НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. Наум Кайчев, историк: Димитър Миладинов не се съмнява в своята българска национална и македонска географска идентичност

Доц. Наум Кайчев, историк: Димитър Миладинов не се съмнява в своята българска национална и македонска географска идентичност

11 Януари 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. Димитър Миладинов не се съмнява в своята българска национална и македонска географска идентичност. Това каза историкът доц. Наум Кайчев в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 157-ата годишнина от смъртта на българския възрожденски просветител и фолклорист Димитър Миладинов. По думите на доц. Кайчев са запазени някои негови връзки по-скоро с редактора на „Цариградски вестник“ Александър Екзарх. „В едно известно писмо до него той излага на практика своята програма. Има доста ясни виждания за народностната същност на населението в Македония. Именно още от относително ранни години от неговия живот, когато представите на много хора са били объркани в населението в Македония, ясно пояснява, че географски населението е македонско, но народностно и национално – българско“, каза още доц. Кайчев. Той разказа, че Димитър Миладинов е бил повлиян от някои негови съвременници. „На първо място се мисли от руския проф. историк и географ Виктор Григорович, който посещава Охрид през 1844-1845 и при срещата си с Димитър Миладинов действително подбужда у него съществуващия дотогава интерес към народното творчество. Окуражава го да събира материали както за народните песни, поговорки, традиции, също така и за българските диалекти в Македония“, допълни още доц. Кайчев. По думите му фолклорът естествено предава народното съзнание и представа за обкръжаващия свят и способства за запазването както на езика, така и за народното съзнание.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Наум Кайчев, историк: Сборникът „Български народни песни“ на братя Миладинови има непреходна стойност

Доц. Наум Кайчев, историк: Сборникът „Български народни песни“ на братя Миладинови има непреходна стойност

11 Януари 2019 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Сборникът „Български народни песни“ на братя Миладинови има непреходна стойност. Това каза историкът доц. Наум Кайчев в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 157-ата годишнина от смъртта на българския възрожденски просветител и фолклорист Димитър Миладинов. По думите му сборникът запечатва картината на българското народностно светоусещане от Македония от онова време - средата на 19 век. „Сборникът е издаден в Загреб с помощта на връзките и мрежата, която има по онова време епископ Йосип Юрай Щросмайер, който е духовен ръководител на хърватския народ. Абонират се и хора от цяла Хърватия, но също така от Любляна, от Прага. Хора, които имат интерес от развитието на славянските народи и включително и това на българския народ. Хора, които са просветени, имат сериозни позиции. Да кажем епископът в полуостров Истрия поръчва три екземпляра от книгата. Очевидно те са били широко използвани. Има абонати българи, които живеят извън България, както и от района на Хасково“, каза още доц. Кайчев. По думите му всичко това говори, че сборникът още навремето е попаднал в едни много книжовно-елитни ръце - сред водещи интелектуалци. „Тук мога да спомена хърватския поет Петър Прерадович. Неслучайно още навремето първите две, три години редица части от сборника са били превеждани и публикувани било на хърватски, било на немски език. По този начин не само хърватската, но централноевропейската общественост се запознала с богатството на българското народно творчество от Македония. Опознала е този славянски народ, който живее не само в географската област Мизия, не само на юг от Балкана в Тракия, но също така и в Македония“, коментира историкът.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019 г.
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.