НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Independent: Никола Стърджън предупреди за „реален и нарастващ риск“ от Брекзит без сделка

The Independent: Никола Стърджън предупреди за „реален и нарастващ риск“ от Брекзит без сделка

5 Февруари 2019 | 03:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Има „реален и нарастващ риск“, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз без сделка след по-малко от два месеца, предупреди Никола Стърджън.
Първият министър на Шотландия каза, че Обединеното кралство трябва да признае, че Обединеното кралство просто "не е подготвено" да напусне ЕС след 53 дни, пише в.Independent.
По време на речта си в университета Джорджтаун в САЩ тя отново призова за втори референдум за Брекзит.
Тя също така обърна внимание на независимостта на Шотландия, като заяви, че „объркването и несигурността на Брекзит“ ясно показва, че националните интереси на Шотландия не се обслужват от Уестминстърска система.
Стърджън заяви, че правителството на Обединеното кралство се опитва да предоговаря споразумението за оттегляне от ЕС „с часовника, който тиктака“ въпреки, че ЕС обяви, че няма да приеме такова предоговаряне.
Тя каза: „В резултат на това съществува реална и нарастваща опасност Великобритания да напусне ЕС след 53 дни без да има каквато и да било сделка“.
Тя добави: „Първо, правителството на Обединеното кралство трябва да потвърди, че ще направи абсолютно всичко, за да избегне напускането без сделка. Трябва ясно да каже, че Великобритания не е готова да напусне ЕС без сделка. И като част от това, то трябва да признае, че Обединеното кралство просто не е подготвено да напусне ЕС за 53 дни.
Никола Стърджън също предупреди, че без свободно движение на хора съществува риск от намаляване на работещото население в Шотландия, като това ще доведе до „тежки икономически и социални последици“.
Първият министър каза, че Брекзит е от значение и за дебата за независимостта на Шотландия.
Тя каза: „Аз като първи министър казах, че ще съсредоточа мислите си за момента на провеждането на друг референдум за независимост през следващите няколко седмици - след като условията на Брекзит станат по-ясни.
Говорителката на британското правителство заяви: „Никола Стърджън трябва да спре да използва Брекзит като претекст да преследва нежеланата си програма за независимост. Вместо непрекъснато търсене на разделение и конституционни промени, тя трябва да работи с правителството на Обединеното кралство, за да се избегне изход без сделка. Това, което хората и бизнеса в Шотландия очакват“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: ЕС ще обяви Гибралтар за „колония“ при „твърд“ Брекзит

El Pais: ЕС ще обяви Гибралтар за „колония“ при „твърд“ Брекзит

4 Февруари 2019 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Европейският съюз се е съгласил на искането на Испания Гибралтар, британската територия в южната част на Иберийския полуостров, да бъде определена като „колония на британската корона“ в проект за бъдещото законодателство за пътуване в ЕС без визи в случай на „твърд“ Брекзит“. Британският премиер Тереза Мей счита това за „неприемливо“, както заяви неин говорител пред испанския вестник El Pais.
Като част от подготовката за „твърд“ Брекзит, европейските посланици се съгласиха, че британските граждани ще могат да пътуват до страните от Съюза без виза за кратки престои.
Представители на испанското правителство обаче поискаха в документа да бъде включена забележка, в която се отбелязва, че: „Има спор между Испания и Обединеното кралство относно суверенитета над Гибралтар, територия, за която трябва да бъде постигнато споразумение в светлината на съответните резолюции и решения на Общото събрание на ООН“. В забележката ясно се казва, че Гибралтар трябва да бъде считан за „колония на Британската корона“.
От Лондон разкритикуваха тази стъпка, като заявиха, че „Гибралтар не е колония и е абсолютно неподходящо да бъде описван по този начин. Гибралтар е пълноправна част от семейството на Обединеното кралство и има зрели и модерни конституционни отношения с Обединеното кралство. Това няма да се промени заради излизането ни от Европейския съюз“, в изявление пред El Pais.
Според The Financial Times бележката е резултат от сделка между Испания и Франция. Френското правителство се чувстваше неудобно с оригиналния текст, тъй като се позоваваше на списъка на ООН с „несамоуправляващи се територии“... обект на деколонизация“, което включва Френска Полинезия и Нова Каледония. Като компромис Париж прие определение само за Гибралтар.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей ще търси „прагматично“ решение за Брекзит

Reuters: Тереза Мей ще търси „прагматично“ решение за Брекзит

4 Февруари 2019 | 05:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че ще търси „прагматично решение“ на парламентарната безизходица по отношение на условията, при които Великобритания напуска Европейския съюз, когато се опитва да поднови преговорите с Брюксел, предава агенция Reuters.
След по-малко от два месеца, докато Великобритания трябва да напусне блока на 29 март, опасенията се увеличават по отношение на риска от хаотично излизане без сделка.
Членовете на парламента, които миналия месец отхвърлиха споразумението на Мей за Брекзит с ЕС, са я инструктирали да се върне в Брюксел, за да предоговори мерките за границата между Великобритания и Ирландия след Брекзит.
ЕС отказа подновяването на преговорите за така наречената „предпазна мярка“.
„Депутатите заявиха, че с промени в северно-ирландския защитен механизъм, те ще подкрепят споразумението, което сключих с Брюксел, за да ни измъкне от ЕС“, пише Мей във в. The Sunday Telegraph.
„Когато се върна в Брюксел, аз ще се боря за Великобритания и Северна Ирландия, ще бъда въоръжена с нов мандат, нови идеи и подновена решимост да постигна съгласие с прагматично решение, което да доведе до Брекзит, за който британския народ гласува“.
Министърът на търговията Лиъм Фокс заяви, че би било „безотговорно“ ЕС да откаже да възобнови преговорите за Брекзит
„Наистина ли казват, че по-скоро биха предпочели да не преговарят и да се озоват в позиция „без сделка“? „В наш интерес е да стигнем до това споразумение и ЕС да каже, че дори няма да обсъждаме ми се струва доста безотговорно“.
Мей каза, че е „решена" да предаде Брекзит на 29 март, но Фокс повтори коментарите на външния министър Джереми Хънт, че може да е необходимо отлагане на тази дата, за да се приеме законодателство чрез парламента.

Превод и редкация: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Никола Стърджън заяви, че Великобритания не е готова за Брекзит

Reuters: Никола Стърджън заяви, че Великобритания не е готова за Брекзит

4 Февруари 2019 | 05:18 | Агенция "Фокус"
Единбург. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън ще предупреди, че Обединеното кралство „не е подготвено“ да напусне Европейския съюз за по-малко от два месеца, съобщава Reuters.
Стърджън ще използва речта си в университета Джорджтаун във Вашингтон в понеделник, за да призове отново за втори референдум за Брекзит. Тя ще каже, че ситуацията е показала ясно, че интересите на Шотландия не са задоволени, с оставане в Обединеното кралство.
Великобритания трябва да напусне на 29 март.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Марин Льо Пен счита, че ЕС се опитва да предизвика гражданска война в Ирландия

ТАСС: Марин Льо Пен счита, че ЕС се опитва да предизвика гражданска война в Ирландия

3 Февруари 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Париж. Условията на споразумението между ЕС и Обединеното кралство, предложени от Брюксел, имат за цел да разгърнат гражданска война в Ирландия, която остава в ЕС, но жителите й не желаят въвеждане на физическа граница със Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, заяви лидерът на Националното обединение във Франция Марин Льо Пен по френския телевизионен канал BFM, цитирана от TACC.
"Европейският съюз се опитва да поднови гражданската война в Ирландия в някаква форма", каза тя, обсъждайки споразумението за оттегляне от Обединеното кралство. "Възобновяване на конфликта, който съществуваше в Ирландия, да, потвърждавам."
"Какво се опитват да направят? Да ги накажат [британците]. Те трябва да бъдат наказани, да бъде направено така, че" разводът "да стане колкото може по-болезнен", подчерта тя. "Разводът" може да стане много болезнен, но повече за ЕС, отколкото за Великобритания, " заявява френският лидер .

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Британски министър заяви, че преговорите с ЕС продължават

BBC: Британски министър заяви, че преговорите с ЕС продължават

3 Февруари 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Лондон. Обединеното кралство продължава да преговаря с Европейския съюз за премахването на различията около споразумението относно условията на Брекзит Това заяви в неделя британският министър на външната търговия Лиъм Фокс пред телевизия BBC.
Фокс, обаче, нарече безотговорен подхода на някои европейски лидери , които заявиха намерението си да не се възобновяват преговорите за преразглеждане на сделката. "Ние продължаваме да водим диалог с европейските партньори, за да постигнем споразумение възможно най-скоро", каза той, като отбеляза, че Европейската комисия определя "политическия курс" в ЕС, а не държавите-членки на общността.
Британският премиер Тереза Мей, в послание, публикувано в The Sunday Telegraph, обяви намерението си да се върне в Брюксел, за да се опита да промени споразумението за Брекзит и най-вече условията на предпазния механизъм , гарантиращ липсата на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, след като британците напуснат ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Times: Има планове за евакуация на кралицата при Брекзит без споразумение

The Sunday Times: Има планове за евакуация на кралицата при Брекзит без споразумение

3 Февруари 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Кралицата и другите членове на кралското семейство ще бъдат евакуирани от Лондон в случай на бунтове, предизвикани от Брекзит без споразумение, става ясно от тайни планове, изготвени от правителството, пише неделното издание на британския авторитетен вестник The Times.
Изготвените преди много години планове за евакуацията на кралското семейство по време на Студената война са били актуализирани през последните седмици, тъй като рискът продължава да нараства Великобритания да напусне ЕС без споразумение в края на другия месец.
Плановете, които първоначално са били предназначени за действие в случай на ядрена атака от Съветския съюз са предвиждали да изведат кралицата и херцога на Единбург от Лондон до тайно място, което вестникът се е съгласил да не разкрива .
"Тези планове за спешна евакуация са съществували от времето на Студената война, но сега са актуализирани в случай на граждански безредици след Брекзит без споразумение ", е заявил източник от кабинета пред изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас: Отказът от Брекзит е малко вероятен

Хайко Маас: Отказът от Брекзит е малко вероятен

3 Февруари 2019 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският външен министър Хайко Маас заяви в неделя, че идеята за отказ на Великобритания от Брекзит е малко вероятна. Маас заяви пред германската медийна група Funke, че би искал да види „излизане от Брекзит“, но не се надява това да се случи, предава думите му Deutsche Welle.
Брюксел и Лондон се озоваха в задънена улица по отношение на окончателното споразумение за излизането на Великобритания от ЕС, след като то бе отхвърлено в британския парламент, въпреки, че датата на напускане на Великобритания от ЕС, 29 март, наближава.
Несигурността доведе до призиви към Лондон да упражни правото си да отмени обявеното от преди две години съобщение за оттегляне и да остане пълноправен член на блока.
Маас се отнася скептично към шансовете за това. „Точно това бих искал най-много“ - каза той. "Но ние не трябва да имаме илюзии за това. Вероятността за излизане от Брекзит е изключително малка", призна Маас.
Германският външен министър потвърди отхвърлянето от страна на ЕС на евентуално предоговаряне на споразумението за оттегляне, добавяйки, че единствената възможност на Обединеното кралство да избегне "твърдия Брекзит" е просто да приеме споразумението, което е договорено.
Германският външен министър отхвърли и британските опити да получат допълнителни отстъпки, които да задоволят хардлайнерите и критиците на споразумението в Лондон.
"Споразумението, което договорихме с Великобритания, вече е компромис - особено по отношение на клаузите за Северна Ирландия", каза той.
Хайко Маас подчерта акцента на ЕС върху защитата на свободната ирландската граница. "Не трябва да има твърда граница с Република Ирландия ... Не можем да рискуваме отново да избухне конфликт в Северна Ирландия", заключи той.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Telegraph: Най-добрият шанс на Великобритания е да остане в ЕС

The Telegraph: Най-добрият шанс на Великобритания е да остане в ЕС

2 Февруари 2019 | 04:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Най-добрата възможност за Великобритания да отмъсти на Брюксел е като остане в Евросъюза, пише The Telegraph.
За най-големите фанатици и задушаващи теолози от ЕС, има само няколко изхода, които може да се окажат по-ужасни от една непримирима и враждебна Британия, затънала в проект, който води до подкопаване на нейните собствени устои отвътре.
Те се утешават с мисълта за галванизиращия ефект, който Брекзит бе оказал на собствените им мечти за по-тясна интеграция. В същото време обаче се чувстват напълно окуцели в усилията си да спрат Великобритания системно да ги съсипва, като използва правилата на Евроблока срещу него самия.
Онова, което на всяка цена трябва да е ясно от всички, е че всяка надежда за успешен Брекзит е безнадеждно изгубена, след като това правителство се захвана да я изпълни по крайно неумел и нетактичен начин.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Mirror: Заради Брекзит все повече работници се нуждаят от правна защита

The Daily Mirror: Заради Брекзит все повече работници се нуждаят от правна защита

2 Февруари 2019 | 04:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Поради Брекзит все повече работници във Великобритания търсят правна закрила на работата си, тъй като работните им места се преместват в чужбина, пише The Daily Mirror.
Работници и служители, чиито работни места се преместват в чужбина в резултат от Брекзит все по-често се чувстват несигурни, защото имат малък шанс да поемат новите си роли извън Кралството, по думите на адвокат, водещ в трудовото право. Крис Маршъл информира вестника, че все повече хора го търсят за консултации по въпроса „как да останат да живеят на Острова, след като компаниите им се местят в Париж, Дъблин, Франкфурт или Дюселдорф?“.
За служителите, които не искат да се преместят, често пъти има една опция – да приемат съкращението като мярка. Според него обаче при сега функциониращата система те нямат достатъчно правна защита.
Той твърди, че „значителен брой служещи, особено от финансовия сектор, го търсят и се интересуват дали могат да се противопоставят на преместването и да останат в Англия.“ Според него, ако все повече фирми релокират бизнесите си извън страната, този проблем ще обхване всички индустрии.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Гражданите на Великобритания ще пътуват безвизово до ЕС след Брекзит

Deutsche Welle: Гражданите на Великобритания ще пътуват безвизово до ЕС след Брекзит

1 Февруари 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Ако Великобритания напусне Европейския съюз без споразумение, гражданите на Обединеното кралство все още ще могат да посещават блока без визи до 90 дни в рамките на 180-дневен период, заявиха в петък посланиците на останалите 27 държави от ЕС, цитирани от Deutsche Welle.
В изявление, публикувано на уебсайта на Европейския съвет, посланиците заявяват, че освобождаването от виза е „предоставено при условие на реципрочност“, което означава, че от Обединеното кралство се очаква също да не изисква визи от граждани на ЕС за кратък престой.
"В случай, че Обединеното кралство въведе изискване за виза за граждани на поне една държава-членка в бъдеще, съществуващият механизъм за реципрочност ще се прилага и (ЕС) ще се ангажира да действа незабавно при прилагането на механизма", предупредиха те.
Ако бъде прието, законодателството ще постави британските граждани наравно с гражданите на Канада и Австралия, които също имат право да посещават старните от Шенген в ЕС без визи за 90 дни.
Предложението обаче е отделно от дългосрочния регламент на ЕС, който влиза в сила през 2020 г. и който създава „предварително разрешение“ за пътувания на посетители от държави, в които ЕС не изисква виза, които понастоящем са повече от 60.
По тази система посетителите ще могат да пътуват в и от ЕС за период от три години срещу такса от 7 евро. Великобритания ще попадне в тази група страни след Брекзит без споразумение.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Лидерът на ЮКИП поиска от Елизабет II да разпусне парламента, докато Лондон и Брюксел не се разведат

Politico: Лидерът на ЮКИП поиска от Елизабет II да разпусне парламента, докато Лондон и Брюксел не се разведат

1 Февруари 2019 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на „Партията на независимостта на Обединеното кралство“ (ЮКИП) Джерард Батън изпрати петиция до кралица Елизабет II да разпусне британския парламент до влизането в сила на развода между Лондон и Брюксел на 29 март, защото депутатите „използват настоящата сесия, за да се опитат да забавят или да спрат Брекзит изцяло“, пише европейската редакция на Politico.
„Видно е, че тези същите народни представители се опитват с всички средства да отменят този резултат“, пише Батън.
„Съответно, те нарушават своите обещания към вас и нас, вашите граждани“.
Батън също така твърди, че ратификацията на Договора от Маастрихт през 1992 г. от страна на Камарата на общините е „предателска“.
„Договорът гласи, че Ваше Величество като „гражданин на Съюза“ ще „се ползва от правата, предоставени от този договор и ще бъде обект на наложените с него задължения“. Предположението, че ще предаваме права или ще налагаме задължения на Ваше Величество, беше и остава незаконно и предателство ... Служителите на Ваше Величество бяха в сериозна грешка и ви даваха лоши съвети“, пише лидерът на ЮКИП.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британските депутати отмениха февруарската ваканция, за да продължат дебатите за излизането на страната от ЕС

AFP: Британските депутати отмениха февруарската ваканция, за да продължат дебатите за излизането на страната от ЕС

31 Януари 2019 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските депутати отмениха февруарската ваканция на парламента, за да приключат в срок дебатите преди датата, на която Обединеното кралство трябва да напусне Европейския съюз – 29 март, предава AFP.
„Фактът, че няма да има прекъсване на работата и депутатите ще седят в парламента, показва, че ние предприемаме всички възможни стъпки, за да сме сигурни, че 29 март е нашата дата за излизане", подчерта говорител на премиера Тереза Мей.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Златев, ЕК: Брекзит без сделка е най-лошият вариант и за двете страни

Огнян Златев, ЕК: Брекзит без сделка е най-лошият вариант и за двете страни

31 Януари 2019 | 08:56 | Агенция "Фокус"
София. Всички ръководители на европейските институции препотвърдиха своето мнение, че споразумението за Брекзит не подлежи на предоговаряне. Това е позицията и на Европейския съюз. Това коментира в сутрешния блок на БНТ Огнян Златев - ръководител на Представителството на ЕК в България.
По думите му сегашното споразумение е най-доброто, което може да се постигне на този етап. Вариант за Брекзит без сделка е най-лошият и за двете страни. Факторът време вече играе своята роля, ЕК се готви за този сценарий, каза Златев.
Той допълни, че ако до 29 март няма никакво споразумение, Великобритания няма да участва в европейски избори, тъй като това ще означава твърд Брекзит.
При такъв сюжет самолетите от Лондон няма да имат право да кацат на европейски летища. Трябва да има изградени КПП-та. Комисията е предложила 88 временни решения, с които да се минимизират негативите от Брекзит без сделка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: ЕС замисля да съди Великобритания

The Daily Express: ЕС замисля да съди Великобритания

31 Януари 2019 | 04:49 | Агенция "Фокус"
Лондон. ЕС замисля да съди Великобритания, ако Мей не заплати 39 млрд паунда и при развод без сделка, пише The Daily Express.
Еврократите ще използват заплахата за използване на правни мерки, за да са сигурни, че Великобритания ще продължи да изплаща огромната сума, която е договорена като част от сделката на британския премиер за излизане на Острова от Евросъюза. Плановете, които ще разгневят привържениците на Брекзит, са разработени в Брюксел, за да се гарантира, че бюджетът на този политически проект няма да се провали при развод без сделка. Висш служител в ЕС разкрива предложенията като част от обявлението на Комисията за застраховка при окончателното решение за излизане без сделка. Висшият брюкселски чиновник твърди, че „ за всички ангажименти, които са поети от 28-те страни, членки, те трябва да получат възнаграждение“.
В съобщението се допълва, че: “Това важи и при сценария „без сделка“, при който от Обединеното кралство ще се очаква да продължи да изпълнява всички задължения, поети по време на членството на страната в ЕС."
В споразумението за напускане на ЕС, което срещна сериозна съпротива в Уестминстър, Великобритания се съгласява да плаща на Брюксел до 2020 година, включително и за евробюджета. Така тя ще гарантира своите задължения за едно бъдещо партньорство.
Но таксата от 39 млрд паунда ще влезе в конфликт със сценария „без сделка“, което ще накара Брюксел да окаже натиск върху Лондон да се съгласи въпреки всичко да приеме условията му. Според Брюксел така ще се омекоти влиянието на излизане без сделка в области като селското стопанство и финансиране на изследователската дейност.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България прие План за действие при Брекзит без Споразумение

България прие План за действие при Брекзит без Споразумение

30 Януари 2019 | 16:00 | Агенция "Фокус"
София. Правителството прие План за действие на Република България за прилагане на Споразумението за оттегляне на Обединеното кралство (ОК) Великобритания и Северна Ирландия от ЕС, както и План за действие на Република България за оттегляне на ОК от ЕС без Споразумение. Това съобщиха от Правителствената информационна служба.
При урегулирано оттегляне на ОК ще се гарантира максимално възможна приемственост и последователност на правата на гражданите, финансовите ни интереси, съществуващите търговски, транспортни и др. връзки с минимални празнини в отношенията.
Същевременно, предвид актуалното състояние на процеса Брекзит България се подготвя и за оттегляне без Споразумение.
И в двата случая се предвиждат мерки в няколко направления: законодателство, административен капацитет, обучителни и информационно-разяснителни дейности.
По-важни сред неотложните действия са следните:
- Закон за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България и Правилника за неговото прилагане;
- Подсилване на консулската служба в Лондон с още двама консулски служители;
- Предприемане на действия за откриване на консулска служба в Единбург, Шотландия;
- Провеждане от служителите на посолството в Лондон на 20 информационни дни до средата на годината за живеещите в различни градове на ОК български граждани;
- Предоставяне на всекидневни консултации на българските граждани в ОК, свързани с правата им след Брекзит и процедурата по кандидатстване за статут на уседналост;
- Провеждане на консултации с Европейската комисия, страните-членки на ЕС и ОК по адаптацията на нормативната уредба;
- Обособяване на раздели за Брекзит в интернет страниците на министерствата на външните работи, правосъдието, вътрешните работи и туризма;
- Обучения/семинари за български граждани на територията на ОК за промяната при преценката и изплащането на обезщетенията от ДОО;
- Информиране на бизнеса в сътрудничество с браншови организации за последиците от оттеглянето на ОК от ЕС;
- Готовност за сътрудничество с британското посолство за информационни кампании за правата на британските граждани, постоянни пребиваващи в Република България.
Планът съдържа мерки и в двустранен аспект. Те ще се предприемат единствено по въпроси, по които ЕС не предвижда общ подход за действие и само ако възникне необходимост за запълване на правния вакуум.
В зависимост от вида на оттегляне и наличието или не на преходен период, ведомствата следва незабавно да осигурят или подготовката на мерките за прилагане на Споразумението, или изпълнение на плана без Споразумение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС „не предлага предоговаряне" на споразумението за Брекзит, заяви премиерът на Ирландия

AFP: ЕС „не предлага предоговаряне" на споразумението за Брекзит, заяви премиерът на Ирландия

30 Януари 2019 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Ирландският премиер Лео Варадкар отхвърли предложението на Великобритания за възобновяване на преговорите за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, предава AFP като подчертава, че той е поредният лидер на страна-членка на Общността с подобна позиция.
„Както председателят на Съвета на ЕС (Доналд) Туск заяви вчера (вторник – бел.р.), ние не предлагаме предоговаряне, то не е на дневен ред. Няма основания да се организира спешна среща на високо равнище", заяви Варадкар пред депутатите в ирландския парламент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Предоговарянето на споразумението за Брекзит „не е на дневен ред“, увери говорителят на Меркел

AFP: Предоговарянето на споразумението за Брекзит „не е на дневен ред“, увери говорителят на Меркел

30 Януари 2019 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германия попари надеждите на Великобритания да убеди Брюксел да предоговори споразумението за излизане на страната от структурите на Европейския съюз. Говорителят на канцлера на ФРГ Ангела Меркел – Щефан Зайберт, заяви, че преразглеждането на сделката „не е на дневен ред“, предава AFP.
„Отварянето на споразумението за оттегляне не е на дневен ред", подчерта Зайберт, ден след като британският премиер Тереза Мей заяви, че ще се опита да преразгледа договора, подписан с 27-те лидери на ЕС на среща на върха в края на миналата година.
Споразумението за Брекзит, подписано от британския премиер Тереза Мей и Европейския съюз, е „най-доброто и единствено решение" за организирано излизане на страната от структурите на Общността. Това заяви по-рано през деня министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас, като подчерта, че Блокът няма да остави Ирландия изолирана.
„Нашата позиция е ясна: постигнатото споразумение е най-доброто и единствено решение за организиран изход", категоричен бе Маас пред местни медии.
Във вторник британските депутати гласуваха за предоговаряне на сделката с Брюксел. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей и парламентът в Лондон получиха категоричен отпор на исканията си за промени в договора за излизането на страната от структурите на ЕС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас: Споразумението за Брекзит е най-доброто и единствено решение за организирано излизане на Обединеното кралство от ЕС

Хайко Маас: Споразумението за Брекзит е най-доброто и единствено решение за организирано излизане на Обединеното кралство от ЕС

30 Януари 2019 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Берлин. Споразумението за Брекзит, подписано от британския премиер Тереза Мей и Европейския съюз, е „най-доброто и единствено решение" за организирано излизане на страната от структурите на Общността. Това заяви министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас, като подчерта, че Блокът няма да остави Ирландия изолирана, предава AFP.
„Нашата позиция е ясна: постигнатото споразумение е най-доброто и единствено решение за организиран изход", категоричен бе Маас пред местни медии.
Във вторник британските депутати гласуваха за предоговаряне на сделката с Брюксел. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей и парламентът в Лондон получиха категоричен отпор на исканията си за промени в договора за излизането на страната от структурите на ЕС.
Брюксел отказа да предоговаря сделката за Брекзит. Подобни разговори са изключени, особено що се отнася до ирландския въпрос, увери по-рано говорител на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск. Споразумението за излизане остава най-доброто възможно и единствен начин да се осигури регламентирано излизане на Обединеното кралство от Общността, подчертаха още от Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: ЕС отхвърля новите преговори за Брекзит

FAZ: ЕС отхвърля новите преговори за Брекзит

30 Януари 2019 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателя на Обединеното кралство Тереза Мей и парламентът в Лондон получиха категоричен отпор на исканията си за промени в договора за излизането на страната от структурите на Европейския съюз, подчертава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Брюксел отказа да предоговаря сделката за Брекзит. Подобни разговори са изключени, особено що се отнася до ирландския въпрос, увери говорител на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск. Споразумението за излизане остава най-доброто възможно и единствен начин да се осигури регламентирано излизане на Обединеното кралство от Общността, подчертаха още от Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Туск похвали опитите за блокиране на Брекзит без сделка и отказа нови разговори с Тереза Мей

Daily Express: Туск похвали опитите за блокиране на Брекзит без сделка и отказа нови разговори с Тереза Мей

30 Януари 2019 | 04:26 | Агенция "Фокус"
Лондон. Председателят на Европейския съвет, Доналд Туск, подкрепи усилията на проевропейските депутати да осуетят твърдия Брекзит по време на поредица от гласувания по последните планове на Тереза Мей, пише в. Daily Express. Говорител на официалния представител на ЕС похвали „амбицията“, показана в Камарата на общините, за блокиране на Брекзит без сделка в отговор на хаоса в Уестминстър. Говорителят Доналд Туск заяви: „Ние приветстваме и споделяме амбицията на британския парламент да избегне сценарий без сделка.Продължаваме да настояваме правителството на Обединеното кралство да изясни своите намерения по отношение на следващите си стъпки възможно най-скоро“.
„Споразумението за оттегляне е и остава най-добрият и единствен начин да се осигури правилно изтегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз. Защитният механизъм е част от споразумението за оттегляне и то не е отворено за повторни преговори. Заключенията на Европейския съвет от декември са много ясни по този въпрос“.
„Ще продължим подготовката си за всякакви възможности, включително сценарий без сделка. Ще продължим и процеса на ратифициране на споразумението, постигнато с правителството на Обединеното кралство“.
„Председателят Туск ще остане в тесен контакт със лидерите на ЕС“.
Ирландското правителство обеща да не отваря темата за предпазния механизъм в предупреждение до Тереза Мей, която се очаква да посети Брюксел тази седмица.
Лио Варадкар, ирландският премиер, каза: „Брекзит е голямото политическо предизвикателство на нашето време и трябва да държим нервите си“.
Дипломати от ЕС разкриха, че ще откажат всякакви по-нататъшни преговори по споразумението за оттегляне, но Брюксел е отворен за „алтернативни споразумения“, искани в поправката на сър Греъм Брейди.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Inedpendent: Тереза Мей получи подкрепа да предоговори защитния механизъм, но ЕС казва „не“

Inedpendent: Тереза Мей получи подкрепа да предоговори защитния механизъм, но ЕС казва „не“

30 Януари 2019 | 04:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей е получи още един шанс да спаси сделката си за Брекзит, след като депутатите дадоха подкрепата си за последния й опит да осигури промени в Брюксел, съобщава в. Independent.
Предложението, одобрено от парламента, означава, че тя има задачата да се опита да убеди европейските политици да възобновят преговорите за сделката за Брекзит, в опит да пренапишат частта с омразния ирландски механизъм.
Няколко минути след обявяването на резултата най-висшите европейски политици напълно отхвърлиха възможността за предоговаряне, поставяйки основата за голям сблъсък между Великобритания и ЕС.
Джеръми Корбин най-накрая се съгласи да се срещне с Тереза Мей, за да обсъди идеи за това как страната трябва да продължи напред.
Депутатите одобриха изменението, внесено от сър Греъм Брейди, с 317 гласа срещу 301, за да се приеме споразумението на Тереза Мей докато се намери алтернатива на механизма.
След излизането на резултатите премиера заяви: „Преди две седмици този парламент категорично отхвърли предложението за споразумение за оттегляне, като само 202 членове гласуваха за“.
„Тази вечер мнозинството от почетни членове заявиха, че ще подкрепят сделка с промени в защитния механизъм“.
„Сега е ясно, че има курс, който може да осигури значително и устойчиво мнозинство в парламента за напускането на ЕС със споразумение“.
Бившият министър на външните работи Борис Джонсън заяви, че ако ЕС не отвори отново споразумението за оттегляне, той ще подкрепи министър-председателя, ако избере„управляем Брекзит без сделка“.
Отговорът от Брюксел беше незабавен. Говорителят на председателя на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че „споразумението за оттегляне не е отворено за предоговаряне”, а главният преговарящ по Брекзит от страна на Европейския парламент, Ги Верхофстат, каза, че няма „мнозинство за отваряне“ на сделката.
Френският президент Еманюел Макрон също заяви, че споразумението е „непредоговоряемо“, нещо, което се повтаря и от ирландското правителство: „Най-добрият начин да се гарантира правилното оттегляне е да се ратифицира сегашното споразумение“.
Ако Тереза Мей осигури някакви промени в сделката, тя ще я подложи на друго гласуване. Ако тя не направи това, тя трябва да се върне в Камарата на общините до 13 февруари, за да даде на депутатите още един шанс да предложат алтернативни мерки.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Европейският парламент заявиха, че не подкрепят преразглеждане на споразумението с Лондон

ТАСС: В Европейският парламент заявиха, че не подкрепят преразглеждане на споразумението с Лондон

30 Януари 2019 | 01:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският парламент не подкрепя преразглеждане или смекчаване на споразумението за излизане на Великобритания от ЕС. Това написа в Twitter, коментирайки гласуването в британския парламент, координаторът по Брекзит Ги Верхофстат, предава агенция TACC.
„Няма мнозинство в Европейския парламент за възобновяване на преговори или за смекчаване на споразумението за излизане, включително защитния механизъм на ирландската граница. Ние напълно подкрепяме Република Ирландия и Споразумението от Белфаст“, каза той. В същото време Верхофстат приветства желанието на британския парламент да се стреми към нормален изход на Великобритания от ЕС.
Сега британският премиер Тереза Мей ще се опита да спечели отстъпки от европейските чиновници. Ръководителят на кабинета обеща, че възнамерява да се върне в Брюксел, за да обсъди отново споразумението за условията на Брекзит, като вземе предвид желанията на британските депутати.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Туск заяви, че частта относно защитния механизъм в споразумението за Брекзит няма да бъде предоговаряна

Reuters: Доналд Туск заяви, че частта относно защитния механизъм в споразумението за Брекзит няма да бъде предоговаряна

29 Януари 2019 | 23:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Председателят на Европейския съвет, Доналд Туск, заяви че сделката между Обединеното кралство и Европейския съюз няма да бъде предоговаряна, след като британският парламент гласува за замяна на споразумението относно ирландския защитен механизъм с неустановени „алтернативни споразумения, съобщава агенция Reuters.
„Споразумението за оттегляне е и остава най-добрият и единствен начин да се осигури правилно оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз“, заяви Туск чрез говорител.
„Защитният механизъм е част от споразумението за оттегляне, и то няма да бъде предоговаряно“.
Туск добави, че ЕС ще продължи с подготовката за непредвидени обстоятелства, както и с ратифицирането на съществуващото споразумение за изтегляне, което е спряно от страна на Великобритания.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Споразумението за Брекзит няма да бъде предоговаряно

AFP: Споразумението за Брекзит няма да бъде предоговаряно

29 Януари 2019 | 23:21 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Споразумението за Брекзит между Великобритания и Европейския съюз „не е отворено за предоговаряне“, заяви говорител на Доналд Туск, съобщава AFP.
Туск, чийто оглавява Европейски съвет представлява лидерите от ЕС, е говорил с тях, след като британският премиер Тереза Мей е поискала промени в споразумението.
„Ние продължаваме да настояваме правителството на Великобритания да изясни своите намерения по отношение на следващите стъпки възможно най-скоро“, каза говорителят.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Поправката на сър Греъм Брейди мина гласуването

Sky News: Поправката на сър Греъм Брейди мина гласуването

29 Януари 2019 | 23:10 | Агенция "Фокус"
Лондон. Поправката, която призовава защитния механизъм на ирландската граница да бъде „заменен с алтернативни споразумения“ мина след гласуването, съобщава Sky News.
Резултатът от гласуването показва 317 гласа „за“ срещу 301 срещу нея.
Мнозинството от членовете заявиха, че ще подкрепят сделка с промени в защитния механизъм. Сега има курс, който ще поддържа мнозинство в парламента при напускане на ЕС.
Тереза Мей призна, че ЕС няма „голям апетит“ за предоговаряне на споразумението за изтегляне и няма да бъде лесно.
Очаква се утре британският премиер и председателят на Европейския съвет, Доналд Туск, да проведат телефонен разговор.
Лидерът на Шотландската национална партия Иан Блекфорд обвини консерваторите за „скъсването на Белфасткото споразумение“. Той заяви, че торите са „измамили“ Шотландия, когато става дума за Брекзит.
Найджъл Додс от Демократичната юнионистка партия заяви, че е „напълно безразсъдно“ да се каже, че гласуването тази вечер на поправката на Брейди е „разкъсало“ Белфасткото споразумение, като се позовава на намесата на Иан Блекфорд от Шотландсата национална партия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Депутатите отхвърлиха измененията на Купър и Грийв, целящи смекчаване на оттеглянето от ЕС

Independent: Депутатите отхвърлиха измененията на Купър и Грийв, целящи смекчаване на оттеглянето от ЕС

29 Януари 2019 | 22:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей е изправена пред ключов момент в процеса около Брекзит, тъй като депутатите започват гласуване на поредица от изменения, които биха могли да променят хода на оттеглянето на Великобритания от ЕС, съобщава Independent.
Различни фракции внесоха поправки в плана за излизане на Тереза Мей, която тя бе принудена да го върне в парламента, след като депутатите отхвърлиха сделката й по-рано този месец.
На фона на явен компромис между консерваторите и нейните съюзници от Демократичната юнионистка партия, министър-председателят заяви, че ще се върне в Брюксел, за да търси промени относно спорния защитен механизъм.
Поправките на Ивет Купър са отхвърлени с 321 срещу 298 гласа, а тези на Доминик Грийв с 321 срещу 301 гласа.

Преводи и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Сделката за Брекзит не подлежи на преразглеждане

Еманюел Макрон: Сделката за Брекзит не подлежи на преразглеждане

29 Януари 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Никозия. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви във вторник, че сделката за Брекзит „не подлежи на преразглеждане“ и че тя е „най-добрата възможна“, докато британският премиер настоява за нови преговори с Брюксел, предава AFP.
Коментарите на френския държавен глава са във връзка с последното искане на Тереза Мей към британските депутати да й дадат мандат да предоговори отхвърлената бракоразводна сделка между Лондон и Брюксел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Лондон настоява за „промени“ в споразумението за Брекзит

AFP: Лондон настоява за „промени“ в споразумението за Брекзит

29 Януари 2019 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей ще настоява за „промени" в споразумението за излизане на страната от структурите на Общността, въпреки че Брюксел даде ясен сигнал, че няма да предоговаря сделката, предава AFP.
„Трябва да имаме сделка, която може да получи подкрепата на парламента и това ще изисква някои промени в споразумението за изтегляне", заяви говорителят на парламента в Лондон преди началото на поредицата от гласувания за стратегията за Брекзит.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Тереза Мей ще настоява за повторно отваряне на преговорите за Брекзит

Sky News: Тереза Мей ще настоява за повторно отваряне на преговорите за Брекзит

29 Януари 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей ще настоява пред европейските лидери за повторно отваряне на преговорите за Брекзит, предава телевизионният канал Sky News.
В рамките на деня се очаква Мей да разговаря с представители на страните-членки на Евроопейския съюз, потвърди говорител на Даунинг стрийт. В Брюксел отговориха на желанието на Мей: „Председателят на Европейската комисия (Жан-Клод) Юнкер е постоянно на разположение и е в постоянен контакт“, увери представител на изпълнителния орган на ЕС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Край на тази лудост, наречена Брекзит

The Daily Express: Край на тази лудост, наречена Брекзит

28 Януари 2019 | 04:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. ЕС и Обединеното кралство могат да избегнат всеки финансов хаос с едно просто споразумение, пише в деншния брой на The Daily Express Роджър Бутл, председател на независимия макроикономически изследователски мозъчен тръст Capital Economics. Според него има начин да се избегне финансовата бъркотия, ако Великобритания напусне ЕС без сделка на 29 март. Той предлага двете страни да подпишат временно споразумение, според което не трябва да налагат мита на вноса и износа си, докато не договорят нови договорености за свободна търговия. Тези правила ще бъдат разработени според принципите на Световната търговска организация. Водещият британски икономист пита правителството защо до този момент не е предложило този вариант на Брюксел.
66-годишният евроскептик обяснява, че на всяка цена трябва да се избегне отлагане на сделката по Брекзит, тъй като това само ще засили несигурност, която вече обхваща бизнесите в цялата страна, ще изостри негативните настроения сред обществото.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Главната роля на Филип Мей в гражданската война на Даунинг Стрийт за Брекзит

The Telegraph: Главната роля на Филип Мей в гражданската война на Даунинг Стрийт за Брекзит

28 Януари 2019 | 04:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. За главната роля на Филип Мей по време на гражданската война, която Даунинг Стрийт води за Брекзит и за митническите спирачки, пише в днешния си брой The Telegraph.
Когато през януари сделката на Тереза Мей за Брекзит преживя най-голям парламентарен провал, известен в историята на британския парламент, нейният съпруг Филип наблюдаваше развоя на събитията от галерията.
През последните две седмици той пое една от главните роля по време на вътрешната за правителството битка, която може да определи бъдещия път на сегашния британски премиер и изхода от Брекзит.
След опустошителния неуспех, кабинетът и Даунинг Стрийт се оказаха разделени на два лагера.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Меркел е заявила, че на форума в Давос трябва да се радват на присъствието й

„Известия“: Меркел е заявила, че на форума в Давос трябва да се радват на присъствието й

23 Януари 2019 | 23:16 | Агенция "Фокус"
Давос/Москва. Канцлерът на Германия Ангела Меркел е имала дискусия с основателя на Световния икономически форум в Давос Клаус Шваб, пише руският всекидневник „Известия“, като се позовава на сайта на форума. Тя е посъветвала „да се радваме на това, което имаме“.
Шваб е реагирал на думите й, като е изразил надежда, че Меркел ще идва в Давос като активен участник, а не като политик в оставка.
В края на октомври 2018-та Меркел заяви, че на изборите в 2021 година няма да избяга кандидатурата си за федерален канцлер. И на поста генерален секретар на Християн-демократическия съюз я замени Анегрет Крамп- Каренбауер.
Тазгодишната тема на Световния икономически форум е „Глобализация 4.0: формиране на глобална архитектура в епохата на четвъртата индустриална революция“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

China Daily: Китай ще продължи да инвестира в американския облигационен пазар

China Daily: Китай ще продължи да инвестира в американския облигационен пазар

23 Януари 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Пекин/Давос. По никакъв начин Китай няма да намали инвестициите си в американски облигации, е заявил висшият китайски регулатор на ценни книжа Фан Синхай по време на Световния икономически форум в Давос, пише излизащият в Пекин англоезичен всекидневникът China Daily. Фан Синхай, който е заместник председател на Регулаторната Комисия за ценни книжа на Китай, е подчертал специално: „Ние трябва да инвестираме в чужбина, а американския пазар на облигации е добро място за тази цел“.
Китай е главният международен играч, който изкупува американския дълг, но търговският спор между двете страни в последно време поставя редица въпроси за двустранните отношения.
Според финансиста политическите недоразумения няма да засегнат интереса на китайското правителство в изкупуването на американския дълг, според прессъобщение, разпространено в Давос.
Американската телевизионна мрежа CNBC предаде репортаж, в който бе изтъкнато, че Китай, който държи повече от един трилион долара в американската хазна, се явява и най-големият чужд инвеститор в САЩ.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Втори референдум ще е бедствие за Великобритания, но натам вървим

The Telegraph: Втори референдум ще е бедствие за Великобритания, но натам вървим

22 Януари 2019 | 03:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Миналата седмица имаше твърде много ликуване сред тълпите извън Камарата на общините, когато стойността на сделката на Тереза Мей се срина до рекордно ниско ниво, пише днешният The Telegraph и предупреждава: „И все пак ние вероятно ще трябва да си припомняме този момент в годините пред нас, които ще са пагубни за британската демокрация.
С един удар само, мнозинството депутати се оказаха единни в желанието си парализират единственото добро правителство, с което разполагаме, като направиха така, че Брекзит се оказа невъзможна сделка и не могат да я включат в програмата си, а сред по-голяма част от населението създадоха нетърпимо отвращение от процедурите, с които се занимават. От всичко най-важно се оказа, няма значение колко е мъдро и разумно или не, те настроиха часовника на обратно броене… на път към нов референдум.
И сега е твърде възможно и да стигнем отново до него, коментира на първа страница The Telegraph.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Daily Express: Заговор на ЕС срещу Брекзит

The Daily Express: Заговор на ЕС срещу Брекзит

22 Януари 2019 | 03:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Европейският съюз замисля заговор, за да блокира Брекзит, Найджъл Фарадж разкрива защо Брюксел „си мисли, че Брекзит е мъртъв“, пише вестник The Daily Express.
Според политика за Брюксел излизането на Великобритания от ЕС е „мъртво“, след като премиерът Тереза Мей не успя да прокара своето Споразумение за напускането му през Камарата на общините миналата седмица.
Водещият поддръжник на Брекзит и евродепутат твърди, че в ЕС смятат Брекзит за „приключен“, след като мнозинство от 230 депутати отхвърли плана на Мей. Пред вестника той е заявил: „те си мислят, че с Брекзит е свършено“ и е добавил „Тази сутрин от член на секретариата на Европейския парламент ми казаха „Брекзит е мъртъв“.
После е продължил: “Ферхофщад, Ги Ферхофщад, главният преговарящ от Европарламента, моят дявол и враг, публичен и личен, каза: „Най-лошото нещо за Британия си остава факта, че Фарадж може да се завърне“.
Коментирайки дали може да се постигнат нови компромиси с ЕС, той е обявил: “Мисля, че те ще заложат на сигурното. Смятам, че равнището, на което може да се споразумеят Барние и редица политически фигури в тази страна, е като се признае, че в Парламентът и в частност г-н Бъркоу не искат това да се случи. Пак, надявам се да греша, но съм твърде прагматичен и мисля, че имам право в повечето случаи.“
Координаторът от страна на ЕС за Брекзит Ферхофщад в края на седмицата обяви, че Обединеното кралство ще има един ден, за да се върне обратно в ЕС. В неделното издание на Тhe Mail той написа: “Сделката е на масата и тя не трябва да изключва възможността за връщане в бъдеще. Не се съмнявам, че някой ден някой млад политик ще върне обратно в ЕС Великобритания, където й е мястото.”
Фарадж е добавил също: “Да заключваме политиците в една стая, докато най-сетне се разберат, е нещо, което ми беше любимо занимание в миналото, когато бях министър председател на Белгия, където постоянно се изправяхме пред екзистенциални преговори, свързани с езика и идентичността.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 AFP: Глобалната икономика отслабва

AFP: Глобалната икономика отслабва

22 Януари 2019 | 02:37 | Агенция "Фокус"
Давос. В доклада на Международния валутен фонд, който излезе в навечерието на Световния икономически форум в Давос, се казва, че "ключов източник за риска си остава ескалацията на напрежението в търговската сфера", информира AFP и изтъква, че международната финансова институция се фокусира върху рязкото влошаване на ситуацията на борсите в последните седмици на 2018 година.
Вашингтон и Пекин на 1 декември обявиха 90-дневно „прекратяване на огъня“, но рисковете си останаха, както и съмнението, че през пролетта искрите на напреженията отново ще се разгорят и ще подпалят " перспективите за глобалната икономика“.
Друго голямо безпокойство идва от възможността Китай рязко да забави собственото си икономическо развитие, което ще се отрази в цяла Азия.
Освен търговските рискове, продължаващото вече месец спиране на работата на федералните институции в САЩ и вероятността за Брекзит без сделка са също във фокуса на МВФ.
Фондът предвижда за 2019 г. ръст на британската икономика от 1.5 процента, същият като през октомври 2018, но предупреждава, че той не е гарантиран, тъй като около Брекзит има много неизвестни.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Според Мей втори референдум ще застраши „социалната сплотеност“

The Guardian: Според Мей втори референдум ще застраши „социалната сплотеност“

22 Януари 2019 | 02:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. В понеделник вечерта премиерът на Великобритания на два пъти се обяви против настояването на своята опозиция за втори референдум за Брекзит, като категорично обясни, че той би заплашил „социалната сплотеност“ на Великобритания. Тя настоя център на нейната стратегия да останат преговорите за промяна на ирландския предпазен механизъм, пише The Guardian.
До 29 март, когато Кралството трябва да напусне Европейския съюз, по закон остават 67 дни. В този срок тя трябва да убеди депутатите и бизнесгрупите, като им предложи доказателства, че наистина желае да промени курса.
В обръщението си към парламентаристите от Камарата на общините премиерът очерта три промени, които са били изтъкнати по време на дискусиите с колегите й в шестте дни след като нейният проект за Брекзит беше отхвърлен. Те предвиждат по-консултативен подход към следващата фаза на преговори с Брюксел, като в нея се включат по-активно депутати, бизнесите и профсъюзите, по-категорично обявяване на работническите права и екологичните стандарти, и, трето, нов опит да се обсъдят съмненията на лейбъристите и северноирландските демократи юнионисти за ирландския предпазен механизъм, които след това тя ще дискутира с Брюксел.
Мей обаче пропусна идеята за удължаване на сроковете по Член 50 и преувеличи потенциалните последици от евентуален нов вот за Брекзит. Нейният говорител обяви, че „няма договореност за доверието между електората и правителството в момента и премиерът е твърдо убеден, че е правителствен дълг да се действа, като се зачита волята на гласоподавателите.”
Мей решително отхвърли идеята за отхвърляне на възможността за Брекзит без сделка, като заяви категорично, че единственият начин това да се случи е, ако се приеме нейната сделка.
Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: МВФ: Брекзит тревожи

AFP: МВФ: Брекзит тревожи

22 Януари 2019 | 00:45 | Агенция "Фокус"
Давос. Главният икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Гита Гопинат обяви пред започналия в Давос Световен икономически форум,че несигурността, която обкръжава развода на Великобритания с ЕС, липсата на договореност само седмици преди напускането му от Обединеното кралство, създават безпокойство в световната икономическа общност, предава AFP.
"Отстраняването на тази несигурност незабавно трябва да се превърне в императив за лидерите“, е мнението на МВФ. Институцията настоява да се предприемат реални действия, за да се избегнат рисковете, пред които може да се изправи световната икономика.
Няколко от големите икономики бележат рязък спад на БВП. Сред тях са Германия, Италия и Мексико, по-слабо този процес се регистрира във Франция, като причина за него се приемат демонстрациите на „жълтите жилетки“, които разтърсиха страната.
В същото време САЩ и Китай, двете световни икономически сили, се превръщат в източник на рисковете заради търговската война, която водят помежду си, но едновременно с това не се забелязват и някакви съществени промени при тях.
Очаква се през 2019 година американският БВП да се увеличи с 2.5 процента, а през 202-та - с 1.5 на сто. При Китай предвижданията на МВФ са и в двете следващи години той да нарасне с 6.2, в момента азиатският гигант преживява и издържа на натиска на необичайно забавяне на икономическите темпове на развитие.
И докато растежът се забавя, от британската неправителствена организация Оксфам предупреждават в данните, които представят пред участниците в Световния икономически форум в Давос, че графиката на неравенствата върви нагоре: състоянието на 26-те най-богати на планетата, трима от тях ще участват в Давоския форум през следващите дни, в момента се равнява на средствата, притежавани от най-бедната половина на човечество.
„Крайното неравенство е извън контрол“, заявява в интервю за агенция AFP изпълнителният директор на Оксфам Уини Бянима. Ако общото състояние на милиардерите през 2018 година е нараствало с по два милиарда и половина долара всеки ден, то относителното богатство на най-бедните три милиарда и 800 милиона жители на планетата е намаляло за същия период с 11 процента. Така разширяващата се ножица между бедни и богати подкопава борбата с бедността, разстройва икономиките и подхранва обществения гняв и ярост.


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: От Давос световният елит предупреждава за силен популистки гняв и икономическа несигурност

AFP: От Давос световният елит предупреждава за силен популистки гняв и икономическа несигурност

21 Януари 2019 | 21:45 | Агенция "Фокус"
Давос. Икономическият и политическият елит на планетата се събра в Давос за годишната среща на Световния икономически форум. Той бе посрещнат от ясните предупреждения от проучванията на Оксфам, НПО, ситуирана във Великобритания и Северна Ирландия, и на Международния валутен фонд (МВФ), които предупреждават, че международната икономика е в риск, а задълбочаващото се неравенство между бедни и богати засилва обществения гняв, предава AFP от швейцарския курорт.
Още преди официалното откриване на годишната седмица, в която богатите и влиятелните фигури в света ще изграждат мрежи и ще се социализират, беше ясно, че тазгодишната им среща ще мине под знака на все по-голяма нестабилност и надигане на популизма.
Водещи личности от САЩ, Франция, Великобритания и Зимбабве не се включиха в Световния икономически форум 2019-та, за да не пренесат политическия огън у дома.
МВФ в специално допълнение към своя доклад за развитието на световната икономика предупреждава, че търговските сблъсъци между САЩ и Китай, Брекзит и други източници на несигурност застрашават да подкопаят глобалния растеж още повече и по-бързо в сравнение с предвидените от последния му отчет отпреди три месеца. През октомври Фондът предвиждаше ръст на глобалния БВП от 3,7 процента, сега той е сведен на 3,5 за 2019-та.
Пред репортерите в Давос ръководителят на МВФ Кристин Лагард заяви: "След две години на стабилно развитие световната икономика започва да се забавя повече отколкото се очакваше, увеличават се и рисковете, Дали това означава, че глобална рецесия ни дебне зад ъгъла? Не! Но със сигурност все по-голяма става опасността от спад в темповете на глобалното развитие.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Ангела Меркел призова Брюксел и Лондон да намерят компромис за Брeкзит

Politico: Ангела Меркел призова Брюксел и Лондон да намерят компромис за Брeкзит

21 Януари 2019 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел призова своите партньори в Европейския съюз да работят с Великобритания по намирането на компромисна бракоразводна сделка между двете страни и да избегнат Брекзит без споразумение, пише европейската редакция на Politico.
„Имаме отговорност да гледаме на процеса по отделянето отговорно, за да не поклатят хората главите си след 50 години и да кажат ‚Защо не са били способни да намерят компромис‘“, заяви Меркел пред членовете на Християндемократичния съюз (ХДС) в Рощок.
„До последния ден ще работя за намирането на договорно решение за излизането на Великобритания и ще работя, за да имаме най-добрите отношения след това“, добави тя.
Във вторник членовете на британския парламент отхвърлиха Брекзита на премиера Тереза Мей с рекордно мнозинство, с което поставиха излизането на Лондон от ЕС под съмнение, пише изданието.
В своята реч Меркел подчерта колко е важно да се запазят добрите отношения между ЕС и Обединеното кралство.
„Великобритания е част от Европа“, констатира канцлерът. „Свързани сме с отлично сътрудничество във всички вътрешни политики и сигурността. И Обединеното кралство трябва да остане близък партньор в бъдеще“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Брекзит като „бомба със закъснител“

The Daily Express: Брекзит като „бомба със закъснител“

21 Януари 2019 | 05:06 | Агенция "Фокус"
Лондон. Мнозинството британци не иска втори референдум, по данни от последното проучване на общественото мнение, пише вестник „The Daily Express”
Проучването е направено в неделя, в навечерието на още една разтърсваща за правителството седмица, свързана с напускането на ЕС от Великобритания. Според него Обединеното кралство е разделено по въпросите дали трябва да се отложи Брекзит и дали правителството е имало право, когато е организирало вота през 2016-та година. То е организирано от британската новинарска организация Sky News и според него 56 на сто от британците не искат нов вот за напускане или оставане в Евросъюза. Данните се обявяват в деня, когато Тереза Мей трябва да направи обръщение към Парламента. Голяма част от депутати се опитват да й отнемат управлението на самия процес по Брекзит. След като миналата седмица планът на Тереза Мей беше категорично отхвърлен от депутатите, сега тя трябва да представи план, който да бъде одобрен от Камарата на общините. За да постигне потенциална възможност да го договори с Парламента премиерът се срещна с опонентите си, но лидерът на главната й опозиция Джеръми Корбин все още не е разговарял с нея.
С наближаването на датата 29 март и при липсата на сделка, вероятността за Брекзит без сделка става все по-видима и печели все повече поддръжници сред депутатите. Те смятат, че тази възможност трябва да се има предвид като монета в преговорите, за да се постигнат най-добри за страната условия за напускане на ЕС.
50 на сто от анкетираните са на мнение, че не трябва да се отлага прилагането на Член 50 от Договора за Европейския съюз. Последните социологически данни сочат, че 51 на сто от британците вярват, че страната е направила лош избор с решението за напускане.
Две фракции от депутатите планират да „сложат на масата за обсъждания“ допълнения, които да забавят самия процес.
Първата група се води от лейбъристката парламентаристка Ив Купър и бившият министър на торите Ник Боулс, които настояват да се отложи прилагането на Член 50, ако няма сделка до края на февруари.
Втората група, водена от Доминик Грийв, планира да предложи допълнение, с което да се избере един ден от седмицата, когато да се дебатират и гласуват въпросите, свързани с Брекзит, което да бъде извън редовната парламентарна програма.
Даунинг Стрийт определя тези предложения като „крайно тревожни“.
Лейбъристите все още нямат ясна позиция по кой път да поемат.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: „Няма решения“ за ирландската безизходица

The Guardian: „Няма решения“ за ирландската безизходица

21 Януари 2019 | 03:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Когато представя своя план Б пред парламента, се очаква Тереза Мей да отхвърли призивите за междупартиен консенсус за Брекзит, пише вестник The Guardian. Предполага се, че тя ще избере да поднови дипломатическите усилия в Брюксел и да предоговори условията по ирландския проблем.
Със своя силно разединен кабинет премиерът на Обединеното кралство обсъди късно в неделя ситуацията.
Източници от правителството съобщават, че целта е била да се намерят приемливи начини, за да се променят условията, довели до „задънената улица“, но разговорът не е успял да намери „реални решения“.
“Както обикновено, трудно е се разбере какво ще направи тя, но преобладава мнението, да привлечем Демократическата юнионистка партия и разбунтувалите се тори“, твърдят те.
След парламентарния провал на Мей през миналата седмица, въпреки твърдението й, че ще говори с „изтъкнати депутати“ от всички партии за компромис, всъщност неин приоритет е да предпази торите от историческо разцепление в партията, информират правителствените източници.
Няколко изтъкнати консервативни депутати са обявили, че могат да се отделят и да създадат партия, ако Мей предпочете да подкрепи един митнически съюз. Това е едно от главните искания на лейбъристите, което се поддържа и от онези сред торите, които подкрепят норвежкия модел за мек Брекзит.
Източници от Уайтхол съобщават, че Гавин Баруел, който е шеф на кабинета на министър-председателя, е посъветвал Тереза Мей да обърне внимание именно на митническия съюз, след като нейният проект за Брекзит беше отхвърлен миналата седмица с мнозинство от 230 гласа.
Но когато в понеделник правителството представи формалното изявление, с което да обяви следващите си стъпки, се очаква то да се съсредоточи върху търсенето на промени по ирландския проблем, за да се удържи победа срещу Групата за европейски изследвания на Джейкъб Рийс-Мог и Демократичната юнионистка партия.
Тогава премиерът ще може да отиде в Брюксел още същата вечер, макар че от Даунинг Стрийт отричат това да се случи толкова скоро.
Мерките, които Мей предлага идват в момент, когато последните данни от проучванията на общественото мнение доказват, че то е оптимистично настроено за възможността от Брекзит без сделка.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Лиъм Фокс предупреди, че провал на Брекзит ще причини „политическо цунами“

Daily Express: Лиъм Фокс предупреди, че провал на Брекзит ще причини „политическо цунами“

20 Януари 2019 | 04:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът на търговията Лиъм Фокс предупреди, че провалът на Брекзит може да доведе до „политическо цунами“ между избирателите и парламента, пише вестник Daily Express.
Видният привърженик на Брекзит каза, че ако не се вземе под внимание референдума от 2016 г., ще се разкрие „огромна пропаст“. Д-р Фокс казва: „Неуспехът на Брекзит ще предизвика пропаст между парламента и хората, разкол в нашата политическа система с незнайни последици
„Време е депутатите да изпълнят обещанията, които са направили. Това е въпрос на чест и задължение“.
Д-р Фокс също атакува депутатите и министрите, които се опитват да премахнат изцяло опцията без сделка.
Той каза: „Прекарал съм целия си живот в бизнес преговори. Най-глупавото възможно нещо е да махнеш най-силната си карта.
„Депутатите трябва да спрат да ни казват какво не искат и да ни кажат какво правят“.
Той добави, че Тереза Мей се стреми да постигне „консенсус“ от Джеръми Корбин, но така лидерът на лейбъристите ще играе „цинична партийна политика“.
Намесата на Фокс е след като бившият министър Доминик Грийв, който активно се опитва да предотврати Брекзит без сделка, изготви предложения за 300 депутати, които да поемат контрола на дневния ред в парламента.
Един министър направи предположение, че всички депутати, които подкрепят тези предложения трябва да бъдат отстранени от партията.
Сър Греъм Брейди описва сделката на Тереза Мей като „дълбоко погрешна и практически без приятели“.
Консерваторът Доминик Грийв планира да промени предложение, което Тереза Мей ще представи в парламента.
Тя ще се опита да очертае как ще преодолее безизходицата, настъпила след поражението й миналата седмица.
Бившият министър, Ник Боулс и висшият лейбъристки депутат Ивет Купър правят свои собствени планове да позволят на депутатите да поискат удължаване на членството на страната в ЕС, ако сделката не бъде договорена от парламента.
Лейбъристки източници заявиха, че могат да подкрепят този ход и вероятно плана на Доминик Грийв.
Висши министри предупредиха, че планът на Грийв може да предизвика конституционна криза с възможността за провеждане на общи избори.
Един министър каза: „Ако в крайна сметка парламентът нареди на правителството да направи нещо против нашия манифест, ще трябва да се върнем в началото“.
Друг заяви: „Това би направило управлението невъзможно. Това ще доведе до избори на някакъв етап“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Лейбъристите по-близо да подкрепят нов референдум за Брекзит

Independent: Лейбъристите по-близо да подкрепят нов референдум за Брекзит

20 Януари 2019 | 04:49 | Агенция "Фокус"
Лондон. Висшите фигури при лейбъристите накараха партията да се приближи значително до подкрепата за нов референдум за Брекзит, предполагайки, че подкрепата вече е неизбежна, освен ако Тереза Мей не изостави своите „червени линии“, пише вестник Independent.
Трима от членовете на кабинета в сянка натиснаха Джеръми Корбин, като казаха, че партията трябва да се придържа към обещанието си да „проведе кампания за публично гласуване“, ако премиерът е непоколебим, а лейбъристите не успеят да предизвикат избори.
Кейр Стармър, министърът за Брекзит в сянка, каза, че подкрепата за референдум е единственият „оставащ вариант“, ако плана за оттегляне на лейбъристите бъде отхвърлен, добавяйки: „Това е много важно задължение. И това е единственото, което ще запазим“.
Том Уотсън, заместник-председателят на лейбъристите, който говори на същата конференция, каза пред един от запитващите, подканвайки за по-бърза подкрепа за референдум: „Изкушавам се да отида там с вас“.
Призивите дойдоха, след като Джеръми Корбин разгневи някои от поддръжниците на референдума, като каза, че лейбъристите ще обмислят единствено да подкрепят ново гласуване, ако Обединеното кралство е на ръба на „бедствието без сделка“.
Говорейки пред The Independent след изказването си, Кейр Стармър отказа да определи краен срок за драматичната промяна на политиката, тъй като невъзможно е да се предвидят събитията в парламента през следващите две седмици.
Но той каза: „Аз съм много наясно, че има само 69 дни преди 29 март, следователно прозорецът сега е доста кратък“.
Сър Кейр също така обеща, че решението няма да бъде взето от затворен кръг, казвайки: „Много е важно, първо, да чуем това, което всеки може да каже и второ, да го направим по един общ начин“.
Той настоя, че той и Корбин са „обединени“, добавяйки: „Ние редовно обсъждаме това. Хората винаги се опитват да намерят различия, но ние стоим заедно зад това предложение кога да подкрепим референдум“.
Въпросът ще излезе след понеделник, когато депутатите ще бъдат свободни да внесат поредица от изменения в изявлението на премиера за „следващите стъпки“ след разрушителното поражение на сделката миналата седмица.
Те ще включват алтернативен план на лейбъристите, митнически съюз, „силна“ връзка на единния пазар и защита на работниците, екологичните и потребителските стандарти.
По-рано Джон Мейджър призова Тереза Мeй да даде на министрите си да гласуват незамисимо по всички възможности за Брекзит, заедно с другите депутати, и да се превърне в „посредник“ за решаване на кризата.
Общините са „убили” нейната сделка и тя трябва да признае, че опитите да се съживи с незначителни „бърникания” - докато се придържа към строгите „червени линии” - бяха обречени на провал.
Сър Джон добави: „Ако кабинетът не може да се съгласи и парламентът не може да се съгласи, единственият вариант е вторият референдум“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Тръмп отмени пътуването на американската делегация за форума в Давос

ТАСС: Тръмп отмени пътуването на американската делегация за форума в Давос

18 Януари 2019 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Вяшингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени пътуването на американската делегация за Световния икономически форум (СИФ) в Давос заради продължаващата криза с бюджета, затова се казва в разпространено в четвъртък съобщение от прессекретаря Сара Сандърс на Белия дом, информира ТАСС.
„За това, че 800 000 забележителни американски служещи не получават заплата, както и за да осигури работа на своя екип на нужното равнище, президентът Тръмп отмени пътуването на своята делегация за Световния икономически форум в Давос, Швейцария“, се казва в съобщението.
Отначало се очакваше Тръмп да ръководи делегацията, но на 10 януари той написа в Туитър, че отменя тази своя визита заради ожесточени спорове между Белия дом и Конгреса за контрола на американско-мексиканската граница.
След това двама представители на администрацията заявиха, че делегацията ще се ръководи от министъра на финансите Стивън Мнучин и държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео. В енйния състав трябваше да влязат търговският министър Уилбур Рос, представителят на САЩ за търговските преговори Робърт Лайтхайзър и Крис Лидл, заместник ръководител на екипа в Белия дом по политическите въпроси.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ: Вчерашното решение на британския парламент за Брекзит показа, че политиката на Тереза Мей и на нейните предшественици доведе до задънена улица

Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ: Вчерашното решение на британския парламент за Брекзит показа, че политиката на Тереза Мей и на нейните предшественици доведе до задънена улица

16 Януари 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Вчерашното решение на британския парламент за Брекзит показа, че политиката на Тереза Мей и на нейните предшественици доведе до задънена улица. Това каза евродепутатът Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ в интервю за Агенция „Фокус“.
„Вчерашното решение на британския парламент за неподкрепа на споразумението за Брекзит означава, че политиката не само на Тереза Мей, но предимно и на нейните предшественици доведе до тази задънена улица - Великобритания да не знае какво иска. Защото все пак две години правителството на Тереза Мей обсъждаше това споразумение с Европейския съюз. Тя го подписа, останалите 27 страни-членки също се съгласиха и сега виждаме, че Мей претърпя поражение в парламента. В същото време има голямо мнозинство в британския парламент, което е срещу това Великобритания да излезе от ЕС без никакво споразумение - такова „диво излизане“ без никаква уговорка с ЕС“, заяви Ковачев.
Той посочи, че остава и третият вариант – да има нов референдум. „И в крайна сметка ако на един такъв нов референдум мнозинството от гражданите на Великобритания преосмисли своето отношение към ЕС, базирано вече на информация, а не на дезинформация и на див популизъм, какъвто се ширеше от устата на Джонсън и на тези, които после захвърлиха Тереза Мей сама да се оправя с хаоса, който сами създадоха, то е възможно е Великобритания да остане в ЕС. Аз подписах едно отворено писмо заедно със сто евродепутати, с което призоваваме гражданите на Великобритания за това да останат в ЕС и заявяваме, че ще ги приветстваме отново в семейството на европейските народи“, каза още евродепутатът.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Ева Майдел, ГЕРБ/ЕНП: Българите във Великобротания ще запазят правата си дори и да няма сделка за Брекзит

Евродепутатът Ева Майдел, ГЕРБ/ЕНП: Българите във Великобротания ще запазят правата си дори и да няма сделка за Брекзит

16 Януари 2019 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Българите и останалите над 3 милиона европейски граждани, живеещи във Великобритания, ще запазят статута и правата си дори и Обединеното кралство да напусне ЕС без споразумение за преходен период до края на 2020 г. или 2022 г. Такова уверение е получил главния преговарящ за ЕС Мишел Барние от британското правителство. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел на 15 януари 2019 г. в Страсбург непосредствено след двустранна среща с главния преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
„За България и нашите съграждани в Обединеното кралство и българските компании, развиващи бизнес там, би било най-добре да има споразумение за преходния период след Брекзит. То дава правна сигурност и предвидимост докато ЕС и Великобритания уредят бъдещите си взаимоотношения. Преговорите по споразумението отнеха над две години и е малко вероятно то да бъде предоговорено в последния момент със съществени промени. В крайна сметка целият процес по напускане е иницииран от Великобратания, а до сега в ЕС не сме получили конкретна идея какво искат те и как виждат бъдещите взаимоотношения”, допълни Ева Майдел.
Брекзит е основна тема в днешното заседание на Европейския парламент. Евродепутатите ще обсъдят последиците от отхвърлянето на сделката от страна на британския парламент. Европейският парламент има ключова роля, защото трябва да одобри споразумението между Великобритания и ЕС, ако такова бъде гласувано в Лондон до края на март 2019 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Испанското правителство стартира информационен уебсайт за Брекзит

El Pais (Испания): Испанското правителство стартира информационен уебсайт за Брекзит

16 Януари 2019 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанското правителство стартира информационен уебсайт, в който са изброени различните въпроси, с които ще се сблъскат гражданите и предприятията, след като Обединеното кралство напусне Европейския съюз, пише англоезичното издание на испанския вестник El Pais.
Страницата е част от уебсайта на правителството, чиито цели включват предоставяне на информация на гражданите и предприемачите за „промените, които излизането на Великобритания от ЕС ще предизвика, както и за мерките, които се приемат на вътрешно и на европейско равнище. “
Сайтът разглежда и възможността за Брекзит без споразумение за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС, което ще представлява "бедствие за всички" според изявление, направено в понеделник от външния министър Хосеп Борел.
Въпреки че се предлагат много практически подробности, уебсайтът избягва да уточни все още неясните последици от Брекзит без споразумение, което би означавало, че няма да има преходен период за адаптиране към новата реалност на Великобритания като трета страна.
Предоставя се информация за пребиваване, право на глас, здравеопазване, образование, пътуване, финансови услуги и др. Сайтът предлага и списък с често задавани въпроси и отговори.
Гражданите са уверени, че ще запазят правото си на глас както в Испания, така и във Великобритания. Мадрид и Лондон и работи по регламенти, които ще бъдат официално представени на 21 януари.
В секцията за пътуване по въздух един от въпросите включва полет до Великобритания с испанска авиокомпания, "която може да загуби лиценза си, според съобщения в медиите." Това е косвено позоваване на бившия испански превозвач Иберия, който се бори да докаже на ЕС властите, че е базиран в Испания - той, заедно с Бритиш Еъруейз, е собственост на холдинговата група IAG, базирана в Лондон.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.