НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: 17 от заповедите за събаряне на незаконни постройки в циганската махала в село Войводиново са оспорени в съда, 15 от тях ще се гледат през март

Пловдив: 17 от заповедите за събаряне на незаконни постройки в циганската махала в село Войводиново са оспорени в съда, 15 от тях ще се гледат през март

11 Февруари 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 17 от заповедите на община Марица за събаряне на незаконни постройки в циганската махала в село Войводиново са оспорени в съда. Това заяви пред журналисти Евелина Божикова -адвокатът, който представлява Община Марица, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. „15 от тези спорове вече са насрочени за съдебно разрешаване през месец март”, каза адвокат Божикова. Досега са съборени 19 постройки, тъй като са били опасни от самосрутване. „Общината разполага със снимков материал, в който се вижда колко опасни за обитаване са били те”, посочи Божикова. По думите и, в тези случаи общината има законова възможност такива помещения да бъдат незабавно съборени. Именно затова това е била първата стъпка, която са предприели. Втората е премахване на незаконното строителство в махалата. Община Марица е издала заповеди за събарянето им, като за тях не е било предвидено предварително изпълнение. Именно по тази причина общината не е предприела незабавно събаряне на тези постройки, а ще изчака окончателно разрешаване на съдебния спор.
„Няма как да бъдат сближени позициите на двете страни в спора”, каза още адвокат Божикова. „Но това, което бе решено на срещата днес е още утре, заедно с областния управител, да бъде потърсена възможност за настаняване на хората, които се намират в по-лошо положение, в социални жилища”, добави тя. По думите и идеята те да бъдат настанени във фургони в село Войводиново няма как да се случи, тъй като напрежението, което вече е създадено там, ще ескалира отново, тъй като и сега едва се сдържат емоциите на хората. Това би било много рисково. Пак по думите на адвокат Ивелина Божикова, никой на този етап не знае колко точно са тези хора, които са без дом, тъй като те са пребивавали незаконно във Войводиново. Говори се, че са 120, 150, или 80. Тази информация тепърва ще се събира.
На днешната среща при общинския кмет, която бе закрита за журналисти, е станало ясно още, че потърпевшите не са социално бедстващи. Повечето от тях работят и имат своите доходи. Това са хора, които биха могли да се устроят в собствено жилище и да се погрижат за семействата си.
Днес циганите, които присъстваха на срещата в община Марица казаха, че не са доволни от взетите за тях решения, защото и без това хората от Войводиново не ги искат в селото и са агресивни към тях.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Община Марица поиска социални жилища от държавата за циганите в село Войводиново, чиито къщи бяха съборени

Пловдив: Община Марица поиска социални жилища от държавата за циганите в село Войводиново, чиито къщи бяха съборени

11 Февруари 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Община Марица, на чиято територия се намира село Войводиново, поиска помощ от държавата за разрешаване на въпроса с настаняването на циганите, чиито къщи бяха съборени. Това съобщи пред журналисти кметът на Общината Димитър Иванов, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. До това решение се стигна по време на среща с представители на инициативния комитет на протестиращите във Войводиново, на циганите от селото, на неправителствената организация „Рома”, на Областната администрация и местната власт. „Ще искаме да се намерят социални жилища за тези хора, тъй като ние не разполагаме с общински такива, за да бъдат настанени там и да имат удобства като ток и вода”, каза Димитър Иванов. По думите му не е редно циганите да останат на улицата, затова те трябва да бъдат настанени в социални жилища, но къде - трябва да каже областният управител.
„Отправяме молба към държавата и се надяваме, че тя ще ни помогне”, отбеляза Иванов. Той уточни, че на адреса - на ул. „Победа” във Войводиново, където бяха съборени незаконни постройки и където предстои да бъдат съборени още такива, са регистрирани 50 души. „Останалите имат регистрация в други домове в селото, така че там е вече частен случай”, добави Димитър Иванов. По думите му предстои да бъдат извършени съвместно с МВР още проверки, по отношение на още лица, за да се установи къде пребивават те. „Досега в Общината няма постъпила нито една молба от тези цигани за настаняване в социално жилище“, посочи кметът на Община Марица. Димитър Иванов изрази убеденост, че напрежението в село Войводиново ще се успокои и заяви, че на общоселско събрание ще бъде решено какво ще се прави с терена, на който бяха съборени 19 опасни постройки на цигански семейства и където предстои събарянето на още 17 сгради. По информацията, която е достигнала до Общината, циганите, които са живеели там, вече са си наели квартири и голяма част от тях разполагат със средства. За това се съди и по откритото скъпо оборудване в домовете им.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Цигани от Войводиново и жители на селото провеждат среща в Община Марица във връзка със създалото се ново напрежение в населеното място

Пловдив: Цигани от Войводиново и жители на селото провеждат среща в Община Марица във връзка със създалото се ново напрежение в населеното място

11 Февруари 2019 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Представители на циганския етнос от Войводиново и жители на селото провеждат среща при кмета на Община Марица Димитър Иванов във връзка със създалото се ново напрежение в населеното място, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. До това се стигна, след като в събота циганите, чиито къщи бяха съборени принудително, и тези, за които предстои събаряне, са започнали да се връщат в селото. Някои от тях са се появили в населеното място с представители на неправителствени организации и това е предизвикало гнева на местните хора. На днешната среща трябва да бъде потърсено решение на въпроса къде да бъдат настанени циганите от Войводиново.
На срещата присъстват представители на инициативния комитет на протестиращите от Войводиново, на циганите от селото, на Областната администрация, на местната власт и на Фондация „Рома”.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отново напрежение във Войводиново (ОБЗОР)

Отново напрежение във Войводиново (ОБЗОР)

10 Февруари 2019 | 03:23 | Агенция "Фокус"
София. Жителите на село Войводиново излязоха на спонтанен протест след появата на около 40 цигани, които твърдяха, че ще нощуват в къщите си. Циганите бяха придружавани от представители на правозащитна организация. Събралите се протестиращи са опитали да пробият полицейската блокада, но са били спрени. Полицейското присъствие в селото беше засилено. По-късно обстановката се успокои, без да се допусне нарушение на обществения ред. Циганите са си тръгнали, разотишли са се и местните жители, които се бяха събрали край църквата, за да изразят недоволството си.
Това е шестият протест във Войводиново срещу циганския произвол. Последният беше на 11 януари. Недоволството се породи след като двама цигани - на 17 и 21 години, пребиха 33-годишния военнослужещ Валентин Димов на 6 януари. В петия ден на недоволство участие взеха бивши и настоящи военни, както и фенове на различни футболни агитки. На 11 януари протестът започна с химна на България, с падане на колене и минута мълчание в памет на загиналите военнослужещи в различни мисии. След това бе прочетена молитва за единение от свещеник. В селото бе разположена трибуна, от която се изявяваха оратори, които призоваха за законност в държавата и конкретни действия срещу циганския произвол. Думата взе кметът на община Марица Димитър Иванов, който бе освиркан., към него бяха отправени упреци, че не се предприемат решителни мерки срещу циганския произвол. Демонстрацията протече мирно, полицейското присъствие беше засилено. Същия ден Районна прокуратура-Пловдив се самосезира по публикации в електронни медии и разпространен към тях видеоклип с изказване на мъж, който сочи, че живее в чужбина, и прави изявление, съдържащо подбуждане към омраза и насилие във връзка с инцидента в село Войводиново, област Пловдив.
33-годишият Валентин Димов бе нападнат в село Войводиново около 13.30 часа на 6 януари. Конфликтът между него и двамата цигани е възникнал на кръстовище в селото. Впоследствие той е приет в болница с много хематоми по лицето и сътресение на мозъка от ударите по главата, които са му били нанесени. Общинският съвет в Марица гласува отпускане на еднократна парична помощ от 1000 лв. за пострадалия военнослужещ. Междувременно районният съд в Пловдив постанови най-тежката мярка „Задържане под стража“ спрямо братята Асен (на 21 г.) и Борис (на 17 г.). На 9 януари бяха предприети и действия по събаряне на незаконните цигански постройки в селото.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отново напрежение във Войводиново (ОБЗОР)

Отново напрежение във Войводиново (ОБЗОР)

9 Февруари 2019 | 20:57 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жителите на село Войводиново излязоха на спонтанен протест след появата на около 40 цигани, които твърдяха, че ще нощуват в къщите си. Циганите бяха придружавани от представители на правозащитна организация. Събралите се протестиращи са опитали да пробият полицейската блокада, но са били спрени. Полицейското присъствие в селото беше засилено. По-късно обстановката се успокои, без да се допусне нарушение на обществения ред. Циганите са си тръгнали, разотишли са се и местните жители, които се бяха събрали край църквата, за да изразят недоволството си.
Това е шестият протест във Войводиново срещу циганския произвол. Последният беше на 11 януари. Недоволството се породи след като двама цигани - на 17 и 21 години, пребиха 33-годишния военнослужещ Валентин Димов на 6 януари. В петия ден на недоволство участие взеха бивши и настоящи военни, както и фенове на различни футболни агитки. На 11 януари протестът започна с химна на България, с падане на колене и минута мълчание в памет на загиналите военнослужещи в различни мисии. След това бе прочетена молитва за единение от свещеник. В селото бе разположена трибуна, от която се изявяваха оратори, които призоваха за законност в държавата и конкретни действия срещу циганския произвол. Думата взе кметът на община Марица Димитър Иванов, който бе освиркан., към него бяха отправени упреци, че не се предприемат решителни мерки срещу циганския произвол. Демонстрацията протече мирно, полицейското присъствие беше засилено. Същия ден Районна прокуратура-Пловдив се самосезира по публикации в електронни медии и разпространен към тях видеоклип с изказване на мъж, който сочи, че живее в чужбина, и прави изявление, съдържащо подбуждане към омраза и насилие във връзка с инцидента в село Войводиново, област Пловдив.
33-годишият Валентин Димов бе нападнат в село Войводиново около 13.30 часа на 6 януари. Конфликтът между него и двамата цигани е възникнал на кръстовище в селото. Впоследствие той е приет в болница с много хематоми по лицето и сътресение на мозъка от ударите по главата, които са му били нанесени. Общинският съвет в Марица гласува отпускане на еднократна парична помощ от 1000 лв. за пострадалия военнослужещ. Междувременно районният съд в Пловдив постанови най-тежката мярка „Задържане под стража“ спрямо братята Асен (на 21 г.) и Борис (на 17 г.). На 9 януари бяха предприети и действия по събаряне на незаконните цигански постройки в селото.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Обстановката в село Войводиново вече е спокойна, не е допуснато нарушение на обществения ред

Пловдив: Обстановката в село Войводиново вече е спокойна, не е допуснато нарушение на обществения ред

9 Февруари 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Обстановката в село Войводиново вече е спокойна. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив говорителят на Областната дирекция на МВР. Около 11.00 часа е получен сигнал за завърнали се обитатели на част от къщите в циганската махала във Войводиново. Натам са насочени екипи на Районното полицейско управление в Труд, Специализирани полицейски сили и работещите в региона служители на жандармерията. Не е допуснато нарушение на обществения ред. Циганите вече са си тръгнали, разотишли са се и местните жители, които се бяха събрали край църквата, за да изразят недоволството си. В селото е осигурено полицейско присъствие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.