НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МРРБ: Управителят на ВиК-Шумен, а не Асоциацията по ВиК може да предлага  намаляване на цената на водата

МРРБ: Управителят на ВиК-Шумен, а не Асоциацията по ВиК може да предлага намаляване на цената на водата

18 Февруари 2019 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Шумен. Управителят на ВиК-Шумен, а не Асоциацията по ВиК (АВИК) може да предлага намаляването на цената на водата. Това се посочва в становище на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, публикувано на сайта на МРРБ. Той притежава оперативна самостоятелност по отношение взимането на подобни решения, които следва да аргументира от икономическа и управленска гледна точка. От началото на т. г. КЕВР определи нови цени на ВиК услугите в Шумен на база на себестойността на услугата и планираните от дружеството инвестиции. По този повод на 13 февруари бе свикано извънредно Общо събрание на Асоциацията, като една от точките в дневния му ред бе предложение до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за изменение цената на водата.
Според чл. 19 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги обаче ВиК асоциациите нямат право да инициират процедура за преразглеждане на цените от КЕВР. Затова областният управител на Шумен в качеството му на председател на АВиК-Шумен не е подкрепил предложението за промяна на цената на услугата. Министерството на регионалното развитие и благоустройството подкрепя и застава зад всички обосновани и правомерни искания на гражданите и местните органи. Те обаче следва да се реализират в рамките на закона и от лицата, които могат да носят отговорност за тяхното прилагане. Радио „Фокус“ припомня, че на извънредното заседание на 13 февруари, Общото събрание на Асоциацията по ВиК в област Шумен не прие нито една от точките в дневния си ред. В качеството си на представител на държавата с 35% от гласовете областният управител проф. Стефан Желев получи мандат от МРРБ да гласува „против“ и така на практика не беше взето положително становище по предложенията, въпреки гласовете „за“ на кметовете на общините, които гласуваха с мандати от общинските съвети.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Представителят на държавата в заседанието на Асоциацията по ВиК отхвърли всички предвидени в дневния ред точки

Шумен: Представителят на държавата в заседанието на Асоциацията по ВиК отхвърли всички предвидени в дневния ред точки

13 Февруари 2019 | 18:44 | Агенция "Фокус"
Шумен. По трите точки от дневния ред на извънредното Общо събрание на Асоциацията по ВиК в област Шумен представящият позицията на държавата гласува с „не“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. При гласуването на доклада от временната работна група, изготвила анализ и предложение за промени на договора за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяне на ВиК услуги, присъстващите представители на седем от десетте общини в региона гласуваха със „за“, докато областният управител проф. Стефан Желев обяви, че мандадът, който е получил от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в качеството си на председател на асоциацията да представи позицията на държавата е за неприемане на доклада. Аргументите на министерството са непълнота на предоставените материали от дневния ред, в това число подкрепяща становището на работната група документация относно изготвения анализ по договора между асоциация и Вик, както и на изпълнението на инвестиционната програма към него.
Проф. Желев обясни, че даденият му мандат не съвпада с личното му решение. „Общините са съгласни с анализа, а моята позиция е солидарна с мнението на общините“, заяви той. Държавата обаче притежава 35%, с което на практика има блокираща квота. С против, пак според мандата, даден от МРРБ гласува проф. Желев по втора точка от дневния ред - за изпращане на предложение до Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изменение на клаузи по договора за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяне на ВиК услуги и по трета точка - за изпращане на предложение до КЕВР за изменение на цената за услугата доставяне вода на потребителите. Мотивите на министерството относно искането за намаляване на цената на водата, са непредоставена, подкрепяща материалите от точка трета документация, представляваща обосновани доказателства, налагащи изготвяне на проект на предложение за намаляване на цената на услугата доставяне на вода. Областният управител Стефан Желев заяви, че въпреки всичко ще изпрати докладът, заедно с протокола от заседанието и позицията на кметовете на 10-те общини в региона, до МРРБ.
Ивелина ИВАНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пробойна в японския танкер, атакуван в Оманския залив. Снимка от обследването. 19 юни 2019 година
Пробойна в японския танкер, атакуван в Оманския залив. Снимка от обследването. 1...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.