НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ДХА: Анкарски анализатор: Без Турция няма спокойствие в Близкия изток; ако ние не се съгласим – нищо не може да се случи

ДХА: Анкарски анализатор: Без Турция няма спокойствие в Близкия изток; ако ние не се съгласим – нищо не може да се случи

24 Януари 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Директорът на турския Център за икономически, политически и стратегически изследвания (TEPSAM) Теоман Йълдъръм заяви, че „без Турция не възможно спокойствие в района на Близкия изток”, предаде информационната агенция ДХА.
Според него държавите в света трябва да водят обща борба срещу тероризма. „Ако САЩ гледат на нас като на съюзници, то те трябва да се съобразяват и отчитат нашите искания и очаквания. Рисковете преди провеждането на двете военни операции на турската армия в Сирия – „Щитът на Ефрат” и „Маслинова клонка”, не са по-малки от развиващия се днес процес. Армията ни се намеси решително и провали плановете и игрите на някои кръгове. Без Турция няма спокойствие в Близкия изток; светът просто трябва да приеме това положение като аксиома. По въпроса за борбата с тероризма, по-специално включително и в Сирия, Турция е в силни позиции. Без наше одобрение, не може да става въпрос за каквото и да е в Близкия изток – от геостратегическа гледна точка.”, думи на турски анализатор, цитирани от ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Ердоган: Нямаме копнеж за окупация на Сирия; разбираме необходимостта да се позоваваме на Споразумението от Адана

ДХА: Ердоган: Нямаме копнеж за окупация на Сирия; разбираме необходимостта да се позоваваме на Споразумението от Адана

24 Януари 2019 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган напомни подписаното през 1998 година между Сирия и Турция т. нар. Споразумение от Адана (договорености под формата на консенсус за извеждането от територията на Сирия на структури на Кюрдската работническа партия (ПКК) и лично на нейния лидер Абдуллах Йоджалан, преминали впоследствие в Северен Ирак – бел. на „Фокус”), предаде информационната агенция ДХА.
„Под тази договореност всъщност лежеше идеята за изгонването и предаването на представители на установила се на определено място сепаратистка терористична организация. Сега, разбира се, след вчерашното пътуване до Москва и разговорите с г-н Путин, на дневен ред отново идва Споразумението от Адана. Сега още по-добре разбираме необходимостта да се съсредоточим настоятелно именно върху тези договорености и консенсус. … Целта на военните операции на турската армия в Сирия е да бъде гарантирана сигурността на границите и осигурено спокойствието на населението в самата Сирия. Всичките дейности в Сирия и по-специално в близките до нас райони, са за създаването на зона за сигурност с дълбочина 30-32 километра, както каза г-н Тръмп – 20 мили. Иначе ние нямаме проблем и копнеж за окупация на Сирия. Стигат ни нашите 780 хиляди квадратни километра. …”, думи на Ердоган, цитирани от ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.