НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Подписахме договор по програмата за осигуряване на лични асистенти, до този момента са подадени над 140 заявления от нуждаещи в общината

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Подписахме договор по програмата за осигуряване на лични асистенти, до този момента са подадени над 140 заявления от нуждаещи в общината

11 Февруари 2019 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Подписахме договор по програмата за осигуряване на лични асистенти. Това обяви кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов по време на официалната церемония „Първа копка“ по проекта „Социална инфраструктура за услуги за деца“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По думите му са били получени 140 заявления за ползване на услугата, като са подадени още 20. „Ще изпълним всичките заявления, а ако няма средства от централния бюджет, ще дофинансираме, за да може всички, които имат нужда, да получат тази услуга“, посочи д-р Атанас Камбитов. Той отбеляза, че това ще се случи, защото става въпрос за хора в нужда. „След като става дума за нуждаещите се хора и услуги, мога да кажа, че това не са просто услуги“, допълни д-р Атанас Камбитов. Кметът на Благоевград заяви, че тези хора са най-чувствителната част от обществото, което е касае и социалната отговорност на Общината. „Мога да кажа, че до момента се справяме много добре и ще продължим в същата посока“, добави д-р Атанас Камбитов.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Общината предоставя 21 услуги, предстои разкриването на още 5

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Общината предоставя 21 услуги, предстои разкриването на още 5

11 Февруари 2019 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Благоевград.. Общината предоставя 21 услуги, предстои разкриването на още 5. Това каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, по време на официалната церемония „Първа копка“ по проект „Социална инфраструктура за услуги за деца“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Камбитов допълни, че проектът се изпълнява по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. „За нас вече е ежедневие – едната седмица да режем ленти на готови обекти, а другата да осъществяваме първа копка на нов обект“, посочи д-р Атанас Камбитов. Той допълни, че изграждането на обекта започва днес. „Срокът за СМР е през месец март, а за завършване на цялостния обект е октомври“, каза още д-р Атанас Камбитов. По думите му благодарение на обекта ще се реализират още три нови социални услуги. „На изпълнителите пожелавам да се справят в срок, за да може да отрежем лентата за завършване на обекта като желая успех на всички“, добави кметът на Благоевград. Той заяви, че всичките тези проекти са подготвени единствено и само от Община Благоевград с нейния административен капацитет. „Само тази година управляваме над 170 млн. лв., което показва добре свършена работа, защото зад тези проекти стои труда на всички, които работят в администрацията. Кметът сам не би могъл да прави всичко без помощта на своите служители, затова трябва да уважаваме техния труд“, каза още д-р Атанас Камбитов. Кметът на Благоевград изрази своята благодарност към Румяна Петкова за добрата работа на Общината и агенцията. На събитието присъстваха още директорът на Агенция „Социално подпомагане“ Румяна Петкова, Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, председателят на Общинския съвет в Благоевград Радослав Тасков и други.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Мила Соколова, Община Благоевград: Три са целевите групи на проекта „Социална инфраструктура за услуги за деца“

Мила Соколова, Община Благоевград: Три са целевите групи на проекта „Социална инфраструктура за услуги за деца“

11 Февруари 2019 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Три са целевите групи на проекта „Социална инфраструктура за услуги за деца“. Това каза по време на пресконференция ръководителят на проекта Мила Соколова, гл. експерт в отдел „Устойчиво развитие и европейски проекти“ в Община Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По думите й целите на проекта като цяло са насочени към подкрепа на деца с увреждания, деца в риск и техните семейства и семейства на деца с увреждания.
„Проектът предвижда изграждане на Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства, както и Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства и Център за обществена подкрепа“, посочи Мила Соколова. Тя заяви, че ще бъде осигурено необходимото специализирано обзавеждане и оборудване. „Три броя са подкрепените обекти на социалната инфраструктура в процеса на деинституционализация, като капацитетът на подпомогнатата инфраструктура, предназначена за грижи за деца, е с целевата стойност от 280 места“, каза още Соколова. Ръководителят на проекта допълни, че Дневният център за подкрепа на деца с увреждания ще бъде с 30 места за дневна грижа и 60 места за консултативни услуги.
„Дневният център за подкрепа на деца с тежки увреждания и техните семейства ще бъде също от капацитет 30 места и 60 места за консултативни услуги“, добави Мила Соколова. Тя коментира, че Центърът за обществена подкрепа ще има капацитет 100 места. Мила Соколова заяви, че е напълно осигурена ефективната материално-техническата база за три нови социални услуги в общността в Община Благоевград.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Мила Соколова, Община Благоевград: Стойността на проекта „Социална инфраструктура за услуги за деца“ е 1 176 500.00 лева

Мила Соколова, Община Благоевград: Стойността на проекта „Социална инфраструктура за услуги за деца“ е 1 176 500.00 лева

11 Февруари 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Стойността на проекта „Социална инфраструктура за услуги за деца“ е 1 176 500.00 лева. Това каза по време на пресконференция ръководителят на проекта Мила Соколова, гл. експерт в отдел „Устойчиво развитие и европейски проекти“ в Община Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По думите й финансирането от Европейския съюз е в размер на 1 000 025.00 лева, а националното финансиране - 176 474.99 лева. Тя посочи, че срокът за изпълнение на проекта е 20 месеца, като той е стартирал на 30 януари 2018 година и е необходимо да приключи до 30 септември тази година. „Целите на проекта са свързани с осигуряване на подходяща и ефективна социална инфраструктура за развитие на три нови услуги в общността в Община Благоевград, които ще заменят институционалния модел за грижа за деца“, допълни Мила Соколова.
Тя коментира, че ще бъде осигурено социално включване и равен достъп до услуги на децата и младежите в риск. „Ще се осигури и инфраструктура за услуги в общността за деца и младежи, съобразно предвидените социални услуги за община Благоевград в Картата на услугите за подкрепа в общността и в семейната среда“, каза още Мила Соколова.
На пресконференцията присъстваха също зам.-кметовете на Благоевград инж. Емилия Тунева и Зорница Кралева, членове на екипа на проекта, представители на социалните институции, на Общината и граждани. Предстои да се проведе и официалната церемония „Първа копка“ по проекта.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Започва изпълнението на проекта „Социална инфраструктура за услуги за деца”

Благоевград: Започва изпълнението на проекта „Социална инфраструктура за услуги за деца”

11 Февруари 2019 | 07:21 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Две официални събития ще поставят началото по изпълнение на проекта „Социална инфраструктура за услуги за деца”. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Днес от 10.30 часа в зала 101 на Общината ще се проведе встъпителна пресконференция. По време на срещата ще бъдат представени предстоящите дейности, целите, начините на осъществяване и очакваните резултати от проекта, финансиращата програма и екипът за управление.
От 11.30 часа ще бъде откриването на официалната церемония „Първа копка“. Тя ще се състои на ул. „Братя Миладинови“ 23.
Проектът се изпълнява в периода 30 януари 2018 г. – 30 септември 2019 г. Общата стойност на проекта е 1 176 500 лв. Тя е съобразена с максималния размер на определената безвъзмездна финансова помощ за Община Благоевград в качеството ѝ на конкретен бенефициент по процедурата.
Новите центрове ще се помещават в част от сградата на бившия Дом за деца, лишени от родителска грижа, като за целта ще се извърши преустройство и ремонт. Новоизградените центрове ще бъдат в съответствие с утвърдените от Министерството на труда и социалната политика функционални изисквания и насоки, съобразени с релевантните европейски документи за деинституционализация и живот в общността. Проектът предвижда и осигуряване на подходящо обзавеждане и оборудване за социалните услуги, което ще гарантира безопасна и сигурна среда за ползвателите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Министър-предеседателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка. 19 юли 2019 г.
Министър-предеседателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка. 19 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.