НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Петя Аврамова: Приходите от тол таксите няма как да бъдат преразпределени към общините

Министър Петя Аврамова: Приходите от тол таксите няма как да бъдат преразпределени към общините

12 Февруари 2019 | 16:32 | Агенция "Фокус"
София. Приходите от тол таксите няма как да бъдат преразпределени към общините. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на форум „Европейски, национални и местни приоритети“, който се провежда в рамките на 32-рото Общо събрание на Националното сдружение на общините в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Проблемът с пътищата както от републиканската пътна мрежа, така и на общинските пътища е и на МРРБ, и на общините. И общините, и държавата имат нужда от средства, с които да ги рехабилитират“, заяви Аврамова и посочи, че отговорността е обща. „Аз и АПИ твърдо стоим зад искането на общините да имат повече средства за пътищата и този диалог трябва да продължи. Но средствата, които ще се събират от тол таксите няма как да бъдат преразпределени – каквото предложение има НСОРБ за 20% да отиват при общините, защото разпоредбите са залегнали в директива. И няма как да харчим средствата, събирани от тол такси, за други пътища освен за републиканската инфраструктура“, заяви Аврамова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Даниел Панов, НСОРБ: Предстоящото събиране на ТОЛ таксата може да позволи отделяне на средства от републиканския бюджет за общинската инфраструктура

Инж. Даниел Панов, НСОРБ: Предстоящото събиране на ТОЛ таксата може да позволи отделяне на средства от републиканския бюджет за общинската инфраструктура

4 Януари 2019 | 20:34 | Агенция "Фокус"
София. Предстоящото събиране на ТОЛ таксата, може да позволи отделяне на средства за общинската инфраструктура. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на УС на Националното сдружение на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов след проведената среща с премиера Бойко Борисов и обсъждането на механизма за освобождаването от винетна такса на определени участъци от пътната мрежа и предоставянето им за поддръжка на общините. „Всяка община, която има подобни искания, трябва да има и ясен разчет за необходимите средства за поддръжка на пътищата. В момента само няколко и то големи общини искат тази процедура да се приведе в действие и то за определени техни участъци. Това, което поискахме, знаейки че от тази година влиза в сила ТОЛ таксата, бе средствата, които държавата е давала на година за републиканската пътна мрежа, да бъдат прехвърлени към общинските бюджети. Така ще може междуселските пътища да бъдат поправени“ обясни той. Инж. Даниел Панов каза още, че до няколко седмици ще бъде събрана информацията от всички български общини по въпроса. Според него 9 000 км. от междуселищната пътна мрежа е в окаяно състояние. Той съобщи, че предстои допълнителна среща с регионалния министър за уточняване на параметрите и допълни, че е нужно да има единен стандарт както за републиканската пътна мрежа, така и за пътищата от най-нисък клас. Средствата, които по настояще се отпускат за капиталови разходи на четвъртокласната пътна мрежа са крайно недостатъчни, за да се поддържа тя, но това ще бъде обсъждано за следващият Бюджет 2020г. Националното сдружение на общините ще продължи да настоява за децентрализацията на българските общини, се ангажира Даниел Панов.

Цоня СъбчеваОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.