НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

УМБАЛ „Св. Иван Рилски” ще предлага ново изследване за непоносимост към 108 храни при пациенти с автоимунни заболявания

УМБАЛ „Св. Иван Рилски” ще предлага ново изследване за непоносимост към 108 храни при пациенти с автоимунни заболявания

14 Януари 2019 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. УМБАЛ „Св. Иван Рилски” ще предлага ново изследване за непоносимост към 108 храни при пациенти с автоимунни заболявания. Това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. Ново изследване „Панел хранителен интолеранст – 108 антитела (IgG)” ще се предлага вече в Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски" (ЛКИ). Това стана ясно по време на дискусията „Автоимунитет и хранителен интолеранс”, която се проведе в аулата на болницата на 11 януари 2019 г.
Тестът „улавя" IgG антитела в серума на пациентите срещу 108 различни храни и е специално насочен към хора с автоимунни заболявания. Получените резултати се съпровождат с обяснение, в кои от случаите можем да подозираме интолеранс към дадената храна и кога стойностите на IgG антителата към храните не говорят за интолеранс. Това може, от една страна да подпомогне лечението на пациенти с Ревматоиден артрит (РА), болест на Бехтерев, Улцерозен колит (УК), болест на Крон, системен лупус и др., които да избягват в менюто си дадена храна, която обостря симптомите им, а от друга да им подскаже да не изключват храни, които нямат отношение към състоянието им. Във втория случай те ще бъдат насочвани от лекарите от лабораторията към специалист, който да открие причината за влошеното им състояние.
По време на дискусията „Автоимунитет и хранителен интолеранс” лекция изнесе д-р Едуард Рослер, собственик на една от големите лаборатории в Европа за диагностика на част от човешкия микробиом, множество показатели свързани със смилането и резорбцията на храните, както и маркериq асоциирани с хранителен интолеранс в червата. Д-р Рослер говори за ролята на микробиома за пациентите с автоимунни заболявания, като РА, болест на Крон, УК, диабет тип 1 и др. Той коментира причините, от страна на гастроинтестиналната система и т. нар. ''лоши бактерии”, за развитие на автоимунна болест. Даде за пример съвременни международни публикации за процеса на ''молекулярна мимикрия'' или сходство между части на чревните микроорганизми на човека и структури на ретината на окото, което води до развитие на автоимунен увеит. Подобни доказателства има и за връзката между бактериите в червата и кожата и антитела известни като анти-Ro60 при пациенти със Системен лупус еритематозус. Д-р Рослер се спря и на състоянието известно като „пропускливи черва”, което е една от причините за развитие на интолеранс при тези пациенти.
С лекция, от името на ЛКИ, се включи д-р Екатерина Иванова-Тодорова, която постави акцент върху хранителния интолеранс при пациентите с автоимунни заболявания. Тя изясни разликата между алергия и интолеранс (непоносимост) към дадена храна. Когато говорим за алергия към храна се има предвид образуване на антитела от клас IgE и симптомите след консумацията на тази храна са мигновенни, като могат и да са животозастрашаващи. При хората с непоносимост към определена храна се образуват антитела от клас IgG и симптомите са отложени във времето, като могат да се проявят след седмици и не са животозастрашаващи. Непоносимостта към храните обаче води до чревно възпаление, което е свързано с неправилно смилане и резорбция на хранителните вещества и понякога до усилване на някои от клиничните симптоми при пациенти с автоимунно заболяване.
Въпреки че откриването на храните, които обострят симптомите при всеки отделен пациент с автоимунно заболяване, може да облекчи състоянието му, лекарите предупреждават, че диетата не може да замести медикаментозната терапия.
На дискусията присъстваха много имунолози, ревматолози, гастроентеролози, лекари от други специалности, представители на пациентските организации.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Доброслав Кюркчиев, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“: Хранителният интолеранс влияе на хора с автоимунни заболявания, определени храни могат да облекчат симптомите

Проф. Доброслав Кюркчиев, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“: Хранителният интолеранс влияе на хора с автоимунни заболявания, определени храни могат да облекчат симптомите

11 Януари 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. Хранителният интолеранс влияе на хора с автоимунни заболявания, определени храни могат да облекчат симптомите. Това каза проф. д.м.н. Доброслав Кюркчиев, началник лаборатория „Клинична имунология“ на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ по време на дискусия „Автоимунитет и хранителен интолеранс“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Масово хората си мислят, че хранителният интолеранс е алергия, това не е алергия и няма нищо общо с нея, не е и автоимунитет. Хранителният интолеранс и свързаното с него състояние е известно като пропускливи черва, е многофакторно състояние, като в него са включени много компоненти, като генетика, ензимни дефекти, чревна флора, възпаление, храната, която приемаме и др. Хранителният интолеранс е свързан с отношението към храната. Често казвам, че 80% от населението на земята няма какво да яде, а другите 20% имат проблем с това, какво да не ядат“, посочи той. Според него заболяването е разглеждано в две крайности - от пълно отхвърляне на неговото съществуване до безусловното приемане, че няма нужда да се употребяват медикаменти за лечението му. “Данните показват, че хранителен интолеранс съществува и е нещо, което не може да бъде отхвърлено“, подчерта той. Проф. Кюркчиев допълни, че целта на тази дискусионна среща е да се сложи началото на търсенето на хранителния интолеранс от гледна точка на пациентите с автоимунни заболявания. „Никой от нас не си мисли сериозно, че хранителният интолеранс е единствената причина за автоимунните заболявания, но има хора, които го мислят“, посочи той, като увери, че множество фактори са взаимно свързани, за да се стигне до състояние, в което имунната ни система се обръща сама срещу себе си. Безспорен факт е, че хранителният интолеранс може да повлияе при хора с автоимунни заболявания и избягването на определени храни може да облекчи някои от симптомите“, коментира още проф. Кюркчиев.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Дискусия на тема „Автоимунитет и хранителен интолеранс“ ще се проведе в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” на 11 януари

София: Дискусия на тема „Автоимунитет и хранителен интолеранс“ ще се проведе в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” на 11 януари

9 Януари 2019 | 12:35 | Агенция "Фокус"
София. Дискусия на тема „Автоимунитет и хранителен интолеранс“ ще се проведе на 11 януари 2019 г. от 13.00 в Аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Организатор на събитието е Лабораторията по клинична имунология (ЛКИ) на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. По време на дискусията лекция ще изнесе д-р Едуард Рослер, който от години се занимава с диагностика в тази област.
Съществува връзка между храните, които приемаме, и патогенезата на някои автоимунни заболявания. Целта на срещата е да се коментират нови насоки в тази област. Сред участниците в дискусията ще бъдат изявени български имунолози, гастроентеролози, ревматолози, представители на пациентски организации, журналисти.
Уводни думи ще произнесе проф. д.м.н. Доброслав Кюркчиев, който е началник на ЛКИ на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Д-р Едуард Рослер, собственик на лаборатория „Рослер“, ще изнесе лекция на тема „Автоимунитет и пропускливи черва. Синдром на раздразненото черво – наистина ли съществува?”. Лекция ще изнесе и гл. ас. д-р Екатерина Иванова – Тодорова, специалист по клинична имунология в ЛКИ на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Тя ще говори по темата „Интолеранс към храни при пациенти с автоимунни заболявания”.

Д-р Едуард Рослер е собственик на една от големите лаборатории в Германия и Европа, специализирана в изследване на микробиом, патогенна чревна флора, хистамин, серотонин, допамин, зонулин и ДАО, както и много други показатели, свързани с възпаление в червата.
За гл. асист. Д-р Екатерина Иванова – Тодорова e клиничен имунолог в ЛКИ на УМБАЛ „Св. Ив. Рилски” от 2009 г. и преподавател към Катедра по Клинична лаборатория и клинична имунология на МУ-София от 2010 г. Има редица публикации в реферирани български и международни списания в областта на автоимунитета, мезенхимните стволови клетки, туморната имунология, влиянието на репродуктивните хормони върху имунните клетки.
Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е сред най-големите имунологични лаборатории в страната. Тя е специализирана в имунологичната диагностика на ревматологичните и гастроентерологични автоимунни заболявания. В Лабораторията по клинична имунология, освен висококвалифицирани лаборанти, работят четирима лекари и един биолог. Тяхната роля е да извършват някои високоспециализирани изследвания, да анализират получените резултати, да консултират пациентите във всеки един етап на изследването, както и да проследяват имунологичните параметри в хода на терапията. Основен момент е всеки изследван параметър да се свързва смислово с другите изследвани параметри и всеки тест да се разглежда като част от общата картина на заболяването на индивидуалния пациент.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.