НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. Наум Кайчев, историк: Димитър Миладинов развива оживена просветителска дейност и българският език почти изтласква гръцкият от кукушкото училище

Доц. Наум Кайчев, историк: Димитър Миладинов развива оживена просветителска дейност и българският език почти изтласква гръцкият от кукушкото училище

11 Януари 2019 | 13:58 | Агенция "Фокус"
София. Димитър Миладинов развива оживена просветителска дейност и българският език почти изтласква гръцкият от кукушкото училище. Това каза историкът доц. Наум Кайчев в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 157-ата годишнина от смъртта на българския възрожденски просветител и фолклорист Димитър Миладинов. „Роден е 1810 г. и след като завършва елитна за времето си гръцка гимназия в град Янина, от 1836 г. започва да преподава в различни градове в Македония, в Охрид, в Битоля, в Кукуш и други места. Там започва като учител по гръцки език, както е бил обичаят, но постепенно въвежда българският език и преподаването на български език. Това е особено важно. Той възпитава ред свои млади възпитаници в български дух. Такива са Райко Жинзифов, Григор Пърличев, Кузман Шапкарев и много други млади действително заслужили възрожденци от 19 век“, коментира още доц. Кайчев. „Димитър Миладинов преподава на гръцки език и съвсем не отрича значенията на гръцката култура за общокнижовното и общообразователното развитие на жителите на Македония от онова време, но в същото време той съзнава, че това един чужд език за по-голяма част от населението, затова още от ранни години превежда гръцките уроци на български, започва да използва дори гръцките букви, за да се записват местните диалекти, да говори на български“, посочи още доц. Кайчев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Наум Кайчев, историк: Сборникът „Български народни песни“ на братя Миладинови има непреходна стойност

Доц. Наум Кайчев, историк: Сборникът „Български народни песни“ на братя Миладинови има непреходна стойност

11 Януари 2019 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Сборникът „Български народни песни“ на братя Миладинови има непреходна стойност. Това каза историкът доц. Наум Кайчев в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 157-ата годишнина от смъртта на българския възрожденски просветител и фолклорист Димитър Миладинов. По думите му сборникът запечатва картината на българското народностно светоусещане от Македония от онова време - средата на 19 век. „Сборникът е издаден в Загреб с помощта на връзките и мрежата, която има по онова време епископ Йосип Юрай Щросмайер, който е духовен ръководител на хърватския народ. Абонират се и хора от цяла Хърватия, но също така от Любляна, от Прага. Хора, които имат интерес от развитието на славянските народи и включително и това на българския народ. Хора, които са просветени, имат сериозни позиции. Да кажем епископът в полуостров Истрия поръчва три екземпляра от книгата. Очевидно те са били широко използвани. Има абонати българи, които живеят извън България, както и от района на Хасково“, каза още доц. Кайчев. По думите му всичко това говори, че сборникът още навремето е попаднал в едни много книжовно-елитни ръце - сред водещи интелектуалци. „Тук мога да спомена хърватския поет Петър Прерадович. Неслучайно още навремето първите две, три години редица части от сборника са били превеждани и публикувани било на хърватски, било на немски език. По този начин не само хърватската, но централноевропейската общественост се запознала с богатството на българското народно творчество от Македония. Опознала е този славянски народ, който живее не само в географската област Мизия, не само на юг от Балкана в Тракия, но също така и в Македония“, коментира историкът.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.