НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Генералният щаб на Русия разказва за американска стратегия за „цветни революции“ с използване на оръжия

ТАСС: Генералният щаб на Русия разказва за американска стратегия за „цветни революции“ с използване на оръжия

2 Март 2019 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Москва. Генералният щаб на Русия разказва за американска стратегия за „цветни революции“ с използване на оръжия, предава TACC.
Пентагонът започна да разработва нова стратегия за водене на военни действия "Троянски кон", чиято същност е да използва активно протестния потенциал на "петата колона", за да дестабилизира ситуацията, като едновременно с това нанася удари с високоточни оръжия (ВТО) на най-важните обекти. Това съобщи в събота началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия - първият заместник-министър на отбраната на Руската федерация, армейски генерал Валерий Герасимов на конференция за развитието на военната стратегия.
"Пентагонът започна да разработва фундаментално нова стратегия за война, която вече е наречена „Троянски кон“. Нейната същност е в активното използване на протестния потенциал на петата колона в интерес на дестабилизирането на ситуацията, като едновременно с това атакува с ВТО най-важните обекти", каза той.
"Бих искал да отбележа, че Руската федерация е готова да предотврати някоя от тези стратегии. През последните години военните учени, заедно с Генералния щаб, са разработили концептуални подходи за неутрализиране на агресивните действия на потенциалните опоненти", каза Герасимов.
Според него основата на реакцията на Руската федерация е "активна отбранителна стратегия", която, отчитайки отбранителния характер на руската военна доктрина, предвижда набор от мерки за предвиждане на неутрализирането на заплахите за сигурността на държавата.
"Това е оправданието на разработените мерки, които трябва да съставляват научната дейност на военните учени. Това е една от приоритетните области за осигуряване на държавната сигурност. Трябва да сме преди врага в развитието на военната стратегия, да вървим напред", добави началникът на Генералния щаб.
Според Герасимов Съединените щати и техните съюзници работят по нападателни военни действия, насочени към елиминиране на държавността на нежеланите страни, подкопаване на суверенитета и замяна на законно избрани държавни органи.
"Съединените щати и техните съюзници са избрали агресивния вектор на своята външна политика. Те работят по нападателни военни действия, като" глобален удар "," многосферна битка ", използвайки технологията на" цветните революции "и" меката сила ". Целта им е да елиминират държавността на нежеланите страни , подкопавайки суверенитета, променяйки законно избраните органи на държавната власт, ”каза Герасимов.
„Такъв е случаят в Ирак, Либия и Украйна. Понастоящем подобни действия се наблюдават във Венецуела“, заяви началникът на Генералния щаб.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая Газета“: Британските власти не разговарят с нас за здравословното състояние на Скрипал

„Независимая Газета“: Британските власти не разговарят с нас за здравословното състояние на Скрипал

18 Февруари 2019 | 06:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Посолството на Русия в Лондон изразява загриженост за съдбата на руски гражданин, който се намира под властта на британските специални служби. Това заяви говорителят на дипломатическото представителство във връзка с публикувания във в. Times материал за влошеното здравословно състояние на бившия полковник Сергей Скрипал.
„За съжаление, британските власти не информират посолството за здравословното състояние на семейство Скрипал, които се намират в изолация. Нямаме представа какво се случва с тях.
„Многобройните запитвания към външното министерство остават без отговор“, каза руският дипломат. Той припомни, че преди няколко месеца племенницата на Скрипал Виктория съобщила, че според Юлия баща й е в добро здраве, но според „Times“, Сергей Скрипал се нуждае от медицинска помощ.
Според „Times“ здравето на Сергей Скрипал се е влошило. Позовавайки се на „добре информиран източник в разузнаването“, изданието информира, че поради влошаването на здравето на Скрипал, лекарите му осигуряват медицинска помощ у дома и, че състоянието му не е критично. Източникът обаче даде да се разбере, че никой не може да предвиди хода на промените в здравния статус на бившия полковник поради липсата на достатъчно информация за дългосрочните последици от невро-паралитичното вещество.

<Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВЗГЛЯД: Появата на руския флаг в катедралата в Солсбъри се счита за провокация

ВЗГЛЯД: Появата на руския флаг в катедралата в Солсбъри се счита за провокация

18 Февруари 2019 | 01:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Руското посолство в Лондон определи появата на руския флаг в катедралата в английския град Солсбъри като провокация,съобщава в. „ВЗГЛЯД
Според говорителят на руската дипломатическа мисия в Лондон, „появата на руския флаг в катедралата е още един непохватен опит да се свърже отново Русия с тъжните събития, настъпили в Солсбъри през март миналата година“, съобщава ТАСС.
„Нямаме официална информация за това. Ако издигането на руския флаг в катедралата е вярно, то това, според нас, изглежда като добра провокация“, заяви дипломатът.
Той подчерта, че почти година след инцидента в Солсбъри британската страна не е предоставила никакви доказателства за участието на Русия в инцидента, разследването беше засекретено и многобройни искания от руската дипломатическа мисия бяха игнорирани.
Припомняме, според британската страна, през март миналата година, Сергей и Юлия Скрипал са били отровени в Солсбъри. Русия беше обвинена за това, след което избухна политически скандал. Москва многократно отрича участие в инцидента.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Руски флаг вися на катедралата в Солсбъри година след атаката с „Новичок“

The Guardian: Руски флаг вися на катедралата в Солсбъри година след атаката с „Новичок“

17 Февруари 2019 | 22:51 | Агенция "Фокус"
Солсбъри. Руски флаг беше окачен за кратко на скелето на катедралата в Солсбъри, почти година след като бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му бяха отровени с „Новичок“ в града. Знамето беше свалено, след като служители на катедралата бяха информирани за него, съобщава в. The Guardian.
Предполага се, че някой се е изкачил по скелето и е сложил знамето там през нощта. Първата годишнина от нападението срещу Скрипал и дъщеря му Юлия, които бяха открити в безсъзнание на пейка в парка в центъра на града, ще бъде на 4 март.
Двама мъже, определени като заподозрени за нападението, Александър Петров и Руслан Боширов, отидоха в руската държавна телевизия през септември миналата година, за да заявят, че са пътували до Солсбъри като туристи, за да посетят катедралата.
Депутатът от Солсбъри Джон Глен заяви: „За щастие, сега той (флагът) е премахнат, подиграват се със сериозните събития, преживени в Солсбъри миналата година“.
44-годишната Доун Стърджис почина след заразяване с „Новичок“, когато през юни миналата година е използвала бутилка с парфюм, съдържаща нервно-паралитичния агент. Ядосаните жители на Солсбъри нарекоха акта отвратителен и безчувствен.
Говорител на полицията в Уилтшър заяви: „Осведомени сме за този инцидент и разследванията са в ход“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Захарова коментира публикация за състоянието на Скрипал

РИА Новости: Захарова коментира публикация за състоянието на Скрипал

17 Февруари 2019 | 22:19 | Агенция "Фокус"
Москва. Официалният представител на министерството на външните работи Мария Захарова посочи публикацията в британските медии за влошеното състояние на Сергей Скрипал като пример за „контролирано изтичане“ на информация, предава РИА Новости.
„Поредното доказателство за пряката връзка между британските служби и медиите“, написа тя във Фейсбук.
По-рано в. „Таймс“ съобщи, че здравословното състояние на Скрипал се е влошило. Според вестника той получава медицинска помощ у дома. Лекарите се опасяват, че той няма да може да се възстанови напълно.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Здравето на Сергей Скрипал се влошава

ТАСС: Здравето на Сергей Скрипал се влошава

17 Февруари 2019 | 22:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Здравословното състояние на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал се е влошило. За това съобщава британският вестник The Sunday Times.
Позовавайки се на „добре информиран източник от разузнаването“, изданието пише, че поради влошаването на здравето на Скрипал, лекарите му осигуряват медицинска помощ у дома и, че състоянието му не е критично. Източникът обаче даде да се разбере, че никой не може да предвиди хода на промените в здравния статус на бившия полковник.
Друг източник на вестника - вече не от тайните служби, а от лондонската полиция - припомни, че Сергей Скрипал, за разлика от дъщеря си Юлия, не е в най-добрата възраст и здравословно състояние, за да изтърпи такива отравяния. Юлия, според този източник, сега е в добро здраве.
По искане на ТАСС да коментира тази публикация и да съобщи дали е получена някаква информация в столичната полиция за промените в здравословното състояние на Сергей Скрипал, представител на Скотланд Ярд заяви: „Нямаме информация за това“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Гуайдо призова за национални протести за да може американската помощ да пристигне

AFP: Гуайдо призова за национални протести за да може американската помощ да пристигне

16 Февруари 2019 | 20:24 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо призова за национални протести следващата седмица за подкрепа на доброволци, които планират да пътуват до границата с Колумбия, за да доставят хуманитарна помощ от САЩ, предава AFP.
„Това ще се случва не само на границата, където ще бъде доброволческото движение, но и в градовете навсякъде из страната, където ще има демонстрации на 23 февруари, за да пристигне помощта“, заяви Гуайдо пред хиляди поддръжници на митинг.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Родителите на отровената с „Новичок“ англичанка обвиняват английските власти

AFP: Родителите на отровената с „Новичок“ англичанка обвиняват английските власти

16 Февруари 2019 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Родителите на британката, която загина при предполагаем опит за убийство на руски двоен агент, критикуват в събота британското правителство заради настаняването на бившия руски шпионин в английския град Солсбъри, предава AFP.
Стан и Каролайн Стърджис, чиято дъщеря Доун умира, след като е влязла в контакт с нервно-паралитичния агент, който е използван в миналогодишното отравяне на Сергей Скрипал, твърдят, че вярват, че британските власти укриват подробности за инцидента.
"Ако трябва да обвиня някой, аз обвинявам правителството за настаняването на Скрипал в Солсбъри", казва Стан Стърджърс пред вестник The Guardian в първото интервю на семейството след смъртта й миналия юли.
„Искам справедливост от собственото ни правителство. Какво крият? Не мисля, че ни предоставят всички факти", заявиха родителите на Доун.
Сергей и Юлия Скрипал оцеляха, но Стърджис умря, след като партньорът й й даде бутилка с парфюм няколко месеца по-късно, за която полицията смята, че е била използвана за прилагане на токсина. След напръскване със субстанцията двамата попадат в болница, но жената по-късно умира.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Британски телевизионен канал обяви името на третия заподозрян за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал

ТАСС: Британски телевизионен канал обяви името на третия заподозрян за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал

14 Февруари 2019 | 20:59 | Агенция "Фокус"
Лондон. Каналът Sky News в четвъртък разпространи името на трето лице, което се предполага, че е участвало в отравянето на бившия полковник на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март 2018 г. в Солсбъри, предава TACC.
Както информира телевизионният канал, който се позовава на разследващата група Bellingcat, третият предполагаем участник е Денис Сергеев. Твърди се, че той е служител на ГРУ и е действал под името на Сергей Федотов.
От Скотланд Ярд са отказали да коментират тази информация пред кореспондента на ТАСС. "Ние няма да коментираме тази публикация," - каза представителят на столичната полиция.
Междувременно Sky News заяви, че в деня на отравянето на Скрипал на 4 март, третият заподозрян вероятно е напуснал Великобритания, за да се прибере в Москва през Рим. В същото време, вестник The Daily Telegraph информира, като се позовава на собствените си източници точно обратното - твърди, че той все още може да се намира във Великобритания.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аnadolu Аgency: Италия призова Венецуела да проведе „демократични“ избори

Аnadolu Аgency: Италия призова Венецуела да проведе „демократични“ избори

13 Февруари 2019 | 02:58 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианското правителство призова Венецуела да организира демократични и свободни президентски избори, предава Anadolu Agency.
Италианският премиер Джузепе Конте и външният министър Енцо Миланези одобриха резолюция относно Венецуела на среща след в резиденцията на министър-председателят в Рим и я представиха в парламента.
В парламента министърът на външните работи Миланези подчерта, че Италия е загрижена за хуманитарната ситуация във Венецуела и желанието й да прави алтернативни решения.
Той добави, че правителството подкрепя мирно решение и отхвърля всички форми на насилие в страната.
Висшият италиански дипломат заяви, че инцидентите във Венецуела се наблюдават отблизо от международната общност.
„Според правителството ситуацията във Венецуела е сложна и могат да се случат нови актове на насилие“, каза той, добавяйки, че новите избори ще послужат като „изход“.
От друга страна, партньорът Движение „Пет звезди“ подчерта, че не подкрепя нито Мадуро, нито Хуан Гуайдо, самопровъзгласения временен президент на Венецуела.
В понеделник Гуайдо изпрати делегации в Италия и Ватикана, които не го признаха за временен президент на Венецуела.
Делегацията, която представлява Гуайдо, се срещна с външния министър, както и с вицепремиера и министър на вътрешните работи Матео Салвини, преди да се отправи към Ватикана.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВЗГЛЯД: Лавров и Помпео обсъдиха „мътната история“ за Скрипал

ВЗГЛЯД: Лавров и Помпео обсъдиха „мътната история“ за Скрипал

13 Февруари 2019 | 02:43 | Агенция "Фокус"
Москва. Телефонен разговор е бил проведен между министъра на външните работи Сергей Лавров и държавния секретар Майк Помпео, пише в. ВЗГЛЯД.
Разговорът се е състоял по инициатива на САЩ, съобщава сайта на министерството на външните работи на Русия.
Лавров подчерта, че плановете на САЩ да въведат нови антируски санкции във връзка със случая „Скрипал“ ще изостри напрежението между Москва и Вашингтон, както и „атмосферата на световната сцена”. Руската страна смята плановете на САЩ за „неоправдана стъпка“.
Външното министерство нарече историята с „отравянето“ на Скрипал „мътна история“ и подчерта, че Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия „оттогава не са виждани“.
Лавров предупреди също Съединените щати срещу „всякаква намеса във вътрешните работи на Венецуела“.
Освен това те обсъдиха ситуацията в Сирия, на Корейския полуостров и в Афганистан.
В допълнение, САЩ заплашва Русия със санкции заради украинските моряци, които незаконно преминаха руската граница.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: САЩ загубиха всякакво чувство на срам в ситуацията с Венецуела

Сергей Лавров: САЩ загубиха всякакво чувство на срам в ситуацията с Венецуела

12 Февруари 2019 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Москва. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров разкритикува рязко действията на САЩ по отношение на Венецуела, предава РИА Новости.
„От самото начало поддържахме инициативата на Мексико и Уругвай, които се обявиха за възможно най-бързо създаване на условия за общонационален диалог с участието на всички политически сили във Венецуела“, напомни Лавров на пресконференция след преговорите с финландския си колега Тимо Сойни.
Президентът на южноамериканската страна Николас Мадуро изрази готовност да участва в подобен диалог, но опозицията отхвърли предложението.
„Очевидно, защото я ръководят американски представители, които в своите изказвания за това, как трябва да бъде решена ситуацията във Венецуела, според мен, загубиха всякакво чувство на срам“, заяви руският министър.
По-рано бе съобщено, че „механизмът Монтевидео“, представен от Мексико, Уругвай и Карибската общност (Caricom), предвижда четири етапа: незабавно започване на диалог, преговорен процес, изработване на споразумение и неговата реализация.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според венецуелския посланик в Русия Гуайдо е вербуван от САЩ още преди десет години

ТАСС: Според венецуелския посланик в Русия Гуайдо е вербуван от САЩ още преди десет години

12 Февруари 2019 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Москва/Каракас. Според посланика на Каракас в Москва Карлос Рафаел Фариа Тортоса лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо е вербуван от САЩ още преди 10 г. Съответното дипломатът заяви на заседание на работната група на временната комисия на Съвета на федерацията по защита на държавния суверенитет и предотвратяване намесата във вътрешните работи на Руската федерация, предава TACC.
„Съгласно нашите данни, Гуайдо е вербуван преди 10 г. Той е като марионетка, зад него стоят и говорят САЩ“, увери венецуелският посланик в Москва.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Опозицията във Венецуела готви отварянето на нов пункт за набиране на хуманитарна помощ в Бразилия

AFP: Опозицията във Венецуела готви отварянето на нов пункт за набиране на хуманитарна помощ в Бразилия

12 Февруари 2019 | 01:59 | Агенция "Фокус"
Каракас. Опозицията във Венецуела готви отварянето на нов пункт за набиране на хуманитарна помощ в Бразилия, предава AFP.
Опозицията във Венецуела съобщи в понеделник за създаване на нов център за събиране на крайно необходимата помощ. Хуан Гуайдо се подготвя да изпрати призив до военните, които блокират доставката на хуманитарната помощ в обхванатата от криза страна, организирайки нов масов уличен протест.
Пратениците на председателя на Народното събрание Гуайдо се срещнаха с бразилски представители в столицата Бразилия и обявиха плановете си за създаване на втори център за съхранение на помощ в щата Рорайма на югоизточната граница на Венецуела.
Посланикът на Гуаидо в Бразилия Мария Тереза Беландрия заяви, че е получила уверения от бразилския външен министър Ернесто Араужо за новия център за помощ.
Лидерът на опозицията Хуан Гуайдо, който сега е признат от 50 страни като временен президент на Венецуела, ще проведе митинг във вторник, като по този начин се надява да засили натиска върху Николас Мадуро и да принуди военните да позволят доставките на помощта.
Според Гуайдо се рискува живота на 300 хиляди души, ако доставките, дарени от Съединените щати и други страни , складирани на границата на Венецуела с Колумбия, не бъдат внесени скоро.
"Ние се мобилизираме в цялата страна, за да гарантираме, че хуманитарната помощ ще влезе, за да можем да се справим с тази криза", каза Гуайдо.
Той каза, че блокирането на помощта представлява "престъпление срещу човечеството", но висшите военни продължават да подкрепят Мадуро, пише агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Венецуела не е поискала военна помощ от Русия, потвърдиха от МВнР в Москва

ТАСС: Венецуела не е поискала военна помощ от Русия, потвърдиха от МВнР в Москва

11 Февруари 2019 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Москва. Правителството на Венецуела не се е обръщало към Москва с молба за оказването на военна помощ за преодоляване на кризата в страната. Това увери пред журналисти директорът на Латиноамериканския департамент към Министерството на външните работи на Руската федерация Александър Щетинин, предава TACC.
„Не“, бе отговорът му на съответния новинарски въпрос.
Щетинин подчерта, че смята призива на САЩ към венецуелските военни да „престъпят клетвата си“ за вярност като намеса във вътрешните работи на латиноамериканската страна.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 РИА Новости: Мадуро даде старт на най-големите в историята на Венецуела военни учения

РИА Новости: Мадуро даде старт на най-големите в историята на Венецуела военни учения

11 Февруари 2019 | 06:25 | Агенция "Фокус"
Каракас/Москва. В неделя президентът на Венецуела Николас Мадуро даде старт на най-големите в историята на страната гражданско-военни учения под наименованието "Две столетия Ангостура 2019". В тях участват както въоръжени сили, така и части от републиканското народно опълчение, предава РИА Новости.
Преди началото на маневрите държавният глава посети близкия до столицата крайбержен щат Миранда, където се запозна с модели на военна техника, в това число и ракетни установки руско производство, които са на въоръжение във венецуелската армия.
Ученията се провеждат от 10 до 15 февруари. Те, по думите на Мадуро, трябва да се превърнат в „най-големите и най-мащабни от всички, които страната е организирала в своята 200-годишна история“. На Венецуела й предстои да отчете опита на предишни операции и да прецени какви сценарии съществуват за възможни военни заплахи.
Ученията се посвещават на 200 години от Ангостурския конгрес, който е свикан на 15 февруари 1819 година по идея на Симон Боливар в град Ангостура, тогава столица на освободената от испанско владичество провинция Венецуела. Конгресът отново обявява независимостта й (до него момент тя е обявявана на два пъти – в 1811 и 1813 г. – бел. РИА Новости) и определя Боливар за временен президент и главнокомандващ републиканската армия.

Когато на 10 януари встъпи отново в длъжност Мадуро подчерта, че възнамерява през втория си президентски мандат (2019-2025) да акцентира върху укрепване на военната сила на страната.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ahval (Турция): Самолетите на „Турски авиолинии“ превозват злато вместо пътници от Каракас

Ahval (Турция): Самолетите на „Турски авиолинии“ превозват злато вместо пътници от Каракас

10 Февруари 2019 | 19:58 | Агенция "Фокус"
Анкара/Каракас. Самолетите на „Турски авиолинии“ превозват злато вместо пътници от Каракас, пише англоезичната версия на турския вестник Ahval.
Улеснявайки транспорта на злато, „Турски авиолинии“ отбелязва, че на 1 януари 2018 г. централната банка на Венецуела започна да доставя злато на Турция с въздушен превоз на метала до Истанбул. Това стана само седмици след посещението на президента Николас Мадуро в Турция. Доставките през миналата година достигнаха 900 милиона долара, според данни на турското правителство и търговски доклади.
Венецуела през декември 2016 г. обяви директни полети от Каракас до Истанбул на „Турски авиолинии“ . Развитието е изненадващо, като се има предвид ниското търсене на пътувания между двете страни, съобщава Reuters. "Данните за търговията показват, че тези самолети превозват повече злато отколкото пътници".
От 2016 г. лявото правителство на президента Николас Мадуро е закупило 17 тона метал на стойност около 650 милиона долара от така наречените „златотърсачи“, съобщи Reuters, цитирайки най-новите данни от централната банка на страната.
Платени с почти безсмислените банкноти на страната, тези аматьори от своя страна снабдяват правителството с твърда валута, за да купуват силно необходимите храни и хигиенни продукти. Тази търговия със злато е отзвук на международните пазари. Съединените щати използват санкции и сплашване, за да попречат на Мадуро да използва златото на страната си, за да остане на повърхността, ” заяви агенцията.
Тъй като страните от цял свят биват критикувани за закупуването на злато във Венецуела, се задава въпросът как функционира златната програма на Мадуро.
Изданието отбелязва, че Мадуро е получил решаваща помощ от турския президент Реджеп Ердоган в търговията със злато, за сметка на турските макаронени изделия и млякото на прах, които са в основата на субсидираната хранителна програма на Мадуро.
Търговията между двете страни нарасна осем пъти миналата година, обръща внимание изданието.
Въпреки факта, че противниците на Мадуро призоваха чуждестранните купувачи на скъпоценни метали на Венецуела да спрат да работят с "незаконния режим", златната програма на Мадуро се разви в тандем с задълбочаването на отношенията му с Ердоган.
Анкара, от своя страна, увери американската хазна, че цялата търговия на Турция с Венецуела е в съответствие с международното право, завършва изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Как Хуан Гуайдо се превърна в лице на бунта във Венецуела

The Washington Post: Как Хуан Гуайдо се превърна в лице на бунта във Венецуела

10 Февруари 2019 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Каракас. Как Хуан Гуайдо се превърна в лице на бунта във Венецуела, пише авторитетното американско издание The Washington Post
На 13 януари Хуан Гуайдо е мистериозно отвлечен от собствения му автомобил и също така мистериозно освободен
"Това започна да създава легендата за Хуан Гуайдо", казва Педро Бурели, активист на опозицията във Венецуела, базиран във Вашингтон.
Днес Гуайдо, 35-годишен политик, който е бил почти непознат в чужбина само преди два месеца, е признат за временен президент на Венецуела от повечето западни страни. Гуайдо - обикновен инженер, обичащ бейзбол, избран в парламента през 2015 година отправя покани към президента Тръмп и други лидери и се обръща към масовите протести. За първи път, откакто дойде на власт през 2013 г., авторитарното, квази-социалистическо правителство на Мадуро има реална опасност да падне от власт.
Историята за издигането на Гуайдо включва тайни пътувания, дипломатически маневри във Вашингтон, Канада и Южна Америка и месеци на стратегии от страна на венецуелските активисти. Но това е и историята на случайния лидер, който прие мантията на своята партия в момента, в който тя изведнъж имаше значение.
За Тръмп Венецуела е приоритет от първата му седмица в Белия дом, когато изненада екипа си по национална сигурност, като призова за брифинг за богатата на петрол страна, насочена към икономически срив. „Той искаше да знае какво правим и как можем да направим повече”, спомня си Фернандо Куц, бивш служител, който участва в сесията.
Но може би най-важното събитие в издигането на Гуайдо беше решение на 4 януари от Канада и дузина латиноамерикански страни известни като „Групата от Лима“ да не признаят Мадуро, когато той се закле за втори мандат на форум, като изборите бяха обявени за нечестни и фалшифицирани.
„Началото беше декларацията на „Групата от Лима”“, заяви Хулио Борхес, влиятелен лидер на опозицията във Венецуела, изгонен в Колумбия. "Те не признават Мадуро, така че е ясно, че изпълнителните правомощия трябва да бъдат прехвърлени на законодателната власт." На следващия ден се закле новият председател на парламента Хуан Гуайдо
Опозицията на Венецуела отдавна се ръководи от богати професионалисти със светла кожа, които доминираха в политиката и бизнеса преди възхода на левия Уго Чавес в края на 90-те години. Произходът на Гуайдо е по-скромен. Син на търговски пилот и учител, той има шест братя и сестри
Стратегия на опозицията беше да откажат да признаят Мадуро след инагурацията му на 10 януари. Но активистите са обсъждали дали да сформират преходен съвет или да направят нещо по-смело - да се позоват на конституционна клауза, за да обяви ръководителя на опозиционния конгрес за временен държавен глава. "Прекарахме часове и дни да решаваме какво да правим", каза Борхес.
През първите три седмици на януари лидерите на венецуелската опозиция тихо изпратиха емисари до чуждестранни правителства и военни, за да преценят реакцията на евнтуално обявяване на Гуайдо за президент, вероятно на митинг в Каракас на 23 януари. Няколко седмици преди това самият Гуайдо е посетил САЩ, като е напуснал Венецуела нелегално през границата с Колумбия, където се среща с Луис Алмагро-лидер на Организацията на американските държави.
Ден преди 23 януари, Тръмп е бил информиран няколко пъти за Венецуела. Конгресмените и сенатори от Флорида, включително републиканския сенатор Марко Рубио, откровен критик на Мадуро, лично призоваха Тръмп да подкрепи Гуайдо. Същата нощ Пенс се обади на Гуайдо, като обеща подкрепата на САЩ, ако венецуелците следват конституционния ред, заяви официалният представител на Белия дом.
"Очевидно искахме да се уверим, че преходът ще е мирен, а действията - конституционни", каза официалният представител. С подкрепата на по-голямата част от страните по света, Гуайдо застана пред тълпата на 23 януари и се закле да поеме правомощията на президент.
В средата на декември 97% от запитаните венецуелци никога не са били чували за Гуайдо, според „Делфос“, агенция базирана в Каракас. Четири седмици по-късно почти 60 процента от населението го подкрепя.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николас Мадуро: Венецуела запазва мира въпреки агресиите

Николас Мадуро: Венецуела запазва мира въпреки агресиите

10 Февруари 2019 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуела запазва мира въпреки агресиите, заяви президентът на страната Николас Мадуро, цитиран от кубинската информационна агенция Prensa Latina.
Николас Мадуро потвърди, че държавната политика остава насочена към поддържане на институционалната стабилност, както и защитата на националния суверенитет срещу заплахите от интервенция.
В съобщение, публикувано на неговия профил в социалната мрежа „Туитър“, той заяви в събота, че целта на неговата администрация е да защитава истината, достойнството и морала на всички хора.
„Изправени пред системните агресии, лъжи и манипулации срещу Венецуела, успяхме да запазим мира и зачитането на националния суверенитет. Заедно ще продължим да печелим “, пише той.
Защитата на демокрацията, конституцията, националният суверенитет, правото на мир и мирния живот са фундаментите, които се развиват в пълна степен, призна президентът в петък на пресконференция.
Тогава Мадуро също потвърди ангажимента на Боливарските национални въоръжени сили (ФАНБ) да защитават мира и суверенитета на страната.
ФАНБ е мобилизиран и в постоянна подготовка за защита на историческото наследство на освободителите на родината. Във Венецуела няма да допуснем никаква намеса, още по-малко гражданска война. Тук ще има мир ”, добави той в друго съобщение, публикувано в отново в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: България ще проверява дали отравяне през 2015 година няма връзка със случая „Скрипал“.

AFP: България ще проверява дали отравяне през 2015 година няма връзка със случая „Скрипал“.

10 Февруари 2019 | 01:45 | Агенция "Фокус"
София. България ще проучва доклади, които хвърлят светлина върху подозрения за връзка между случая „Скрипал“ и случай на отравяне в страна през 2015 година, предава световната телеграфна агенция AFP. Това в събота е обявил законотворец от управляващата партия, допълва информацията в съобщението си тя.
Предстои от парламента да потърсят информация от разузнавателните служби по повод ново разследване за опита да бъде отровен местният бизнесмен Емилиян Гебрев. Това е заявил Цветан Цветанов, лидер на парламентарната група на управляващата партия ГЕРБ и е добавил: „Аз съм сигурен, че вече е направена нужната координация между българските, британските и европейските власти по случая и те работят активно“.
Това заявление е първата официална реакция в България по повод на доклад, обявен през миналата седмица на страницата на Bellingcat. В него се посочва неизвестно трето лице при нападението в Салисбъри през 2018 г. на бившия руски агент Сергей Скривал и неговата дъщеря.
Базираната във Великобритания група Bellingcat, която се занимава с разследвания, вече е използвала техниката на „отворения ресурс“, за да идентифицира двама руски офицери от военното разузнаване – Анатолий Чепига и Александър Мишкин, обвинени за провеждане на покушението. Макар че Русия отхвърли обвинението, в момента двамата подлежат на санкции от ЕС.
Последните доклади на Bellingcat установяват присъствието на трето лице, което се назовава като "Сергей Федотов", пристигнало на Острова два дни преди семейство Скрипал да бъде отровено. Има данни, че той е кацнал в София от Москва само дни преди Гебрев да припадне на прием на 28 април 2015 година и да изпадне в кома със симптоми за тежко отравяне. Синът му и двама негови служители са имали сходни симптоми, но и тримата са се възстановили. Агенцията споменава петъчния брой на седмичника „Капитал“, където се цитира източник от вътрешното министерство, според когото има потвърждение на факта, че „Федотов“ е бил в България.
Покушението в Салисбъри е първо след Втората световна война, при което се използва химическо оръжие в Европа. То предизвика международна реакция и масово експулсиране на руски дипломати от западните страни, но не и от България.


Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Групата от Лима призовава за промяна на режима във Венецуела без сила

AFP: Групата от Лима призовава за промяна на режима във Венецуела без сила

5 Февруари 2019 | 00:11 | Агенция "Фокус"
Каракас. Групата от Лима призова за мирна промяна в правителството на Венецуела, без военна намеса, предава AFP.
Единадесет от 14-членната група заявиха в съвместно изявление след среща в Отава, че „потвърждават подкрепата си за процес на мирен преход чрез политически и дипломатически средства без използване на сила“.
Те призовават военните във Венецуела да подкрепят опозиционния лидер Хуан Гуайдо като временен президент и „да не пречат на влизането и транзита на хуманитарна помощ за венецуелците“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Източник: Италия блокира заявлението на Брюксел, че признава Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Източник: Италия блокира заявлението на Брюксел, че признава Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

4 Февруари 2019 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Италия е блокирала заявлението на Брюксел, че признава председателя на парламента на Венецуела за временен президент на страната, съобщи пред РИА Новости дипломатически източник от Европейския съюз.
„На неформалната среща на външните министри от ЕС на 31 януари – 1 февруари в Букурещ, Италия наложи вето на заявлението от името на ЕС, което трябваше да бъде направено от ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини, в което се казва, че Съюзът ще признае Гуайдо, ако не бъдат организирани нови президентски избори“, съобщи събеседникът на руската агенция.
По неговите думи, след това Брюксел и Уругвай са анонсирали първото министерско заседание на международната контактна група за Венецуела. То ще се състои на 7 февруари във Венецуела.
Както отбелязва РИА Новости, по мнението на редица експерти, ситуацията със заявлението за Венецуела е поредно потвърждение, че между членовете на Съюза няма единство по въпросите на външната политика.
Конкретно, ръководителят на центъра за геополитически изследвания Eurocontinent Пиер-Еманюел Томан посочи, че европейските страни се стремят да намерят общ език със САЩ, за да покажат, че трансатлантическото партньорство функционира, но „зад това се крие стремеж да се скрие наличието на дълбоки разногласия в ЕС по въпросите на външната политика, както и пълното отсъствие на обща геополитическа визия за интересите на ЕС сред европейците“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Кремъл смята за недопустими опитите да се легитимира узурпацията на властта във Венецуела

ТАСС: Кремъл смята за недопустими опитите да се легитимира узурпацията на властта във Венецуела

4 Февруари 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Москва. Кремъл счита за недопустими опитите да се легитимира узурпацията на властта във Венецуела, предприети от други страни и намесата във вътрешните работи на тази държава, заяви пред журналистите в понеделник прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.
Това беше неговият отговор на въпроса при какви обстоятелство Русия може да признае лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо за временен президент на републиката.
„Всяко решение на вътрешнополитическата криза във Венецуела трябва да идва от самите венецуелци“, подчерта той. „Налагането на каквито и да е решения, или опитите да се легитимира опита за узурпация на властта, от наша гледна точка, са и директна, и косвена намеса във вътрешните работи на Венецуела“. „Това по никакъв начин не способства мирното, ефективно и жизнеспособно разрешаване на тази криза, която преживяват венецуелците, които, по наше убеждение, трябва да преживеят кризата самостоятелно“.
Руската агенция припомня, че редица западни страни, конкретно Великобритания, Испания и Швеция, признаха Гуайдо за временен президент на Венецуела. Министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан заяви, че Гуайдо има възможностите и легитимността да организира нови президентски избори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Испания призна Хуан Гуайдо за президент на Венецуела

AFP: Испания призна Хуан Гуайдо за президент на Венецуела

4 Февруари 2019 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Мадрид. В понеделник Испания призна лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо за действащ президент на страната, след като конституционният държавен глава Николас Мадуро отхвърли ултиматума на Брюксел за провеждане на „свободни“ президентски избори, предава AFP.
„Испанското правителство съобщава, че официално признава председателят на народното събрание на Венецуела, г-н Гуайдо Маркес, за действащ президент на Венецуела“, заяви премиерът на Испания Педро Санчес пред журналистите, като призова Гуайдо да насрочи избори бързо.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Заявлението на Тръмп за възможна употреба на сила във Венецуела подрива основите на международното право, претенцията на ЕС за посредник предизвиква въпроси в Москва

Сергей Лавров: Заявлението на Тръмп за възможна употреба на сила във Венецуела подрива основите на международното право, претенцията на ЕС за посредник предизвиква въпроси в Москва

4 Февруари 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Бишкек. Заявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп за възможна употреба на сила във Венецуела подкопава основите на международното право, заяви в понеделник външният министър на Русия Сергей Лавров, в рамките на изказване в Киргизко-руския славянски университет в Бишкек, предава ТАСС.
„САЩ не крият, че искат да сменят режима на всяка цена“, посочи Лавров. „В тази връзка вчера Тръмп заяви, че оставя на масата варианта за военна намеса. Това подкопава всички основи на международното право“.
Русия подкрепя инициативата на Уругвай и Мексико за провеждане на конференция в Монтевидео на 7 февруари за мирно разрешаване на политическата криза във Венецуела, заяви руският външен министър.
„Ще подкрепяме инициативите на отделни латиноамерикански страни, конкретно Мексико и Угугвай“, подчерта той. „Тези усилия целят създаването на условия за общонационален диалог с участието на всички политически сили във Венецуела“.
Както отбеляза Лавров, претенциите на Европейския съюз за водеща роля в посредничеството за разрешаване на кризата в южноамериканската страна предизвикват въпроси в Москва.
Ръководителят на руското дипломатическо ведомство напомни, че по-рано ЕС излезе с инициатива за създаване на контактна група, в която е включил своите членове и съпоставим брой латиноамерикански страни. „Никой не знае на основата на какви критерии е направено това. Даже не поканиха нито нас, нито китайците, нито даже американците“, обърна внимание Лавров. „Би било по-ефективно всички заинтересовани в разрешаването на кризата във Венецуела първо да се съберат да поговорят помежду си, преди да бъде обявявано каквото и да е“.
„Самата претенция на ЕС за водеща роля в посредническите усилия предизвиква въпроси, защото това посредничество идва от страни, които в мнозинството си се присъединиха към ултиматума за провеждане на нови президентски избори във Венецуела“, подчерта руският външен министър.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Европейски държави признават Хуан Гуайдо за лидер на Венецуела

The Guardian: Европейски държави признават Хуан Гуайдо за лидер на Венецуела

4 Февруари 2019 | 06:50 | Агенция "Фокус"
Каракас. Обединеното кралство, Франция, Германия и други европейски държави се очакват да признаят Хуан Гуайдоза времемен президент на Венецуела, ако сегашния президент , Николас Мадуро, не насрочи дата за нови избори, пише в. The Guardian.
Във войнствено интервю Мадуро заяви „Не приемаме ултиматуми от никого. Отказвам да организирам избори сега, ще има такива през 2024 г. Не ни интересува какво казва Европа“.
Лидерите на ЕС, включително и австрийският канцлер Себастиан Курц, започнаха да изразяват подкрепата си за Гуайдо преди крайния срок в неделя вечерта.
Министърът на външните работи сър Алън Дънкан ще лети до Отава, за да се срещне с европейски и латиноамерикански лидери в нова международна контактна група, за да обсъди най-ефективните начини за подкрепа на Гуайдо.
Министърът на външните работи на Канада Кристия Фрийланд заяви: „Тази криза поставя огромни хуманитарни и икономически предизвикателства за цялото полукълбо“.
Министър по европейските въпроси на Франция Натали Лоазо каза: „Ако довечера Мадуро не се ангажира с организирането на президентски избори, тогава Франция ще смята Хуан Гуайдо за законно да ги организира и ние ще го считаме за временен президент до законните избори във Венецуела“.
Тя отхвърли предложението на Мадуро за предсрочни парламентарни избори, наричайки го фарс и каза, че „ултиматумът приключва тази вечер“.
Франция, Германия, Испания и Обединеното кралство тясно координират подкрепата си за Гуайдо, като оценяват най-добрата форма на санкции, за да притиснат Мадуро да проведе изборите. Никой не подкрепя военната намеса, многократно предложена от американския президент Доналд Тръмп. Те считат твърдението на Тръмп за военната опция на масата като контрапродуктивна.
ЕС не успя да стигне до колективна позиция по отношение на Венецуела миналата седмица, когато италианското коалиционно правителство възрази срещу признаването на Гуайдо.
Досега САЩ и около 20 други страни са признали, или са на ръба на признаването на Гуайдо. Русия, Китай, Турция и Куба обаче защитават Мадуро, като отхвърлят външната намеса, организирана от Тръмп. Канада и групата на страните от Латинска Америка, които се стремят да намерят решение на кризата във Венецуела, признаха Гуайдо на 23 януари.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Гуайдо разчита на масова подкрепа от страна на военните във Венецуела

ТАСС: Гуайдо разчита на масова подкрепа от страна на военните във Венецуела

4 Февруари 2019 | 04:39 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо разчита, че въоръжените сили на страната ще го подкрепят масово. За това той съобщи в интервю за испанската телевизия Antena 3, предава агенция TACC.
По-рано Гуайдо заяви, че опозицията провежда тайни срещи с военните и служителите по сигурността в републиката, като им обещава амнистия в случай на преминаване към страната на опозицията.
Няколко часа преди началото на протестите на 2 февруари, генерал Франсиско Естебан Янес Родригес, началник на стратегическото планиране във ВВС, заяви, че признава Гуайдо за действащ президент. Той нарече властта на сегашния президент на страната Николас Мадуро „диктаторска“ и увери, че 90% от персонала на въоръжените сили не подкрепят държавния глава. Полковник Хосе Луис Силва, военен аташе в посолството на Боливарската република в Съединените щати, също призна на 26 януари Гуайдо за временен ръководител на Венецуела.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Лидерът на опозицията във Венецуела призова Китай да се откаже от Мадуро

The Guardian: Лидерът на опозицията във Венецуела призова Китай да се откаже от Мадуро

4 Февруари 2019 | 04:31 | Агенция "Фокус"
Каракас. Хуан Гуайдо призова един от ключовите международни поддръжници на венецуелския президент, Китай, да го изостави, пише в. The Guardian.
Неговият коментар идва след като Пекин се надява да продължи да работи с Каракас „без значение как се развива ситуацията“, което предполага, че Китай се готви за бъдеще без Мадуро.
В интервю за South China Morning Post Гуайдо заяви, че Китай, който при Мадуро и неговия предшественик Уго Чавес стана най-големият чуждестранен кредитор на Венецуела, има „изключителен потенциал“ да помогне за възстановяването на икономически пострадалия народ.
„Мадуро е все по-изолиран и до голяма степен действа сам“, каза Гуайдо, наричайки Китай „основен глобален играч, с когото бихме искали да подновим отношенията си“.
Неговите коментари идват след като външното министерство на Китай, което официално продължава да подкрепя Мадуро, намекна, че подкрепата му за президента може да не е вечна.
„Независимо от това как се развива ситуацията, сътрудничеството между Китай и Венецуела не трябва да се подкопава“, заяви говорител пред репортери в навечерието на последния кръг от масови протести във Венецуела срещу Мадуро.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Леви партизани във Венецуела се заклеха да се борят срещу САЩ, за да защитят Мадуро сред заплахата от инвазия

Daily Express: Леви партизани във Венецуела се заклеха да се борят срещу САЩ, за да защитят Мадуро сред заплахата от инвазия

4 Февруари 2019 | 02:59 | Агенция "Фокус"
Каракас. Група леви партизани се закле да отговори със сила на всеки възможен опит на САЩ да свали президента на Венецуела Николас Мадуро - седмици след като уби на 21 души при бомбена атака, пише в. Daily Express.
Армията за национално освобождение (ELN), която се смята за терористична организация от САЩ и ЕС, заяви, че няма да се укрие, ако американците нахлуят в богатата на петрол страна в разгара на политическите сътресения. Лидерите на марксистката групировка, която набира венецуелци на 15 години, казват, че подготвят военна стратегия, за да гарантират, че няма да бъдат хванати неподготвени, ако Доналд Тръмп даде заповед за мобилизиране на войските. Говорейки в Куба, командирът на ЕЛН в изгнание Израел Рамирес Пинеда, известен още като Пабло Белтран, настоя, че войниците му ще бъдат готови да отвърнат срещу всяка агресия от страна на американците.
Той каза за Sunday Telegraph: „Със сигурност планът за нападение в САЩ ще означава, че ние сме първите по ред“.
„Не се съмняваме в това. Ако дойдат за нас, ще отговорим. Няма да избягаме и да се скрием“.
Базираната в Колумбия бунтовническа армия работи в планините по протежение на 400-километровата граница между Венецуела и Колумбия, където те се занимават с незаконно добиване на злато сред други незаконни сделки.
Американският съветник по националната сигурност Джон Болтън отказа да изключи военна намеса във Венецуела, като каза, че „всички възможности са на масата“.
Администрацията на Тръмп желае да види края на царуването на президента Мадуро и призна опозиционния лидер на Венецуела Хуан Гуайдо за легитимен лидер.
Президентът обвинява Тръмп и „група от екстремисти около него“, че са планирали да го свалят, за да получат достъп до огромните запаси от петрол във Венецуела, предупреждавайки, че военните действия ще превърнат засегнатата от кризата страна в нов Виетнам.
От началото на 60-те години, ELN се бори за създаване на комунистическа държава и според Insight Crime, мозъчен тръст, базиран в столицата на Колумбия, групата присъства на повече от половината венецуелска територия.
Белтран заяви, че въпреки че не се интересува от увеличаването на редовете на ELN, казвайки, че голям брой бойци ще ги направят „лесни мишени" „Понякога преминаваме във Венецуела, защото в някои райони границата е въображаема линия“, добави той.
„Но ние също трябва да помним, че в Венецуела живеят милиони колумбийци, които избягаха от яростната атака на дясното войнство в разгара на колумбийския конфликт. „Тези, които бяха ELN, не спряха да бъдат ELN, когато пресекли границата“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Министърът на външните работи на Венецуела отговори на Тръмп за възможна военна инвазия

РИА Новости: Министърът на външните работи на Венецуела отговори на Тръмп за възможна военна инвазия

4 Февруари 2019 | 01:38 | Агенция "Фокус"
Каракас. Изявлението на американския президент Доналд Тръмп за възможна военна намеса във Венецуела говори за това, че зад опита за държавен преврат в Боливарската република стои Вашингтон, заяви министърът на външните работи на страната Хорхе Ареаса, предава РИА Новости.
Тръмп потвърди в интервю за телевизионния канал CBS, че разглежда изпращането на военни във Венецуела като „един от вариантите“.
Коментирайки това изявление, вицепрезидентът на Венецуела Делси Родригес подчерта, че хората в нейната страна ще пазят границите и няма да позволят никаква военна намеса, независимо откъде идва. Родригес отбеляза, че Каракас „отхвърля и осъжда“ подобни изявления от американското ръководство, считайки за необходимо да разреши съществуващите противоречия в страната с мирни средства.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Във Венецуела реагираха на заявлението на САЩ за възможна военна намеса

ТАСС: Във Венецуела реагираха на заявлението на САЩ за възможна военна намеса

3 Февруари 2019 | 21:48 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуела не приема изявлението на американският президент Доналд Тръмп за възможна военна намеса заради ситуацията в страната. Това заяви вицепрезидентът на Венецуела Делси Родригес, съобщава агенция TACC.
„Не приемаме това изявление на американския президент“, каза тя, коментирайки изявлението на лидера на Белия дом, че не е изключена военна намеса покрай ситуацията във Венецуела. „Мотивът им е желанието да овладеят богатите ресурси на Венецуела“.
Тя изрази увереност, че правителството на Венецуела е в състояние да разреши политическата криза без външна намеса по мирен начин и в съответствие с конституцията. „Суверенитетът не се обсъжда, той е защитен“, подчерта Родригес.
Вицепрезидентът не отговори пряко на въпроса дали въоръжените сили на страната са приведени в повишена бойна готовност заради изявленията на САЩ. „Винаги сме готови да отблъснем атака“, каза тя.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The National (OAE): Венецуелският посланик в Ирак призна Хуан Гуайдо за президент

The National (OAE): Венецуелският посланик в Ирак призна Хуан Гуайдо за президент

3 Февруари 2019 | 18:32 | Агенция "Фокус"
Багдад. Посланикът на Венецуела в Ирак се превърна в първия дипломат, който подкрепи лидера на опозицията в страната Хуан Гуaйдо като легитимен президент на латиноамериканската страна, на фона на продължаващия натиск върху сегашния президент Николас Мадуро , пише англоезичното издание от Обединените арабски емирства (ОАЕ) The National
Във видеосъобщение, споделено в социалните медии в събота, Джонатан Веласко отхвърли властта на Мадуро и обеща подкрепата си за Хуан Гуайдо, който е признат от Съединените щати за легитимен лидер на Венецуела.
"Народното събрание е единствената сила на републиката, която притежава етика, легитимност и законност", каза Рамирес в изявлението си, говорейки за венецуелския парламент.
"Ние, дипломатите, базирани в чужбина, действайки от името на държавата, се заклеваме да защитаваме Конституцията от 1999 г и имаме мандат от първоначалната конституционна власт, която имаше подкрепата на почти цялото население на Венецуела", продължи той.
"Нашето място е до народа, Републиката, конституцията и Народното събрание, единствената легитимна, правна и конституционна власт, която оцелява във Венецуела и е отговорна за попълването на празнината, създадена от нарушението на конституцията."
Той каза, че Хуан Гуайдо е на правилната страна на историята и призова другите венецуелски чиновници да подкрепят човека, който изглежда, че ще стане новият лидер на страната.
Досега военните и силите за сигурност бяха основният опорен стълб на Мадуро, но има признаци на пропукване в редиците им – висш военен в събота също премина на страната на опозицията, припомня изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Страните, които подкрепят Хуан Гуайдо подклаждат кризата във Венецуела

Мевлют Чавушоглу: Страните, които подкрепят Хуан Гуайдо подклаждат кризата във Венецуела

3 Февруари 2019 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи в неделя, че страните, които са признали самопровъзгласилия се президент на Венецуела Хуан Гуайдо, подклаждат кризата във Венецуела и наказват милиони хора,предава думите му англоезичното издание Daily Sabah.
Турция подкрепи президента на Венецуела Николас Мадуро, за разлика от съюзниците от НАТО, САЩ и Канада, както и няколко съседни страни от Латинска Америка, които признаха решението на Гуайдо да обяви себе си за временен лидер.
Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който укрепи икономическите и политически връзки с Каракас, призова Мадуро миналия месец, да застане твърдо срещу „антидемократичните процеси“
Външният министър Мевлют Чавушоглу заяви в неделя, че държавите, които подкрепят Гуайдо, трябва да работят за преговори за разрешаване на кризата във Венецуела.
"В една страна има проблем, има искра, която може да се превърне в пожар във всеки момент. В този случай, те трябваше да допринесат за решаването на проблема чрез диалог," каза Чавушоглу пред репортери в Истанбул.
"Но дали те правят това? Не. Напротив, събитията се подхранват отвън. Хората във Венецуела се наказват с такъв подход", каза той.
Чавушоглу каза, че Турция е опитала да започне преговори за Венецуела миналата година между Вашингтон и страните от Латинска Америка. "Днес обаче нито една от страните, които са предприели тези стъпки срещу Венецуела, не е търсила диалог."
Темата за Венецуела може да се превърне в още една сериозна точка на напрежение между Вашингтон и Анкара, като двете страни са разделени по отношение на политиката в Сирия, санкциите на Иран и плановете на Турция да закупи руска система за противоракетна отбрана.
В петък Маршал Билингсли, американски помощник-секретар за финансирането на тероризма в Министерството на финансите, проведе разговори с турски представители за санкции срещу Венецуела и Иран.
Висш официален представител на САЩ заяви миналата седмица, че Вашингтон следи търговските сделки на Турция с Венецуела и ще предприеме действия "ако прецени, че е налице нарушение на санкциите".
Турските власти твърдят, че търговията на Анкара е в съответствие с международните закони и разпоредби.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

CBS: Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще останат в Ирак и не изключи военна намеса във Венецуела

CBS: Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще останат в Ирак и не изключи военна намеса във Венецуела

3 Февруари 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще останат в Ирак и не изключи военна намеса във Венецуела в интервю по американския телевизионен каналCBS.
В отговор на въпроса дали ще запази военното си присъствие в Ирак, защото там САЩ имат голяма и много скъпа база, от която могат да наблюдават обстановката в района и много бързо да се намесят ако е необходимо. Той подчерта, че американския флот в района и военнaта авиация могат бързо да дислоцират войски, където е необходимо. Също така обаче той заяви, че ще изтегли американските военни от Афганистан и ще остави много малък контингент, защото САЩ присъстват и се бият в азиатската страна вече 19 години и той е видял и е разговарял с много ветерани-инвалиди от тази война и разбира проблемите, които тя създава.
Той предупреди, че САЩ ще следят поведението на Иран и няма да допуснат Ислямската република да се сдобие с ядрено оръжие.
Говорейки за кризата във Венецуела, той не изключи военната намеса там, като заяви, че е отказал да се срещне е Николас Мадуро. Според Тръмп режимът на Мадуро е довел една от най-богатите страни в региона до икономически и социален колапс и той няма какво да си каже с него.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Хуан Гуайдо призова за нов протестен митинг на 12 февруари

AFP: Хуан Гуайдо призова за нов протестен митинг на 12 февруари

3 Февруари 2019 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Венецуела. Лидерът на опозицията във Венецуела и провъзгласил се за президент Хуан Гуайдо призова за нов протестен митинг на 12 февруари, предава AFP.
Говорейки пред представителството на Европейския съюз в източната част на столицата, той заяви, че този месец "трябва да бъде решителен".
Очаква се лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо да обяви дата за пристигането на хуманитарна помощ в разрушената от кризата страна - ход, който според президента Николас Мадуро ще доведе до военна намеса, ръководена от САЩ.
Ден по-рано ръководителят на Народното събрание Гуайдо и социалистическият лидер Мадуро проведоха конкурентни масови митинги в столицата Каракас десет дни след като Гуайдо се обяви за "временен президент" на богатата на петрол страна, пише агенцията.
По време на протеста Гуайдо обяви организирането на набирателни центрове за лекарства и храна в съседните Колумбия и Бразилия. По-късно Съединените щати заявиха, че ще транспортират помощ за Венецуела в отговор на искане на Гуайдо.
35-годишният опозиционен лидер получи подкрепа преди началото на планирания за събота протест, когато генерал от военновъздушните сили стана най-високопоставеният офицер, който изостави Мадуро и призна Гуайдо за истински лидер на страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Кризата във Венецуела: Генерал призовава за бунт

The Daily Express: Кризата във Венецуела: Генерал призовава за бунт

3 Февруари 2019 | 02:58 | Агенция "Фокус"
>Лондон/Каракас. При първите сигнали, че влиятелните в страната военни могат да заплашат изпадналия в немилост Мадуро, генерал Франсиско Янес от висшето ръководство на военновъздушните сили на страната го обяви за „диктатор“, The Daily Express.
Във видеозапис, масово разпространен от социалните мрежи, той призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент. Той обяви, че „ Народът на Венецуела, 90 на сто от въоръжените сили на Венецуела не са с диктатора, те са с народа на Венецуела“.
Върховното командване на ВВС обвини генерала в предателство. Янес е първият действащ венецуелски генерал, който признава Гуайдо за лидер, след като той самият се провъзгласи за президент на 23 януари.
И макар че близо 80 на сто от венецуелците не приемат Мадуро, той може да остане на власт докато военните са му лоялни.
През седмицата опозиционни активисти са агитирали сред войската да се присъедини към тяхната кауза с обещание за „амнистия“. Днешното шокиращо видео е в момент, когато те излизат на улиците, за да поддържат натиска на Вашингтон, който призна Гуайдо за легитимен президент.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Генерал от Венецуелските ВВС призна Хуан Гуайдо

AFP: Генерал от Венецуелските ВВС призна Хуан Гуайдо

2 Февруари 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Каракас. Генералът на военновъздушните сили на Венецуела Франсиско Янес призна лидера на опозицията Хуан Гуайдо за изпълняващ длъжността президент на страната, като оттегли подкрепата си за управляващия социалистически лидер Николас Мадуро във видео, публикувано в социалните медии в събота, предава AFP.
Макар, че Гуайдо е получил много широка международна подкрепа за претенциите си за действащ президент, гръбнакът на подкрепата на Мадуро идва от военното командване на Венецуела.
Изявлението на генерала е направено преди очакваните по-късно днес митинги в подкрепа на двамата съперничещи си лидери във венецуелската столица Каракас, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Президентът на Боливия призова страните от латинска Америка за диалог с властите във Венецуела

РИА Новости: Президентът на Боливия призова страните от латинска Америка за диалог с властите във Венецуела

2 Февруари 2019 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Ла Пас. Президентът на Боливия призова страните от латинска Америка за диалог с властите във Венецуела, предава РИА Новости
„Страните от Латинска Америка трябва да си спомнят колко труден е пътят на войната и да изберат пътя на диалога в ситуацията с Венецуела“ , написа в своя акаунт на социалната мрежа „Туитър“
Той пристигна във Венецуела в петък, за да подкрепи венецуелския лидер Николас Мадуро.
"Санкциите на САЩ, наложени на Венецуела, са не само незаконни, но и античовешки и анти-морални. Основната жертва на тези санкции е народът на Венецуела. От уважение към международното право те трябва да бъдат незабавно отменени", добави той.
По-рано Моралес осъди "бойните приготовления" на Съединените щати срещу народите на Латинска Америка, за да „откраднат техните природни ресурси“. Той заяви също, че Вашингтон незаконно е замразил сметките на венецуелските власти, за да може да финансира преврат в тази страна, както и да получи достъп до природните й ресурси, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Италия е блокирала признаването на Хуан Гуайдо за президент на Венецуела

ТАСС: Италия е блокирала признаването на Хуан Гуайдо за президент на Венецуела

1 Февруари 2019 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Букурещ/Рим. Италия стана единствената страна, която гласува против признаването на самопровъзгласилия се за изпълняващ длъжността президент на Венецуела Хуан Гуайдо и така тя блокира решението на срещата на външните министри на ЕС в Букурещ. Това съобщи в петък италианската агенция ANSA, цитирайки европейските си дипломатически източници, предава TACC.
С предложението за признаване на Гуайдо за "временно изпълняващ длъжността президент" до провеждането на предсрочни избори излезе Швеция. Въпреки това, в отсъствието на единодушие, според правилата на ЕС,то не е било прието и в резултат на това на среща в Букурещ в четвъртък външните министри на ЕС не взеха общо решение за признаване на лидера на венецуелската опозиция като временен президент, заявявайки, че тази стъпка има право да направи всяка една от 28-те страни от ЕС поотделно. Едновременно с това е създадена контактна група за Венецуела, в която бе включена Италия.
В управляващата коалиция в Италия, състоящо се от партията „Лига“ и Движението „Пет Звезди“, няма единна позиция за положението в латиноамериканска страна, например, Движението счита признаването на Гуайдо за нарушение на принципа за ненамеса във вътрешните работи на друга държава.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EurAktiv: ЕС няма да признае Хуан Гуайдо по принцип, оставя това на отделните страни-членки

EurAktiv: ЕС няма да признае Хуан Гуайдо по принцип, оставя това на отделните страни-членки

1 Февруари 2019 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Букурещ. ЕС няма да последва решението на Европейския парламент за признаване на Хуан Гуайдо по принцип, тъй като "правомощието да направи това не е в Европейския съюз, то е в държавите-членки", каза върховният представител Федерика Могерини след среща с министри на външните работи в неформална обстановка, след срещата в Букурещ,пише европейското електронно издание EuroAktiv.
В предишно изявление, публикувано в събота (26 януари), Могерини предупреди, че ЕС ще предприеме "по-нататъшни действия", ако не бъдат насрочени избори в следващите дни.
Министрите решиха да създадат международна контактна група, която цели да изгради доверие и да създаде необходимите условия за свободни и честни избори в латиноамериканската страна, за да могат венецуелците да определят собственото си бъдеще, обясни Могерини.
Върховният представител подчерта, че целта не е да се открие официален диалог със заинтересованите страни, а „да се подкрепи политическа динамика“.
Международната група ще се опита да постигне по-добро разбиране на ситуацията; второ, да се достигне до главните участници в кризата на национално ниво, да се определят техните очаквания и най-добрият път напред; и трето, да съпътства политическия преход.
От страна на ЕС в преговорите ще участват Франция, Германия, Италия, Испания, Португалия, Швеция, Холандия и Обединеното кралство. Групата има 90-дневен мандат. При липса на напредък „той ще бъде прекратен“.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън: Куба подкопава демокрацията във Венецуела

Джон Болтън: Куба подкопава демокрацията във Венецуела

1 Февруари 2019 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Помощникът на американския президент по национална сигурност Джон Болтън осъди правителството на Куба за това, че се занимава с „подкопаване на демокрацията“ във Венецуела, вместо да защитава дипломатите на кубинска територия, предава ТАСС.
В сряда МВнР на Канада заяви, че 14 дипломати и членовете на техните семейства са пострадали от неизвестно звуково въздействие в посолството на страната в Куба от пролетта на 2017 година до есента на 2018 година. На фона на това съобщение, на своята страница в „Туитър“ Болтън осъди „нежеланието на (кубинския) режима да помогне за издирването на престъпниците“. „Кубинското правителство е отговорно за обезпечаването на сигурността на дипломатическия персонал, но вместо това то фокусира своето внимание за сваляне на демокрацията във Венецуела“, написа той.
Руската агенция припомня, че първият случай на неизвестно външно звуково въздействие в посолството на Канада в Хавана е регистриран през пролетта на 2017 година, а общият брой на пострадалите тогава се оценява на 27 души. Всички пострадали твърдят, че след внезапните звукови атаки е започнала да им тече кръв от носа, боляла ги е глава и им се е вил свят. На аналогично звуково влияние са били подложени и американски дипломати. МВнР на Куба категорично отрича Хавана да има нещо общо с тези инциденти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Противниците на Мадуро обещават преразглеждане на договорите с Москва

„Независимая газета“: Противниците на Мадуро обещават преразглеждане на договорите с Москва

31 Януари 2019 | 04:00 | Агенция "Фокус"
Москва. Всички междуправителствени споразумения между Русия и Венецуела продължават да се изпълняват, пише вестник „Независимая газета“. За това е съобщил външният министър на Русия Сергей Лавров на пресконференция. Неговото изявление се случва на фона на обещанията, дадени от венецуелската опозиция да преразгледа оръжейните договори с Русия с аргумента, че Каракас не е получил всичко, което е включено в тях. В същото време нестабилността в латиноамериканската държава поставя под съмнение съдбата на самите договори.
«Що се отнася до икономическия аспект, то Русия и Китай са водещи партньори на Венецуела“, е обявил дипломат номер едно на пресконференцията в Москва. – „Нашето сътрудничество с Каракас в тази област се основава на междуправителствени споразумения, които изцяло се изпълняват».
Ръководителят на МВнР на РФ е подчертал отново, че Москва е готова да помогне за започването на диалог между страните в политическия конфликт във Венецуела.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 ТАСС: Хуан Гуайдо заяви, че председателят на Европарламента поддържа Националното събрание на Венецуела

ТАСС: Хуан Гуайдо заяви, че председателят на Европарламента поддържа Националното събрание на Венецуела

31 Януари 2019 | 00:55 | Агенция "Фокус"
Москва/Каракас. Председателят на Европарламента Антонио Таяни е изразил подкрепа за Националното събрание на Венецуела, тъй като то е законно избраният орган за управление на страната, предава ТАСС.
За това пише в сряда Хуан Гуайдо на страницата си в Туитър.
"Говорих с Антонио Таяни, той потвърди своята подкрепа за Националното събрание като единствения законно избран орган [на властта – бел. ТАСС] във Венецуела. Благодаря ви от името на всички венецуелци ", е написал Гуайдо.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп и Хуан Гуайдо проведоха телефонен разговор

AFP: Доналд Тръмп и Хуан Гуайдо проведоха телефонен разговор

30 Януари 2019 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е провел телефонен разговор в сряда с лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо в сряда и го е уверил, че Вашингтон подкрепя претенцията за поста държавен глава на страната, предава AFP, като се позовава на съобщение от Белия Дом.
„Президентът Доналд Тръмп днес говори с временния президент на Венецуела Хуан Гуайдо, за да го поздрави за историческото му поемане на президентството и за да го увери в силната подкрепа на президента Тръмп за венецуелската борба за демокрация“, се казва в изявлението.
„Франс прес“ припомня, че Вашингтон подкрепя претенцията за поста държавен глава на Хуан Гуайдо, но конституционният президент на страната Николас Мадуро, който все още контролира всички държавни институции, включително военните и полицията, твърди, че Гуайдо е част от опит за преврат, дирижиран от САЩ.
Върховният съд на страната забрани на лидера на опозицията да напуска страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Хуан Гуайдо е поискал хуманитарна помощ от Бразилия

Reuters: Хуан Гуайдо е поискал хуманитарна помощ от Бразилия

30 Януари 2019 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Бразилия. Вицепрезидентът на Бразилия Хамилтън Мурао заяви в сряда, че самообявилият се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо е поискал хуманитарна помощ от Бразилия, предава Reuters.
Мурао, който по-рано тази седмица заместваше като действащ държавен глава Жаир Болсонаро, подложил се на планирана операция, добави, че Бразилия е загрижена във връзка със случая на двама чилийски журналисти, които бяха задържани във Венецуела и все още не са освободени.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Николас Мадуро заподозря „дезертьори“ в подготовката на преврат

РИА Новости: Николас Мадуро заподозря „дезертьори“ в подготовката на преврат

30 Януари 2019 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Каракас. Според Николас Мадуро „дезертьори“ от армията, избягали в Колумбия, подготвят преврат срещу него, предава руската информационна агенция РИА Новости.
„Сблъскваме със заговори и ги преодоляваме всеки ден. Група дезертьори станаха наемници на колумбийски олигарси и подготвят преврат в Колумбия, за да внесат раскол в Боливарските въоръжени сили“, заяви Мадуро в реч пред военни.
По-рано в интервю за агенцията Мадуро изрази увереност, че САЩ са издали заповед на правителството на Колумбия да го убие. Поради тази причина ако нещо се случи с него, отговорност следва да се търси от тези две държави, категоричен бе Мадуро.
„На първо място, съдбата ми е в ръцете на Господ, аз съм християнин, вярвам в защитата на Бог. Народът на Венецуела ме защитава през цялото време, имаме добра разузнавателна служба. Но без съмнение, Доналд Тръмп е издал заповед да ме убие, казал е на колумбийското правителство, на колумбийската мафия, да ме убие. Ако нещо ми се случи, Доналд Тръмп и колумбийският президент Иван Дуке ще бъдат отговорни за всичко, което се е случило с мен“, подчерта Мадуро.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Атина призовава за „политически диалог“ за прекратяване на кризата във Венецуела

Kathimerini: Атина призовава за „политически диалог“ за прекратяване на кризата във Венецуела

30 Януари 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция призова за „политически диалог", за да се сложи край на кризата във Венецуела, където лидерът на опозицията Хуан Гуайдо се обяви за президент на страната след масови протести срещу държавния глава на латиноамериканската страна Никола Мадуро, съобщава електронното издание на атинския вестник Kathimerini.
В изявление заместник-министърът на външните работи Йоргос Катругалос обяви подкрепата на Гърция за демокрацията във Венецуела и призова за „възстановяване на социалния мир" с помощта на посредничеството на Европейския съюз.
„Не искаме Венецуела да се превърне в Либия в Южна Америка. Искаме да се радваме на демокрация и просперитет, а хората да бъдат обединени и наистина да могат да упражняват демократичните си права в република, която е изключително за тяхна собствена изгода”, подчерта Катроугалос.
По-рано през деня Мадуро увери, че е готов да седне на масата за преговори с опозицията и отвори възможността за посредничество от трети страни.
Според съобщенията от по-рано тази седмица, Гуайдо е призовал гръцкото правителство да застане на страната на ЕС с цел оказване на натиск върху Мадуро да проведе свободни и честни избори. Латиноамериканският политик не скри притесненията си от решението на Атина да подкрепи Мадуро. Поради тази причина той покани премиера Алексис Ципрас да посети Венецуела, за да види сам каква е ситуацията в страната.

Пълното изявление на гръцкото външно министерство:

Гърция е солидарна с народа на Венецуела, подкрепя демокрацията и се стреми към възстановяване на социалния мир в това изключително поляризирано общество, в много поляризираната политическа система. И нашето дългогодишно убеждение е, че единственият метод, чрез който тези различия може да бъдат преодолени, е политически диалог.
От първия момент ние се стремяхме, единният ЕС, да популяризираме идеята на група държави, включително онези държави от ЕС, които поради исторически причини имат влияние върху региона, да приемат посредническата роля. Инициативи на други страни като Уругвай и Мексико са насочени към същото. Нещо повече, последната намеса на папа Франциск беше в същия дух.
Считаме, че това е ключов въпрос за ЕС - на първо място да поддържа единна позиция; второ, да не се държим зад инициативите на други велики сили; трето, пълното зачитане на демокрацията; участието на армията да не бъде допуснато да бъде фактор, който ще формира развитието, тъй като някои страни от опозиционните сили изглежда искат точно това.
Предадох тези позиции, като също така изразих подкрепата си за нейните досегашни усилия, на Върховния представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката на сигурност Федерика Могерини. Също така ще се стремим същите позиции да преобладават в четвъртък и петък в неформалния Съвет на министрите на външните работи на ЕС, именно защото искаме ЕС да бъде водещ поддръжник на мира и да не бъде фактор, който ще влошава или няма да успява да разреши проблемите.
Не искаме Венецуела да стане още една Либия в Южна Америка. Искаме тя да се радва на демокрация и просперитет, а хората да бъдат обединени и наистина да могат да упражняват демократичните си права в република, която е изключително за тяхна собствена изгода.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Хуан Гуайдо покани гръцкия премиер да посети Венецуела, за да „почувства режима на Мадуро“

Protothema: Хуан Гуайдо покани гръцкия премиер да посети Венецуела, за да „почувства режима на Мадуро“

30 Януари 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Атина. Самопровъзгласилият се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо отправи покана към министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас и всички членове на неговата партия СИРИЗА да посетят латиноамериканската страна, за да видят какво наистина се случва там. Съответното предложение Гуайдо направи в ексклузивното интервю за телевизия SKAI, цитирано от електронното издание на водещия атински ежедневник Protothema.
По отношение на решението на Атина да подкрепи Николас Мадуро в спора в Каракас, Гуайдо призова Гърция да приведе позицията си в съответствие с останалите държави-членки на Европейския съюз, подчертавайки, че отношението на балканската страна по проблема е тревожно.
„Не бих искал да се занимавам с политическите въпроси на Гърция или нейните национални интереси. Но призовавам гръцкия премиер и всеки член на неговата партия да дойдат във Венецуела възможно най-скоро… Още утре, ако той иска. И отидете заедно в болници, аптеки или училища във Венецуела. Или останете една седмица, за да живеете с минималната работна заплата във Венецуела, след това ще видим какво мислите за режима на Мадуро”, подчерта Гуайдо.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Западните спонсори поощряват отказа на венецуелската опозиция от диалог с властите

Сергей Лавров: Западните спонсори поощряват отказа на венецуелската опозиция от диалог с властите

30 Януари 2019 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Москва. Западните спонсори поощряват отказа на опозицията във Венецуела от диалог с властите на страната. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, предава TACC.
В тази връзка Лавров призова противниците на Мадуро също да проявят готовност към диалог и да се откажат от ултиматумите.
Първият дипломат на Москва увери, че Русия е готова да помогне на диалога в латиноамериканската държава, като същевременно подчерта, че въпросът се обсъжда с представители на Китай, страните от Европа и Латинска Америка.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Марсоходът Кюриосити, който откри високо съдържание на газ метан в атмосферата на Марс. 24 юни 2019 г.
Марсоходът Кюриосити, който откри високо съдържание на газ метан в атмосферата н...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.