НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. Наум Кайчев, историк: Димитър Миладинов не се съмнява в своята българска национална и македонска географска идентичност

Доц. Наум Кайчев, историк: Димитър Миладинов не се съмнява в своята българска национална и македонска географска идентичност

11 Януари 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. Димитър Миладинов не се съмнява в своята българска национална и македонска географска идентичност. Това каза историкът доц. Наум Кайчев в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 157-ата годишнина от смъртта на българския възрожденски просветител и фолклорист Димитър Миладинов. По думите на доц. Кайчев са запазени някои негови връзки по-скоро с редактора на „Цариградски вестник“ Александър Екзарх. „В едно известно писмо до него той излага на практика своята програма. Има доста ясни виждания за народностната същност на населението в Македония. Именно още от относително ранни години от неговия живот, когато представите на много хора са били объркани в населението в Македония, ясно пояснява, че географски населението е македонско, но народностно и национално – българско“, каза още доц. Кайчев. Той разказа, че Димитър Миладинов е бил повлиян от някои негови съвременници. „На първо място се мисли от руския проф. историк и географ Виктор Григорович, който посещава Охрид през 1844-1845 и при срещата си с Димитър Миладинов действително подбужда у него съществуващия дотогава интерес към народното творчество. Окуражава го да събира материали както за народните песни, поговорки, традиции, също така и за българските диалекти в Македония“, допълни още доц. Кайчев. По думите му фолклорът естествено предава народното съзнание и представа за обкръжаващия свят и способства за запазването както на езика, така и за народното съзнание.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Наум Кайчев, историк: Сборникът „Български народни песни“ на братя Миладинови има непреходна стойност

Доц. Наум Кайчев, историк: Сборникът „Български народни песни“ на братя Миладинови има непреходна стойност

11 Януари 2019 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Сборникът „Български народни песни“ на братя Миладинови има непреходна стойност. Това каза историкът доц. Наум Кайчев в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 157-ата годишнина от смъртта на българския възрожденски просветител и фолклорист Димитър Миладинов. По думите му сборникът запечатва картината на българското народностно светоусещане от Македония от онова време - средата на 19 век. „Сборникът е издаден в Загреб с помощта на връзките и мрежата, която има по онова време епископ Йосип Юрай Щросмайер, който е духовен ръководител на хърватския народ. Абонират се и хора от цяла Хърватия, но също така от Любляна, от Прага. Хора, които имат интерес от развитието на славянските народи и включително и това на българския народ. Хора, които са просветени, имат сериозни позиции. Да кажем епископът в полуостров Истрия поръчва три екземпляра от книгата. Очевидно те са били широко използвани. Има абонати българи, които живеят извън България, както и от района на Хасково“, каза още доц. Кайчев. По думите му всичко това говори, че сборникът още навремето е попаднал в едни много книжовно-елитни ръце - сред водещи интелектуалци. „Тук мога да спомена хърватския поет Петър Прерадович. Неслучайно още навремето първите две, три години редица части от сборника са били превеждани и публикувани било на хърватски, било на немски език. По този начин не само хърватската, но централноевропейската общественост се запознала с богатството на българското народно творчество от Македония. Опознала е този славянски народ, който живее не само в географската област Мизия, не само на юг от Балкана в Тракия, но също така и в Македония“, коментира историкът.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.