НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Сотир Иванов, ИМ – Петрич: Иван Тодоров Ангов развива сериозна революционна дейност след влизането си във ВМОРО през 1901 г.

Сотир Иванов, ИМ – Петрич: Иван Тодоров Ангов развива сериозна революционна дейност след влизането си във ВМОРО през 1901 г.

12 Февруари 2019 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Петрич. Иван Тодоров Ангов развива сериозна революционна дейност след влизането си във Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) през 1901 г. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Сотир Иванов, директор на ИМ – Петрич по повод 137-годишнина от рождението на Иван Тодоров Ангов. Директор на ИМ – Петрич отбеляза, че битието на Ангов като просветител, като духовен деец и като революционер са дълбоко свързани, защото олицетворяват желанието на българите за еманципация и самостоятелно съществуване. „Що се отнася до членството му във ВМОРО, то там той е бил свързан по родова линия. Баща му и двамата му братя са свързани с организацията и в крайна сметка с борбите за революционно освобождение. Техният хан – Тодоровия хан, който е разположен близо до патричката река в квартал „Виздол“, е много често мястото, където се срещат революционните дейци в Петрич“, каза още Иванов. Той добави, че неговата революционна дейност не остава незабелязана от турските власти и през 1905 година е арестуван. „Така до 1908 година, тоест до времето на Младотурската революция, лежи в Солунския затвор“, добави Иванов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сотир Иванов, ИМ – Петрич: Иван Тодоров Ангов е от онези дейци, които се превръщат в символ на Българското възраждане

Сотир Иванов, ИМ – Петрич: Иван Тодоров Ангов е от онези дейци, които се превръщат в символ на Българското възраждане

12 Февруари 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Петрич. Навършват се 137 години от рождението на българският революционер и просветен деец Иван Тодоров Ангов. За Радио „Фокус“ – Пирин директорът на Исторически музей – Петрич Сотир Иванов каза, че Ангов е от онези дейци, които символизират Българското възраждане. „Това е епоха, в която личности с огромен авторитет в обществото успяват да наложат своите идеи в икономиката, политиката, образованието и революционната дейност. Същите тези хора успяват да „пренесат“ българското общество от средновековието в новото време“, каза още Иванов. Той добави, че това са били космополитни личности, които оказват влияние в почти всяка сфера в общуването със своите граждани. Според Иванов трудно бихме могли да кажем дали Иван Тодоров Ангов има по-значимо отношение към образованието, към културата, към икономиката или политиката. „Неговата личност е била водеща в редица сфери, по същия начин, по който е и онази цялата плеяда българи, с които той живее като Михо Попов, Януш Стойчев и много други, за които сме говорили. Иван Тодоров Ангов е роден на 12 февруари 1872 година. Завършва българското педагогическо училище в Сяр през 1900 година. По това време трябва да се пренесем и в една по-различна среда. Петричката кааза, чийто наследник днес е Община Петрич, всъщност е обхващала една много голяма територия, която е обхващала границите на север до Кресненското дефиле, десния бряг на река Струма и преминава дори на юг от планината Беласица. На запад е обхващала селища, които днес се намират в Северна Македония. Правя това уточнение, защото след завършването на педагогическото училище в Сяр, Иван Ангов открива училище в село Смолари, което днес се намира в Северна Македония, но в миналото е било в Петричката кааза“, коментира Иванов. Той отбеляза, че там Ангов е учител, но влиза в конфликт с патриаршеските власти, заради което е преследван и затварян.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.