НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Недоволство в с. Войводиново заради условните присъди на двамата мъже, които пребиха военнослужещ през януари (ОБЗОР)

Недоволство в с. Войводиново заради условните присъди на двамата мъже, които пребиха военнослужещ през януари (ОБЗОР)

7 Април 2019 | 21:44 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Около 100 жители на с. Войводиново се събраха в знак на недоволство срещу условните присъди на двамата мъже, пребили военнослужещ през януари. Според хората условната присъда е несправедлива. Кметът на община Марица Димитър Иванов уточни, че това не е протест, а просто жителите са се събрали, за да обсъдят случващото се с кмета на село Войводиново Димитър Тосев. От своя страна той им е обяснил всичко по останалите дела.
На 4 април Районен съд – Пловдив одобри споразумение, постигнато между Районна прокуратура – Пловдив и обвиняемите Асен П. и Борис П. и упълномощения от тях защитник. Обвиняемите Асен П. и Борис П. (като непълнолетен) са признати за виновни в това, че на 6 януари 2019 г. в село Войводиново, област Пловдив, в съучастие като извършители по хулигански подбуди, са причинили другиму – В. Д., средна телесна повреда. За извършеното от Асен П. престъпление му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от три години. На основание чл. 66 ал.1 от НК изпълнението на така определеното наказание е отложено за срок от пет години. На основание чл. 67 ал.3 вр. с чл. 42а ал.2 т.2 е определена през изпитателния срок пробационна мярка „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от три години. За извършеното от непълнолетния Борис П. престъпление му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от една година. На основание чл. 69 ал.1 вр. с чл. 66 ал. 1 от НК изпълнението на така определеното наказание е отложено за срок от три години. На основание чл. 67 ал.3 вр. с чл. 42а ал.2 т.2 от НК е определено през изпитателния срок пробационна мярка „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от три години.
Така определеният изпитателен срок и за двете осъдени лица, както и наложената пробационна мярка „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ са в максимално предвидените предели в НК. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.
Агенция „Фокус“ припомня: 33-годишият Валентин Димов бе нападнат в село Войводиново около 13.30 часа на 6 януари. Конфликтът между него и двамата цигани е възникнал на кръстовище в селото. Впоследствие той е приет в болница с много хематоми по лицето и сътресение на мозъка от ударите по главата, които са му били нанесени. Общинският съвет в Марица гласува отпускане на еднократна парична помощ от 1000 лв. за пострадалия военнослужещ. Междувременно районният съд в Пловдив постанови най-тежката мярка „Задържане под стража“ спрямо братята Асен (на 21 г.) и Борис (на 17 г.). На 9 януари бяха предприети и действия по събаряне на незаконните цигански постройки в селото.
На 9 февруари за шести път жителите на село Войводиново излязоха на протест. Той бе организиран спонтанно след появата на около 40 цигани, които твърдяха, че ще нощуват в къщите си.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестът в село Войводиново премина мирно

Пловдив: Протестът в село Войводиново премина мирно

7 Април 2019 | 21:34 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Десетки недоволни жители на Войводиново се събраха отново на протест тази вечер срещу условната присъда за двамата братя цигани, които пребиха военнослружещия в 68 бригада Специални сили Валентин Димов, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. Протестът премина мирно. Хората обаче настояват съдът да отмени решението си, тъй като, според тях е несправедливо.
Двамата братя сключиха споразумение, с което се признават за виновни и по този начин получиха условните присъди и излязоха на свобода. Според жителите на село Войводиново, подобни присъди стават причина престъпленията в държавата да продължават.
Протестите в селото ще продължат, заканиха се днес хората.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Около 100 жители на с. Войводиново се събраха в знак на недоволство срещу условните присъди на двамата мъже, пребили военнослужещ през януари

Пловдив: Около 100 жители на с. Войводиново се събраха в знак на недоволство срещу условните присъди на двамата мъже, пребили военнослужещ през януари

7 Април 2019 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Около 100 жители на с. Войводиново се събраха в знак на недоволство срещу условните присъди на двамата мъже, пребили военнослужещ през януари. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на община Марица Димитър Иванов. „Хората са се събрали в знак на недоволство във връзка с несправедливата според тях условна присъда, която е дадена на двамата подсъдими, пребили командоса. Друга стачка няма да има. Кметът на с. Войводиново им е обяснил всичко по останалите дела. Според жителите, ако Административният съд се произнесе несправедливо, тогава вече отново ще стачкуват“, коментира Иванов и уточни, че това не е протест, а просто жителите са се събрали, за да обсъдят случващото се.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жители на с. Войводиново излизат, за да изразят недоволството си срещу условните присъди на двамата мъже, пребили военнослужещ през януари

Пловдив: Жители на с. Войводиново излизат, за да изразят недоволството си срещу условните присъди на двамата мъже, пребили военнослужещ през януари

7 Април 2019 | 20:07 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жители на с. Войводиново излизат, за да изразят недоволството си срещу условните присъди на двамата мъже, пребили военнослужещ през януари. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на община Марица Димитър Иванов. „Кметът на с. Войводиново ми се обади, че хората ще протестират. Аз съм далеч и не успях да отида. Това е в знак, че хората застават зад нас и не са съгласни с връщането на ромите във Войводиново“, подчерта той.
Жителите на селото излязоха на протест заради условните присъди, които съдът определи на двамата мъже, пребили военнослужещ в началото на януари тази година. Протестиращите настояват съдът да отмени присъдите и да върне делото за ново разглеждане.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Условни присъди получиха двамата цигани, пребили военнослужещ в село Войводиново

Пловдив: Условни присъди получиха двамата цигани, пребили военнослужещ в село Войводиново

4 Април 2019 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Районен съд – Пловдив одобри споразумение, постигнато между Районна прокуратура – Пловдив и обвиняемите Асен П. и Борис П. и упълномощения от тях защитник. Това съобщиха от Съдебна палата – Пловдив.
Обвиняемите Асен П. и Борис П. (като непълнолетен) са признати за виновни в това, че на 6 януари 2019 г. в село Войводиново, област Пловдив, в съучастие като извършители по хулигански подбуди, са причинили другиму – В. Д., средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на дясната ябълчна кост, счупване дъгата на същата кост, довело до счупване на челюст, което е довело до трайно затрудняване на дъвченето и говоренето – престъпление по чл. 131 ал.1 т.12 вр. с чл. 129 ал.2 вр. с чл. 129 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 20 ал.2 вр. с ал.1 от НК, а за Борис П. и във вр. с чл. 63 ал.1 т. 3.
За извършеното от Асен П. престъпление му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от три години. На основание чл. 66 ал.1 от НК изпълнението на така определеното наказание е отложено за срок от пет години. На основание чл. 67 ал.3 вр. с чл. 42а ал.2 т.2 е определена през изпитателния срок пробационна мярка „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от три години.
За извършеното от непълнолетния Борис П. престъпление му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от една година. На основание чл. 69 ал.1 вр. с чл. 66 ал. 1 от НК изпълнението на така определеното наказание е отложено за срок от три години. На основание чл. 67 ал.3 вр. с чл. 42а ал.2 т.2 от НК е определено през изпитателния срок пробационна мярка „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от три години.
Така определеният изпитателен срок и за двете осъдени лица, както и наложената пробационна мярка „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ са в максимално предвидените предели в НК.
Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: 17 от заповедите за събаряне на незаконни постройки в циганската махала в село Войводиново са оспорени в съда, 15 от тях ще се гледат през март

Пловдив: 17 от заповедите за събаряне на незаконни постройки в циганската махала в село Войводиново са оспорени в съда, 15 от тях ще се гледат през март

11 Февруари 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 17 от заповедите на община Марица за събаряне на незаконни постройки в циганската махала в село Войводиново са оспорени в съда. Това заяви пред журналисти Евелина Божикова -адвокатът, който представлява Община Марица, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. „15 от тези спорове вече са насрочени за съдебно разрешаване през месец март”, каза адвокат Божикова. Досега са съборени 19 постройки, тъй като са били опасни от самосрутване. „Общината разполага със снимков материал, в който се вижда колко опасни за обитаване са били те”, посочи Божикова. По думите и, в тези случаи общината има законова възможност такива помещения да бъдат незабавно съборени. Именно затова това е била първата стъпка, която са предприели. Втората е премахване на незаконното строителство в махалата. Община Марица е издала заповеди за събарянето им, като за тях не е било предвидено предварително изпълнение. Именно по тази причина общината не е предприела незабавно събаряне на тези постройки, а ще изчака окончателно разрешаване на съдебния спор.
„Няма как да бъдат сближени позициите на двете страни в спора”, каза още адвокат Божикова. „Но това, което бе решено на срещата днес е още утре, заедно с областния управител, да бъде потърсена възможност за настаняване на хората, които се намират в по-лошо положение, в социални жилища”, добави тя. По думите и идеята те да бъдат настанени във фургони в село Войводиново няма как да се случи, тъй като напрежението, което вече е създадено там, ще ескалира отново, тъй като и сега едва се сдържат емоциите на хората. Това би било много рисково. Пак по думите на адвокат Ивелина Божикова, никой на този етап не знае колко точно са тези хора, които са без дом, тъй като те са пребивавали незаконно във Войводиново. Говори се, че са 120, 150, или 80. Тази информация тепърва ще се събира.
На днешната среща при общинския кмет, която бе закрита за журналисти, е станало ясно още, че потърпевшите не са социално бедстващи. Повечето от тях работят и имат своите доходи. Това са хора, които биха могли да се устроят в собствено жилище и да се погрижат за семействата си.
Днес циганите, които присъстваха на срещата в община Марица казаха, че не са доволни от взетите за тях решения, защото и без това хората от Войводиново не ги искат в селото и са агресивни към тях.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Община Марица поиска социални жилища от държавата за циганите в село Войводиново, чиито къщи бяха съборени

Пловдив: Община Марица поиска социални жилища от държавата за циганите в село Войводиново, чиито къщи бяха съборени

11 Февруари 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Община Марица, на чиято територия се намира село Войводиново, поиска помощ от държавата за разрешаване на въпроса с настаняването на циганите, чиито къщи бяха съборени. Това съобщи пред журналисти кметът на Общината Димитър Иванов, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. До това решение се стигна по време на среща с представители на инициативния комитет на протестиращите във Войводиново, на циганите от селото, на неправителствената организация „Рома”, на Областната администрация и местната власт. „Ще искаме да се намерят социални жилища за тези хора, тъй като ние не разполагаме с общински такива, за да бъдат настанени там и да имат удобства като ток и вода”, каза Димитър Иванов. По думите му не е редно циганите да останат на улицата, затова те трябва да бъдат настанени в социални жилища, но къде - трябва да каже областният управител.
„Отправяме молба към държавата и се надяваме, че тя ще ни помогне”, отбеляза Иванов. Той уточни, че на адреса - на ул. „Победа” във Войводиново, където бяха съборени незаконни постройки и където предстои да бъдат съборени още такива, са регистрирани 50 души. „Останалите имат регистрация в други домове в селото, така че там е вече частен случай”, добави Димитър Иванов. По думите му предстои да бъдат извършени съвместно с МВР още проверки, по отношение на още лица, за да се установи къде пребивават те. „Досега в Общината няма постъпила нито една молба от тези цигани за настаняване в социално жилище“, посочи кметът на Община Марица. Димитър Иванов изрази убеденост, че напрежението в село Войводиново ще се успокои и заяви, че на общоселско събрание ще бъде решено какво ще се прави с терена, на който бяха съборени 19 опасни постройки на цигански семейства и където предстои събарянето на още 17 сгради. По информацията, която е достигнала до Общината, циганите, които са живеели там, вече са си наели квартири и голяма част от тях разполагат със средства. За това се съди и по откритото скъпо оборудване в домовете им.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Цигани от Войводиново и жители на селото провеждат среща в Община Марица във връзка със създалото се ново напрежение в населеното място

Пловдив: Цигани от Войводиново и жители на селото провеждат среща в Община Марица във връзка със създалото се ново напрежение в населеното място

11 Февруари 2019 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Представители на циганския етнос от Войводиново и жители на селото провеждат среща при кмета на Община Марица Димитър Иванов във връзка със създалото се ново напрежение в населеното място, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. До това се стигна, след като в събота циганите, чиито къщи бяха съборени принудително, и тези, за които предстои събаряне, са започнали да се връщат в селото. Някои от тях са се появили в населеното място с представители на неправителствени организации и това е предизвикало гнева на местните хора. На днешната среща трябва да бъде потърсено решение на въпроса къде да бъдат настанени циганите от Войводиново.
На срещата присъстват представители на инициативния комитет на протестиращите от Войводиново, на циганите от селото, на Областната администрация, на местната власт и на Фондация „Рома”.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Татяна Буруджиева, политолог: Т.нар. активна регистрация – право на гласуване срещу плащане на данъци по примера на Франция – може да реши проблема с интеграцията на ромите

Татяна Буруджиева, политолог: Т.нар. активна регистрация – право на гласуване срещу плащане на данъци по примера на Франция – може да реши проблема с интеграцията на ромите

11 Февруари 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
София. Т.нар. активна регистрация – право на гласуване срещу плащане на данъци по примера на Франция – може да реши проблема с интеграцията на ромите. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Татяна Буруджиева. Според нея обаче циганското малцинство, трябва първо да бъде включено в обществото, за да започне каквато и да е интеграция. Една от стъпките е и слагането на край на постройки като тези в село Войводиново, които водят до още беззаконие и са несправедливи спрямо данъкоплатците, обясни Татяна Буруджиева. Тези хора не са вътре в обществото – те са с незаконни жилища, не работят, хранят се от това че раждат деца и са разположени в сивата икономика, точно както са в черния сектор на предизборните кампании. Проблемът с незаконните ромски постройки и квартали трябва да се реши с цялостен подход. Постройките във Войводиново, които трябва да бъдат съборени, са били животозастрашаващи и по закон могат да бъдат разрушени. От друга страна тези хора не са получили временно настаняване. Няма значение от какъв етнос са тези хора – всички еднакво усещаме ниските температури и несгодите и не можем да се оправдаваме с това колко законна е била дадена постройка, когато става въпрос за граждани на Република България и човешки същества, които трябва да бъдат подслонени“, коментира Татяна Буруджиева. Едва ли циганите от съборените постройки в село Войводиново ще получат някакво жилище там, обърна внимание политологът. Според нея този конкретен случай е показателен, че политиците у нас често действат прибързано и спонтанно, а това не носи позитивни резултати. Буруджиева коментира и концепцията на ВМРО за разрешаване на проблема с ромите у нас, като уточни, че тя не е в правилната посока.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отново напрежение във Войводиново (ОБЗОР)

Отново напрежение във Войводиново (ОБЗОР)

10 Февруари 2019 | 03:23 | Агенция "Фокус"
София. Жителите на село Войводиново излязоха на спонтанен протест след появата на около 40 цигани, които твърдяха, че ще нощуват в къщите си. Циганите бяха придружавани от представители на правозащитна организация. Събралите се протестиращи са опитали да пробият полицейската блокада, но са били спрени. Полицейското присъствие в селото беше засилено. По-късно обстановката се успокои, без да се допусне нарушение на обществения ред. Циганите са си тръгнали, разотишли са се и местните жители, които се бяха събрали край църквата, за да изразят недоволството си.
Това е шестият протест във Войводиново срещу циганския произвол. Последният беше на 11 януари. Недоволството се породи след като двама цигани - на 17 и 21 години, пребиха 33-годишния военнослужещ Валентин Димов на 6 януари. В петия ден на недоволство участие взеха бивши и настоящи военни, както и фенове на различни футболни агитки. На 11 януари протестът започна с химна на България, с падане на колене и минута мълчание в памет на загиналите военнослужещи в различни мисии. След това бе прочетена молитва за единение от свещеник. В селото бе разположена трибуна, от която се изявяваха оратори, които призоваха за законност в държавата и конкретни действия срещу циганския произвол. Думата взе кметът на община Марица Димитър Иванов, който бе освиркан., към него бяха отправени упреци, че не се предприемат решителни мерки срещу циганския произвол. Демонстрацията протече мирно, полицейското присъствие беше засилено. Същия ден Районна прокуратура-Пловдив се самосезира по публикации в електронни медии и разпространен към тях видеоклип с изказване на мъж, който сочи, че живее в чужбина, и прави изявление, съдържащо подбуждане към омраза и насилие във връзка с инцидента в село Войводиново, област Пловдив.
33-годишият Валентин Димов бе нападнат в село Войводиново около 13.30 часа на 6 януари. Конфликтът между него и двамата цигани е възникнал на кръстовище в селото. Впоследствие той е приет в болница с много хематоми по лицето и сътресение на мозъка от ударите по главата, които са му били нанесени. Общинският съвет в Марица гласува отпускане на еднократна парична помощ от 1000 лв. за пострадалия военнослужещ. Междувременно районният съд в Пловдив постанови най-тежката мярка „Задържане под стража“ спрямо братята Асен (на 21 г.) и Борис (на 17 г.). На 9 януари бяха предприети и действия по събаряне на незаконните цигански постройки в селото.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отново напрежение във Войводиново (ОБЗОР)

Отново напрежение във Войводиново (ОБЗОР)

9 Февруари 2019 | 20:57 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жителите на село Войводиново излязоха на спонтанен протест след появата на около 40 цигани, които твърдяха, че ще нощуват в къщите си. Циганите бяха придружавани от представители на правозащитна организация. Събралите се протестиращи са опитали да пробият полицейската блокада, но са били спрени. Полицейското присъствие в селото беше засилено. По-късно обстановката се успокои, без да се допусне нарушение на обществения ред. Циганите са си тръгнали, разотишли са се и местните жители, които се бяха събрали край църквата, за да изразят недоволството си.
Това е шестият протест във Войводиново срещу циганския произвол. Последният беше на 11 януари. Недоволството се породи след като двама цигани - на 17 и 21 години, пребиха 33-годишния военнослужещ Валентин Димов на 6 януари. В петия ден на недоволство участие взеха бивши и настоящи военни, както и фенове на различни футболни агитки. На 11 януари протестът започна с химна на България, с падане на колене и минута мълчание в памет на загиналите военнослужещи в различни мисии. След това бе прочетена молитва за единение от свещеник. В селото бе разположена трибуна, от която се изявяваха оратори, които призоваха за законност в държавата и конкретни действия срещу циганския произвол. Думата взе кметът на община Марица Димитър Иванов, който бе освиркан., към него бяха отправени упреци, че не се предприемат решителни мерки срещу циганския произвол. Демонстрацията протече мирно, полицейското присъствие беше засилено. Същия ден Районна прокуратура-Пловдив се самосезира по публикации в електронни медии и разпространен към тях видеоклип с изказване на мъж, който сочи, че живее в чужбина, и прави изявление, съдържащо подбуждане към омраза и насилие във връзка с инцидента в село Войводиново, област Пловдив.
33-годишият Валентин Димов бе нападнат в село Войводиново около 13.30 часа на 6 януари. Конфликтът между него и двамата цигани е възникнал на кръстовище в селото. Впоследствие той е приет в болница с много хематоми по лицето и сътресение на мозъка от ударите по главата, които са му били нанесени. Общинският съвет в Марица гласува отпускане на еднократна парична помощ от 1000 лв. за пострадалия военнослужещ. Междувременно районният съд в Пловдив постанови най-тежката мярка „Задържане под стража“ спрямо братята Асен (на 21 г.) и Борис (на 17 г.). На 9 януари бяха предприети и действия по събаряне на незаконните цигански постройки в селото.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Обстановката в село Войводиново вече е спокойна, не е допуснато нарушение на обществения ред

Пловдив: Обстановката в село Войводиново вече е спокойна, не е допуснато нарушение на обществения ред

9 Февруари 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Обстановката в село Войводиново вече е спокойна. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив говорителят на Областната дирекция на МВР. Около 11.00 часа е получен сигнал за завърнали се обитатели на част от къщите в циганската махала във Войводиново. Натам са насочени екипи на Районното полицейско управление в Труд, Специализирани полицейски сили и работещите в региона служители на жандармерията. Не е допуснато нарушение на обществения ред. Циганите вече са си тръгнали, разотишли са се и местните жители, които се бяха събрали край църквата, за да изразят недоволството си. В селото е осигурено полицейско присъствие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на село Войводиново излязоха на спонтанен протест, полицейското присъствие е засилено

Пловдив: Жителите на село Войводиново излязоха на спонтанен протест, полицейското присъствие е засилено

9 Февруари 2019 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жителите на село Войводиново излязоха на спонтанен протест. Това потвърди за Радио „Фокус“ – Пловдив кметът на населеното място Димитър Тосев. Спонтанното недоволство е предизвикано от появата на около 40 цигани, които твърдят, че ще нощуват в къщите си. Те са придружавани от представители на правозащитна организация. Събралите се протестиращи са опитали да пробият полицейската блокада, но са били спрени. Към момента е засилено полицейското присъствие в село Войводиново. Очаква се със съдействието на органите на реда циганите да напуснат населеното място и да няма напрежение сред жителите.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов: Концепцията на Красимир Каракачанов за проблема с несоциализираните цигански групи е заложена в програмата на НФСБ

Валери Симеонов: Концепцията на Красимир Каракачанов за проблема с несоциализираните цигански групи е заложена в програмата на НФСБ

7 Февруари 2019 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. Концепцията на Красимир Каракачанов за проблема с несоциализираните цигански групи е заложена в програмата на НФСБ. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов във връзка с Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи, публикувана от Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не съм се запознал детайлно. Най-общо погледнах върху тази програма - това са заложените неща в програмата на НФСБ, след това в Патриотичния фронт. Основните пунктове са тези: образованието, гетата, раждаемостта, деца раждат деца. Не мога да говоря детайлно, защото не съм запознат“, заяви още Симеонов.
Той посочи, че не му харесва нещо, че се подчертава, че е за циганския етнос. "От същите недъзи страдат и други етноси, включително и представители на нашия“, заяви още Симеонов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Не може в 21 век, в правова страна като България, да съществуват две държави

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Не може в 21 век, в правова страна като България, да съществуват две държави

7 Февруари 2019 | 08:19 | Агенция "Фокус"
София. Не може в 21 век, в правова страна като България, да съществуват две държави. Това каза за сутрешния блок „Добро утро България“ на Радио „Фокус“ вицепремиерът и министърът на отбраната Красимир Каракачанов по повод изготвената от него Концепция за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи. Едната държава е тази за хората, които са принудени да спазват законите, да си плащат данъците, да учат, да си търсят работа, а другата част е България на онези несоциолизирани части от циганското население, които смятат, че имат само права, а нямат никакви задължения, коментира Каракачанов. Той добави, че въвеждането на общ таван на социалните помощи е една от приоритетните точки, защото е недопустимо да се вземат помощи за трайно безработен, за детски надбавки и средства по ТЕЛК-ове. Ще бъде въведено и задължително образование за циганите, уточни вицепремиерът. „Гетата са един развъдник на неграмотност, престъпност, проституция, наркотици, ниска култура и ниски хигиенни условия. Гетата трябва да бъдат премахнати и там, където общините предоставят на представителите на циганската общност земи, за да могат те да си построят жилища, това строителство да става с тяхно участие, тоест с участието на самите бъдещи собственици, а не да получават нещо наготово, което след това ще разрушават. Също така задължително изграждане на трудови навици, изграждане на центрове, в които тези хора, които са пропуснали да ходят на училище и не са придобили никакви професионални и трудови навици, да могат по тези програми по социализиране, по които се отделят огромни пари, да отидат там и да се научат на някаква професия, за да работят“, поясни вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той каза още, че по отношение на високата раждаемост ще се въведат стимули за грамотната раждаемост, за да може да се ограничи маргиналната Той уточни обаче, че създаденият документ е само концепция и след две седмици, времето в което хората ще имат възможност се запознаят с нея, ако има допълнителни идеи, министър Каракачанов увери, че те ще бъдат удовлетворени. След това документът ще бъде внесен в Министерски съвет, уточни вицепремиерът.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи, която обещах, е готова

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи, която обещах, е готова

6 Февруари 2019 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи, която обещах, е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос. Това написа в личната си страница във „Фейсбук“ вицепремиерът по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и лидер на ВМРО – Българско национално движение Красимир Каракачанов.
„За справяне с всички тези проблеми ще привлечем онази част от циганите, които са се реализирали пълноценно в обществото и представляват авторитети в своите области. Пълното наименование е Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им“, пише още Каракачанов.
По думите му предвид нарастващото напрежение спрямо циганите в България и създадения статут на привилегирована част от население за циганската общност спрямо останалите граждани на страната е време държавата да спре двойните стандарти по отношение на собствените си граждани. Т.нар. „интеграция на ромите“ глътна стотици милиони левове, а реално не се състоя. Точно обратното - голямата част от НПО-тата в страната задълбочиха проблема, като изградиха една общност от хора, на които внушиха, че имат само права без задължения и които не приемат законите на държавата като валидни за тях, отбелязва вицепремиерът.
За да се сложи край на този омагьосан кръг, наречен „мерки за интеграция на ромите“, Каракачанов предлага проект за Концепция за справяне с маргинализацията на циганите.
Основната част от предложенията са спиране на помощите при: отказ за започване на работа; спиране на децата от училище; демонстриране на скъп начин на живот, несъответстващ на статута „социално слаб“. При злоупотреба с парите от „детски“, да се въведе отпускането на надбавки в натура.
Спиране на помощите при отказ от образоване, придобиване на трудови навици и квалификация, както и при липсата на видим напредък по социализиране и интеграция.
За мен е важно, за да бъде премахната професията „социално слаб“, да бъде сложен и таван на социалните плащания към един човек или домакинство на годишна база, пише Каракачанов.
Вицепремиерът заявява, че посещението на детската градина за децата трябва да е задължително от 4-годишна възраст. В спешен порядък държавата трябва да задължи лицата, ненавършили 16 години, да се завърнат в училищата; тези над 18, които нямат поне основно образование, да бъдат задължени да го завършат. При отказ за изпълнение на тези мерки отново да се предвиди спиране на социалните помощи и образователно-трудова повинност.
„С оглед на безразборната раждаемост в гетата предлагаме приемането на пакет от строги мерки по отношение на децата, които раждат деца – родителите им, както и самите те, да нямат достъп до социалната система на страната и да бъдат прилагани ефективно санкциите на действащото законодателство. При циганките с над две деца да се премахне статутът „самотна майка“. При жени, които са оставили за отглеждане в дом повече от 2 деца, да се предложат безплатни мерки, които да ограничат възможността за последващи нежелани бременности. Това трябва да се предложи като възможност и за жените от цигански произход с над определен брой деца (3 и повече)“, пише още Каракачанов.
Предвид лошата хигиена и ниска здравна култура на една голяма част от циганското население в страната, да бъдат направени задължителни ваксинации при децата и при възрастните. При отказ – да важат правилата за отнемане на помощите, предлага още той.
Използването на спешната медицинска помощ от здравно неосигурените лица трябва да се заплаща, когато сигналите за повикване не отговарят на критерия „спешност“.
По отношение на гетата трябва да се прилага буквата на закона. По места трябва общините да направят спешни проверки и описи и незаконните постройки трябва да бъдат съборени. Циганите без адресна регистрация да нямат право да обитават територията на съответното населено място. Предлагаме също така заселването на безимотните цигани с ангажимента да закупят предоставените им имоти и да обработват земята.
За намаляване на престъпността сред циганите основна стъпка на държавата трябва да е разграждането на клановете и намаляване на влиянието на главатарите в гетата. Контролът на местата за търговия с метали трябва да бъде затегнат, както и да се обърне сериозно внимание на „ало измамите“, джебчийството, просията, проституцията и т.н., пише още Каракачанов.
„За осъществяване на тези мерки в качеството ми на вицепремиер, чрез депутатите от ПГ на „Обединени патриоти“ в НС, ще поискам законодателни промени като въвеждане на административни наказания „безвъзмезден труд в полза на обществото“ и „задържане под стража“ в структурите на МВР за извършени административни нарушения; разширяване на обхвата на неизбежната отбрана; създаването на доброволни отряди по места и др. С цел осветляване на дейността на неправителствените организации, които работят с циганския етнос, трябва да се въведе задължението те да декларират източниците си на финансиране и да дадат отчет за изразходваните пари по проекти за интеграция назад в годините“, посочва още Красимир Каракачанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Томислав Дончев: Докато не се реши проблемът с гетото, другите мерки нямат смисъл

Вицепремиерът Томислав Дончев: Докато не се реши проблемът с гетото, другите мерки нямат смисъл

25 Януари 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. Темата интеграция виси във въздуха. За голяма част от българските граждани тя се приема като ангажимент само на елитите поради скверното подозрение, че някой ползва тази общност като електорален резервоар. Това каза от парламентарната трибуна вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос за политиката за интеграцията на циганите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всяка спекулация колко пари са похарчени няма как да доведе до политически резултат. Администрациите ни нямат право да събират данни по етнически признак“, коментира той. „Положени са усилия. Резултатите са различни от тези, които очаква българското общество“, посочи Томислав Дончев. Според него образованието би решило проблемите с интеграцията на ромите. „Ако лицата, въвлечени в инциденти бяха получили добро образование, може би половината от тях нямаше да се случат“, каза вицепремиерът. Той припомни, че само за последната година в образователната система са върнати над 17 хил. деца, като обяви, че в интеграцията на пазара на труда също има положителни тенденции. „Най-голямата болка и рана е жилищната политика. В годините назад редица управници са допуснали появата на гета“, коментира Дончев. „Това че имаме незаконни постройки е само началото на проблема. Когато имаш незаконно жилище нямаш план, нямаш жилищна инфраструктура, няма как да имаш ток и вода“, поясни той. Според него в много от случаите причината за лошия социален статус е гетото. „Ако се родиш в гетото, има голям шанс да не го напуснеш“, заяви вицепремиерът. „Последните 3 десетилетия държавата не намери начин да се справи с проблема с гетата“, посочи Томислав Дончев. „Решаването на проблема не може да се отлага безкрайно във времето. В гетото се рециклират всички лоши навици. Докато не се реши проблемът с гетото, другите мерки нямат смисъл“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков пита вицепремиера Дончев: Признавате ли провала на интегрирането на ромите

Георги Гьоков пита вицепремиера Дончев: Признавате ли провала на интегрирането на ромите

25 Януари 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. „Признавате ли провала в интегрирането на ромите и ниската ефективност на прилаганите мерки, залегнали в Националната стратегия на република България за интегриране на ромите (2012-2020)". Този въпрос отправи народният представител от ПГ на „БСП за България” Георги Гьоков към вицепремиера Томислав Дончев, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. По думите му интегрирането е затруднено от факта, че по-голямата част от ромите нямат желание да се включват в тази интеграция - високата степен на неграмотност затруднява приобщаването им към всякакъв вид трудова дейност, води и до висока престъпност сред тях.
Той подчерта, че са зачестилите криминални инциденти с участието на хора от ромски произход, в т.ч. в село Войводиново, община Марица, област Пловдив, при който двама братя от ромски произход пребиха в центъра на селото 33-годишен военнослужещ и на пътя между Сливен и Гурков, където криминално проявен мъж от ромски произход нападна с брадва курсанти. По думите му с това се създава сериозно напрежение в цялата държава и все повече българи си задават въпроса: има ли провал в политиката за интеграция на ромите? „Какви са причините за изключително слабите и недопустимо негативни резултати в процеса на интеграция на ромите?”, попита той.
Георги Гьоков подчерта, че дори вицепремиер в правителството е признал, че има проблем в обществото и че тези проблеми в обществото се решават първо с честно говорене - това, което е - да се казва, и второ - с мерки за интеграцията на това население. „Какви мерки, в краткосрочен и дългосрочен план, предвижда правителството за решаване на тежките и нерешени проблеми по отношение на интеграцията на ромите?”, попита още социалистът.
Георги Гьоков подчерта, че общественото мнение е единно, че няма интеграция на ромите към момента. Според него не е важен само въпросът- колко пари са похарчени, а и какъв е ефектът от тях и какво остава като усещане в обществото, защото сега остава само усещането за несправедливост. „Не трябва да се политизира проблемът, а да се търси обществен консенсус”, заяви той. По думите му трябва да се даде отговор и на въпросите: Предвижда ли правителството законови промени, които да доведат до оставането на ромски деца в училище? Има ли виждане правителството за справянето с проблема с незаконното строителство?
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестите във Войводиново ще бъдат преустановени временно

Пловдив: Протестите във Войводиново ще бъдат преустановени временно

24 Януари 2019 | 21:38 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Протестите във Войводиново ще бъдат преустановени временно до решението на съда, предаде БНТ. Това ще продължи докато съдът не се произнесе по обжалванията на заповедите за събарянето на последните ромски къщи в махалата. Това решение се взе на тазвечерните протести. За пореден път хората изразиха нежеланието си в селото да се настаняват ромски фамилии. "Съдът повелява, че когато има казус, докато не се произнесе той и не каже кой е прав и кой е крив, никой не бива да се разпорежда. Хората не желаят да се дава общинска земя, защото тя е тяхна на селото. В момента имаме друг сериозен проблем и ще използваме земята, за да го решим в полза на селото и на хората“, обясни кметът на община Марица Димитър Иванов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Войводиново Димитър Тосев: Пребитият от цигани ефрейтор Валентин Димов все още не може да се отърси от психическата травма

Кметът на Войводиново Димитър Тосев: Пребитият от цигани ефрейтор Валентин Димов все още не може да се отърси от психическата травма

23 Януари 2019 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пребитият от цигани ефрейтор Валентин Димов все още не може да се отърси от психическата травма. Това каза за Радио „Фокус” - Пловдив кметът на селото Димитър Тосев. В разговор с кмета Валентин е казал, че съжалява за всичко, което се е случило, затова че са се създали неприятни моменти за всички. „Той започва да съжалява дори циганите, защото си е добро момче”, каза кметът. Според него явно Валентин трудно ще се отърси от психическата травма, която сега го тормози.
Тосев посочи, че в момента никой в селото не изпитва лична омраза и не иска отмъщение, просто хората искат законност. Според него конфликтът с циганите е назрявал във времето, било е сигурно, че нещо такова ще се случи. На тях са били направени много предложения, за да си уредят законно живота. Но сега местните ще са против дори да им се даде и общинският терен, който е бил отреден за тях преди, за да не се оформи още едно гето там.
Димитър Тосев каза още, че две от циганските фамилии, които са живели в селото, вече са си купили къщи в пловдивския квартал Столипиново, други са се настанили в квартири пак там. Кметът се надява повечето да са си извадили поука от този случай.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на Войводиново отново излизат на протест с искане за отчет за незаконните постройки

Пловдив: Жителите на Войводиново отново излизат на протест с искане за отчет за незаконните постройки

23 Януари 2019 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жителите на Войводиново отново излизат на протест с искане за отчет за незаконните постройки. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив кметът на селото Димитър Тосев. Идеята е хората да чуят какво е свършено от местната управа по отношение незаконните постройки в селото, след случая при който цигани пребиха военнослужещ. Протестът е в 18.00 часа, отново пред църквата. Кметът посочи, че се надява този протест да е последният. Димитър Тосев заяви, че всички опасни незаконни постройки в селото са бутнати, описани са още 13, които ще бъдат премахнати след 8 февруари, когато изтича 15-дневният предупредителен срок. Срокът е бил изтекъл по-рано, но е имало обжалвания за две от тях и е трябвало да се изчака новият срок, който изтича именно на 8 февруари. Кметът Тосев предполага, че бутането ще започне в първия работен ден след този срок. Дотогава циганите могат да прибират покъщнината си и те го правят. В селото няма да остане нито един от тях, по собствено желание. „Имаше време, в което им предлагахме да си закупят общински терен, но сега и това не може да стане, тъй като местните жители вече са против“, каза кметът на Войводиново.
В момента полицейското присъствие в селото продължава, то е подсигурено от РУ на МВР в село Труд. За довечера отново ще има присъствие на полиция, след съгласуване на протеста.
Кметът на село Войводиново Димитър Тосев заяви, че смята довечера да покаже на жителите всички документи и заповеди за събаряне на незаконните постройки и да отговори на въпроси, които вълнуват жителите. Според него не е необходимо протестите да продължават и да се харчи повече държавен ресурс, тъй като процедурите се движат. Реално в селото остават само около три цигански къщи, които са построени напълно законно. „Семействата в тях живеят в разбирателство и синхрон с местните жители“, каза кметът.
На протеста довечера е поканен и бащата на пребития от цигани ефрейтор Валентин Димов, който миналата седмица бе изписан от болница и вече си е при семейството.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП с мерки за циганската интеграция (ОБЗОР)

БСП с мерки за циганската интеграция (ОБЗОР)

18 Януари 2019 | 20:58 | Агенция "Фокус"
София. Две седмици след като възникна напрежение заради циганско нападение във Войводиново заради пребития 33-годишен военнослужещ, от БСП излязоха с предложения за решаване на проблемите с интеграцията на циганите.
На брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че следващата седмица БСП ще внесе промени в Закона за социалното подпомагане, Наказателния кодекс и Закона за училищното и предучилищното образование. Тя допълни, че промените са разписани в проекта „Визия за България“. Сред набелязаните мерки са да се спрат всички помощи на семейства, чиито деца не ходят на училище до 16-годишна възраст и да се засилят наказанията на лица, които живеят на съпружески начала с малолетни. Лидерът на БСП посочи, че дългосрочното решение на проблема е чрез „образование, образование и пак образование“, като в тази връзка от опозицията предлага да се преразгледа политиката на делегираните бюджети и отпадане на принципа „парите следват ученика“. Според нея начинът, по който ГЕРБ подхождат - да се издирват децата и да се водят принудително на училище, очевидно не работи, тъй като е борба с последствията.
„Време е да спрем да говорим и да пристъпим към действия, които са конкретни. Без излишни емоции, без натягане на напрежение, което може да прерасне в етнически конфликт. Призоваваме и другите парламентарни групи, ние като законодатели да си свършим работата, а изпълнителната власт да пристъпи към прилагането на закона в цялата му сила“, допълни Нинова. Тя изтъкна, че ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са претърпели провал в интеграцията на ромите.
На това обвинение министърът на образованието Красимир Вълчев отговори, че БСП не са разбрали, че основната част от проблемите с интеграцията на ромите са социално-културни. Според него опозицията критикува механизмът за интеграция на ромите без доводи. „По механизма работиха над 11 000 души в над 1 000 екипа и аз не бих им омаловажил работата. Механизмът показа, че когато институциите работят заедно, има ефект – над 30 000 деца са допълнително записани“, заяви той и посочи, че би препоръчал на всеки, който критикува системата, да се включи в един екип, за да види колко е трудна работата.
По отношение на предложението за преразглеждане на политиката по делегирани бюджети, министърът коментира, че БСП не правят разлика между делегираните бюджети като обем от правомощия на училищата за разпределяне на бюджета и зависимостта от бюджета от броя на учениците. „Средната заплата на учителите ще бъде над 125% от средната за страната, когато се реализира двойното увеличение. Тъй като разбрах, че те с „Визия за България“ предлагат премахване на делегираните бюджети, аз отворих документа и не видях такова нещо. Но видях, че предлагат заплатите на учителите да бъдат над средните за страната – т.е. предлагат намаляване на заплатите на учителите“, коментира Вълчев.
Министърът поясни, че МОН ще преосмисли дейността на Центъра за интеграция на учениците от малцинствата.
Във връзка с организирания от Лиляна Ковачева от Центъра за интеграцията на учениците от малцинствата протест срещу вицепремиера Красимир Каракачанов, образователният министър посочи, че по време на протеста Ковачева е била в неплатен отпуск и че няма основание да ѝ търси дисциплинарна отговорност. Според него обаче да организираш протест не е в съответствие с добрата професионална култура на държавния служител.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: В България има проблем с част от циганското население, което не желае да учи и работи, а да живее на помощи и да бърка в джоба на съседа си

Министър Красимир Каракачанов: В България има проблем с част от циганското население, което не желае да учи и работи, а да живее на помощи и да бърка в джоба на съседа си

18 Януари 2019 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Казанлък. От много години в България има проблем с част от циганското население, което не желае да учи, не желае да работи, предпочита да живее на социални помощи и да бърка в джоба на съседа си. Това каза в Казанлък заместник–министър председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод обвиненията към него, че изказванията му са предизвикали нарастване на етническото напрежение, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. „За каква обида говорим, когато всеки ден в малките населени места или крайните квартали на градовете на България има някой ограбен, набит, притеснен най–малкото, от същия този контингент. Проблемът съществува и трябва да видим как да бъде решен, а не да се опитваме да се правим на политически коректни и да замазваме положението. От 30 години замазване сме на това положение. Милиарди излети за т.нар. ромска интеграция, а статистиката е, че през 2013 година има 380 непълнолетни майки, 2017 година – 3 300 непълнолетни майки. След наливането на милиарди и затваряне на очите 30 години, какъв е резултатът от това? Нарастване на контингента сред това население, който не желае да се интегрира, а на практика се е отдели от обществото. В България има две Българии – една за хората, които учат, работят, плащат данъци, спазват закони и другата – на онези хора, които смятат, че имат само права и никакви задължения. Могат да правят всичко, включително да посягат на имота, на живота, на честта на хората около себе си. Това не е допустимо. А иначе, колкото искат да приказват и да протестират. Не пожелавам на никого да види свой роднина, в конкретния случай свой подчинен, пребит до такава степен, че буквално още секунди и този човек можеше да не е жив. Е, какво, да мълча? Няма да мълча, защото преминаха всякакви граници. Полицаи нападани, удряни, бити, пребит военнослужещ, какво повече трябва да се случи”, каза Каракачанов.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Mинистър Красимир Вълчев: Ще преосмислим дейността на Центъра за интеграция на учениците от малцинствата

Mинистър Красимир Вълчев: Ще преосмислим дейността на Центъра за интеграция на учениците от малцинствата

18 Януари 2019 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. Ще преосмислим дейността на Центъра за интеграция на учениците от малцинствата. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Попитан какъв е коментарът му за Центъра за интеграцията на учениците от малцинствата, в който работи организаторката на протеста срещу вицепремиера Красимир Каракачанов – Лиляна Ковачева, Вълчев посочи, че ще се преосмисли дейността на центъра. „Той е създаден през 2005 г. като част от инициативата „Десетилетия на ромското включване“ и финансира проекти в областта на интеграцията на училища, детски градини и общини – т.е. само на публични организации. И в малка част от партньорствата има такива с неправителствените организации“, заяви той.
Образователният министър посочи, че по време на протеста Ковачева е била в неплатен отпуск. „Нямам основание да ѝ търся дисциплинарна отговорност, всеки има право да си изрази позицията. Но не мисля, че това да организираш протест е в съответствие с добрата професионална култура на държавния служител. Тя ако иска да си изрази звучно и категорично отношението на протеста, можеше да го направи и като си подаде молба за прекратяване на служебните правоотношения. Аз дори самият не съм ѝ работодател – работодател ѝ е директорът на центъра“, обясни Вълчев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Mинистър Красимир Вълчев: БСП не са разбрали, че основната част от проблемите с интеграцията на ромите са социално-културни

Mинистър Красимир Вълчев: БСП не са разбрали, че основната част от проблемите с интеграцията на ромите са социално-културни

18 Януари 2019 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. БСП не са разбрали, че основната част от проблемите с интеграцията на ромите са социално-културни. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос дали се е провалила интеграцията на циганите чрез образование, каквото обвинение отправи БСП, Вълчев отговори, че опозицията критикува механизма без доводи. „По механизма работиха над 11 000 души в над 1 000 екипа и аз не бих им омаловажил работата. Механизмът показа, че когато институциите работят заедно, има ефект – над 30 000 деца са допълнително записани“, заяви той и посочи, че би препоръчал на всеки, който критикува системата, да се включи в един екип, за да види колко е трудна работата.
„Образованието е дългосрочният и най-ефективен отговор на проблема с интеграцията на децата, чиито семейства нямат отношения към образованието. Това, което може би от БСП не са разбрали, е, че основната част от проблемите с интеграцията са социално-културни – т.е. липсата на отношение към образованието. И този проблем трябва да бъде борен с продължителни и целенасочени координирани усилия на институциите. Надявам се да го разберат това, защото образованието има нужда от приемственост на политиките“, заяви Вълчев.
Образователният министър посочи, че БСП е предложила предоставянето на безусловни семейни помощи на хора във втори, трети и четвърти клас. „Точно това имах предвид, като казах, че проблемът не е толкова социално-икономически, колкото социално-културен. Затова и сме заложили на учителите, защото те са тези, които ежедневно полагат усилия. Що се отнася до делегираните бюджети – очевидно от БСП не правят разлика между делегираните бюджети като обем от правомощия на училищата за разпределяне на бюджета и зависимостта от бюджета от броя на учениците“, коментира още Вълчев и посочи, че никой в системата не е против делегираните бюджети. „Средната заплата на учителите ще бъде над 125% от средната за средата, когато се реализира двойното увеличение. Тъй като разбрах, че те с „Визия за България“ предлагат премахване на делегираните бюджети, аз отворих документа и не видях такова нещо. Но видях, че предлагат заплатите на учителите да бъдат над средните за страната – т.е. предлагат намаляване на заплатите на учителите“, коментира Вълчев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Ще предложим да се засилят наказанията на лица, които живеят на съпружески начала с малолетни

Корнелия Нинова, БСП: Ще предложим да се засилят наказанията на лица, които живеят на съпружески начала с малолетни

18 Януари 2019 | 10:59 | Агенция "Фокус"
София. Ще предложим да се засилят наказанията на лица, които живеят на съпружески начала с малолетни. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова заяви, че БСП предлага и мярка, касаеща Наказателния кодекс. „Да се засилят наказанията за лица, които живеят на съпружески начала с малолетни, непълнолетни. Това, което е известно в обществото като деца раждат деца, просто трябва да спре. Начинът, който предлагаме това, е да се засилят наказателните мерки в Наказателния кодекс за такива лица. В момента в някои от тези случаи се допуска обществено порицание, глоба и т.н. Това не е достатъчно наказание както за такива лица, които живеят на съпружески начала, така и за родители, които допускат децата им да изпадат в това състояние“, подчерта лидерът на БСП. Нинова допълни, че БСП ще внесе законодателните си иницаитиви за интеграцията на ромите следващата седмица. Лидерът на БСП посочи, че мерките са разписани и в проекта „Визия за България“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Дългосрочно проблемът с интеграцията на ромите трябва да се реши с образование – предлагаме да се преразгледа политиката на делегираните бюджети

Корнелия Нинова, БСП: Дългосрочно проблемът с интеграцията на ромите трябва да се реши с образование – предлагаме да се преразгледа политиката на делегираните бюджети

18 Януари 2019 | 10:45 | Агенция "Фокус"
София. Дългосрочно проблемът с интеграцията на ромите трябва да се реши с образование. Ето защо предлагаме да се преразгледа политиката на делегираните бюджети. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Време е да спрем да говорим и да пристъпим към действия, които са конкретни. Без излишни емоции, без натягане на напрежение, което може да прерасне в етнически конфликт. Призоваваме и другите парламентарни групи, ние като законодатели да си свършим работата, а изпълнителната власт да пристъпи към прилагането на закона в цялата му сила“, допълни Нинова. Лидерът на БСП посочи, че партията предлага няколко решения. „Първата изходна точка, от която тръгваме, е, че законът в България е еднакво задължителен за всички български граждани и той трябва да се прилага с пълна сила еднакво за всички. Ако искаме дългосрочно да решим този проблем, според нас има няколко действия, които трябва да предприемем. Дългосрочно този проблем може да се реши с образование, образование и пак образование“, подчерта лидерът на БСП. По думите ѝ начинът, по който ГЕРБ подхождат - да се издирват децата и да се водят принудително на училище, очевидно не работи. „Това е борба с последствията. Искаме да се занимаваме с причината за това състояние. Ето защо предлагаме да отпадне принципът парите да следват ученика и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети“, заяви лидерът на БСП. Корнелия Нинова посочи, че проблемът е свързан и с политиката по социални помощи и семейни помощи за деца. „По начина, по който действа в момента, стимулира всички тези процеси. Предлагаме да се спират всички помощи на семейства, чиито деца не ходят на училище до 16-годишна възраст“, каза още Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал в интеграцията на ромите

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал в интеграцията на ромите

18 Януари 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал в интеграцията на ромите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Последните седмици имаше случаи на криминални прояви, които отново поставиха на дневен ред въпроса за интеграцията на ромите. Очевидно е, че правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал“, каза още Нинова. По думите ѝ през последните седмици по темата много се говори от всички, но не се прави нищо конкретно.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Думите за наглите цигани бяха за престъпниците - тези, които не извършват престъпления, не виждам за какво трябва да се обиждат

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Думите за наглите цигани бяха за престъпниците - тези, които не извършват престъпления, не виждам за какво трябва да се обиждат

17 Януари 2019 | 18:38 | Агенция "Фокус"
София. Думите за наглите цигани бяха за престъпниците - тези, които не извършват престъпления, не виждам за какво трябва да се обиждат. Това каза вицепремиерът Красимир Каракачанов в предаването „Лице в лице” по бТВ във връзка с репликата му „циганите станаха нагли” след нападението на военнослужещ от двама цигани в пловдивското село Войводиново и последвалите реакции.
„Когато видях пребития военен, полудях. Бяха го ритали, главно в главата и са викали: Дайте да го убием. Не се сдържах и казах, че циганите са станали нагли. Аз съм и човек преди всичко, а не само политик. Не искам да говоря за всички цигански набези. В моя избирателен район те са ежедневие”, обясни вицепремиерът. „Трябва да направим ясна програма за интеграцията на циганите. Първо е образованието, трудовите навици и ражданията. Трябва да спрем да се плашим, че сме политически некоректни. Не може, когато един българин си остъкли балкона, да го погват всички институции, а тези хора да си вдигат нелегални постройки без проблем. На кого трябва да се извиня? Думите за наглите цигани бяха за престъпниците. Тези, които не извършват престъпления, не виждам за какво трябва да се обиждат”, категоричен беше вицепремиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на село Войводиново протестират срещу циганския произвол за седми пореден ден

Пловдив: Жителите на село Войводиново протестират срещу циганския произвол за седми пореден ден

13 Януари 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жителите на село Войводиново протестират срещу циганския произвол за седми пореден ден. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив кметът на населеното място Димитър Тосев. По думите му протестът започва в този час, като местните жители вече се събират, за да изразят недоволството си. „Този път протестът не е вечерта, за да може да дойдат повече хора, пък и все пак е почивен ден. Надявам се пак да има присъствие“, каза Тосев.
Той посочи, че вече са съборени около 15 паянтови постройки, като материалите от тях са извозени. Кметът на Войводиново каза още, че смята да призове жителите на селото да преустановят протестите си, докато не изтече законовият 14-дневен срок за обжалване на заповедите за събаряне на масивните постройки. „Разходите, които прави държавата във връзка с протестите са много големи, в това число за полицейското присъствие и наличието на жандармерия. Смятам, че трябва да сме толерантни към държавата, както тя е толерантна към нас и ни помага. Трябва да се замислим върху това“, каза Тосев. Той допълни, че ако няма положително развитие по отношение на премахването на масивните незаконни постройки, тогава протестите на жителите ще продължат.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: За шеста поредна вечер жителите на пловдивското село Войводиново излязоха на протест

Пловдив: За шеста поредна вечер жителите на пловдивското село Войводиново излязоха на протест

12 Януари 2019 | 22:09 | Агенция "Фокус"
Пловдив. За шеста поредна вечер жителите на пловдивското село Войводиново излязоха на протест, предаде Нова телевизия. Те настояват за премахването на незаконните постройки от ромската махала. Въпреки започналото преди дни събаряне на къщите, хората продължават да провеждат мирни демонстрации.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Паянтова постройка е изгоряла при пожар в село Войводиново, няма данни за умишлен палеж

Пловдив: Паянтова постройка е изгоряла при пожар в село Войводиново, няма данни за умишлен палеж

12 Януари 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Паянтова постройка е изгоряла при пожар в село Войводиново, няма данни за умишлен палеж. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за пожара е подаден около 1.30 часа на тел. 112. Съобщено е за горяща барака в северозападния край на село Войводиново. Незабавно към мястото са насочени екипи на РУ – Труд и Трета РСПБЗН - Пловдив. Установено е, че огънят обхванал и унищожил напълно паянтова постройка на площ около 20 кв. метра, която според кмета на селото била необитаема от преди близо месец. Местопроизшествието е запазено. При първоначалния и повторния оглед, извършен от експерт пожарната, се установи, че няма данни за умишлено предизвикване на пожара. Най-вероятната причина за възникване на пожара е техническа неизправност (високо преходно съпротивление) в електрическата инсталация на нестандартното (самоделно) електрическо табло, монтирано в бараката. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е Районната прокуратура.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: За решаването на проблема с незаконните постройки трябва да се работи последователно, а не кампанийно

Кметът на София Йорданка Фандъкова: За решаването на проблема с незаконните постройки трябва да се работи последователно, а не кампанийно

12 Януари 2019 | 10:05 | Агенция "Фокус"
София. За решаването на проблема с незаконните постройки трябва да се работи последователно, а не кампанийно. Tова каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. Фандъкова зави, че районните кметове от няколко години работят да не допуснат изграждането на незаконни постройки в циганските махали. „За сметка на това те реагират много бързо и отстраняват, премахват непрекъснато незаконни постройки. Имаме примерите и в „Люлин“,в район „Орландовци“, „Студентски град“. Най-голямото усилия полагаме в район „Красна поляна“. Там хората са изключително притеснени, има инициативен комитет, в който сме в непрекъснат контакт. Успяхме да съборим два от блоковете на така наречените „Виетнамски общежития“, които създаваха изключителни проблеми в района и с отоплението, и с шума. В момента работим да продължим тази програма. Имаме поети ангажименти към хората, кметът на „Красна поляна“ работи активно и ние му помагаме“, каза Фандъкова. Според нея това е важно да се работи последователно, а не кампанийно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пореден протест срещу циганския произвол се проведе в пловдивското с. Войводиново (ОБЗОР)

Пореден протест срещу циганския произвол се проведе в пловдивското с. Войводиново (ОБЗОР)

12 Януари 2019 | 00:08 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пети пореден протест се проведе в пловдивското с. Войводиново срещу циганския произвол, след като двама цигани - на 17 и 21 години, пребиха 33-годишния военнослужещ Валентин Димов на 6 януари т.г. В петия ден на недоволство участие взеха бивши и настоящи военни, както и фенове на различни футболни агитки.
Протестът започна около 18.00 часа с химна на България, с падане на колене и минута мълчание в памет на загиналите военнослужещи в различни мисии. След това бе прочетена молитва за единение от свещеник. В селото бе разположена трибуна, от която се изявяваха оратори, които призоваха за законност в държавата и конкретни действия срещу циганския произвол. Думата взе кметът на община Марица Димитър Иванов, който бе освиркан., към него бяха отправени упреци, че не се предприемат решителни мерки срещу циганския произвол. Демонстрацията протечи мирно, полицейското присъствие беше засилено.
В петъчния ден Районна прокуратура-Пловдив се самосезира по публикации в електронни медии и разпространен към тях видеоклип с изказване на мъж, който сочи, че живее в чужбина, и прави изявление, съдържащо подбуждане към омраза и насилие във връзка с инцидента в село Войводиново, област Пловдив.
33-годишият Валентин Димов бе нападнат в село Войводиново около 13.30 часа на 6 януари. Конфликтът между него и двамата цигани е възникнал на кръстовище в селото. Впоследствие той е приет в болница с много хематоми по лицето и сътресение на мозъка от ударите по главата, които са му били нанесени. В сряда му беше извършена операция и се очаква да бъде изписан от болницата до 10 дни. Общинският съвет в Марица гласува отпускане на еднократна парична помощ от 1000 лв. за пострадалия военнослужещ. Междувременно районният съд в Пловдив постанови най-тежката мярка „Задържане под стража“ спрямо братята Асен (на 21 г.) и Борис (на 17 г.).
На 9 януари бяха предприети и действия по събаряне на незаконните цигански постройки в селото.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пореден протест срещу циганския произвол се проведе в пловдивското с. Войводиново (ОБЗОР)

Пореден протест срещу циганския произвол се проведе в пловдивското с. Войводиново (ОБЗОР)

11 Януари 2019 | 21:32 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пети пореден протест се проведе в пловдивското с. Войводиново срещу циганския произвол, след като двама цигани - на 17 и 21 години, пребиха 33-годишния военнослужещ Валентин Димов на 6 януари т.г. В петия ден на недоволство участие взеха бивши и настоящи военни, както и фенове на различни футболни агитки.
Протестът започна около 18.00 часа с химна на България, с падане на колене и минута мълчание в памет на загиналите военнослужещи в различни мисии. След това бе прочетена молитва за единение от свещеник. В селото бе разположена трибуна, от която се изявяваха оратори, които призоваха за законност в държавата и конкретни действия срещу циганския произвол. Думата взе кметът на община Марица Димитър Иванов, който бе освиркан., към него бяха отправени упреци, че не се предприемат решителни мерки срещу циганския произвол. Демонстрацията протечи мирно, полицейското присъствие беше засилено.
В петъчния ден Районна прокуратура-Пловдив се самосезира по публикации в електронни медии и разпространен към тях видеоклип с изказване на мъж, който сочи, че живее в чужбина, и прави изявление, съдържащо подбуждане към омраза и насилие във връзка с инцидента в село Войводиново, област Пловдив.
33-годишият Валентин Димов бе нападнат в село Войводиново около 13.30 часа на 6 януари. Конфликтът между него и двамата цигани е възникнал на кръстовище в селото. Впоследствие той е приет в болница с много хематоми по лицето и сътресение на мозъка от ударите по главата, които са му били нанесени. В сряда му беше извършена операция и се очаква да бъде изписан от болницата до 10 дни. Общинският съвет в Марица гласува отпускане на еднократна парична помощ от 1000 лв. за пострадалия военнослужещ. Междувременно районният съд в Пловдив постанови най-тежката мярка „Задържане под стража“ спрямо братята Асен (на 21 г.) и Борис (на 17 г.).
На 9 януари бяха предприети и действия по събаряне на незаконните цигански постройки в селото.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Приключи протестът в с.  Войводиново

Пловдив: Приключи протестът в с. Войводиново

11 Януари 2019 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Приключи протестът в с. Войводиново, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Колони от автомобили са се образували по пътя от и за селото, заради изтеглянето на участващите. Протестът протече мирно. На място остават служители на жандармерията. Все още не е ясно дали през събота и неделя ще се проведат отново ще се проведат протестни действия.
Цветан ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Стотици души са се събрали на пореден протест в с. Войводиново

Пловдив: Стотици души са се събрали на пореден протест в с. Войводиново

11 Януари 2019 | 18:48 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Стотици души са се събрали на пореден протест в с. Войводиново, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Недоволството на протестиращите е насочено срещу циганския произвол, след като двама цигани - на 17 и 21 години, пребиха 33-годишния военнослужещ Валентин Димов на 6 януари т.г. Протестът се провежда за 5-и пореден ден, като тази вечер събралите се хора са най-много. Сред протестиращите днес са много бивши и настоящи военни, колеги на ефрейтор Димов. До момента действията на хората протичат мирно, но организирано. От трибуната се изявяват оратори, които призовават за законност в държавата и конкретни действия срещу циганския произвол
Протестът започна с химна на България, с падане на колене и минута мълчание в памет на загиналите военнослужещи в различни мисии. След това бе прочетена молитва за единение от свещеник.
Думата взе кметът на община Марица Димитър Иванов, който бе освиркан. Към него бяха отправени упреци, че не се предприемат решителни мерки срещу циганския произвол. От трибуната бе изразена благодарност към всички колеги на пострадалия, дошли на протеста.
Засилено е полицейското присъствие в селото, на място има повече от 10 буса на жандармерията, забелязват се и фигури от висшето ръководство на МВР.
Преди минути във Войводиново пристигнаха около 100 души, фенове на различни футболни клубове, които скандират „Българин да се наричам - първа радост е за мен“.

Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Районната прокуратура се е самосезирала по разпространен в електронни медии видеоклип с подбуждане към омраза и насилие във връзка с инцидента в село Войводиново

Пловдив: Районната прокуратура се е самосезирала по разпространен в електронни медии видеоклип с подбуждане към омраза и насилие във връзка с инцидента в село Войводиново

11 Януари 2019 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Районна прокуратура-Пловдив се е самосезирала по публикации в електронни медии и разпространен към тях видеоклип с изказване на мъж, който сочи, че живее в чужбина, и прави изявление, съдържащо подбуждане към омраза и насилие във връзка с инцидента в село Войводиново, област Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив. Проверката е възложена по повод на установяване на данни за извършени престъпления по чл. 162, ал 1 от Наказателния кодекс – за подбуждане към насилие и омраза, основани на етническа принадлежност, и по чл. 320а от Наказателния кодекс – за закана с извършване на престъпление - палеж, както и по чл. 325 ал.2 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс – за хулиганство, което се отличава с изключителен цинизъм и дързост. Изказването е разпространено в медиите на 10 януари 2019 г.
Проверката е възложена на отдел „Криминална полиция“ към ОДМВР-Пловдив и ще приключи в законния срок.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Гледах записите от Войводиново – двамата младежи отиват с идеята да убиват

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Гледах записите от Войводиново – двамата младежи отиват с идеята да убиват

11 Януари 2019 | 13:03 | Агенция "Фокус"
София. Гледах записите от Войводиново – двамата младежи отиват с идеята да убиват. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Не съм бил свидетел на случката във Войводиново, но другата страна твърди, че е ударена по челото. Възможно ли е един такъв човек, който е обучен да убива, да възпроизведе удар по челото без никакви последици и да бъде оставен да бъде изненадан в гръб. Гледал съм записите и се вижда, че той не излиза от колата с намерение да се бие. Вижда се как излиза от обхвата на камерата, после се връща с отпуснати ръце и тогава му налитат в гръб“, заяви Каракачанов и посочи, че може да е имало провокация и от двете страни. „Но дори и журналистите сте ме провокирали много пъти с въпроси, понякога съм ви отговарял по-остро, но никога не съм налитал да ви бия“, каза още вицепремиерът.
Каракачанов посочи, че единият от свидетелите на случката казва как бащата на двамата младежи се е опитал да ги разтърве и единият от тях е казал: „Остави ме да го довърша“. „Те отиват с идеята да го убиват. Аз говорих с момчето и то ми каза, че няма удари по тялото. Ритали са го в главата дори и когато е загубил съзнание“, заяви той и посочи, че само една пенсионирана учителка е призовала да не го удрят. „Това означава, че учителите от по-старото поколение така възпитаваха децата и заслужават уважение", каза военният министър.
На въпрос как ще коментира двете предложения – на Арлин Антонов за звено, което да наблюдава циганския етнос, и на Михаил Константинов за троен удар – при трета присъда доживотен затвор, Каракачанов посочи, че и двете неща не решават проблема. „Трябва да кажем истината, че не само циганският етнос върши престъпления. Вярно е, че 80% са извършвани от тях, но не само те го правят. Полицията трябва да бъде еднаква в своите действия за всички, но това означава реални мерки за интеграция и възпитание, а не само приказки“, каза още Каракачанов. „Ето вчера излиза някакъв да ме дава под съд – Ачо Циганина, който се е снимал с турското знаме и портрета на Ататюрк. Днес някакъв друг младеж щял да прави протест и да ми иска оставката – той е осъден през 2018 г., че е откраднал 18 хил. лв. от „Америка за България“. Ето кой ги хрантути“, заяви Каракачанов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Във Войводиново ще се проведе поредният протест срещу циганския произвол

Пловдив: Във Войводиново ще се проведе поредният протест срещу циганския произвол

11 Януари 2019 | 07:53 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пореден протест организират жителите на пловдивското село Войводиново. Недоволството им е насочено срещу циганския произвол, след като двама цигани - на 17 и 21 години, пребиха 33-годишния военнослужещ Валентин Димов на 6 януари т.г. Очаква се тази вечер протестът да е най-многолюден и в него да се включат настоящи и бивши военни в знак на подкрепа към пострадалия им колега, както и футболни агитки. Това ще е петата вечер на недоволство в селото, а междувременно през деня ще продължи и събарянето на незаконните постройки в циганската махала.
33-годишият Валентин Димов бе нападнат в село Войводиново около 13.30 часа на 6 януари. Конфликтът между него и двамата цигани е възникнал на кръстовище в селото. Впоследствие той е приет в болница с много хематоми по лицето и сътресение на мозъка от ударите по главата, които са му били нанесени. В сряда му беше извършена операция и се очаква да бъде изписан от болницата до 10 дни. Общинският съвет в Марица гласува отпускане на еднократна парична помощ от 1000 лв. за пострадалия военнослужещ. Междувременно районният съд в Пловдив постанови най-тежката мярка „Задържане под стража“ спрямо братята Асен (на 21 г.) и Борис (на 17 г.).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестите във Войводиново продължават (ОБЗОР)

Пловдив: Протестите във Войводиново продължават (ОБЗОР)

11 Януари 2019 | 01:56 | Агенция "Фокус"
Пловдив. За пореден път жителите на село Войводиново излязоха на протест срещу циганския произвол, след като двама цигани - на 17 и 21 години, нападнаха 33-годишния военнослужещ Валентин Димов на 6 януари т.г. В четвъртата вечер от протеста в центъра на населеното място се събраха около 100 души, които изразиха своето недоволство. Протестиращите настояват за премахването на всички незаконни постройки в циганската махала и за изселването на незаконно пребиваващите там. Те заявяват своята готовност да продължат с демонстрациите, докато исканията им не бъдат удовлетворени, като за петък (11 януари) е насрочен голям протест, в който ще се включат настоящи и бивши военни служители в знак на подкрепа към пострадалия им колега.
На фона на нестихващото недоволство продължава и събарянето на незаконните постройки в циганската махала. След като в сряда бяха съборени 5 опасни постройки, в четвъртък багерите бутнаха още 10. Предстои разрушаването на по-солидните постройки, което трябва да стане в 14-дневен срок, а по-голямата част от живеещите в махалата вече напусна домове си.
Продължават развитието и по казуса с изказването на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който във връзка със случая във Войводиново заяви: „циганите в България станаха изключително нагли вече”. От ВМРО излязоха с позиция, в която питат дали има намеса на турската държава в българските дела. Причина за това стана входираната от организация „Единство” жалба в Комисията по защита от дискриминацията заради репликата на Каракачанов. Според ВМРО такава организация реално не съществува, а на профила ѝ в интернет се виждат турски знамена. От партията подозират, че зад атаката стоят „протежета на ДПС”, които точат пари по ромски програми. Същевременно от Българският хелзински комитет започна петиция с искане за оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов. За неговата оставка отново настояха и от ПП „Воля”.
Агенция „Фокус“ припомня: Цигани нападнаха 33-годишен военнослужещ в село Войводиново около 13.30 часа на 6 януари. Конфликтът между военнослужещият, който е управлявал автомобил, и двамата цигани, които са се придвижвали пеша, е възникнал на кръстовище в селото. Според първоначалните данни, по време на скарването мъжът слязъл от колата и в прерасналата саморазправа помежду им бил ударен от младежите. Ефрейтор Валентин Димов е приет в болница с много хематоми по лицето и сътресение на мозъка от ударите по главата, които са му били нанесени. В сряда му беше извършена операция и се очаква да бъде е изписан от болницата до 7-10 дни. Общинският съвет в Марица гласува отпускане на еднократна парична помощ от 1000 лв. за пострадалия военнослужещ.
Междувременно районният съд в Пловдив постанови най-тежката мярка „Задържане под стража“ спрямо братята Асен (на 21 г.) и Борис (на 17 г.). Искането им за налагане на по-лека мярка на неотклонение - „Подписка“, бе отхвърлено с мотива, че е налице предпоставка и реална опасност за извършване на ново престъпление от обвиняемите.
Василена ЙОРДАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестите във Войводиново продължават (ОБЗОР)

Пловдив: Протестите във Войводиново продължават (ОБЗОР)

10 Януари 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Пловдив. За пореден път жителите на село Войводиново излязоха на протест срещу циганския произвол, след като двама цигани - на 17 и 21 години, нападнаха 33-годишния военнослужещ Валентин Димов на 6 януари т.г. В четвъртата вечер от протеста в центъра на населеното място се събраха около 100 души, които изразиха своето недоволство. Протестиращите настояват за премахването на всички незаконни постройки в циганската махала и за изселването на незаконно пребиваващите там. Те заявяват своята готовност да продължат с демонстрациите, докато исканията им не бъдат удовлетворени, като за петък (11 януари) е насрочен голям протест, в който ще се включат настоящи и бивши военни служители в знак на подкрепа към пострадалия им колега.
На фона на нестихващото недоволство продължава и събарянето на незаконните постройки в циганската махала. След като в сряда бяха съборени 5 опасни постройки, в четвъртък багерите бутнаха още 10. Предстои разрушаването на по-солидните постройки, което трябва да стане в 14-дневен срок, а по-голямата част от живеещите в махалата вече напусна домове си.
Продължават развитието и по казуса с изказването на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който във връзка със случая във Войводиново заяви: „циганите в България станаха изключително нагли вече”. От ВМРО излязоха с позиция, в която питат дали има намеса на турската държава в българските дела. Причина за това стана входираната от организация „Единство” жалба в Комисията по защита от дискриминацията заради репликата на Каракачанов. Според ВМРО такава организация реално не съществува, а на профила ѝ в интернет се виждат турски знамена. От партията подозират, че зад атаката стоят „протежета на ДПС”, които точат пари по ромски програми. Същевременно от Българският хелзински комитет започна петиция с искане за оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов. За неговата оставка отново настояха и от ПП „Воля”.
Агенция „Фокус“ припомня: Цигани нападнаха 33-годишен военнослужещ в село Войводиново около 13.30 часа на 6 януари. Конфликтът между военнослужещият, който е управлявал автомобил, и двамата цигани, които са се придвижвали пеша, е възникнал на кръстовище в селото. Според първоначалните данни, по време на скарването мъжът слязъл от колата и в прерасналата саморазправа помежду им бил ударен от младежите. Ефрейтор Валентин Димов е приет в болница с много хематоми по лицето и сътресение на мозъка от ударите по главата, които са му били нанесени. В сряда му беше извършена операция и се очаква да бъде е изписан от болницата до 7-10 дни. Общинският съвет в Марица гласува отпускане на еднократна парична помощ от 1000 лв. за пострадалия военнослужещ.
Междувременно районният съд в Пловдив постанови най-тежката мярка „Задържане под стража“ спрямо братята Асен (на 21 г.) и Борис (на 17 г.). Искането им за налагане на по-лека мярка на неотклонение - „Подписка“, бе отхвърлено с мотива, че е налице предпоставка и реална опасност за извършване на ново престъпление от обвиняемите.
Василена ЙОРДАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Граждани проведоха демонстрация в подкрепа на бития от цигани военнослужещ и жителите на село Войводиново

Благоевград: Граждани проведоха демонстрация в подкрепа на бития от цигани военнослужещ и жителите на село Войводиново

10 Януари 2019 | 19:07 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Граждани проведоха демонстрация в подкрепа на бития от цигани военнослужещ и жителите на село Войводиново в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. Събитието е било организирано в социалните мрежи, а идеята нa хората от областния център е да покажат, че са съпричастни към проблемите на населението на село Войводиново. Те коментираха, че трябва да се помисли за политика, чрез който държавата да се справи с проблема с циганите и незаконните постройки.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Тосев, кмет на село Войводиново: Още 10 пристройки са съборени в циганската махала

Димитър Тосев, кмет на село Войводиново: Още 10 пристройки са съборени в циганската махала

10 Януари 2019 | 18:59 | Агенция "Фокус"
София. Още 10 пристройки са съборени в циганската махала. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на село Войводиново Димитър Тосев. По думите му не става въпрос за къщи, а за пристройки и бараки, които са опасни за живеене. „По преценка на комисията, организирана от Община Марица, от кмета Димитър Иванов, са описани тези сгради. Днес са премахнати 10 такива паянтови постройки“, каза Тосев и уточни, че утре ще се извозват остатъците от постройките, които днес не са. Кметът уточни, че остават за събаряне по-масивните постройки, за които е необходим 14-дневен срок. „Вътре в тях има покъщнина, която циганите, трябва да дойдат и да си вземат“, допълни Тосев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Тосев, кмет на село Войводиново: Около 100-150 души от селото участват в мирна демонстрация срещу циганския произвол

Димитър Тосев, кмет на село Войводиново: Около 100-150 души от селото участват в мирна демонстрация срещу циганския произвол

10 Януари 2019 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Около 100-150 души от селото участват в мирна демонстрация срещу циганския произвол. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на село Войводиново Димитър Тосев. По думите му става въпрос за мирно събиране на хора. „От разговорите ми с тях разбирам, че са доволни от това, което се случва“, каза той във връзка със събарянето на цигански постройки. Тосев уточни, че мирната демонстрация е започнала в 18.00 часа и е разрешена за още 10 минути. „За утре вечер има създадена организация от военните, които ще направят мирна демонстрация в подкрепа на техния колега“, допълни Тосев.
Кметът посочи, че обстановката в селото е нормална и допълни, че няма никакъв проблем. Според него е необходимо полицейско присъствие в селото, което да остане, докато се реши проблемът. Димитър Тосев коментира, че днес е имало цигани, които са се върнали в селото, за да вземат свои вещи от махалата. „Който се е свързал с мен, съм му казал да дойде, нищо не го заплашва. Няма местна организация, създадена от хората да не ги допускат до къщите. Всичко е спокойно“, каза още кметът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Община Марица Димитър Иванов: Ромите в общината са около 10000 души, от тях около 70% са работоспособни и работят в предприятията в индустриалния център

Кметът на Община Марица Димитър Иванов: Ромите в общината са около 10000 души, от тях около 70% са работоспособни и работят в предприятията в индустриалния център

10 Януари 2019 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Ромите в община Марица са около 10000 души, от тях около 70% са работоспособни и работят в предприятията в индустриалните зони. Това съобщи в интервю за Радио „Фокус” - Пловдив кметът на Община Марица Димитър Иванов. „Между тях има и хора с висше образование – педагози и други. В общинската администрация също са назначени двама специалисти от тях“, посочи още кметът Димитър Иванов. По мнението на общинския кмет, като цяло местното население съжителства добре с ромския етнос, много от тях помагат на земеделските производители. „Това, което се случи във Войводиново е недопустимо и аз се надявам двамата извършители на нападението да бъдат наказани”, каза още Иванов. По думите му това е първият сериозен инцидент, свързан с ромите в общината, от няколко години насам.
19 са всичките населени места в община Марица, а домакинства в нея са над 25000. „Когато сме получили жалба за незаконно строителство или е сигнализирано в общината екипът ни, който се занимава с незаконно строителство и който се състои от 2-ма служители, реагира веднага. В момента те са във Войводиново”, заяви Димитър Иванов.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Община Марица Димитър Иванов: Жилищните постройки, в които живеят ромите в село Войводиново, са много опасни и всеки момент може да рухнат

Кметът на Община Марица Димитър Иванов: Жилищните постройки, в които живеят ромите в село Войводиново, са много опасни и всеки момент може да рухнат

10 Януари 2019 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жилищните постройки, в които живеят ромите в село Войводиново, са много опасни и всеки момент може да рухнат. Това съобщи в интервю за Радио „Фокус” - Пловдив кметът на Община Марица Димитър Иванов. „Не бях влизал там, а отвън не се вижда точно какво представляват”, каза Иванов. При обхода тези дни се е видяло, че ако тези хора се върнат да живеят там и при един по-сериозен сняг, сградите може да рухнат и те може да бъдат потрупани. По думите на Иванов, това са „дървени колиби” и всички постройки там са незаконни. „Това наистина е гето, както го нарече министърът на отбраната и този проблем трябва да бъде решаван”, добави общинският кмет. Според него в момента в селото има напрежение и то трябва да се потуши. Ромите във Войводиново са уплашени и са заминали да живеят при свои роднини далече от селото, но на по-късен етап те може да се върнат. Иванов обясни, че още през месец октомври е тръгнала процедурата по геодезичното заснемане на тези постройки. Преди години е бил отреден терен върху общинска земя – около 19 дка, върху който съвсем законно около 30 ромски семейства е можело да започнат строеж на къщи. Досега обаче нито един от тях не се е възползвал от тази законова възможност. Така с времето проблемът с незаконното строителство в селото остава нерешен. Според общинския кмет явно е, че ромите са си съжителствали добре с местните във Войводиново, след като някои от тях са регистрирани като квартиранти в български къщи. Това е направено с цел те да могат да взимат помощи от държавата и означава, че е имало разбиране между тях.
Община Марица работи за интегрирането на ромите по проекти, следвайки държавната политика. „В съседното село Калековец, където се намира най-голямата ромска махала, в момента се реализира такъв проект. Още социални проекти, свързани с този етнос, се изпълняват в училищата и детските градини в общината”, каза кметът.
Димитър Иванов посочи още, че коренът на семейството на нападателите от Войводиново е от село Гита, Чирпанско. „Някой ги е поканил преди седем години и те решават да живеят тук”, каза още общинският кмет.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: За случая във Войводиново отговорност трябва да се търси както от нападателите, така и от тези, които са допуснали незаконните постройки

Румен Петков, АБВ: За случая във Войводиново отговорност трябва да се търси както от нападателите, така и от тези, които са допуснали незаконните постройки

10 Януари 2019 | 11:41 | Агенция "Фокус"
София. Събарянето на незаконните постройки във Войводиново за съжаление е в резултат единствено на обществения натиск и крайното недоволство на населението, а не на управленска воля. Събитието, което се случи там, е израз на агресия, непоносимост и неспособност на определени граждани да живеят в нормите, които правовата държава предполага. За случая във Войводиново отговорност трябва да се търси от всички. От кмета на населеното място за това, че е допуснал незаконни постройки, до циганите, които са нападнали военнослужещия. Това заяви в ефира на „България он ер“ председателят на АБВ Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на партията.. „Кметът на Войводиново даде в ефир няколко аргумента да му бъдe повдигнато обвинение за бездействие. Много е важно да се знае чия е политическата отговорност за случилото се. Сега всички говорим, че съдът трябва да бъде максимално строг и това трябва да е така, защото когато няма крайни и осъдителни присъди срещу такъв тип арогантни и нагли лица, няма как да обясним на хората, без значение етническия им произход, че законът е един и същ за всички. По същество голямата част от тези незаконни постройки са ромски. Кметът на общината носи отговорност за това, и то наказателна. Тук има и много ясна политическа отговорност на ВМРО и изобщо на патриотите. Предходният кмет на това населено място е от НФСБ, а сега той е общински съветник там. Сегашният кмет е с категоричната подкрепа на ВМРО. Затова настоявам господин Каракачанов да бъде малко по-обран в поведението си, защото да имаш голяма политическа власт в това село и да си търпял тези незаконни постройки, а сега да ходиш и да се правиш на изразител на народното недоволство е арогантно“, посочи той.
В страни от темата Румен Петков отговори и на въпрос, свързан с подготовката на партията за предстоящите евроизбори. „АБВ се готви много активно за участие в европейските избори. Неслучайно младежите на партията започнаха кампанията от Брюксел с лозунг: „Не на двойните стандарти“. Днес чуваме, че и превозвачите възприемат този призив, а преди няколко седмици и Сергей Станишев се присъедини към тази идея. Ние искаме една Европа на мира и за мира. Защото напрежението, което се насажда около нас, добива драматични размери. Проблемът в Косово вече става международен, защото не може НАТО да казва, че е неприемливо да бъде създавана косовска армия, а САЩ да въоръжават Косово“.
„Никак не ние чужда идеята да се явим самостоятелно на изборите. Имаме самочувствието, че в нашите редици има хора, които са с изключителен принос за това България да стане член на ЕС. Като примери ще посоча Ивайло Калфин, президента Георги Първанов. В редиците ни има представители на академичната общност, имаме и сериозни структури. По отношение за възможността за коалиции ще заявя, че АБВ не може да бъде в нечия листа. АБВ може да бъде единствено равноправен партньор с всички, които искат да се промени начинът на работа на европейските институции. Защото в тези институции има позорящи явления. Не може например да имаш начело на ЕС човек като Юнкер и да считаш, че това е нормално и на никой евродепутат да не му правят впечатление не комичните, а трагичните ситуации, в които изпада тази персона, която е нелошо платена от всички нас - гражданите на този съюз“, посочи Петков.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Петко Недев: За момента не се налага втора операция на ефрейтор Валентин Димов, който бе пребит от цигани във Войводиново

Д-р Петко Недев: За момента не се налага втора операция на ефрейтор Валентин Димов, който бе пребит от цигани във Войводиново

10 Януари 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Пловдив. С днешна дата не се налага втора операция на ефрейтор Валентин Димов, който бе пребит от цигани във Войводиново. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив д-р Петко Недев, директор на болница „Св. Панталеймон” в Пловдив, където е настанен ефрейтор Димов. „Вчера му бе направена операция на скулата, която мина добре. Той е прекарал нощта след операцията добре, караме напред”, каза още д-р Недев. „Категорично с днешна дата не се налага никаква друга операция”, добави д-р Недев. Валентин Димов е имал полифрагментарна фрактура, а операцията са направили доц. Димитров и д-р Начков. „Очакваните резултати са пълно възстановяване, без никакви последствия за зрението му”, каза още д-р Недев. Военнослужещият е постъпил в болницата с много хематоми по лицето, в момента има хематогенен конюктивит. При постъпването в болницата е имал и сътресение на мозъка от ударите по главата, които са му били нанесени. Д-р Петко Недев имнформира още, че ефрейтор Валентин Димов ще бъде изписан от болницата до 7-10 дни.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Тосев, кмет на село Войводиново: Продължава събарянето на незаконните постройки в циганската махала, остават около 10

Димитър Тосев, кмет на село Войводиново: Продължава събарянето на незаконните постройки в циганската махала, остават около 10

10 Януари 2019 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Продължава събарянето на незаконните постройки в циганската махала в село Войводиново. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив кметът на населеното място Димитър Тосев. Той уточни, че дейностите тази сутрин са започнали в 09.00 часа. „Описаните опасни незаконни постройки от общината са 15, вчера бяха премахнати 5. Започнахме много късно вечерта, няма смисъл от допълнителни рискове, и за машините, и за хората в тъмната част на деня. Остават около 10 незаконни постройки за събаряне. Най-вероятно днес няма да успеем да приключим с всичките, защото материалите трябва да бъдат премахнати и откарани на определено място от фирма. Това е свързано с разрешения и средства“, отбеляза Тосев. Кметът на село Войводиново коментира, че всички цигани от махалата в населеното място са се изнесли и по всяка вероятност са при свои близки и роднини.
„Те имаха възможност да променят начина си на живот преди години. Искаха да ги интегрират напълно, да посещават детски градини и училища, да се образоват и да продължат нормално живота си, но това не се случи. Нежеланието на циганите за интеграция е пълно. Обществото плаща опитите за тяхното образование, но те са с нулев резултат. Не говоря за всички, естествено има изключения, които имат желание да научат нещо и да успеят. Но за съжаление масово цари пълна неграмотност“, коментира Тосев.
Кметът на селото посочи, че протестите на жителите на Войводинов ще продължават до освобождаването на терена от циганите и до събарянето на всички незаконни постройки. „Предполагам, че това ще се случи до края на месеца. Обществената нагласа е да се довърши докрай това, което е започнато“, каза Тосев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019 г.
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.