НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

EA Daily: Съветът за сигурност на Русия предупреди Молдова за възможен „майдан“

EA Daily: Съветът за сигурност на Русия предупреди Молдова за възможен „майдан“

15 Февруари 2019 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Москва. Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев счита, че Западът може да организира следващия „майдан“ в Молдова. По неговите думи, това е възможно да се случи в случай на победа на Партия на социалистите на парламентарните избори на 24 февруари, предава руската агенция EA Daily.
„САЩ и страните от Европейския съюз организират десните за създаване на молдовски „майдан“ в Кишинев и ще подтикнат към импичмънт на президента“, заяви Патрушев.
Той подчерта, че Вашингтон и Брюксел не крият желанието си да издигнат привържениците на евроатлантическата ориентация в молдовското правителство и парламент.
Руската агенция припомня, че управляващата в момента Демократическа партия в края на 2018 година излезе със законодателна инициатива за закрепване на евроинтеграцията в Конституцията на Молдова. Правителството свързва бъдещето на републиката с Европейския съюз, разчитайки да стане негов пълноправен член. Молдовските власти определят сътрудничеството с НАТО като стратегическо и твърдят, че то способства обезпечаването на регионалната сигурност. В Кишинев вече повече от една година работи Офис на НАТО и експерти от Алианса участват в изработването на национална програма за отбрана.
Патрушев подчерта, че според изследванията на общественото мнение преди изборите води пропрезидентската Партия на социалистите на Република Молдова (ПСРМ) и „това не устройва Запада, който подтиква гражданите към разкол и конфликти“ по отработената методика на цветните революции.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“ : Изборите в Молдова стават взривоопасни

„Независимая газета“ : Изборите в Молдова стават взривоопасни

12 Февруари 2019 | 00:38 | Агенция "Фокус"
Тираспол. Изборите в Молдова стават взривоопасни, пише руският вестник “Независимая газета“
Властите в Приднествровието протестират срещу намеренията на Кишинев да увеличи едностранно броя на военните си части в зоната за сигурност по Днестър (бивша военна зона). Съпредседателят на Съвместната контролна комисия (СКК) от Приднестровието Олег Беляков каза пред изданието, че такива решения трябва да се вземат от делегациите на три страни - Република Молдова, Приднестровието и Русия. За тази цел съществува нормативна уредба, предвидена в устава на СКК: ако е необходимо, се въвеждат допълнителни сили под контрола на СКК и след това се извеждат по същия начин. Кишинев наруши съществуващите норми, но обеща да направи всичко както се очаква, а в Тираспол чакат писмено потвърждение на обещанието.
Делегацията на Приднестровието в СКК реагира на ситуацията, която при определени условия може да се превърне в провокация. Приднестровците изразиха сериозна загриженост относно предполагаемото въвеждане на допълнителни сили и средства на Република Молдова в зоната за сигурност, за да се гарантира защитата на обществения ред по време на изборите на 24 февруари.
В публикувано изявление се подчертава, че практиката на провеждане на такива събития показва, че досега не са регистрирани сериозни нарушения на обществения ред.
"Смятаме, че планираното въвеждане на допълнителни сили и средства на Република Молдова в зоната за сигурност ще се превърне в елемент на допълнително напрежение и усложняване на ситуацията в зоната на отговорност на съвместните мироопазващи сили", се казва в съобщението.
Приднестровската делегация в СКК призова молдовските колеги да се въздържат от действия, които биха могли да дестабилизират положението в зоната за сигурност.
Съобщава се, че Приднестровието, от своя страна, не планира да увеличи броя на полицейските служители в зоната за сигурност и ще положи всички усилия, за да гарантира реда на териториите под негов контрол.
Малко преди описаните събития, молдовският президент Игор Додон изрази загриженост за предстоящите избори. В интервю за руските медии той отбеляза, че от техните резултати ще зависят различни сценарии. „Не изключвам, че някой може да иска да дестабилизира ситуацията. Защо? За да се опита например да въвлече Руската федерация в някакъв фактор на дестабилизация, като вземем предвид Приднестровския регион. Съществуват такива рискове ”, заключи президентът на Молдова.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EADaily: САЩ плашат Молдова с „вътрешни врагове на демокрацията“

EADaily: САЩ плашат Молдова с „вътрешни врагове на демокрацията“

7 Февруари 2019 | 01:48 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Американските партньори на Република Молдова наблюдават подготовката за парламентарните избори, които трябва да се проведат на 24 февруари, съобщава информационната агенция EADaily.
Вашингтон нееднократно предупреждаваше Кишинев за „хибридните заплахи“ и външните влияния. Днес на вътрешните политически противници на проевропейската власт в Молдова САЩ виждат не по-малък фактор, който пречи на демокрацията да се развива по модела на ЕС. Посланикът на САЩ в Кишинев Дерек Хогън заяви, че Молдова се сблъсква с „ атаки срещу своята свобода, суверенитет и независимост, както от чужбина, така и отвътре в страната“. В лекция пред студенти по международни отношения и публична администрация в Молдовския държавен университет той е изтъкнал: „Признаваме, че съществува чуждестранна игра, в която участват и молдовски политици, които се стремят да разделят обществото, да повишат напрежението, като повдигат геополитически и етнолингвистични въпроси и се стремят да отвличат вниманието на гражданите от насъщните проблеми“. Според посланика „няма време за крачки назад“, ако страната иска да се развива по посока на демокрацията. Пред студентите той е заявил, че властите в Кишинев ясно си дават сметка, че в основата на двустранното сътрудничество са залегнали общите интереси и ценности. В заключение Дерек Хогън и заявил, че „предстоящите парламентарни избори са една добра възможност властите в Молдова да повишат доверието към себе си както на гражданите на страната, така и на международните й партньори“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.