НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Социологът Юрий Асланов: На теория е възможно спортменско състезание на изборите, но нямам усещане политическите сили да се удържат на тази висота

Социологът Юрий Асланов: На теория е възможно спортменско състезание на изборите, но нямам усещане политическите сили да се удържат на тази висота

12 Януари 2019 | 15:29 | Агенция "Фокус"
София. На теория е възможно спортменско състезание на изборите, но нямам усещане политическите сили да се удържат на тази висота. Това каза социологът Юрий Асланов в интервю за Агенция „Фокус“ за началото на новия политически сезон и във връзка с призива на председателя на парламента вотът през 2019 г. да е оспорвано спортменско състезание. По думите му това са хубави и красиви думи. „Обикновено винаги се изговарят такива в началото на всеки парламентарен сезон, но нямам впечатление и усещане, че политическите сили ще се удържат на тази висота. Напротив, всички избори у нас, малко или много се възприемат като повод за някакъв политически скандал. Скандалът е традиционно състояние на изборните кампании“, коментира още Асланов. Той заяви, че се очертава политически напрегната година. Според социолога ще има по-голяма концентрация на политически скандали и нападки.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Политически заявки за новия парламентарен сезон (ОБЗОР)

Политически заявки за новия парламентарен сезон (ОБЗОР)

12 Януари 2019 | 01:41 | Агенция "Фокус"
София. С кворум от 176 народни представители започна шестата сесия на 44-тото Народно събрание. Заседанието бе открито от председателя на парламента Цвета Караянчева. Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание сесията започна с химна на България и този на Европейския съюз. По традиция парламентарно представените сили излязоха с декларации за новия политически сезон веднага след началото на заседанието.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че през 2019 г. предстоят избори и от депутатите зависи да превърнат вота в оспорвано спортсменско състезание. Тя пожела наситена и резултатна парламентарна дейност, която да е част от усилията за осигуряване на просперитет на страната и нейните граждани.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че на предстоящите местни избори очаквано всяка партия ще се стреми не само да победи, но и да се представи по-добре в сравнение с предишни избори. "Сега ГЕРБ управлява 130 общини с население от 5 млн. и половина души. Искаме да погледнем с повече оптимизъм и към населените места, в които досега не сме печелили местен вот. Без колебание ще номинираме сегашните ни кметове, които са възприемани като успешни. Ще подкрепим хората, които доказано са допринесли за подобряване на средата на живот в своите населени места. Освен в партийните оценки, ще се вслушаме и в обществените настроения. Ще дадем „зелена светлина” на проработилите регионални политики. Целта ни е да провеждаме последователна регионална политика, която да се ползва с обществено одобрение и надпартийна подкрепа“, заяви Цветанов. По думите му президентът Румен Радев е препотвърдил нежеланието си да работи за хората заедно с техните избраници начело на властта. "За какво единение говори той тогава? Неслучайно някои определиха думите му като агресия, други – като революционен патос в конгресна зала, а трети - като израз на лични политически амбиции. Европейски медии коментираха,че речта му е „свръхполитизирана” и заподозряха, че наричайки се обединител на нацията, той успява единствено да провокира разделение и омраза. Ето защо аз бих искал през 2019 г. в парламента да имаме повече общи и спечелени от всички нас каузи в името на българите“, каза Цветанов и добави, че много му се иска през идващите месеци прагматизмът в пленарната зала да заглуши популизма.
Председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова заяви, че за БСП 2019 г. ще сложи край на статуквото и начало на промяната в България и в Европа. Тя подчерта, че ще искат актуализация на бюджета за доходите и ако КЕВР не си влезе в ролята – оставка на цялата комисия. Нинова изрази надежда българите да имат желание да променят живота си към по-добро, а начинът за това според нея е предсрочен вот и каквото народът реши. „За да имаме претенции, че искаме да променяме Европа, първо трябва да започнем от себе си. Знаем, че правителството и мнозинството искат по всякакъв начин да изкарат мандата. И това е нормално, така е - взели сте избори и искате да управлявате докрай с всички средства, с раздаване на пари извън правила, с отмяна на машинно гласуване, с всички опити тези избори да бъдат опорочени. Знаем, че го искате. Уважаеми, г-н премиер, и мнозинство, как точно това ще стане със 17 % доверие у българския народ, което показва социологическо проучване, което цитирахте вчера? Със 17 % кое правителство смятате, че може да управлява с перспектива и да прави сериозни реформи, от които българското общество има нужда", попита Нинова.
Председателят на ПГ на "Обединени патриоти" и лидер на ПП "Атака" Волен Сидеров коментира, че ако през 2019 г. успеят да преодолеят порока да си пречат един на друг, е сигурен, че България ще направи чудеса. „Годината, в която навлизаме ще бъде историческа за Европа – година на разместване на пластовете в Европа. Европа трябва да реши каква ще бъде - дали да бъде територия за незаконни емигранти, които да я прегазват“, каза Сидеров и коментира, че сблъсъкът на ценности през 2019 г. ще бъде важен за нашия континент. „ЕС трябва да гледа своя интерес, да гледа своята икономика и да прави най-доброто за своите граждани, а не за тези, които живеят на други места. Това трябва да бъде българският глас през 2019 г. Ако през тази година успеем да преодолеем порока да си пречим един на друг, съм сигурен, че България ще направи чудеса“, каза още Сидеров.
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че изминалата година е изгубено политическо време за България. „Нека през 2019 г. България да извоюва достойно място в Европа и ЕС да намери верния път към всички държави-членки. Началото на годината е и време за равносметка и поглед в бъдещето. Със скандали започна 2018 г. и със скандали приключи - и в малката, и в голямата коалиция, в страната и в чужбина, в институциите, между институциите, морални – примерите, за съжаление, отново са много. Със скандал започна и 2019 г. – изборът на нов изтребител“, добави Карадайъ.
Председателят на „Воля“ Веселин Марешки посочи, че 2019 ще бъде знакова, защото ще стане ясно дали ЕС ще се разпадне, или ще продължи да съществува по коренно различен начин. Според него старите елити ще бъдат пометени. „Навсякъде е в подем истинската патриотична вълна, част от която е „Воля“, каза той и заяви, че категорично не приема да наричат неговата партия националисти и популисти. Марешки определи като цинизъм декларациите на парламентарно представените сили. „Направо нямам какво да кажа, защото преди мен, това което трябваше да кажа аз, го каза Корнелия Нинова от БСП, частично и г-н Волен Сидеров. Имат ли право те, които са част от този преход да задават тези въпроси? Иначе те са правилни. Нали затова сме ние тук, ние да ги задаваме“, допълни още Марешки, но попита откъде накъде хора, които са участвали в престъпната приватизация, задават подобни въпроси.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.