НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Плюс Инфо“(Македония): Австрия остава голям приятел и поддръжник на Република Северна Македония

„Плюс Инфо“(Македония): Австрия остава голям приятел и поддръжник на Република Северна Македония

1 Март 2019 | 04:12 | Агенция "Фокус"
Виена. След успеха в разрешаването на спора с Гърция, Австрия се надява тази година Република Северна Македония да започне преговори с Европейския съюз, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц на днешната среща с премиера Зоран Заев във Виена, пише електронното македонско издание „Плюс Инфо“.
Австрия, подчерта Курц, ще продължи да предоставя необходимата подкрепа на Северна Македония, а срещата със Заев отново демонстрира и доказва приятелството между двете страни.
Заев, както съобщава пресслужбата на правителството, благодари на канцлера Курц и на правителството на Австрия за всичко, което направиха за Северна Македония, но и за целия регион на Западните Балкани.
„Сега, когато споразумението от Преспа се прилага, ние се съсредоточаваме изцяло върху работата на реформите у нас. Сделката постигна положителен ефект върху целия регион. Със споразумението успяхме да покажем, че с партньорство и диалог може да се постигне много, каза министър-председателят Заев на срещата с канцлера Курц.
На срещата, както се посочва в съобщението, Заев е подчертал, че членството на Северна Македония в европейския съюз е единствения избор.
„След историческото споразумение между нашата страна и Гърция е време да се съсредоточим върху икономическите въпроси в страната“, каза Заев и добави, че тази година ще положим всички усилия за ускорен икономически растеж.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Създава се възможност за стратегическо сътрудничество с Гърция

„Нова Македония“ (Македония): Създава се възможност за стратегическо сътрудничество с Гърция

28 Февруари 2019 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Налице е възможност за Македония и Гърция да си сътрудничат във военно отношение след три десетилетия напрегнати отношения заради спора за името и дали това сътрудничество може да бъде повишено до нивото на стратегическото партньорство, което Македония има с армиите на САЩ и Турция, пише първият македонски ежедневник “Нова Македония“.
Тази дилема стана актуална след неотдавнашното интервю на гръцкия министър на отбраната Евангелос Апостолакис, който каза пред Kathimerini, че стремежът на неговата страна е да се превърне в основен стратегически партньор в отбраната със Северна Македония и всичко това да бъде в посока на поддържане мир и укрепване на сътрудничеството на Балканите.
„Всъщност нашият потенциален принос към трансформацията на въоръжените сили на Северна Македония ще отклони други регионални кандидати, които биха могли да се опитат да извлекат полза и да окажат влияние върху съседката си. Нашият стремеж е страната ни да се превърне в основен стратегически партньор на Северна Македония в отстояването на мира и укрепването на сътрудничеството на Балканите - казва Апостолакис .
Междувременно предишният министър на отбраната на Гърция Панос Каменос наскоро изрази неприятелско отношение към Македония в интервю за местната телевизия ТРТ от областта Тесалия.
„Не се чувстваме застрашени. Нито Албания може да застраши Гърция, нито Скопие. Скопие е на 20 минути работа. Ако една единица бронирани превозни средства реши да премине, тя ще стигне до края на Скопие, ще стигне до Сърбия. Отбраната изобщо не ни засяга“ - каза Каменос.
От македонското Министерство на отбраната засега няма информация по въпроси, свързани с това как Македония разглежда настоящите изявления за стратегическо партньорство за отбрана с Гърция и дали това сътрудничество в много отношения ще прилича на стратегическо партньорство в областта на сигурността, което имаме със САЩ и Турция.
От друга страна, в споразумението на Преспа взаимното сътрудничество между двете страни обхваща цяла глава, т.е. цялата втора част от споразумението е посветена на него, като се споменава и военното сътрудничество.
В частта, свързана със сътрудничеството в областта на отбраната между двете страни, се подчертава, че договарящите страни ще засилят същото чрез чести посещения и контакти между политическите и военните ръководители на въоръжените сили.
Член 17 гласи, че военното сътрудничество ще се осъществява чрез трансфер на знания и помощ в изграждането на капацитет, сътрудничество в областта на военното производство, информиране за сигурността и провеждане на съвместни военни учения.
Университетският професор Атанас Козарев от Скопие, в своя преглед на събитията, приветства възможността за военно сътрудничество между Македония и Гърция и възможността то да се издигне до нивото на стратегическо партньорство, което имаме от години със САЩ и Турция.
„Ако се гледа от геостратегическата призма за сигурност, двете страни споделят същите ценности и предизвикателства по отношение на сигурността, имайки предвид опасностите от тероризма, гражданските войни в Близкия изток и Украйна и т.н. в натовските армии на Атина и Скопие не могат да не си сътрудничат и да не бъдат приветствани“, казва професорът.
Той посочва, че тъй като досега практически нямаме военно сътрудничество в областта на отбраната, много е трудно да се анализира предварително кой сектор на сигурността ще извлече най-голяма полза от тази инициатива.
Професорът отбелязва, че докато Гърция е балканска страна с лоша икономика, тя все още е една от страните от НАТО, която инвестира сериозно в армията и полицията и е на върха в списъка на страните потребители за тази цел.
Козарев припомни, че подобна възможност за ново стратегическо партньорство в отбраната бе обявена през февруари веднага след срещата в Скопие между двамата президенти на Македония и България - Георги Иванов и Румен Радев.
„Това стратегическо партньорство беше издигнато до още по-високо ниво от сегашното изявление на гръцкия министър на отбраната Апостолакис, като се има предвид, че българският президент има и висок военен чин" - обобщава Козарев.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на отбраната на Гърция: Изграждането на доверие с Турция е ключов приоритет

Министърът на отбраната на Гърция: Изграждането на доверие с Турция е ключов приоритет

24 Февруари 2019 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Атина. В първото си интервю като министър на отбраната на Гърция бившият шеф на въоръжените сили на страната Евангелос Апостолакис каза пред вестник Kathimerini, че приемането на мерки за изграждане на доверие с Турция в опит за намаляване на напрежението в Егейско море е ключов приоритет за страната му.
Говорейки за установения "канал за комуникация" между него и турския му колега Хулуси Акар, също бивш военен ръководител, Апостолакис каза, че тяхната цел е да изпълнят мерките за изграждане на доверие, договорени през 1988 г. от тогавашния гръцки външен министър Каролос Папуляс и турския президент Месут Йълмаз.
Прилагането на това споразумение е необходимо, за да се предотврати възникването на чести ненужни напрежения, които биха могли да доведат до евентуална злополука с неконтролируеми последици, заяви Апостолакис.
Що се отнася до т. нар. въздушни и морски учения „Синята Родина“, които Турция следва да проведе в Егейско и Средиземно море следващата седмица, Апостолакис се опита да омаловажи въпроса, заявявайки, че те са част от „редовните обучителни дейности“ на турските въоръжени сили, но въпреки това ще бъдат наблюдавани от въоръжените сили на Гърция.
Той подчерта "готовността и способността на гръцките въоръжени сили да защитават националните интереси, когато и ако е необходимо".
Министърът също така подчерта значението на укрепването на отбранителните способности на Гърция, посочвайки модернизацията на изтребителите F-16, морски патрулен самолет P-3B, изтребителите Mirage 2000 и флотските фрегати.
На въпрос за все по-тесните дипломатически и военни връзки на Гърция със САЩ и за потенциала за възлагане на обществени поръчки от европейски доставчици, Апостолакис заяви, че Гърция има „дългогодишни стратегически отношения в отбраната“ със САЩ, но „главно принадлежи на европейското семейство“ и проучва различни възможности за възлагане на обществени поръчки в Европа, като същевременно се стреми да стимулира вътрешната отбранителна индустрия на Гърция.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Когато имаш твърдения, излизаш и ги заявяваш, но да кажеш, че някой разхвърля новичок на Балканите, това са глупости

Румен Петков, АБВ: Когато имаш твърдения, излизаш и ги заявяваш, но да кажеш, че някой разхвърля новичок на Балканите, това са глупости

22 Февруари 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
София. Когато имаш твърдения, излизаш и ги заявяваш, но да кажеш, че някой разхвърля новичок на Балканите, това са глупости . Това каза председателят на АБВ Румен Петков в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия относно разследването на българските и английски служби дали има връзка отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и с това на руския агент Сергей Скрипал. „Да не правим равностойни САЩ и Русия. Такъв подход е обиден за демократична България. Ако имаш конкретни твърдения, излизаш и ги заявяваш. Но да излезеш и да кажем, че по принцип някой разхвърля новичок на територията на Балканския полуостров, това са глупости. Русия враг ли е на България? Аз мисля, че не“, заяви председателят на АБВ. „Ние си свихме износа към Русия до нула, което е лошо за българската икономика. Когато говорим за диверсификация - да си купуват ел. енергия от „Марица 1“, аз искам да си купувам ел. енергия от „АЕЦ Козлодуй“ и да приключим въпроса. Така ще се диверсифицираме. „Марица 1“ ние с вас и зрителите плащаме 178 лв. на час, „Марица 2“, държавната - 77 лв. Ако така ще диверсифицираме доставките на енергийни източници, аз не искам да убивам българската икономика. Ние от АБВ настояваме България да си купува газ на най-евтината цена“, обясни той.
„Когато един министър-председател, в случая Тереза Мей, излиза и говори от името на правораздаването, това е много тежко. Тази женица ще си отиде така или иначе от политиката. Тя навреди на Европа и демокрацията по един доста безобразен начин“, допълни Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Румен Миланов, бивш директор на НСБОП: Големият проблем за националната сигурност е какво е правил „Федотов“ тук и какви са били целите му, а не случаят „Гебрев“

Проф. Румен Миланов, бивш директор на НСБОП: Големият проблем за националната сигурност е какво е правил „Федотов“ тук и какви са били целите му, а не случаят „Гебрев“

18 Февруари 2019 | 09:30 | Агенция "Фокус"
София. Големият проблем за националната сигурност е какво е правил „Федотов“ тук и какви са били целите му, а не случаят „Гебрев“. Това каза проф. Румен Миланов – бивш директор на НСБОП, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
Във връзка със случая „Гебрев“ проф. Миланв коментира, че в медиите този случай се отъждествява със случая „Скрипал“. „Но аз не бих сложил знак за равенство. И в двата случая има непрофесионално изпълнение, но в медиите се говори за ГРУ, а чак толкова да е паднало нивото на ГРУ, не вярвам. Ако лицето „Федотов“ е служител на ГРУ, дали е бил забелязан от нашите служби – това е по-важният елемент от системата ни за националната сигурност. Какво е правило това лице тук, само ли е било, с какви цели? Това е по-големият проблем за националната сигурност, отколкото това деяние срещу Гебрев. Не мога да кажа дали това е слабост на службите, защото не знаем каква е реалната картина в ДАНС. Но мое лично мнение е, че зад разследването на английския сайт пак стоят тайни служби“, заяви той.
Проф. Миланов коментира и случая с Димитър Желязков. „Как ще бъдат представени всички доказателства и как той ще представи контрааргументи на своите обвинения, предстои да разберем. Дали той е стоял дълго, или кратко в Турция е излишно да се коментира. Тази процедура в нашия закон се регламентира до 3 месеца, така че това е съвсем реалистично време“, обясни проф. Миланов. Попитан дали според него през това време е преразпределено влиянието по Южното Черноморие, той посочи, че се съмнява, че Димитър Желязков контролира бизнеса на юг. „И това е заради елементарната причина, че не може да се сравнява 1998 г. с 2019 г. Тъй като икономката винаги има три цвята – бял, сив и черен. И сега вече икономиката се развива, върви към белия сектор и влиянието на такива фактори намалява“, обясни проф. Миланов и посочи, че големият процент от хората са в бялата икономика и не се отчитат на никого. „Така че вървим към бялата икономика“, заяви той.
Проф. Миланов коментира и случая с паричните преводи от Венецуела към български сметки. „Когато говорим за пране на пари, има два важни пункта. Първият е, къде е предикатното престъпление – т.е. откъде са придобити парите. Вторият важен елемент е как да се минимализира възможността да се финансира терористична дейност. В конкретния случай това са преведени средства, които са от Държавната петролна компания на Венецуела и веднага възниква въпросът – те придобити ли са по престъпен начин или са приведени в България с цел да бъдат ползвани в случай на някаква криза – т.е. има промяна на политическата конюнктура“, обясни той.
По думите му този скандал удря поредния черен печат на България, който свързан с изпиране на пари. „Удря, защото ние позволяваме това да се случва. Правилният път е ние сами да направим проверка да разберем дали има финансови потоци, но явно сме пропуснали този момент. С появата на американския посланик случаят вече придобива политическо измерение“, заяви проф. Миланов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Партньорските служби научиха от нас за случая "Гебрев", а не обратното

Премиерът Бойко Борисов: Партньорските служби научиха от нас за случая "Гебрев", а не обратното

15 Февруари 2019 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Партньорските служби научиха от нас за случая "Гебрев", а не обратното. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Мюнхен, предаде репортер на Агенция „Фокус“ „През 2015 година, когато са работили по този криминален случай за разследване на опит за убийство, никой не е знаел нито за новичок, нито за руски агенти, нито за каквото и да било. Нито през тези години някой е говорил в България от самите потърпевши. Разбрах, че някой от българските политици казал, че не било правилно чужди посланици да информират нашите служби. Точно обратното - българските служби, българският главен прокурор същият ден, в който получих аз сигналите, отидоха и в британското посолство и информираха по надлежния начин всички партньорски служби. Те от нас са научили за това, а не обратното“, подчерта Борисов.
„Същото е с тази спекулация за парите от Венецуела. Към момента, когато те са превеждани, не е имало нищо незаконно по този ред, за да си хулим банковата система. В момента, в който идва сигнал – събота срещу неделя от американска страна, аз лично извиках американския посланик да го уведомя какво работят българските служби, до къде сме стигнали, тъй като има нота от департамента на Щатите - не те са дошли. Аз съм извикал посланиците, за да ги информирам, за да не се пишат идиотщини и глупости. И всички са излизали и са казали: благодаря на българското правителство и на службите за това, което работят и са направили към момента“, посочи още премиерът. „България стои много добре и виждате, че всички ни хвалят. Да се стегнем и във вътрешен план - малко по-скромно, защото никой не е забравил кабинета на БСП с Орешарски и какво се случи с банкова система и всичко останало. Забрахме ли го? Не сме забравили, то беше много скоро. Така че с цялото ми уважение към тях и президентът Радев спечели изборите при нашето управление. Като можеш да спечелиш, си спечелваш, както и аз при тях съм спечелвал“, коментира той по повод критиките на опозицията на промените в Изборния кодекс.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Важно е, че разследването по случая „Гебрев“ тече съвместно с Великобритания, тъй като те имат опит

Министър Младен Маринов: Важно е, че разследването по случая „Гебрев“ тече съвместно с Великобритания, тъй като те имат опит

15 Февруари 2019 | 13:03 | Агенция "Фокус"
София. Важно е, че разследването по случая „Гебрев“ тече съвместно с Великобритания, тъй като те имат опит. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Още от момента, в който г-н Гебрев е подал сигнала, ние сме направили съответните контакти с партньорските служби, включително и с Великобритания и работим съвместно. Важно е, че разследването тече във взаимодействие с тях, тъй като те имат опит. Длъжни сме да направим с тях това взаимодействие“, коментира още Младен Маринов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Бивш началник на Военния комитет на НАТО обвини САЩ, че са предали Европа

РИА Новости: Бивш началник на Военния комитет на НАТО обвини САЩ, че са предали Европа

15 Февруари 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Берлин. Бившият началник на Военния комитет на НАТО, генералът от Военновъздушните сили (ВВС) на Германия в оставка Харалд Куят в интервю пред Bayerischer Rundfunk разкритикува остро САЩ за излизането от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), предава РИА Новости.
По неговото мнение, този акт означава, че Вашингтон се е отказал от ангажиментите си към европейските съюзници.
„Това е предателство на сигурността на европейските съюзници“, заяви Куят.
Той добави, че последствията от развалянето на ДРСМО ще бъдат много тежки за всички страни.
„Всичко, което ще последва от развалянето на ДРСМО е по-лошо от това, което имаме в момента“, подчерта военният.
Освен това Куят изрази надежда, че Русия и САЩ ще успеят да запазят договора, за което, според него, страните трябва да възродят провеждането на взаимни инспекции, което е прекратено през 2001 година.
От 2 февруари САЩ започнаха процедура по излизане от ДРСМО. Москва отговори огледално и също преустанови участието си в Договора. При това президентът на Русия Владимир Путин подчерта, че страната не трябва и няма да се впуска в скъпа за нея надпревара във въоръжаването. Той добави още, че всички руски предложения за разоръжаване „остават на масата и вратите са отворени.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Не е нормално българското правителство да научава от чужди посланици какво се случва в България

Президентът Румен Радев: Не е нормално българското правителство да научава от чужди посланици какво се случва в България

14 Февруари 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Сухиндол. Не е нормално българското правителство да научава от чужди посланици какво се случва в България. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, във връзка с проверявания от службите случай на превод на пари от Венецуела в български сметки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първо, не е нормално българското правителство да научава от чужди посланици какво се случва в България. Вчера бях запознат от главния прокурор, от министъра на вътрешните работи, от председателя на ДАНС с известната до момента фактология. Няма да коментирам този случай преди тази фактология да бъде щателно уточнена и установени всички обстоятелства, но този случай е в ресора на изпълнителната власт, където са службите и МВР“, заяви Румен Радев.
„За мен наистина е тревожно всеки един такъв случай, който касае здравето и живота на българските граждани, и който касае надеждността на нашата банкова система, защото тя вече е основен критерий за допускането ни до чакалнята на Еврозоната“, коментира държавният глава.
Попитан дали КСНС трябва да заседава заради службите Радев заяви, че трябва да бъде изяснена цялата информация по случая. „Това е задължение на службите, МВР, на изпълнителната власт. Чакаме отговор на редица въпроси и в техния ресор е да ги дадат“, добави той.
Румен Радев коментира и назначенията на българските посланици. По думите му тези хора представляват България в чужбина и не трябва да се делят на наши и на ваши. „Мотивирането на кадровите решения и съгласувателната процедура не трябва да се превръщат в публични дебати, защото това уронва престижа, както на нашите посланици зад граница, така и на страната. Има предложения, които съм приел. Има и такива, с които категорично не съм се съгласил и съм ги отхвърлил. Както казах, не коментирам посланически назначения. Не трябва да ги делим на наши и ваши“, заяви президентът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Не смятам, че Скрипал и Гебрев са тровени с едно и също нещо

Румен Петков, АБВ: Не смятам, че Скрипал и Гебрев са тровени с едно и също нещо

14 Февруари 2019 | 08:44 | Агенция "Фокус"
София. Не смятам, че Скрипал и Гебрев са тровени с едно и също нещо. Това заяви председателят на АБВ Румен Петков в телевизионно предаване, съобщи бТВ. Според него причините за атаката срещу Емилиян Гебрев най-вероятно се крият в бизнеса му. „Не смятам, че Сергей Скрипал и Емилиян Гебрев са тровени с едно и също нещо. Придава се един изключително тежък политически аспект на случая „Скрипал”. След него почина една жена, а защо никой не говори, че е отровена от руснаците. Тези двойни стандарти ни карат да се чувстваме несигурни”, коментира Петков. Според него не трябва да се прави връзка между двата случая. „По случая „Скрипал” има едно категорично произнасяне и то е на Тереза Мей. Тя казва, че зад него стои Русия. Нейният предшественик Тони Блеър излъга целия свят, че в Ирак има химически оръжия. Оказа се, че няма такива. Ние изпратихме там войска, а получихме ковчези. Кой съди днес Тони Блеър за тази грандиозна лъжа”, попита Петков.
„Идването на руски гражданин у нас не го прави непременно убиец и престъпник. Когато се произнасят такива присъди от хора, които са минавали покрай правосъдното министерство и Съдебната палата, ставаме несериозни в собствените си очи”, коментира още бившият вътрешен министър. По думите му България трябва да защитава собствения си интерес, а той е да градим поведението си на базата на правото. „Според мен прокуратурата трябва да направи две неща. Първо да огласи мотивите за прекратяването на делото през 2016 г. и да огласи експертизите. Иначе се създава обстановка на недоверие и се включваме в едни конфликти, които не са наши”, посочи Румен Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Министрите на отбраната на Турция и Гърция обсъдиха двустранни въпроси

АА: Министрите на отбраната на Турция и Гърция обсъдиха двустранни въпроси

14 Февруари 2019 | 05:15 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министрите на отбраната на Турция и Гърция се договориха да създадат технически работни групи за решаване на въпроси, включително мерки за изграждане на доверие, съобщава Anadolu Agency.
По време на среща на НАТО в Брюксел Хулуси Акар и Евангелос Апостолакис се срещнаха и обсъдиха текущите въпроси между двете страни, се казва в изявление на министерството.
След срещата Акар заяви: „Трябва да работим за намиране на мирни решения на нашите проблеми като две приятелски и съседни страни“.
Тяхната среща идва след официалната визита на Алексис Ципрас в Турция.
По-късно Акар се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и обсъди въпроси, свързани с Алианса.
Акар също проведе срещи с грузинския си колега Леван Изория, с черногорския министър на отбраната Предраг Бошкович и Елизабета Трента, ръководител на италианското военно ведомство.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Министрите на отбраната на Турция и САЩ обсъдиха Сирия

АА: Министрите на отбраната на Турция и САЩ обсъдиха Сирия

14 Февруари 2019 | 01:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Турският министър на отбраната Хулуси Акар се срещна с изпълняващия длъжността военен министър на САЩ Патрик Шанахан, съобщава турската Anadolu Agency.
По време на срещата, бяха обсъдени последните събития в Сирия, според официални източници.
Акар е в щабквартирата на НАТО в Брюксел за двудневната годишна среща на министрите на отбраната на страните членки.
Хулуси Акар се срещна също с министъра на отбраната на Франция Флоранс Парли и северномакедонският си колега Радмила Шекеринска, както и с генерал Къртис Скапароти, Върховен командващ Обединените сили на НАТО в Европа.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов: Липсва сериозната дума на факторите, отговорни за това, какво се случва в държавата по казуса „Гебрев“ и преведените от Венецуела към българска банка милиони

Проф. Александър Маринов: Липсва сериозната дума на факторите, отговорни за това, какво се случва в държавата по казуса „Гебрев“ и преведените от Венецуела към българска банка милиони

13 Февруари 2019 | 20:50 | Агенция "Фокус"
София. Липсва сериозната дума на факторите, отговорни за това, какво се случва в държавата по казуса „Гебрев“ и преведените от Венецуела към българска банка милиони. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов. „Става все по-трудно да разсъждаваме логично и да търсим рационални обяснения за това, което се случва. Самият факт, че се хвърляме в такива сензационни, световни конспирации вместо да се занимаваме със собствените си проблеми, които са много и тежки, навява подозрението, че някой иска по този начин, ако не да отвлече вниманието, какво се случва в България, то да насочи определени процеси у нас в една или друга посока“, обясни професорът. Проф. Маринов определи мълчанието на парламентарната опозиция по двата казуса като абдикация от отговорност.

Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов: По случая „Гебрев“ и казусът с преведените пари от Венецуела българските институции тичат пред вятъра

Проф. Александър Маринов: По случая „Гебрев“ и казусът с преведените пари от Венецуела българските институции тичат пред вятъра

13 Февруари 2019 | 20:24 | Агенция "Фокус"
София. По случая „Гебрев“ и казуса с преведените пари от Венецуела българските институции тичат пред вятъра. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов. По думите му институциите са създали впечатление, че се опитват да угодят на някого извън България, отколкото да изработят и защитят позиция, която да отговаря на националните ни интереси. Той определи като странно бързото свикване на срещи от страна на премиера Бойко Борисов с американския посланик Ерик Рубин и посланика на Великобритания Ема Хопкинкс по двата казуса. "Това създава впечатление, че някой е гузен и иска някому нещо да показва, да доказва и да се оневинява. Защо ? От къде на къде ще викаме посланици на Великобритания или на САЩ преди нещата да се изяснени. Тези неща трябва да си ги решават българските институции. Пример – как беше свикано заседанието на Комисията за контрол на специалните служби ? Цветан Цветанов обяви дневния ред и проблемите, които ще се обсъждат, преди да са уведомени членовете на Комисията“, обясни професорът. Според проф. Маринов България има много неизяснени проблеми, но те не са в сферата на шпионските скандали.

Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДАНС проверява български банкови сметки с парични преводи от Държавната петролна компания на Венецуела (ОБЗОР)

ДАНС проверява български банкови сметки с парични преводи от Държавната петролна компания на Венецуела (ОБЗОР)

13 Февруари 2019 | 19:47 | Агенция "Фокус"
София. Големи по размер парични преводи от Държавната петролна компания на Венецуела са минавали през банкови сметки в България и част от средствата са напускали страната ни с вероятно неистински основания. Това стана ясно след среща в Министерския съвет между премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, началника на ДАНС Димитър Георгиев и американския посланик Ерик Рубин.
Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че информацията за това е получена от САЩ. „По първоначални данни става дума за сметки, които са открити по редовен път в тази банка – т.е. подозренията не са свързани със самата банка. Но в банката се извършва пълен мониторинг и пълна проверка от страна на ДАНС“, заяви Цацаров и посочи, че има пълно съдействие и от БНБ. В резултат от проверките у нас ще започне досъдебно производство за пране на пари. ДАНС работи по случая. Агенцията започва пълен мониторинг и пълна проверка на банката. „Взети са мерки остатъчните средства, които не са в малък размер, да се поставят под пълен контрол. Преводи от сметките няма да се допускат”, подчерта Цацаров. От своя страна, директорът на ДАНС Димитър Георгиев съобщи, че става дума за преводи в размер на милиони евро.
Главният прокурор посочи, че титулярът на сметката е лице с много гражданства, включително и българско. „Лицето е регистрирано и като адвокат, а по реда на закона за адвокатурата адвокатът има право да открива доверителни сметки, в които се съхраняват сметки за негови клиенти. В конкретния случай е използвана точно така сметка, за да бъдат открити доверителни сметки, по които да постъпват пари от Венецуела и от тях да бъдат правени преводи на различни основания, нямащи нищо общо с адвокатската дейност към банки на други страни. ДАНС работи в момента и по това да бъде извършена проверка в мащабите на цялата банкова система по отношение на това, извършвани ли са и други преводи, тъй като информацията, която е получена от САЩ, в конкретния случай касае конкретната банка. Но сме задължени да проверим и всички останали банки за преводи от Венецуела и след това за преводи от български банки отвън“, обясни Цацаров. Той посочи, че най-вероятно става дума за целенасочен механизъм за изнасяне на парични средства.
Всичко това потвърждава разкритията на венецуелския опозиционен депутат Карлос Папарони от преди няколко дни, според който България е участвала в схема за изнасяне на държавни активи от Венецуела.
Американският посланик в България Ерик Рубин обясни, че американското правителство работи в сътрудничество със страни от ЕС, за да гарантира, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато.
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви на изслушване на заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, че до момента няма обявени за издирване лица по случая с паричните преводи от Венецуела, тъй като проверката продължава. „Намерената голяма сума пари от Венецуела от една страна представлява банкова тайна, а от друга ДАНС и прокуратурата работят по изясняване на движението на тези пари. Затова можем да кажем само, че е създаден екип, който да провери информацията и да прецени дали има извършване на престъпление“, заяви Маринов. Той посочи, че не може да разкрие коя е банката или какви суми са преминали през сметката. „Всичко, което касае проверката, ще бъде оповестено в момента, в който има достатъчно информация. До момента няма обявени лица за издирване, тъй като тече проверка по отношение на парите“, посочи вътрешният министър.
В телевизионно предаване председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност Димитър Лазаров посочи, че в момента, в сметката на български адвокат има 60 млн. евро, преведени от Венецуела. По думите на Лазаров, банката е българска, оказано е съдействие от БНБ. „От Нова година насам няма движение. Доверителните сметки на адвокати и адвокатски дружества, обикновено са пари на клиенти, които стоят там и при необходимост се превеждат. Тепърва ДАНС ще установява какво е било движението на тези пари”, заяви той. Според него вероятно е било предназначено по някакъв начин да бъдат връщани обратно във Венецуела. Лазаров уточни, че сигналът е дошъл по дипломатически път от партньорските служби. Той посочи, че основанието за превод е било закупуване на храна за хуманитарни нужди. Според него вероятно тази сметка е една пощенска кутия, откъдето тези пари са били превеждани извън България.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, "Обединени патриоти": Гебрев измести Русия в доставките на оръжие в някои държави

Валери Симеонов, "Обединени патриоти": Гебрев измести Русия в доставките на оръжие в някои държави

13 Февруари 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
София. Моят интерес по случая "Гебрев" датира от 2017 г., когато в качеството си на вицепремиер бях предприел действия, с които съм се показал като човек, който мисли за бизнеса в България. Това заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ Валери Симеонов от "Обединени патриоти".
Според Валери Симеонов проблемите на Гебрев датират още от времето, когато е пожелал да купи завод "Дунарит", тогава е извършено и отравянето срещу него. По думите му това е дружество, което е имало задължения от 90 млн. лв. спрямо КТБ.
Според него с течение на годините случаят се усложнява, тъй като Гебрев измества руските доставки на боеприпаси в определени държави. Валери Симеонов даде Индия като конкретен пример за това. Именно тогава Емилиян Гебрев е потърсил контакт с Валери Симеонов. Причините, които посочи Симеонов - проблемите със замразяването на лицензите, с прокуратура и т.н.
"Първо дойде при мене. Това е нещо, което не е публично известно. Тогава той ми представи целия случай с неговите фирми. Той твърдеше, че има репресия на държавата спрямо него, не без известно основание. И най-вече поиска съдействие от мене, за да може една пратка - боеприпаси, предназначени за Индия и която беше на бургаското пристанище, да бъде размразена и да бъде изпратена, съгласно договора", коментира Симеонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Взети са всички мерки средствата от Държавната петролна компания на Венецуела в българските сметки да бъдат блокирани

Главният прокурор Сотир Цацаров: Взети са всички мерки средствата от Държавната петролна компания на Венецуела в българските сметки да бъдат блокирани

13 Февруари 2019 | 17:21 | Агенция "Фокус"
София. Взети са всички мерки наличните средства по тези сметки да бъдат блокирани. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти, във връзка със осъществените парични преводи за милиони евро от Държавната петролна компания на Венецуела в български сметки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цацаров заяви, че се работи активно по случая. „Споменава се име, споменава се и банка. Нека ДАНС си свърши работата във въпросната банка и когато тази работа бъде свършена и получим целия анализ, ще можем да направим изводи“, каза още главният прокурор.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Мотивите за опита за убийство на Гебрев трябва да се търсят в събития от 2015 г. или малко преди тях

Главният прокурор Сотир Цацаров: Мотивите за опита за убийство на Гебрев трябва да се търсят в събития от 2015 г. или малко преди тях

13 Февруари 2019 | 17:12 | Агенция "Фокус"
София. Мотивите за този опит за убийство според мен трябва да се търсят към момента на осъществяването му т.е. в събития, които са били към 2015 г. и може би малко преди тях. Г-н Гебрев сам заявява, че не може да открие мотив, тъй като той счита, че такива причини към онзи момент не са съществували. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти, след като бе изслушан от членовете на парламентарната Комисия за контрол над службите по случая „Гебрев“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаше медийни изяви на лица, които се представят за близки до г-н Гебрев. Те наистина са, но общо взето събитията, за които те говорят, са се развили доста време след 2015 г. и се развиват и понастоящем. Те по никакъв начин не могат да бъдат съотнесени към април 2015 г.“, добави Цацаров.
Главният прокурор каза още, че се работи по всички версии и добави, че всички лицензи и сделки за износ на оръжия и боеприпаси към онзи момент ще бъдат изискани от междуведомствената комисия.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: На този етап единственото съвпадение между пребиваването на Федотов в България и опита за отравяне на Гебрев е времевия период

Главният прокурор Сотир Цацаров: На този етап единственото съвпадение между пребиваването на Федотов в България и опита за отравяне на Гебрев е времевия период

13 Февруари 2019 | 17:04 | Агенция "Фокус"
София. На този етап единственото съвпадение между пребиваването на Федотов в България и опита за отравяне на Гебрев е времевия период. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти, след като бе изслушан от членовете на парламентарната Комисия за контрол над службите по случая „Гебрев“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Двете линии за разследване са свързани както с опита за убийство т.е. с опитите за отравяне на г-н Гебрев, на неговия син и на производствения директор на фирма „Емко“ от една страна, а от друга - с пребиваването на руски граждани у нас.
Към настоящия момент това, което може да се заяви с категоричност е само съвпадението на период на пребиваване на въпросния Федотов с деня, в който г-н Гебрев е изпаднал в това състояние. По всичко друго се работи“, каза Цацаров.
Към момента на отравянето, а и предната вечер г-н Гебрев е бил на вечеря също с чужди граждани - негови бизнес партньори от руски и полски произход. Установяването на същите е предмет на разследване, добави главният прокурор.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Разследваме опит за убийство, в никакъв случай не говорим, че Гебрев е претърпял хранително отравяне

Главният прокурор Сотир Цацаров: Разследваме опит за убийство, в никакъв случай не говорим, че Гебрев е претърпял хранително отравяне

13 Февруари 2019 | 16:52 | Агенция "Фокус"
София. Разследваме опит за убийство, в никакъв случай не говорим, че Гебрев е претърпял хранително отравяне. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти, след като бе изслушан от членовете на парламентарната Комисия за контрол над службите по случая „Гебрев“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Главният прокурор заяви, че е информирал депутатите за всичко, което е установено и може да бъде казано по досъдебното производство. Цацаров обясни, че на членовете на комисията са представени всички данни за Федотов и други руски граждани, които касаят не само трикратното влизане на руснака и съответно излизане от българска територия, но и всичко, което заедно с ДАНС и МВР е събрано за техния маршрут - пътуване, места за настаняване, пребиваване, други руски граждани, които са били с тях и т.н.
„Искам да направя едно уточнение, което касае установеното от нашите експертизи и от изследваното във Финландия вещество - фосфоросъдържащо съединение. Стана дума, че такова съединение, което на практика е пестицид, се е съдържала в консумирана от г-н Гебрев салата - рукола. Но мисля, че или бях неправилно разбран или не бе интерпретирано добре, защото ние в никакъв случай не говорим, че г-н Гебрев е претърпял хранително отравяне.
Версията, която е свързана с въпросното фосфорноорганично съединение като пестицид във въпросната рукола е проверена докрай до производителя и категорично е отхвърлена. Т.е. тя е била третирана с пестицид, но този пестицид не може да причини състоянието, в което е изпаднал той. Следователно ние разследваме опит за убийство, а що се отнася до въпросната рукола - това е само версия, която е проверена докрай“, заяви Цацаров.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: До момента няма обявени за издирване лица по случая с паричните преводи от Венецуела, тъй като проверката продължава

Министър Младен Маринов: До момента няма обявени за издирване лица по случая с паричните преводи от Венецуела, тъй като проверката продължава

13 Февруари 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
София. До момента няма обявени за издирване лица по случая с паричните преводи от Венецуела, тъй като проверката продължава. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушване на заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Намерената голяма сума пари от Венецуела от една страна представлява банкова тайна, а от друга ДАНС и прокуратурата работят по изясняване на движението на тези пари. Затова можем да кажем само, че е създаден екип, който да провери информацията и да прецени дали има извършване на престъпление“, заяви Маринов. Той посочи, че не може да разкрие коя е банката или какви суми са преминали през сметката. „Всичко, което касае проверката, ще бъде оповестено в момента, в който има достатъчно информация. До момента няма обявени лица за издирване, тъй като тече проверка по отношение на парите“, посочи вътрешният министър.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: През цялото време сме в пълен обмен на информация с Великобритания по случая „Гебрев“

Министър Младен Маринов: През цялото време сме в пълен обмен на информация с Великобритания по случая „Гебрев“

13 Февруари 2019 | 16:28 | Агенция "Фокус"
София. През цялото време сме в пълен обмен на информация с Великобритания по случая „Гебрев“. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Случаят „Гебрев“ се разследва на два етапа. Първият е, когато той е настанен в болница, като е образувано досъдебно производство за опит за убийство с неизвестен извършител“, заяви Маринов и припомни, че няколко дни по-късно и директорът на „Емко“, и синът на Гебрев са настанени в болница със същите симптоми. „Назначени са експертизи, разпитани са над 30 лица, които са имали отношения и срещи с тях, разговаряно е със специалистите на ВМА за евентуалното отровно вещество, което е било погълнато от пострадалите. Към този момент – 2015 г., в остатъчна вода от кафе машина, в къщата, в която живее Емилиян Гебрев, е установено фосфорорганично вещество, което по състав съвпада с веществото в кръвта на пострадалия. Другата храна, която е изследвана, е салатата, която той е консумирал. Там е открито друго вещество – пестицид, но то не е причина за състоянието на Гебрев, защото е в много малки количества“, обясни вътрешният министър.
Маринов посочи, че вторият етап на разследването става на през ноември 2018 г., когато в МВР постъпва информация от прокуратурата за възобновяване. Той припомни, че тогава е създаден съвместен екип за разследване между служители на ДАНС, МВР и Прокуратурата. „На 16 ноември 2018 г. става ясно, че Гебрев е финансирал изследване във финландска лаборатория, но то не ни е било предоставено. През цялото време сме в пълен обмен на информация с Великобритания по случая. Другият момент, който настъпва в разследването, са тримата руски граждани, които според Великобритания имат връзка със случая „Скрипал“, обясни министърът.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланик Ерик Рубин: Американското правителство работи в сътрудничество със страни от ЕС, за да гарантира, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато

Посланик Ерик Рубин: Американското правителство работи в сътрудничество със страни от ЕС, за да гарантира, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато

13 Февруари 2019 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. Американското правителство работи в сътрудничество със страни от ЕС, за да гарантира, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато. Това каза американският посланик Ерик Рубин след среща при министър-председателя Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Току-що имахме чудесна дискусия с министър-председателя, с главния прокурор и с висши представители на българската система за национална сигурност. Решаващата част от нашия разговор беше жизнено важната необходимост да спрем нелегалния трансфер на парични средства от Венецуела. Нашето правителство заедно със страни от ЕС работи в много тясно сътрудничество, за да гарантира, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато и че осигуряваме нужната подкрепа за мирно и демократично бъдеще“, заяви Рубин. Той посочи, че американското и българското правителство работят в отлично сътрудничество.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Георгиев, ДАНС: Милиони евро са постъпили по български сметки от Венецуела

Димитър Георгиев, ДАНС: Милиони евро са постъпили по български сметки от Венецуела

13 Февруари 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. Милиони евро са постъпили по български сметки от Венецуела. Това каза на брифинг директорът на ДАНС Димитър Георгиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„ДАНС извършва действия, които са свързани с упражняването на нашите функции по закона за мерките срещу изпирането на пари. ДАНС извършва проверки в банката, която е идентифицирана, с оглед възстановяване на пълната фактология около преводите, свързани със сметките. След като приключим нашата дейност, информацията ще бъде употребена по съответните нужди, съобразно законите. Изключително съдействие получихме от БНБ, така че в рамките на взаимодействието, което имаме с всички институции, ще извършим нашата работа в кратки срокове“, заяви Георгиев.
Той посочи, че титулярят на сметката има няколко гражданства и живее в различни държави, като към момента не е на територията на България. „Става дума за милиони евро, но все още не може да се даде конкретика. Сметката е една, но с много, които свързани с нея“, обясни Георгиев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Титулярят на сметките, по които са получавани преводи от Венецуела, е български гражданин

Главният прокурор Сотир Цацаров: Титулярят на сметките, по които са получавани преводи от Венецуела, е български гражданин

13 Февруари 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
София. Титулярят на сметките, по които са получавани преводи от Венецуела, е български гражданин. Това каза на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров след среща с американския посланик Ерик Рубин при премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Парите от българската банка са излизали на различни основания и към различни банки. Основанията в повечето случаи са свързани с търговски цели. Работи се по отношение на лицето титуляр, като той е и български гражданин“, заяви той.
Цацаров обясни, че лицето, регистрирало сметката, е адвокат. „По реда на закона за адвокатурата адвокатът има право да открива доверителни сметки, в които се съхраняват сметки за негови клиенти. В конкретния случай е използвана точно така сметка, за да бъдат открити доверителни сметки, по които да постъпват пари от Венецуела и от тях да бъдат правени преводи на различни основания, нямащи нищо общо с адвокатската дейност, към банки на други страни. ДАНС работи в момента и по това да бъде извършена проверка в мащабите на цялата банкова система по отношение на това, извършвани ли са и други преводи, тъй като информацията, която е получена от САЩ, в конкретния случай касае конкретната банка. Но сме задължени да проверим и всички останали банки за преводи от Венецуела и след това за преводи от български банки отвън“, обясни Цацаров. Той посочи, че най-вероятно става дума за целенасочен механизъм за изнасяне на парични средства. Главният прокурор посочи, че случващото се няма общо с политическата ситуация във Венецуела в момента.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Получихме информация от САЩ за парични преводи, извършвани от Венецуела към български банкови сметки

Главният прокурор Сотир Цацаров: Получихме информация от САЩ за парични преводи, извършвани от Венецуела към български банкови сметки

13 Февруари 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Получихме информация от САЩ за парични преводи, извършвани от Венецуела към български банкови сметки. Това каза на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров след среща с американския посланик Ерик Рубин при премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„От партньорите от САЩ е получена информация за парични преводи, които са извършвани от Венецуела – и по-специално, извършвани от Държавната петролна компания на Венецуела, и за които са били използвани български банкови сметки. След детайлизиране на тази информация е установена банката, установено е лицето, което е използвано като титуляр на тези сметки, както и самите сметки. Установени са преводи, които действително са били извършвани от Държавната петролна компания на Венецуела в тези сметки, след което са били извършвани други преводи, в резултат на което част от средствата са били изнесени от тези банки и са били трансферирани в банкови сметки в други страни“, заяви Цацаров.
Главният прокурор посочи, че основанията за преводите са различни. „И по наши подозрения тези основания не са действителни. Такива основания са свързани с подкрепа и финансиране на венецуелска спортна федерация, със закупуване на храни за Венецуела и т.н., които нямат общо с действителността. Към настоящия момент се работи изключително интензивно от органите на ДАНС. По първоначални данни става дума за сметки, които са открити по редовен път в тази банка – т.е. подозренията не са свързани със самата банка. Но в банката се извършва пълен мониторинг и пълна проверка от страна на ДАНС“, заяви Цацаров и посочи, че има пълно съдействие и от БНБ.
„Тогава, когато информацията бъде обобщена и имаме пълна картина на преводите, ще бъдат предприети необходимите мерки, за да бъде анализирана тази информация и прокуратурата да прецени дали да започне извършването на действия по наказателно производство за пране на пари. Същевременно са взети всички мерки за това, остатъчните средства, които са в не малък размер по тези сметки, да са поставени под пълен контрол и да не се допускат преводи от сметките“, каза още Цацаров.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първа среща на НАТО след разпадането на ДРСМО (ОБЗОР)

Първа среща на НАТО след разпадането на ДРСМО (ОБЗОР)

13 Февруари 2019 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министрите на отбраната на 29-те държави-членки на НАТО се събират в Брюксел на двудневна среща, в рамките на която за първи път ще обсъдят последиците от разпадането на Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО).
Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще бъде направен още един опит за спасяване на споразумението между САЩ и Русия. Това ще се случи до месец август, когато изтича шестмесечния срок, след който САЩ ще излязат от договора. Това потвърди и Роуз Гьотемьолер, заместник-генералният секретар на западния отбранителен съюз. Тя бе категорична - вратата на дипломацията не е затворена. Вашингтон е готов да се откаже от излизането си от ДРСМО, ако Москва унищожи ракетите 9M729.

В същото време обаче Алиансът иска да започне планирането на мерките, които Организацията на Северноатлантическия пакт следва да предприеме в условията на прекратяване на ДРСМО. „Всички знаем, че договор, който се спазва само от една страна, не може да гарантира сигурността, така че САЩ, с пълната подкрепа на съюзниците си от НАТО, обявиха оттеглянето си. Това решение ще влезе в сила след шест месеца. Русия има последна възможност да действа отговорно – и ние я призоваваме да се възползва от тази възможност”, поясни генералният секретар на НАТО на пресконференция в навечерието на срещата в Брюксел. За пореден път той увери, че „НАТО не иска нова надпревара във въоръженията. Тя не е в ничий интерес“.

За Европа на дневен ред е деликатният въпрос за това как ще бъде гарантирана сигурността й след разпадането на ДРСМО. „Ще обсъдим какви стъпки трябва да предприеме НАТО, за да се адаптира към ракетите на Русия. Но каквито и да са тези стъпки, те ще бъдат балансирани, координирани и отбранителни. Не възнамеряваме да разполагаме нови ракети в Европа", увери Столтенберг. „Не възнамеряваме да разполагаме нови ядрени оръжия с наземно базиране в Европа", потвърди и неговият заместник.
Мнозина обаче поставиха под съмнение изявленията, защото така и не бе пояснено дали те ще са валидни след няколко месеца, когато изтече срокът за излизането на американците от ДРСМО.
Друга тема на двудневната среща на министрите в Брюксел е увеличаването на разходите за отбрана на държавите-членки. Очаква се в дискусиите по въпроса да бъдат белязани от голямо напрежение. Столтенберг заяви, че увеличаването на разходите за отбрана на европейските страни-членки на НАТО и Канада, ще възлиза на 100 милиарда долара през следващата година. В същото време той призна, че не всички страни от Алианса ще изпълнят ангажиментите си за увеличаване на военните разходи до 2% от БВП до 2024 г.
За европейските съюзници в Алианса въпросът за разходите за армиите също е чувствителен. Налице са опасения, че страните ще бъдат принудени да изразходват значително повече средства на данъкоплатците за отбрана, което може да доведе до социални конфликти през следващите години с нарастваща конкуренция за бюджетния пай.

В рамките на двудневния форум ще бъдат проведени и множество двустранни срещи. Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар ще се срещне с американския си колега Патрих Шанахан. В работния график на турския военен министър са включени двустранни срещи с колегите му от Франция, Република Северна Македония, Черна гора, Италия и Грузия.

Важна ще бъде и срещата му с министърa на отбраната на Гърция Евангелос Апостолакис. Двамата военни, които – според слуховете – се радват на топли отношения, са натоварени със задачата да намерят практически начини за намаляване на напрежението между Атина и Анкара.
Очаква се Апостолакис и неговият турски колега да проучат начини за възстановяване на предишни мерки за изграждане на доверие или за адаптирането им към настоящите обстоятелства. Те ще обсъдят обмена на военни мисии на високо и ниско ниво и възможността за възстановяване на мораториума върху полетите в Егейско море.
Срещата на двамата бивши началници на генералните щабове на армиите ще бъде продължение на преговорите от миналата седмица в Турция между премиера на Гърция Алексис Ципрас и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Косово също ще следи с интерес срещата в Брюксел на фона на напрежението с Алианса, което възникна в резултат на решението на Прищина да наложи 100-процентови мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина в страната.
В рамките на предстоящата двудневна среща в Брюксел, министрите на отбраната на страните-членки на НАТО ще обсъдят нивото на подкрепа, което организацията ще окаже на Косовските сили за сигурност (КСС) след трансформацията им в армия.
В навечерието на срещата генералният секретар на НАТО подчерта, че някои от членовете на Организацията на Северноатлантическия договор са разочаровани от решението на Прищина за митата, но и заради „ненавременното“ решение за трансформиране на КСС в армия.
„Те дадоха ясно да се разбере, че КСС трябва да спазват международните задължения, включително Брюкселското споразумение, което означава, че те няма да влизат в северната част на Косово без съгласието на НАТО и КФОР“, подчерта норвежецът.
Съгласно думите му, темата за Косово ще бъде включена в дневния ред на втория ден от разговорите в Брюксел.
„Все още не сме взели решение, но ще направим оценка на нивото на ангажираност на НАТО, тъй като няколко съюзници смятат, че решението за трансформация на КСС в армия се случи в неподходящ момент, а други от тях бяха разочаровани от митата", поясни норвежкият политик.
Генералният секретар на НАТО заяви, че независимо от преговорите за „степента на ангажираност към КСС", основният мандат на КФОР в Косово няма да се промени.
„КФОР е операция, която продължава 20 години и нейният мандат се основава на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Тя защитава всички хора и допринася за стабилността и в по-широкия регион. Това ще продължи и ще остане непроменено“, увери Столтенберг.

На срещата в Брюксел ще присъства и Радмила Шекеринска – министърът на отбраната на югозападната ни съседка, която официално вече се нарича Република Северна Македония. Протоколът за членството й в НАТО бе подписан миналата седмица.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

HAZ: В Европа няма да бъдат разгърнати ядрени ракети, но докога?

HAZ: В Европа няма да бъдат разгърнати ядрени ракети, но докога?

13 Февруари 2019 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В навечерието на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел отново стана ясно, че държавният глава на САЩ Доналд Тръмп има изключителното „умение“ да разрушава, коментира Дамир Фрас в статия за германския ежедневник Die Hanoverische Zeitung.
„В крайна сметка ОТ НАТО увериха, че няма да реагират на разпадането на Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) с разгръщането на ядрени ракети в Европа. Поне така каза генералният секретар на западния отбранителен съюз. В случая обаче скептицизмът е подходящ, защото Йенс Столтенберг не каза нищо по въпроса дали изявлението му ще бъде валидно и след няколко месеца“, предупреждава Фрас.
Заседанията на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел няма да доведат до конкретни решения. Защото договорът за разоръжаване официално е в сила още почти половин година. Все още има време за „стратегическо размишление", казват военните.
Авторът е категоричен, че никой в Алианса не може да вземе решение с риск да разгневи Тръмп. С решението си за излизане от ДРСМО президентът на най-важната и силна държава-членка на НАТО удари не само Русия, но и своите съюзници в Алианса, които бяха принудени да го последват, за да не се създаде впечатление за разкол в НАТО, пише Фрас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Министрите на отбраната на Гърция и Турция обсъждат мерки за изграждане на доверие

Kathimerini: Министрите на отбраната на Гърция и Турция обсъждат мерки за изграждане на доверие

13 Февруари 2019 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министрите на отбраната на Гърция и Турция – Евангелос Апостолакис и Хулуси Акар, ще проведат среща в рамките на двудневния форум на НАТО в Брюксел. Двамата са натоварени със задачата да намерят практически начини за намаляване на напрежението между Атина и Анкара, подчертават в редакцията на водещия гръцки ежедневник Kathimerini.
Очаква се Апостолакис и неговият турски колега да проучат начини за възстановяване на предишни мерки за изграждане на доверие или за адаптирането им към настоящите обстоятелства. Те ще обсъдят обмена на военни мисии на високо и ниско ниво и възможността за възстановяване на мораториума върху полетите в Егейско море.
Срещата на двамата бивши началници на генералните щабове на армиите, които според слуховете се радват на топли отношения, ще бъде продължение на преговорите от миналата седмица в Турция между премиера на Гърция Алексис Ципрас и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
По-късно през деня Апостолакис ще стане първият гръцки висш служител, който ще се срещне с министъра на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска след промяната на името на страната и подписването на протокола за членството й в НАТО.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Неподготвеността препъва НАТО в конфронтацията с Москва

Die Welt: Неподготвеността препъва НАТО в конфронтацията с Москва

13 Февруари 2019 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Къде се намира НАТО през февруари 2019 г., 70 години след основаването му? Въпреки всички постижения за укрепване на мира, с които може да се гордее западният отбранителен съюз, Алиансът показва слабости. Първо, държавният глава на Руската федерация Владимир Путин тласка НАТО към надпревара. Второ – Алиансът реагира твърде късно и подцени готовността на Москва да ескалира ситуацията и желанието на Русия да реорганизира Европа. И трето, НАТО няма отговори на важни въпроси като този за това как ще се справи с държави като Китай или Ирак, коментират в редакцията на водещия германски национален ежедневник Die Welt.
Последиците: военната заплаха за европейците нараства и може дори да бъде по-опасна, отколкото по време на Студената война. В същото време е вероятно да има нова надпревара във въоръжаването, тъй като Китай, Индия, Русия и – разбира се, САЩ нямат истински политически интерес от разоръжаването.
Западните общества ще бъдат принудени да изразходват значително повече средства на данъкоплатците за отбрана, което ще доведе до социални конфликти през следващите години с нарастваща конкуренция за бюджетния пай - особено в Германия.
В сряда министрите на отбраната на НАТО разискват за първи път новата ситуация: отмяната на Договора за ракети със среден и малък обсег на действие (ДРСМО). Споразумението не може да бъде спасено.
Удивително е колко неподготвено е НАТО, въпреки че ядрото на проблема се развива от години, през които бяха проведени повече от 30 срещи между американци и руснаци по въпроса. От присъединяването на Крим през 2014 г. и инцидента в Керченския проток през ноември 2018 г., Алиансът винаги изглежда изненадан. Ключовият въпрос остава дали стратегическата визия и разузнаването на НАТО работят достатъчно добре.
Генерал-лейтенант Хайнрих Браус, който години наред бе най-влиятелният германец в НАТО, писа заедно с Кристиан Мьолинг до Германския съвет за външни отношения (DGAP), че руските ракети може да „засегнат масово съюзниците по периферията на Алианса на север, изток и югоизток от Европа, и да парализира решителността и волята на европейските съюзници в кризата с отбраната".
Изправена ли е Европа пред нова надпреварата с ядрени оръжия? След съобщенията от САЩ и Русия за излизане от ДРСМО, германските политици се опитват да представят предложения за решение на проблема.
Например, ако Русия нападне балтийските държави по начин, подобна на кампанията в Крим, Москва би могла да бъде източник на ядрена заплаха. Наистина ли съюзниците ще помогнат на балтийските страни? Отговорът на този въпрос, както и спорът относно необходимите разходи за отбрана, може да разделят Алианса. Точно това е и целта на Путин.
По всичко личи, че за НАТО ситуацията става все по-трудна.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с американския посланик Ерик Рубин

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с американския посланик Ерик Рубин

13 Февруари 2019 | 10:30 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с американския посланик Ерик Рубин в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. След края на срещата се ще има изявления пред медиите.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Sueddeutsche Zeitung: След разпадането на ДРСМО – в Европа няма да бъдат разположен нови атомни оръжия

Die Sueddeutsche Zeitung: След разпадането на ДРСМО – в Европа няма да бъдат разположен нови атомни оръжия

13 Февруари 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел. На двудневната среща в Брюксел министрите на отбраната на страните от НАТО ще обсъдят възможната реакция на Русия на решението на САЩ да излязат от Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО). „Сега ще трябва да обсъдим как НАТО се подготвя за новите руски ракети", заяви заместник-генералният секретар Роуз Гьотемьолер пред най-тиражирания германски вестник - Die Süddeutsche Zeitung. Но тя бе категорична: „Не възнамеряваме да разполагаме нови ядрени оръжия с наземно базиране в Европа".
Разпадането на ДРСМО предизвика загриженост за нова надпревара за ядрени оръжия, , особено в Германия. САЩ обвиняват Москва в нарушаването на договора от 1987 г. с новата крилата ракета 9M729, другите държави от НАТО ги подкрепиха в претенциите. След изтичането на 60-дневния срок, в който Русия трябваше да премахне ракетите, в началото на февруари САЩ официално обявиха оттеглянето си от споразумението, което е един от ключовите стълбове на архитектурата на сигурността в Европа.
След това и Москва излезе от договора, който забранява на двете държави използването на ракети с наземно базиране и крилати ракети с обхват от 500 до 5500 километра. Все още обаче е възможно договорът да бъде спасен – вратата на дипломацията не е затворена. Вашингтон е готов да се откаже от излизането си от ДРСМО, ако Москва унищожи ракетите 9M729, подчерта Гьотемьолер.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията за контрол над службите ще изслуша всички, които имат отношение към случая „Гебрев“

Комисията за контрол над службите ще изслуша всички, които имат отношение към случая „Гебрев“

13 Февруари 2019 | 07:40 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за контрол над службите ще изслуша ръководители на специалните служби, главния прокурор Сотир Цацаров и всички, които имат отношение към случая „Гебрев“. Това се посочва в дневния ред на заседанието. То ще започне в 14.30 часа и ще бъде закрито за медии. На 11 февруари след среща при министър-председателя Бойко Борисов с посланика на Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс, главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че заподозреният по случая „Скрипал“ руски агент с псевдоним „Сергей Федотов“ е бил в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев през април 2015 г. Цацаров уточни, че според разследването до този момент обаче няма данни българският бизнесмен да е бил отровен като Скрипал. За тези подозрения е сигнализирал самият той с писмо до главния прокурор през октомври 2018 г. Тогава Гебрев е представил резултати от изследвания на финландска лаборатория, поискани и финансирани от самия него през 2015 г., които до този момент не са били известни на следствието. Цацаров посочи, че в заключението си лабораторията потвърждава, че в пробите е имало следи от фосфорорганични съединения, в които се съдържат конкретни пестициди. „Но не са открити субстанции, които да са свързани със списъка на Конвенцията за химическите оръжия“, обясни Цацаров.
Българските и британските служби продължават съвместната си работа по случая „Гебрев“ по две линии - дали той е отровен с вещество от семейството на „Новичок“ и дали в случая е замесен един от заподозрените за случая „Скрипал“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: В Брюксел започва двудневна среща на министрите на отбраната на страните от НАТО

FAZ: В Брюксел започва двудневна среща на министрите на отбраната на страните от НАТО

13 Февруари 2019 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министрите на отбраната на 29-те държави-членки на НАТО се събират в Брюксел на двудневна среща, в рамките на която за първи път ще обсъдят последиците от разпадането на Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), припомня германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще бъде направен още един опит за спасяване на споразумението между САЩ и Русия. Това ще се случи до месец август, когато изтича шестмесечния срок, след който САЩ ще излязат от договора. В същото време обаче Алиансът иска да започне планирането на мерките, които Организацията на Северноатлантическия пакт следва да предприеме в условията на прекратяване на ДРСМО.
Малко вероятно е да се вземе решение за отговора на НАТО на предполагаемите нарушения от страна на Русия до изтичането на шестмесечния срок на американското предизвестие.
Друга тема на двудневната среща на министрите в Брюксел е увеличаването на разходите за отбрана на държавите-членки. Очаква се в дискусиите по въпроса да има голямо напрежение, подчертават от редакцията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Потвърдиха среща между министрите на отбраната на САЩ и Турция в Брюксел

Anadolu Agency: Потвърдиха среща между министрите на отбраната на САЩ и Турция в Брюксел

12 Февруари 2019 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар ще се срещне с американския си колега Патрих Шанахан. Това съобщиха от военното ведомство в Анкара, предава турската държавна информационна агенция Anadolu Agency.
Очаква се Акар и Шанахан да разговарят в кулоарите на срещата на министрите на отбраната на НАТО, която ще се проведе в Брюксел в сряда и четвъртък, става ясно от изявление на Министерството на отбраната на Турция.
В работния график на турския военен министър са включени двустранни срещи с колегите му от Гърция, Франция, Република Северна Македония, Черна гора, Италия и Грузия.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik (Сърбия): НАТО преразглежда сътрудничеството с КСС

Sputnik (Сърбия): НАТО преразглежда сътрудничеството с КСС

12 Февруари 2019 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В рамките на предстоящата двудневна среща в Брюксел, министрите на отбраната на страните-членки на НАТО ще обсъдят нивото на подкрепа, което организацията ще окаже на Косовските сили за сигурност (КСС) след трансформацията им в армия, предава Sputnik в сръбската си редакция.
В навечерието на срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че някои от членовете на Организацията на Северноатлантическия договор са разочаровани от решението на Прищина за налагане на 100-процентни мита за вноса в страната на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина, но и заради „ненавременното“ решение за трансформиране на КСС в армия.
„Те дадоха ясно да се разбере, че КСС трябва да спазват международните задължения, включително Брюкселското споразумение, което означава, че те няма да влизат в северната част на Косово без съгласието на НАТО и КФОР“, подчерта каза Столтенберг на пресконференция в Брюксел преди двудневна среща на министрите на отбраната.
Съгласно думите му, темата за Косово ще бъде включена в дневния ред на втория ден от разговорите в Брюксел.
„Все още не сме взели решение, но ще направим оценка на нивото на ангажираност на НАТО, тъй като няколко съюзници смятат, че решението за трансформация на КСС в армия се случи в неподходящ момент, а други от тях бяха разочаровани от митата", поясни норвежкият политик.
Генералният секретар на НАТО заяви, че независимо от преговорите за „степента на ангажираност към КСС", основният мандат на КФОР в Косово няма да се промени.
„КФОР е операция, която продължава 20 години и нейният мандат се основава на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Тя защитава всички хора и допринася за стабилността и в по-широкия регион. Това ще продължи и ще остане непроменено“, увери Столтенберг.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Предприети са действия по възобновяване на досъдебното производство по случая с Емилиян Гебрев

Министър Младен Маринов: Предприети са действия по възобновяване на досъдебното производство по случая с Емилиян Гебрев

12 Февруари 2019 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Предприети са действия по възобновяване на досъдебното производство по случая с Емилиян Гебрев. Това каза пред журналисти в Кюстендил министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Според министър Маринов сигналът по случая „Гебрев” е подаден през 2015 година от страна на ВМА. Сигналът е бил свързан с настанено лице в безпомощно състояние. „Към този момент бяха неясни причините за неговото състояние и незабавно започнахме процесуално-следствени действия. Беше образувано досъдебно производство за опит за убийство срещу неизвестен извършител. В хода на разследването бяха проведени абсолютно всички оперативно-издирвателни мероприятия, процесуално-следствени действия и множество експертизи”, каза министър Младен Маринов. По думите му тогава всичко е било извършено в пълен обем.
„Случаят напоследък има и още развитие. При получаване на конкретната информация, незабавно бяха предприети действия по възобновяване на досъдебното производство. Незабавно на най-високо политическо и професионално ниво - лично от премиера и от Главния прокурор, бяха уведомени партньорските служби”, каза министър Младен Маринов. По думите му случаят през цялото време е бил в полезрението на МВР и са се извършвали активни действия по него. Работата е била в пълен синхрон със западните партньори. Има издадена международна заповед за разследване, която е изпратена във Великобритания. Според вътрешния министър не се изключва нито една версия до момента, в който може да се отхвърли от събраните факти и обстоятелства. Към момента е образувано досъдебно производство за опит за убийство срещу неизвестен извършител. Министърът посочи, че през 2015 година разследващите са работили по това, което са имали към момента. Изследвани са всички места, на които потърпевшият е бил, както и всички възможни начини за допир с евентуално отровно вещество. На въпрос, кога Емилиян Гебрев е уведомил МВР, че сам си е платил изследване във финландска лаборатория, министърът посочи, че това е било в края на 2018 година.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг: НАТО започва подготовка за отбранителни мерки в условията на прекратяване на ДРСМО

Йенс Столтенберг: НАТО започва подготовка за отбранителни мерки в условията на прекратяване на ДРСМО

12 Февруари 2019 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО започва подготовка за отбранителни мерки в условията на прекратяване на Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), но няма намерение за разполагане на нови ракети в Европа. Това подчерта генералният секретар на Алианса Йенс Столтемберг в навечерието на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на Организацията на Северноатлантическия договор, която започва в сряда в Брюксел, предава TACC.
„В същото време се подготвяме за свят без ДРСМО. Ще обсъдим какви стъпки трябва да предприеме НАТО, за да се адаптира към ракетите на Русия. Но каквито и да са тези стъпки, те ще бъдат балансирани, координирани и отбранителни. Не възнамеряваме да разполагаме нови ракети в Европа", увери норвежкият политик.
Столтенберг подчерта, че министрите на отбраната на НАТО ще обсъдят „разполагането на няколко руски ракетни батальона 9M729". „Всички знаем, че договор, който се спазва само от една страна, не може да гарантира сигурността, така че САЩ, с пълната подкрепа на съюзниците си от НАТО, обявиха оттеглянето си. Това решение ще влезе в сила след шест месеца. Русия има последна възможност да действа отговорно – и ние я призоваваме да се възползва от тази възможност”, допълни генералният секретар на Алианса.
За пореден път Столтенберг увери, че „НАТО не иска нова надпревара във въоръженията. Тя не е в ничий интерес“.
Норвежецът обяви, че темата за ДРСМО ще бъде обсъдена и в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността и в рамките на директни контакти между Русия и НАТО. „Вече повдигнахме и ще продължим да повдигаме този въпрос както в рамките на Съвета Русия-НАТО, така и в преките преговори с Москва. Въпросът ще бъде обсъден и на Мюнхенската конференция, защото всички членове на Алианса разбират, че нашата сигурност е поставена под заплаха“.

Увеличаване на разходите за отбрана

Столтенберг заяви, че увеличаването на разходите за отбрана на европейските страни-членки на НАТО и Канада, ще възлиза на 100 милиарда долара през следващата година. В същото време той отбеляза, че не всички страни от Алианса ще изпълнят ангажиментите си за увеличаване на военните разходи до 2% от БВП до 2024 г.

Засилване на ролята на НАТО след Брекзит

В допълнение, генералният секретар на НАТО заяви, че оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз няма да промени отношенията на Лондон с отбранителния съюз на Запада, а само ще увеличи ролята на Алианса в Европа. „Брекзит ще промени отношенията между Великобритания и ЕС, но не и между Великобритания и НАТО. Напротив, ние можем да представляваме добра политическа платформа", отбеляза Столтенберг. Според генералния секретар след Брекзти, 80% от военните разходи на НАТО ще идват от държави, които не са част от Европейския съюз.

Курсът на Украйна към НАТО

Столтенберг заяви също, че за НАТО Украйна е важен партньор. Той увери, че Алиансът ще помогне на Киев в процеса на присъединяване, който включва и борба с корупцията. „Украйна е много важен партньор. Ще продължим да й помагаме в процеса на присъединяване, включително в борбата с корупцията", подчерта генералният секретар на организацията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Фламандски националисти продават Валония на Доналд Тръмп за 1 евро. 22 август 2019 г.
Фламандски националисти продават Валония на Доналд Тръмп за 1 евро. 22 август 20...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.