НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Турският президент иска отваряне на джамия в Атина в замяна на отваряне на семинарията в Халки

AFP: Турският президент иска отваряне на джамия в Атина в замяна на отваряне на семинарията в Халки

16 Февруари 2019 | 17:54 | Агенция "Фокус"
Одрин. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи в събота джамията в Атина да се отвори , включително с изграждане на минарета, ако гръцкият премиер иска да бъде отворена отново семинария в Халки, Истанбул, предава AFP.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас беше в Турция този месец и посети оспорваните забележителности - Света София и вече затворената гръцка православна семинария в Халки.
Ципрас каза по време на посещението си в семинарията на остров Хейбели край Истанбул на 6 февруари, че се надява при следващото им посещение с Ердоган училището да бъде отворено отново.
Бъдещите свещеници на Константинополската епархия са били обучавани в семинарията, която е закрита през 1971 г. след напрежението между Анкара и Атина заради Кипър.
В събота Ердоган се оплака, че джамията Фетхие в Атина няма минарета, въпреки че гръцкото правителство настоява, че ще я отвори.
Джамията е построена през 1458 г. по време на османската окупация на Гърция, но от 1821 г. не е била използвана като джамия.
"Виж, искаш нещо от нас, искаш семинарията на Халки. И аз ти казвам (Гърция), ела, да отворим джамията Фетхие," каза Ердоган по време на митинг в Одрин преди местните избори на 31 март.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (С. Македония): Почина един от тежко пострадалите при автобусната катастрофа край Тетово

„Фактор“ (С. Македония): Почина един от тежко пострадалите при автобусната катастрофа край Тетово

16 Февруари 2019 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Скопие. Почина един от тежко пострадалите при автобусната катастрофа край Тетово, информира скопското електронно издание “Фактор“.
С това броят на жертвите се увеличи до 15. Останалите ранени продължават да се лекуват в различни здравни заведения, като някои от по-леко пострадалите вече са изписани за домашно лечение.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Северна Македония уведоми света за новото си име

Kathimerini (Гърция): Северна Македония уведоми света за новото си име

15 Февруари 2019 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Атина. Министерството на външните работи на наскоро преименуваната Северна Македония обяви, че е информирало официално ООН, държавите-членки на Световната организация и международните организации, че новото й име вече е в сила след разрешаването на дългогодишния спор със съседна Гърция, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
В съобщение до пресата ведомството посочва, че е изпратило съответните бележки до „Протокола на ООН, членовете и държавите наблюдатели и до всички международни, многостранни и регионални организации“.
Страната официално се казва Северна Македония от вторник, като първият й ход, отразяващ промяната, беше поставянето на нова гранична табела на границата с Гърция.
Този ход е предшества поредица от стъпки, които преименуваната държава ще предприеме като част от споразумението, включително промяната на знаците за летищата, уеб страниците и печатни материали.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Макдония“ (Македония): На македонските граници започнаха да слагат печати с новото име

„Нова Макдония“ (Македония): На македонските граници започнаха да слагат печати с новото име

15 Февруари 2019 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. Печат с новото име Република Северна Македония вече се поставя на паспортите на гражданите при влизане и излизане от държавата през граничните пунктове, във връзка с прилагането на задълженията по Преспанския договор, пише електронното издание на вестник „Нова Македония“.
Както са потвърдили от местното Министерство на вътрешните работи пред ежедневника, тази мярка е започнала да се прилага в четвъртък и е част от плана на Междуресорната работна група за изпълнение на задълженията по Преспанския договор. МВР, в съответствие с решенията на групата, се налага да предприеме необходимите мерки и активности за прилагане на решенията в преходния период до създаването на технически средства за издаване на нови пътни документи.
Издаването на новите паспорти трябва да започне от края на 2019 г., а в междинния период Министерството на вътрешните работи ще постави печат на изхода или влизането на граничните пунктове в съществуващите или новоиздадените документи за пътуване, който ще пояснява, че пътните документи принадлежат на Република Северна Македония.
След като Македония официално получи гръцката вербална нота, че ратификацията на Преспанския договор и Протокола за членство в НАТО са завършени, правителството в Скопие обяви, че официално започва прилагането на новото конституционно име Република Северна Македония.
Разходите по замяната на документи за пътуване с новото име на държавата ще се поема от гражданите.
МВР трябва незабавно да започне процедурата за закупуване на нови пътни документи. Старите документи остават валидни до изтичането на техническия срок, определен от Споразумението от Преспа, което е пет години. Това означава, че всеки гражданин в рамките на редовната процедура при смяна на паспорта ще получи новия и ще заплати редовната цена за подмяна на документите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Гръцкото разузнаване обяви конкурс за лица, знаещи македонски (южнославянски) и български езици

„Канал 5“ (Македония): Гръцкото разузнаване обяви конкурс за лица, знаещи македонски (южнославянски) и български езици

15 Февруари 2019 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Атина. Чрез съобщение, публикувано в Държавен вестник, Министерството на гражданската защита на Гърция търси хора, знаещи македонски (южнославянски) и български език за работа в Националната разузнавателна служба на страната, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
Това е и първата официална употреба на термина „македонски (южнославянски) език след влизането в сила на Преспанския договор, отбелязва кореспондентът на МИА от Атина.
Националната разузнавателна служба на Гърция обяви конкурс за попълване на 302 работни места, а в отделите за преводачи и интерпретатори (устни преводачи) назначава 56 лица с познания по: английски френски, германски, испански, италиански, арабски, български, иврит, руски, турски и „македонски (южнославянски) език“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еди Рама: Северна Македония нямаше да съществува без албанците, най-голяма заслуга за мира в Македония имат албанските политици

Еди Рама: Северна Македония нямаше да съществува без албанците, най-голяма заслуга за мира в Македония имат албанските политици

15 Февруари 2019 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският премиер Еди Рама заяви след ратификацията на протокола за членство на Македония в НАТО в местния парламент със 130 гласа „за“ и нито един против, че Северна Македония нямаше да съществува без албанците, пише електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
„Не мога да скрия задоволството си, че този момент съвпада със златно време в междуетническите отношения в страната, за което управляващото мнозинство изигра важна роля. Северна Македония нямаше да съществува без албанците, а за Албания териториалния интегритет на Северна Македония не само, че е неприкосновен, но и е от жизнено значение за нашето настояще и бъдеще, мира и стабилността. Нашият принос в този исторически процес беше подкрепата.Мирната ситуация е преди всичко заслуга на албанските политически лидери, както и на премиера Зоран Заев, когото поздравявам“, заяви освен другото Еди Рама.
На парламентарното заседание присъства и председателят на македонския парламент Талат Джафери, който отбеляза, че Скопие е посветено на изграждането на общество за всички, без оглед на етническата, социалната или каквато и да е друга принадлежност.
„Ние работим упорите за реформи във всички сфери на обществения живот и този процес изобщо не е лесен. Нашата цел е истинска демократична държава и върховенство на закона, функциониращи институции, които да служат на гражданите и работим отдадено за това. Максимално фокусирани сме върху затварянето на въпросите, които затрудняваха нашия път към постигането на стратегическите цели – пълноправно членство в НАТО и Европейския съюз. Подписахме Договор за приятелство и добросъседство с Република България, подписахме окончателен договор за решаване на спора за името с Гърция. Приехме конституционните изменения, което никак не беше лесно и предизвика протести от двете страни. Победи визията и смелостта на парламентарното мнозинство. Победи визията за сигурно бъдеще и победиха нашите граждани. Истинските ни приятели и партньори винаги бяха близко до нас и ние сме благодарни за това“, заяви Джафери пред албанските депутати.
Той посочи, че се надява до края на тази или началото на следващата година, Протоколът за пълноправно членство в НАТО да бъде подписан от всички 29 посланици на страните-членки и да бъде ратифициран от всички национални парламенти, с което Република Северна Македония ще стане и официално 30-а членка на Алианса.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Трима от пострадалите в автобусната катастрофа край Тетово са с опасност за живота

„Канал 5“ (Македония): Трима от пострадалите в автобусната катастрофа край Тетово са с опасност за живота

14 Февруари 2019 | 20:04 | Агенция "Фокус"
Скопие. Трима от пострадалите в автобусната катастрофа край Тетово са с опасност за живота, съобщава македонският телевизионен “Канал 5“
Директорът на спешния център в Тетово Илир Хасани заяви пред „Канал 5“, че животът на 20-годишно момиче, пострадало при инцидент с автобус вчера, все още е в опасност.
„Момичето е в критично състояние, като се полагат всички необходими грижи, за поддържане на живота му. Пациентката е в критично състочние, ние се борим всеки момент за живота й“ - каза директорът Хасани.
Директорът също така добави, че състоянието на още двама от пациентите е тежко.
„Единият е мъж на около 40 години, а другият е бил настанен в друго здравно заведение, но състоянието му се е влошило. Останалите седем пациенти в Центъра за спешна медицинска помощ в момента са стабилни“ - казва Хасани.
При вчерашната катастрофа на автобус по маршрута Гостивар – Скопие загинаха 14 души, а десет други бяха сериозно ранени.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Обявени са два дни на национален траур в Македония заради автобусната катастрофа край Тетово

„Канал 5“ (Македония): Обявени са два дни на национален траур в Македония заради автобусната катастрофа край Тетово

14 Февруари 2019 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Обявени са два дни на национален траур в Македония заради автобусната катастрофа край Тетово, съобщава македонският телевизионен “Канал 5“ .
Освен македонските, днес флаговете на американското и германското посолства също са свалени наполовина. Телеграми със съчувствие и съжаление за инцидента днес пристигнаха от всички страни. Сред първите, които изразиха дълбоко съжаление, е гръцкото Министерство на външните работи, информира телевизионният канал.
"Ние дълбоко съжаляваме за трагичната автомобилна катастрофа на магистралата Скопие-Тетово. Мислите ни са за семействата на жертвите и техните близки. Изразяваме искрено съчувствие и солидарност с гражданите и правителството ”, пише в профила на гръцкото МВнР в социалната мрежа „Туитър“.
Българския премиер Бойко Борисов е изразил съжаление за загиналите.
С едноминутно мълчание за жертвите на катастрофата правителството в Косово започна днешното му заседание. Новината, заедно с снимка от началото на заседанието, бе публикувана в социалната мрежа „Фейсбук“ от косовския премиер Рамуш Харадинай, който изказва съболезнования на семействата, които са загубили своите близки.
Днес бе съобщено, че са идентифицирани телата на загиналите, като повечето от тях са на млади хора.
Междувременно от фирмата превозвач „Друмо турс“ заявиха, че автобусите им са изправни и фирмата има лиценз за извършване на редовни автобусни превози между Скопие и Гостивар.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Албанският парламент единогласно ратифицира присъединителния протокол за членство на Северна Македония в НАТО

„Канал 5“ (Македония): Албанският парламент единогласно ратифицира присъединителния протокол за членство на Северна Македония в НАТО

14 Февруари 2019 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Тирана. Със 130 гласа „за“ и нито един против, в присъствието на председателя на македонския парламент Талат Джафери, албанското законодателно събрание ратифицира присъединителния протокол за членство на Северна Македония в НАТО, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
Така Албания стана третата страна-членка на Северноатлантическия алианс, ратифицирала протокола след Гърция и Словения.
Джафери изрази надежда, че до края на годината или началото на следващата процеса по ратификация на протокола ще бъде завършен във всички 29 страни-членки, с което Северна Македония официално ще стане 30-ия член на НАТО.
Задоволство от това, че албанският парламент е сред първите, ратифицирали документа, изразиха премиера на страната Еди Рама и председателя на парламента Грамоз Ручи.
Малко преди гласуването на Протокола за присъединяване, сянката върху сесията хвърли инцидент, който беше на ръба на физическата конфронтация, когато опозиционният депутат от „Демократическата партия“ Еди Палока заля с черна боя Еди Рама, след което бе отстранен от парламентарната зала и получи десетдневна забрана за влизане в албанския парламент.
Протоколът за пълноправното членство на страната в НАТО вече е ратифициран от Гърция и Словения, а до края на месеца се очаква ратификация на протокола в България и Словакия. Македония може да стане пълноправен член на НАТО през следващата пролет, ако до този момент всичките 29 членове на Алианса ратифицират протокола за присъединяване.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев изрази съболезнования на своя македонски колега Георге Иванов по повод жертвите при тежката автобусна катастрофа по пътя Скопие-Тетово

Президентът Румен Радев изрази съболезнования на своя македонски колега Георге Иванов по повод жертвите при тежката автобусна катастрофа по пътя Скопие-Тетово

14 Февруари 2019 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. Президентът глава Румен Радев изрази съболезнования на своя македонски колега Георге Иванов по повод тежката автобусна катастрофа по пътя Скопие-Тетово. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
„С дълбоко прискърбие посрещнах вестта за трагичния инцидент с автобус, при който загинаха 14 души и над 20 бяха ранени. В днешния траурен ден, бих искал да изкажа моите и на целия български народ искрени съболезнования към роднините и близките на загиналите, както и дълбокото ни съчувствие и съпричастност към тяхната скръб, която е неутешима“, заявява в писмото си до Георге Иванов българският президент.
В съболезнованието си Румен Радев изразява надежда за скорошно и пълно възстановяване на пострадалите при тежката катастрофа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Каракачанов е против договора с Македония, но в Брюксел му се наложи да се срещне с Шекеринска в първата двустранна среща на Скопие на срещата на НАТО

„Фактор“ (Македония): Каракачанов е против договора с Македония, но в Брюксел му се наложи да се срещне с Шекеринска в първата двустранна среща на Скопие на срещата на НАТО

14 Февруари 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Българският министър на отбраната Красимир Каракачанов се е срещнал с македонския си колега Радмила Шекеринска в сряда в Брюксел, предава скопското електронно издание „Фактор“, като отбелязва, че макар председателят на българското ВМРО да е твърд противник на договора за добросъседство между София и Скопие, на него му се е наложило да пожелае добре дошъл на вицепремиера на Македония на срещата на министрите на отбраната от страните-членки на НАТО след подписването на присъединителния протокол на Македония.
Шекеринска е благодарила на Каракачанов за подкрепата на България и е отбелязала, че разговора между двамата министри е първата двустранна среща на македонската страна на срещата.
Тя е добавила също, че договорът за добросъседство с България е помогнал за подписания след това Преспански договор и е уверила, че двете Министерства на отбраната ще засилят сътрудничеството си. Каракачанов отговорил, че България винаги е настоява Македония да бъде приета по-бързи в НАТО и ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: ООН е получила официалното известие от Македония за разрешаването на спора за името

АНА-МПА: ООН е получила официалното известие от Македония за разрешаването на спора за името

14 Февруари 2019 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк.Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е получил официалното известие за влизането в сила на Преспанския договор на 12 февруари 2019 година, което, освен другите неща, изразява съгласието на страните за името „Република Северна Македония“. Той приветства това развитие, което урежда дългогодишния спор между Атина и Скопие и показва, че дори привидно неразрешими въпроси могат да бъдат решени чрез диалог и политическа воля, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
Генералният секретар поздравява двете страни и министър-председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев за решимостта им да създадат перспективна визия за отношенията между двете страни и помирението в Балканския регион и извън него. Той е дълбоко благодарен на своя личен пратеник Матю Нимиц за неговата непоколебима ангажираност и отдаденост в улесняването на преговорите.
Генералният секретар призовава държавите-членки, регионалните организации и всички международни партньори да подкрепят историческите стъпки, предприети от страните.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: Военният министър на Гърция се срещна с колегите си от Турция и Македония

АНА-МПА: Военният министър на Гърция се срещна с колегите си от Турция и Македония

14 Февруари 2019 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Двустранните въпроси и мерките за изграждане на доверие между Гърция и Турция бяха във фокуса на среща, проведена в сряда в Брюксел между министъра на отбраната на Гърция Евангелос Апостолакис и турския му колега Хулуси Акар в кулоарите на министерската среща на НАТО, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
Апостолакис заяви, че срещата с Акар е пряка последица от скорошното посещение на премиера на Гърция Алексис Ципрас в Анкара, където той се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
„Обсъдихме двустранни въпроси и прилагането на меморандума от 1988 г. Папулия-Илмаз“, каза Апостолакис.
„Също така се съгласихме да насрочим в близко бъдеще среща между делегации на двете страни, за да се създаде рамка, в която мерките за изграждане на доверие могат да бъдат предприети“, добави той.
Относно срещата си с министъра на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска, Апостолакис каза, че разговорът е бил съсредоточен върху въпроси, свързани с прилагането на чл. 17 от Преспанския договор и относно възможността за прокарване на съществуващата двустранна програма за военно сътрудничество с оглед на присъединяването на Скопие към НАТО.
В този контекст, Апостолакис обясни, "дадох ясно да се разбере, че гръцките въоръжени сили биха могли да помогнат на тези от съседната ни държава", за да постигнат "бързо и гладко приспособяване към Алианса".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изпрати съболезнователен адрес до председателя на парламента на Македония Талат Джафери

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изпрати съболезнователен адрес до председателя на парламента на Македония Талат Джафери

14 Февруари 2019 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изпрати съболезнователен адрес до председателя на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери по повод автобусната катастрофа, довела до човешки жертви. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
"Позволете ми да изразя моите и на колегите ми народни представители от 44-ото Народно събрание на Република България съболезнования и съчувствие към близките и семействата на жертвите, към Вас и към депутатите от парламента на Републиката", пише Цвета Караянчева. "Солидарни сме с Вас и Ви уверяваме, че не сте сами в тези мигове на изпитания", заявява тя.
Председателят на парламента изразява убедеността си, че властите в страната полагат всички необходими грижи, за да могат близките на загиналите да превъзмогнат болката от невъзвратимата загуба. "Искрена е и надеждата ни за скорошно възстановяване на ранените при катастрофата граждани", се посочва в съболезнователния адрес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Център“ (Македония): Син на депутат е загинал в автобусната катастрофа край Карпалак

„Център“ (Македония): Син на депутат е загинал в автобусната катастрофа край Карпалак

14 Февруари 2019 | 07:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Син на депутат от редиците на Социалдемократическия съюз на Македония е един от загиналите при трагичната автобусна катастрофа край Карпалак, съобщиха медиите.
Засега официалната информация за резултата от нещастното събитие е, че 13 души са загинали, а осем се борят за живота си. Телата на седем починали са изпратени в съдебна медицина, където ще бъде извършена аутопсия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заев: Мобилизирани са всички средства за помощ

Заев: Мобилизирани са всички средства за помощ

14 Февруари 2019 | 06:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството на Република Северна Македония проведе извънредно заседание след трагичната катастрофа, случила се на пътя Скопие - Тетово близо до село Ласкарци, на 13 февруари 2019 година, съобщава македонският телевизионен канал 21 ТВ.
Правителството обяви 14 и 15 февруари за дни на траур в памет на нашите съграждани, които трагично загубиха живота си.
По време на дните на траур флагът на Република Северна Македония ще бъде свален наполовина.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Най-искрени съболезнования във връзка с автобусната катастрофа на магистралата Скопие - Тетово

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Най-искрени съболезнования във връзка с автобусната катастрофа на магистралата Скопие - Тетово

14 Февруари 2019 | 06:51 | Агенция "Фокус"
София. Най-искрени съболезнования във връзка с автобусната катастрофа на магистралата Скопие-Тетово. Пожелавам бързо възстановяване на всички ранени. С цялото си сърце споделям мъката по загиналите, моите мисли остават с всички, които са загубили член на семейството си или приятел. Това написа вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Изразявам съболезнования на близките на загиналите при катастрофата на пътя Гостивар-Скопие

Премиерът Бойко Борисов: Изразявам съболезнования на близките на загиналите при катастрофата на пътя Гостивар-Скопие

14 Февруари 2019 | 06:48 | Агенция "Фокус"
София. С прискърбие научих, че по пътя Гостивар-Скопие изгубиха живота си 13 души. Изразявам съболезнования на близките на загиналите и скорошно оздравяване на пострадалите. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Генералният секретар на ООН приветства преименуването на Македония в Северна Македония

ТАСС: Генералният секретар на ООН приветства преименуването на Македония в Северна Македония

14 Февруари 2019 | 05:55 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства влизането в сила на окончателното споразумение, според което бившата югославска република официално се преименува на Северна Македония. Това се казва в разпространено изявление на официалния му представител Стефан Дюжарик, предава агенция TACC.
„Генералният секретар [на ООН] получи официално уведомление за влизането в сила на заключителното споразумение, което свидетелства за подкрепата на страните за името Република Северна Македония“, се казва в текстът. „ Той (ген. секретар Антониу Гутериш) приветства постигането на това споразумение, което реши дългия спор между Атина и Скопие и показа, че дори трудните въпроси могат да бъдат решени чрез диалог и политическа воля“.
Генералният секретар също така призова държавите, които са членове на ООН, регионалните организации и международните партньори, да подкрепят историческата стъпка, предприета от страните в конфликта.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МТМ: 14 и 15 февруари са дни на траур, 14 загинали при катастрофата край Карпалак

МТМ: 14 и 15 февруари са дни на траур, 14 загинали при катастрофата край Карпалак

14 Февруари 2019 | 04:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. 14 и 15 февруари ще бъдат обявени за дни на траур заради тежката катастрофа, която се случи на пътя Скопие-Тетово близо до Карпалак, предава скопската телевизия MTM.
Както министър-председателят Зоран Заев обяви тази вечер, изразявайки съчувствие към семействата на загиналите, че броят на починалите е нараснал до 14, а шестима се борят за живота си.
„Тежка нощ, пълна с огромна болка и тъга. Нямам думи, които могат да са достатъчно утешителни за семействата на нашите съграждани, трагично загубили живота си тази вечер в тежката катастрофа“, каза Заев.
Той обяви, че утре ще посети ранените в болниците.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Ренци. 23 август 2019 г.
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Р...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.