НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: В РИОСВ няма регистриран екземпляр от вида каракал, глобата за отглеждането на диви животни у нас е до 3 000 лв.

Пловдив: В РИОСВ няма регистриран екземпляр от вида каракал, глобата за отглеждането на диви животни у нас е до 3 000 лв.

24 Януари 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Пловдив. От 2 000 до 3 000 лв. е глобата за внасяне, придобиване, продажба, притежаване и отглеждане на диви животни у нас от частни лица, съгласно Закона за защита на животните. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пловдив от РИОСВ. Екземпляри от разред примати и на диви котки могат да бъдат отглеждани само в зоологически градини и спасителни центрове.
От РИОСВ - Пловдив информират още, че при тях не е регистриран екземпляр от вида каракал.
Каракалът (Caracal caracal) е хищник от семейство Котки, разпространен е в Северна и Източна Африка и Югозападна Азия. Не е защитен вид съгласно Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Според Червения списък на световно застрашените видове на IUCN, каракалът е незастрашен вид.
Поради засиления медиен и обществен интерес от РИОСВ – Пловдив, съвместно с компетентните органи, незабавно са предприети действия. Извършена е проверка на посочения адрес в Пловдив на отглеждане на екземпляра, но собственикът не е открит там.
Съвместните действия с компетентните органи продължават до изясняване на случая.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Хищно животно, което се разхожда в центъра на града, стана причина за безпокойство

Пловдив: Хищно животно, което се разхожда в центъра на града, стана причина за безпокойство

21 Януари 2019 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Снимки на хищно животно, което се разхожда в центъра на Пловдив, са качени в социалната мрежа и станаха причина за безпокойство и коментари, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. На снимките, чийто автор е Велика Минева, се вижда, че става въпрос за каракал – хищник от семейство Котки, подобен на риса. Каракалът се класифицира като малка котка, но е една от най-тежките и най-бързите в групата си. Нарича се още пустинен рис, обитава степни и пустинни местности. Активен е през нощта и рядко ловува денем. Основната му плячка са птици, гризачи, зайци, рядко малки антилопи и други.
Жената, поместила снимките е писала под тях, че го е забелязала днес към 8.30 часа зад хотел „Марица” в Пловдив. Коментарите под снимката са, че най-вероятно някой от богатите гости на хотела е изпуснал домашния си любимец. Други пък твърдят, че котката е на руснак, който живее до хотела. Съседи казват, че и друг път са го виждали да се разхожда така.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.