НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николина Ангелкова разговаря в Мадрид с ръководителя на WTTC Глория Гевара

Министър Николина Ангелкова разговаря в Мадрид с ръководителя на WTTC Глория Гевара

24 Януари 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща в Мадрид с Глория Гевара, председател и главен изпълнителен директор на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC). Разговорът се състоя в рамките на 38-ото Международно туристическо изложение FITUR, което е сред най-мащабните в света, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.
Министър Ангелкова очерта значението и потенциала на българския туризъм за устойчивото развитие на страната като целогодишна дестинация с близо 12 на сто принос във БВП. Тя акцентира върху постигнатите рекордни резултати в привличането на туристи и в приходите от сектора през годините след създаването на институцията в края на 2014-а. "Ние последователно надграждаме постигнатото и участваме активно в инициативите на международните организации в туризма", каза министър Ангелкова по време на разговора.
Българският министър обърна внимание върху ролята на инвестициите и дейностите за популяризиране на вътрешния туризъм, които ще са водещи направления в рекламната и маркетинговата политика на ведомството през тази и следващите години. Тя подчерта, че министерството ще разчита на подкрепата на WTTC в организирането на форум за устойчиви инвестиции в туризма, който е планиран за края на месец май 2019-а в най-големия и популярен български морски курорт Слънчев бряг. Той привлича не само много туристи с различна възраст и предпочитания, но и голям брой предприемачи.
"Като имаме предвид първия по рода си форум на европейските лидери на WTTC, който се проведе в Португалия миналата година, решихме да организираме форум, посветен на отключването на инвестиционния потенциал на туризма в Югоизточна Европа със специален акцент върху устойчивостта", заяви още министър Ангелкова. "Тъй като WTTC е международна организация, която представлява частния сектор, за нас ще бъде чест да имаме такъв партньор за стимулиране устойчивото развитие на сектора", акцентира министърът.
Тя съобщи също, че през последните години има голям интерес от страна на чуждестранните инвестиционни фондове за потенциални проекти в региона. За събитието ще бъдат поканени регионални ключови инвеститори и представители на страни с обширни познания и опит в привличането на такива вложения в инфраструктура и услуги. Министерството вече създаде като начален етап на този процес карта на инвестиционните проекти в туризма със съдействието на общините и представители на бизнеса.
Председателят на WTTC Глория Гевара поздрави екипа на министър Ангелкова за постигнатите отлични резултати. Това неминуемо е предпоставка за устойчивост. Световният съвет ще продължи да насърчава подобни политики, защото гарантират икономически растеж, развитие на регионите и по-висока заетост, стана ясно по време на срещата.
По данни от докладите на WTTC туристическият сектор в Югоизточна Европа ще нарасне значително. За България се очаква растеж на отрасъла с над 50 % през следващите 10 години, което ще го направи жизненоважна част от БВП на страната, сочат прогнозите на организацията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.