НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Йоргос Кумуцакос, „Нова демокрация“: И след излизането им от правителството Каменос и Коциас нанасят щети на Гърция

Йоргос Кумуцакос, „Нова демокрация“: И след излизането им от правителството Каменос и Коциас нанасят щети на Гърция

19 Февруари 2019 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Атина. Отговорният за външната политика в гръцката опозиционна партия „Нова демокрация“ Йоргос Кумуцакос заяви, че бившият първи дипломат на Атина Никос Коциас и бившият министър на отбраната Панос Каменос продължават да нанасят щети на страната, дори и след излизането си от правителството на премиера Алексис Ципрас, отбелязва електронното издание на скопския вестник „Нова демокрация“.
Коментарът на Кумуцакос бе във връзка с делото, което Коциас заведе срещу бившия министър на отбраната Каменос. Коциас подчерта, че той би имал „потенциална отговорност“, ако нещо се случи с него или семейството му, и че с лъжите и дезинформацията е накърнил честта, репутацията и достойнството му. В отговор Каменос заяви, че е готов да „предаде всички доказателства на правосъдието".
„Би било безсмислено, ако не ставаше въпрос за двама души, които в продължение на четири години управляваха жизненоважните интереси на страната: нейната външна политика и нейната сигурност. Дори след тяхната смяна те продължават да нанасят щети на страната. Те я унижават в международен план“, подчерта Кумуцакос.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Коциас съди Каменос за клевети, заплахи и разпространение на фалшиви новини

Kathimerini: Коциас съди Каменос за клевети, заплахи и разпространение на фалшиви новини

18 Февруари 2019 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившият първи дипломат на Атина Никос Коциас подаде жалба срещу срещу бившия министър на отбраната Панос Каменос за клевети, заплахи и разпространение на фалшиви новини срещу политици и правителството на премиера Алексис Ципрас, съобщава електронното издание на водещия гръцки ежедневник Kathimerini.
Коциас не изключи да потърси и финансово обезщетение от бившия си колега от кабинета на премиера Алексис Ципрас.
„Вярвам, че има нужда съдилищата да ме защитават", подчерта Коциас, обвинявайки Каменос в следването на „внимателен план да ме атакува от лятото на 2018 г.". Той твърди, че този предполагаем план ще направи Каменос отговорен за всяка щета, която може да претърпи той или на някой от членовете на неговото семейство.
Бившият външен министър на Гърция добави, че начинът, по който той е бил „атакуван“ от Каменос, предполага, че „може да има нещо повече зад неговия необясним гняв“.
В исковата молба, подадена до Върховния съд от неговите адвокати, Коциас прави конкретни твърдения за заплахи и натиск, на които е бил подложен заради Преспанското споразумение.
Той също така определя като клевети срещу него от страна на Каменос твърдението на последния за произхода на средства от фондове, както и за предполагаемо лошо управление на тайните държавни средства.
Котциас призна, че Каменос за отговорен за стотици заплашителни писма, телефонни съобщения и имейли, изпратени до него през последните месеци, прекарани на поста външен министър на Гърция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: СИРИЗА ще има по-голямо парламентарно мнозинство в следващия парламент, казва Цанакопулос

АНА-МПА: СИРИЗА ще има по-голямо парламентарно мнозинство в следващия парламент, казва Цанакопулос

18 Февруари 2019 | 03:59 | Агенция "Фокус"
Атина. Промяната на правителството, по отношение на подбора на лица, подчертава намерението на премиера Алексис Ципрас за сътрудничество между силите на по-широката прогресивна основа, каза говорителят на правителството Димитрис Цанакопулос по радио 984.
На европейските избори Цанакопулос заяви, че СИРИЗА ще „участва с името си“ и гласуването ще покаже необходимостта от по-широки политически съюзи в левицата, за да се прекъсне възходът на крайно десните в Европа.
Той заяви, че в следващия парламент „ще имаме по-силно мнозинство на СИРИЗА и различно парламентарно парламентарно съотношение, добавяйки, че много от партиите, които ще участват в процедурата за преразглеждане на конституцията в следващия парламент, ще научат урока си след изборите“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Независим депутат подаде жалба срещу Каменос, обвинява го в заплахи и изнудване

Kathimerini: Независим депутат подаде жалба срещу Каменос, обвинява го в заплахи и изнудване

8 Февруари 2019 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Атина. Независимият депутат Никос Николопулос подаде жалба срещу председателя на „Независими гърци“ (АНЕЛ) и бившия партньор в коалицията на премира Алексис Ципрас - Панос Каменос, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Според първоначалните доклади депутатът от района на Ахая обвинява Каменос в заплахи и изнудване, макар че от жалбата не става ясно за конкретен инцидент. Жалбата е подадена в полицейско управление в Атина.
Действията на Николопулос се разглежда като знак за прекратяване на евентуални бъдещи отношения с АНЕЛ, която може да се окаже, че се бори за пети депутат за оцеляване на парламентарната група. По-късно през деня Танасис Папахристопулос ще предаде депутатското си място, след като се отдели от партийната линия и подкрепи Преспанското споразумение в гласуването в парламента.
Николопулос вече отхвърли възможността да се присъедини към АНЕЛ, като заяви, че планира да участва в местните избори с нова партия, създаването на която ще бъде обявено в столицата на Ахая Патра следващата седмица.
Бившите депутати на АНЕЛ Димитрис Каменос и Йоргос Лазаридис също заявиха, че няма да се присъединяват отново към партийните редици на „Независими гърци“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис, „Нова демокрация“: Ще победим на парламентарните избори

Кириакос Мицотакис, „Нова демокрация“: Ще победим на парламентарните избори

7 Февруари 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на най-голямата опозиционна партия в Гърция – „Нова демокрация“, Кириакос Мицотакис, изрази увереност, че водената от него политическа сила ще спечели следващите парламентарни избори в страната, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, като припомня, че те би трябвало да се проведат през есента.
Вотът обаче може да бъде организиран и предсрочно, заедно с изборите за Европейски парламент през месец май.
Коментирайки правителството в Атина, Мицотакис заяви: „Това е коалиция на популисти, която нанесе щети на държавата, загубихме възможност за развитие“.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

REGNUM (Русия): Гръцката опозиция е против приемането на Северна Македония в ЕС

REGNUM (Русия): Гръцката опозиция е против приемането на Северна Македония в ЕС

5 Февруари 2019 | 23:46 | Агенция "Фокус"
Атина. Лидерът на „Нова демокрация“ възнамерява да използва правото си на вето, съобщава на електронната си страница руската информационна агенция REGNUM.
Кириакос Мицотакис e заявил, че партията му възнамерява за накара Македония да влезе в Евросъюза при следните условия:«Ние ще използваме всички юридически и дипломатически средства, за да смекчим негативните последици от Преспанското съглашениея». Той е пояснил, че под „негативни последствия“ разбира възможността Северна Македония да бъде приета в Евросъюза.
По думите на политика, както съобщава албанската новинарска агенция Telegrafi, независимо от това, че съществуват и много по-сериозни проблеми, за него македонският въпрос още не е решен.
«Няма да пропусна случая да използвам правото си на вето за всяка глава в процеса на интеграция на Скопие в ЕС. За всяка страна, кандидат за членство в ЕС, има 35 глави, по които се оценява тя. Това без съмнение ще постави кръст на интеграцията на Скопие. ».
При това Мицотакис е подчертал, че ако предварително Македония не изпълни условията, които Гърция поставя, преговорите дори няма да започнат по нито една от главите.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис за посещението на Ципрас в Турция: Г-н премиер, оставете сериозните въпроси на следващото правителство на „Нова Демокрация“

Кириакос Мицотакис за посещението на Ципрас в Турция: Г-н премиер, оставете сериозните въпроси на следващото правителство на „Нова Демокрация“

5 Февруари 2019 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Атина. „Не само ние, но и всички гърци са притеснени относно посещението на (гръцкия премиер Алексис) Ципрас в Турция“, заяви председателят на основната опозиционна партия в Гърция „Нова Демокрация“ във вторник пред ръководството на фракцията в централата й в Пирея, предава местният телевизионен канал „Скай“.
Политикът обясни, че поставянето в дневния ред на срещата с Ердоган на осемте турски офицери, които получиха убежище в Гърция след неуспешния опит за преврат срещу Ердоган през лятото на 2016 година игнорира гръцките закони и решенията на съдилищата й, а междувременно съветникът на турския президент Ибрахим Калън повдига въпроса за егейските острови, докато нарушенията на гръцкото въздушно пространство в Егейско море продължават без прекъсване.
„Г-н Ципрас трябва да остави сериозните въпроси на следващото правителство на „Нова Демокрация“, заяви Мицотакис.
Освен това лидерът на опозицията констатира, че атмосферата в гръцкия парламент е отровена от това, че правителството наема желаещи другари... депутати сменят партиите си и докато принадлежат към една фракция, подкрепят друга.
Мицотакис заяви, че шестимата народни представители, които се присъединиха към правителството на СИРИЗА, са „шестима авантюристи, които искат да оставят Ципрас на власт още малко“.
Според председателят на „Нова Демокрация“, всичко, което може да направи премиерът сега е да насрочи парламентарни избори.
„При всички случаи, след 108 дни от днес, хората ще отговорят на диверсиите. На 26 май хората ще си кажат думата. Ако те не се превърнат в парламентарни избори, те ще изпратят послание чрез европейските избори“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Независими депутати ще подкрепят парламентарната група на СИРИЗА

Kathimerini: Независими депутати ще подкрепят парламентарната група на СИРИЗА

4 Февруари 2019 | 20:17 | Агенция "Фокус"
Атина. Шестима гръцки независими депутати, които подкрепиха правителството на премиера Алексис Ципрас при гласуването на вота на доверие на 16 януари, подкрепят парламентарната група на СИРИЗА, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Шестимата депутати са известили председателя на парламента в Атина Никос Вуцис, че ще одобрят всяко бъдещо законодателство, представено от управляващата партия СИРИЗА, като по този начин се гарантира мнозинството й в парламента.
Писмото, прочетено в началото на заседание на парламентарна комисия, обсъждаща регламенти, свързани с парламентарни групи, е подписано от министъра на туризма Елена Кунтура, заместник-министърът на земеделието Василис Кокалис, заместник-министърът на защитата на гражданите Катерина Папакоста, Танасис Папакристопулос, Спирос Данелис и Костас Зурарис.
След оттеглянето от правителството на младшия коалиционен партньор „Независими гърци“ (АНЕЛ) през януари СИРИЗА остана с 145-ма депутати в 300-местния парламент в Атина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кathimerini: Панос Каменос не желае помощ от СИРИЗА за запазване на парламентарната група на неговата партия

Кathimerini: Панос Каменос не желае помощ от СИРИЗА за запазване на парламентарната група на неговата партия

1 Февруари 2019 | 21:25 | Агенция "Фокус"
Атина. Лидерът на бившия коалиционен партньор, партията „Независими гърци“ , Панос Каменос, отговори с възмущение на идеята на правителството да помогне на партията да запази парламентарната си група, заявявайки, че „Независими гърци“ "не иска услуги", пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini
Доскоро управляващата партия е изправена пред перспективата да остане с четирима депутати, което е под прага за формиране на парламентарна група.
Правителството заяви в четвъртък, че обмисля промяна в парламентарните правила, чрез която да позволи на своя бивш коалиционен партньор да запази своята група.
„Независими гърци“ не иска от никого услуги. Искаме парламентарните правила да се прилагат”, каза той в писмо в петък. „Вземете всички привилегии, дръжте всички полицаи“ - добави той.
Каменос се превръща във все по-изявен критик на премиера Алексис Ципрас, след като напусна правителствената коалиция на 13 януари, преди гласуването на Споразумението от Преспа, пише вестникът.
Той заплаши с „война“, ако парламентарната група на партията му бъде разпусната.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„То Вима“ (Гърция): Участието на Джордж Сорос във въпроса за името на Македония и ролята на НПО на Балканите

„То Вима“ (Гърция): Участието на Джордж Сорос във въпроса за името на Македония и ролята на НПО на Балканите

1 Февруари 2019 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Атина. Съвременната дипломация не се води само от държавите. Решаваща роля играят частни лица и групи на „гражданското общество“, често използващи услугите на дипломати, политици и академици без ограниченията на редовните държавни служители, пише Лефтерис Харалмпопулос в материал за консервативния гръцки ежедневник „То Вима“, представен без редакторска намеса.

От американските мозъчни тръстове, които играят основна роля за определянето на политиката на САЩ и разчитат на частни донори, до изникващите като гъби неправителствени организации (НПО) на всички горещи места по земята, има безброй примери за „приватизацията на дипломацията“.
Именно тук се появява Джордж Сорос, както стана очевидно покрай въпроса за името на Македония.
По американските стандарти, Сорос е „прогресивен“. Но той е глашатай на един вид „хуманитарен империализъм“, чиято концепция бе обсъждана по време на администрацията на Бил Клинтън.
Пътят на Сорос в тази сфера - той вече бе добре известен като търговец - започва не само със създаването на Фондация „Отворено общество“ в началото на 90-те години, но и с учредяването на Международната кризисна група (МКГ) през 1995 г. с решаващо финансиране от Сорос, по време на кризата в бивша Югославия.
Най-характерният доклад на МКГ през 90-те години на миналия век беше написан за Косово през 1998 г., в който той се обяви в полза на интервенцията на НАТО, която наистина се случи през 1999 г.

Балкански набези на НПО

Когато комунистическите режими се разпаднаха, целта беше да се възстановят както политическите институции, така и гражданското общество.
Това не можеше да бъде предприето лесно от официалните западни държавни структури. Как да стане? Това ще бъде постигнато чрез възлагането на решаваща роля на НПО, като Фондация „Отворено общество“ на Сорос, име, което идва от Карл Попър и неговата концепция за отвореното общество в основната му книга - „Отвореното общество и неговите врагове“.

Фондацията и нейните дъщерни дружества изиграха своята роля.

Необходимо е да се има предвид фактът, че до 2017 г. Сорос е изразходвал около 12 млрд. долара за такива дейности.
През 2018 г. бюджетът на Фондация „Отворено общество“ е приблизително един милиард долара, от които 81,7 милиона са предназначени за Европа.
Фондация „Отворено общество“ влезе в Бившата югославска република Македония много рано. Всъщност, от самото начало тя избра да нарича съседната ни страна просто Македония.
От 1992 г. Сорос е налял в страната 98.7 млн. долара.

Кредит за БЮРМ

Сорос лично даде заем на БЮРМ през 1993 г., за да може да се справи с икономическата криза. През 1994 г. той субсидира въздушни превози на селскостопанска продукция в Словения (през периода, в който Гърция бе наложила ембарго), така че земеделската продукция да достигне до европейския пазар. Той също така финансира училища и други проекти.
Фондация "Отворено общество" изрази силен интерес към БЮРМ, особено след етническия конфликт и албанското въстание, което доведе до Охридското споразумение. Тя се застъпи в подкрепа на перспективите на Скопие за НАТО и ЕС, както показват много от докладите й, и критикува Русия и позицията на гръцките правителства от 2008 г. насам.
През последните години тя беше критична и за националистическата партия на ВМРО от БЮРМ.

Обвинения за интервенциите

През март 2017 г. шестима американски сенатори изпратиха писмо до тогавашния държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън, в което го питаха защо правителственият клон за чуждестранната помощ, Американската агенция за международно развитие (USAID), дава големи суми на Фондация „Отворено общество“ в БЮРМ, която,= според обвиненията на сенаторите подкрепя леви организации и медии.
През същия период американската организация Judicial Watch обвинява, че между 2012 и 2016 г. фондацията на Сорос е получила 4,82 млн. долара и че в сътрудничество с посланика на администрацията на Обама в Скопие Джес Бейли използва тези пари за дестабилизиране на „дясноцентристкото правителство“ (правителството на Груевски).

Сорос проправи пътя за Заев

Основното обвинение беше, че Фондацията се е намесила, за да осигури издигането на Зоран Заев на власт, като по-възприемчив към споразумение от типа на Преспанското.
Както всички знаем, няколко месеца по-късно между Атина и Скопие започнаха проучвателни разговори. Това доведе до преговорите, които доведоха до сключването на споразумението от Преспа.
От самото начало Фондация „Отворено общество“ използва тежестта и влиянието си, за да накара обществеността в БЮРМ да подкрепи спогодбата.
Нейната позиция осветява сложния начин, по който днес се дефинират „международните играчи“. Те не се ограничават до правителства или официални международни организации. Те включват проактивното поведение на „частни субекти“, които популяризират основните проекти на Запада.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Панос Каменос в интервю за SKAI: Руснаците ще блокират Преспанския договор, уверен съм и в помощта от България

Панос Каменос в интервю за SKAI: Руснаците ще блокират Преспанския договор, уверен съм и в помощта от България

31 Януари 2019 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на партията „Независими гърци“ и бивш министър на отбраната на Гърция Панос Каменос е убеден, че договорът за новото име на Македония никога няма да бъде приложен. Той ще бъде „замразен", защото Русия ще отвори въпроса пред Съвета за сигурност на ООН и защото не е взета предвид позицията на България по въпроса за „македонския език“. Съответното Каменос заяви в интервю за гръцкия телевизионен канал SKAI, цитирано от македонския информационен портал 365.
„Ние сме тези, които ще формират следващото правителство. Трябва да има преки избори, за да се отмени тази грозна сделка”, подчерта Каменос, визирайки Преспанското споразумение.
Съгласно думите му, гръцкото правителство не е имало мандата да го подпише, но също така е убеден, че договорът никога няма да бъде приложен. Според него споразумението ще бъде „замразено", защото Русия ще го блокира в Съвета за сигурност на ООН.
Каменос също е уверен в помощта от България. „Те не взеха предвид позицията на България, която не приема македонския език", поясни лидерът на „Независими гърци“.
Каменос изрази недоволство от опитите на правителството на премиера Алексис Ципрас да разбие парламентарната група на партията му, като предлага министерски кресла на изключените депутати Елена Контура и Василил Кокалис. Двамата подкрепиха Преспанския договор.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kаthimerini: Ципрас се замисля да вземе независими депутати в парламентарната група на СИРИЗА

Kаthimerini: Ципрас се замисля да вземе независими депутати в парламентарната група на СИРИЗА

31 Януари 2019 | 07:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Премиерът Алексис Ципрас сериозно се замисля да приеме в парламентарната група на СИРИЗА независимите депутати, които помагат на правителството да разработи важни закони, пише на електронната си страница гръцкият вестник Kathimerini. Сред основните кандидати да се присъединят към СИРИЗА са трима членове на правителството: Елена Кунтура, министър на туризма, заместник земеделският министър Василис Кокалис и Катерина Папакоста, заместник министър по въпросите на гражданската защита.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириякос Мицотакис, „Нова демокрация“: Ципрас разделя гърците

Кириякос Мицотакис, „Нова демокрация“: Ципрас разделя гърците

30 Януари 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на основната опозиционна партия в Гърция – Кириякос Мицотакис от „Нова демокрация“, критикува министър-председателя Алексис Ципрас за изявлението му за протестиращите срещу Преспанското споразумение, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
От редакцията припомнят, че в разговор с държавния глава на Франция Еманюел Макрон в Никозия Ципрас определи демонстрантите като „крайнодесни популисти“.
„Ципрас отново обиди гръцкия народ. Той описа не само като крайнодесни привърженици, но и като безумни [хора] онези, които се противопоставят на споразумението от Преспа. Той се държеше толкова нахално и безотговорно пред чуждестранни лидери”, коментира Мицотакис.
„Въпреки това той нямаше какво да каже за [министър-председателя на Македония Зоран] Заев, който продължава да нарича Скопие „Македония", допълни лидерът на „Нова демокрация“.
След като обвини Ципрас в разделянето на гръцкия народ, Мицотакис добави: „Гърците ще останат единни, горди и достойни. И те скоро ще дадат на Ципрас отговора, който той заслужава“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard (Австрия): Спорът за името на Македония – перспективи за бъдещето на Преспанското споразумение

Der Standard (Австрия): Спорът за името на Македония – перспективи за бъдещето на Преспанското споразумение

30 Януари 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. Националният австрийски вестник Der Standard публикува обширен материал за Преспанското споразумение за новото име на Македония и прави дисекция на въпроса как се е стигнало до подписването му.
На 11 януари парламентът на Република Македония гласува с 81 гласа „за" и 39 „против" изменение в четири члена на Конституцията, които бяха публикувани в Държавен вестник на 12 януари. Те се отнасят до промяната на името на Република Северна Македония в съответствие с разпоредбите на Преспанския договор, подписан на 17 юни 2018 г. от премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас.
„Тези конституционни изменения са важна стъпка към разрешаването на спора за името, но те не са краят на историята“, подчертават от редакцията. Следва припомняне: на 17 януари гръцкият парламент едва поднови доверието си към правителството на Ципрас, а на 25 януари даде и „зелена светлина“ на споразумението. Въпреки това, президентът на Република Македония, Георги Иванов, отхвърля подписването на конституционните изменения. За разлика от него, председателят на парламента Талат Джафери настоява, че измененията имат правна сила с публикуването им в Държавен вестник. Освен това гражданските инициативи се опитват да съберат 150 000 подписа, за да организират референдум срещу промените.
„Въпреки всички проблеми, споразумението на Преспа е опит от страна на македонската и на гръцката левица да постигнат компромис, който ще е от полза за световния ред. Македонските и гръцките националисти, популисти и крайнодесни се стремят да провалят това споразумение. Македония е малка страна, но Гърция не е по-внушителна, ако я съпоставим с Великите сили. Вирусите обаче също са микроскопично малки, но са в състояние да причинят достатъчно щети, за да унищожат дори цяла цивилизация. Регионалният национализъм и популизмът са вирусите на нашето време“, е заключението на редакцията.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Посланикът на САЩ в Атина заяви, че Договорът от Преспа ще донесе стабилност на Балканите

Kathimerini: Посланикът на САЩ в Атина заяви, че Договорът от Преспа ще донесе стабилност на Балканите

28 Януари 2019 | 19:31 | Агенция "Фокус"
Атина. Споразумение, подписано и ратифицирано от Гърция и Бившата югославска република Македония (БЮРМ), което има за цел да сложи край на десетилетния спор за името между тях, ще допринесе за просперитета и сигурността на региона, каза посланикът на САЩ в Гърция Джефри Пят пред гръцкия вестник Kathimerini.
В изказване пред вестника на Атинския енергиен форум 2019 г., организиран от гръцкия Kathimerini и The New York Times Пят каза, че Споразумението е повратна точка за Гърция и то ще помогне на страната да използва икономическия си потенциал в отношенията със съседната държава.
Помолен да коментира до голяма степен негативния възглед за споразумението сред гръцкото общество, той каза, че избягва да коментира въпроса.
Пят заяви, че е "окуражен" от забележките, направени по-рано от лидера на опозицията Кириакос Мицотакис, който заяви, че може да не е съгласен с споразумението, но възнамерява да продължи напред и да акцентира върху гръцко-американските отношения.
Говорейки за гръцко-американското сътрудничество в енергийния сектор, Пят посочи пристигането в Гърция на първата доставка на втечнен природен газ от САЩ, добавяйки че се очакват още две пратки.
Той каза, че проекти като Транс-Адриатическия газопровод, газопреносната връзка Гърция-България (IGB), плаващата станция за втечнен природен газ в Александруполис и Ревитуса ще нарушат руския монопол в региона и отбеляза силния интерес на американските компании към гръцкия енергиен сектор по-специално за проучване на находища на въглеводороди и възобновяеми енергийни източници.
Той повтори подкрепата на САЩ за диалога между Гърция, Израел и Кипър и приветства усилията за подобряване на гръцко-турските отношения, преди посещението на премиера Алексис Ципрас в Турция.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Световноизвестният гръцки композитор Микис Теодоракис: Правителството в Атина е инструмент на НАТО, Преспанското споразумение ще позволи на Алианса да създаде военна база на Балканите срещу Русия

Световноизвестният гръцки композитор Микис Теодоракис: Правителството в Атина е инструмент на НАТО, Преспанското споразумение ще позволи на Алианса да създаде военна база на Балканите срещу Русия

28 Януари 2019 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Атина. Световноизвестният гръцки композитор, политик и общественик Микис Теодоракис отправи нови критики към Преспанското споразумение, като заяви, че то ще позволи на НАТО да създаде военна база на Балканите срещу Русия, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Protothema.
В последното си изявление след ратификацията на договора за новото име на Македония в гръцкия парламент, Теодоракис нарече правителството в Атина „сляп инструмент на НАТО“. От редакцията се позовават на авторска статия на композитора за вестник Ta Nea, в която той твърди, че управляващите няма да организират референдум за договора, тъкмо защото са „инструмент“ на Алианса.
Съгласно думите му, най-сериозният проблем на Гърция е икономиката. В тази връзка Мицотакис изрази разочарование от факта, че част от „потомците на моите другари и бойци са готови да позволят на Гърция да стане основа за унищожаването на Русия. И да позволи на Скопие да се превърне в база за смърт срещу руския народ“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РСЕ (Македония): В Солун организираха пореден протест срещу Преспанското споразумение

РСЕ (Македония): В Солун организираха пореден протест срещу Преспанското споразумение

28 Януари 2019 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Солун. Около 250 души излязоха на протест в Солун срещу ратификацията на Преспанското споразумение, с което бе решен десетилетният спор между Атина и Скопие за новото име на югозападната ни съседка, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Протестът бе организиран пред концертна зала, в която държавният глава на Гърция Прокопис Павлопулос присъстваше на концерт по повод Международния ден на жертвите на Холокоста. Демонстрантите изразиха недоволство поради това, че гръцкият президент не е взел участие в дебата за Преспанския договор. Съобщава се, че те са предприели опит да пробият полицейския кордон пред залата, в резултат на което правооохранителните органи са употребили сълзотворен газ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Мицотакис заяви, че няма да нарече „предател“ някого, който е подкрепил Преспанското споразумение

Kathimerini: Мицотакис заяви, че няма да нарече „предател“ някого, който е подкрепил Преспанското споразумение

25 Януари 2019 | 22:22 | Агенция "Фокус"
Атина. Главният опозиционен лидер Кириакос Мицотакис повтори мнението си, че споразумението ще създаде повече проблеми за Гърция, отколкото ще реши, пише гръцкият вестник Kathimerini.
Гръцките депутати ратифицираха знаковото споразумение, което променя името на съседната Бивша югославска република Македония (БЮРМ) в Северна Македония, слагайки край на десетилетия спор и откривайки пътя за присъединяване на страната към Европейския съюз и НАТО.
Обяснявайки негативната си позиция по сделката с името, Мицотакис каза, че ще направи всичко по силите си, за да облекчи щетите, причинени на страната, добавяйки обаче, че „след като споразумението бъде ратифицирано, малко може да се направи, за да се промени“.
„Същата сделка беше предложена на Гърция през 2008 г., но беше отхвърлена от тогавашното консервативно правителство, защото признава македонската етническа принадлежност и език“, добави той, отбелязвайки, че сделката е много непопулярна сред хората.
Той разясни, че никога няма да нарече „предател“ някого, който подкрепя споразумението, и осъди насилието, настъпило по време на протестните митинги, проведени пред парламента в последните няколко дни.
Мицотакис също предупреди, че ако поеме управлението, той ще наложи вето на присъединяването на БЮРМ към Европейския съюз, ако „гръцките интереси не са удовлетворени по време на процеса на присъединяване“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Исторически ден за Гърция

Алексис Ципрас: Исторически ден за Гърция

25 Януари 2019 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Атина. „Днес е исторически ден за Гърция“, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас на излизане от парламента в петък, след ратификацията на Преспанския договор за разрешаване на спора за името на Македония, съобщава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
„Няма победители или губещи от резултата от днешното гласуване“, се обърна Ципрас към всички гърци.
Денят е исторически за Гърция, защото в него е сложен край на голям неразрешен въпрос, който е тежал на външната политика на страната, обясни премиерът. „Ние защитихме важна част от нашата история, наследството на древната гръцка Македония“, отбеляза Ципрас.
„В същото време, това е исторически ден за Балканите с тяхната дълга история на конфликти, спорове и националистическа омраза. Ни е обръщаме страницата и даваме място на мира, сътрудничеството, приятелството, солидарността и взаимното разбирателство“, продължи министър-председателят на Гърция.
След това Ципрас благодари на 153-ата депутати, които гласуваха за ратификацията, „въпреки големия натиск, изнудване и лични атаки“ и които са издържали и са поставили патриотическия си дълг на първо място, гласувайки според своята съвест „и за това, което вярват, че е националният интерес на страната“.
„Сигурен съм, че следващите поколения и в двете страни ще им бъдат благодарни, защото днес те поставиха основите на бъдеще на мирно съжителство, солидарност и сътрудничество“, заяви той.
Освен това гръцкият премиер се обърна и към гръцките депутати, които се противопоставиха на споразумението: „Специално искам да се обърна към тези, които дори днес имат възражения, които ние уважаваме, и критики. Уважаваме ги. Те могат да са сигурни, че много скоро ще видят големите придобивки за страната от тази историческа стъпка напред“, каза Ципрас.
„Днес се роди нова страна на северната ни граница. Северна Македония. Ние я приветстваме“, добави министър председателят. „Тази страна ще е приятел на Гърция, съюзник на Гърция в установяването на мир, сътрудничество и общо развитие в нашия регион“, посочи Ципрас, като отбеляза, че Атина прави важна стъпка напред и „поема водеща роля в Балканския регион и Източното Средиземноморие, като цяло“.
„Вярвам, че това е важна стъпка, историческа стъпка и искам да благодаря на всички народни представители... включително тези, които, въпреки тяхното несъгласие, допринесоха за цивилизованата политическа атмосфера по време на четирите дни на задълбочена и изтощителна дискусия“, добави Ципрас.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис: Тъжен ден за Гърция, ще наложа вето на приемането на Скопие в ЕС

Кириакос Мицотакис: Тъжен ден за Гърция, ще наложа вето на приемането на Скопие в ЕС

25 Януари 2019 | 16:50 | Агенция "Фокус"
Атина. „Днес е труден и тъжен ден за Гърция“, заяви лидерът на основната гръцка опозиционна партия Кириакос Мицотакис в петък след ратификацията на Преспанския договор от гръцкия парламент, предава държавната агенция АНА-МПА.
„С опортюнистично мнозинство, правителството прие вредния Преспански договор. Неговата ратификация означава официално признание на „македонския език“ и идентичност на гражданите на северния ни съсед за първи път от гръцко правителство и така 10-годишната национална линия бе изоставена. Ципрас каза да, докато всичките му предшественици казаха „не“. Само той си знае причината“, заяви Мицотакис.
Председателят на „Нова Демокрация“ предвиди, че ратификацията ще предизвика „нови беди“ и че четиригодишното пребиваване на СИРИЗА на власт „завършва катастрофалния си преминаване с национална концесия“.
Той добави, че основната опозиционна партия „представи истината по националния въпрос и истинското лице на всеки депутат и всяка партия. Лично аз говорих с искреност за големите трудности, които идват с прилагането на споразумението. Въпреки това поех ангажимент да се придържаме твърдо към националното задължение: няма да се откажа от правото на Гърция да наложи вето на присъединяването на Скопие към ЕС, ще се боря с всичките си сили, за да намаля негативните последици, които със сигурност ще произтекат от проблемно споразумение".

Според проучванията на общественото мнение през последните около две години, "Нова Демокрация" има преднина от около 10% пред СИРИЗА за предстоящите, най-вероятно през есента, парламентарни избори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Роди се Северна Македония, тя ще е съюзник на Гърция

Алексис Ципрас: Роди се Северна Македония, тя ще е съюзник на Гърция

25 Януари 2019 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият премиер Алексис Ципрас приветства ратификацията на договора за името между Атина и Скопие, с който Македония се преименува на „Република Северна Македония“, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„Днес се роди Северна Македония и тя ще е приятелска страна, съюзник и поддръжник на Гърция в нейния стремеж към сигурност, стабилност и развитие на региона“, написа Ципрас в „Туитър“.
„Днес ние пишем нова страница в историята на Балканите. Омразата на национализма, споровете и конфликтите, ще бъдат заменени от приятелство, мир и сътрудничество“, добави министър-председателят.
„Бъдещите поколения и в двете страни ще дължат благодарност на депутатите, които, с куража и смелостта си, поставиха основите за бъдеще на мир, солидарност и хармонично съжителство между двата народа“, заяви той.
Т.нар. Преспански договор бе приет от гръцкия парламент със 153 гласа „за“ срещу 146 „против“.
„Днес е труден и тъжен ден за Гърция“, заяви от своя страна лидерът на основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис.
„Ще се боря с всички сили, за да облекча негативните последствия, които със сигурност ще се появят заради проблематичното споразумение“, увери той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Гърция в сянка: Преспанският договор дестабилизира региона и привлича черни облаци над Гърция

Външният министър на Гърция в сянка: Преспанският договор дестабилизира региона и привлича черни облаци над Гърция

25 Януари 2019 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Атина. „Преспанският договор е изключително вреден за националните интереси на Гърция, дестабилизира региона и привлича черни облаци над страната“, заяви гръцкият министър на отбраната в сянка от основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ Василис Кикилиас в петък пред Open TV, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
Той се позова също на историческия преглед на бившия премиер от партията Андонис Самарас, от времената на Елефтериос Венизелос в началото на XX век досега, в което той излага доказателства, че нито името „Македония“, нито „македонския“ език някога са били предавани.
„Няма по-проблематично споразумение, по-вредно за нашите национални интереси и по-смущаващо от това. Разбирам нашите колеги, които имат различна гледна точка. Но тези, които само преди няколко месеца казаха, че никога няма да предадат нашата Македония, тези, които бяха избрани от гърците да бъдат в опозиция, изведнъж се оказаха в коалиционното правителство, разменяйки гласа си, който получиха от народа, срещу министерска позиция за още няколко месеца“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Алексис Ципрас нападна гръцките комунисти за изгонването на 70 хиляди „славомакедонци“ от Гърция

„Денешен“ (Македония): Алексис Ципрас нападна гръцките комунисти за изгонването на 70 хиляди „славомакедонци“ от Гърция

25 Януари 2019 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият премиер Алексис Ципрас отправи остри критики към местната Комунистическа партия заради позицията й срещу Преспанския договор и й припомни изгонването на 70 хиляди „славомакедонци“ от Гърция след гражданската война в страната, пише електронното издание на македонския ежедневник „Денешен“.
„Не искам да се връщам на славомакедонския буквар, който комунистите направиха в Ташкент за дежата на славомакедонските борци от Демократическата армия на Гърция. Не искам да се връщам на 70-те хиляди бежанци от Гражданската война, които гръцката държава лиши от правото да се върнат в своята родина през 1983 година. Нито да се връщам на Славомакедонката Ирини Гини – Мирка Гинова, първата жена, екзекутирана по време на Гражданската война, комунистка. Оправяйте се сами с тези угризения на съвестта, които имате. Ще говоря политически и няма да разглеждам историята на Комунистическата партия на Гърция (ККЕ)“, заяви Ципрас.
Освен това министър-председателят реши да анализира текущите политически позиции на ККЕ срещу Преспанския договор: първата от които е НАТО, а втората – иредентизма.
„Да кажем, че приемам цялостно вашият анализ, че договорът е продиктуван от Запада, от международния империализъм или не знам какво друго можете да измислите. Съгласно това международно споразумение, като се има предвид желанието на нашите съседи да влязат в НАТО, това си е техен въпрос. Как ККЕ смята, че гръцката държава би могла и би трябвало да признае тази страна? Как? С Кое име? Как ще наричаме тези хора, какво ще кажете? Казвате, че терминът „Македония“, самото им име, е иредентизъм. Или аз не съм чел добре Ленин, когато бях млад, или вие нещо не правите както трябва“, заяви Ципрас.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Без забавяния се извършва преминаването през ГКПП „Кулата – Промахон“,  няма данни за струпване на протестиращи фермери от гръцката страна на пункта

Благоевград: Без забавяния се извършва преминаването през ГКПП „Кулата – Промахон“, няма данни за струпване на протестиращи фермери от гръцката страна на пункта

25 Януари 2019 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Без забавяния се извършва преминаването през ГКПП „Кулата – Промахон“, към момента няма данни за струпване на протестиращи фермери от гръцката страна на пункта, научи „Фокус“. Полицейското присъствие в южната ни съседка е засилено, тъй като днес се очаква гръцкия парламент да гласува Споразумението от Преспа, което стана причина за протести в Гърция през вчерашния ден.
„Фокус“ припомня:
По данни от Генералното консулство на Република България в Солун на 24 януари селскостопанските производители от област Серес планираха провеждане на символичен протест и блокиране на движението в района на граничния пункт. До сериозна блокада не се стигна, тъй като полицейското присъствие бе засилено в района на пункта, в град Серес, както и при кръстовището на отбивката от магистралата за Солун по посока на граничния пункт „Промахон“. Вместо блокада, група от около 5 – 6 човека протестира символично като за около 10 минути преминаването през пункта бе спряно, но не се стигна до сериозни задръствания.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Efimerida (Гърция): „Нова Демокрация“ запазва преднината си от 10% пред СИРИЗА, показват последните две анкети

Efimerida (Гърция): „Нова Демокрация“ запазва преднината си от 10% пред СИРИЗА, показват последните две анкети

25 Януари 2019 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Атина. Последните две проучвания на общественото мнение в Гърция, публикувани в четвъртък, показват, че основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ запазва преднината си от 10% пред управляващата СИРИЗА, пише електронното издание на вестник „Ефимерида“.
В анкетата на Pulse за телевизия Skai, „НД“ води на „Коалицията на радикалната левица“ с 10,5%, докато в допитването на Rass за in.gr, разликата е 9,8%.
Съгласно проучването на Pulse, основната опозиционна партия ще получи 33% ако парламентарните избори в Гърция се проведат утре. СИРИЗА ще има подкрепата на 22,5%, „Златна зора: е трета с 8%, следва „Движение за промяна“ (КИНАЛ) с 6,5%, ККЕ (Гръцката комунистическа партия) с 5,5 и „Съюза на центристите“ с 2%. Под границата за влизане в парламента остават „Независимите гърци“ (АНЕЛ), „То Потами“ и други.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Гръцкият парламент ще гласува за ратификация на Преспанския договор след ожесточени дебати

Kathimerini (Гърция): Гръцкият парламент ще гласува за ратификация на Преспанския договор след ожесточени дебати

25 Януари 2019 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Атина. След ожесточените дебати относно договора за името между Атина и Скопие в гръцкия парламент в сряда и четвъртък, депутатите ще гласуват за ратификацията на споразумението в петък в 14:30 часа, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„На една стъпка сме от историческо събитие“, заяви премиерът на страната Алексис Ципрас в парламента, като добави, че дългогодишния спор за името на бившата югорепублика е лишил Гърция от скъпоценен дипломатически капитал. Той посочи, че инерцията и отлагането са довели до това, че повече от 130 страни са признали БЮРМ като „Македония“ и обвини основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ в „политическо лицемерие“ за това, че е сменила позицията си по въпроса. Министър-председателят също така осъди заплахите срещу и сплашването на депутати, подкрепящи Преспанския договор.
Лидерът на „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис, от своя страна, описа сделката като „национално поражение“, чиято ратификация няма да гарантира влизането на БЮРМ в Европейския съюз. „По всяко време Гърция може да наложи вето на приемането на Скопие в европейското семейство“, подчерта той. „Ако гърците ми се доверят да стана премиер, аз ще откажа да тълкувам споразумението по този начин“. Що се отнася до Преспанския договор, Мицотакис счита, че той е „минно поле“, което щом веднъж бъде ратифицирано, ще бъде невъзможно да бъде отменено и трудно да бъде модифицирано. Политикът призова народните представители да се изправят пред „историческата“ си отговорност и да отхвърлят споразумението.
Лидерът на „Независимите гърци“ (АНЕЛ) Панос Каменос нарече опозиционните депутати, които подкрепят договора, „шестте Ефиалти“, визирайки Ефиалт, който предава гърците на нахлуващите персийци.
Ставрос Теодоракис, лидер на центристката „То Потами“ (Реката), който също видя как партията му се разпадна заради недоволство относно Преспанския договор, заяви, че Гърция трябва да подкрепи пакта, или рискува да разочарова своите западни партньори. „Ако отхвърлим споразумението, страната ще бъде изолирана международно“, сигурен е политикът.
Бившият външен министър Никос Коциас, архитектът на сделката, който напусна правителството миналия октомври след сблъсък с Каменос, нападна „Нова Демокрация“ за това, че се противопостави на споразумението. „Преспанският договор работи за вас - каза той - Решава проблем, който вие не можахте да разрешите“, каза Коцияс. Критиките на Коциас бяха опровергани от бившия консервативен външен министър Дора Бакоянис, която заяви, че бившият премиер Костас Караманлис се е опитал да постигне споразумение, което е било блокирано от правителството на бившата югорепублика.
Бившият премиер от „Нова Демокрация“ Андонис Самарас, от своя страна, посочи, че сделката легитимира иредентистките претенции на БЮРМ. „Преспанският договор нарушава националната линия“, заяви той. „Той не решава проблемите, а създава редица нови“.
По-рано в четвъртък Караманлис излезе и с писмена позиция, в която обвини правителството, че бърза да финализира сделката „с прекомерна бързина“ и пренебрегва чувствата на гражданите. „Правителството трябваше да се съобрази с чувствителността и да се вслуша в резонните опасения на огромното мнозинство от гражданите“, написа бившият гръцки премиер. „Не е приемливо националните въпроси от такава важност да водят до напрежение, което създава климат на разделение“.
Междувременно в четвъртък вечерта пред гръцкия парламент се събраха няколко различни групи протестиращи – Над три хиляди десни демонстранти, около пет хиляди привърженици на гръцката Комунистическа партия и трета, по-малка група, радикални левичари, които се насочиха към американското посолство. Всичко завърши без сериозни инциденти. През нощта обаче полицията е отблъснала група, която е мятала факли и предмети и се е опитала да доближи парламента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): „Скопяни, никога няма да сте гърци“, „референдум“ и „оставка“ викат демонстрантите пред гръцкия парламент

„Фокус“ (Македония): „Скопяни, никога няма да сте гърци“, „референдум“ и „оставка“ викат демонстрантите пред гръцкия парламент

25 Януари 2019 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Атина. Докато в гръцкия парламент течаха дебатите за Преспанския договор, демонстрантите пред народното събрание викаха „Македония е гръцка“, „Скопяни, никога няма да станете гърци“ и други, пише македонският „Фокус“.
Освен това протестиращите искаха оставки на правителството и президента на Гърция Прокопис Павлопулос и референдума по въпроса за името на Македония.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: Протестиращите срещу договора в Катерини и Драма се опитаха да нападнат домовете на депутати от СИРИЗА

АНА-МПА: Протестиращите срещу договора в Катерини и Драма се опитаха да нападнат домовете на депутати от СИРИЗА

25 Януари 2019 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Солун. Групи протестиращи срещу договора за името между Атина и Скопие в четвъртък са направили опит да нахлуят в домовете на депутати от СИРИЗА в северните гръцки градове Драма и Катерини, но са били спрени от полицейски кордони, които са препречили пътя им, съобщава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
В Катерини, група, участваща в демонстрациите, се е опитала да стигне до дома на народния представител за Пиерия Бети Скуфа и двама полицаи са били ранени от предмети, хвърлени от тълпата, която се е опитала да пробие кордона. Няколко от тях са били задържани.
Подобни сцени са се разиграли в град Драма, когато протестен марш в четвъртък следобед не е минал по обичайния маршрут през центъра на населеното място, а се е насочил към къщата на депутата от СИРИЗА Христос Караганидис. Протестиращите първо са минали през централата на СИРИЗА , а след това са спрели на няколко метра от резиденцията на народния представител, викали са и в последствие са разпръснати от органите на реда.
В изказване пред АНА-МПА относно демонстрантите, събрали се пред дома му в Драма в четвъртък, Караганидис заяви, че инцидентите са резултат от „подстрекателските заявления на депутати от основната опозиционна партия и особено на този в моя град, моята префектура“, като добави, че те са „моралните подстрекатели“ на инцидентите.
„Хората, които подбуждат национална омраза, наричат ме лично „предател“ и депутатите от СИРИЗА, които са в Македония „предатели“, по същество въоръжават ръцете и езиците на тези хора, за да имаме тези явления“ каза Караганидис.
„Ние не говорим за много хора, онези, които дойдоха в къщата и разстроиха квартала, като плашат всякакви хора, не наброяват повече от 100-150“, каза той.
„Както можете да разберете, основната опозиционна партия ще бъде отговорна за всичко, което се случи оттук нататък, което се отнася до физическото здраве на народните представители на СИРИЗА и тяхната собственост“, категоричен е Караганидис.
„Нищо не ни плаши, нищо не може да сплаши демокрацията“, заяви Скуфа, като обясни пред агенцията, че протестиращите са се опитали да се съберат пред къщата й в Катерини.
„Тридесет крайно десни главорези се опитаха да предизвикат инцидент пред дома ми и къщите на още двама депутати (Астериос Касторис и Харилаос Цамаклис)“, каза Скуфа и добави: „Те се събраха, защото имаше покана с конкретен плакат, който ги подканяше да окупират къщите на депутатите“.
Скуфа отбеляза, че това е подсъдимо и е нарушение на вътрешния мир и добави, че „ще продължим с необходимите незабавни следващи стъпки“. Освен това тя посочи, че действията на тези лица се осъждат от цялото общество.
Шестима души бяха арестувани за инциденти, които се случиха, когато протестиращите се опитаха да стигнат до дома на депутата за Пиерия Елисавет Скуфа в Катерини в четвъртък. Според съобщения на полицията трима офицери са били ранени в сблъсъци с протестиращи, които са се опитали да пробият полицейския кордон и са били откарани в болница Катерини за първа помощ.
Бяха задържани общо 11 души, от които шест бяха арестувани.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Ученици окупираха 55 гимназии в Северна Гърция в протест срещу Преспанския договор

Protothema (Гърция): Ученици окупираха 55 гимназии в Северна Гърция в протест срещу Преспанския договор

25 Януари 2019 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Солун. Ученици окупираха 55 гимназии в гръцката провинция Централна Македония в протест срещу ратификацията на договора за името между Атина и Скопие, пише електронното издание на вестник Protothema.
Съгласно информацията от училищния инспекторат на областта, най-много учебни заведения са окупирани в град Пела (столицата на древна Македония) – 22 от общо 49-те в населеното място.
Още 11 гимназии са превзети в западните части на Солун и 1 в източната. Още 3 училища са окупирани в Халкидики, 4 – в Кукуш и 5 в Пиерия. Директорът на гимназиалното образование в Пела Томас Бахаракис потвърди информацията пред АНА-МПА, като отбеляза, че няма доказателства ученическите протести да са организирани от външни на учебните заведения елементи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: Десет арестувани и 133 задържани по време на протестите срещу Преспанския договор в Атина

АНА-МПА: Десет арестувани и 133 задържани по време на протестите срещу Преспанския договор в Атина

25 Януари 2019 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Атина. Десет души са били арестувани, а 133 са били задържани от полицията в четвъртък вечерта във връзка с инцидентите, случили се преди, по време и след протестите на площад Синтагма в Атина срещу договора за името между Македония и Гърция. Според правозащитните органи, арестуваните са членове на крайно-десни групи и срещу тях ще бъдат образувани дела, защото са носили противогази и други видове „амуниции“. Четирима са арестувани за това, че са участвали в сблъсъци пред парламента, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
Около 85 от задържаните са били отведени в полицейски управления преди демонстрациите в гръцката столица, като част от специален план на органите на реда, целящ да отблъсне крайно-десните групи да не отидат на митинга с единствената цел да провокират сблъсъци и насилие около народното събрание.
Повечето от тях са освободени същата вечер, но около 30 души са минали покрай резиденцията на американския посланик в Атина и са издраскали лозунга „Македония е гръцка“ на външната стена. Тази група е задържана повторно и е отведена в централата на полицията, за да се установи кой е написал лозунга и той да бъде арестуван.
По време на инцидентите един служител на правозащитните органи е пострадал, след като е бил ударен от камък.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Ратифицирането на Преспанското споразумение е „историческа стъпка“, заяви Ципрас

Kathimerini: Ратифицирането на Преспанското споразумение е „историческа стъпка“, заяви Ципрас

25 Януари 2019 | 02:37 | Агенция "Фокус"
Атина. Ратифицирането на Преспанското споразумение би могло да бъде „историческа стъпка“, заяви министър-председателят Алексис Ципрас, пише в. Kathimerini.
„Бездействието, страхливостта и отлагането доведоха до това, че повече от 130 държави, включително САЩ, Русия и Китай, признаха БЮРМ просто като „Македония“, заяви Ципрас.
Премиерът осъди заплахите и сплашването на депутатите, подкрепящи сделката.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцките депутати се подготвят за гласуването на Преспанското споразумение в условията на напрегнат дебат

Kathimerini: Гръцките депутати се подготвят за гласуването на Преспанското споразумение в условията на напрегнат дебат

25 Януари 2019 | 01:11 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцките депутати приключиха втори ден на ожесточен дебат по македонската сделка преди гласуването, което бе отложено до петък следобед, за да се даде възможност на десетки депутати да говорят в парламента, пише в. Kathimerini.
„Ние сме на една крачка от историческо събитие“, заяви премиерът Алексис Ципрас пред парламента, добавяйки, че дългогодишният спор за името на Бивша югославска република Македония е лишил Гърция от ценен дипломатически капитал. Той каза, че бездействието и отлагането са довели до това, че повече от 130 страни признават БЮРМ просто като „Македония“ и обвини консервативната „Нова демокрация“ в „политическо лицемерие“ за промяната на позицията по въпроса. Премиерът осъди също заплахите и сплашването на депутати, подкрепящи Преспанското споразумение.
Описвайки споразумението като „национално поражение“, лидерът на „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис заяви, че ратификацията му няма да гарантира амбициите на БЮРМ да се присъедини към Европейския съюз. „Гърция може във всеки момент да наложи вето на присъединяването на Скопие към европейското семейство“, каза той. „Ако гърците ме изберат за министър-председател, аз ще откажа да тълкувам споразумението по този начин“. Що се отнася до сделката, той каза, че това е „минно поле“, което след като бъде ратифицирано, ще бъде невъзможно да се премахне и трудно да се промени, призовавайки депутатите да се изправят пред своята „историческа” отговорност и да гласуват против споразумението.
Лидерът на „Независими гърци“ Панос Каменос, който се оттегли от коалицията, също говори в парламента, обвинявайки Ципрас в стремежа си да разбие партията му. Очаква се шепа бивши членове на „Независими гърци“ и опозиционни депутати да помогнат на Ципрас да одобри сделката.
Каменос нарече опозиционните депутати, които подкрепят сделката „шестте Ефиалти".
Ставрос Теодоракис, лидер на центристката „Потами“(Реката), който също видя, че партията му е разкъсана от несъгласие по сделката, заяви, че Гърция трябва да подкрепи договора или рискува да бъде изолирана от своите западни партньори. „Ако отхвърлим споразумението, страната ще бъде изолирана в международен план“, каза той.
Бившият външен министър Никос Коциас, архитектът на сделката, който напусна през миналия октомври след сблъсък с Каменос, разкритикува „Нова Демокрация“ за това, че се противопоставя на споразумението. „Преспанското споразумение работи за вас“, каза Коциас. „Решава проблем, който вие не можете да разрешите“, добави той. Критиките на Коциас бяха отхвърлени от Дора Бакояни, която заяви, че бившият премиер Костас Караманлис се е опитал да постигне споразумение, но е било блокирано от правителството в Бивша югославска република Македония, което е искало сделка признаваща македонски език и националност.
Бившият консервативен премиер Андонис Самарас от своя страна заяви, че сделката представлява легитимиране на иредентистките цели на БЮРМ. „Преспанското споразумение нарушава националната политическа линия“, каза той. „То не решава проблеми, а създава много повече“.
В писмено изявление, Караманлис обвини правителството, че бърза да финализира сделката „с прекомерна бързина“ и пренебрегва чувствителността на гражданите. „Правителството трябваше да уважава чувствителността и да се вслушва в основателните опасения на голямото мнозинство от гражданите“, пише той. "Не е приемливо национални въпроси с такова значение да водят до напрежение, което създава климат на разделяне“.
През деня полицията засили сигурността в центъра на Атина, за да се справи с три демонстрации срещу сделката. Около 3 000 души се присъединиха към главния протест пред парламента. Друга демонстрация на Комунистическата партия, привлече около 4500 души, и трети, по-малък митинг от крайни левичари край американското посолство, приключи без инциденти в 8 часа. Но полицията остана в режим на готовност в района, за да предотврати евентуално насилие. Късно в четвъртък полицията отблъсна група протестиращи, които изстреляха сигнални ракети срещу офицери, докато се опитваха да достигнат парламента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи срещу Преспанското споразумение

Kathimerini: Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи срещу Преспанското споразумение

25 Януари 2019 | 00:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпите, събрани пред парламента, които протестират срещу Преспанското споразумение, съобщава в. Kathimerini.
Няколко хиляди души се бяха събрали пред гръцкия парламент, скандирайки „предатели“, докато депутатите разискваха ратифицирането на споразумението, постигнато през миналата година със съседната бивша югославска държава.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANA-MPA: Европейският съюз се дистанцира от изявленията на Аврамопулос за Преспанското споразумение

ANA-MPA: Европейският съюз се дистанцира от изявленията на Аврамопулос за Преспанското споразумение

24 Януари 2019 | 23:22 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия се дистанцира от коментарите на еврокомисаря по въпросите за миграцията Димитрис Аврамопулос, който заяви, че „споразумението не е балансирано и следователно е проблематично“, съобщава ANA-MPA.
Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви, че официалната позиция на Комисията е изразена от нейния председател Жан-Клод Юнкер и от съответните членове на Комисията, а именно Федерика Могерини и Йоханес Хан, подчертавайки, че решенията бяха приети единодушно в Колегията на комисарите.
Схинас каза, че позицията на Комисията е, че Преспанското споразумение е важно, защото разрешава един от най-продължителните спорове в региона. То също така предоставя възможност да се изостави миналото и да се въведе помирение в региона. Той добави, че Комисията следи процеса по прилагане на споразумението и отбеляза, че сега е важно ратифицирането в гръцкия парламент.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Преспанското споразумение е равносилно на „национално поражение“, обяви Мицотакис

Kathimerini: Преспанското споразумение е равносилно на „национално поражение“, обяви Мицотакис

24 Януари 2019 | 21:33 | Агенция "Фокус"
Атина. Преспанското споразумение е равносилно на „национално поражение“, заяви опозиционният лидер Кириакос Мицотакис, докато обвиняваше лявото правителство, че използва въпроса за постигане на малките си политически цели, съобщава в. Kathimerini.
„Преспанското споразумение не трябва никога да бъде подписано и, разбира се, никога не бива да бъде внасяно за ратифициране в гръцкия парламент“, заяви Мицотакис пред депутатите преди гласуването в петък.
„Защото представлява национално поражение ... национална грешка, която е обида за истината и историята“.
„Докато пропада, СИРИЗА продължава със своята катастрофална мисия. След като разруши както икономиката, така и обществото, тя тегли Гърция към постоянен катаклизъм“, каза той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гърция трябва да ратифицира Преспанското споразумение или рискува изолация, предупреди лидерът на партия „То Потами“

Гърция трябва да ратифицира Преспанското споразумение или рискува изолация, предупреди лидерът на партия „То Потами“

24 Януари 2019 | 21:17 | Агенция "Фокус"
Атина. Ставрос Теодоракис, лидер на партия „То Потами“(Реката), заяви, че Гърция трябва да одобри сделката за името на съседната Бивша югославска република Македония или рискува да бъде изолирана от западните й партньори, пише вестник „Kathimerini“.
„Ако отхвърлим споразумението ще изпаднем в международна изолация. Ще се сблъскаме с Европейския съюз. Ще се сблъскаме с НАТО. Ще се сблъскаме със САЩ“, обяви Теодоракис, добавяйки, че 140 държави вече са признали Бивша югославска република Македония като „Република Македония“.
Въпреки че Теодоракис планира да подкрепи сделката в парламента, неговата малка партия е сериозно разделена по отношение на Преспанското споразумение.
Гласуването за ратифициране на сделката беше преместено за петък. „Има безпрецедентно голям брой депутати, които искат да говорят“, заяви председателят на гръцкия парламент Никос Вуцис.


Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

За кратко малка група гръцки фермери блокира символично граничен пункт „Промахон“ заради Договора от Преспа (ОБЗОР)

За кратко малка група гръцки фермери блокира символично граничен пункт „Промахон“ заради Договора от Преспа (ОБЗОР)

24 Януари 2019 | 20:59 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В четвъртък около 16.40 часа малка група гръцки фермери без тежка селскостопанска техника успяха символично да блокират ГКПП „Промахон“. Още в сряда Генералното консулство на Република България в Солун предупреди, че на 24 януари селскостопанските производители от област Серес планират провеждане на символичен протест и блокиране на движението в района на граничния пункт. Протестът е във връзка с гласуването на Споразумението от Преспа от гръцкия парламент, което в крайна сметка бе отложено за петък. Малко преди 13.00 часа обстановката на ГКПП „Кулата – Промахон“ от българска и гръцка страна бе спокойна. Около 30 минути по-късно стана ясно, че гръцката полицията е блокирала кръстовището на отбивката от магистралата за Солун в посока на граничния пункт „Промахон“ и не е допуснала протестиращи фермери с машините им да затворят пътя. По същото време в района на гръцкия град Серес се бе събрала малка група от протестиращи с леки автомобили. Гръцката полиция обаче отново реагира, като блокира изцяло движението в района на града, за да не бъдат допуснати протестиращите, които имаха намерение да стигнат до пункта между Гърция и България. Първоначалните намерения на гръцките фермери бяха още в 14.00 часа да направят блокада, но до 16.30 часа органите на реда в гръцката ни съседка не допуснаха това. Все пак малко преди 17.00 часа за около 10 минути движението през граничен пункт „Промахон“ бе спряно от 5-6 гръцки граждани от Серес, застанали на около 100 – 200 метра от граничния пункт. До спиране на движението не се стигна, а обстановката остана сравнително спокойна.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Коциас критикува „Нова Демокрация“ заради противопоставяне срещу Преспанското споразумение

Kathimerini: Коциас критикува „Нова Демокрация“ заради противопоставяне срещу Преспанското споразумение

24 Януари 2019 | 20:58 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившият външен министър Никос Коциас, архитектът на споразумението за името между Гърция и Бивша югославска република Македония, критикува консервативната опозиция заради противопоставянето срещу споразумението, съобщава гръцкият вестник Kathimerini.
„Преспанското споразумение работи за вас“, каза Коциас пред опозиционните депутати преди гласуването в петък. „Сделката решава проблем, който вие не можете да разрешите и в същото време можете да отправите критики към правителството“, каза той.
Коциас подаде оставка през октомври, след като се сблъска с тогавашния министър на отбраната Панос Каменос заради сделката по време на заседание на кабинета.
Критиките на Коциас бяха отхвърлени от бившия външен министър Дора Бакояни. Тя заяви, че въпреки че консервативната администрация на Костас Караманлис е опитала да постигне споразумение по спора за името, което е било блокирано от правителството в Бивша югославска република Македония, която е искала сделка, признаваща македонския език и националност.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Започна протестът пред гръцкия парламент

„Локално“ (Македония): Започна протестът пред гръцкия парламент

24 Януари 2019 | 19:42 | Агенция "Фокус"
Атина. Започна протестът пред гръцкия парламент, информира македонското електронно издание “Локално“
С гръцки знамена, лозунги срещу Договора от Преспа и "Македония е гръцка", малък брой гърци се събраха в началото на протеста пред парламента, организиран от така наречения "Комитет за борба за гръцкия характер на Македония", съобщи кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА), цитиран от изданието.
Демонстрантите искат оставката на гръцкия президент, както и референдум за Договора от Преспа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алфа ТВ“ (Македония): Гърция отложи гласуването на договора от Преспа, демонстранти се събират пред парламента

„Алфа ТВ“ (Македония): Гърция отложи гласуването на договора от Преспа, демонстранти се събират пред парламента

24 Януари 2019 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Атина. Ратификацията на Договора от Преспа беше отложено за утре следобед, а протести се провеждат тази вечер в Атина и Солун, информира македонският телевизионен канал “Алфа ТВ“.
Заместник-председателят на гръцкия парламент обяви, че утре ще завърши заседанието, и ще се състои гласуването в 14:30 часа. Причината за това е големият брой депутати заявили изказвания. Дебатът тази вечер, според официални съобщения, трябва да приключи около 1 часа след полунощ.
Макар че двудневната напрегната дискусия се очакваше да приключи днес а опозиционната „Нова Демокрация“ вече обяви, че всички нейни членове ще се изкажат, за да покажат, че правителството има остра опозиция.
Въпреки, че площад „Синтагма“ е пълен с протестиращи, сигурно е, че Ципрас има необходимото мнозинство - 153 депутати са осигурени. Освен 145-те депутати на СИРИЗА, двама депутати от партията „Независими гърци“ ще гласуват за , четирима от центристката партия „То Потами“, включително техния лидер, както и двама независими депутати .
Тази вечер предстоят изказванията на премиера Ципрас и на лидера на опозицията Мицотакис. Лидерът на „Нова Демокрация“ трябва да говори около 20:00 часа. Очаква се гръцкият премиер да застане на парламентарната трибуна между последните изказващи се, информира телевизионният канал.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Гръцки земеделци са блокирали символично ГКПП „Кулата – Промахон“

Благоевград: Гръцки земеделци са блокирали символично ГКПП „Кулата – Промахон“

24 Януари 2019 | 19:07 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Гръцки земеделци са блокирали символично ГКПП „Кулата – Промахон“. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от МВнР. Около 16.40 часа 5-6 представители на гръцки земеделци от област Серес са осъществили символична блокада в района на ГКПП „Кулата – Промахон“. Протестът е продължил около 10 минути - протестиращите са застанали на 100-200 метра от граничния пункт и са се изказали против Договора от Преспа. След това са освободили пътното платно. На практика не се е стигнало до блокиране на движението. В момента обстановката е спокойна и няма проблеми при преминаването през пункта.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Отложиха гласуването за Преспанското споразумение за петък

Kathimerini: Отложиха гласуването за Преспанското споразумение за петък

24 Януари 2019 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Атина. Гласуването в гръцкия парламент за Преспанското споразумение за новото име на Македония е отложено за петък, в 14:30 часа местно време (съвпада с българското време), съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini. Решението за отлагането на вота е взето след среща на председателя и заместник-председателите на парламента в Атина.
Въпреки силните реакции, които предизвика, Преспанското споразумение почти сигурно ще бъде ратифицирано с подкрепата на най-малко 152-ма депутати от 300-местния законодателен орган.
Междувременно около 1500 полицаи са задействани в Атина преди демонстрациите срещу ратифицирането на споразумението.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Увеличени са мерките за сигурност в гръцката столица

Kathimerini: Увеличени са мерките за сигурност в гръцката столица

24 Януари 2019 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Атина. Увеличени са мерките за сигурност в гръцката столица, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Полицията се подготвя за евентуално насилие по време на насрочения за четвъртък вечерта митинг в Атина срещу Договора от Преспа след сериозни сблъсъци на подобна демонстрация в неделя, тъй като крайнодесните екстремисти отправят публични призиви за протестна активност.
Агресивната реторика идва в резултат на насилието в неделя, когато повече от 25 полицейски служители бяха наранени, след като бяха нападнати от екстремисти пред парламента.
В централата на гръцката полиция съобщиха, че властите планират много по-строги мерки за тази вечер. В отговор на обвиненията, че е използвала прекомерна сила, за да разпръсне бунтовниците на митинга в неделя, гръцката полиция заяви, че нейните служители са реагирали на "пряка заплаха от нахлуване в парламента".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лора Любенова, ГД „Гранична полиция“: Интензивен е трафикът на ГКПП „Кулата – Промахон“, преминаването се извършва без проблеми

Лора Любенова, ГД „Гранична полиция“: Интензивен е трафикът на ГКПП „Кулата – Промахон“, преминаването се извършва без проблеми

24 Януари 2019 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Интензивен е трафикът на ГКПП „Кулата – Промахон“, преминаването се извършва без проблеми. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин говорителят на Главна дирекция „Гранична полиция“ Лора Любенова във връзка с очакваната блокада от гръцките фермери на българо-гръцкия пункт. По думите ѝ към момента няма промяна в обстановката, пунктът не е блокиран. Няма образували се опашки от чакащи автомобили.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Партията на Ангела Меркел призова „Нова Демокрация“ да гласува за Договора от Преспа

„Плюс Инфо“ (Македония): Партията на Ангела Меркел призова „Нова Демокрация“ да гласува за Договора от Преспа

24 Януари 2019 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Берлин. Управляващата германска партия ХДС на канцлера Ангела Меркел призова гръцката опозиционна партия „Нова демокрация” да гласува за Договора от Преспа в гръцкия парламент, съобщава македонското електронно издание “Плюс Инфо“.
Споразумението отваря вратата за присъединяването на Македония към НАТО, което ще е от полза за Гърция, заявиха представители на ХДС в призив към "Нова Демокрация", член на Европейската народна партия.
„Членовете на гръцкия парламент имат исторически шанс да гласуват за Договора от Преспа, което дава уникална възможност да се изпълни евроатлантическата перспектива на Македония. Въпреки факта, че лидерът на основната гръцка опозиционна партия заяви, че неговата парламентарна група ще гласува против, ние сме уверени, че Европа ще извлече полза от това споразумение", казва германският евродепутат от ХДС Дейвид Макалистър.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Засилени са мерките за сигурност край гръцкия парламент

„Курир“ (Македония): Засилени са мерките за сигурност край гръцкия парламент

24 Януари 2019 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Атина. Планираните демонстрации за следобеда, след сериозните инциденти на протеста в неделя, повишиха мерките за сигурност в гръцката столица, особено в района около площад "Синтагма" и гръцкия парламент, предаде кореспондента на македонската информационна агенция (МИА) от Атина, цитирана от македонското електронно издание “Курир“.
Мерките за сигурност са наложени и от факта, че за разлика от неделя, когато парламентът не работи, сега в него се води дебат.
Според гръцките медии, кордон от полицейски автобуси ще бъде поставен на няколко места около парламента, с акцент върху участъка, където се намира входът. Край Паметника на незнайния войн, от където демонстрантите се опитаха да нахлуят в парламента в неделя, ще бъдат разположени специални полицейски части.
Метростанцията на площад "Синтагма" ще бъде затворена от 16.30 часа местно време.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Катерина Папакоста ще подкрепи Договора от Преспа

Kathimerini: Катерина Папакоста ще подкрепи Договора от Преспа

24 Януари 2019 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Атина. Заместник-министърът на защитата на гражданите Катерина Папакоста посочи в четвъртък, че тази вечер ще гласува в подкрепа на Договора от Преспа в парламента, което ще увеличи броя на депутатите, които изразиха подкрепата си за сделката, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
"Моето мнение за Договора е положително в определени точки", каза тя, добавяйки, че името Македония "е било узурпирано" от години и сега "тя се връща при нас, заедно с нейната култура".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Малка група протестиращи гърци с леки автомобили се е събрала в района на Серес, към момента обстановката е спокойна

Благоевград: Малка група протестиращи гърци с леки автомобили се е събрала в района на Серес, към момента обстановката е спокойна

24 Януари 2019 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Малка група протестиращи гърци с леки автомобили се е събрала в района на Серес, към момента обстановката е спокойна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. За сега не е ясно дали недоволните граждани ще се отправят към ГКПП „Промахон“. На самият пункт от гръцка страна полицейското присъствие е засилено, като има и екипи на жандармерията.
„Фокус“ припомня:
По-рано днес полицията блокира кръстовището на отбивката от магистралата за Солун по посока на граничния пункт „Промахон“ и не допусна протестиращи гръцки фермери с машините им да затворят пътя. Според предварително оповестената информация гръцките фермери възнамеряват за поредна година да организират протести за затварянето на граничния пункт към България, като първоначално беше обявено, че протестът ще им е символичен. Бързата реакция на гръцката полиция засега предотвратява опитите на тежките земеделски машини да излязат на магистралата за България.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Засилено е присъствието на гръцката полиция и жандармерия в района на ГКПП „Кулата – Промахон“

Засилено е присъствието на гръцката полиция и жандармерия в района на ГКПП „Кулата – Промахон“

24 Януари 2019 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Засилено е присъствието на гръцката полиция и жандармерия в района на ГКПП „Кулата – Промахон“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Обстановката на граничния пункт към момента е спокойна.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Бившият гръцки премиер Костас Караманлис разкритикува Договора от Преспа

Kathimerini: Бившият гръцки премиер Костас Караманлис разкритикува Договора от Преспа

24 Януари 2019 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившият консервативен премиер Костас Караманлис в четвъртък критикува правителството за това, че приела Договора от Преспа, като заяви, че е трябвало да уважава чувствителността на гърците, преди да го подпише, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
"Правителството трябваше да уважава чувствителността и да се вслушва в законните опасения на голямото мнозинство от гражданите, както и да създаде по своя собствена инициатива условията за национален консенсус", каза той в изявление.
"Не е приемливо националните проблеми от такова значение да водят до напрежение, което създава климат на разделяне." - подчерта Караманлис.
Той заяви, че критиката на споразумението от страна на основната опозиция "Нова Демокрация" е аргументирана, добавяйки, че преговорите между Атина и Скопие са били извършени "с прекалена бързина", като се има предвид, че Гърция не бърза да реши спора.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гърция: Гръцката полиция спря протестиращите да затворят пътя за България

Гърция: Гръцката полиция спря протестиращите да затворят пътя за България

24 Януари 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Солун. Полицията блокира кръстовището на отбивката от магистралата за Солун по посока на граничния пункт „Промахон“ и не допуска протестиращи гръцки фермери с машините им да затворят пътя, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По-рано беше съобщено, че гръцките фермери възнамеряват за поредна година да организират протести за затварянето на граничния пункт към България, като първоначално беше обявено, че протестът ще им е символичен. Бързата реакция на гръцката полиция засега предотвратява опитите на тежките земеделски машини да излязат на магистралата за България.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.