-малко от четири години, след като неговият проектобюджет бе отхвърлен в парламента от каталунските сепаратисти, предава AFP.
„От двете възможности – да не предприема нищо и да продължим без бюджет, или... да дадем възможност на испанците да се изкажат – аз избрах втората“, заяви Санчес пред журналистите преди да обяви датата за вота.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: След отхвърлянето на бюджета, испанския премиер ще обяви дата за предсрочни избори в петък

El Pais: След отхвърлянето на бюджета, испанския премиер ще обяви дата за предсрочни избори в петък

14 Февруари 2019 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Мадрид. В петък испанският премиер Педро Санчес ще обяви дата за предсрочни парламентарни избори в страната. Това ще се случи след среща на кабинета, като правителствени източници са разкрили пред вестник El Pais, че най-вероятно вота ще се състои на 28 април, но това не може да бъде потвърдено преди петък.
Решението за насрочване на предсрочни избори идва, след като в сряда конгресът на Испания отхвърли проектобюджета на Социалистическата партия за 2019 година.
Изданието посочва, че по време на двудневния дебат в долната камара на испанския парламент правителството е направило последен опит да убеди другите фракции да подкрепят плана. Но опозицията на каталунските сецесионистки партии, както и консервативните „Народна партия“ (НП) и „Сиудаданос“ (Гражданите) е била достатъчна, за да бъде отхвърлено предложението.
„Ел Паис“ припомня, че Санчес дойде на власт през юни 2018 година, след като спечели вот на недоверие срещу бившия премиер Мариано Рахой от НП, но от тогава има слаби позиции в конгреса, където неговата партия разполага с 84 депутати в 350-местния законодателен орган. За да постигне мнозинство му беше нужна подкрепата на левичарската „Подемос“, Каталунската републиканска левица и Каталунската европейска демократична партия.
Партиите на каталунските сепаратисти обаче поискаха в замяна на подкрепата за бюджетния план на Социалистите правителството да направи нови отстъпки по въпросите за независимостта на автономната провинция и делото на каталунските лидери, замесени в едностранното обявяване на независимост след незаконния референдум през октомври 2017 година. Съдебното дело започна във Върховния съд във вторник.
В края на краищата фракциите изпълниха заплахите и техните депутати в конгреса гласуваха срещу бюджета заедно с „Астуриас форум“, „Канарската коалиция“, НП и „Сиудаданос“, независимо от факта, че последните две партии призовават за отнемане на регионалните права на Каталуния според член 155 от Конституцията на Испания, който бе използван от консерваторите в случая с едностранното обявяване на независимост от каталунския парламент през 2017 година.
На втората сесия на дебата в сряда сутринта от лявата „Подемос“ и „Ен Кому Подем“, както и говорителят на Баската националистическа партия (БНП) се присъединиха към призивите на Социалистическата партия към сецесионистките партии да подкрепят бюджета, но усилията им бяха напразни. Бюджетът е отхвърлен и изпратен обратно на правителството, а часовникът сега тече за общи избори. Мнозинството, което спечели вота на недоверие към Рахой вече се разпадна.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Ренци. 23 август 2019 г.
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Р...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.