НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Апелативният специализиран наказателен съд потвърди постоянния арест на петимата обвинени за финансиране на тероризъм извън България

Апелативният специализиран наказателен съд потвърди постоянния арест на петимата обвинени за финансиране на тероризъм извън България

29 Януари 2019 | 15:44 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определението на Специализирания наказателен съд, с което бяха наложени мерки за неотклонение „Задържане под стража“ на петимата обвинени за участие в международна организирана престъпна група, свързана с финансиране на тероризъм извън България, както и на други видове престъпна дейност. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.
Съдът прие изцяло аргументите на Апелативната специализирана прокуратура за това, че е налице обосновано предположение лицата да са извършили престъпленията, за които са обвинени и че има опасност да извършат друго престъпление. За двама от тях съдът реши, че могат и да се укрият.
Участниците в групата бяха задържани на 18 януари 2019 г. при операция на ДАНС, ГДБОП и Специализираната прокуратура на територията на София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч. Предмет на разследването е дейност на група чужди граждани по организиране и осъществяване на територията на Република България на нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод „хавала“ в рамките на международна организирана престъпна група. С разрешение на Специализирания наказателен съд бяха извършени претърсвания и изземвания в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 лица. При условията на неотложност бяха извършени 7 претърсвания и изземвания.
Установено е, че основният организатор на престъпната дейност – сирийски гражданин, пребиваващ в България (задържан в София), осъществявайки нерегламентирани „хавала“- преводи, е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност.
Провеждането на операцията по неутрализиране на международната престъпна група бе предшествано от едногодишна работа на Специализираната прокуратура с българските служби за сигурност и партньорски служби за сигурност на страни-членки на Европейския съюз.
Определението на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният съд остави в ареста петимата задържани при акцията срещу международен тероризъм

Специализираният съд остави в ареста петимата задържани при акцията срещу международен тероризъм

20 Януари 2019 | 18:35 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният съд остави в ареста петимата задържани под стража в петък в акцията срещу международния тероризъм. Днес беше гледана мярката за неотклонение при закрити врата, предаде БНР.
По-рано прокуратурата поиска постоянно задържане за петима от задържаните над 40 души при акцията.
Наблюдаващият прокурор в Специализираната прокуратура Евгения Станкова заяви, че обвиненията са за финансиране на тероризъм и членуване в група, която си е поставила за цел извършване на тероризъм. По думите ѝ те са направо с повдигнати обвинения по глава Първа от особената част на НК и касаят престъпления против републиката по две обвинения, всяко едно от които по смисъла на българското законодателство е тежко, умишлено. Тя уточни, че за първото законодателят е предвидил наказание от 3 до 12 години, а за второто - до 12 години лишаване от свобода. Прокурор Станкова допълни, че към настоящия момент едно от лицата е извън територията на страната, така че по отношение на него ще бъдат предприети съответни мерки.
Групата в отделните периоди на тази една година, в която е действала, е различна на брой, но лицата са тези, към които има обвинения. Използвани са две чейндж бюра на територията на София за дейността, има активност и в други градове. Предстои конкретизация кой какво точно е извършвал. Не е повдигнато обвинение към ръководител на групата, но има основно активно действащо лице. Именно то пожела защитата на договорените адвокати - двама, и служебният защитник беше освободен. Станкова обясни, че финансирането на терористичната организация е извършвано по 2 начина - с небанкови парични преводи на суми в особено големи размери и чрез закупуване на автомобили, които са били прекарвани през граница и предоставяни на територията на Сирия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата ще внесе искане до съда за налагане на най-тежките мерки за неотклонение срещу петимата задържани при акцията за тероризъм

Прокуратурата ще внесе искане до съда за налагане на най-тежките мерки за неотклонение срещу петимата задържани при акцията за тероризъм

20 Януари 2019 | 07:27 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата ще внесе искане до съда за налагане на най-тежките мерки за неотклонение срещу петимата задържани при акцията за тероризъм. Общо шестима души са привлечени към наказателна отговорност, като 5 от тях са задържани за 72 часа, а шестият е обявен за международно издирване. Всички от тях са с по две обвинения. Първото е за това, че в периода от началото на 2016 г. до 18 януари 2019 г. на територията на страната всяко лице е извършвало небанкови парични операции по метода „хавала“ в особено големи размери, които възлизат на поне 25 млн. евро. Лицата са участвали в закупуването на леки автомобили в България и други държави, които са прекарвали до сирийски територии с цел извършване на терористични актове на територията на чужда държава. Второто им обвинение е за участие в група, която си е поставяла за цел извършване на терористични действия в друга страна. Автомобилите, които са били прекарвани от членовете на тази група от България до Сирия в инкриминирания период са не по-малко от 100. 5 обвинените лица са мъже - сирийски граждани, законно пребиваващи на територията на Р България. Трима от тях са с постоянно пребиваване на територията на страната, а останалите с временно. Шестият е жена – българска гражданка.
Специализираната прокуратура проведе разследване срещу група чужди граждани за престъпления против Републиката на 18 януари. Акцията бе проведена в градовете София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч и при нея бяха задържани 43 души. Претърсени бяха 50 адреса на жилища и офиси и 26 автомобила, обискирани са 50 лица, иззети са документи, пари на обща стойност 32 000 евро и други вещи.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: 6 души са обвинени след акцията за тероризъм, един от тях е обявен за международно издирване

Прокурор Румяна Арнаудова: 6 души са обвинени след акцията за тероризъм, един от тях е обявен за международно издирване

19 Януари 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София. Към настоящия момент към наказателна отговорност са привлечени 6 лица, 5 от които са задържани от прокурор за 72 часа, а шестото лице е обвинено задочно и е обявено за международно издирване, тъй като не е установено на територията на страната. Това каза за Агенция „Фокус“ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с реализацията, която беше осъществена вчера на територията на страната от Специализираната прокуратура за тероризъм. „Обвиненията, които са повдигнати на шестте лица, са на всяко от тях по две обвинения за престъпления против републиката. Първото обвинение е за това, че в периода от началото на 2016 г. до 18 януари 2019 г. на територията на страната всяко едно лице поотделно е извършвало небанкови парични операции по метода „хавала“ в особено големи размери – общо от всички лица, не по-малко от 25 млн. евро, и е участвало в закупуване на леки автомобили в България и други държави и прекарването им до сирийски територии“, коментира Арнаудова. По думите ѝ всички тези действия са извършени от лицата, като са предполагали, че ще бъдат използвани изцяло или частично за извършване на терористични актове на територията на чужда държава. „Второто обвинение, което всяко едно от лицата са получили, е за това, че са участвали в група, която си е поставяла за цел извършване на терористични действия на територията на чужда държава. Автомобилите, които са били прекарвани от членовете на тази група от България до Сирия в инкриминирания период са не по-малко от 100“, обясни Арнаудова и уточни, че групата се състои от общо 6 лица, като 5 от тях са мъже. „Всички те са сирийски граждани, законно пребиваващи на територията на Р България. Шестият е жена – българска гражданка. По отношение на чужденците, трима от тях са с постоянно пребиваване на територията на страната, а останалите с временно пребиваване“, допълни тя.
Румяна Арнаудова уточни още, че в рамките на утрешния ден прокуратурата ще поиска от съда вземане на най-тежките мерки за неотклонение на петимата задържани. Продължава и издирването не шестия участник в групата.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: По неофициални данни разплащанията, които минават през мрежата на хавалдарите годишно генерира небанкови преводи между 100 и 300 млрд. евро

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: По неофициални данни разплащанията, които минават през мрежата на хавалдарите годишно генерира небанкови преводи между 100 и 300 млрд. евро

18 Януари 2019 | 15:07 | Агенция "Фокус"
София. По неофициални данни разплащанията, които минават през мрежата на хавалдарите годишно генерира небанкови преводи между 100 и 300 млрд. евро. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев в изявление по повод специализираната операция срещу група чужденци, разследвани за престъпление срещу държавата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Системата „хавала“ е древна система, наричана така от арабите. В Китай се нарича по друг начин. Във Филипините по втори. Принципът е един. Още не е ясно дали е възникнала в Индия 8 век или от еврейските търговци в Средновековието в Европа“, допълни Гешев. По думите му тази система се използва след 90-е години предвид засиления контрол на банковата система. „Тази система може да бъде използвана за всякакви цели, включително и криминални. Тя е широко разпространена в ислямския свят и най-вече в арабския свят. Тя е традиционна, с вековна история“, допълни още той.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Задържаните 43 лица са използвали системата „хавала“ за всякакви криминални дейности, включително финансиране на тероризъм извън България

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Задържаните 43 лица са използвали системата „хавала“ за всякакви криминални дейности, включително финансиране на тероризъм извън България

18 Януари 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
София. Задържаните 43 лица са използвали системата „хавала“ за всякакви криминални дейности, включително финансиране и логистика на тероризъм извън България. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев в изявление по повод специализираната операция срещу група чужденци, разследвани за престъпление срещу държавата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Прокурор Гешев обясни, че по същество системата означава, че при едно лице „хавалдад“ идват определени хора, които носят определени суми и ги дават на това лице, като искат тази сума да пристигне на другия край на света. „Не тази сума да бъде пренесена от тях, примерно от Европа в САЩ. Няма физическо преместване на парите. Те ги оставят при това лице „хавалвад“. То им дава определен код или информация, с която лицето, което ще ги получи в другата държава или другия континент, се легитимира пред друго лице „хавалдар“, поясни Гешев. По думите му за услугата се удържат определени комисионни и такси. „Методът „хавала“ има доста по-дълга история от съвременната банкова система. Той се използва с разнородни цели и не е задължително да са с криминален характер“, обърна внимание заместник-главният прокурор.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: В случая със задържаните 43 лица не става въпрос за терористична заплаха на територията на България

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: В случая със задържаните 43 лица не става въпрос за терористична заплаха на територията на България

18 Януари 2019 | 14:16 | Агенция "Фокус"
София. В случая със задържаните 43 лица не става въпрос за терористична заплаха на територията на България. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев в изявление по повод специализираната операция срещу група чужденци, разследвани за престъпление срещу държавата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Гешев уточни, че предметът на това дело е за организирана престъпна група, извършваща престъпления, свързани с финансиране на тероризъм. Гешев допълни, че в акцията са претърсени над 50 адреса в 7 града, за които са издадени над 130 разрешения за различни претърсвания. "Предстои колегите да преценят дали и по отношение на колко ще бъде повдигнато обвинение", заяви Гешев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

43 лица за задържани при специализирана акция срещу група чужденци, разследвани за престъпление срещу държавата

43 лица за задържани при специализирана акция срещу група чужденци, разследвани за престъпление срещу държавата

18 Януари 2019 | 13:17 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура провежда разследване срещу група чужди граждани за престъпления по Глава Първа от Наказателния кодекс (престъпления против Републиката). При специализирана акция са задържани 43 души. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.
Специализираната прокуратура, съвместно с ДАНС и ГДБОП, провежда активни процесуално-следствени действия по наказателно производство за престъпления по Глава Първа от Наказателния кодекс (престъпления против Републиката) на територията на градовете София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч.
Предмет на разследването е дейност на група чужди граждани по организиране и осъществяване на територията на Република България на нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод „хавала“ в рамките на международна организирана престъпна група.
По искане на Специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за извършване на претърсване и изземване – в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 лица. При условията на неотложност, като единствена възможност са събиране на доказателства, са извършени 7 претърсвания и изземвания. В хода на разследването са иззети са документи, пари 32 000 евро и др. вещи.
Задържани са 43 лица за срок до 24 часа по реда на ЗМВР, като в рамките на това задържане Специализираната прокуратура ще извърши анализ на събраните доказателства и ще прецени бъдещото процесуално качество на задържаните. Установено е, че основният организатор на престъпната дейност – сирийски гражданин, пребиваващ в България, задържан в София, осъществявайки нерегламентирани „хавала“- преводи, е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност.
Провеждането на операцията е предшествано от едногодишна работа на Специализираната прокуратура с българските служби за сигурност и партньорски служби за сигурност на страни-членки на Европейския съюз.
В 14.00 часа в сградата на Специализираната прокуратура на "Черковна" 90, изявление по повод специализираната операция ще направи заместникът на главния прокурор Иван Гешев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски в щаба на партията си
Владимир Зеленски в щаба на партията си "Слуга народа" след победата на предсроч...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.