НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Independent: Никола Стърджън предупреди за „реален и нарастващ риск“ от Брекзит без сделка

The Independent: Никола Стърджън предупреди за „реален и нарастващ риск“ от Брекзит без сделка

5 Февруари 2019 | 03:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Има „реален и нарастващ риск“, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз без сделка след по-малко от два месеца, предупреди Никола Стърджън.
Първият министър на Шотландия каза, че Обединеното кралство трябва да признае, че Обединеното кралство просто "не е подготвено" да напусне ЕС след 53 дни, пише в.Independent.
По време на речта си в университета Джорджтаун в САЩ тя отново призова за втори референдум за Брекзит.
Тя също така обърна внимание на независимостта на Шотландия, като заяви, че „объркването и несигурността на Брекзит“ ясно показва, че националните интереси на Шотландия не се обслужват от Уестминстърска система.
Стърджън заяви, че правителството на Обединеното кралство се опитва да предоговаря споразумението за оттегляне от ЕС „с часовника, който тиктака“ въпреки, че ЕС обяви, че няма да приеме такова предоговаряне.
Тя каза: „В резултат на това съществува реална и нарастваща опасност Великобритания да напусне ЕС след 53 дни без да има каквато и да било сделка“.
Тя добави: „Първо, правителството на Обединеното кралство трябва да потвърди, че ще направи абсолютно всичко, за да избегне напускането без сделка. Трябва ясно да каже, че Великобритания не е готова да напусне ЕС без сделка. И като част от това, то трябва да признае, че Обединеното кралство просто не е подготвено да напусне ЕС за 53 дни.
Никола Стърджън също предупреди, че без свободно движение на хора съществува риск от намаляване на работещото население в Шотландия, като това ще доведе до „тежки икономически и социални последици“.
Първият министър каза, че Брекзит е от значение и за дебата за независимостта на Шотландия.
Тя каза: „Аз като първи министър казах, че ще съсредоточа мислите си за момента на провеждането на друг референдум за независимост през следващите няколко седмици - след като условията на Брекзит станат по-ясни.
Говорителката на британското правителство заяви: „Никола Стърджън трябва да спре да използва Брекзит като претекст да преследва нежеланата си програма за независимост. Вместо непрекъснато търсене на разделение и конституционни промени, тя трябва да работи с правителството на Обединеното кралство, за да се избегне изход без сделка. Това, което хората и бизнеса в Шотландия очакват“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: ЕС ще обяви Гибралтар за „колония“ при „твърд“ Брекзит

El Pais: ЕС ще обяви Гибралтар за „колония“ при „твърд“ Брекзит

4 Февруари 2019 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Европейският съюз се е съгласил на искането на Испания Гибралтар, британската територия в южната част на Иберийския полуостров, да бъде определена като „колония на британската корона“ в проект за бъдещото законодателство за пътуване в ЕС без визи в случай на „твърд“ Брекзит“. Британският премиер Тереза Мей счита това за „неприемливо“, както заяви неин говорител пред испанския вестник El Pais.
Като част от подготовката за „твърд“ Брекзит, европейските посланици се съгласиха, че британските граждани ще могат да пътуват до страните от Съюза без виза за кратки престои.
Представители на испанското правителство обаче поискаха в документа да бъде включена забележка, в която се отбелязва, че: „Има спор между Испания и Обединеното кралство относно суверенитета над Гибралтар, територия, за която трябва да бъде постигнато споразумение в светлината на съответните резолюции и решения на Общото събрание на ООН“. В забележката ясно се казва, че Гибралтар трябва да бъде считан за „колония на Британската корона“.
От Лондон разкритикуваха тази стъпка, като заявиха, че „Гибралтар не е колония и е абсолютно неподходящо да бъде описван по този начин. Гибралтар е пълноправна част от семейството на Обединеното кралство и има зрели и модерни конституционни отношения с Обединеното кралство. Това няма да се промени заради излизането ни от Европейския съюз“, в изявление пред El Pais.
Според The Financial Times бележката е резултат от сделка между Испания и Франция. Френското правителство се чувстваше неудобно с оригиналния текст, тъй като се позоваваше на списъка на ООН с „несамоуправляващи се територии“... обект на деколонизация“, което включва Френска Полинезия и Нова Каледония. Като компромис Париж прие определение само за Гибралтар.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей ще търси „прагматично“ решение за Брекзит

Reuters: Тереза Мей ще търси „прагматично“ решение за Брекзит

4 Февруари 2019 | 05:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че ще търси „прагматично решение“ на парламентарната безизходица по отношение на условията, при които Великобритания напуска Европейския съюз, когато се опитва да поднови преговорите с Брюксел, предава агенция Reuters.
След по-малко от два месеца, докато Великобритания трябва да напусне блока на 29 март, опасенията се увеличават по отношение на риска от хаотично излизане без сделка.
Членовете на парламента, които миналия месец отхвърлиха споразумението на Мей за Брекзит с ЕС, са я инструктирали да се върне в Брюксел, за да предоговори мерките за границата между Великобритания и Ирландия след Брекзит.
ЕС отказа подновяването на преговорите за така наречената „предпазна мярка“.
„Депутатите заявиха, че с промени в северно-ирландския защитен механизъм, те ще подкрепят споразумението, което сключих с Брюксел, за да ни измъкне от ЕС“, пише Мей във в. The Sunday Telegraph.
„Когато се върна в Брюксел, аз ще се боря за Великобритания и Северна Ирландия, ще бъда въоръжена с нов мандат, нови идеи и подновена решимост да постигна съгласие с прагматично решение, което да доведе до Брекзит, за който британския народ гласува“.
Министърът на търговията Лиъм Фокс заяви, че би било „безотговорно“ ЕС да откаже да възобнови преговорите за Брекзит
„Наистина ли казват, че по-скоро биха предпочели да не преговарят и да се озоват в позиция „без сделка“? „В наш интерес е да стигнем до това споразумение и ЕС да каже, че дори няма да обсъждаме ми се струва доста безотговорно“.
Мей каза, че е „решена" да предаде Брекзит на 29 март, но Фокс повтори коментарите на външния министър Джереми Хънт, че може да е необходимо отлагане на тази дата, за да се приеме законодателство чрез парламента.

Превод и редкация: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Никола Стърджън заяви, че Великобритания не е готова за Брекзит

Reuters: Никола Стърджън заяви, че Великобритания не е готова за Брекзит

4 Февруари 2019 | 05:18 | Агенция "Фокус"
Единбург. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън ще предупреди, че Обединеното кралство „не е подготвено“ да напусне Европейския съюз за по-малко от два месеца, съобщава Reuters.
Стърджън ще използва речта си в университета Джорджтаун във Вашингтон в понеделник, за да призове отново за втори референдум за Брекзит. Тя ще каже, че ситуацията е показала ясно, че интересите на Шотландия не са задоволени, с оставане в Обединеното кралство.
Великобритания трябва да напусне на 29 март.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Марин Льо Пен счита, че ЕС се опитва да предизвика гражданска война в Ирландия

ТАСС: Марин Льо Пен счита, че ЕС се опитва да предизвика гражданска война в Ирландия

3 Февруари 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Париж. Условията на споразумението между ЕС и Обединеното кралство, предложени от Брюксел, имат за цел да разгърнат гражданска война в Ирландия, която остава в ЕС, но жителите й не желаят въвеждане на физическа граница със Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, заяви лидерът на Националното обединение във Франция Марин Льо Пен по френския телевизионен канал BFM, цитирана от TACC.
"Европейският съюз се опитва да поднови гражданската война в Ирландия в някаква форма", каза тя, обсъждайки споразумението за оттегляне от Обединеното кралство. "Възобновяване на конфликта, който съществуваше в Ирландия, да, потвърждавам."
"Какво се опитват да направят? Да ги накажат [британците]. Те трябва да бъдат наказани, да бъде направено така, че" разводът "да стане колкото може по-болезнен", подчерта тя. "Разводът" може да стане много болезнен, но повече за ЕС, отколкото за Великобритания, " заявява френският лидер .

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Британски министър заяви, че преговорите с ЕС продължават

BBC: Британски министър заяви, че преговорите с ЕС продължават

3 Февруари 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Лондон. Обединеното кралство продължава да преговаря с Европейския съюз за премахването на различията около споразумението относно условията на Брекзит Това заяви в неделя британският министър на външната търговия Лиъм Фокс пред телевизия BBC.
Фокс, обаче, нарече безотговорен подхода на някои европейски лидери , които заявиха намерението си да не се възобновяват преговорите за преразглеждане на сделката. "Ние продължаваме да водим диалог с европейските партньори, за да постигнем споразумение възможно най-скоро", каза той, като отбеляза, че Европейската комисия определя "политическия курс" в ЕС, а не държавите-членки на общността.
Британският премиер Тереза Мей, в послание, публикувано в The Sunday Telegraph, обяви намерението си да се върне в Брюксел, за да се опита да промени споразумението за Брекзит и най-вече условията на предпазния механизъм , гарантиращ липсата на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, след като британците напуснат ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Times: Има планове за евакуация на кралицата при Брекзит без споразумение

The Sunday Times: Има планове за евакуация на кралицата при Брекзит без споразумение

3 Февруари 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Кралицата и другите членове на кралското семейство ще бъдат евакуирани от Лондон в случай на бунтове, предизвикани от Брекзит без споразумение, става ясно от тайни планове, изготвени от правителството, пише неделното издание на британския авторитетен вестник The Times.
Изготвените преди много години планове за евакуацията на кралското семейство по време на Студената война са били актуализирани през последните седмици, тъй като рискът продължава да нараства Великобритания да напусне ЕС без споразумение в края на другия месец.
Плановете, които първоначално са били предназначени за действие в случай на ядрена атака от Съветския съюз са предвиждали да изведат кралицата и херцога на Единбург от Лондон до тайно място, което вестникът се е съгласил да не разкрива .
"Тези планове за спешна евакуация са съществували от времето на Студената война, но сега са актуализирани в случай на граждански безредици след Брекзит без споразумение ", е заявил източник от кабинета пред изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас: Отказът от Брекзит е малко вероятен

Хайко Маас: Отказът от Брекзит е малко вероятен

3 Февруари 2019 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският външен министър Хайко Маас заяви в неделя, че идеята за отказ на Великобритания от Брекзит е малко вероятна. Маас заяви пред германската медийна група Funke, че би искал да види „излизане от Брекзит“, но не се надява това да се случи, предава думите му Deutsche Welle.
Брюксел и Лондон се озоваха в задънена улица по отношение на окончателното споразумение за излизането на Великобритания от ЕС, след като то бе отхвърлено в британския парламент, въпреки, че датата на напускане на Великобритания от ЕС, 29 март, наближава.
Несигурността доведе до призиви към Лондон да упражни правото си да отмени обявеното от преди две години съобщение за оттегляне и да остане пълноправен член на блока.
Маас се отнася скептично към шансовете за това. „Точно това бих искал най-много“ - каза той. "Но ние не трябва да имаме илюзии за това. Вероятността за излизане от Брекзит е изключително малка", призна Маас.
Германският външен министър потвърди отхвърлянето от страна на ЕС на евентуално предоговаряне на споразумението за оттегляне, добавяйки, че единствената възможност на Обединеното кралство да избегне "твърдия Брекзит" е просто да приеме споразумението, което е договорено.
Германският външен министър отхвърли и британските опити да получат допълнителни отстъпки, които да задоволят хардлайнерите и критиците на споразумението в Лондон.
"Споразумението, което договорихме с Великобритания, вече е компромис - особено по отношение на клаузите за Северна Ирландия", каза той.
Хайко Маас подчерта акцента на ЕС върху защитата на свободната ирландската граница. "Не трябва да има твърда граница с Република Ирландия ... Не можем да рискуваме отново да избухне конфликт в Северна Ирландия", заключи той.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Telegraph: Най-добрият шанс на Великобритания е да остане в ЕС

The Telegraph: Най-добрият шанс на Великобритания е да остане в ЕС

2 Февруари 2019 | 04:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Най-добрата възможност за Великобритания да отмъсти на Брюксел е като остане в Евросъюза, пише The Telegraph.
За най-големите фанатици и задушаващи теолози от ЕС, има само няколко изхода, които може да се окажат по-ужасни от една непримирима и враждебна Британия, затънала в проект, който води до подкопаване на нейните собствени устои отвътре.
Те се утешават с мисълта за галванизиращия ефект, който Брекзит бе оказал на собствените им мечти за по-тясна интеграция. В същото време обаче се чувстват напълно окуцели в усилията си да спрат Великобритания системно да ги съсипва, като използва правилата на Евроблока срещу него самия.
Онова, което на всяка цена трябва да е ясно от всички, е че всяка надежда за успешен Брекзит е безнадеждно изгубена, след като това правителство се захвана да я изпълни по крайно неумел и нетактичен начин.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Mirror: Заради Брекзит все повече работници се нуждаят от правна защита

The Daily Mirror: Заради Брекзит все повече работници се нуждаят от правна защита

2 Февруари 2019 | 04:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Поради Брекзит все повече работници във Великобритания търсят правна закрила на работата си, тъй като работните им места се преместват в чужбина, пише The Daily Mirror.
Работници и служители, чиито работни места се преместват в чужбина в резултат от Брекзит все по-често се чувстват несигурни, защото имат малък шанс да поемат новите си роли извън Кралството, по думите на адвокат, водещ в трудовото право. Крис Маршъл информира вестника, че все повече хора го търсят за консултации по въпроса „как да останат да живеят на Острова, след като компаниите им се местят в Париж, Дъблин, Франкфурт или Дюселдорф?“.
За служителите, които не искат да се преместят, често пъти има една опция – да приемат съкращението като мярка. Според него обаче при сега функциониращата система те нямат достатъчно правна защита.
Той твърди, че „значителен брой служещи, особено от финансовия сектор, го търсят и се интересуват дали могат да се противопоставят на преместването и да останат в Англия.“ Според него, ако все повече фирми релокират бизнесите си извън страната, този проблем ще обхване всички индустрии.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Гражданите на Великобритания ще пътуват безвизово до ЕС след Брекзит

Deutsche Welle: Гражданите на Великобритания ще пътуват безвизово до ЕС след Брекзит

1 Февруари 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Ако Великобритания напусне Европейския съюз без споразумение, гражданите на Обединеното кралство все още ще могат да посещават блока без визи до 90 дни в рамките на 180-дневен период, заявиха в петък посланиците на останалите 27 държави от ЕС, цитирани от Deutsche Welle.
В изявление, публикувано на уебсайта на Европейския съвет, посланиците заявяват, че освобождаването от виза е „предоставено при условие на реципрочност“, което означава, че от Обединеното кралство се очаква също да не изисква визи от граждани на ЕС за кратък престой.
"В случай, че Обединеното кралство въведе изискване за виза за граждани на поне една държава-членка в бъдеще, съществуващият механизъм за реципрочност ще се прилага и (ЕС) ще се ангажира да действа незабавно при прилагането на механизма", предупредиха те.
Ако бъде прието, законодателството ще постави британските граждани наравно с гражданите на Канада и Австралия, които също имат право да посещават старните от Шенген в ЕС без визи за 90 дни.
Предложението обаче е отделно от дългосрочния регламент на ЕС, който влиза в сила през 2020 г. и който създава „предварително разрешение“ за пътувания на посетители от държави, в които ЕС не изисква виза, които понастоящем са повече от 60.
По тази система посетителите ще могат да пътуват в и от ЕС за период от три години срещу такса от 7 евро. Великобритания ще попадне в тази група страни след Брекзит без споразумение.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Лидерът на ЮКИП поиска от Елизабет II да разпусне парламента, докато Лондон и Брюксел не се разведат

Politico: Лидерът на ЮКИП поиска от Елизабет II да разпусне парламента, докато Лондон и Брюксел не се разведат

1 Февруари 2019 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на „Партията на независимостта на Обединеното кралство“ (ЮКИП) Джерард Батън изпрати петиция до кралица Елизабет II да разпусне британския парламент до влизането в сила на развода между Лондон и Брюксел на 29 март, защото депутатите „използват настоящата сесия, за да се опитат да забавят или да спрат Брекзит изцяло“, пише европейската редакция на Politico.
„Видно е, че тези същите народни представители се опитват с всички средства да отменят този резултат“, пише Батън.
„Съответно, те нарушават своите обещания към вас и нас, вашите граждани“.
Батън също така твърди, че ратификацията на Договора от Маастрихт през 1992 г. от страна на Камарата на общините е „предателска“.
„Договорът гласи, че Ваше Величество като „гражданин на Съюза“ ще „се ползва от правата, предоставени от този договор и ще бъде обект на наложените с него задължения“. Предположението, че ще предаваме права или ще налагаме задължения на Ваше Величество, беше и остава незаконно и предателство ... Служителите на Ваше Величество бяха в сериозна грешка и ви даваха лоши съвети“, пише лидерът на ЮКИП.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британските депутати отмениха февруарската ваканция, за да продължат дебатите за излизането на страната от ЕС

AFP: Британските депутати отмениха февруарската ваканция, за да продължат дебатите за излизането на страната от ЕС

31 Януари 2019 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските депутати отмениха февруарската ваканция на парламента, за да приключат в срок дебатите преди датата, на която Обединеното кралство трябва да напусне Европейския съюз – 29 март, предава AFP.
„Фактът, че няма да има прекъсване на работата и депутатите ще седят в парламента, показва, че ние предприемаме всички възможни стъпки, за да сме сигурни, че 29 март е нашата дата за излизане", подчерта говорител на премиера Тереза Мей.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Златев, ЕК: Брекзит без сделка е най-лошият вариант и за двете страни

Огнян Златев, ЕК: Брекзит без сделка е най-лошият вариант и за двете страни

31 Януари 2019 | 08:56 | Агенция "Фокус"
София. Всички ръководители на европейските институции препотвърдиха своето мнение, че споразумението за Брекзит не подлежи на предоговаряне. Това е позицията и на Европейския съюз. Това коментира в сутрешния блок на БНТ Огнян Златев - ръководител на Представителството на ЕК в България.
По думите му сегашното споразумение е най-доброто, което може да се постигне на този етап. Вариант за Брекзит без сделка е най-лошият и за двете страни. Факторът време вече играе своята роля, ЕК се готви за този сценарий, каза Златев.
Той допълни, че ако до 29 март няма никакво споразумение, Великобритания няма да участва в европейски избори, тъй като това ще означава твърд Брекзит.
При такъв сюжет самолетите от Лондон няма да имат право да кацат на европейски летища. Трябва да има изградени КПП-та. Комисията е предложила 88 временни решения, с които да се минимизират негативите от Брекзит без сделка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: ЕС замисля да съди Великобритания

The Daily Express: ЕС замисля да съди Великобритания

31 Януари 2019 | 04:49 | Агенция "Фокус"
Лондон. ЕС замисля да съди Великобритания, ако Мей не заплати 39 млрд паунда и при развод без сделка, пише The Daily Express.
Еврократите ще използват заплахата за използване на правни мерки, за да са сигурни, че Великобритания ще продължи да изплаща огромната сума, която е договорена като част от сделката на британския премиер за излизане на Острова от Евросъюза. Плановете, които ще разгневят привържениците на Брекзит, са разработени в Брюксел, за да се гарантира, че бюджетът на този политически проект няма да се провали при развод без сделка. Висш служител в ЕС разкрива предложенията като част от обявлението на Комисията за застраховка при окончателното решение за излизане без сделка. Висшият брюкселски чиновник твърди, че „ за всички ангажименти, които са поети от 28-те страни, членки, те трябва да получат възнаграждение“.
В съобщението се допълва, че: “Това важи и при сценария „без сделка“, при който от Обединеното кралство ще се очаква да продължи да изпълнява всички задължения, поети по време на членството на страната в ЕС."
В споразумението за напускане на ЕС, което срещна сериозна съпротива в Уестминстър, Великобритания се съгласява да плаща на Брюксел до 2020 година, включително и за евробюджета. Така тя ще гарантира своите задължения за едно бъдещо партньорство.
Но таксата от 39 млрд паунда ще влезе в конфликт със сценария „без сделка“, което ще накара Брюксел да окаже натиск върху Лондон да се съгласи въпреки всичко да приеме условията му. Според Брюксел така ще се омекоти влиянието на излизане без сделка в области като селското стопанство и финансиране на изследователската дейност.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България прие План за действие при Брекзит без Споразумение

България прие План за действие при Брекзит без Споразумение

30 Януари 2019 | 16:00 | Агенция "Фокус"
София. Правителството прие План за действие на Република България за прилагане на Споразумението за оттегляне на Обединеното кралство (ОК) Великобритания и Северна Ирландия от ЕС, както и План за действие на Република България за оттегляне на ОК от ЕС без Споразумение. Това съобщиха от Правителствената информационна служба.
При урегулирано оттегляне на ОК ще се гарантира максимално възможна приемственост и последователност на правата на гражданите, финансовите ни интереси, съществуващите търговски, транспортни и др. връзки с минимални празнини в отношенията.
Същевременно, предвид актуалното състояние на процеса Брекзит България се подготвя и за оттегляне без Споразумение.
И в двата случая се предвиждат мерки в няколко направления: законодателство, административен капацитет, обучителни и информационно-разяснителни дейности.
По-важни сред неотложните действия са следните:
- Закон за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България и Правилника за неговото прилагане;
- Подсилване на консулската служба в Лондон с още двама консулски служители;
- Предприемане на действия за откриване на консулска служба в Единбург, Шотландия;
- Провеждане от служителите на посолството в Лондон на 20 информационни дни до средата на годината за живеещите в различни градове на ОК български граждани;
- Предоставяне на всекидневни консултации на българските граждани в ОК, свързани с правата им след Брекзит и процедурата по кандидатстване за статут на уседналост;
- Провеждане на консултации с Европейската комисия, страните-членки на ЕС и ОК по адаптацията на нормативната уредба;
- Обособяване на раздели за Брекзит в интернет страниците на министерствата на външните работи, правосъдието, вътрешните работи и туризма;
- Обучения/семинари за български граждани на територията на ОК за промяната при преценката и изплащането на обезщетенията от ДОО;
- Информиране на бизнеса в сътрудничество с браншови организации за последиците от оттеглянето на ОК от ЕС;
- Готовност за сътрудничество с британското посолство за информационни кампании за правата на британските граждани, постоянни пребиваващи в Република България.
Планът съдържа мерки и в двустранен аспект. Те ще се предприемат единствено по въпроси, по които ЕС не предвижда общ подход за действие и само ако възникне необходимост за запълване на правния вакуум.
В зависимост от вида на оттегляне и наличието или не на преходен период, ведомствата следва незабавно да осигурят или подготовката на мерките за прилагане на Споразумението, или изпълнение на плана без Споразумение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС „не предлага предоговаряне" на споразумението за Брекзит, заяви премиерът на Ирландия

AFP: ЕС „не предлага предоговаряне" на споразумението за Брекзит, заяви премиерът на Ирландия

30 Януари 2019 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Ирландският премиер Лео Варадкар отхвърли предложението на Великобритания за възобновяване на преговорите за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, предава AFP като подчертава, че той е поредният лидер на страна-членка на Общността с подобна позиция.
„Както председателят на Съвета на ЕС (Доналд) Туск заяви вчера (вторник – бел.р.), ние не предлагаме предоговаряне, то не е на дневен ред. Няма основания да се организира спешна среща на високо равнище", заяви Варадкар пред депутатите в ирландския парламент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Предоговарянето на споразумението за Брекзит „не е на дневен ред“, увери говорителят на Меркел

AFP: Предоговарянето на споразумението за Брекзит „не е на дневен ред“, увери говорителят на Меркел

30 Януари 2019 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германия попари надеждите на Великобритания да убеди Брюксел да предоговори споразумението за излизане на страната от структурите на Европейския съюз. Говорителят на канцлера на ФРГ Ангела Меркел – Щефан Зайберт, заяви, че преразглеждането на сделката „не е на дневен ред“, предава AFP.
„Отварянето на споразумението за оттегляне не е на дневен ред", подчерта Зайберт, ден след като британският премиер Тереза Мей заяви, че ще се опита да преразгледа договора, подписан с 27-те лидери на ЕС на среща на върха в края на миналата година.
Споразумението за Брекзит, подписано от британския премиер Тереза Мей и Европейския съюз, е „най-доброто и единствено решение" за организирано излизане на страната от структурите на Общността. Това заяви по-рано през деня министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас, като подчерта, че Блокът няма да остави Ирландия изолирана.
„Нашата позиция е ясна: постигнатото споразумение е най-доброто и единствено решение за организиран изход", категоричен бе Маас пред местни медии.
Във вторник британските депутати гласуваха за предоговаряне на сделката с Брюксел. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей и парламентът в Лондон получиха категоричен отпор на исканията си за промени в договора за излизането на страната от структурите на ЕС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас: Споразумението за Брекзит е най-доброто и единствено решение за организирано излизане на Обединеното кралство от ЕС

Хайко Маас: Споразумението за Брекзит е най-доброто и единствено решение за организирано излизане на Обединеното кралство от ЕС

30 Януари 2019 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Берлин. Споразумението за Брекзит, подписано от британския премиер Тереза Мей и Европейския съюз, е „най-доброто и единствено решение" за организирано излизане на страната от структурите на Общността. Това заяви министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас, като подчерта, че Блокът няма да остави Ирландия изолирана, предава AFP.
„Нашата позиция е ясна: постигнатото споразумение е най-доброто и единствено решение за организиран изход", категоричен бе Маас пред местни медии.
Във вторник британските депутати гласуваха за предоговаряне на сделката с Брюксел. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей и парламентът в Лондон получиха категоричен отпор на исканията си за промени в договора за излизането на страната от структурите на ЕС.
Брюксел отказа да предоговаря сделката за Брекзит. Подобни разговори са изключени, особено що се отнася до ирландския въпрос, увери по-рано говорител на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск. Споразумението за излизане остава най-доброто възможно и единствен начин да се осигури регламентирано излизане на Обединеното кралство от Общността, подчертаха още от Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: ЕС отхвърля новите преговори за Брекзит

FAZ: ЕС отхвърля новите преговори за Брекзит

30 Януари 2019 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателя на Обединеното кралство Тереза Мей и парламентът в Лондон получиха категоричен отпор на исканията си за промени в договора за излизането на страната от структурите на Европейския съюз, подчертава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Брюксел отказа да предоговаря сделката за Брекзит. Подобни разговори са изключени, особено що се отнася до ирландския въпрос, увери говорител на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск. Споразумението за излизане остава най-доброто възможно и единствен начин да се осигури регламентирано излизане на Обединеното кралство от Общността, подчертаха още от Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Туск похвали опитите за блокиране на Брекзит без сделка и отказа нови разговори с Тереза Мей

Daily Express: Туск похвали опитите за блокиране на Брекзит без сделка и отказа нови разговори с Тереза Мей

30 Януари 2019 | 04:26 | Агенция "Фокус"
Лондон. Председателят на Европейския съвет, Доналд Туск, подкрепи усилията на проевропейските депутати да осуетят твърдия Брекзит по време на поредица от гласувания по последните планове на Тереза Мей, пише в. Daily Express. Говорител на официалния представител на ЕС похвали „амбицията“, показана в Камарата на общините, за блокиране на Брекзит без сделка в отговор на хаоса в Уестминстър. Говорителят Доналд Туск заяви: „Ние приветстваме и споделяме амбицията на британския парламент да избегне сценарий без сделка.Продължаваме да настояваме правителството на Обединеното кралство да изясни своите намерения по отношение на следващите си стъпки възможно най-скоро“.
„Споразумението за оттегляне е и остава най-добрият и единствен начин да се осигури правилно изтегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз. Защитният механизъм е част от споразумението за оттегляне и то не е отворено за повторни преговори. Заключенията на Европейския съвет от декември са много ясни по този въпрос“.
„Ще продължим подготовката си за всякакви възможности, включително сценарий без сделка. Ще продължим и процеса на ратифициране на споразумението, постигнато с правителството на Обединеното кралство“.
„Председателят Туск ще остане в тесен контакт със лидерите на ЕС“.
Ирландското правителство обеща да не отваря темата за предпазния механизъм в предупреждение до Тереза Мей, която се очаква да посети Брюксел тази седмица.
Лио Варадкар, ирландският премиер, каза: „Брекзит е голямото политическо предизвикателство на нашето време и трябва да държим нервите си“.
Дипломати от ЕС разкриха, че ще откажат всякакви по-нататъшни преговори по споразумението за оттегляне, но Брюксел е отворен за „алтернативни споразумения“, искани в поправката на сър Греъм Брейди.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Inedpendent: Тереза Мей получи подкрепа да предоговори защитния механизъм, но ЕС казва „не“

Inedpendent: Тереза Мей получи подкрепа да предоговори защитния механизъм, но ЕС казва „не“

30 Януари 2019 | 04:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей е получи още един шанс да спаси сделката си за Брекзит, след като депутатите дадоха подкрепата си за последния й опит да осигури промени в Брюксел, съобщава в. Independent.
Предложението, одобрено от парламента, означава, че тя има задачата да се опита да убеди европейските политици да възобновят преговорите за сделката за Брекзит, в опит да пренапишат частта с омразния ирландски механизъм.
Няколко минути след обявяването на резултата най-висшите европейски политици напълно отхвърлиха възможността за предоговаряне, поставяйки основата за голям сблъсък между Великобритания и ЕС.
Джеръми Корбин най-накрая се съгласи да се срещне с Тереза Мей, за да обсъди идеи за това как страната трябва да продължи напред.
Депутатите одобриха изменението, внесено от сър Греъм Брейди, с 317 гласа срещу 301, за да се приеме споразумението на Тереза Мей докато се намери алтернатива на механизма.
След излизането на резултатите премиера заяви: „Преди две седмици този парламент категорично отхвърли предложението за споразумение за оттегляне, като само 202 членове гласуваха за“.
„Тази вечер мнозинството от почетни членове заявиха, че ще подкрепят сделка с промени в защитния механизъм“.
„Сега е ясно, че има курс, който може да осигури значително и устойчиво мнозинство в парламента за напускането на ЕС със споразумение“.
Бившият министър на външните работи Борис Джонсън заяви, че ако ЕС не отвори отново споразумението за оттегляне, той ще подкрепи министър-председателя, ако избере„управляем Брекзит без сделка“.
Отговорът от Брюксел беше незабавен. Говорителят на председателя на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че „споразумението за оттегляне не е отворено за предоговаряне”, а главният преговарящ по Брекзит от страна на Европейския парламент, Ги Верхофстат, каза, че няма „мнозинство за отваряне“ на сделката.
Френският президент Еманюел Макрон също заяви, че споразумението е „непредоговоряемо“, нещо, което се повтаря и от ирландското правителство: „Най-добрият начин да се гарантира правилното оттегляне е да се ратифицира сегашното споразумение“.
Ако Тереза Мей осигури някакви промени в сделката, тя ще я подложи на друго гласуване. Ако тя не направи това, тя трябва да се върне в Камарата на общините до 13 февруари, за да даде на депутатите още един шанс да предложат алтернативни мерки.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Европейският парламент заявиха, че не подкрепят преразглеждане на споразумението с Лондон

ТАСС: В Европейският парламент заявиха, че не подкрепят преразглеждане на споразумението с Лондон

30 Януари 2019 | 01:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският парламент не подкрепя преразглеждане или смекчаване на споразумението за излизане на Великобритания от ЕС. Това написа в Twitter, коментирайки гласуването в британския парламент, координаторът по Брекзит Ги Верхофстат, предава агенция TACC.
„Няма мнозинство в Европейския парламент за възобновяване на преговори или за смекчаване на споразумението за излизане, включително защитния механизъм на ирландската граница. Ние напълно подкрепяме Република Ирландия и Споразумението от Белфаст“, каза той. В същото време Верхофстат приветства желанието на британския парламент да се стреми към нормален изход на Великобритания от ЕС.
Сега британският премиер Тереза Мей ще се опита да спечели отстъпки от европейските чиновници. Ръководителят на кабинета обеща, че възнамерява да се върне в Брюксел, за да обсъди отново споразумението за условията на Брекзит, като вземе предвид желанията на британските депутати.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Туск заяви, че частта относно защитния механизъм в споразумението за Брекзит няма да бъде предоговаряна

Reuters: Доналд Туск заяви, че частта относно защитния механизъм в споразумението за Брекзит няма да бъде предоговаряна

29 Януари 2019 | 23:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Председателят на Европейския съвет, Доналд Туск, заяви че сделката между Обединеното кралство и Европейския съюз няма да бъде предоговаряна, след като британският парламент гласува за замяна на споразумението относно ирландския защитен механизъм с неустановени „алтернативни споразумения, съобщава агенция Reuters.
„Споразумението за оттегляне е и остава най-добрият и единствен начин да се осигури правилно оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз“, заяви Туск чрез говорител.
„Защитният механизъм е част от споразумението за оттегляне, и то няма да бъде предоговаряно“.
Туск добави, че ЕС ще продължи с подготовката за непредвидени обстоятелства, както и с ратифицирането на съществуващото споразумение за изтегляне, което е спряно от страна на Великобритания.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Споразумението за Брекзит няма да бъде предоговаряно

AFP: Споразумението за Брекзит няма да бъде предоговаряно

29 Януари 2019 | 23:21 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Споразумението за Брекзит между Великобритания и Европейския съюз „не е отворено за предоговаряне“, заяви говорител на Доналд Туск, съобщава AFP.
Туск, чийто оглавява Европейски съвет представлява лидерите от ЕС, е говорил с тях, след като британският премиер Тереза Мей е поискала промени в споразумението.
„Ние продължаваме да настояваме правителството на Великобритания да изясни своите намерения по отношение на следващите стъпки възможно най-скоро“, каза говорителят.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Поправката на сър Греъм Брейди мина гласуването

Sky News: Поправката на сър Греъм Брейди мина гласуването

29 Януари 2019 | 23:10 | Агенция "Фокус"
Лондон. Поправката, която призовава защитния механизъм на ирландската граница да бъде „заменен с алтернативни споразумения“ мина след гласуването, съобщава Sky News.
Резултатът от гласуването показва 317 гласа „за“ срещу 301 срещу нея.
Мнозинството от членовете заявиха, че ще подкрепят сделка с промени в защитния механизъм. Сега има курс, който ще поддържа мнозинство в парламента при напускане на ЕС.
Тереза Мей призна, че ЕС няма „голям апетит“ за предоговаряне на споразумението за изтегляне и няма да бъде лесно.
Очаква се утре британският премиер и председателят на Европейския съвет, Доналд Туск, да проведат телефонен разговор.
Лидерът на Шотландската национална партия Иан Блекфорд обвини консерваторите за „скъсването на Белфасткото споразумение“. Той заяви, че торите са „измамили“ Шотландия, когато става дума за Брекзит.
Найджъл Додс от Демократичната юнионистка партия заяви, че е „напълно безразсъдно“ да се каже, че гласуването тази вечер на поправката на Брейди е „разкъсало“ Белфасткото споразумение, като се позовава на намесата на Иан Блекфорд от Шотландсата национална партия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Депутатите отхвърлиха измененията на Купър и Грийв, целящи смекчаване на оттеглянето от ЕС

Independent: Депутатите отхвърлиха измененията на Купър и Грийв, целящи смекчаване на оттеглянето от ЕС

29 Януари 2019 | 22:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей е изправена пред ключов момент в процеса около Брекзит, тъй като депутатите започват гласуване на поредица от изменения, които биха могли да променят хода на оттеглянето на Великобритания от ЕС, съобщава Independent.
Различни фракции внесоха поправки в плана за излизане на Тереза Мей, която тя бе принудена да го върне в парламента, след като депутатите отхвърлиха сделката й по-рано този месец.
На фона на явен компромис между консерваторите и нейните съюзници от Демократичната юнионистка партия, министър-председателят заяви, че ще се върне в Брюксел, за да търси промени относно спорния защитен механизъм.
Поправките на Ивет Купър са отхвърлени с 321 срещу 298 гласа, а тези на Доминик Грийв с 321 срещу 301 гласа.

Преводи и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Сделката за Брекзит не подлежи на преразглеждане

Еманюел Макрон: Сделката за Брекзит не подлежи на преразглеждане

29 Януари 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Никозия. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви във вторник, че сделката за Брекзит „не подлежи на преразглеждане“ и че тя е „най-добрата възможна“, докато британският премиер настоява за нови преговори с Брюксел, предава AFP.
Коментарите на френския държавен глава са във връзка с последното искане на Тереза Мей към британските депутати да й дадат мандат да предоговори отхвърлената бракоразводна сделка между Лондон и Брюксел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Лондон настоява за „промени“ в споразумението за Брекзит

AFP: Лондон настоява за „промени“ в споразумението за Брекзит

29 Януари 2019 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей ще настоява за „промени" в споразумението за излизане на страната от структурите на Общността, въпреки че Брюксел даде ясен сигнал, че няма да предоговаря сделката, предава AFP.
„Трябва да имаме сделка, която може да получи подкрепата на парламента и това ще изисква някои промени в споразумението за изтегляне", заяви говорителят на парламента в Лондон преди началото на поредицата от гласувания за стратегията за Брекзит.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Тереза Мей ще настоява за повторно отваряне на преговорите за Брекзит

Sky News: Тереза Мей ще настоява за повторно отваряне на преговорите за Брекзит

29 Януари 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей ще настоява пред европейските лидери за повторно отваряне на преговорите за Брекзит, предава телевизионният канал Sky News.
В рамките на деня се очаква Мей да разговаря с представители на страните-членки на Евроопейския съюз, потвърди говорител на Даунинг стрийт. В Брюксел отговориха на желанието на Мей: „Председателят на Европейската комисия (Жан-Клод) Юнкер е постоянно на разположение и е в постоянен контакт“, увери представител на изпълнителния орган на ЕС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Край на тази лудост, наречена Брекзит

The Daily Express: Край на тази лудост, наречена Брекзит

28 Януари 2019 | 04:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. ЕС и Обединеното кралство могат да избегнат всеки финансов хаос с едно просто споразумение, пише в деншния брой на The Daily Express Роджър Бутл, председател на независимия макроикономически изследователски мозъчен тръст Capital Economics. Според него има начин да се избегне финансовата бъркотия, ако Великобритания напусне ЕС без сделка на 29 март. Той предлага двете страни да подпишат временно споразумение, според което не трябва да налагат мита на вноса и износа си, докато не договорят нови договорености за свободна търговия. Тези правила ще бъдат разработени според принципите на Световната търговска организация. Водещият британски икономист пита правителството защо до този момент не е предложило този вариант на Брюксел.
66-годишният евроскептик обяснява, че на всяка цена трябва да се избегне отлагане на сделката по Брекзит, тъй като това само ще засили несигурност, която вече обхваща бизнесите в цялата страна, ще изостри негативните настроения сред обществото.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Главната роля на Филип Мей в гражданската война на Даунинг Стрийт за Брекзит

The Telegraph: Главната роля на Филип Мей в гражданската война на Даунинг Стрийт за Брекзит

28 Януари 2019 | 04:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. За главната роля на Филип Мей по време на гражданската война, която Даунинг Стрийт води за Брекзит и за митническите спирачки, пише в днешния си брой The Telegraph.
Когато през януари сделката на Тереза Мей за Брекзит преживя най-голям парламентарен провал, известен в историята на британския парламент, нейният съпруг Филип наблюдаваше развоя на събитията от галерията.
През последните две седмици той пое една от главните роля по време на вътрешната за правителството битка, която може да определи бъдещия път на сегашния британски премиер и изхода от Брекзит.
След опустошителния неуспех, кабинетът и Даунинг Стрийт се оказаха разделени на два лагера.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Лоялистите заплашват да изоставят Тереза Мей в името на „мек“ Брекзит

The Times: Лоялистите заплашват да изоставят Тереза Мей в името на „мек“ Брекзит

28 Януари 2019 | 03:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Консерваторите, които подкрепиха плана на премиера за Брекзит, когато той беше категорично отхвърлен по-рано през януари, сега се канят да я изоставят и да настояват за по-меко споразумение, ако в понеделник парламентът блокира излизане от ЕС без сделка, пише в днешния си брой The Times.
Депутатите, които са лоялни в момента към министър-председателя на Великобритания, ще подкрепят алтернативни проекти за напускане на Евросъюза, ако предложението на бившия лейбъристки министър Ивет Купър постигне отлагане на датата за напускане.
Един от тях, който преди две седмици гласува за сделка, заяви, че те не могат да си позволят повече да изчакват Мей да се опитва да постигне нови отстъпки по ирландския предпазен механизъм. Тази група мобилизира усилията си за един по-мек Брекзит. “Още колко дълго трябва да чакаме?“, питат те.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Irish Times: Протести на границата заради Брекзит

The Irish Times: Протести на границата заради Брекзит

27 Януари 2019 | 04:20 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Протестиращи ирландци в събота предупредиха Тереза Мей за рисковете от „твърда“ граница, които може да доведат до провал на мирния процес в Северна Ирландия, пише в днешния си брой The Irish Times.

‘Ирландия няма да позволи да страда заради глупостта на торите и тяхната партия"!

Стотици са излезли в събота на граничната линия между Република Ирландия и Северна Ирландия, за да припомнят на британския премиер, че вероятността от „твърда“ граница може да доведе да унищожаване на „твърдо“ спечеления мир в Северна Ирландия. Протестиращите ясно са заявили, че отговорността пада именно върху премиера.
Изградена била имитация на гранична бариера, на която актьори, облечени като войници и митничари са разигравали сцени, докато разгневени протестиращи срещу Брекзит са произнасяли речи.
Ако Обединеното кралство напусне Европа без сделка, свободният поток на стоки ще бъде прекъснат заради създаването на „твърда“ граница на Острова, предупреждава и Европейската комисия.
Демонстрантите са заявили: „Ние ще сме потърпевши от грешките на онези, които са в Уестминстър.“ И още: „ Няма да приемем тази граница и ще настояваме Лондон да разреши проблема, който сам създаде.“
Те са обявили пред медиите, че 20 години след Споразумението от Разпети петък от 1998 година, известно и като Белфастко споразумение, с което се сложи край на десетилетия насилия, „целият мир и благополучие, които постигнахме, ще бъдат унищожени от една „твърда“ граница“. Според тях общностите ще се върнат с години назад и ще са принудени да живеят в сянката на нечия граница.
Правителствата в Дъблин и в Лондон заявиха, че искат да избегнат „твърда“ граница след Брекзит, много пъти различни информационни източници твърдят, че оттеглянето на Британия от ЕС не означава завръщане към предишното насилие. Но от службите по охрана на реда заявяват, че ако се възстановят митническите постове, полицията ще трябва да ги пази, а това изправя пред риск офицерите.
Саймън Ковни, външен министър на Република Ирландия през седмицата заяви, че ще е трудно да не се инсталират нови съоръжения, ако има Брекзит без сделка.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express:  РАЗКРИТИЕ: Европейските политици имат план за втори референдум

The Daily Express: РАЗКРИТИЕ: Европейските политици имат план за втори референдум

27 Януари 2019 | 03:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британски евродепутат е разкрил, че европейските политици имат план как желаещите Обединеното кралство да остане в ЕС да спечелят втория референдум, пише в неделното си издание The Daily Express.
Евродепутатката от листата на либерал-демократите Катрин Бийрдър е обявила пред БиБиСи, че колегите й в Европейския парламент могат да я подкрепят в кампания за запазване на мястото на Великобритания в Европа. Госпожа Бийрдър е обявила това в предаването на радиотелевизионната корпорация „Тази седмица в Уестминстър“, като е обяснила, че има евродепутати в Страсбург, които са готови да „направят всичко, което могат“, за да помогнат на Британия да остане в ЕС. Заявлението й идва след като лидерът на Долната камара Андрея Лийдсъм каза, че ЕС ще отложи Брекзит за „2-3 седмици“ заради „много силните взаимоотношения“.
Бийрдър е обяснила: “Думите им са: "ако Обединеното кралство стигне до втори референдум, ние сме готови да помогнем с каквото можем, за да останете". Те наистина не искат да напускаме“. Според нея Тереза Мей ще бъде принудена да удължи действието на Член 50. Либерал-демократката все пак е предупредила, че премиерът ще бъде принуден „или да промени нашите червени линии, или да предложи втори референдум“, за да може ЕС да приеме молбата.
През седмицата самата Мей обаче предупреди, че втори референдум за ЕС може само да предизвика още по-голям граждански хаос и неспокойство във Великобритания и да разруши доверието в парламента и да доведе до “разпад на нашето Обединено кралство ”.
Йън Лейвъри, лейбъристки депутат, който е и координатор на националната кампания за втори референдум, също предупреди за последствията от него. В началото на седмицата правосъдният министър на Германия посъветва Великобритания да проведе втори референдум, след като отхвърли план Б на Тереза Мей.
Сред плановете, предлагани от депутатите, има и идея за създаване на представителна група от 250 публични личности, които заедно да предложат решение за излизане от кризата, свързана с Брекзит.
В вторник се очаква Долната камара да гласува допълнение към правната част на Брекзит, с което се призовава за събрание и което получава все по-голяма подкрепа сред всички депутати.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Guardian: Британските компании планират масово напускане, ако се стигне до Брекзит без сделка

The Guardian: Британските компании планират масово напускане, ако се стигне до Брекзит без сделка

27 Януари 2019 | 02:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бизнес групировките предупреждават, че компаниите се готвят да изнесат операциите си извън страната, пише в днешния си брой The Guardian.
Хиляди британски компании вече са подготвили спасителни планове в случай на Брекзит без сделка, по данни на Британската търговска камара.
Преди решаващата седмица, когато в парламента се очаква депутатите да се опитат да отнемат от правителството на Тереза Мей правомощията да контролира процеса по напускане на ЕС от страна на Великобритания, за да го забавят и да избегнат опцията „без сделка“, от Британската търговска камара информират, че компаниите, които вече са обявили подобно намерение, представляват само „върха на айсберга“. Мнозина от нейните 75 000 члена вече са изразходвали значителни суми, за да се подготвят за хаотичен Брекзит.
В последните няколко дни в Камарата са постъпили съобщения, че около 35 фирми активират плановете си да изнесат дейността си извън Обединеното кралство или се запасяват със стоки, за да се преборят с най-лошите ефекти, които се очакват от Брекзит. След като проектът на Мей беше отхвърлен от Долната камара на британския парламент много са компаниите, които се опитват да се защитят от онова, което предстои и което е неизвестно. „Това е особено видимо в млекопреработвателната промишленост“, е заявил Мат Грифит, директор в Британската търговска камара
Лейбъристката депутатка Ивет Купър е обявила пред „Обзървър“, че двама основни работодатели от нейния избирателен район, Западен Йоркшир, - компаниите „Бърбери“ за луксозни стоки и Харибо“ за сладкарски издения, са й писали за очакваните щети, които ще понесе техният бизнес, ако няма сделка. В първата компания работят 750 души, а във втората – 700.
Купър настоява Камарата да одобри допълнение по време на дебата във вторник, според което ще се даде възможност Брекзит ад се отложи до края на 2019-та година.
През седмицата някои от най-големите британски работодатели като Airbus, най-големият производител на летателни апарати в Европа, с 14 000 работници в основното предприятие във Великобритания и с още 110 000 души в дъщерните предприятия - също предупредиха за негативните последици от Брекзит без сделка за активностите си на Острова.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Съюзник на Мей призна, че напускането на ЕС може да се отложи

Daily Express: Съюзник на Мей призна, че напускането на ЕС може да се отложи

26 Януари 2019 | 05:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Андреа Лийдсъм е признала, че Брекзит може да бъде отложен, за да може да се осигури споразумение за раздяла, съобщава в.Daily Express.
Великобритания може да се нуждае от допълнителни „няколко седмици“, за да прокара нови закони в парламента, заяви Лийдсъм. Шокиращото признание на един от най-висшите държавни служители ще предизвика тревога, че оттеглянето на Великобритания от ЕС на 29 март става все по-несигурно. „Можем да прокараме законодателството“, каза Лийдсъм.
„Мисля, че въпреки всичко имаме много силни връзки с нашите приятели и съседи от ЕС и съм напълно сигурна, че ако ни трябват няколко допълнителни седмици или нещо такова, това ще бъде възможно“.
Андреа Лийдсъм призова колегите си да подкрепят Тереза Мей, докато правителството се готви „за всички възможни събития“.
„Насърчавам колегите си в кабинета да застанат зад тази гледна точка и да се уверят, че всички сме съгласни“, каза тя пред Newsnight на BBC2. „Сега наистина сме в последните дни“.
Министърът на финансите заяви, че бъдещето му в екипа на Тереза Мей зависи от това какво ще се случи, за да се пробие безизходицата около Брекзит.
Тереза Мей се подготвя за нова битка, докато противниците се обединяват зад предложението да се отложи денят на излизане, ако няма сделка през следващия месец.
Хамънд заяви, че бъдещето му в правителството „зависи от обстоятелствата“, ако Великобритания се изправи пред изход без сделка.
Разногласията в кабинета за това как да се продължи продължават да кипят, докато Пени Мордънт предупреди, че се увеличава подкрепата за напускане без споразумение.
Нараства подкрепата за изменение, изготвено от лейбъристката Ивет Купър, което може да означава, че денят на излизане ще се забави с девет месеца.
Амбър Ръд иска премиерът да предложи свободно гласуване на предложените промени в плана си за Брекзит.
Хамънд каза: „Това, което прави Амбър, отразява мнението на някои от моите колеги, че някак си следващия вторник е последният шанс да се противопоставим срещу липсата на сделка“.
„Парламентът ще иска да бъде сигурен, че ще има възможност да изрази ясното си становище и някои от моите колеги, включително и някои, които са в правителството, ще искат да могат да изразят мнението си“.
Плановете за междупартиен натиск да се използва гласуването във вторник, за да се осигури втори референдум, бяха отхвърлени, но лейбъристите внесоха свои собствени изменения, призоваващи за провеждане на повторно гласуване.
Предложенията, внесени от Йън Мъри, Анджела Смит и Майк Гейпс, ще принудят министрите да приемат закон за референдум с възможност да се остане в ЕС.
Консервативният Андрю Мърисън внесе ново изменение - подкрепено от влиятелния сър Греъм Брейди, и бивши министри Деймиън Грийн и Черил Джилан - настояващо спорния ирландски механизъм „да бъде заменен с алтернативни мерки, за да се избегне твърда граница“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Лио Варадкар предупреди за войници на ирландската граница, ако Великобритания излезе от ЕС

Independent: Лио Варадкар предупреди за войници на ирландската граница, ако Великобритания излезе от ЕС

26 Януари 2019 | 04:42 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Лио Варадкар съобщи за завръщане на войници на ирландската граница, ако Брекзит тръгне „погрешно“ при сценарий без сделка, пише в. Independent.
Изричното предупреждение идва само часове след като ирландският премиер предположи, че хаотично излизане от ЕС може да съсипе способността на Тереза Мей да договори свободни сделки с други страни.
Говорейки на Световния икономически форум в Давос, Варадкар заяви, че Ирландия е била жертва в процеса на Брекзит и неговото правителство няма да се откаже от защитния механизъм.
Ирландският премиер каза пред Bloomberg News, че границата в момента е „напълно отворена“, а най-лошият сценарий може да означава, че ще изглежда „ като преди 20 години“.
Той каза, че една твърда граница може да „включва хора в униформи и може да включва необходимостта например от камери, физическа инфраструктура, евентуално присъствие на полиция или присъствие на армията, за да я подкрепя“.
Скоро след интервюто, говорител на ирландското правителство настоя, че Лио Варадкар даде да се разбере, че е решен „да избегне сценарий без сделка и последващия риск от твърда граница”.
"Беше помолен да опише твърда граница и даде описание на това как изглежда и как може да изглежда в най-лошия случай", добави той.
Ирландският премиер каза и, че дискусиите за Брекзит са доминирани от спекулации за потенциалното му въздействие върху търговията и икономиката, но за Ирландия това е гарантирането на мира на острова и че напредъкът, постигнат 20 години след Споразумението от Разпети петък не e загубен.
Той заяви, че Ирландия вече е направила компромис в преговорите за Брекзит и, че оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС потенциално ще причини много вреди на други страни. „Ние сме тези, които вече даваме“, добави премиерът.


Превод и редакция: Калоян Пенков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Брекзит може да бъде отложен с „няколко седмици“, заяви Андреа Лийдсъм

Independent: Брекзит може да бъде отложен с „няколко седмици“, заяви Андреа Лийдсъм

26 Януари 2019 | 03:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит може да бъде забавен с „няколко седмици“, за да може да бъде одобрен от Камарата на общините, каза висш министър, съобщава в.Independent.
Андреа Лийдсъм стана първият топ депутат на Тереза Мей, който публично признава, че Великобритания може би ще трябва да удължи процеса на напускане на Европейския съюз.
Изтъкнатият привърженик на Брекзит настоя, че ще бъде „възможно“ да се остане в блока за кратко време след планираната дата на излизане.
„Можем да приемем законодателството. И по-специално мисля, че въпреки всичко имаме много силни връзки с нашите приятели и съседи от ЕС и съм напълно сигурна, че ако ни трябват няколко допълнителни седмици или нещо такова, това би било осъществимо“каза Лийдсъм пред BBC2.
Лидерът на Камарата на общините направи това твърдение, тъй като Уестминстър остава в безизходица в резултат на историческото поражение на Мей.
Андреа Лийдсъм призова за единство в кабинета, като настоява, че Великобритания все още може да напусне ЕС без сделка в края на март.
„Изцяло съм привързан към премиера. Смятам, че там трябва да лежи колективната отговорност“.
Коментарите идват, когато Филип Хамънд отказва да изключи подаването на оставка, ако Тереза Мей реши да напусне без сделка.
Натискът върху министър-председателя нараства, след като Амбър Ръд също намекна, че може да подаде оставка, за да предпази Тереза Мей от излизане без сделка.
По време на интервю за BBC Амбър Ръд беше три пъти попитана дали ще напусне кабинета.
Тя каза: „На този етап ще се придържам към опитите да убедя правителството да даде възможност за свободен вот. Има много неща и има много нови изменения“.
„Ще трябва да изчакаме и да видим“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Кралицата призовава за единство, докато безизходицата около Брекзит продължава

Daily Express: Кралицата призовава за единство, докато безизходицата около Брекзит продължава

25 Януари 2019 | 04:47 | Агенция "Фокус"
Лондон. Изглежда, че кралицата изпрати съобщение на политиците, които се разправят с Брекзит, когато тя се изказа в подкрепа на „да се съберат, за да търсят общите основи“, пише в. Daily Express.
Тя направи коментара по време на обръщение към женския институт в Сандрингам. Миналата седмица депутатите отхвърлиха сделката на Тереза Мей за Брекзит. Тереза Мей преговаря с депутати и лидери на ЕС в опит споразумението й да бъде одобрено.
Кралицата коментира: „Когато търсим нови отговори в съвременната епоха, аз предпочитам изпробваните и изпитани рецепти, като да говорим добре един към друг и да зачитаме различни гледни точки; заедно да търсим общата основа, и никога да не губим от поглед по-голямата картина“.
„За мен тези подходи са вечни и ги препоръчвам на всички“.
Като конституционен монарх, от кралицата се очаква да бъде политически неутрална.
Въпреки това, тя има опит да говори за моменти от най-висша национална значимост.
През 2014 г., малко преди референдума за независимостта на Шотландия, кралицата призова шотландците да „помислят много внимателно за бъдещето си“ преди гласуването.
Коментарът беше широко тълкуван като благоразположен към юнионистката кампания срещу отделянето.
Призивът на кралицата за „общите основи“ повтаряше съдържанието на Коледното послание от 2018 година.
В него тя коментира: „Дори и при най-дълбоките различия, уважителното отношение към другия човек винаги е добра първа стъпка към по-голямо разбиране“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Prague Daily Monitor: Чешките депутати приеха ускорено закон за статута на британските граждани в страната след Брекзит

Prague Daily Monitor: Чешките депутати приеха ускорено закон за статута на британските граждани в страната след Брекзит

24 Януари 2019 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Прага. Чешките депутати приеха ускорено закон за статута на британските граждани, живеещи в Чешката република след Брекзит без споразумение , информира чешкото англоезично издание Prague Daily Monitor
Ако Великобритания напусне Европейския съюз в края на март без споразумение, британските граждани в страната ще се окажат със същия статут като граждани на трети страни извън ЕС, което радикално ще промени правата им на работа и пребиваване в страната.
Чешката телевизия твърди, че понастоящем в страната работят около 5000 британци, а общо около 8000 британци живеят на чешка територия, според оценки на Министерството на вътрешните работи. Законът ще им осигури специални права да останат, докато не бъде постигнато споразумение между Великобритания и ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Scotsman: Никола Стърджън: Тереза Мей „ се надбягва до смърт“ с независимостта

The Scotsman: Никола Стърджън: Тереза Мей „ се надбягва до смърт“ с независимостта

24 Януари 2019 | 04:38 | Агенция "Фокус"
Лондон/Единбург. И двете страни, участващи в конституционния дебат в Шотландия драматично увеличиха напрежението в своята реторика, когато Никола Стърджън, министър-председателят на Шотландия, обвини премиера, „ че се надбягва до смърт“ с независимостта, когато говори за втори референдум, пише в днешния си брой The Scotsman, който излиза в Единбург. Тереза Мей не един път повтаря, че това е „последното нещо, което искаме“.
При задънената улица, в която е излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, проточването на конституционния сблъсък между Лондон и Единбург става все по-близък на хоризонта. Двете страни все повече втвърдяват позицията си по въпроса за шотландската независимост.
И двамата първи министри са поканени да участват в новия британски правителствен подкомитет, сформиран в началото на 2019-та. Неговата цел е да координира подготвителните работи по Брекзит, включително и сценариите за преговори и за излизане без сделка. Работата му обаче е засенчена от ударението, което поставят и Шотландската националистическа партия (ШНП), и консерваторите, върху шотландската независимост и втвърдяването на собствените си позиции по този въпрос. Госпожа Стърджън непрекъснато повтаря, че е поела ангажимент да разкрие детайли от своята програма за нов референдум в следващите седмици.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Меркел е заявила, че на форума в Давос трябва да се радват на присъствието й

„Известия“: Меркел е заявила, че на форума в Давос трябва да се радват на присъствието й

23 Януари 2019 | 23:16 | Агенция "Фокус"
Давос/Москва. Канцлерът на Германия Ангела Меркел е имала дискусия с основателя на Световния икономически форум в Давос Клаус Шваб, пише руският всекидневник „Известия“, като се позовава на сайта на форума. Тя е посъветвала „да се радваме на това, което имаме“.
Шваб е реагирал на думите й, като е изразил надежда, че Меркел ще идва в Давос като активен участник, а не като политик в оставка.
В края на октомври 2018-та Меркел заяви, че на изборите в 2021 година няма да избяга кандидатурата си за федерален канцлер. И на поста генерален секретар на Християн-демократическия съюз я замени Анегрет Крамп- Каренбауер.
Тазгодишната тема на Световния икономически форум е „Глобализация 4.0: формиране на глобална архитектура в епохата на четвъртата индустриална революция“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

China Daily: Китай ще продължи да инвестира в американския облигационен пазар

China Daily: Китай ще продължи да инвестира в американския облигационен пазар

23 Януари 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Пекин/Давос. По никакъв начин Китай няма да намали инвестициите си в американски облигации, е заявил висшият китайски регулатор на ценни книжа Фан Синхай по време на Световния икономически форум в Давос, пише излизащият в Пекин англоезичен всекидневникът China Daily. Фан Синхай, който е заместник председател на Регулаторната Комисия за ценни книжа на Китай, е подчертал специално: „Ние трябва да инвестираме в чужбина, а американския пазар на облигации е добро място за тази цел“.
Китай е главният международен играч, който изкупува американския дълг, но търговският спор между двете страни в последно време поставя редица въпроси за двустранните отношения.
Според финансиста политическите недоразумения няма да засегнат интереса на китайското правителство в изкупуването на американския дълг, според прессъобщение, разпространено в Давос.
Американската телевизионна мрежа CNBC предаде репортаж, в който бе изтъкнато, че Китай, който държи повече от един трилион долара в американската хазна, се явява и най-големият чужд инвеститор в САЩ.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според германските медии Брекзит без споразумение застрашава сигурността на ЕС

ТАСС: Според германските медии Брекзит без споразумение застрашава сигурността на ЕС

23 Януари 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германското министерство на вътрешните работи се опасява от сериозни последици за европейската сигурност в случай на нерегулирано британско оттегляне от Европейския съюз. Това съобщи в сряда вестник Die Zeit цитирайки поверителен министерски документ, предава TACC.
Той отбелязва, че ако Обединеното кралство напусне ЕС без споразумение, тогава страната ще бъде изключена от европейските системи за сигурност на 30 март. Британските данни, съдържащи се в съответните информационни системи, ще трябва да бъдат заличени. Става дума за Европейска полицейска агенция (Европол) EIS и EAS системи, Шенгенска информационна система - SIS II, както и за системи за идентификация на бежанци от EURODAC и за обмен на информация за авиопасажерите. Министерството на вътрешните работи на Германия напомня, че Обединеното кралство вече няма да бъде задължено спазва европейските заповеди за арест.
В Берлин те се страхуват от "катастрофа в областта на сигурността", освен ако не бъде постигнато споразумение поне за временно регулиране на всички въпроси, свързани със сътрудничеството в тази област.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel (Германия): Британските компании се подготвят за Брекзит без споразумение

Der Spiegel (Германия): Британските компании се подготвят за Брекзит без споразумение

23 Януари 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Ден след като премиерът Тереза Мей изнесе своята пламенна реч в британската Камара на общините, загрижеността от Брекзит без споразумение значително нарасна, като няколко видни британски компании обявиха предпазни мерки от подобно неблагоприятно развитие, пише англоезичното издание на Der Spiеgel.
Британският производител на прахосмукачки „Дайсън“например планира да премести централата си в Сингапур. Фирмата подчертава, че това няма нищо общо с предстоящото оттегляне на Великобритания от Европейския съюз, a с голямото търсене в Азия. Независимо от това, времето за обявяване е най-малкото очевидно. Основателят на компанията Дайсън е ревностен поддръжник на Brexit. Той вече обяви миналата година, че ще произвежда електрически автомобили в Сингапур.
Британски фериботен оператор обяви, че ще регистрира своите базирани в Ла Манша плавателни съдове в Кипър. Това засяга общо четири от 20-те ферибота. Мярката ще доведе до „по-малко инспекции и забавяния“ и по този начин до по-висок процент на товарни превози, заявиха от компанията. Освен това ще бъде възможно да продължи да се прилагат данъчните правила на ЕС.
През декември фериботната компания вече обяви, че ще регистрира два ферибота, опериращи между Франция и Великобритания в Кипър. Сега те са регистрирани в кипърския Лимасол.
Британският нискотарифен оператор „Изиджет“ също напредва с подготовката си за предстоящия Брекзит. Подобно на ирландския конкурент „Райънер“, компанията се опитва да се отърве от някои от своите акционери от Великобритания и други страни извън Европейското икономическо пространство.
Шефът на авиокомпанията Йохан Лундгрен иска да гарантира, че тя се притежава от мажоритарни собственици от икономическата зона на ЕС най-късно до 29 март – планираната дата на излизането на Великобритания от ЕС. Това е предпоставка авиопревозвачът да лети по маршрути в рамките на ЕС.
Междувременно британският автомобилен производител „Бентли“ предупреди инвеститорите и клиентите си профилактично: Брекзит без соразумение може да развали планираното завръщане на компанията към рентабилност. "Брекзит е убиец", каза шефът на компанията Адриан Холмарк. - Ако не бъде постигнато споразумение, това ще бъде тежък удар за нас.
Ситуацията вече е напрегната, защото индустрията вече е загубила 50 милиона евро от обезценяването на лирата през последните две години. С намаляването на стойността на британската валута приходите на германските компании от Острова спаднаха отчетливо, пише изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Брекзит без споразумение ще означава твърда ирландска граница, потвърди Европейският съюз

The Guardian: Брекзит без споразумение ще означава твърда ирландска граница, потвърди Европейският съюз

22 Януари 2019 | 23:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел. ЕС внесе допълнителен натиск в преговорите за Брекзит, като потвърди, че ще наложи твърда граница в Ирландия в случай на излизане без сделка, въпреки риска за мира, пише вестник The Guardian.
В коментари, които се оказаха много неприятни за Дъблин, говорителят на Жан-Клод Юнкер заяви пред репортери в Брюксел, че ще бъде „доста очевидна“ нуждата от гранична инфраструктура, ако Великобритания напусне без споразумение.
Ирландското и британското правителство се притесняват от спекулациите относно последиците при напускане на Обединеното кралство без никаква сделка.
Вицепремиерът на Ирландия, Саймън Ковни, бе заловен на лента миналата седмица, като посочи, че неговите колеги министри не трябва да говорят публично за възобновяване на граничните проверки, поради страх от реакция.
В частен разговор той каза на ирландския министър на транспорта Шейн Рос: „Щом започнете да говорите за проверки навсякъде до границата, хората ще започнат да дълбаят в това и изведнъж ще бъдем правителството, което отново въведе физическа граница на остров Ирландия“.
Но говорителят на председателя на Европейската комисия заяви, че вероятното прилагане на гранични проверки не може да бъде избегнато.
„Ако ме накарате да размишлявам за това какво може да се случи в Ирландия при сценарий без сделка, мисля, че е доста очевидно, че ще имате твърда граница и нашите ангажименти към споразумението от Разпети петък и всичко, което правим от години с нашите средства, инструменти и програми ще трябва неизбежно да вземем предвид този факт“, каза той.
„Разбира се, ние сме за мир. Ние стоим зад споразумението от Разпети петък, но това е, което би довел сценарий без сделка“.
Говорителят на комисията заяви, че сценарий без сделка е станал по-реалистичен през последните дни и повтаря оплакванията на мнозина в Камарата на общините относно изявлението на Тереза Мей, като твърди, че „на този етап няма какво да кажем от Брюксел, защото няма нищо ново от Лондон“.
„Продължаваме да следим много внимателно текущия парламентарен дебат във Великобритания. Призоваваме Обединеното кралство да изясни своите намерения възможно най-скоро“, каза говорителят.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Втори референдум ще е бедствие за Великобритания, но натам вървим

The Telegraph: Втори референдум ще е бедствие за Великобритания, но натам вървим

22 Януари 2019 | 03:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Миналата седмица имаше твърде много ликуване сред тълпите извън Камарата на общините, когато стойността на сделката на Тереза Мей се срина до рекордно ниско ниво, пише днешният The Telegraph и предупреждава: „И все пак ние вероятно ще трябва да си припомняме този момент в годините пред нас, които ще са пагубни за британската демокрация.
С един удар само, мнозинството депутати се оказаха единни в желанието си парализират единственото добро правителство, с което разполагаме, като направиха така, че Брекзит се оказа невъзможна сделка и не могат да я включат в програмата си, а сред по-голяма част от населението създадоха нетърпимо отвращение от процедурите, с които се занимават. От всичко най-важно се оказа, няма значение колко е мъдро и разумно или не, те настроиха часовника на обратно броене… на път към нов референдум.
И сега е твърде възможно и да стигнем отново до него, коментира на първа страница The Telegraph.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Daily Express: Заговор на ЕС срещу Брекзит

The Daily Express: Заговор на ЕС срещу Брекзит

22 Януари 2019 | 03:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Европейският съюз замисля заговор, за да блокира Брекзит, Найджъл Фарадж разкрива защо Брюксел „си мисли, че Брекзит е мъртъв“, пише вестник The Daily Express.
Според политика за Брюксел излизането на Великобритания от ЕС е „мъртво“, след като премиерът Тереза Мей не успя да прокара своето Споразумение за напускането му през Камарата на общините миналата седмица.
Водещият поддръжник на Брекзит и евродепутат твърди, че в ЕС смятат Брекзит за „приключен“, след като мнозинство от 230 депутати отхвърли плана на Мей. Пред вестника той е заявил: „те си мислят, че с Брекзит е свършено“ и е добавил „Тази сутрин от член на секретариата на Европейския парламент ми казаха „Брекзит е мъртъв“.
После е продължил: “Ферхофщад, Ги Ферхофщад, главният преговарящ от Европарламента, моят дявол и враг, публичен и личен, каза: „Най-лошото нещо за Британия си остава факта, че Фарадж може да се завърне“.
Коментирайки дали може да се постигнат нови компромиси с ЕС, той е обявил: “Мисля, че те ще заложат на сигурното. Смятам, че равнището, на което може да се споразумеят Барние и редица политически фигури в тази страна, е като се признае, че в Парламентът и в частност г-н Бъркоу не искат това да се случи. Пак, надявам се да греша, но съм твърде прагматичен и мисля, че имам право в повечето случаи.“
Координаторът от страна на ЕС за Брекзит Ферхофщад в края на седмицата обяви, че Обединеното кралство ще има един ден, за да се върне обратно в ЕС. В неделното издание на Тhe Mail той написа: “Сделката е на масата и тя не трябва да изключва възможността за връщане в бъдеще. Не се съмнявам, че някой ден някой млад политик ще върне обратно в ЕС Великобритания, където й е мястото.”
Фарадж е добавил също: “Да заключваме политиците в една стая, докато най-сетне се разберат, е нещо, което ми беше любимо занимание в миналото, когато бях министър председател на Белгия, където постоянно се изправяхме пред екзистенциални преговори, свързани с езика и идентичността.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.