НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Митрополит Гавриил: Свръхлибералният скандинавски подход към децата е страшен

Митрополит Гавриил: Свръхлибералният скандинавски подход към децата е страшен

17 Февруари 2019 | 18:13 | Агенция "Фокус"
София. Свръхлибералният скандинавски подход към децата е страшен. Това заяви ловчанският митрополит Гавриил в предаването „120 минути” по бТВ във връзка с Национална стратегия за детето и публикуваната, а впоследствие свалена от сайта на Св. Синод позиция по документа.
„Ние изработваме становищата по екипен начин. Синодът определя комисия от педагози, богослови и юристи, на които им се възлага дадена тема. След това становището минава през заседание на Светия синод. В случая нямаше възможност, защото имахме четири дни, за да направим становище, за да може то да влезе навреме в сайта на Министерския съвет”, обясни митрополит Гавриил.
„Аз лично съм против физическите наказания. Смятам, че това не работи. По-добре е детето да бъде лишено от нещо, което обича. Например някаква игра. Това дава по-добър ефект. Физическото наказание е крайна мярка”, смята той.
По думите му скандинавският пример децата да имат повече свобода да взимат решения всъщност е свободия. „За мен този пример е страшен и най-много ме е страх България да не стигне някога до това, което е в скандинавските страни. Ако имаме възражения срещу тази стратегия, то е защото се опасяваме, че тя е един преходен елемент по пътя към стигане на нещо подобно. А то е нещо страшно, защото постепенно се изземват функциите на възпитание на родителите и се възлагат все повече на държавни учреждения”, коментира Гавриил.
„Абортът е убийство. В този смисъл бихме искали защитата на детето да започне още в момента на неговото зачатие. Не си въобразявам обаче, че можем да постигнем това да бъде забранен. Не се и опитвам да го правя. Мнението ми обаче не може да бъде друго”, каза още митрополит Гавриил.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Св. Синод все още не е разгледал Националната стратегия за детето и няма становище по текста (ОБЗОР)

Св. Синод все още не е разгледал Националната стратегия за детето и няма становище по текста (ОБЗОР)

13 Февруари 2019 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. Св. Синод все още не е разгледал Националната стратегия за детето и няма становище по текста. Това обяви Патриарх Неофит във Варна, където Негово светейшество е по повод тържественото отбелязване на 50-годишния юбилей на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Патрирах Неофит коментира, че Светият синод на Българската православна църква ще излезе със специално становище по въпроса, след като бъде обсъден. По думите му въпросът за прилагането на насилие при възпитанието на децата е труден и трябва много да се внимава. Що се отнася до публикуваната преди дни позиция по темата, той заяви, че това е било нещо като първоначално становище, което не е било съгласувано предварително на заседание на Светия Синод.
Темата коментира и Ловчанският митрополит Гавриил. „В България родителите възпитават децата си, а не ги тормозят, искаме и двете страни да имат права. Не може всеки един родител да бъде подозиран за тормоз над децата си и всеки съсед да може да се обади и да му вземат децата. Това искахме да се избегне с позицията на Синода“, заяви той. Митрополит Гавриил каза още, че в България родителите обичат и възпитават децата си, и не ги тормозят. Когато обаче има изключение, ситуацията е друга, но тогава насилието трябва да се докаже. Той отново обясни, че тъй като крайният срок за качване на становище по стратегията на сайта на Министерския съвет е бил много кратък, в старанието си да го спазят, от Синода са пуснали предизвикалия полемики текст, без да е имало обсъждане. По думите му заседание по документа се планира в края на февруари и на него със сигурност ще бъде обсъден нов текст. „Инициативата е моя все пак Светият синод да има позиция. Не става въпрос да има шамари, а да не се стигне до другата крайност, както в някои страни децата се вземат от родителите за щяло и нещяло, както е в Норвегия например. А там дори не се доказва. Знаете ли, че има училища в чужбина, в които се призовава: „Ако родителите ви се карат, обадете се на този телефон“ и така децата плашат родителите си. Ние сме против това“, обясни той. Според владиката и у нас нещата могат да тръгнат натам, а ролята на Църквата е да не го позволява. „Искаме децата да имат права, но и родителите да имат права. Изключения са родителите у нас, които проявяват насилие“, каза още той. Ловчанският митрополит Гавриил заяви, че църквата е против абортите и отбеляза, че макар да не може да ги забрани, може да напомни, че това е смъртен грях.
„Фокус“ припомня: Във вторник – 12 февруари, Св. Синод свали от сайта си становището за Националната стратегия за детето. Документът беше публикуван няколко дни по-рано на 8 февруари, когато изтичаше крайният срок за подаване на становища по стратегията, и предизвика силна обществена реакция. В него Св. Синод призова Министерския съвет за цялостно преразглеждане, коригиране и допълване на стратегията. В становището се посочваше, че забраната на физическите наказания на децата ще доведе до тотално непослушание на детето спрямо родителите му и безконтролно развитие на детската личност, а родителите не бива да бъдат ограничавани във възпитателните си методи. В текста освен това се отричаше правото на жената на аборт и се залагаше на религиозното обучение за сметка на сексуалното.
От изявление на Ловчанския митрополит Гавриил стана ясно, че проектът документът е изработен от главния редактор на сайта на Св. Синод Десислава Панайотова и е публикуван, без да е гласуван от Синода. Ловчанският митрополит обясни, че дни преди изтичането на крайния срок за даване на становище по стратегията в сайта на Министерски съвет се е оказало, никой не е имало готовност да предложи текст по въпроса. Затова Панайотова, която преди това е работила по темата, е написа Проекто-текст на становището. Митрополит Гавриил допълва, че след прочитане на текста са дадени насоки за съкращаване и редакции, но в крайна сметка се оказало, че тя не е спазила указанията и е оставила текста почти без промени. Ловчанският митрополит отбеляза, че не е имал време да прочете последната редакция на текста, който впоследствие е разпратен до всички митрополити от Св. Синод на БПЦ. Той обаче уточнява, че никой от владиците не е отговорил, че е против, нито е имало предложения за коригиране на текста. По думите му двама митрополити са предложили Проекто-становището да се пусне в сайта на Министерски съвет, за да се спази срока, а после то трябва да се доусъвършенства.
Националната стратегия за детето беше представена на 19 декември 2018 г. на заседание на Националния съвет за закрила на детето от вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Сред стратегическите цели на документа са
гарантиране на майчиното и детско здраве и насърчаване на здравословния начин на живот и здравната култура, гарантиране на достъпа на всяко дете до качествено образование и грижи на всеки етап от жизнения цикъл и придобиване на умения и компетентности за пълноценно включване в обществото. Задачи на документа са подобряване на стандарта на живот на всяко дете и гарантиране на правото му да живее в подкрепяща развитието му семейна или близка до семейната среда.
Други цели на документа са гарантиране на правото на всяко дете да живее в сигурна среда; превенция и защита от насилие и от други вредни действия; ефективен достъп до правосъдие; осигуряване на възможности за участие на детето във вземането на решения по въпроси, които го засягат, както и достъп до игра, спорт, културни и други дейности, които подкрепят развитието му и формират граждански компетентности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Неофит: Въпросът за прилагането на насилие при възпитанието на децата е труден и трябва много да се внимава

Патриарх Неофит: Въпросът за прилагането на насилие при възпитанието на децата е труден и трябва много да се внимава

13 Февруари 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Варна. Въпросът за прилагането на насилие при възпитанието на децата е труден и трябва много да се внимава. Душите на децата са много нежни и искат повече ласка, отколкото насилие. Това коментира при посещението си във Варна Българският патриарх Неофит във връзка с Националната стратегия за детето, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Той заяви, че Българската патриаршия ще вземе малко по-късно решение относно Националната стратегия за детето, но това ще стане, когато се развие този въпрос. Патриархът увери, че Светият синод на Българската православна църква ще излезе със специално становище по въпроса. Що се отнася до публикуваната преди дни позиция по темата, той заяви, че това е било нещо като първоначално становище, което не е било съгласувано предварително на заседание на Светия синод.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Митрополит Гавриил във Варна: Не можем да постигнем забрана за абортите, но можем да напомним, че това е тежък грях

Митрополит Гавриил във Варна: Не можем да постигнем забрана за абортите, но можем да напомним, че това е тежък грях

13 Февруари 2019 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Варна. „Абортът е смъртен грях. Ние не можем да постигнем те да се забранят, но поне да се напомни, че това е тежък грях“. Това коментира днес във Варна Ловчанският митрополит Гавриил, който присъства на Литургия по повод годишнината на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Детето в утробата на майката е живо, има душа и продължава да се развива. Ние знаем, че това е болезнен въпрос. Съжалявам, че много място зае в нашия текст, но трябваше да се каже с едно изречение, че Църквата е против абортите“, каза още митрополит Гавриил. Според него позицията на Светия Синод за Националната стратегия за детето е била качена на сайта на Българската патриаршия от човек, който отговаря за сайт, но с негово благословение. „Въпросът е, че текстът не беше такъв, какъвто бях казал“, обясни митрополитът. Той добави, че не вижда нищо лошо в излязлата преди дни публикация и заяви, че още на 6 февруари главният секретар на Синода е изпратил позицията до всички митрополити у нас. По думите му до 8 февруари никой от тях не е изразил мнение, че текстът е лош и не трябва да се пуска на сайта. Според митрополит Гавриил двама от митрополитите дори са изразили мнение, че текстът трябва да се пусне, за да се спази указаният срок до 8 февруари. По думите му до края на този месец непременно трябва да се създаде нов текст и той да се приеме от Синода. Той уточни, че ще се ползва и старата позиция.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ловчанският митрополит Гавриил: В България родителите възпитават децата си, а не ги тормозят, искаме и двете страни да имат права

Ловчанският митрополит Гавриил: В България родителите възпитават децата си, а не ги тормозят, искаме и двете страни да имат права

13 Февруари 2019 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Варна. „В България родителите възпитават децата си, а не ги тормозят, искаме и двете страни да имат права. Не може всеки един родител да бъде подозиран за тормоз над децата си и всеки съсед да може да се обади и да му вземат децата. Това искахме да се избегне с позицията на Синода“. Това коментира по време на посещението си във Варна Ловчанският митрополит Гавриил във връзка със становището на Светия Синод за Националната стратегия на детето, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Ако се докаже, че родителите се държат лошо, това е друго. В България родителите възпитават децата си - не ги тормозят. Те обичат децата си. Когато имаме изключение е друго, но то трябва да се докаже", посочи той. Митрополит Гавриил обясни, че тъй като крайният срок за качване на сайта на Министерския съвет е бил много кратък, в старанието си да го спазят, от Синода са пуснали предизвикалия полемики текст. Според Ловчанския митрополит заседание на Синода не е имало. По думите му такова се планира в края на февруари и на него със сигурност ще бъде обсъден нов текст. „Инициативата е моя. Все пак Светият синод да има позиция. Не става въпрос да има шамари, а да не се стигне до другата крайност, както в някои страни децата се вземат от родителите за щяло и нещяло, както е в Норвегия например. А там дори не се доказва. Знаете ли, че има училища в чужбина, в които се призовава: „Ако родителите ви се карат, обадете се на този телефон“ и така децата плашат родителите си. Ние сме против това“, обясни той. Според владиката и у нас нещата могат да тръгнат натам, а ролята на Църквата е да не го позволява. „Искаме децата да имат права, но и родителите да имат права. Изключения са родителите у нас, които проявяват насилие“, каза още той.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Неофит: Нямаме становище за Стратегията за детето

Патриарх Неофит: Нямаме становище за Стратегията за детето

13 Февруари 2019 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Варна. Засега нямаме становище за Стратегията за детето, защото Светият синод не е разгледал този текст. Той е частно мнение. Това коментира при пристигането си във Варна Българският патриарх Неофит, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Негово светейшество е в града по повод тържественото отбелязване на 50-годишния юбилей на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.
„Идваме, за да участваме в неговата радост, която е заслужена. С него сме задължени с всички негови дарования и за да бъде неговото служение с радост и занапред. На варненци и цялата епархия пожелавам всичко добро. С Вашето усърдие да подпомагате развитието на църковния живот и да бъдете благодарни винаги за това, което е направил за този град и тази църква”, каза преди да влезе в Катедралния храм „Св. Успение Богородично”, Патриарх Неофит. В храма се отслужва Света литургия. На нея присъстват Врачанският, Видинският, Старозагорският, Неврокопският, Западно и Средноевропейският, Ловчанският и Великотърновският митрополити. Да уважат празника на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан във Варна са и представители на православните църкви в Украйна, Сърбия, Гърция, Полша и Румъния. В храма има и много миряни, общественици и представители на местната власт и различни институции. На литургията звучат изпълнения на смесен хор от Варна, който се дирижира от диригента на свещеническия хор в София Кирил Попов.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Св. Синод свали от сайта си становището за Националната стратегия за детето (ОБЗОР)

Св. Синод свали от сайта си становището за Националната стратегия за детето (ОБЗОР)

13 Февруари 2019 | 00:03 | Агенция "Фокус"
София. Св. Синод свали от сайта си становището за Националната стратегия за детето. Документът беше публикуван на сайта в петък следобед - 8 февруари, когато изтичаше крайният срок за подаване на становища по стратегията и предизвика силна обществена реакция. В него се призоваваше Министерския съвет за цялостно преразглеждане, коригиране и допълване на стратегията. В становището се посочваше, че забраната на физическите наказания на децата ще доведе до тотално непослушание на детето спрямо родителите му и безконтролно развитие на детската личност, а родителите не бива да бъдат ограничавани във възпитателните си методи. В текста освен това се отричаше правото на жената на аборт и се залагаше на религиозното обучение за сметка на сексуалното.
От изявление на Ловчанския митрополит Гавриил стана ясно, че проектът документът е изработен от главния редактор на сайта на Св. Синод Десислава Панайотова и е публикуван без да е гласуван от Синода. Ловчанският митрополит обяснява, че дни преди изтичането на крайния срок за даване на становище по стратегията в сайта на Министерски съвет се е оказало, никой не е имало готовност да предложи текст по въпроса. Затова Десислава Панайотова, която преди това е работила по темата е написа Проекто-текст на становище на Св. Синод. Митрополит Гавриил допълва, че след прочитане на текста са дадени насоки за съкращаване и редакции, но в крайна сметка се оказало, че тя не е спазила указанията и е оставила текста почти без промени. Ловчанският митрополит отбелязва, че не е имал време да прочете последната редакция на текста, който впоследствие е разпратен до всички митрополити от Св. Синод на БПЦ. Той обаче уточнява, че никой от владиците не е отговорил, че е против, нито е имало предложения за коригиране на текста. По думите му двама митрополити са предложили Проекто-становището да се пусне в сайта на Министерски съвет, за да се спази срока, а после то трябва да се доусъвършенства.
„Трябва да отбележа, че по повод публикуваното становище в сайта на МС, където са публикувани неговите последни 3 точки, много родители благодарят на Св. Синод на БПЦ за това, че с нашата своевременна честна църковна позиция ние сме защитили бъдещето на българските деца“, посочва Ловчанският митрополит.
„Фокус“ припомня: Националната стратегия за детето беше представена на 19 декември 2018 г. на заседание на Националния съвет за закрила на детето от вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Сред стратегическите цели на документа са
гарантиране на майчиното и детско здраве и насърчаване на здравословния начин на живот и здравната култура, гарантиране на достъпа на всяко дете до качествено образование и грижи на всеки етап от жизнения цикъл и придобиване на умения и компетентности за пълноценно включване в обществото. Задачи на документа са подобряване на стандарта на живот на всяко дете и гарантиране на правото му да живее в подкрепяща развитието му семейна или близка до семейната среда.
Други цели на документа са гарантиране на правото на всяко дете да живее в сигурна среда; превенция и защита от насилие и от други вредни действия; ефективен достъп до правосъдие; осигуряване на възможности за участие на детето във вземането на решения по въпроси, които го засягат, както и достъп до игра, спорт, културни и други дейности, които подкрепят развитието му и формират граждански компетентности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Св. Синод свали от сайта си становището за Националната стратегия за детето (ОБЗОР)

Св. Синод свали от сайта си становището за Националната стратегия за детето (ОБЗОР)

12 Февруари 2019 | 21:53 | Агенция "Фокус"
София. Св. Синод свали от сайта си становището за Националната стратегия за детето. Документът беше публикуван на сайта в петък следобед - 8 февруари, когато изтичаше крайният срок за подаване на становища по стратегията и предизвика силна обществена реакция. В него се призоваваше Министерския съвет за цялостно преразглеждане, коригиране и допълване на стратегията. В становището се посочваше, че забраната на физическите наказания на децата ще доведе до тотално непослушание на детето спрямо родителите му и безконтролно развитие на детската личност, а родителите не бива да бъдат ограничавани във възпитателните си методи. В текста освен това се отричаше правото на жената на аборт и се залагаше на религиозното обучение за сметка на сексуалното.
От изявление на Ловчанския митрополит Гавриил стана ясно, че проектът документът е изработен от главния редактор на сайта на Св. Синод Десислава Панайотова и е публикуван без да е гласуван от Синода. Ловчанският митрополит обяснява, че дни преди изтичането на крайния срок за даване на становище по стратегията в сайта на Министерски съвет се е оказало, никой не е имало готовност да предложи текст по въпроса. Затова Десислава Панайотова, която преди това е работила по темата е написа Проекто-текст на становище на Св. Синод. Митрополит Гавриил допълва, че след прочитане на текста са дадени насоки за съкращаване и редакции, но в крайна сметка се оказало, че тя не е спазила указанията и е оставила текста почти без промени. Ловчанският митрополит отбелязва, че не е имал време да прочете последната редакция на текста, който впоследствие е разпратен до всички митрополити от Св. Синод на БПЦ. Той обаче уточнява, че никой от владиците не е отговорил, че е против, нито е имало предложения за коригиране на текста. По думите му двама митрополити са предложили Проекто-становището да се пусне в сайта на Министерски съвет, за да се спази срока, а после то трябва да се доусъвършенства.
„Трябва да отбележа, че по повод публикуваното становище в сайта на МС, където са публикувани неговите последни 3 точки, много родители благодарят на Св. Синод на БПЦ за това, че с нашата своевременна честна църковна позиция ние сме защитили бъдещето на българските деца“, посочва Ловчанският митрополит.
„Фокус“ припомня: Националната стратегия за детето беше представена на 19 декември 2018 г. на заседание на Националния съвет за закрила на детето от вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Сред стратегическите цели на документа са
гарантиране на майчиното и детско здраве и насърчаване на здравословния начин на живот и здравната култура, гарантиране на достъпа на всяко дете до качествено образование и грижи на всеки етап от жизнения цикъл и придобиване на умения и компетентности за пълноценно включване в обществото. Задачи на документа са подобряване на стандарта на живот на всяко дете и гарантиране на правото му да живее в подкрепяща развитието му семейна или близка до семейната среда.
Други цели на документа са гарантиране на правото на всяко дете да живее в сигурна среда; превенция и защита от насилие и от други вредни действия; ефективен достъп до правосъдие; осигуряване на възможности за участие на детето във вземането на решения по въпроси, които го засягат, както и достъп до игра, спорт, културни и други дейности, които подкрепят развитието му и формират граждански компетентности.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Св. Синод на БПЦ настоява за цялостна редакция на Националната стратегия за детето 2019-2030 г.

Св. Синод на БПЦ настоява за цялостна редакция на Националната стратегия за детето 2019-2030 г.

9 Февруари 2019 | 09:29 | Агенция "Фокус"
София. Св. Синод на Българската Православна Църква-Българска Патриаршия (БПЦ-БП) призовава за цялостна редакция на Националната стратегия за детето 2019-2030 г. (НСД`2019-2030 г.), съобщиха от Светия Синод. „Светата ни Църква, като грижовна майка, се отнася с особено внимание към българските деца и желае да съдейства за тяхното по-добро настояще и бъдеще“, посочват от Св. Синод. Според него приоритетите в конструирането и прилагането на всяка бъдеща стратегия в тази сфера трябва да се отнасят до: опазване живота, здравето и добрите условия за развитие на детето; съхраняване на невинността на детското съзнание и повишаване на моралния капацитет и добродетелността на подрастващите; поощряване на ученолюбието и трудолюбието у децата; всяческо подпомагане на семейството като най-присъща среда и авторитетен институт за отглеждане и възпитание на детето.
„Доколкото целта на НСД`2019-2030 г. „е създаване на визионерски документ” относно държавните политики, свързани с българските деца, „който да задава посоките на развитие през следващите дванадесет години” (с. 4, НСД`2019-2030 г.), Св. Синод на БПЦ-БП счита за свой дълг да отправи своя апел към Министерския съвет на Република България за нейното преразглеждане, коригиране и допълване“, допълват от Св. Синод. Те предлагат корекциите да са в следните аспекти: Съобразяване с актуалните проблеми на българското дете и българското общество, оставащи все още неразрешени, въпреки прилагането на Националната стратегия за детето 2008-2018 г.; Защитеност на детето и неговия живот от момента на зачатието му; Преодоляване на изострящия се проблем с детското насилие; с непрекъснатото увеличаване на наркотичната и други зависимости сред децата (срв. с 9-10, НСД`2019-2030 г.); Грижа за правилното и цялостно възпитание на детската личност. Осигуряване на качествено и многостранно образование; Защитеност на традиционните ценности и устои на българското семейство; Защитеност на родителите и техните родителски права; Съобразяване с нагласите и потребностите на българското общество и елиминиране на неприложими в българските условия чужди практики и политики по отношение на детето и семейството.
Св. Синод не одобрява механичното възприемане и прилагане на чуждестранни практики и политики в сферата на детското развитие и семейния институт, нито поощрява тяхното макар и временно експериментиране върху българските деца и българските семейства. „Все по-либералните методи на „възпитание” и „образование”, които странят от здравите и консервативни ценности на християнството, носят на обществата, в които се прилагат, ценностен разпад, развращаване на децата и младежта, изкуствена преориентация по отношение на пола, значително намаляване на техните физически и морални сили, дух на протест, отчаяние, безнадеждност и суицидност“, заявяват от Св. Синод.
Според тях отхвърлянето от българското общество на Истанбулската конвенция е достатъчно знаков пример за това, че всяка национална стратегия трябва да се съобразява с нагласите на българския народ. „Народът ни засвидетелства пред управляващите, че не одобрява формите на семейното, образователното и социалното експериментиране и инженерство, особено тези, внасяни отвън. Така също българското семейство не би приело стратегия, с която се нарушават вековните му традиции, религиозно-нравствените му устои и чувствителната сфера, свързана с отглеждането, възпитанието и образованието на българските деца. При несъобразяване с тези фактори одобряването на НСД`2019-2030 г. би се превърнало в инструмент за противопоставяне на държавата и семейството. А това не е в интерес нито на детето, нито на семейната общност, нито на здравината на българската държава. Чистотата на детските души, правата на родителите и защитата на традиционното семейство имат пряко отношение към националната сигурност, държавния просперитет и вечното спасение в Бога“, посочват още от Св. Синод.
Пълния текст на становището на Светия Синод на Българската православна църква-Българска патриаршия за Националната стратегия за детето 2019-2030 г. може да прочетете тук
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Марияна Николова: Проектът на Националната стратегия за детето 2019-2030 г. отразява визията на държавата и на обществото за развитието на следващите поколения

Вицепремиерът Марияна Николова: Проектът на Националната стратегия за детето 2019-2030 г. отразява визията на държавата и на обществото за развитието на следващите поколения

19 Декември 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
София. Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова участва в 40-ото и последното за тази година заседание на Националният съвет за закрила на детето (НСЗД), на което беше одобрен проекта на Националната стратегия за детето 2019-2030 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба. В своето изказване вицепремиерът подчерта, че проектът на Националната стратегия за детето 2019-2030 г. поставя амбициозни цели. „Този рамков политически документ отразява цялостната визия на българската държава и на гражданското общество за развитието на следващите поколения на Република България и се надявам тази визия да бъде подкрепена.“, заяви заместник министър-председателят и добави, че работата на НСЗД трябва да бъде по-регулярна и по-интензивна. Вицепремиерът Марияна Николова се ангажира да присъства на заседанията, които предложи да бъдат на всяко тримесечие. „Политиките за детето са хоризонтални политики, те изискват по-висока степен на координация и синхрон между институциите, които ги формират и които ги прилагат.“, заяви заместник министър-председателят и отбеляза, че очаква от Държавната агенция за закрила на детето повече работа по същество, както и да намери по-добър баланс между политиките за подкрепа на децата и семействата и контролните функции, които осъществява.
Държавната агенция за закрила на детето координира процеса на създаването на Националната стратегия за детето 2019 -2030 г., който протече по прозрачен начин и в сътрудничество с всички заинтересовани страни. Активно участваха организации на деца и младежи, членовете на НСЗД, широк кръг неправителствени организации, синдикални структури и професионални обединения. Бяха проведени консултации с международни организации като УНИЦЕФ, Върховния комисариат на ООН за бежанците и представители на академичните среди.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Марияна Николова: Правителството е готово с новата Национална стратегия за детето

Вицепремиерът Марияна Николова: Правителството е готово с новата Национална стратегия за детето

14 Декември 2018 | 11:23 | Агенция "Фокус"
София. Правителството е готово с новата Национална стратегия за детето за периода от 2019 до 2030 година. Това каза вицепремиерът Марияна Николова в отговор на въпрос за готовността за приемане на Националната стратегия за детето, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Беше създадена междуведомствена работна група за изработване на Националната стратегия“, посочи тя и допълни, че в нея участват експерти, представители на академичните среди, на институции и международни организации. „Визията на документа е за създаване на възможности всяко дете в България на всеки етап от детството си да развива своя потенциал в интегрирана, здравословна и сигурна среда“, заяви вицепремиерът. „Проектът на стратегия ще бъде представен на заседание на Националния съвет за закрила на детето на 19 декември“, посочи Марияна Николова и уточни, че са проведени 45 обсъждания на рамката на новата стратегия в различни формати. „След одобрението от Националния съвет ще последва съгласувателна процедура за внасяне в Министерския съвет. След приемането ѝ с решение на Министерския съвет, Националната стратегия за детето ще бъде внесена за разглеждане в Народното събрание в рамките на първото тримесечие на 2019 година в съответствие с графика“, обяви вицепремиерът.
Това беше първото изказване на Марияна Николова по време на парламентарен контрол като вицепремиер.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.