НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бизнесът и синдикатите поискаха среща с премиера заради скъпия ток на борсата

Бизнесът и синдикатите поискаха среща с премиера заради скъпия ток на борсата

18 Януари 2019 | 15:38 | Агенция "Фокус"
София. Бизнесът и синдикатите поискаха среща с премиера заради скъпия ток на борсата, това става ясно от писмо на национално представителните работодателски организации и синдикатите. Те поискаха среща с премиера Бойко Борисов, за да обсъдят високите цени на електроенергията на енергийната борса.
Работодатели и синдикати настояват съвместно с държавните органи да бъдат набелязани „спешни мерки за необоснования и спекулативен ръст на цените на електроенергията на борсата и стабилизирането им на приемливи и логични нива“.
Писмото до Бойко Борисов е подписано от Асоциацията на индустриалния капитал, Стопанска камара, Търговско-промишлената палата, ККРИБ, КНСБ и „Подкрепа“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавата ще осигури допълнително ток за енергийната борса (ОБЗОР)

Държавата ще осигури допълнително ток за енергийната борса (ОБЗОР)

14 Януари 2019 | 19:40 | Агенция "Фокус"
София. Дружествата от държавната енергетика ще търсят възможности да осигурят допълнителни количества електроенергия за борсовия пазар „ден напред“. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова след среща в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) между Министерството на енергетиката, председателя на регулатора Иван Иванов, представители на електроразпределителните компании, държавните енергийни дружества и Българската независима енергийна борса. Това е една от трите мерки, които са набелязани за стабилизиране на пазара, до които се стигна след извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество през миналата седмица, на който централна тема бе цената на електроенергията на свободния пазар.
Министър Петкова припомни, че в момента по закон „Национална електрическа компания“, ТЕЦ „Марица-Изток 2“ и АЕЦ „Козлодуй“ трябва да осигуряват по 690 МВт електроенергия на всеки час за търговия през платформата „ден напред“ на борсата, като от 19 януари това количество ще се увеличи над 700 МВт. По нейните думи осигуряването на допълнителни количества за пазара „ден напред“ ще повиши ликвидността и ще гарантира по-голяма предсказуемост при борсовата търговия. „Предстои до дни да направим анализ, за да проверим кое дружество или кои ще могат да дават допълнителни количества“, каза още Петкова.
Като друга мярка за стабилизиране на пазара бе посочена възможността да бъдат създадени нови стандартизирани продукти за търговия на борсата. В едноседмичен срок електроразпределителните предприятия трябва да дадат своите предложения за такива продукти, които да разнообразят възможностите за борсова търговия. „Това ще позволи допълнително стабилизиране на цените на Българската независима енергийна борса“, обясни доц. Иван Иванов.
Ускоряването на обединенията с други пазари в района на Югоизточна Европа също бе набелязано като допълнителна дългосрочна мярка за разширяване на възможностите за търговия и стабилизиране на цените. По данни на изпълнителния директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов най-напреднали са разговорите за обединение с македонската и румънската борса. Очаква се до няколко месеца този процес да има конкретни резултати.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: На българската енергийна борса всичко е спокойно

Министър Теменужка Петкова: На българската енергийна борса всичко е спокойно

14 Януари 2019 | 13:50 | Агенция "Фокус"
София. На българската енергийна борса всичко е спокойно. Това каза на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашата борса работи изключително добре – тя най-бързо успя да развие всички варианти за търговия. И това ни отличава от останалите борси, които работят от по-дълго време“, обясни министър Петкова. „Днес с електроразпределителните дружества говорихме за повишението на търсенето, за което се твърди, че пазарът не може да отговори. Искахме да направим този анализ, за да се види какво още би могло да се направи, за да задоволим това търсене и да не се стига до тази истерия на борсата. И мисля, че успяхме да стигнем до тези основни мерки, около които всички се обединихме“, заяви още тя.
От своя страна, председателят на КЕВР доц. Иван Иванов отговори, че правилата на нашата енергийна борса на 100% съответстват на правилата на европейските борси.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Пазарното обединение в различни сегменти на страни от региона на Югоизточна Европа ще стабилизира цените на Българската независима енергийна борса

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Пазарното обединение в различни сегменти на страни от региона на Югоизточна Европа ще стабилизира цените на Българската независима енергийна борса

14 Януари 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. Пазарното обединение в различни сегменти на страни от региона на Югоизточна Европа ще стабилизира цените на Българската независима енергийна борса. Това каза на брифинг председателят на КЕВР доц. Иван Иванов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес в КЕВР беше проведено заседание с участието на енергийния министър Теменужка Петкова, с ръководителите на трите енергийни дружества в страната, на трите дружества в групата на БЕХ и с ръководителя на организираната борсова търговия. Всички участници, до които бяха изпратени покани, се отзоваха и направиха високи професионални изказвания и предложения, които ще обсъдим с оглед да бъдат реализирани“, заяви доц. Иванов и уточни, че всички са се обединили около няколко предложения, които имат за цел да стабилизират сегмента „ден напред“. „Това ще донесе възможност за предсказуемост и ще успокои българското общество заради непрекъснато променящите се цени на електрическата енергия“, заяви той.
Доц. Иванов посочи, че става дума за две мерки, които ще бъдат реализирани в кратък срок. „Една седмица се дава на дружествата да представят детайлно предложенията си, които бяха дадени от тях на тази среща. След това ще се проведе втора среща за съгласуване и уточняване реализацията на тези мерки. Първите две мерки – допълнителна ел. енергия за платформата „Ден напред“ и създаване на стандартизирани профили, са от важно значение за стабилизиране на ситуацията в борсата в сегмента „ден напред“. Третото предложение е в рамките на 2019 г. да се осигури пазарно обединение в различни сегменти на страни от региона на Югоизточна Европа. Това ще позволи допълнително стабилизиране на цените на Българската независима енергийна борса“, каза още той. „За да се осъществи пазарно обединение с други страни от „Югоизточна Европа, е необходима промяна в закона на т.нар. „експортна такса“, посочи доц. Иванов. От КЕВР съобщиха още, че по отношение на пазарното обединение са напреднали разговорите на България с Македония.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Ще направим анализ, за да проверим кое дружество може да дава допълнителни количества електроенергия за сегмента „ден напред“

Министър Теменужка Петкова: Ще направим анализ, за да проверим кое дружество може да дава допълнителни количества електроенергия за сегмента „ден напред“

14 Януари 2019 | 13:38 | Агенция "Фокус"
София. Ще направим анализ, за да проверим кое дружество може да дава допълнителни количества електроенергия за сегмента „ден напред“. Това каза на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос какви ще бъдат допълнителните количества електроенергия за сегмента „ден напред“ и кой ще ги осигури, министър Петкова посочи, че най-важната функция на дружествата от групата на БЕХ е да бъде осигурена електроенергията за битовите потребители. „След това имаме ангажимент по отношение на осигуряване на енергията за платформата „ден напред“. А всички останали количества се продават чрез платформата на Българската независима енергийна борса. И сега целта е тези дружества да осигурят количества извън вече споменатите. До дни ще направим баланс на енергията, които дружествата могат да предоставя, и ще разберем кое дружество или кои ще са тези, които ще могат да предоставят такава“, обясни Петкова. Тя посочи, че ТЕЦ „Марица-изток 2“ работи на пълна мощност. „Но има една особеност – това са разходите за въглеродни емисии, които ТЕЦ-ът прави. Така че това също трябва да бъде взето предвид. Това са разходи, които влизат в себестойността на централата“, обясни енергийният министър.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Държавната енергетика ще осигури допълнителна електрическа енергия за платформа „ден напред“, което ще нормализира борсовия пазар

Министър Теменужка Петкова: Държавната енергетика ще осигури допълнителна електрическа енергия за платформа „ден напред“, което ще нормализира борсовия пазар

14 Януари 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
София. Държавната енергетика ще осигури допълнителна електрическа енергия за платформа „ден напред“, което ще нормализира борсовия пазар. Това каза на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Разговорът с ръководителите на трите енергийни дружества в страната, на трите дружества в БЕХ и т.н., беше изключително конструктивен, имахме възможност да си кажем много неща и се обединихме около три мерки. От държавната енергетика поемаме ангажимент да осигурим допълнително количество електрическа енергия за платформа „ден напред“, което да даде възможност на борсовия пазар да се нормализира. Надяваме се, че това ще доведе до спокойствие на пазара. Обединихме се и около необходимостта от създаването на нови стандартизирани профили“, заяви министър Петкова и посочи, че те ще бъдат разработени съобразно Закона за енергетиката и европейското законодателство. Енергийният министър обясни, че третата мярка е пазарно обединение в различни сегменти на страни от региона на Югоизточна Европа.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В 13.15. часа в КЕВР ще се проведе брифинг по повод срещата с ръководството на Министерството на енергетиката и на държавните дружества

В 13.15. часа в КЕВР ще се проведе брифинг по повод срещата с ръководството на Министерството на енергетиката и на държавните дружества

14 Януари 2019 | 10:26 | Агенция "Фокус"
София. В 13.15 ч. в сградата на КЕВР (Заседателна зала - 4 ет.) ще се проведе брифинг по повод организираната от КЕВР среща с ръководството на Министерство на енергетиката, ръководителите на държавните компании, които осигуряват основните количества електроенергия за свободния пазар (НЕК ЕАД, АЕЦ "Козлодуй" ЕАД и ТЕЦ "Марица-Изток 2" ЕАД), ръководствата на БЕХ ЕАД, на ЕСО ЕАД, на Българската независима енергийна борса, както и на електроразпределителните дружества. Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Няма дефицит на електрическа енергия, за 2018 г. производството се е повишило с 2,6%

Министър Теменужка Петкова: Няма дефицит на електрическа енергия, за 2018 г. производството се е повишило с 2,6%

14 Януари 2019 | 09:13 | Агенция "Фокус"
София. Няма дефицит на електрическа енергия, за 2018 г. производството се е повишило с 2,6%. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за предаването „Сутрешен блок“ по БНТ. „Основен приоритет на нашето правителство е да осигурим такива условия за българския бизнес и българската индустрия, че те да бъдат конкурентноспособни на международните пазари. Това, което правим в сектор „Енергетика“, е свързано с това, по такъв начин да се управлява секторът, че той да гарантира публичност, прозрачност и минимизиране на разходите“, заяви министър Петкова и посочи, че от 2015 г. досега са се извършили поредица промени в Закона за енергетиката, които са целели да бъде елиминиран дефицитът, който е съществувал през 2014 г., и да се създаде либерализиран пазар на електрическата енергия в България.
„Когато става дума за цените на електрическа енергия за бизнеса и за битовите потребители, е важно да поясним няколко много важни елемента. На 8 януари беше проведен тристранен съвет между синдикати, бизнес и правителство, като темата беше цената на електрическата енергия на свободния пазар. Имаше и среща с председателя на КЕВР, като днес също предстои такава с всички в сектора, за да видим има ли някакъв проблем, ако има такъв – да разберем къде е генезисът, и какви стъпки трябва да направим, за да го решим. Но хората трябва да знаят следното – пазарът на електрическа енергия в България е организиран в два сегмента - това са регулиран пазар, на който са битовите потребители и малкият бизнес, и свободен пазар, на който е голямата индустрия“, обясни енергийният министър.
Петкова посочи, че големият бизнес купува своята електрическа енергия на база на дългосрочни договори, които да осигурят предвидимост на неговите разходи за енергия. „По този сегмент, който се нарича „Ден напред“, се осъществява около 10% от търговията. И сега ще се опитаме да анализираме защо има някакъв проблем“, заяви тя.
„Аз лично не знам за предприятия, които са затворили заради цената на електрическата енергия на борсата. И не знам от какво са продиктувани тези твърдения за затваряне на предприятия, защото само за 2018 г. производството на електрическа енергия се е повишило с 2,6%. Отделно от това, трите държавни дружества, които произвеждат електрическа енергия, през 2018 г. са провели поредица от търгове през Българската независима енергийна борса. Като само за АЕЦ „Козлодуй“ те са 127, при 48 от които няма заявен никакъв интерес към покупката на ел. енергия, ТЕЦ „Мариза-изток 2“ е провел 68 търга, като а 28 от тях не е имало интерес, а НЕК е провела 24 търга – за 4 никакъв интерес“, заяви министър Петкова и посочи, че на този фон не може да се говори, че има дефицит на електрическа енергия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В КЕВР ще се проведе среща, на която ще бъдат обсъдени мерки за стабилизиране на цените на свободния електроенергиен пазар

В КЕВР ще се проведе среща, на която ще бъдат обсъдени мерки за стабилизиране на цените на свободния електроенергиен пазар

14 Януари 2019 | 07:09 | Агенция "Фокус"
София. Като част от мерките за стабилизиране на цените на свободния електроенергиен пазар, по инициатива на председателя на КЕВР, ще се проведе среща на ръководители на енергийните дружества, които участват на свободния пазар на електроенергия. В срещата ще участва и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. На нея са поканени и представители на трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, EVN, Еенерго-про, както и ръководителите на трите дружества от БЕХ, които осъществяват основните количества електроенергия, продаващи се на пазара „ден напред“. Това са АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица изток – 2“ и НЕК заедно с ръководителя на БЕХ Петьо Иванов, директора на Енергийния системен оператор Ангелин Савчев и ръководителя на Българската независима енергийна борса Константин Константинов. Целта е да се набележат допълнителни мерки за повишаване на количествата, така че да бъде задоволено търсенето. Те са в отговор на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество на 8 януари, където синдикатите и бизнесът изразиха сериозна загриженост от поскъпването на електроенергията на борсовия пазар. Всички участници в трябва да представят своите собствени анализи на ситуацията и проект на мерки за стабилизиране на състоянието на енергийната борса в пазара „ден напред“.
Като част от мерките от 15 януари ще започнат и проверки на трите електроразпределителни дружества. Тяхната цел е да се гарантира на българските граждани, че техническото състояние на дружествата съответства на изискванията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Екипите, които извършват проверките на трите електроразпределителни дружества, вече са сформирани

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Екипите, които извършват проверките на трите електроразпределителни дружества, вече са сформирани

11 Януари 2019 | 15:39 | Агенция "Фокус"
София. Екипите, които извършват проверките на трите електроразпределителни дружества, вече са сформирани. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Доц. Иванов подчерта, че КЕВР изпраща едни от най-качествените си експерти. „Въпросите, които ще бъдат зададени и от които ще се поиска информация, изцяло ще обхванат дейността на дружествата, техническото състояние на електроразпределителните дружества, както и на средствата за техническо измерване. Експертите на КЕВР ще проверят съответствието на действията на разпределителните дружества по отношение на издадената лицензия и изискванията за качеството на електроенергията, каквито са разписани в тези лицензии“, допълни още председателят на КЕВР.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Българите трябва да бъдат уверени, че сме проверили разпределителните дружества и енергията, която се отчита отговаря на потребената

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Българите трябва да бъдат уверени, че сме проверили разпределителните дружества и енергията, която се отчита отговаря на потребената

11 Януари 2019 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. Българите трябва да бъдат уверени, че сме проверили разпределителните дружества и енергията, която се отчита отговаря на потребената. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Периодът януари – февруари, в който по начало потреблението на електроенергия е засилено, българските граждани трябва да бъдат уверени, че Министерство на енергетиката и КЕВР са проверили състоянието на електроразпределителните дружества и енергията, която се отчита отговоря на действително потребената“, обясни доц. Иванов. По думите му, ако някъде има съмнения, незабавно ще бъде проверен съответният електромер, за да се поддържа доверието на българските граждани в институциите, които гарантират качеството и безспорно точното измерване на потребената електрическа енергия. Доц. Иван Иванов уточни, че през 2015 г. е бил извършен обстоен преглед на финансовото състояние на трите дружества и на възлагането на външни поръчки от фирми, които са извън страната. „Към момента над 80 % от всички поръчки, като обем на финансите и като брой, се изпълняват в рамките на Република България, което е едно много съществено и важно изменение, което органите у нас и Регулаторът наложиха на тези дружества“, допълни още доц. Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Ще проверяваме на случаен принцип електромери и табла, за да разберем дали това, което се отчита, отговаря на действителността

Министър Теменужка Петкова: Ще проверяваме на случаен принцип електромери и табла, за да разберем дали това, което се отчита, отговаря на действителността

11 Януари 2019 | 15:30 | Агенция "Фокус"
София. Ще проверяваме на случаен принцип електромери и табла, за да разберем дали това, което се отчита, отговаря на действителността. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, което ние ще проверим и което е в рамките на нашите компетентности и нашите законови правомощия е именно да проверим техническото състояние и експлоатацията на тези енергийни обекти. Една част от тези проверки включват това ние да направим проверка на съответните електромери и електромерни табла. Тази проверка ще бъде извършена на случаен принцип. Ще бъдат проверени конкретни електромери, електромерни табла. За да можем да проверим дали това, което отчита техните електромери, отговаря на действителността. Смятам, че това е един важен акцент и един важен момент, така че всеки да получи яснота и отговор на въпроса заплащаме ли тази услуга, която сме ползвали или нещо друго се случва. Такава проверка ще извършат контролните органи на Министерство на енергетиката“, обясни министър Петкова. На въпрос каква е връзката на мярката с проверката с цените на свободния пазар, министърът коментира, че съвместно с КЕВР са проверки, които всяка от съответните институции ще извърши в рамките на своята компетентност. „Г-н Иванов спомена, че на БНЕБ на платформата „ден напред“ повече от 30% от търговията с ел. енергия, се осъществява именно от трите електроразпределителни дружества. Те оттам закупуват своята енергия за така наречените технологични загуби. Смятам, че е редно държавата, контролните органи да направят своите проверки по отношение на това да проверим тези количества, които българските граждани и българският бизнес плащат и отговарят на употребеното от тях количество“, допълни още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Свиквам трите разпределителни дружества и съответните от БЕХ, за да представят мерки за стабилизиране на пазара „ден напред“

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Свиквам трите разпределителни дружества и съответните от БЕХ, за да представят мерки за стабилизиране на пазара „ден напред“

11 Януари 2019 | 15:19 | Агенция "Фокус"
София. Свиквам трите разпределителни дружества и съответните от БЕХ, за да представят мерки за стабилизиране на пазара „ден напред“. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вие знаете, че само преди три дни се проведе извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, иницииран от КНСБ. Темата на съвета беше състоянието на свободния енергиен пазар в Република България. Като следствие на проведения съвет поканих министър Теменужка Петкова, за да обсъдим чрез анализ на състоянието и чрез набелязване на определени мерки как би могло да се стабилизира състоянието на свободния енергиен пазар. Две от мерките са спешни и ще бъдат реализирани още от началото на следващата седмица“, каза председателят на КЕВР, визирайки представената вече мярка за проверка на трите електроразпределителните дружества. „Втората мярка, която също е спешна, е следната. Свиквам в понеделник, 11.00 ч. тук в КЕВР ръководителите на трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, EVN, Еенерго-про, както и ръководителите на трите дружества от БЕХ, които осъществяват основните количества електроенергия, които се продават на пазара „ден напред“. Това са АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица изток – 2“ и НЕК заедно с ръководителя на БЕХ г-н Петьо Иванов, директора на Енергийния системен оператор г-н Ангелин Савчев и ръководителя на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов. Каня разбира се, имам съгласието на министър Петкова, за нейното участие в това заседание, което ще бъде проведено“, каза още доц. Иванов. По думите му форматът на заседанието се обуславя от обстоятелството, че за да се постигне определена ликвидност на БНЕБ, е необходимо на нея да се предлагат достатъчни количества електроенергия в различни сегменти, в различни пакети. „Едновременно с това, ако ние изискваме да участват и трите електроразпределителни дружества, това се налага от обстоятелството, че на пазара „ден напред“ за покриване на технологичните загуби, те закупуват големи количества, особено в последните дни. Количества, които надминават 30% от продаваната на борсата ел. енергия в сегмента „ден напред“, допълни доц. Иванов. Той поясни, че всички участници в понеделник трябва да представят своите собствени анализи на ситуацията и проект на мерки за стабилизиране на състоянието на енергийната борса в пазара „ден напред“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Нямат никакво основание твърденията на определени лица, че ще има повишаване с 15-20% на сметките за ток на хората от 1 юли

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Нямат никакво основание твърденията на определени лица, че ще има повишаване с 15-20% на сметките за ток на хората от 1 юли

11 Януари 2019 | 14:56 | Агенция "Фокус"
София. Нямат никакво основание твърденията на определени лица, че ще има повишаване с 15-20% на сметките за ток на хората от 1 юли. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще припомня, че неизменно в последните три години такива твърдения, такива злокобни пророчества се правят с определена цел, но искам да отбележа, че неизменно в четири последователни годишни ценови решения КЕВР не е променяла цените на ел. енергията за регулирания пазар с повече от цените на годишната инфлация“, заяви още доц. Иванов и уточни, че това означава преди всичко цените за битовите потребители. „Експерти на комисията ще направят всичко необходимо, за да може тези решения да продължат и в бъдеще, което значи да няма реално увеличение на цената, считано от 1 юли“, допълни още доц. Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Предприетите проверки на енергоразпределителните дружества показват, че държавата е на своето място

Министър Теменужка Петкова: Предприетите проверки на енергоразпределителните дружества показват, че държавата е на своето място

11 Януари 2019 | 14:43 | Агенция "Фокус"
София. Предприетите проверки на енергоразпределителните дружества показват, че държавата е на своето място. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Петкова подчерта, че потребителите и бизнесът трябва да са спокойни. По думите ѝ трябва да се гарантира, че българските потребители и граждани заплащат услугата, която наистина са ползвали. Тя посочи, че като правителство и за нея като министър е важно българският бизнес да бъде конкурентоспособен, защото е в основата на икономическия растеж на страната.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: От 15 януари стартират проверки на трите електроразпределителни дружества

Министър Теменужка Петкова: От 15 януари стартират проверки на трите електроразпределителни дружества

11 Януари 2019 | 14:41 | Агенция "Фокус"
София. От 15 януари стартират проверки на трите електроразпределителни дружества. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ проверките ще приключат до 25 януари включително. „Съвместни екипи на Министерство на енергетиката и КЕВР ще проверят дейността на трите енергоразпределителни предприятия. Това, което ще бъде обект на проверка на трите дружества от страна на Министерство на енергетиката касае техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти. Ще бъде извършен отчет на електромерите, на електромерните табла. От страна на Регулатора ще бъдат извършени проверки в рамките на компетентността на КЕВР“, каза още министърът.
Министър Петкова обясни, че тази мярка е продиктувана от проведения преди броени дни извънреден Национален съвет за тристранно сътрудничество. „Основната тема беше свързана със сектор енергетика и по-специално с цените на свободния енергиен пазар. Притесненията и въпросите, които бяха поставени и от страна на синдикатите и от страна на бизнеса, предизвикаха доста широк отзвук“, каза Петкова и поясни, че днес председателят на КЕВР доц. Иван Иванов я е поканил на среща по тези въпроси.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на КЕВР Иван Иванов ще дадат брифинг

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на КЕВР Иван Иванов ще дадат брифинг

11 Януари 2019 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. От 14.30 ч. в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Заседателна зала - ет. 4, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на КЕВР Иван Иванов ще дадат брифинг за представители на медиите. Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: От енергийната борса обясниха покачването на цената на електроенергията със завишено търсене от страна на участници на пазара

Министър Теменужка Петкова: От енергийната борса обясниха покачването на цената на електроенергията със завишено търсене от страна на участници на пазара

6 Декември 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
София. От енергийната борса обясниха покачването на цената на електроенергията със завишено търсене от страна на участници на пазара. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Няма как да бъдем равнодушни, когато българският бизнес и индустрия са обезпокоени от скок в цената на електроенергията на свободния пазар. Това е свързано с конкурентоспособността на икономиката, с работните места на хората, които работят в съответните предприятия. За нас това е изключително важно. Вчера в късния следобед направихме среща в Министерство на енергетиката с колегите от работодателските организации съвместно с колегите от Регулатора, дружествата от държавната енергетика, българската независима енергийна борса“, каза Петкова.
„Разговаряхме с колегите от бизнеса. Колегите от Българската независима енергийна борса дадоха информация по отношение на техния анализ,който е свързан с това покачването на цената. Само трябва да обясним, че това е покачване в определени дни и в определени часове. Така че колегите от борсата обясниха това покачване на цената със завишено търсене от страна на участници на пазара“, посочи Петкова.
Министърът коментира решението на ЕК за делото към БЕХ. „Сумата ще бъде такава, каквато ЕК счете за необходимо да определи. Искам да кажа това, че България, българското правителство, колегите от БЕХ сме направили всички необходимо да водим разговори с ЕК. Много е важно да стане ясно това, че твърдените от ЕК нарушения категорично са отстранени от 1 януари 2015 г. и ЕК ни е уведомила официално за това. Очаквам санкция, която да отговаря на това, което реално се е случило за този период от време. Именно такова нарушение няма. България реализира успешно своята политика за изграждане на междусистемните връзки, развитие и либерализация на пазара“, допълни Петкова.
Деница КИТАНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Мариана Кукушева, НБСХС: Очакваме спешни мерки и адекватно наказание за лицата, които са виновни за драстичното покачване на цената на тока на свободния пазар

Мариана Кукушева, НБСХС: Очакваме спешни мерки и адекватно наказание за лицата, които са виновни за драстичното покачване на цената на тока на свободния пазар

6 Декември 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме спешни мерки и адекватно наказание за лицата, които са виновни за драстичното покачване на цената на тока на свободния пазар. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.
„В последните дни има драстично покачване на цената на тока в пиковите часове на консумацията - 300-400% за потребителите, опериращи на свободния пазар. Факт, който от страна на представители на енергийната борса се коментира с мотива, че търсенето е голямо. В свободната конкуренция там, където търсенето е голямо, цените падат и то драстично. Истината е една и тя е, че с тези цени на определени моменти енергийната борса се опитва да реализира своя ценови удар и го прави успешно“, заяви Кукушева.
По думите ѝ енергийната борса в момента се явява като монопол на монополите, тъй като няма механизъм на контрол върху работата ѝ. „Видно от казаното дотук тя не работи на принципа на свободната конкуренция и на лоялни търговски практики. Обяснения, каквито дават експерти на борсата от рода на „ако ви е скъпо да купувате в пиковите часове, преустановете работа“ може да доведе до затваряне на хлебопекарни предприятия. А това е немислима, тъй като хлябът е насъщната храна на българина“, коментира председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Кукушева добави, че има процеси, които не са спираеми.
„Искаме спешно да се инициира проверка с ясни критерии кой и как престъпи лоялните търговски практики и кой и как накара около 65 продавачи на енергия в енергийната борса да продават на еднакво високи цени“, каза още Кукушева и посочи, че ако е необходимо с това трябва да бъдат ангажирани ръководството на държавата и всички разследващи органи, така че тази практика спешно да бъде прекратена.
„В момента, в който в края на 2018 г. отчитаме ръст на производството и добри икономически показатели Националната енергийна борса се опитва да разбие този ръст и да го превърне в недостатък, да сложи знака минус на финансовите резултати на преработвателната промишленост. Това е недопустимо“, коментира председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
Кукушева отбеляза още, че българският бизнес който купува енергия на свободния пазар, е социално отговорен, тъй като е приел и плаща безотказно своята такса „Задължение към обществото“, която представлява 50% от общата стойност на месечните фактури. „Явно тези средства не са достатъчни, за да се издържат енергийни монополи. Очакваме спешни мерки и адекватно наказание за виновните лица“,заяви Мариана Кукушева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Няма промяна в цената на тока за битовите потребители

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Няма промяна в цената на тока за битовите потребители

5 Декември 2018 | 13:20 | Агенция "Фокус"
София. Няма промяна в цената на тока за битовите потребители. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов пред журналисти във връзка с изпратеното от АИКБ писмо до премиера заради по техните думи 350% увеличение на тока за индустрията, което би засегнало и битовите потребители, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му заради поевтиняването на петрола от последния месец се очаква и природният газ да поскъпне по-малко – с не повече от 4% от 1 януари 2019 г. Той припомни, че предварителна прогноза от страна на „Булгаргаз“ от 10 ноември, е показвала, че повишението на цената на природния газ за първото тримесечие на следващата година се очаква да бъде малко под 5 процента, а при подобно повишение цените на парното и топлата вода не се променят.
„Регулираната цена на електрическата енергия е стабилна цена, която ние определяме с годишно ценово решение. То е валидно от 1 юли на текущата година и важи до 30 юни на следващата година. Анализ на цената на свободния пазар и евентуално отражение на регулирания пазар ще бъде направен едва през месец юни следващата година. Нека на забравяме, че това е анализ не само в периодите, когато има сериозно повишение на цената, но и в периодите, когато цената е значително по-ниска от цената на регулирания пазар.
Най-същественото, което дава сигурност и гаранция за потребителите на регулиран пазар - битовите потребителти, е фактът, че те могат да разчитат на стабилна цена“, коментира доц. Иванов.
Председателят на КЕВР отговори още, че в Комисията е постъпило предложение за преминаване на „Турски поток“ през България, но все още не е разгледано.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

доц. Иван Иванов, КЕВР: До 20 декември работна група към Комисията ще проучва цените на енергийната борса

доц. Иван Иванов, КЕВР: До 20 декември работна група към Комисията ще проучва цените на енергийната борса

5 Декември 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. До 20 декември работна група към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще проучва цените на енергийната борса. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов пред журналисти във връзка с изпратеното от АИКБ писмо до премиера заради по техните думи 350% увеличение на тока за индустрията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„КЕВР няма пряко отношение към функционирането на Българската независима енергийна борса. Нормално на борсата цените се определят от търсенето и предлагането - принцип, който е общовалиден за всяка една енергийна борса в Европа и света“, заяви той. По думите му отговорностите на Комисията са свързани с това да проучва дали няма обосновано предположение за нарушение във функционирането на борсата и злоупотреби. „По този повод още преди 2 месеца беше създадена работна група, която извършва предварително проучване. Срокът е 20 декември, но искам да отбележа, че продължава кореспонденцията между Комисията и ръководството на борсата и ние изискваме допълнителни сведения и информация, която трябва да даде пълната картина на борсата, функционирането, включително и в дните, в които има такива резки изменения в цените на ел. енергия“, заяви доц. Иванов.
Той добави, че след като се запознае с изготвения анализ и доклад КЕВР ще приеме решение дали да продължи с разследване или да продължи процедурата. „Предполагам, че това ще стане ясно през януари“, уточни председателят на енергийния регулатор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АИКБ изпрати писмо до премиера заради високите цени на свободния пазар на ток

АИКБ изпрати писмо до премиера заради високите цени на свободния пазар на ток

4 Декември 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
София. Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов заради високите цени на свободния пазар на ток. В него се посочва, че месеци наред се наблюдава неаргументирано повишаване на цената на електроенергията в страната. От Асоциацията казват, че ценовите нива след август 2018 г. са значително по-високи от прогнозираните от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). „През последните седмици и дни цените на електроенергията за свободен пазар у нас буквално се взривиха, за да достигнат абсурдните нива от 250-275 лв./MWh“, пише в позицията на работодателската организация. В нея се обяснява още, че това е ръст от над 350% в сравнение с цените на свободния пазар от месец август 2018 г.
„Вече месеци наред наблюдаваме неаргументирано повишаване на цената на електроенергията в страната. Нееднократно сме сигнализирали за абсурдни и видимо непазарни отклонения в търгувани количества и цени на платформите на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ), включително и при директни сравнения на дългосрочни продукти и резултати от сегмент „ден напред“ с количества и цени на румънската борса OPCOM и унгарската борса HUPX“, посочват от АИКБ.
От бизнеса заявяват, че твърденията на ресорните управляващи, че високите цени са резултат от пазара не са верни и показват некомпетентност. Според тях цените, на които сме свидетели, са резултат и на системна безотговорност по отношение ресорни ангажименти и нихилизъм спрямо индустриалните енергопотребители.
От АИКБ посочват, че е въпрос на време високите крайни цени на електроенергията да се отразят и на битовите абонати през регулираната цена на тока.
„Вече получаваме сигнали за преустановяване на производствени режими в енергоинтензивни производствени мощности – ето защо настояваме за навременни енергични и конкретни действия”, заявяват от асоциацията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Работна група търси баланс за централизираното топлоснабдяване и решение, което да е в интерес на българските потребители

Министър Теменужка Петкова: Работна група търси баланс за централизираното топлоснабдяване и решение, което да е в интерес на българските потребители

11 Октомври 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
София. Работна група търси баланс за централизираното топлоснабдяване и решение, което да е в интерес на българските потребители. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушването си в енергийна комисия в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов във връзка с промените в Закона за енергетиката и централизираното топлоснабдяване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на министър Петкова срокът за работа на комисията е удължен, за да се анализира въпросът от всички гледни точки. „Темата е много актуална и важна за всички ползватели на този тип услуга. В Министерство на енергетиката има създадена такава работна група. Тя все още не е приключила своята работа. Тази работна група включва много широк спектър от представители“, каза тя и изброи, че в нея се включват представители на Министерство на енергетиката, от „Топлофикация“ и на потребителски организации. „Ние се стремим да постигнем баланс и такова решение, което да бъде в интерес на българските потребители“, каза още министър Петкова.
„Що се отнася до решението на ВАС във връзка с наредбата за топлоснабдяването, ще си позволя да отворя една скоба. ВАС отменя тази част от наредбата по чисто процесуални причини, свързани с това, че през края на 2013 г. не е преминала целия съгласувателен процес. Що се отнася до основната тема на дискусията в рамките на тази работна група, свързана с така наречената такса "сградна инсталацаия". Там дебатът все още продължава и продължаваме да търсим експертни мнения и становища. В момента, в който има резултат, ще имам ангажимента да ви докладвам“, каза още Петкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

До края на годината цената на тока няма да се променя (ОБЗОР)

До края на годината цената на тока няма да се променя (ОБЗОР)

9 Октомври 2018 | 20:06 | Агенция "Фокус"
София. До края на годината цената на тока няма да се променя. Това обяви пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиран (КЕВР) доц. Иван Иванов. Той заяви, че се надява и след това да се запази цената на електрическата енергия. Иван Иванов обяви, че е разговарял с директора на „Булгаргаз“, който е прогнозирал, че ако има повишение на цената на природния газ в края на годината, то ще е под 5%, което означава, че няма да се отрази на цената на топлинната и електрическата енергия. Председателят на КЕВР уточни обаче, че има много събития, които могат да се случат извън България, и да повлияят върху цената на суровия петрол, която е определяща за природния газ. От думите му стана ясно, че цената на тока няма да се повиши и заради инвестиции, които са заложили от Електроенергийния системен оператор за изграждане, разширяване, реконструкция и модернизация на електропреносната мрежа, защото КЕВР постепенно през годините ще коригира цените на мрежовите услуги - за достъп и пренос.
Годишните прогнозни стойности на всички разходи за изграждане, разширяване, реконструкция и модернизация на обектите от електропреносната мрежа и на системите за защита и управление на електроенергийната система за периода на десетгодишния план за периода 2018-2027 г. са в размер на 1 291 773 000 лв., от които 148 932 000 лв. или 11,53% са привлечени европейски средства, изчисляват от ЕСО в своя доклад към 10-годишния план за развитие на електропреносната мрежа у нас. От него става ясно, че поради наличието на достатъчно производствени мощности до 2027 г. не се очакват затруднения в електроснабдяването на страната при нормални метеорологични условия и при нормална аварийност. Прогнозите са, че в страната ще има остатъчна разполагаемост за производство от 10 900 000 мегаватчаса /MWh/ до 12 100 000 MWh годишно или около 22 процента от разполагаемите мощности. Основната причина е повишаващото се производство от възобновяеми източници.
В доклада си от ЕСО съобщават, че потреблението на електрическа енергия от отделните предприятия е показал, че общото намаление на потреблението в индустрията е достигнало до 30 на сто за някои месеци. Относително по-малко е намалението на потреблението на електрическа енергия в домакинствата, селското стопанство и транспорта. В плана са приети два основни сценария за развитие на потреблението на електрическа енергия - максимален и минимален. При максималния сценарий за брутното потребление на електрическа енергия без помпи се предвижда увеличаване на електропотреблението от 2018 г. с умерени темпове. В този сценарий е заложено забавяне в прилагането на мерки за енергийна ефективност. Към 2027 г. се очаква брутното потребление да достигне 40 510 000 МWh.
При минималния сценарий е предвидено задържане на нивото на електропотреблението без помпи за целия период, поради по-интензивно прилагане на мерки за енергийна ефективност. Към 2017 г. се очаква брутното потребление на електрическа енергия да достигне 37 960 000 Мwh.
Решението на КЕВР за Планът за развитие на електропреносната мрежа за периода 2018-2027 г. ще бъде обявено на 31 октомври.
Доц. Иванов заяви още, че продължава проверката на Българската енергийна борса, повод за която станаха постъпилите оплаквания от сдружения за драстичните разлики в цените на тока.
Цветелин ДИМИТРОВ


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Няма да има промяна в цената на тока до края на годината

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Няма да има промяна в цената на тока до края на годината

9 Октомври 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
София. Няма да има промяна в цената на тока до края на годината. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов по време на обществено обсъждане на проект на решение относно изменение на цените на електрическата енергия във връзка с изменение на цените на природния газ от 1 октомври 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вие знаете, че има изготвен проект на решение на КЕВР, съгласно който цената на електрическата енергия остава непроменена до края на годината. Надявам се и след това да се запази цената на електрическата енергия. Директорът на „Булгаргаз“ заяви, че очаква да има повишение на цената на природния газ в края на 4-тото тримесечие с под 5%. Знаете, че ако повишението е под 5% няма да има промяна в цената на топлинната и електрическата енергия. Надявам се неговата прогноза да се окаже вярна, но има много събития, които могат да се случат в международен план, и които да повлияят на цената на суровия петрол“, допълни той. „Постепенно през годините ще коригираме цената на мрежовите услуги. Както виждате в последното ценово решение на ЕСО ЕАД ние сме много консервативни и не допускаме съществени изменения на мрежовите тарифи“, уточни той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Димитров, КНСБ: С 50% ще се увеличат средствата за енергийно подпомагане

Пламен Димитров, КНСБ: С 50% ще се увеличат средствата за енергийно подпомагане

4 Октомври 2018 | 13:21 | Агенция "Фокус"
София. Ще се увеличат с 50% средствата за енергийно подпомагане. По-груби сметки това прави около 40 млн. лева. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на след среща с представители на правителството в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Как ще бъдат разпределени тези средства, предстои с Агенцията по социално подпомагане и съответните компетентни структури да договорим и да прецизираме точно“, допълни Димитров. „В последните месеци всички виждаме, че има нужда от мерки, които да повлияят на отделните категории в обществото за компенсиране и повишаване на техните доходи. През зимата разходите на домакинствата обичайно нарастват с около 20%. Увеличените цени на газа и влиянието им по веригата също са основание да се мисли за подобни стъпки“, отбеляза той.
Финансовият министър Владислав Горанов допълни, че тепърва предстои да се реши дали да се увеличи обхвата на помощта или размера ѝ.
Във връзка с предвиденото за следващата година 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор, Пламен Димитров обясни, че синдикатите са поискали то да бъде разпределено по системно организиран и координиран начин във всички структури. „Не да има разнобой, както е имало. Това е нашата цел, като правителството ще гарантира, че в някои агенции, особено тези които са „на терен“ и приходните администрации, ще бъде гарантирано по-високо от средното увеличение на работните заплати в рамките на 10-процентното общо увеличение, тоест за сметка на някои други звена и структури в съответното ведомство“, обясни Димитров. Той поясни също, че синдикатите са поели ангажимент да се гарантира, че на индивидуално ниво увеличението ще бъде от две части –твърдо и плаващо, като всяка администрация да има възможност съобразно приноса на съответния работник да му даде допълнително увеличение в рамките на общия процент. Според Димитров не бива да се очаква навсякъде еднакво увеличение. Предстои работна група да усъвършенства предвижданите увеличения.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парното и топлата вода поскъпват средно с 6,72%, цената на тока остава непроменена (ОБЗОР)

Парното и топлата вода поскъпват средно с 6,72%, цената на тока остава непроменена (ОБЗОР)

2 Октомври 2018 | 01:35 | Агенция "Фокус"
София. Средно за страната цената на топлинната енергия с гореща вода се увеличава с 6,72% за последното тримесечие на 2018 г. Това стана ясно по време на брифинг след закрито заседание на Комисията по енергийно и водно регулиране.
Поскъпването дойте от това, че „Булгаргаз“ ЕАД подаде заявление до Комисията за утвърждаване на цената на природния газ за IV-то тримесечие на 2018 година. Поисканото увеличение беше подкрепено от енергийния регулатор заради очакваните по-високи доставни цени на природен газ, по-високия курс на щатския долар спрямо лева, както и факта, че през третото тримесечие на 2018 година газовата компания е продавала на загуба. Това е второ увеличение на цената на топлинната енергия и се налага заради поскъпването на природния газ с 13,89% от 1 октомври 2018 г. Цената на природния газ от 1 октомври 2018 година е 456,65 лева за 1000 куб/м.
От 1 юли 2018 година цената на природния газ нарасна с 10,81% като цената на 1000 куб/м природен газ стана 400,95 лева. Тогава средното поскъпване на топлинната енергия с гореща вода за страната беше със 7,33%.
Така увеличението на цената за топлинната енергия за последното тримесечие на 2018 година ще бъде както следва: за „Топлофикация – София“ ЕАД – 7,97%, за „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД – 8,57%, за „Топлофикация Плевен“ ЕАД – 4,66%, за „Топлофикация Бургас“ ЕАД – 4,88%, за „Веолия Енерджи Варна“ ЕАД – 2,28%, за „Топлофикация Враца“ ЕАД – 6,32%, за „Топлофикация Велико Търново“ ЕАД – 4,39%, за „Топлофикация Разград“ ЕАД – 5,35%, за „Юлико-Евротрейд“ ЕООД – 6,21%, за „ОВЕРГАЗ МРЕЖИ“ АД – 2,55%.
Четирите топлофикации, които работят с въглища остават с непроменени цени. Това са „Топлофикация Русе“ АД, „Топлофикация Перник“ ЕАД, „Топлофикация Сливен“ ЕАД и „Топлофикация Габрово“ ЕАД“.
Председателят на комисията доц. Иван Иванов заяви още, че няма да има промяна в цената на тока за последното тримесечие на 2018 г.
Той също така уточни, че от 1 юли 2019 година „Трансгаз“ гарантира капацитет 1.5 млрд. куб./м природен газ при точката на междусистемно свързване Гюргево-Русе, а от 31 декември 2019 година „Трансгаз“ гарантира капацитет 1.8 млрд. куб./м между Румъния и България за румънски износ на газ по сушата към България чрез връзката между румънската национално-преносна система и международния преносен газопровод. По думите му на румънска територия няма да има никакви допълнителни такси, а капацитетът, който е готов да гарантира румънската страна, е повече от потребяваното количество природен газ в България, доставяно досега от „Газпром Експорт“.
Председателят на КЕВР заяви още, че е подписано споразумение с регулаторите в България, Гърция, Македония, Черна гора и Сърбия за създаване на консултативен форум за сътрудничество в областта на регулацията на пазарите на електрическа енергия, природен газ и ВиК услуги. Основната му цел е създаване на пътна карта на либерализация на търговията с природен газ и допринасяне за изграждане на газовата инфраструктура на Балканския регион като това споразумение е отворено и за други страни.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КЕВР: Цената на природния газ поскъпва с 14% от 1 октомври

КЕВР: Цената на природния газ поскъпва с 14% от 1 октомври

28 Септември 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за енергийно и водно регулиране прие Решение във връзка с подаденото от „Булгаргаз” ЕАД заявление за утвърждаване на цени за IV-то тримесечие на 2018 г., по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, съобщиха от КЕВР. Към момента на пазара на природен газ в България не са налице фактически предпоставки за формиране на конкурентна среда и Комисията регулира цената на природния газ за крайните снабдители и за клиентите, присъединени към газопреносната мрежа, като се произнася с отделни ценови решения за всяко тримесечие на годината.
При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита условията по действащия договор между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром Експорт" и прилага изцяло залегналата в него Методика, съгласно която се вземат предвид промените на цената на петрола и на алтернативните на природния газ горива на световните пазари през последните 9 месеца, калоричността на природния газ, както и измененията в курса на щатския долар спрямо лева. Правомощията на регулатора са единствено да установи дали заявлението на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба № 2 за определяне цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества.
В Решението на КЕВР утвърдената цена на природния газ за четвъртото тримесечие на 2018 г., на която "Булгаргаз" ЕАД продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, е в размер на 456,65 лв./1000 нм3 или 43,28 лв./MWh (без акциз и ДДС). Тя е с 13,89 % по-висока от досегашната цена за ІІІ - то тримесечие на 2018 г. и е определена въз основа на анализ на икономическата обосновка в заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД, отчитане на настъпилата промяна в ценообразуващите фактори и след направени изчисления съгласно прилагания ценови модел.
Утвърдената от КЕВР цена от 456,65 лв./1000 нм3 включва компонента за услугата „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 6 от НРЦПГ в размер на 6,17 лв./1000 нм3. В цената е включена и компонентата "задължение към обществото" по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ от 1,40 лв./1000 нм3, която покрива разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището Чирен в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации съгласно Регламент на ЕС № 994/2010. В предлаганата цена на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа и клиентите следва да ги заплащат на крайните снабдители по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД.
Поради запазване размера на съпътстващите такси за достъп, пренос, разпределение и снабдяване с природен газ, повишението на цената за крайните битови и стопански клиенти - ползватели на природен газ, ще бъде под 8%.
Решението на КЕВР за утвърждаване на цената на природния газ за ІV-то тримесечие на 2018 г. ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Имаме надежда и перспектива за намаляване на цената на природния газ чрез предоговаряне с "Газпром Петрол България"

Вицепремиерът Валери Симеонов: Имаме надежда и перспектива за намаляване на цената на природния газ чрез предоговаряне с "Газпром Петрол България"

28 Септември 2018 | 09:36 | Агенция "Фокус"
София. Имаме надежда и перспектива за намаляване на цената на природния газ чрез предоговаряне с "Газпром Петрол България". Това каза заместник министър-председателят по икономическа и демографска политика Валери Симеонов в сутрешния блок по Bulgaria on Air Той обясни, че процесът все още не е приключил и не разбира защо трябва да се правят черни прогнози. „Тези черни прогнози създават една народопсихология, която е негативна над всичко. България е една нормална европейска държава. Тя е в първата петица на икономически ръст,“ каза Симеонов. По думите му в продължение на четири години всякакви специалисти коментират повишаване на цената за тока в бита, но такова нещо няма. „Природният газ влияе много малко в икономиката на България и е крайно време някой да се изправи и да съобщи това на българската нация", каза вицепремиерът. Валери Симеонов уточни, че той влияе на икономиката в порядъка на 6-7% като енергоносител. Според него съвсем нормално е търговците да търсят по-висока цена за продуктите, които са създали.
На журналистически въпрос дали се е нормализирала обстановката в политическата група „Обединени патриоти“, той отговори: „Министър-председателят Бойко Борисов пое ангажимент оттук нататък да се гласуват всякакви кадрови решения, както нашето коалиционно споразумение. Според него след това изказване всички решения за нови министри и позиции са били съгласувани общо. „В политиката всеки си поема своята отговорност. Важно е да се знае, че ако малката коалиция бъде разрушена, каквито тенденции имаше до края на лятото, нищо добро не чака България“, каза вицепремиерът.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Боян Дуранкев, икономист: Ниският икономически растеж на България трябва да е повод за догонване на останалите европейски страни

Проф. Боян Дуранкев, икономист: Ниският икономически растеж на България трябва да е повод за догонване на останалите европейски страни

27 Септември 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. България има нисък темп на икономически растеж около 3-3,6%. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев. Изискването за догонващо развитие, за да не бъдем последната страна в ЕС, е не само за далеч по-висок икономически растеж от 5-6%, но и т.нар. „капки, които да се процеждат до всички слоеве в населението“, обясни икономистът.
“Това означава правителството да въведе т.нар. семейно подоходно облагане и тези хора, които имат хора под екзистент минумума да получат субсидии от държавата по един или друг начин. Това означава правителството да въведе прогресивен данък общ доход, да погледне към данъка дивидент и към данъка на печалбата, да провери защо най-едрите български компании почти всяка година не плащат данъци, а гигантските вериги, които оперират в България, изнасят печалбата си в чужбина. Ако което и да е правителство не разгледа тези факти, то страната ни е в безнадеждно положение“, обясни той. Очаква се към 2021-2022 година минималната заплата у нас да достигне тази в Румъния от миналата година, допълни проф. Боян Дуранкев. Политиците трябва да погледнат другите европейски страни, където минималната работна заплата започва от 1500-2000 евро. Разходите са повече, но и състоянието на пътищата, здравеопазването и образованието е на много по-високо ниво. България е страна-членка на ЕС и е необходимо да търсим сравнение с останалите държави на територията, уточни икономистът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Боян Дуранкев, икономист: От началото на годината цените у нас са се повишили с 3,5%

Проф. Боян Дуранкев, икономист: От началото на годината цените у нас са се повишили с 3,5%

27 Септември 2018 | 08:58 | Агенция "Фокус"
София. От началото на годината, в сравнение с предходната, цените у нас са се повишили с 3,5%. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев. По думите му в страните -членки от ЕС нормалното годишно ценово повишение е с до 2 %. Изглежда, че тази година България я очаква перфектната ценова буря, тъй като правителството отдавна изпусна контрола в сектор икономика, добави още той. „Такъв скок на цените е налице за пръв път от доста години. Той не е свързан само с енергията и не засяга само цената на хляба – през последните години много рязко нараснаха цените на жилищата, основните потребителски стоки, доплащанията за здраве и образование – т.нар неформални плащания. Българинът гледа и напред – на хоризонта се задава нова тол система, която ще изисква плащания, а наред с това – и по-високи застраховки и осигуровки. Дава се на концесия и основното българското летище. Всичко това са все фактори и условия, които тикат цените във възходяща посока“, обясни икономистът. Стабилната система на данъците и на ниските доходи, които се очакваше да привличат чужди инвеститори доведоха до това, че България е на първо място по социално разслоение, коментира още проф. Боян Дуранкев. У нас имаме 1 % свърхбогати и над 60% оцеляващи ден за ден, като на този фон е странно да се твърди, че стабилността и липата на промени за добри, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Иванов, КЕВР: Необходими са още 50 млн. лева, за да се обхванат всички енергийно уязвими потребители

Иван Иванов, КЕВР: Необходими са още 50 млн. лева, за да се обхванат всички енергийно уязвими потребители

26 Септември 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
София. Необходими са още 50 млн. лева, за да се обхванат всички енергийно уязвими потребители. Това каза пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов след заседанието на регулатора, на което бе обсъден доклада за цената на тока от 1 октомври, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали е правено изчисление за социално поносимата цена за парното, както за водата, и дали хората ще могат да плащат сметките си след поскъпването на природния газ, Иванов отговори: „Няма нормативно основание за това, защото социално поносимата цена за водата се плаща от всички граждани в страната, от цялото население. Докато що се касае до топлинната енергия, тя се ползва и е заменяема. Някои може да ползва топлинна енергия, други – електрическа, трети - дърва и т.н. Докато водата е жизнен източник и там е определена социално поносима цена“. „Заедно с министър Петкова и представители на Главна дирекция „Енергетика“ още преди 2 години създадохме модел за енергийно уязвимите потребители, които да бъдат подпомогнати. По отношение на сегашните 90 милиона лева, които Министерството на труда и социалната политика отделя за такива помощи, е необходимо да се добавят още 50 милиона, за да се обхванат всички енергийно уязвими потребители. Това означава 140 милиона лева“, обясни Иванов. „За да се предпазят бедните домакинства реално, това е една опция, която се изисква и от решение на ЕК още от Директивата от 2009 година – че трябва при либерализацията на пазара да се предприемат мерки за защита на енергийно уязвимите потребители“, уточни той. „Защо не се прави – това не е въпрос към Комисията за енергийно и водно регулиране. КЕВР изпълни своята мисия като представи пълен набор от данни кои са най-необходимите уреди и какво трябва да се предвиди. Определили сме за енергийно уязвимите потребители, които ползват централно топлоподаване, добавката, която е 70% намаление на цената, да е 100 киловатчаса на месец. За тези, които нямат централно топлоподаване и им е необходим бойлер, е 150 киловат часа на месец. Всички това ние сме го предали, аз съм участвал в срещата на министър Петкова с Министерството на труда и социалната политика. От там нататък отговорностите са там, където са предадени тези документи“, коментира още Иван Иванов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Иванов, КЕВР: Аргументирано и прозрачно е решението затова, че при една и съща цена на природния газ има над 20%  увеличение на цената на парното

Иван Иванов, КЕВР: Аргументирано и прозрачно е решението затова, че при една и съща цена на природния газ има над 20% увеличение на цената на парното

26 Септември 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
София. Аргументирано и прозрачно е решението затова, че при една и съща цена на природния газ има над 20% увеличение на цената на парното. Това каза пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Относно отправените упреци към Комисията вчера и днес за липсата на прозрачност при докладите, които се представят, искам ясно да заявя – поканих всички експерти на националния омбудсман да отидат в съответната дирекция и да се запознаят с данните на заявителите и да ги проверят. Второ беше заявено, че регулаторът е поканен за преговори с „Газпром“ относно промяна на условията на договора – това не е вярно. Регулаторът беше поканен да изрази становище пред ЕК по антитръстовото дело. Това го направихме през миналата година“, обясни Иванов. По думите му оттук нататък преговорите, които ще се водят за между доставчика „Газпром Експорт“ и „Булгаргаз“, КЕВР няма място в тези преговори по никаква причина. „Трето – това, което беше споменато от националния омбудсман, че при една и съща цена на природния газ цената на парното е с 20% по-висока има няколко основни причини, говореше се за „Топлофикация София“. „Топлофикация София“ през тези 3 години от 2015 ди 2018 г. извърши модернизация – подмяна на турбини на стойност 60 млн. лв. Това са инвестиционни разходи, които не могат да бъдат признати, защото това се прави, за да бъде подсигурено подаването на топлоенергия към потребителите. „Топлофикация София“ е потребител на природен газ и производител на топлинна и високоефективна електрическа енергия. В продължение на не малко години, до 2015 г., се изплащаше от хората данък „социално спокойствие“, което означава при повишаване на цената на природния газ да се задържа цената на топлинна енергия за няколко големи гарда у нас, а за сметка на това цялото население и бизнеса да плащат затова чрез сметката за електроенергия. Това е несправедливост. Няма да въведем това никога повече в действие“, коментира Иван Иванов. „На обяснението, че има 5% инфлация – да, това е така, но другите аргументи, които изтъкнах са много по-важни и съществени. По тази причина цената на топлинната енергия действително е по-висока с 20%. Когато излезе решението на КЕВР ще видите, че този път, за да има равнопоставеност, с един и същ процент се повишава цената както на топлинната енергия, така и на високоефективната електрическа енергия – с малко под 8% и за двата продукта на „Топлофикация““, заяви Иван Иванов. По думите му, ако всичко това се съпостави ще се види, че напълно прозрачно и аргументирано КЕВР е приел решението си.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсмана Мая Манолова: Защо при една и съща цена на природния газ спрямо 2015 г. имаме над 20 %  увеличение на цената на парното

Омбудсмана Мая Манолова: Защо при една и съща цена на природния газ спрямо 2015 г. имаме над 20 % увеличение на цената на парното

26 Септември 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
София. Защо при една и съща цена на природния газ спрямо 2015 година имаме над 20 процента увеличение на цената на парното. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на обсъждане на доклада за цената тока, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Очаквано по-голямата част от топлофикациите са доволни от доклада и предложението на КРЕВР за повишаване на цените на топлоенергията Те виждат интересите си защитени, каквото са поискали са го получили. Не можем да кажем това за гражданите. Докладът е постен откъм аргументи. Той противоречи на правилника за работата на КЕРВ, защото докладите трябва да съдържат експертни оценки и анализи за решаване“, коментира Манолова.
Тя подчерта, че заедно с екипа си е изготвила анализ на публично известни факти, като е съпоставила цената на природния газ и парното през 2015 г. и сега предложените цени. Омбудсманът посочи, че през 2015 г. синьото гориво е струвало 484.26 лв. за хиляди куб. метра, а цената на парното - 73.98 лв. за мегават часа. Сега цената на природния газ е в размер на 456.65 лв. за хиляди куб. метра и с добавените разходи за пренос и достъп, цената става като тази през 2015 г. Същевременно, ценовото предложение за „Топлофикация София“ е 92.80 лв. за мегават часа, което означава над 20% увеличение при инфлация от 5%.
По думите й явно практиката на КЕВР е при всяко повишение на цените на газа да вдига и цените на парното и топлата вода. Но при обратната ситуация, когато природният газ поевтинява да не намаля цената на парното.
„Такъв пример имаше точно преди една година – през октомври 2017 г., когато цената на природния газ беше намалена близо с 8%, а цената на парното остана същата. Това се е случвало и в други ценови периоди, което очевидно е и било аргумент за КЕВР да посочи в свой доклад от април 2017 г., че надвзетите суми през изминалия ценови период от разликата в цената на природния газ за „Топлофикация София“ са в размер на 18 млн. лв.“, аргументира се омбудсманът.
„Защо при една и съща цена на природния газ спрямо 2015 година имаме над 20% увеличение на цената на парното? Като омбудсман съм притеснена и настоявам за аргументи защо трябва да се увеличи цената на парното или преразглеждане на това решение“, коментира Манолова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Не е нормално парното да поскъпва при повишаването на цената на природния газ, тъй като когато неговата цена намалява, сметките на парно не падат

Омбудсманът Мая Манолова: Не е нормално парното да поскъпва при повишаването на цената на природния газ, тъй като когато неговата цена намалява, сметките на парно не падат

26 Септември 2018 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Свищов. Не е нормално парното да поскъпва при повишаването на цената на природния газ, тъй като когато неговата цена намалява, сметките на парно не падат. Това каза омбудсманът Мая Манолова в предаването "Тази сутрин" по бТВ. „Заради тази политика на регулатора се стига до ситуации, при които, по признание на самия КЕВР, например „Топлофикация София” има надвзети суми за един ценови период в рамките на 18 млн. лева от столичани зарази несъответствие между повишаването, респективно намаляването, на цената на природния газ и на парното”, коментира Манолова.
Тя допълни, че същата цена на природния газ е била определена през юли 2015 г., каквато ще бъде определена след повишението от регулатора сега. „Цената на парното през 2015 г. е обаче е била 74 лв., а сега след увеличението, което се предлага, тя ще стане 93 лв. Тоест разликата е 20 лв., при положение че инфлацията от 2015 г. до октомври 2018 г. е в рамките на 5%, тоест 4 лева. В момента плащаме 25% по-висока цена на парното при същата цена на природния газ”, изчисли Манолова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цената на природния газ за потребителите ще се повиши с около 8% от октомври (ОБЗОР)

Цената на природния газ за потребителите ще се повиши с около 8% от октомври (ОБЗОР)

25 Септември 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
София. Повишаването на цената на природния газ за битови и бизнес потребители ще бъде с не повече от 8%. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов след открито заседание на енергийния регулатор, на което бе обсъдено заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД за утвърждаване на цената на природния газ за IV-тото тримесечие на 2018 г. "Булгаргаз" внесе предложение в Комисията за увеличение на природния газ от 1 октомври 2018г. с 13.89% или 456.65 лв. за 1000 куб. м без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. От обществения доставчик обосноваха искането си с очакваните по-високи доставни цени на природния газ от внос, по-високия курс на щатския долар спрямо лева, както и в резултат на акумулирания ефект от утвърдената продажна цена за 3-ото тримесечие на 2018 г., която е по-ниска от разходите за доставка. Регулаторът подкрепи това искане, като уточни, че според разчетите то ще доведе до около 8% поскъпване на сметките за газ на битовите потребители и бизнеса. На въпрос защо не са взети осреднени цени на котировките на алтернативните горива, който беше зададен и от омбудсмана Мая Манолова, председателят на КЕВР заяви, че изчисленията, които са направени от заявителя и след това от експерти на КЕВР са приети така, както изисква нормативът. Иванов заяви още, че ако повишението на цената на природния газ се задържи в рамките на 5% за първото тримесечие на 2019 година, няма да има допълнително увеличение на цените на топлинна енергия.
По думите му Комисията за енергийно и водно регулиране е намерила необходимия буфер, поради това, че има излишък от средства и към момента докладът е с предложение да не се променя цената на електрическата енергия, като в случая КЕВР се явява като стабилизиращ фактор. Иванов допълни още, че когато КЕВР има възможност за въздействие го прави в името на обществения интерес
Омдусманът на Република България Мая Манолова призова за пълна прозрачност при работата и решенията на КЕВР и заяви, че всяка една десета от увеличението на цената на природния газ трябва да може да бъде проверена и обоснована. Окончателно решение за цената на природния газ регулаторът ще вземе на закрито заседание в края на този месец.
Цветелин ДИМИТРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Ако управлявахме държавата, щяхме да подпомогнем 400 хил. семейства да посрещнат зимата с пари от излишъка

Корнелия Нинова, БСП: Ако управлявахме държавата, щяхме да подпомогнем 400 хил. семейства да посрещнат зимата с пари от излишъка

25 Септември 2018 | 15:06 | Агенция "Фокус"
София. Ако управлявахме държавата, щяхме да подпомогнем 400 хил. семейства да посрещнат зимата с пари от излишъка. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова обясни, че в момента 204 635 семейства получават помощи за отопление, но според БСП броят има трябва да бъде увеличен на 400 000. Лидерът на БСП обясни, че при определянето на броя им използва международен и световен критерий за това енергийна бедност, според който за енергийно бедно се смята семейство, което отделя над 10% от доходите си за енергия.
Нинова заяви, че БСП би увеличила и сумата на енергийните помощи от 347 лв. на 403 лв., с което да бъде покрито очакваното повишаване на цената на енергоизточниците.
Според лидера на БСП това ще струва на бюджета около 86,2 млн. лв. „Откъде да се вземат тези пари? На 1 август на Министерски съвет 2018 г. премиерът Борисов обяви, че излишъкът е 2,23 млрд. лв. Това не са негови лични пари, въпреки че години наред ги харчи като такива“, каза Нинова и обяви, че това се случва най-често за пътища, които се рушат и за санирани блокове, които се разпадат, защото от там може да се краде. „От тези 2 млрд. излишък бихме взели 86 млн. и бихме подпомогнали 400 хил. семейства, за да посрещнат зимата“, заяви Нинова. Тя подчерта, че БСП все още настоява за намаляване на ДДС на хляба от 20% на 5%.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Българите трудно ще понесат ценовия шок на енергоносителите и е наложително да се вземат мерки за подпомагане на бедните

Корнелия Нинова, БСП: Българите трудно ще понесат ценовия шок на енергоносителите и е наложително да се вземат мерки за подпомагане на бедните

25 Септември 2018 | 14:55 | Агенция "Фокус"
София. Българите трудно ще понесат ценовия шок на енергоносителите и е наложително да се вземат мерки за подпомагане на бедните. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Иванов обяви намерение да се вдигне цената на природния газ с 8%. Това ще доведе до увеличение на цените на сигурно всички стоки и услуги. Бихме искали да припомним, че през юли токът поскъпна с 2%. Пак през юли парното поскъпна със 7%, сега имаме увеличение на природния газ с 8 %. Това три пъти увеличение на енергоносители най-тежко ще се усети през зимата. Смятаме, че много трудно българските граждани ще понесат този ценови шок, защото 1,6 млн. души живеят под линията на бедност“, заяви Нинова.
По думите ѝ това, че правителството е тръгнало да се моли търговските вериги да не увеличават цената на хляба показва, че държавата няма институции и е на колене пред търговците и търговските вериги.
Хляб се продава в стотици хиляди магазини в цялата страна. Това означава ли, че ще се молят от магазин от магазин, попита лидерът на БСП. Според нея това поведение от антипазарно и антиевропейско показва и безсилието на правителството.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Комисията намери необходимия буфер, за да не се променя цената на електрическата енергия

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Комисията намери необходимия буфер, за да не се променя цената на електрическата енергия

25 Септември 2018 | 11:17 | Агенция "Фокус"
София. Комисията намери необходимия буфер, поради това, че има излишък от средства, събрани от фонда „Сигурност на енергийната система“ и към момента доклада е с предложение да не се променя цената на електрическата енергия. По такъв начин КЕВР потиска някои тенденции за повишаване на инфлацията. Ние се явяваме като стабилизиращ фактор. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов пред журналисти след открито заседание за обсъждане на заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД за утвърждаване на цената на природния газ за IV-то тримесечие на 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Преди 4 години цената на природния газ беше стигнала космическите нива от 733 лева на 1000 куб./м. Към момента с притеснение ще отбележа, че цената на суровия петрол продължава да бъде много висока, но в крайна сметка не мога да направя никаква конкретна прогноза за последното изменение на цените, което трябва да настъпи преди Нова година. Надявам се събитията в международен план да не доведат до по-нататъшно повишаване“, уточни той.
По думите му може да има както повишение, така и намаление на цените и това зависи от фактори извън България. „Ако например САЩ се върнат в Иранската сделка, веднага ще има намаление на цените на суровия петрол, но за момента няма такива нагласи. Дори и да има повишение на цената на природния газ и се задържи в рамките на 5%, цените на топлинна енергия няма да бъдат повишавани“, обясни той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Повишаването на цената на природен газ за битови и бизнес потребители ще бъде с не повече от 8%, а не с 14%

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Повишаването на цената на природен газ за битови и бизнес потребители ще бъде с не повече от 8%, а не с 14%

25 Септември 2018 | 11:06 | Агенция "Фокус"
София. Повишаването на цената на природен газ за битови и бизнес потребители ще бъде с не повече от 8%. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов пред журналисти след открито заседание за обсъждане на заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД за утвърждаване на цената на природния газ за IV-то тримесечие на 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос защо не са взети осреднени цени на котировките на алтернативните горива, който беше зададен по време на общественото обсъждане и от омбудсмана Мая Манолова, председателят на КЕВР заяви, че изчисленията, които са направени от заявителя и след това от експерти на КЕВР, са приети така, както изисква нормативът. „Знаете, че в други случаи, когато е имало надзет приход от страна на „Булгаргаз“ ЕАД, КЕВР е коригирала цените в смисъл на намаляване на поисканото увеличение. Този път няма надзет приход от „Булгаргаз“ и ние нямаме инструмент за въздействие върху цените“, заяви той.
По думите му, независимо дали потребители са битови или бизнес потребители, повишението на услугата ще бъде с не повече от 8%. „Цената на услугата се формира не само от самата цена на природен газ, но и от задължително заплащане на достъп, пренос, разпределение и снабдяване. По този начин всеки, който ще плаща за доставен природен газ, ще плаща с 8% повече, а не с 13.89%“, каза още той.
Цветелин ДИМИТРОВ

--
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Когато Комисията има възможност за въздействие, го прави в името на обществения интерес

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Когато Комисията има възможност за въздействие, го прави в името на обществения интерес

25 Септември 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Когато КЕВР има възможност за въздействие, го прави в името на обществения интерес. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов по време на открито заседание за обсъждане на заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД за утвърждаване на цената на природния газ за IV-то тримесечие на 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.
В отговор на омбудсмана Мая Манолова, която заяви, че всяко увеличение на цената на природния газ трябва да може да бъде проверено и обосновано председателят на КЕВР заяви следното: „Бъдете уверена, че както заявителя „Булгаргаз“ ЕАД, така и експертите на КЕВР са извършили изчисления, с които вие и вашия екип може да се запознаете. Тогава, когато КЕВР има възможност за въздействие, го прави в името на обществения интерес. Ние използваме всички налични буфери, за да не позволим на българските потребители да понасят негативи“.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Всяка една десета от увеличението на цената на природния газ трябва да може да бъде проверена и обоснована

Омбудсманът Мая Манолова: Всяка една десета от увеличението на цената на природния газ трябва да може да бъде проверена и обоснована

25 Септември 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. Всяка една десета от увеличението на цената на природния газ трябва да може да бъде проверена и обоснована. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова по време на открито заседание на КЕВР за обсъждане на заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД, което предлага близо 14% увеличение на цената на природния газ за IV-то тримесечие на 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предстои КЕВР да вземе изключително важно решение за поредното покачване на цената на природния газ. Това след себе си ще повиши много други цени – на парното, топлата вода, повечето стоки и услуги. С една дума, очаква се поскъпване на живота като цяло. Важно е КЕВР да обоснове процента на увеличение на цената на природния газ и да го направи публично и прозрачно“, заяви тя. По думите и КЕВР би трябвало подробно да обоснове повишаването на всеки един от ценообразуващите фактори, особено на тези, които не могат да бъдат лесно проверени.
„По отношение на изменението на доставната цена на природния газ към хода на газопреносната мрежа, нашият анализ показва, че е взето за база увеличение на алтернативните горива в размер на 11.1 %. В доклада на КЕВР няма ясен анализ защо е взето такова увеличение и защо с точно такъв процент? Би следвало да има ясен отговор на въпросите кои са алтернативните горива, на база на които са направени тези изчисления; кои са международните пазари, от които са взаимствани тези цени; кои периоди се сравняват в този доклад и защо е взет процентът 11.1, при положение, че според доклада на КЕВР увеличението варира между 8.50% и 11.1%. защо не е прието средно между 8.5 и 11.1% увеличение. Всяка една десета от увеличението на цената на природния газ трябва да може да бъде проверена и обоснована“, каза още Манолова. Тя заяви още, че в качеството си на омбудсман няма как да не зададе тези въпроси и когато се вземат толкова важни решения, КЕВР трябва да работи напълно прозрачно.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КЕВР ще обсъжда поскъпването на природния газ с 14% от октомври

КЕВР ще обсъжда поскъпването на природния газ с 14% от октомври

25 Септември 2018 | 07:16 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъжда на открито заседание поскъпването на природния газ с 14% от октомври. Поисканото от „Булгаргаз“ увеличение е подкрепено от енергийния регулатор заради очакваните по-високи доставни цени, по-високия курс на щатския долар спрямо лева, както и факта че през третото тримесечие газовата компания е продавала на загуба.
Повишаването на цената на синьото гориво ще засегне и цените на парното и топлата вода, като увеличението ще е различно за различните градове. Според регулатора от началото на отоплителния сезон парното и топлата вода трябва да поскъпнат средно за страната с 8 на сто. Увеличение на цените с около 7 процента имаше и от юли.
Промяна в цената на парното от октомври не се очаква в Русе, Перник, Сливен и Габрово, тъй като топлофикациите в тези градове са на въглища. Окончателно решение за цената на природния газ регулаторът ще вземе на закрито заседание в края на този месец.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Булгаргаз" предлага поскъпване на газа с близо 14% от октомври

"Булгаргаз" предлага поскъпване на газа с близо 14% от октомври

10 Септември 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
София. В съответствие с изискванията и условията на Наредба № 2/2013 г. за регулиране на цените на природния газ, "Булгаргаз" ЕАД, дъщерно дружество на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД предложи на КЕВР да утвърди цена на природния газ за четвърто тримесечие на 2018 г. в размер на 456,65 лв./хм3 или в размер 43,41 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това съобщиха от дружеството.
В сравнение с утвърдената за трето тримесечие на 2018 г. цена (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), предложената за утвърждаване цена за ІV-то тримесечие на 2018г. се изменя както следва:
увеличение с 13,89 % или 55,70 лв./хм3;
увеличение с 14,87 % или 5,62 лв./MWh.
От "Булгаргаз" посочват, че увеличението се дължи на по-високи доставни цени на природния газ от внос, по-високия курс на щатския долар спрямо лева, както и в резултат на акумулирания ефект от утвърдената продажна цена за ІІІ-то тримесечие на 2018г., по-ниска от разходите за доставка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.